वित्त मन्त्रालय
वर्ष 2026-27 को केन्द्रिय बजेटको मुख्यांश
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 01 फेब्रुअरी 2026।
भाग-1
केन्द्रिय वित्त एवं करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा वर्ष 2026-27 को निम्ति केन्द्रिय बजेट प्रस्तुत गरिन्। बजेटको मुख्यांश यस प्रकास छन् :
कर्तव्य भवनमाथि तयार गरिएको पहिलो बजेट तीनवटा कर्तव्यबाट प्रेरित छ :
• पहिलो कर्तव्य – उत्पादकता अनि प्रतिस्पर्धा बढाउनका साथै वैश्विक उथुल-पुथुलको परिदृश्यमा लचिलोपन ल्याई आर्थिक विकासलाई तेज बनाउनु र गति कायम राख्नु,
• दोस्रो कर्तव्य – भारतको समृद्धिको पथमा सशक्त साझेदार बन्नका लागि जनमानसको आकाङ्क्षा पूरा गर्नु र उनीहरूको क्षमता बढुनु,
• तेस्रो कर्तव्य – सरकारको सबैका साथ, सबैको विकासको दृष्टिकोण अनुकूल सार्थक भागीदारीका लागि प्रत्येक परिवार, समुदाय अनि क्षेत्रलाई संसाधन, सुविधा अनि अवसरसम्म पहुँच उपलब्ध हुने सुनिश्चित गर्नु।
बजेट अनुमान
• गैर ऋण प्राप्ति अनि कूल व्यय क्रमशः ₹36.5 लाख करोड र ₹53.5 लाख करोड रहने अनुमान छ। केन्द्रको शुद्ध कर प्राप्ति ₹28.7 लाख करोड रहने अनुमान छ।
• सकल बजार ऋण ₹17.2 लाख करोड र दिनाङ्कित प्रत्याभूतिहरूबाट शुद्ध बजार ऋण ₹11.7 लाख करोड रहने अनुमान छ।
• गैर ऋण प्राप्तिहरूको संशोधित अनुमान ₹34 लाख करोड छ, जसमा केन्द्रको शुद्ध कर प्राप्तिहरू ₹26.7 लाख करोड छ।
• कूल व्ययको संशोधित अनुमान ₹49.6 लाख करोड छ, जसको पूँजीगत व्यय करिब ₹26.1 लाख करोड छ।
• बजेट अनुमान 2026-27 मा राजकोषीय घाटा जीडीपीको 4.3 प्रतिशत रहने अनुमान छ।
• वर्ष 2025-26 को बजेटमा संशोधित राजकोषीय घाटा 2025-26 को बेट अनुमानको 4.4 प्रतिशत समान छ।
• ऋणबाट जीडीपी अनुपात संशोधित अनुमान 2025-26 मा जीडीपीको 56.1 प्रतिशतको तुलनामा बजेट अनुमान 2026-27 मा जीडीपीको 55.6 प्रतिशत रहने अनुमान छ।
पहिलो कर्तव्य – आर्थिक विकासलाई तेज बनाउनका साथै कायम राख्नु र 6 वटा हस्तक्षेपको प्रस्ताव :
1). सातवटा रणनीतिक एवं फ्रन्टियर क्षेत्र विनिर्माण
1. बायोफार्मा शक्तिको (ज्ञान, प्रौद्योगिकी अनि नवाचारको माध्यमद्वारा स्वास्थ्य हेरचाह उत्तम बनाउने रणनीति) घोषणा। भारलाई वैश्विक बायोफार्मा विनिर्माण केन्द्रका रूपमा विकसित गर्ने उद्देश्यका साथ आगामी पाँच वर्षका लागि ₹10 हजार करोड आबन्टनका साथ बायोफार्मा शक्तिको प्रस्ताव।
• तीन नयाँ राष्ट्रिय फार्मासुटिकल शिक्षा एवं अनुसन्धानको (एनआइपीईआर) निर्माण तथा सात विद्यान संस्थानको उन्नयनका लागि बायोफार्मा केन्द्रित नेटवर्क।
• एक हजारभन्दा धेरै मान्यताप्राप्त इण्डिया क्लिनिकल ट्रायल्स स्थलको नेटवर्क बनाइनेछ।
1. उपकरण अनि सामग्री बनाउन, फूलस्टेक इण्डिया आइपी डिजाइन गर्न र आपूर्ति शृङ्खलालाई प्रबल बनाउनका लागि इण्डिया सेमीकण्डक्टर मिशन 2.0 शुरु गरिनेछ।
• iii. ईलेक्ट्रनिक्स कलपूर्जा विनिर्माण योजनालाई गति दिन बजेट बढाएर ₹40 हजार करोड प्रस्तावित।
• iv. खनन, प्रसंस्करण, अनुसन्धान अनि विनिर्माणलई प्रोत्साहित गर्नका लागि समर्पित दुर्लभ धातु करिडोरको स्थापना गर्ने उद्देश्यका साथ खनिज समृद्ध ओडिशा, केरल, आन्ध्र प्रदेश र तमिल नाडुलाई सहायता प्रदान गर्ने प्रस्ताव।
1. घरेलु रसायन उत्पादन बढाउन र आयातमाथि निर्भरता घटाउनका लागि क्लस्टर आधारित “बनाऊ अनि चलाऊ” मोडलको आधारमा तीन समर्पित केमिकल पार्क स्थापित गर्ने योजना ल्याइनेछ।
• vi. पूँजीगत सामान क्षमता सुदृढ बनाउनु
• डिजिटल रूपमा सक्षम अटोमेटेड सर्भिस ब्यूरोका रूपमा दुई स्थानमा सीपीएसईद्वारा हाइटेक टूल रूम स्थापित गरिनेछ, जसले उच्च गुणस्तरको कलपूर्जा व्यापक परिमाण अनि कम लागतमा स्थानीय स्तरमा डिजाइन, परीक्षण र विनिर्माण गर्नेछ।
• उच्च मूल्य अनि प्रौद्योगिकीको हिसाबले उन्नत सीआइईकेले घरेलु विनिर्माणलाई बलियो बनाउनका लागि निर्माण संवर्धन अनि पूर्वाधार उपकरण योजना (सीआइई) शुरु गर्नेछ।
• पाँच वर्षको अवधिमा ₹10 हजार करोड बजेट आबन्टनका साथ कन्टेनर विनिर्माण योजना ल्याउने प्रस्ताव।
