ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ-ଭିତ୍ତିକ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଅମିତ ଶାହ
05 FEB 2026 8:01PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମାଲିକାନା ମଡେଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଓ ଦ୍ୱାରକାରୁ କାମାକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ ହେବ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣର ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର
• ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ୫୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ମାଲିକଙ୍କ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି' ର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁର୍ଜର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ସମବାୟ ସଚିବ ଡ. ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ୧,୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ "ସାରଥି" (ଡ୍ରାଇଭର ଅଂଶୀଦାର) ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଡ୍ରାଇଭର ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସମବାୟ ମାଲିକାନା ଆଧାରିତ ମଡେଲ ପ୍ରତି ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାଲିକାନାର ଏକ ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାରୁ କାମାକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆମର ଟ୍ୟାକ୍ସି ପରିଚାଳକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସଂସଦ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଣିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ, ବିଶେଷ କରି ଟ୍ୟାକ୍ସି ପରିଚାଳନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ କମ୍ପାନୀମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କାହିଁକି ଟ୍ୟାକ୍ସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଲୋକମାନେ 'ସମବାୟ’ ଏବଂ ' ସରକାର’ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଟ୍ୟାକ୍ସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ବୋଧହୁଏ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏପରି ଏକ ଅନନ୍ୟ କମ୍ପାନୀ ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ଆସୁଛି, ଯାହାର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ବାହ୍ୟ କମ୍ପାନୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚଳାଉଥିବା ଡ୍ରାଇଭର । ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଜଡିତ ଚାଳକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସମିତିର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଧାରଣା ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଜଡିତ ଚାଳକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଏକ ଆମୂଳ ଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ ମଡେଲ ସଫଳ ହୋଇସାରିଛି। ମାତ୍ର ୧୧ ଜଣ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଅମୁଲ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ୩୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗୋପାଳନକାରୀଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ବଟବୃକ୍ଷ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହି ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନେ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଡେଲ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ନିଜେ ମାଲିକ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଫଳାଫଳ ଦେଇପାରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗାଈ ପାଳନ କରୁଥିବା ଭଉଣୀମାନେ କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରି ବାର୍ଷିକ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସମବାୟ ମଡେଲର ଚମତ୍କାର।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚଳଉଛନ୍ତି, ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଯୋଗଦେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚଳାଇବେ, କିନ୍ତୁ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଚକ ଅନ୍ୟ କାହାରି ପକେଟରେ ଟଙ୍କା ରଖିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଚକରୁ ଉପାର୍ଜନ ରଥ ସେମାନଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଚାର ସମବାୟର ଭାବନାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି। ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଛୋଟ ପୁଞ୍ଜି ଥିବା ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏକାଠି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ଅଛି ସେମାନେ ଏକା ବଡ଼ କାମ କରନ୍ତି ଏବଂ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଅଳ୍ପ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ ସମବାୟ ମଡେଲ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି, ତାହା ଆଜିର ସମୟର ସବୁଠାରୁ ନୂତନ ଏବଂ ସଫଳ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଚକ ଅନ୍ୟ କାହାରି ରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗତି କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୁଲ, ଇଫକୋ, କ୍ରିଭକୋ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମେତ ଭାରତରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ମଡେଲ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟିରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପୁଞ୍ଜି ଅଧିକ ନଥିଲା। ସେହିଭଳି, ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସେୟାର ପୁଞ୍ଜି ମାତ୍ର ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ସେହି ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ମାଲିକଙ୍କ ମାନ୍ୟତା ଦେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମୂଳଦୁଆ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ନିର୍ବାଚନ ପରେ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ଦୁଇ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ବୋର୍ଡରେ ବସିବେ। ସେମାନେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ଯତ୍ନ ନେବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ। ଏହା ହେଉଛି ସମବାୟର ଭାବନା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ମାଲିକାନାର ଭାବାବେଗ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ମୋଟ ଲାଭର