প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নৈ দিল্লিদা ইন্দিয়া-ইয়ু বিজিনেস ফোরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ইন্দিয়া-ইয়ু মরীনা এলাইন্মেন্তকী অনৌবা য়ুগ অমদা চঙলিঃ প্রধান মন্ত্রী
পুৱারী ওইরবা ইন্দিয়া-ইয়ু FTAনা লেবর-ইন্তেন্সিব প্রদক্তশিংগী কৈথেল থোং হাংখ্রেঃ প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত-ইয়ু মরী হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবা হোল ওব সোসাইতী পার্তনরশিপকী আপিল তৌই
ভারত-ইয়ুনা মালেমগী চাউখৎপগী দবল ইঞ্জিন ওইগদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নৈ দিল্লীগী ভারত মন্দপদা ভারত-য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন বিজিনেস ফোরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত-য়ুরোপিয়ন (EU) বিজিনেস ফোরমদা শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি য়ুরোইপিয়ন য়ুনিয়ন কাউন্সিলগী রাস্ত্রপতী অমসুং কম্মিসন তু ইন্দিয়ানা লেঙবীরকপা হায়বসি অচম্বা খোংচৎ অমা নত্তে, মসি ভারত-ইয়ুগী অনৌবা য়ুগ অমা হৌবনি। শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি ইয়ু লুচিংবশিংনা ভারতকী রিপব্লিক দেদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি, ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন কাউন্সিলনা খ্বাইদগী চাউবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা ঙসি ভারতকী পুৱারীদা CEO কয়ানা শরুক য়াবগা লোইননা লোইশিনখ্রে অমসুং ভারত-ইয়ু ফোরমনা অসিগুম্বা মওংদা চাউনা শীন লাংদুনা পাঙথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মায় পাকপা কয়া অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনগন্ত্রগী শক্তি অনিনা মায়কৈ অমদা চঙশিনমিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা চঙশিনমিন্নরিবা অসি শোইবদগী ওইখিবা নত্তে, মার্কেত একনোমি ওইনা ভারত অমসুং ইয়ুনা মান্নবা ভেল্যু, অপুনবা মালেমগী খোংথাংশিং অমসুং মখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা মান্নবা মরী লৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মপাঙ্গল লৈরবা য়ুম্বী অসিগা লোইননা মপাং অসিনা অনৌবা পনখৈদা য়ৌরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরারোম অসিদা, লল্লোন ইতীক্না বিলিয়ন য়ুরো ১৮০ য়ৌদুনা শরুক অনি হেনগৎলে, মসিদগী ভারত্তা য়ুরোপিয় কম্পেনী ৬,০০০ হেনবনা চলাইরি অমসুং ইয়ুদগী লাকপা ইনভেস্তমেন্তনা বিলিয়ন ১২০ য়ূরো হেল্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতকী কম্পেনী ১,৫০০ হেনবনা ইয়ুদা লৈরি, মসিদা ভারতকী ইনভেস্তমেন্তনা বিলিয়ন ৪০ য়ুরোগী ময়াদা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন কম্পেনীশিংনা মনুং হুৎচিন্না আর এন্ড দি, মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিস কয়াদা মপাং ওইনা চৎমিন্নরি অমসুং লল্লোন ইতীক্কী লুচিংবশিংনা মপাং অসিগী দ্রাইভর অমসুং বেনিফিসরি ওইরি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি অসিগুম্বা মপাং অসি 'খুনাই পুম্বগী ওইবা মপাং" ওইনা থাংগৎকদবনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি অসিগুম্বা মঙলান অসিগা লোইননা এফ তি এ অমা মপুং ফাবা ঙমখ্রে মসিনা ভারতনা লেবর ইন্তেন্সিব ওইবা পোত্থোকশিং য়ুরপিয়ন য়ুনিয়নগী কৈথেলদা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি তেক্সতাইল, জেম্স অমসুং শনা লুপা, ওতো পার্ত অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংগী পোত্থোকশিংনা কান্নবা ফংগনি, অদুগা উহৈ, মনা মশীং, প্রোসেস তৌরবা চীঞ্জাক অমসুং শমুদ্রগী পোত্থোকশিংনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিনা লৌমীশিং, ঙামীশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি অমসুং সর্ভিস সেক্তর মরুওইনা আইতি, এজুকেসন, মহৌশাগী হিদাক লাংথকশিং অমসুং লল্লোন ইতীক্তা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি মালেমগী লল্লোন ইতীক্না মরুওইবা ঈহৌ অমা কম্পেনীশিংনা মখোয়গী মার্কেতকী খোংথাং কয়া লৌখৎপগা লোইননা হৌরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মতম অসিদা এফ তি এ অসিনা লল্লোন ইতীক্কী তাইবঙদা নাকল অনিমক্তা চেবাও পীদুনা পাউজেল অমা শন্দোক্লি। শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি লল্লোন ইতীক্কী লুচিংবশিংনা এফ তি এদগী লাক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা শীজিন্নগনি হায়খি।
শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন্না লল্লোন ইতীক্কী মপাংশিংদা কান্নবা পীগদবা মান্নবা মরুওইবা হীরম কয়া অমা লৈ হায়রদুনা মহাক্না মরুওইবা হীরম অহুম পুখৎখিঃ অহানবদা ত্রেদ, তেক্নোলজী অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অসি লানগী খুৎলাই ওইনা শীজিন্নরক্লিবা মতম অসিদা অসিগুম্বা কিনিংঙাই ওইবা ফিভম অসি পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ময়াই চমহনবা তঙাইফদে। মহাক্না লল্লোন ইতীক তৌরিবশিংদা ই ভি, বেত্তরি, চিপ অমসুং এ পি আইশিংদা থাজবা থম্বা হন্থহনবগা লোইননা থাজনিংঙাই ওইবা সপ্লাই চেন অমা শাগৎমিন্ননবগী অপাম্বা থমখি। অনিশুবদা, মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অমসুং ইয়ু অনিমক্না ঙাকশেলগী ইন্দস্ত্রী অমসুং ফ্রন্তিয়র তেক্নোলোজীদা মায় ওনশিন্দুনা ঙাকশেল, স্পেস, তেলিকোম অমসুং এ আইদা হেন্না মপাং ওইমিন্নবগী অপাম্বা থমখি। অহুমশুবদা মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি তরু তনানবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎ হায়বসিনা নাকল অনিমক্কী মরুওইবা থবকনি হায়রদুনা গ্রীন হায়দ্রোজেন, সোলর ইনর্জি অমসুং স্মার্ত গ্রিদশিংদা অপুনবা রিসর্চ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পীনবগী অপাম্বা থমখি। শ্রী মোদীনা মখা তাখি মদুদি ইন্দস্ত্রীশিংনা অপীকপা মোদুলর রিএক্তর অমসুং তুংকোইনা চৎকদবা মোবিলিতীদা পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি অমসুং ঈশিং মেনেজমেন্ত, সর্কুলর একনোমী অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা লৌউশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী পুৱারী ওইহৌরগদবা ৱারেপ অসিগা লোইননা অখন্নবা থৌদাং অমা লল্লোন ইতীক তৌরিবা খুনাইগী মমাংদা তাদুনা লৈরে। মথংগী খোংথাং অসি লল্লোন ইতীক তৌরিবা মীয়াম্না লৌখৎকদবনি "বোলদি নখোয়গী কোর্ততা তাদুনা লৈরে"। শ্রী মোদীনা হায়খি অমত্তা ওইবগী মপাংনা থাজবা হেনগৎহনগনি, পুম্নমক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি অমসুং পাক চাউথোক্কনি। মহাক্না হায়খি অপুনবা থৌরাংগা লোইননা মান্ননা চাউখৎমিন্নবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা থৌনা হেনগৎহনবগা লোইননা মালেম পুম্বগী দবল ইঞ্জিন ওইহন্নবা আপিল তৌরদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী প্রেজিদেন্ত মিস উর্সুলা ভোন দর লেয়েন, ইন্দিয়ন অমসুং য়ুরোপিয়ন বিজিনেস লিদরশিংস থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India-EU Business Forum in New Delhi
India-EU Relations Enter a New Era of Alignment: PM
Historic India-EU FTA Opens Market Access for Labour-Intensive Products: PM
PM Calls for Whole-of-Society Partnership to Scale India-EU Relations
India-EU should become Double Engine of Global Growth: PM
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the India-European Union Business Forum at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking on the occasion, Prime Minister expressed happiness at participating in the India-European Union (EU) Business Forum. He remarked that the visit of the Presidents of the European Union Council and Commission to India is not an ordinary diplomatic tour but marks the beginning of a new era in India-EU relations. Shri Modi highlighted that for the first time, EU leaders joined as Chief Guests at India’s Republic Day, India and the European Union concluded the largest Free Trade Agreement in India’s history, and today, with the presence of numerous CEOs, the India-EU Business Forum is being organized at such a large scale. He stated that these achievements symbolize the unprecedented alignment between the world’s two largest democratic powers.