1. वस्त्र क्षेत्रका लागि एकिकृत कार्यक्रमको घोषणा
• रेशम, ऊन अनि सूनपाट जस्ता प्राकृतिक फाइबर, मानवनिर्मित फाइबर अनि नयाँ जमानाको फाइबरमा आत्मनिर्भरताका लागि राष्ट्रिय फाइबर योजना।
• मशिन, प्रौद्योगिकी उन्नयन अनि साझा परीक्षण अनि प्रमाणिकरण केन्द्रहरूका लागि पूँजी सहायतासहित आधुनिक पारम्परिक क्लस्टरको निम्ति वस्त्र विस्तार तथा रोजगार योजना।
• च्यालेञ्ज मोडमा मेगा टेक्सटाइल पार्क स्थापित गर्ने प्रस्ताव
• खादी, हतकर्घा अनि हस्तशिल्पलाई प्रबलता प्रदान गर्न महात्मा गान्धी ग्राम स्वराज पहल शुरु गर्ने प्रस्ताव। यसबाट देशका बुनकर, ग्राम उद्योग, एक जिल्ला-एक उत्पाद पहल अनि ग्रामीण युवाहरूलाई लाभ हुनेछ।
• यसबाट वैश्विक बजार सम्पर्क, ब्राण्डिङ गर्न मद्दत पाउनका साथै प्रशिक्षण, कौशल, गुणस्तर अनि उत्पादनमा समर्थन प्राप्त हुनेछ।
2) पुराना औद्योगिक समूहरूको पुनरूद्धार योजना
• पूर्वाधार एवं प्रौद्योगिकी उन्नयनको माध्यमद्वारा लागत स्पर्धा अनि दक्षतामा सुधारको निम्ति दुई सय पुराना औद्योगिक समूहको पुनरूद्धारका लागि योजना ल्याउने प्रस्ताव।
3) च्याम्पियन एसएमई बनाउनु र सूक्ष्म उद्यमीहरूलाई समर्थन
• एमएसएमईलाई च्याम्पियनका रूपमा विकास गर्न सहायताको निम्ति त्रिस्तरीय दृष्टिकोण – ₹10 हजार करोड आबन्टनका साथ एसएमई ग्रोथ फण्ड शुरु गर्ने प्रस्ताव।
• ₹2 हजार करो आबन्टनका साथ वर्ष 2021 मा बनाइएको आत्मनिर्भर भारत फण्डलाई समर्थन जारी रहनेछ।
• विशेष रूपमा टियर-2 र टियर-3 शहरहरूमा करपोरेट मित्र कार्डर विकसित गर्नका लागि आइसीएआइ, आइसीएसआइ, आइसीएमएआइ जस्ता व्यावसायिक शिक्षा संस्थानलाई सुविधा उपलब्ध गराइनेछ।
4) पूर्वाधारलाई ठोस प्रोत्साहन
• वित्त वर्ष 2026-27 मा सार्वजनिक पूँजी व्यय बढाएर ₹12.2 लाख करोड बनाइनेछ।
• ऋणदाताहरूलाई आंशिक ऋण प्रत्याभूति उपलब्ध गराउनका लागि पूर्वाधार जोखिम प्रत्याभूति फण्ड स्थापित गर्ने प्रस्ताव।
• समर्पित आइईआइटी स्थापित गरी सीपीएसईको महत्त्वपूर्ण रियल एस्टेट परिसम्पत्तिको पुनर्चक्रण प्रक्रिया तेज गर्ने प्रस्ताव।
• पूर्वी भापरतको डाँकुनीदेखि पश्चिम भारतको सूरतलाई जोड्ने नयाँ समर्पित माल करिडोर बनाइनेछ।
• जलचर अनि अङ्गुल जस्ता खनिज समृद्ध कलिङ्ग नगर जस् औद्योगिक केन्द्रलाई जोड्न ओडिशामा एनडब्लु-5 देखि शुरु गरी आउँदो पाँच वर्षमा 20 नयाँ राष्ट्रिय जलमार्ग शुरु गरिनेछ।
• अपेक्षित श्रमशक्ति विकास गर्न क्षेत्रीय उत्कृष्टता केन्द्रका रूपमा प्रशिक्षण संस्थान स्थापित गरिनेछ।
• बनारस र पटनामा अन्तरदेशीय जलमार्गका लागि जहाज मरम्मति परितन्त्र स्थापित गरिनेछ।
• अन्तरदेशीय जलमार्ग अनि तटीय पोत परिवहनको हिस्सादारी 6 प्रतिशतबाट बढाएर वर्ष 2047 सम्म 12 प्रतिशत बनाउनेका लागि तटीय कार्गो प्रमोशन स्कीम आरम्भ गरिनेछ।
• सी-प्लेनको स्वदेशी निर्माणलाई प्रोत्साहित गरिनेछ र अन्तिम कोश साथै सुदूरवर्ती क्षेत्रसम्म सम्पर्क बढाउनका अतिरिक्त पर्यटनलाई प्रोत्साहित गरिनेछ।
• सञ्चालनलाई समर्थन उपलब्ध गराउन सी प्लेन भीडीएफ योजना शुरु गरिनेछ।
5) दीर्घकालीन ऊर्जा सुरक्षा अनि स्थिरता सुनिश्चित गर्नु
• कार्बन क्याप्चर उपयोग एवं भण्डारण (सीसीयुएस) प्रौद्योगिकीका लागि आगामी पाँच वर्षको अवधिका लागि ₹20 हजार करोड आबन्टित गर्ने घोषणा
6) शहरी आर्थिक क्षेत्रको विकास
• शहरी आर्थिक क्षेत्रका (सीईआर) लागि पाँच वर्षको अवधिको निम्ति ₹5 हजार करोड आबन्टनको घोषणा।
• पर्यावरणमैत्री दिगो यात्रा प्रणालीलाई प्रोत्साहित गर्न मुम्बई-पूणे, पूणे-हैदराबाद, हैदराबाद-बङ्गलुरू, हैदराबाद-चेन्नई, दिल्ली-बनारस, बनारस-सिलगढीबीच सात हाई स्पीड रेल करिडोर विकसित गरिनेछ।
• वित्तीय स्थिरता, समावेश अनि उपभोक्ता सुरक्षाको उपाय गर्दै भारतको आर्थिक वृद्धिको आगामी चरणका साथ कदमताल मिलाउँदै ब्याङ्किङ क्षेत्रको व्यापक समीक्षाको उद्देश्यले “विकसित भारतको निम्ति ब्याङ्किङ”माथि उच्च स्तरीय समिति गठन गर्ने प्रस्ताव।
• पावर फाइनेन्स करपोरेशन अनि ग्रामीण विद्युतिकरण निगमको पुनर्गठन गर्ने प्रस्ताव।