ମାତ୍ର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବଜାୟ ରଖିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରୁ ୨୦ ଟଙ୍କା ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଦ୍ୱାରା ରଖାଯିବ, ଯାହାର ମାଲିକ ହେଉଛନ୍ତି ଚାଳକ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଲାଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଜଡିତ ଚାଳକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପୁଞ୍ଜି ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଥିବା ୨୦ ଟଙ୍କାର ମାଲିକ ମଧ୍ୟ ଚାଳକ ହେବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାରି ଚକିଆ ଟ୍ୟାକ୍ସି, ତିନି ଚକିଆ ଏବଂ ଦୁଇ ଚକିଆ ସମେତ ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରକାରର ଟ୍ୟାକ୍ସି ଯାନକୁ ଏକତ୍ର କରି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ସେ ଦେଶର ମାତୃ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ଆପରେ' ସାରଥି ଦିଦି’ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ୱିଣ୍ଡୋ ରହିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ମହିଳାଙ୍କୁ କେବଳ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ ନେବାକୁ ଆସିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ ଏକ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ଆଣିବ ଏବଂ ଅତି କମ୍ ଭଡ଼ାରେ ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁବିଧା ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ 'ସାରଥି ଦିଦି ’ଜରିଆରେ ଦେଶର ମାତୃଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ନିରାପଦ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରାର ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହା କେବଳ ଏକ ସେବା ନୁହେଁ ବରଂ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଦିଲ୍ଲୀ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଲିସ୍, ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ କର୍ପୋରେସନ୍, ବିମାନବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଇଫକୋ ଟୋକିଓ ବୀମା, ଷ୍ଟେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମେତ ମୋଟ ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ଏହି ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅତିରିକ୍ତ ସୁବିଧା ମିଳିବ ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସେବା ଏହି ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସଫଳତାରେ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ମାଲିକାନା ମଡେଲ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ନୂତନ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଧାରଣା ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା କେବଳ ଚାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାଲିକାନାର ଭାବନା ଆଣି ନଥାଏ ବରଂ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଶୁଳ୍କ ଚାଳକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ଅଲଗା ରହିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ଆୟରୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ କମିଶନ କାଟିବ ନାହିଁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କମ୍ପାନୀର ପୁଞ୍ଜି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ, ଚାଳକ ଭାଇ ଓ ଚାଳକ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଲାଭ ଓ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଦେୟ ତୁରନ୍ତ ସିଧାସଳଖ ଚାଳକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବ। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଉପଯୁକ୍ତ ଶୁଣାଣି ବିନା କୌଣସି ଚାଳକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ। ତଥାପି, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସଦ୍ଭାବନା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଶୁଣାଣି ପରେ ହିଁ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁକିଂ ଫି, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଫି ଏବଂ ମୋଟା କମିଶନ ଭଳି ଜିନିଷ କମ୍ପାନୀର ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍‍କୁ ମୋଟା କରୁଥିଲା ଏବଂ ଚାଳକଙ୍କ ଆୟ ହ୍ରାସ କରୁଥିଲା। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଏପରି କୌଣସି ଶୁଳ୍କି କିମ୍ବା କମିଶନ ନାହିଁ ଏବଂ ଚାଳକ ଏହାର ମାଲିକ ହେବେ। ଏହି ବିଚାର ହୁଏତ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ଦିଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାର ଆରମ୍ଭ। ଭାରତରେ ଗତ ୧୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଛି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି ସମବାୟ ମଡେଲକୁ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ଯିବାର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାଲିକାନା ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ମଡେଲକୁ ଏଭଳି ତିନି-ଚାରିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ନେବୁ, ଯେଉଁଠି ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ଝାଳବୋହିବା ଏବଂ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ପାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଚାରୋଟି ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ର ରହିଛି-ମାଲିକାନା, ସୁରକ୍ଷା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ 'ସବକା ହୁଇଲ ’, ' ସବକା ପ୍ରଗତି ’, ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭାଂଶର ଉଚିତ ବଣ୍ଟନ। ଏହି ଚାରୋଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହା ଏକ ବହୁତ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷା ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଏହା ୬ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜିଠାରୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ମାତ୍ର ୮ ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଟ୍ୟାକ୍ସି କମ୍ପାନୀ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଚାଳକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିନାହାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ଚାଳକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ବୀମା, ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା, ଋଣ, ସବସିଡି ଏବଂ ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ପାଇବେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଳକଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ମିଳୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ (୨୦୨୦-୨୧) ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ୨୦୨୫-୨୬ ବଜେଟରେ ଭାରତ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ୧୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଏବଂ ସୁବିଧା ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପେନସନ କାଟି ଦିଆଯାଇଥିଲା କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଜଣେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଶ୍ରମିକ ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ, କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାର ଅଧିକାର ଥିଲା। ଏବେ ଏହି ସୀମାକୁ ହଟାଇବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ୧୨୫ କୋଟି ଗିଗ୍ ଶ୍ରମିକ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଚାଳକ ଏବେ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ସହଜରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ପଞ୍ଜୀକରଣ ପରେ ସେମାନେ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିଜ ପାଇଁ ଏବଂ ନିଜ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇବେ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଯୋଗଦେବା ମାତ୍ରେ ଏହି ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ସକ୍ରିୟ ହୋଇଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ମଡେଲ କେବଳ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାଲିକାନା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଆପରେ ଏସ୍ଓଏସ୍ ଆଲର୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ତୁରନ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ଆଠଟି ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଏବଂ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରା ଦେଶରେ ଏହିପରି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତିନୋଟି ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ-ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ୱେବସାଇଟରେ ଏବଂ ଏକ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ନମ୍ବର ମାଧ୍ୟମରେ। ଏହା ସହିତ ଆମର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ସାରଥି ଲୁଚାଛପା ଦେୟରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ। ଏକ ଗୁପ୍ତ ଦର ନେବା ହେଉଛି ଚାଳକ ସହିତ ଏକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରତାରଣା । ଟୋଲ, ପାର୍କିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କରୁ ମଧ୍ୟ ରିହାତି ମିଳିବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଅଭାବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ସର୍ବଦା ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜରାଟ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏନସିଆରର କେତେକ ସହରରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ତିନି ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଡ଼ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିବୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଅନେକ ନୂଆ ସେବା ଯୋଡ଼ିବୁ ଏବଂ ଏହାର ନିରନ୍ତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବୁ। ସେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଚାଳକଙ୍କୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆଜିଠାରୁ ସେମାନଙ୍କ ସେବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ଏକ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରାଇଭର ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ୮.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ପରିବାରର ଅଂଶ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ଆମର ଚୁକ୍ତିନାମା ମଧ୍ୟ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଭବିଷ୍ୟତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ।
ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବରେ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦୦ ଟି କାରର ଏକ ବିଶାଳ ରାଲି ହୋଇଥିଲା । ଏହି ରାଲି ଦେଶର ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକଙ୍କ ଏକତା, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଜଣ ଚାଳକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ, ଡ୍ରାଇଭର ମାଲିକାନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମବାୟ ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ମାନିତ ଚାଳକଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ପାରିବାରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଡ୍ରାଇଭର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପରିଚାଳନାଗତ ସମନ୍ୱୟ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ନଅଟି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମ୍.ଓ.ୟୁ.) ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା।
ଦିଲ୍ଲୀ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି କୋଅପରେଟିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା (ଏମଓୟୁ) ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିକୁ ଦିଲ୍ଲୀର ୨୧ ଟି ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ୩୪ ଟି ପ୍ରି-ପେଡ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସି ବୁଥକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି, ଦିଲ୍ଲୀ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଲିସ୍ ସହଯୋଗରେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ କମାଣ୍ଡ ଏବଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ରାଇଡ୍ ମନିଟରିଂ, ଏସ୍ଓଏସ୍ ଆଲର୍ଟ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଣାଳୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ସଡକ ସୁରକ୍ଷା, ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଜାତୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଡିଭିଜନ (ଏନ. ଇ. ଜି. ଡି.) ସହିତ ହୋଇଥିବା ଏମ. ଓ. ୟୁ. ଅଧୀନରେ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିକୁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଡିଜିଲକର, ଉମଙ୍ଗ ଏବଂ ଏ. ପି. ଆଇ. ସେତୁ ସହିତ ଏକୀକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ କାଗଜବିହୀନ ଅନ୍-ବୋର୍ଡିଂ, ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡିକରେ ଏକୀକୃତ ପ୍ରବେଶ, ସୁରକ୍ଷିତ ଆନ୍ତଃ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପରିଚାଳନା, ନଗଦବିହୀନ ଦେୟ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନିଗମ (ଡି. ଏମ. ଆର. ସି.) ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ୧୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରେ ଦୁଇ ଚକିଆ ଟ୍ୟାକ୍ସି, ଇ-ଅଟୋ/ସି. ଏନ. ଜି. ଅଟୋ ଏବଂ କ୍ୟାବ ଜରିଆରେ ଶେଷ-ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀମାନେ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଏବଂ ଦେୟ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ।
ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏ. ଏ. ଆଇ.) ସହିତ ଏହି ଏମ. ଓ. ୟୁ. ସାରା ଦେଶରେ ଏ. ଏ. ଆଇ. ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପରିଚାଳନାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପିକ୍-ଅପ୍ ଜୋନ୍, ସାଇନେଜ୍ ଅନୁମତି ଏବଂ କଠୋର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସେବା ମାନକ ରହିବ, ଯାହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପରିବହନ ବିକାଶ ନିଗମ/ଦିଲ୍ଲୀ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପାର୍କିଂ ସେବା (ଡିଏପିଏସ-ଜିଏମଆର ସମର୍ଥିତ) ସହିତ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ହ୍ୱାଇଟ କ୍ୟାବ ସେବାକୁ ଆଇଜିଆଇ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲରେ ଏକାଧିକ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଡି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତି ଟ୍ରିପ ପିଛା ୨୪୫ ଟଙ୍କାର ପିକ୍-ଅପ୍ ଫି 'ଉପରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର କାଲି-ପିଲି ସେବାକୁ ପରିପୂରକ କରିବ ଏବଂ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଇଫକୋ ଟୋକିଓକୁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ବୀମା ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ନାମମାତ୍ର ହାରରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଡ୍ରାଇଭର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ବୀମା ସମାଧାନ ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପେଟିଏମ୍ ସହିତ ଏହି ଏମଓୟୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ, କୋ-ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ ଅଫର୍ ଏବଂ ଫିନ୍‍ଟେକ୍‍ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପେମେଣ୍ଟ ଗେଟୱେ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ପେଟିଏମ୍ ର ଅଂଶୀଦାର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରବେଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପେଟିଏମ୍ ପାରିବାରିକ କଭରେଜ୍ ସମେତ ଡ୍ରାଇଭର ଗ୍ରୁପ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛି।
ଜି. ଏମ୍. ଆର୍. ସହିତ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଦ୍ୱାରା ଆଇ. ଜି. ଆଇ. ବିମାନ ବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପ୍ରସାର ଏବଂ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଗତିଶୀଳତା ପରିଚାଳନାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏସବିଆଇ ସହିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଯୋଗ୍ୟ ଡ୍ରାଇଭର-ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ ଏବଂ ସହାୟତା କରିବ, ଯେତେବେଳେ କି ଏସବିଆଇ ଏହାର ପ୍ରଚଳିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଶୀଘ୍ର ବିଚାର ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।

Ministry of Cooperation
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah formally launched India’s first cooperative-based taxi service ‘Bharat Taxi’
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Ministry of Cooperation is developing an ownership-rights model for people working in the unorganised sector
Through ‘Bharat Taxi’, it is cooperation—not the government—that is entering the taxi sector
‘Bharat Taxi’ is a unique cooperative company in the world, where the Sarathi who drives the taxi will be the owner, forming the foundation of their economic progress
The objective of ‘Bharat Taxi’ is not to build capital by cutting commissions like large companies, but to increase Sarathis’ income by making them owners of their own profits
Earlier, the wheel of your taxi earned for someone else; now, through ‘Bharat Taxi’, your wheel will make you the owner and earn for you
The ‘Sarathi Didi’ facility of ‘Bharat Taxi’ will provide safety to women and dignity and self-reliance to Sarathi Didis
Within three years, ‘Bharat Taxi’ will be available across the country
The four core principles of ‘Bharat Taxi’ are—ownership, security cover, dignity, and equitable distribution of dividends
With the arrival of ‘Bharat Taxi’, several large companies have started reducing their commissions and offering discounts to drivers and passengers
Sarathis of ‘Bharat Taxi’ will receive benefits such as free treatment up to ₹5 lakh, insurance, affordable loans, subsidies, and all schemes for gig workers
Memorandums of Understanding with 9 major institutions including Delhi Traffic Police, DMRC, AAI, and SBI
A grand rally of 100 cars and participation of more than 1,200 Sarathis made the Bharat Taxi launch programme historic
05 FEB 2026 8:01PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today formally launched India’s first cooperative-based taxi service ‘Bharat Taxi’ in New Delhi. On this occasion, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar and Shri Murlidhar Mohol, and Cooperation Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani, along with several dignitaries, were present. More than 1,200 “Sarathis” (driver partners) from various States participated in this historic programme, reflecting broad support for Bharat Taxi’s driver-empowerment and cooperative-ownership-based model.
