প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্কই এক নতুন যুগত প্ৰৱেশ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ঐতিহাসিক ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ এফটিএই শ্ৰম-নিবিড় সামগ্ৰীৰ বাবে বজাৰ প্ৰৱেশ মুকলি কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবে সমগ্ৰ সমাজৰ অংশীদাৰিত্বৰ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰত-ইইউ বিশ্ব বিকাশৰ ডাবল ইঞ্জিন হোৱা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভাৰত-ইউৰোপিয়ান সংঘ ব্যৱসায়িক মঞ্চত ভাষণ আগবঢ়ায়। ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-ইউৰোপিয়ান সংঘ(ইইউ) ব্যৱসায়িক মঞ্চত অংশগ্ৰহণ কৰি সুখী হোৱা বুলি কয়। তেওঁ কয় যে ইউৰোপিয়ান সংঘ পৰিষদ আৰু আয়োগৰ অধ্যক্ষৰ ভাৰত ভ্ৰমণ কেৱল সাধাৰণ কূটনৈতিক ভ্ৰমণ হিচাপেই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰত-ইউৰ সম্পৰ্কৰ এক নতুন যুগৰ আৰম্ভণি হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে প্ৰথমবাৰলৈ ইইউ নেতৃত্বই ভাৰতৰ গণৰাজ্য দিৱসৰ কাৰ্যসূচীত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ গণৰাজ্য দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ নেতাসকলে যোগদান কৰে। ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘই ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি সম্পাদন কৰে আৰু আজি অসংখ্য মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ উপস্থিতিত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চ ইমান বৃহৎ পৰিসৰত আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই কৃতিত্বসমূহ বিশ্বৰ দুখন বৃহত্তম গণতান্ত্ৰিক শক্তিৰ মাজত অভূতপূৰ্ব সংহতিৰ প্ৰতীক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই প্ৰান্তিককৰণ আকস্মিক নহয়; বজাৰ অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নে উমৈহতীয়া মূল্যবোধ, বিশ্বৰ সুস্থিৰতাৰ বাবে যৌথ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু মুকলি সমাজ হিচাপে নিজৰ লোকসকলৰ মাজত স্বাভাৱিক সংযোগৰ অংশীদাৰ। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই শক্তিশালী ভেটিৰ ওপৰত এই অংশীদাৰিত্বই নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে আৰু বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰভাৱশালী অংশীদাৰিত্ব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে, যাৰ স্পষ্ট ফলাফল দেখা গৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা দহ বছৰত বাণিজ্য দুগুণ বৃদ্ধি পাই ১৮০ বিলিয়ন ইউৰো হৈছে, ভাৰতত ৬,০০০ৰো অধিক ইউৰোপীয় কোম্পানীয়ে কাম কৰি আছে আৰু ভাৰতত ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ পৰা বিনিয়োগ ১২০ বিলিয়ন ইউৰো অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে যে ইউৰোপীয় ইউনিয়নত ১৫০০ ভাৰতীয় কোম্পানী উপস্থিত আছে, তাত ভাৰতীয় বিনিয়োগ প্ৰায় ৪০ বিলিয়ন ইউৰো হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় কোম্পানীসমূহে অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, উৎপাদন আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতা আগবঢ়াইছে আৰু ব্যৱসায়িক নেতাসকল এই সহযোগিতাৰ চালক আৰু হিতাধিকাৰী উভয়তে আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া এই অংশীদাৰিত্বক ‘সমগ্ৰ সমাজৰ অংশীদাৰিত্ব’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সময়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীৰে আজি এক বিস্তৃত এফ টি এ সম্পূৰ্ণ হৈছে, যিয়ে ভাৰতৰ শ্ৰম নিবিড় সামগ্ৰীসমূহৰ বাবে ইউৰোপীয় সংঘৰ বজাৰত সহজ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বস্ত্ৰ, ৰত্ন আৰু গহনা, অটো পাৰ্টছ আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰীয়ে লাভৱান হ’ব, আনহাতে ফল-মূল, শাক-পাচলি, সংসাধিত খাদ্য আৰু সাগৰীয় সামগ্ৰীয়ে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষক, মাছমৰীয়া, আৰু লগতে সেৱা খণ্ড বিশেষকৈ আই টি, শিক্ষা, পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আৰু ব্যৱসায়িক সেৱাৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে বিশ্ব ব্যৱসায়ত বৃহৎ অৰাজক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে, কোম্পানীসমূহে নিজৰ বজাৰ কৌশল আৰু অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত পুনৰ চিন্তা কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে সময়ত এই এফটিএই ব্যৱসায়িক জগতখনলৈ এক স্পষ্ট আৰু ইতিবাচক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে, যিয়ে দুয়োপক্ষৰ ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ক সক্ষম, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ভৱিষ্যতমুখী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ হিচাপে কাম কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ব্যৱসায়িক নেতাসকলে এই এফ টি এৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সুযোগসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ কেইবাটাও অগ্ৰাধিকাৰ আছে যিয়ে ব্যৱসায়িক অংশীদাৰিত্বক লাভৱান কৰিব পাৰে। তেওঁ তিনিটা মূল অগ্ৰাধিকাৰৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে: প্ৰথমতে, যিখন পৃথিৱীত বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থসমূহক অস্ত্ৰৰে সজ্জিত কৰা হৈছে, য’ত নিৰ্ভৰশীলতাক যৌথভাৱে বিপদমুক্ত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ে ইভি, বেটাৰী, চিপ আৰু এপিআইৰ ওপৰত বাহ্যিক নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব পাৰে নেকি আৰু বিশ্বাসযোগ্য যোগান শৃংখলৰ বাবে এটা উমৈহতীয়া বিকল্প গঢ়ি তুলিব পাৰে নেকি? দ্বিতীয়তে, তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়ন দুয়োটাই প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু সীমান্ত প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, প্ৰতিৰক্ষা, মহাকাশ, টেলিকম, আৰু এআইৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায়। তৃতীয়তে, তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে স্বচ্ছ আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যত দুয়োপক্ষৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ, সেউজ হাইড্ৰজেন, সৌৰশক্তি, আৰু স্মাৰ্ট গ্ৰীডৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ গৱেষণা আৰু বিনিয়োগৰ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে উদ্যোগসমূহেও সৰু মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ আৰু বহনক্ষম গতিশীলতাৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰিব লাগে, একে সময়তে পানী ব্যৱস্থাপনা, বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু বহনক্ষম কৃষিৰ সমাধান বিকশিত কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় কৰে যে আজিৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ পিছত এতিয়া ব্যৱসায়িক সমাজৰ ওপৰত এক বিশেষ দায়িত্ব আহি পৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এতিয়া বল আপোনালোকৰ কৰ্টত বুলি পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ ব্যৱসায়ী সমাজে ল’ব লাগিব বুলি উল্লেখ কৰি। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তেহে অংশীদাৰিত্বই আস্থা, প্ৰসাৰ আৰু পৰিসৰ লাভ কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা উমৈহতীয়া সমৃদ্ধি লাভ কৰিব পৰা যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে নিজ নিজ শক্তিক একত্ৰিত কৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে বৃদ্ধিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন হ’বলৈ আহ্বান জনাই সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানত ইউৰোপীয় আয়োগৰ সভানেত্ৰী শ্ৰীমতী উৰছুলা ভন ডাৰ লেয়েন, ভাৰতীয় আৰু ইউৰোপীয় ব্যৱসায়িক নেতাসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India-EU Business Forum in New Delhi
India-EU Relations Enter a New Era of Alignment: PM
Historic India-EU FTA Opens Market Access for Labour-Intensive Products: PM
PM Calls for Whole-of-Society Partnership to Scale India-EU Relations
India-EU should become Double Engine of Global Growth: PM
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the India-European Union Business Forum at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking on the occasion, Prime Minister expressed happiness at participating in the India-European Union (EU) Business Forum. He remarked that the visit of the Presidents of the European Union Council and Commission to India is not an ordinary diplomatic tour but marks the beginning of a new era in India-EU relations. Shri Modi highlighted that for the first time, EU leaders joined as Chief Guests at India’s Republic Day, India and the European Union concluded the largest Free Trade Agreement in India’s history, and today, with the presence of numerous CEOs, the India-EU Business Forum is being organized at such a large scale. He stated that these achievements symbolize the unprecedented alignment between the world’s two largest democratic powers.
The Prime Minister emphasized that this alignment is not accidental; as market economies, India and the EU share common values, joint priorities for global stability, and natural connections between their people as open societies. He underlined that on this strong foundation, the partnership is reaching new heights and is being established as one of the most influential partnerships in the world, with clear results visible. Shri Modi noted that in the last ten years, trade has doubled to 180 billion euros, more than 6,000 European companies are operating in India, and investments from the EU in India exceed 120 billion euros. He further remarked that 1,500 Indian companies are present in the EU, with Indian investments there reaching nearly 40 billion euros. The Prime Minister highlighted that today, India and European companies are deeply collaborating in R&D, manufacturing, and services, and business leaders are both the drivers and beneficiaries of this cooperation.
Prime Minister Modi stated that now is the time to make this partnership a ‘whole of the society partnership.’ He remarked that with this vision, a comprehensive FTA has been completed today, which will provide easy access for India’s labour-intensive products to the European Union market. Shri Modi highlighted that textiles, gems and jewellery, auto parts, and engineering goods will benefit, while fruits, vegetables, processed food, and marine products will create new opportunities. He underlined that this will directly benefit farmers, fishermen, and also the services sector, particularly IT, education, traditional medicine, and business services.
The Prime Minister observed that global business is undergoing major upheaval, with companies rethinking their market strategies and partnerships. He emphasized that at such a time, this FTA sends a clear and positive message to the business world, serving as an invitation to both sides’ business communities to build capable, reliable, and future-oriented partnerships. Shri Modi expressed confidence that business leaders will fully utilize the opportunities arising from this FTA.
Shri Modi further remarked that India and the European Union share several priorities that can benefit business partnerships. He outlined three key priorities: first, in a world where trade, technology, and critical minerals are being weaponized, there is a need to jointly de-risk dependencies. He asked whether the business community can reduce external reliance in EVs, batteries, chips, and APIs, and build a shared option for trusted supply chains. Second, he noted that both India and the EU focus on defense industries and frontier technologies, urging greater collaboration in defense, space, telecom, and AI. Third, he stressed that a clean and sustainable future is a priority for both sides, calling for joint research and investment in green hydrogen, solar energy, and smart grids. Shri Modi added that industries should also work together on small modular reactors and sustainable mobility, while developing solutions in water management, circular economy, and sustainable agriculture.
The Prime Minister remarked that after today’s historic decisions, a special responsibility now rests with the business community. He emphasized that the next step must be taken by the business community, stating that “The Ball Is In Your Court.” Shri Modi highlighted that only through mutual cooperation will the partnership gain trust, reach, and scale. He underlined that with collective efforts, shared prosperity can be achieved. The Prime Minister concluded by urging everyone to combine their respective strengths and become a double engine of growth for the entire world.
President of the European Commission, Ms. Ursula von der Leyen, Indian and European Business Leaders were present at the event.