• भारतको उदीयमान आर्थिक प्राथमिकता अनुसार विदेशी निवेशका लागि बढी समकालीन अनि उपभोक्ता अनुकूल रूपरेखाका लागि विदेशी मुद्रा प्रबन्धन (गैर ऋण लिखत) नियमावलीको व्यापक समीक्षा गर्ने प्रस्ताव।
नगरपालिका बण्ड
ठूला शहरहरूद्वारा उच्च मूल्यका नगरपालिका बण्ड जारी गर्ने प्रक्रियालाई प्रोत्साहित गर्न ₹एक हजार करोडभन्दा धेरैको सिङ्गल बण्ड जारी गर्दा ₹ एक सय करोड प्रोत्साहन दिने प्रस्ताव।
दोस्रो कर्तव्य – जनमानसको आकाङ्क्षा पूरा गर्नु र क्षमता बढाउनु
• विकसित भारतको मुख्य सञ्चालकका रूपमा सेवा क्षेत्रमा ध्यान केन्द्रित गर्न उपायहरूको सिफारिश गर्नका लागि उच्चाधिकार प्राप्त “शिक्षाद्वारा रोजगार एवं उद्यम” स्थायी समिति गठन गर्ने प्रस्ताव। यस फसेलाले भारतलाई वर्ष 2047 सम्म दस प्रतिशतको वैश्विक हिस्सादारीका साथ अग्रणी बनाउनेछ।
विकसित भारपतको निम्ति पेशेवर जनमानस तयार गर्नु
• सम्बद्ध स्वास्थ्य सेवा पेशाकर्मीका (एएचपी) लागि वर्तमान संस्थानहरूको उन्नयन गर्नका साथै निजी अनि सरकारी क्षेत्रमा नयाँ एएचपी संस्थान स्थापना गरिनेछ।य़
• आउँदो पाँच वर्षमा एक लाख एएचपी जोडिनेछ।
1. बूढा-पाकाको चिकित्सा अनि सम्बद्ध हेरचाह सेवाहरू सामेल गर्दै सुदृढ हेरचाह सेवा परिवेश बनाइनेछ। आउँदो केही वर्षमा डेढ लाख हेरचाह सेवा प्रदातालाई प्रशिक्षित गरिनेछ।
आयुष
तीन नयाँ अखिल भारतीय आयुर्वेद संस्थान स्थापित गरिनेछ
पशुपालन
• सरकारले 20 हजारभन्दा धेरै पशु चिकित्सक उपलब्ध गराउनेछ।
1. निजी क्षेत्रमा पशु रोग विशेषज्ञ अनि अर्ध पशु शल्य महाविद्यालय, पशु अस्पताल, नैदानिक प्रयोगशाला तथा प्रजनन सुविधाका लागि ऋण सम्बद्ध पूँजीगत सब्सिडी सहायता योजना शुरु गर्ने प्रस्ताव।
ओरेञ्ज ईकोनमी
• इण्डियन इन्स्टीट्युट अव् क्रिएटिभ टेक्नोलजी, मुम्बईलाई 15 हजार माध्यमिक विद्यालय अनि पाँच सय महिविद्यालयमा एभीजीसी कन्टेन्ट क्रिएटर ल्याब (सीसीएल) स्थापित गर्न सहायता प्रदान गर्ने प्रस्ताव।
शिक्षा
• सरकारले ठूला औद्योगिक एवं लजिस्टिक करिडोर वरिपरी चुनौती मार्गको माध्यमद्वारा पाँचवटा विश्वविद्यालय टाउनशिप निर्माण गर्न राज्यहरूलाई सहायता गर्नेछ।
1. भीजीएफ/ पूँजीगत सहायताको माध्यमद्वारा प्रत्येक जिल्लामा एउटा महिला छात्रावासको स्थापना गरिनेछ।
पर्यटन
• विद्यमान राष्ट्रिय होटल प्रबन्धन एवं क्याटरिङ प्रौद्योगिकी परिषदको उन्नयन गर्दै राष्ट्रिय आतिथ्य संस्थान स्थापित गर्ने प्रस्ताव।
1. आइआइएमको सहयोगमा हाइब्रिड मोडमा मानकीकृत उच्च गुणस्तरीय 12 सप्ताहको प्रशिक्षण पाठ्यक्रमको माध्यमद्वारा 20 पर्यटन स्थलमा 10 हजार गाइडलाई कौशल उन्नयनको निम्ति प्रायोगिक योजना शुरु गरिनेछ।
2. सांस्कृतिक, आध्यात्मिक अनि विरासतको महत्त्व बोक्ने सबै स्थानको डिजिटल दस्तावेज तयार गर्न नेशनल डेस्टिनेशन डिजिटल नलेज ग्रिड स्थापना गरिनेछ।
विरासत एवं संस्‍कृति पर्यटन
• लोथल, धौलावीरा, राखीगढी, अदिचनाल्लुर, सारनाथ, हस्तिनापुर र लेह राजदरबार जस्ता 15 पुरातात्त्विक स्थललाई जीवन्त अनि अनुभवजन्य सांस्कृतिक गन्तव्यका रूपमा विकसित गर्ने प्रस्ताव।
खेल
• आगामी दसकमा खेलकूदको क्षेत्रमा परिवर्तन ल्याउन खेलो इण्डिया मिशन शुरु गर्ने प्रस्ताव।
तेस्रो कर्तव्य – सबैको साथ-सबैको विकासको दृष्टिकोण अनुरूप छ र यसका लागि तल उल्लेखित चार क्षेत्रमा लक्षित प्रयास गर्न आवश्यक छ :
1. किसानहरूको आय बढाउनु
• किसानहरूको आय बढाउनका लागि मत्स्य पालन, पाँच सय जलाशय अनि अमृत सरोवरको एकिकृत विकास, पशुपालन, उच्च मूल्यको कृषिलाई प्रोत्साहन दिइनेछ।
उच्‍च मूल्‍यको कृषि
सरकारले उच्च मूल्यको फसलको खेतीलाई समर्थन दिनेछ, जस्तै :
• तटवर्ती इलाकामा नरियल, चन्दन, कोको, काजु जस्ता उच्च मूल्यका फसललाई सहायता प्रदान गरिनेछ।
• नरियल उत्पादनमा प्रतिस्पर्धा बढाउनका लागि नरियल संवर्धन योजनाको प्रस्ताव।
• पूर्वोत्तरमा अगरका रुख अनि पार्वत्य क्षेत्रमा बदाम, ओखर र खुर्मानी जस्ता गिरीदार फलहरूलाई प्रोत्साहन दिइनेछ।