Addressing the programme, Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Ministry of Cooperation is developing an ownership-rights model for people working in the unorganised sector. He said that within three years, from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Kamakhya, Sahakar Taxi will become a very big medium for the welfare of our taxi Sarathis. Shri Shah said that when he first raised the subject of Sahakar Taxi before Parliament, many people—especially companies connected with taxi operations—questioned why the government was entering the taxi sector. He said such people do not know the difference between ‘Sahakar’ (cooperation) and ‘Sarkar’ (government). Shri Shah said the government is not entering the taxi sector; rather, cooperation (Cooperation) is entering the taxi sector.
Union Cooperation Minister Shri Amit Shah said that perhaps for the first time in the whole world, such a unique company is coming into existence whose real owner is neither any individual nor any external company, but the Sarathi who drives the taxi. Every Sarathi brother-sister associated with Sahakar Taxi is the true owner of this cooperative taxi society. He said this concept will bring a fundamental transformation in the life, self-confidence, and economic condition of the Sarathis who join Sahakar Taxi. Shri Shah also said that many such models have succeeded in our country earlier. Only 11 milk producers started Amul. Today, in Gujarat, a huge banyan tree of more than 36 lakh women livestock-rearers has taken shape. These women livestock-rearers do business worth more than one lakh twenty-five thousand crore rupees. He said this model shows that when ordinary people themselves become owners, even a small beginning can yield very big results. He said that today, women livestock-rearers are earning up to one crore rupees annually by selling milk, which is the marvel of the cooperative model.
Shri Amit Shah appealed to taxi Sarathis that they are driving taxis now; they will continue to drive taxis even after joining Sahakar Taxi, but there will be one major difference between the two. He said that at present, the wheel of the taxi puts money into someone else’s pocket, but now the earnings from the wheel of the Sarathis’ taxis will go into the Sarathis’ own pockets. He said this idea is born from the spirit of cooperation. The real meaning of cooperation is that when many people with small amounts of capital pool their strength, they can together accomplish very big tasks. Those with very large capital do big work alone and the profit also remains limited to only a few people. Shri Shah said that the cooperative model being discussed today is the newest and most successful beginning in today’s time. He said now the wheel of the taxi will not run for someone else’s earnings, but for the prosperity and well-being of taxi Sarathis.
Union Cooperation Minister Shri Amit Shah said that many world-class cooperative models have already been built in India, including Amul, IFFCO, KRIBHCO and similar institutions. He said none of these cooperative institutions had very large initial capital. Similarly, in Sahakar Taxi, the highest share capital is only 500 rupees, and that very 500 rupees is giving Sarathis the status of real owners. He said this small amount is going to become the foundation of the taxi Sarathis’ hard work, self-respect, and economic freedom.
Shri Amit Shah said that after elections held every five years, two representatives chosen by taxi Sarathis will sit on the Board. They will look after their interests and take decisions for them. This is the soul of cooperatives and the spirit of true ownership rights. He said Sahakar Taxi will keep only 20 percent of the total profit with itself; that is, out of 100 rupees, Sahakar Taxi will keep only 20 rupees with itself—whose owners are Sarathis themselves. Shri Shah said the entire profit will go into the account of the Sarathi associated with Bharat Taxi. He said the owners of the 20 rupees that remain in Bharat Taxi’s capital account will also be Sarathis themselves.
The Union Home and Cooperation Minister said that Bharat Taxi has been conceptualised by bringing together all three existing types of taxi vehicles, including four-wheeler taxis, three-wheelers, and two-wheelers. He conveyed a message to the nation’s Matri Shakti that Bharat Taxi will accord the highest priority to their safety. He said we have prepared a special concept of Sarathi Didi under which, in the coming time, there will be a separate window for ‘Sarathi Didi’ in the app, through which any woman who registers will be picked up only by ‘Sarathi Didis’. Shri Shah said ‘Sarathi Didis’ will arrive on two-wheelers and will safely take women to their destination at a very low fare. He said this facility will prove to be a very big and practical relief for women. In the coming days, through Sarathi Didi, the nation’s Matri Shakti will have access to an option of safe, affordable, and dignified travel. This is not merely a service, but an important step towards women’s safety, self-reliance, and dignity.