The Prime Minister emphasized that this alignment is not accidental; as market economies, India and the EU share common values, joint priorities for global stability, and natural connections between their people as open societies. He underlined that on this strong foundation, the partnership is reaching new heights and is being established as one of the most influential partnerships in the world, with clear results visible. Shri Modi noted that in the last ten years, trade has doubled to 180 billion euros, more than 6,000 European companies are operating in India, and investments from the EU in India exceed 120 billion euros. He further remarked that 1,500 Indian companies are present in the EU, with Indian investments there reaching nearly 40 billion euros. The Prime Minister highlighted that today, India and European companies are deeply collaborating in R&D, manufacturing, and services, and business leaders are both the drivers and beneficiaries of this cooperation.
Prime Minister Modi stated that now is the time to make this partnership a ‘whole of the society partnership.’ He remarked that with this vision, a comprehensive FTA has been completed today, which will provide easy access for India’s labour-intensive products to the European Union market. Shri Modi highlighted that textiles, gems and jewellery, auto parts, and engineering goods will benefit, while fruits, vegetables, processed food, and marine products will create new opportunities. He underlined that this will directly benefit farmers, fishermen, and also the services sector, particularly IT, education, traditional medicine, and business services.
The Prime Minister observed that global business is undergoing major upheaval, with companies rethinking their market strategies and partnerships. He emphasized that at such a time, this FTA sends a clear and positive message to the business world, serving as an invitation to both sides’ business communities to build capable, reliable, and future-oriented partnerships. Shri Modi expressed confidence that business leaders will fully utilize the opportunities arising from this FTA.
Shri Modi further remarked that India and the European Union share several priorities that can benefit business partnerships. He outlined three key priorities: first, in a world where trade, technology, and critical minerals are being weaponized, there is a need to jointly de-risk dependencies. He asked whether the business community can reduce external reliance in EVs, batteries, chips, and APIs, and build a shared option for trusted supply chains. Second, he noted that both India and the EU focus on defense industries and frontier technologies, urging greater collaboration in defense, space, telecom, and AI. Third, he stressed that a clean and sustainable future is a priority for both sides, calling for joint research and investment in green hydrogen, solar energy, and smart grids. Shri Modi added that industries should also work together on small modular reactors and sustainable mobility, while developing solutions in water management, circular economy, and sustainable agriculture.
The Prime Minister remarked that after today’s historic decisions, a special responsibility now rests with the business community. He emphasized that the next step must be taken by the business community, stating that “The Ball Is In Your Court.” Shri Modi highlighted that only through mutual cooperation will the partnership gain trust, reach, and scale. He underlined that with collective efforts, shared prosperity can be achieved. The Prime Minister concluded by urging everyone to combine their respective strengths and become a double engine of growth for the entire world.
President of the European Commission, Ms. Ursula von der Leyen, Indian and European Business Leaders were present at the event.