• वर्ष 2030 सम्म भारतीय काजु अनि कोकोलाई प्रीमियम वैश्विक ब्राण्डका रूपमा परिणत गर्न भारतीय काजु एवं कोकोका लागि समर्पित कार्यक्रमको प्रस्ताव।
भारत-विस्‍तार (कृषि संसाधनसम्म पहुँचका लागि परोक्ष रूपमा एकिकृत प्रणाली)
• केन्द्रिय बजेटमा भारत-विस्तारको प्रस्ताव, जुन बहुभाषीय एआइ टूल हो र जसद्वारा एआइ प्रणालीसहित कृषि सम्बन्धी प्रणालीका लागि आइसीएआर प्याकेजसहित एग्रिस्टेक पोर्टलका रूपमा एकिकृत गरिएको छ।
मानसिक स्‍वास्‍थ्‍य एवं अभिघात स्याहारका लागि प्रतिबद्धता
• उत्तर भारतमा मानसिक स्वास्थ्यका लागि निमहंस-2 स्थापना गरिनेछ।
• राँची अनि तेजपुरमा राष्ट्रिय मानसिक स्वास्थ्य संस्थानलाई क्षेत्रीय शीर्ष संस्थानका रूपमा उन्नयन गरिनेछ।
पूर्वोदय राज्‍य अनि पूर्वोत्तर क्षेत्रमाथि ध्यान
• दुर्गापुरमा उत्तम सम्पर्क नोडका साथ एकिकृत पूर्वी तट औद्योगिक करिडोरको विकास, पाँच पूर्वोत्तर राज्यमा 5 पर्यटन स्थलको निर्माण र 4,000 ई-बस सेवाको प्रस्ताव।
• अरुणाचल प्रदेश, सिक्किम, आसम, मणिपुर, मिजोरम र त्रिपुरामा बौद्ध परिचक्र विकासका लागि नयाँ योजना।
16 औं वित्त आयोग
• सरकारले 16 औं वित्त आयोगको सिफारिश अनुसार वित्त आयोग अनुदानका रूपमा वित्त वर्ष 2026027 को निम्ति राज्यहरूलाई ₹1.4 लाख करोड उपलब्ध गराउनेछ।
भाग-2
प्रत्‍यक्ष कर
नयाँ आयकर अधिनियम
• नयाँ आयकर अधिनियम, 2025, मिति 01 अप्रेल, 2026 देखि प्रभावी हुनेछ।
• सरलीकृत आयकर नियमावली अनि प्रपत्रहरू चाँडै नै अधिसूचित गरिनेछ। नयाँ प्रपत्रलाई आम नागरिकले पनि सजिलै अनुपालन गर्नसक्ने हिसाबले तयार गरिएको छ।
जीवन जिउने सुगमता
• कुनै साधारण व्यक्तिलाई मोटर दुर्घटना दाबी अधिकरणद्वारा अधिनिर्णित ब्याजलाई आयकरबाट छूट दिइनेछ र यसमा स्रोतमा काटिएको कर देय हुनेछैन।
टीसीएसलाई तार्किक बनाउनु
• विदेश यात्रा कार्यक्रम प्याकेजको बिक्रीमाथि टीसीएस दरलाई कनै राशि निर्धारणबिना वर्तमान 5 प्रतिशत र 20 प्रतिशतभन्दा कम्ति गर्दै दुई प्रतिशत बनाउने प्रस्ताव।
• मानव श्रम आपूर्तिको निम्ति सरलीकृत टीडीएस प्रावधानबाट श्रम गहन कारोबारीहरूलाई फाइदा हुनेछ।
• लघु करदाताका लागि नयाँ योजनाको प्रस्ताव, जसमा नियम आधारित स्वचालित प्रक्रियाद्वारा कर निर्धारण अधिकारीसमक्ष आवेदन दर्ता गर्नुको साटो कम्ति वा शून्य कटौती प्रमाणपत्र बनाउन सम्भव हुनेछ।
• करदाताहरूको सुविधाका लागि लाभांश, निवेशबाट प्रपत्र 15-जी अथवा प्रपत्र 15-एच स्वीकार गर्नका लागि सिङ्गल विण्डो।
• संशोधित विवरणीका लागि समय सीमा मामुली शुल्कको भुक्तानीका साथ 31 दिसम्बरबाट बढाएर 31 मार्च गरिएको छ।
• कर विवरणीलाई अन्तिम रूप दिन अलग-अलग समय सीमाको प्रस्ताव।
• कुनै अनिवासीद्वारा अचल सम्पत्तिको बिक्रीमाथि टीडीएसको कटौती गरिने र ट्यान आवश्यकताको साटो निवासी क्रेतीको प्यान आधारित चलानको माध्यमद्वारा जमा गर्नसकिनेछ।
• लघु करदातालाई आफ्नो विदेशी आय वा सम्पत्तिको घोषणाका लागि एकमुष्ठ 6 महिनाको छूटको योजना।
जरिमाना र मुद्दा-मामिलालाई तार्किक रूप दिनु
• आइटी आकलन अनि जरिमानाको कार्वाहीलाई सामान्य रूपमा एकिकृत गर्ने प्रस्ताव छ।
• करदाताहरूलाई आफ्नो पुनःआकलन कार्वाहीपछि रिटर्न अपडेट गराउने अनुमति रहनेछ।
• आयको गलत विवरण दिए अतिरिक्त आयकर भुक्तीका साथ छूट दिनसकिनेछ।
• आयकर अधिनियम अन्तर्गत मुद्दा-मामिलाको रूपरेखा तार्किक बनाइएको छ।
• भुक्तानी वस्तुमा गरिएको भए, लेखाबही तथा दस्तावेजका साथमा टीडीएस भुक्तानीको आवश्यकता प्रस्तुत नगर्नुलाई अपराधमुक्त गरिएको छ।
• 1.10.2024 देखि पूर्वव्यापी प्रभावका साथ कूल ₹20 लाखभन्दा कम मूल्यको अचल विदेशी सम्पत्ति उजागर नगरेको खण्डमा दण्डीय कार्वाहीबाट प्रतिरक्षा प्रदान गरिनेछ।
सहकारिता
• दूध, तेलदाना, फल वा सब्जीको आपूर्ति गर्ने प्राथमिक सहकारी संस्थालाई पहिलेदेखि उपलब्ध कटौतीको विस्तार अब पशु आहार अनि कपास दाना आपूर्ति गर्नेहरूमा पनि गरिनेछ।
• कुनै अधिसूचित राष्ट्रिय सहकारी सङ्घद्वारा मि 31 जनवरी 2026 सम्म कम्पनीहरूमा दिइएको निवेशमा प्राप्त लाभांश आयमाथि तीन वर्षको अवधिका लागि छूट दिने प्रस्ताव।