The Union Home and Cooperation Minister said that Bharat Taxi has entered into agreements (MoUs) with a total of nine major institutions including Delhi Traffic Police, Delhi Metro Rail Corporation, Airport Authority, IFFCO Tokio Insurance, State Bank of India. Through these agreements, Bharat Taxi’s customers will get many additional facilities, and at the same time, all these institutions will be able to avail Bharat Taxi’s services easily. He said these institutions have now become stakeholders in Sahakar Taxi’s success. This new taxi concept based on an ownership model has been launched for the first time in India today, which not only brings the spirit of ownership rights for Sarathis, but also presents a reliable and convenient option for passengers and various institutions.
Shri Amit Shah said that the fixed charge decided by Bharat Taxi will remain separate from the Sarathis’ account. Besides this, Bharat Taxi will not deduct even one percent commission from the sweat-earned income of Sarathis, due to which their prosperity will increase rapidly. He said the objective of Bharat Taxi is not to increase the company’s capital, but to increase the profit and income of Bharat Taxi’s real owners—the Sarathi brothers and Sarathi Didis. Shri Shah said the payment made by the customer will be transferred directly and immediately, automatically, into the Sarathi’s account. There will be no need to wait for this. No Sarathi’s account will be closed without proper hearing. However, Sarathis also have a responsibility to behave well with customers, maintain the goodwill of their taxi, and focus on service quality. He said a complete system has been put in place for hearing complaints, and action will be taken only after a fair hearing.
Union Cooperation Minister Shri Amit Shah said that until now, terms like booking fee, platform fee, and heavy commission used to fatten the company’s balance sheet and reduce the Sarathi’s earnings. In Bharat Taxi, there is no arrangement for any such fee or commission, and Sarathis themselves will be the owners. This idea may not be understood by people with a western mindset, but this is the real strength of cooperation.
Shri Amit Shah said that the beginning of Bharat Taxi is also the beginning of opening new dimensions for the cooperative sector. The cooperative movement has been running in India for the last 125 years, but now the time has come to take the cooperative model into newer and newer sectors. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Ministry of Cooperation is preparing an ownership-rights model for people working in the unorganised sector. In the coming time, we will take this model forward in three to four such sectors where the fruits of the sweat and hard work of the person who works will remain with that person.
The Union Home and Cooperation Minister said that the four core mantras of Bharat Taxi are—Ownership, Security Cover, Dignity, and “Everyone’s Wheel, Everyone’s Progress”, i.e., fair distribution of dividends for all. With these four objectives, Bharat Taxi has been started, and in the coming time it will prove to be a very successful experiment. He said it was established on 6 June 2025 and from today it is being commercially launched. Within just 8 months, in Delhi and Gujarat, more Sarathis and customers have joined Bharat Taxi than any other taxi company. No other company has achieved registrations on such a large scale in such a short time. He said that in the coming days, our Sarathi brothers and sisters will automatically be able to get the benefit of insurance, government employment schemes, loans, subsidies, and all government schemes related to gig workers. We are continuously working in this direction so that every Sarathi gets full dignity, security, and economic strength.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji had started an important initiative in 2020-21 for the welfare of gig workers. Now, in the 2025-26 budget, the Government of India has brought many schemes and facilities for more than one crore twenty-five lakh gig workers across the country. Earlier, the right to register on the e-Shram portal was only for those whose pension used to be deducted or who were formally recognised and registered as workers. Now, by removing this limit, one crore twenty-five lakh gig workers of the country can register themselves on the e-Shram portal. He said that all Sarathis associated with Bharat Taxi can now easily get registered on the e-Shram portal. After registration, they will automatically get free treatment up to five lakh rupees for themselves and their family under the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana. As soon as they join Bharat Taxi, Sarathis will start getting this free medical facility. In addition, several other social security schemes available for workers registered on the e-Shram portal will also automatically become active for you.
The Union Home and Cooperation Minister said that Bharat Taxi’s model will not only strengthen the economic condition of Sarathis, but will also ensure their dignity, security, and ownership. He said that the facility of SOS alert has been made available in the Bharat Taxi app, through which security and assistance can be obtained immediately in an emergency. At present, eight helplines and assistance centres have been established in Delhi-NCR, and in the coming time, an extensive network of such centres will be laid across the country. The entire grievance redressal process will be operated at three levels—through the app, on the website, and through a toll-free number. Along with this, our representatives will regularly meet with Sarathis so that every problem can be resolved on time. He said that from today Sarathis are completely free from hidden charges. Taking hidden charges is a kind of deception with the Sarathi. There will also be freedom from toll, parking and all other additional charges. Also, a 24 hours, seven days helpline will always be available for Sarathis. For now, it is beginning in some cities of Gujarat, Delhi and NCR. But in less than the next three years, we will reach every State and every big city of the country.