भारतको विकास इञ्जिनका रूपमा आइटी क्षेत्रलाई सहायता
• सफ्टवेयर विकास सेवा, आइटी समर्पित सेवा, ज्ञान प्रक्रिया आउटसोर्सिङ सेवा र सफ्टवेयर विकाससित सम्बन्धित सेवा 15.5 प्रतिशतको एक समान सेफ हार्बर मार्जिन अन्तर्गत आउनेछ।
• आइटी सेवाका लागि सेफ हार्बर प्राप्त गर्ने सीमालाई ₹300 करोडबाट बढाएर ₹2,000 करोड बनाइनेछ।
• एपीएमा सामेल हुने कम्पनीलाई उपलब्ध संशोधित विवरणीको सुविधा उसको सम्बद्ध संस्थाहरूलाई पनि प्रदान गरिनेछ।
वैश्विक व्‍यापार अनि निवेश आकर्षित गर्नु
• कुनै यस्ता विदेशी कम्पनीका लागि 2047 सम्म करमा छूट दिइनेछ, जसले भारतबाट डाटा केन्द्र सेवाको उपयोग गरी वैश्विक स्तरमा क्लाउड सेवा प्रदान गर्दछ।
• यदि डाटा सेन्टर सेवा प्रदान गर्ने कम्पनी सम्बन्धित कम्पनी भए, उसको लागतमा 15 प्रतिशतको सेफ हार्बर पनि प्रदान गरिनेछ।
कर प्रशासन
• भारतीय लेखाङ्कन मानकमै आय परिकलन अनि प्रकटन मानकका लागि अपेक्षा सामेल गर्नका लागि करपोरेट कार्य मन्त्रालय अनि केन्द्रिय प्रत्यक्ष कर बोर्डको संयुक्त समिति गठित गरिनेछ। वर्ष 2027-28 देखि आय परिकलन अनि प्रकटन मानकमा आधारित प्रथक लेखाङ्कन अपेक्षालाई समाप्त गरिनेछ।
अन्‍य कर प्रस्‍ताव
• बाइब्याकको कराधानमा परिवर्तनलाई प्रवर्तकद्वारा बाइब्याक रूटको अनुचित उपयोग रोक्नका लागि ल्याइएको हो। करपोरेट प्रवर्तकका लागि प्रभावी कराधान 22 प्रतिशत र गैर करपोरेटका लगि 30 प्रतिशत हुनेछ।
• एल्कोहलयुक्त लिकर, स्क्र्याप अनि खनिजका बिक्रेताहरूका लागि टीसीएस दरलाई तर्कसङ्गत बनाउँदै 2 प्रतिशत गरिनेछ र तेन्दु पत्तामाथि 5 प्रतिशतको दर घटाएर 2 प्रतिशत बनाइनेछ।
• वचन सौदामा अप्सन प्रीमियम अनि अपसन कार्यकलाप दुवैमा एसटीटीको विद्यमान 0.1 प्रतिशत अनि 0.125 प्रतिशतबाट बढाएर 0.15 प्रतिशत कर लाग्नेछ।
• म्याटलाई अन्तिम कर बनाउने प्रस्ताव छ, यस कारण 01 अप्रेल 2026 देखि कुनै अरू क्रेडिट सञ्चय हुनेछैन। यस परिवर्तन अनुरूप 15 प्रतिशतको वर्तमान म्याट दरलाई घटाएर 14 प्रतिशत गरिनेछ।
अप्रत्‍यक्ष कर :
शुल्‍क सरलीकरण
समुद्री, छाला तथा वस्त्र उत्पादन
• निर्यातका लागि सी-फूड उत्पादको प्रसंस्करणको निम्ति प्रयोग गरिने विशेष घटकको करमुक्त निर्यात सीमालाई एफओबी मूल्यको वर्तमान 1 प्रतिशतबाट बढाएर 3 प्रतिशत गरिनेछ।
• छाला अथवा सिन्थेटिक फूटवेयरको निर्यातका लागि उपलब्ध करमुक्त निर्यात, त्यसकको विशेष उत्पादका लागि पनि स्वीकृत रहनेछ।
ऊर्जा सङ्क्रमण एवं सुरक्षा :
• ब्याट्रीका लागि लीथियम-आयन सेलको निर्माणका लागि प्रयोगमा आउने पूँजीगत सामग्रीको निम्ति मूलभूत सीमाशुल्क छूटको विस्तार।
• सोलर ग्यास निर्माणमा प्रयोगका लागि सोडियम एन्टीमोनेटको आयातमाथि मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट प्रदान गरिनेछ।
परमाणु ऊर्जा :
• परमाणु ऊर्जा परियोजनाका लागि आवश्यक सामग्रीको आयातमाथि वर्तमान मूलभूत सीमा शुल्कलाई वर्ष 2035 सम्मका लागि विस्तार गरिनेछ।
महत्त्वपूर्ण खनिज :
• महत्त्वपूर्ण खनिजको प्रसंस्करणका लागि आवश्यक पूँजीगत सामग्रीको आयात गर्न मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट प्रदान गरिनेछ।
बायोग्यास मिश्रित सीएनजी :
• बायोग्यास मिश्रित सीएनजीमाथि केन्द्रिय उत्पाद शुल्कको भुक्तानीको गणनाका समय बायोग्यासको पूरा मूल्यमाथि छूट दिइनेछ।
असैनिक एवं रक्षा विमानन :
• असैनिक, प्रशिक्षण एवं अन्य विमानको निर्माणका लागि आवश्यक कलपूर्जामाथि मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट दिइनेछ।
• रक्षा क्षेत्र एकाइद्वारा रखरखाउ, मरम्मति अथवा अन्य आवश्यकतामा प्रयोग गरिने विमानका पूर्जाको निर्माणका लागि आयात गरिने काँचो मालमाथि मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट दिइनेछ।
ईलेक्ट्रनिक्स :
• माइक्रोवेभ ओभन निर्माण गर्न प्रयोग गरिने विशेष पूर्जामाथि मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट दिइनेछ।
विशेष आर्थिक क्षेत्र :
• विशेष आर्थिक क्षेत्रलाई लिएर घरेल टेरिफ क्षेत्रमा पात्र विनिर्माण संयन्त्रद्वारा विक्रयको सुविधाको निम्ति विशेष एकपटकको उपायको प्रस्ताव गरिएको छ, जसका लागि छूट दरमा प्रस्ताव गरिएको छ। यस्ता विक्रयको मात्रा उनीहरूको निर्यातको निर्धारित अनुपातमा सीमित रहनेछ।
जीवनको सुगमता :
• व्यक्तिगत प्रयोगका लागि आयात गरिने सबै करयोग्य सामग्रीमा टेरिफ दर 20 प्रतिशतबाट घटाएर 10 प्रतिशत गरिनेछ।
• 17 वटा औषधिमाथि मूलभूत सीमा शुल्कमा छूट दिइनेछ।
• सातवटा अतिरिक्त असाध्य रोगका लागि दवाई/ औषधिको व्यक्तिगत निर्यातलाई करमुक्त गरिनेछ।
सीमा-शुल्क सरलीकरण प्रक्रिया
• वस्तुहरूको सुगम अनि त्वरित सञ्चालनमा सक्दो कम हस्तक्षेप
विश्वास आधारित प्रणाली
• एईओका रूपमा परिचित टियर-2 र टियर-3 प्राधिकृत आर्थिक प्रचालकका लागि शुल्क स्थगन अवधिलाई 15 दिनबाट बढाएर 30 दिन बनाइएको छ। पात्र विनिर्माकर्ता अनि आयातकका लागि पनि समान शुल्क स्थगन सुविधाको प्रस्ताव।
• सीमा शुल्कमाथि बाध्यकारी अग्रिम नियमको वैधता अवधिलाई 3 वर्षबाट बढाएर 5 वर्ष बनाइएको छ।
• कार्गोको समाशोधनको निम्ति अधिमान्य व्यवहारको निम्ति एईओ प्रमाणन लाभ लिन सरकारी अभिकरणहरूलाई प्रोत्साहित गरिनेछ।
• जुन वस्तुका लागि आयातको कुनै अनुपालन आवश्यक छैन, विश्वस्त आयातकद्वारा प्रवेश बिल दर्ता गर्ने र वस्तुहरूको आगमनमा सीमा शुल्कलाई समाशोधन औपचारिकता पूरा गर्नका लागि स्वयं सूचना प्राप्त हुनेछ।
• सीमा शुल्क भण्डारण, स्वप्रकटन, ईलेक्ट्रनिक मार्गन तथा जोखिम आधारित लेखापरीक्षाका साथ एउटा भण्डार सञ्चालक केन्द्रित प्रणालीमा परिणत गरिनेछ।
व्यापर सुगमता
• विभिन्न सरकारी अभिकरणबाट कार्गो समाशोधनको निम्ति अनुमोदन प्रक्रियालाई यस वित्त वर्षको अन्त्यसम्म एकल अनि परस्पर जोडिएको डिजिटल विण्डोको माध्यमद्वारा निर्बाध बनाइनेछ।
• निषिद्ध कार्गोको 70 प्रतिशथ रहने खाद्य, औषधि, बिरुवा, पशु अनि अन्य वन्यजीव उत्पादको समाशोधन प्रक्रियालाई अप्रेल 2026 सम्म सञ्चालन रूप दिइनेछ।
• जुन वस्तुका लागि कुनै अनुपालन आवश्यक पर्दैन, ती वस्तुहरूका आयातकद्वारा अनलाइन पञ्जिकरण पूरा गरिएपछि तत्कालै समाशोधित गरिनेछ।
• सबै सीमा शुल्क प्रक्रियाका लागि एकल, एकिकृत अनि मापनीय प्लेटफर्मका रूपमा सीमा शुल्क एकिकृत प्रणाली 2 वर्षमा शुरु गरिनेछ।
• गैर सन्निविष्ट स्क्यानिङ र उन्नत इमेजिङ अनि जोखिम आकलनका वलागि एआइ प्रौद्योगिकी उपयोग सबै प्रमुख पोतमा कन्टेनर स्क्यान गर्ने उद्देश्यका साथ चरणबद्ध तरिकाले गरिनेछ।
निर्यातका नयाँ अवसर
• विशेष आर्थिक क्षेत्र अथवा बीच समुद्रमा माछा पक्रने भारतीय नौकाहरूद्वारा पक्रिएका माछालाई शुल्कमुक्त गरिनेछ। विदेशी पोतमा यस्ता माछा झार्नुलाई निर्या वस्तुका रूपमा मानिनेछ।
• ई-कमर्सको माध्यमद्वारा वैश्विक बजारमा पहुँचका लागि भारतका लघु व्यवसाय, कारिगर अनि स्टार्टअपको आकाङ्क्षालाई सहायता प्रदान गर्नका लागि कुरियर निर्यात प्रतिखेप ₹10 लाखको वर्तमान मूल्यसीमालाई पूर्णरूपले हटाइनेछ।
जीवनको सहजता
• अन्तरराष्ट्रिय यात्राका समय सामान निकासीसँग जोडिएका प्रावधान संशोधित गर्ने प्रस्ताव गरिएको छ। संशोधित नियमबाट वर्तमान समयको यात्रा सम्बन्धी वास्तविकता अनुरूप शुल्कमुक्त भत्तामा वृद्धि हुनेछ।
• सबै बक्यौतीको भुक्तानी गरी विवादहरूको समाधान चाहने इमान्दार करदाताले अतिरिक् राशि भुक्नी गरी आफ्नो मामिला बन्द गर्नसक्नेछन्।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
PART-A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2026-27 in the parliament today. The highlights of the budget are as follows:
The first Budget prepared in Kartavya Bhawan, is inspired by 3 kartavyas:
• First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
• Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
• Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Budget Estimates
• The non-debt receipts and the total expenditure are estimated as ₹36.5 lakh crore and ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore and the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore.