Union Cooperation Minister Shri Amit Shah said that in the coming days, we will include many new services in Bharat Taxi and expand it continuously. He conveyed a message to all customers and Sarathis of Delhi-NCR that from today Bharat Taxi is fully starting in their service. This is not just a taxi service, but is going to become a strong medium to increase the prosperity, self-respect, and economic strength of crores of Sarathis of our country. He said that so far, more than 2.5 lakh drivers in Delhi-NCR have joined Bharat Taxi, more than 8.5 lakh passengers have become part of this family, and our agreements with several big companies are also in the final stage. He expressed confidence that Bharat Taxi’s future is very bright.
Earlier in the day, Bharat Taxi’s launch was symbolically marked by a grand rally of 100 cars from Indira Gandhi International Airport to Vigyan Bhawan. This rally presented a strong display of unity, pride, and collective strength of the country’s taxi community.
During the programme, the top five Sarathis with outstanding performance were felicitated for their notable contribution, to encourage driver ownership and participation under the cooperative model. Each honoured Sarathi was provided personal accident insurance certificates and family health insurance coverage of ₹5 lakh, reflecting Bharat Taxi’s commitment to driver welfare and social security.
During the programme, in the presence of the Union Home and Cooperation Minister, nine Memorandums of Understanding (MoUs) were also exchanged with leading public and private partners, with the objective of strengthening operational integration, digital enablement, and service quality.
Under the MoU signed between Delhi Traffic Police and Sahakar Taxi Cooperative Limited, Bharat Taxi will be permitted to digitally operate 34 prepaid taxi booths across 21 locations in Delhi, thereby enhancing passenger safety, transparency, driver income, and service quality. With the support of Delhi Traffic Police, Bharat Taxi has also established a Joint Command and Control Centre, which includes real-time ride monitoring, SOS alerts, and rapid emergency response mechanisms, promoting road safety, regulatory compliance, and commuter security.
Under the MoU with the National e-Governance Division (NeGD), MeitY, advisory and technical support will be provided to Bharat Taxi under the Digital India framework, enabling integration with DigiLocker, UMANG, and API Setu. This will provide Sarathis with paperless onboarding, unified access to government services, secure interoperable operations, cashless payments, and improved operational efficiency.
Under the partnership with Delhi Metro Rail Corporation (DMRC), last-mile connectivity will be provided at 10 major metro stations through bike taxis, e-autos/CNG autos, and cabs, allowing passengers to plan and pay for end-to-end journeys on a single platform, while enabling higher trip volumes and reduced idle time for drivers.
The MoU with the Airports Authority of India (AAI) will regulate Bharat Taxi operations at AAI airports nationwide, including pickup zones, signage permissions, and strict security and service standards, thereby enabling regulated airport operations across India.
Under the agreement with Delhi Tourism and Transportation Development Corporation / Delhi Airport Parking Services (DAPS – GMR supported), Bharat Taxi’s white cab services have been permitted at multiple parking locations across IGI Airport terminals. DAPS will provide a 20% discount on the ₹245 per-trip pickup fee for the first year, which will complement Bharat Taxi’s Kaali Peeli services and significantly increase airport ride volumes and revenues.
IFFCO Tokio has been onboarded as Bharat Taxi’s insurance partner, providing personal accident cover of ₹5 lakh for drivers at nominal rates, along with advisory support for long-term driver welfare and insurance solutions.
Under the MoU with Paytm, digital payments, co-branded offerings, and fintech enablement will be enabled, including payment gateway integration and access to Paytm’s partner ecosystem. Paytm is also supporting driver group health insurance with family coverage.
The partnership with GMR will further strengthen airport mobility operations and reinforce Bharat Taxi’s regulated access and service expansion at IGI Airport terminals.
Under the MoU signed with SBI, priority financing will be made available for commercial passenger vehicles under schemes such as Pradhan Mantri Mudra Yojana. Sahakar Taxi will identify and support eligible driver-owners, while SBI will ensure expeditious consideration in line with its prevailing guidelines.