• The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore.
• The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
• The fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
• In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP.
• The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26.
First Kartavya is to accelerate and sustain economic growth and proposes 6 interventions
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors
1. Biopharma SHAKTI (Strategy for Healthcare Advancement through Knowledge, Technology and Innovation) announced, with an outlay of ₹ 10,000 crores over the next 5 years to develop India as a global Biopharma manufacturing hub.
1. A Biopharma-focused network to be created with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones.
2. A network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites to be created
1. India Semiconductor Mission (ISM) 2.0 to be launched to produce equipment and materials, design full-stack Indian IP, and fortify supply chains with focus on industry led research and training centres to develop technology and skilled workforce.
1. The Electronics Components Manufacturing Scheme outlay increased to ₹40,000 crore.
1. Dedicated Rare Earth Corridors to be established, to support the mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu to promote mining, processing, research and manufacturing.
1. Government to launch a Scheme to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model.
1. Strengthening Capital Goods Capability
• Hi-Tech Tool Rooms to be established by CPSEs at 2 locations as digitally enabled automated service bureaus that locally design, test, and manufacture high-precision components at scale and at lower cost.
• A Scheme for Enhancement of Construction and Infrastructure Equipment (CIE) to be introduced, to strengthen domestic manufacturing of high-value and technologically-advanced CIE.
• A Scheme for Container Manufacturing announced, to create a globally competitive container manufacturing ecosystem, with a budgetary allocation of over ₹10,000 crore over a 5 year period.
1. Integrated Programme for the Textile Sector announced
1. The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres.
1. Textile Expansion and Employment Scheme to modernize traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres.
• Mega Textile Parks to be setup in challenge mode with focus on bringing value addition to technical textiles.
• Mahatma Gandhi Gram Swaraj initiative announced, to strengthen khadi, handloom and handicrafts.
1. Initiative to help in global market linkage, branding and will streamline and support training, skilling, quality of process and production.
2. Rejuvenating legacy industrial sectors
• A Scheme to revive 200 legacy industrial clusters announced, to improve their cost competitiveness and efficiency through infrastructure and technology upgradation.
3. Creating “Champion SMEs” and supporting micro enterprises
• A dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund, to be introduced, to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
• Self-Reliant India Fund to be allocated with additional ₹2,000 crore, to continue support to micro enterprises and maintain their access to risk capital.
• Government to facilitate Professional Institutions such as ICAI, ICSI, ICMAI to design short-term, modular courses and practical tools to develop a cadre of ‘Corporate Mitras’, especially in Tier-II and Tier-III towns.
4. Delivering a powerful push to Infrastructure
• Public capital expenditure to be increased to ₹12.2 lakh crore in FY 2026-27.
• Government to set up an Infrastructure Risk Guarantee Fund to strengthen the confidence of private developers regarding risks during infrastructure development and construction phase.
• Government to accelerate recycling of significant real estate assets of CPSEs through the setting up of dedicated REITs.
• To promote environmentally sustainable movement of cargo, following measures are proposed:
1. New Dedicated Freight Corridors to be established connecting Dankuni in the East, to Surat in the West
1. 20 new National Waterways (NW) to be operationalised over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra.
• Training Institutes to be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
• Further, a ship repair ecosystem catering to inland waterways to be set up at Varanasi and Patna
1. Coastal Cargo Promotion Scheme to be launched for incentivising a modal shift from rail and road, to increase the share of inland waterways and coastal shipping from 6% to 12 % by 2047.
• Incentives to be provided to indigenize manufacturing of seaplanes and enhance last-mile and remote connectivity, and promote tourism.
1. Seaplane VGF Scheme to be introduced to provide support for operations.
5. Ensuring long term energy security and stability
• An outlay of ₹20,000 crore over the next 5 years, announced for Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS) technologies.
6. Developing City Economic Regions
• An allocation of ₹5000 crore over 5 years, per city economic regions (CER) announced, for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
• Government to develop Seven High-Speed Rail corridors between cities as ‘growth connectors’ to promote environmentally sustainable passenger systems. These include:
1. Mumbai-Pune
2. Pune-Hyderabad,
3. Hyderabad-Bengaluru,
4. Hyderabad-Chennai
5. Chennai-Bengaluru,
6. Delhi-Varanasi,
7. Varanasi-Siliguri.
• Government to setup a “High Level Committee on Banking for Viksit Bharat”, to comprehensively review the sector and align it with India’s next phase of growth, while safeguarding financial stability, inclusion and consumer protection.
• Government to restructure the Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation to achieve scale and improve efficiency in the Public Sector NBFCs.
• A comprehensive review of the Foreign Exchange Management (Non-debt Instruments) Rules is proposed, to create a more contemporary, user-friendly framework for foreign investments, consistent with India’s evolving economic priorities.
Municipal Bonds
• An incentive of ₹100 crore for a single bond issuance of more than ₹1000 crore announced, to encourage the issuance of municipal bonds of higher value by large cities.
Second Kartavya is to fulfil aspirations and build capacity of people
• Government to set up a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee to recommend measures that focus on the Services Sector as a core driver of Viksit Bharat.
Creation of Professionals for Viksit Bharat
• Existing institutions for Allied Health Professionals (AHPs) to be upgraded and new AHP Institutions to be established in private and Government sectors
1. 100,000 Allied Health Professionals to be added over the next 5 years
• Five Regional Medical Hubs to be established, to promote India as a hub for medical tourism services.
AYUSH
• 3 new All India Institutes of Ayurveda to be established
.
Animal Husbandry
• Government to scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000
1. A loan-linked capital subsidy support scheme to be launched for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
Orange Economy
• Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai to be provided support in setting up , Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
Education
• 5 University Townships to be created in the vicinity of major industrial and logistic corridors through challenge route.
1. Through VGF/capital support, 1 girls’ hostel to be established in every district
Tourism
• National Council for Hotel Management and Catering Technology to be upgraded to National Institute of Hospitality
1. A pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites announced through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode In collaboration with an IIM.
2. A National Destination Digital Knowledge Grid to be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual andheritage.
Heritage and Culture Tourism
• 15 archeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace to be developed into vibrant, experiential cultural destinations
Sports
• Khelo India Mission to be launched to transform the Sports sector over the next decade.
Third Kartavya is aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas and requires targeted efforts in the following four areas:
1. Increasing Farmer Incomes
• New Initiatives to be undertaken for
1. Integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars
High Value Agriculture:
• Govt. to support high value crops such as :
1. coconut, sandalwood, cocoa and cashew in coastal areas
2. Coconut Promotion Scheme to be launched to increase production and enhance productivity.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
• Government to launch Bharat-VISTAAR, a multilingual AI tool to integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems.
2. Empowering Divyangjan
• Divyangjan Kaushal Yojana for Divyangjans to offer task-oriented and process-driven roles in IT, AVGC sectors, Hospitality and Food and Beverages sectors.
3. Commitment to Mental Health and Trauma Care
• Government to set up NIMHANS-2 in north India.
1. Government to upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
4. Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
• Government to develop an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.
1. A scheme to be launched for the development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura.
16th Finance Commission
• Government provided ₹1.4 lakh crore to the States for the FY 2026-27 as Finance Commission Grants as recommended by the 16th Finance Commission.
PART –B
Direct Taxes
New Income Tax Act
· New Income tax Act ,2025 to come into effect from April 2026
· The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
Ease of Living
• Interest awarded by the Motor Accident Claims Tribunal to a natural person will be exempt from Income Tax, and any TDS on this account will be done away with.
• TCS Rationalization
• Reduce TCS rate on sale of overseas tour program package to 2 % (from current 2-20%).
• Reduce the TCS rate to 2% (from current 5%) for LRS remittances for education and medical.
• Simplified TDS provisions for manpower supply will benefit labour intensive business.
• Scheme for small taxpayers wherein a rule based automated process for obtaining Lower or nil deduction certificate instead of filing application with the assessor.
• Single window filing with depositories for Form 15G or 15 H for TDS on dividends, interests etc
• Extend time available for revising returns from 31st December to upto 31st March with payment of nominal fees
• The timeline for filing of tax returns to be staggered .
• TAN for property transactions involving NRIs will be replaced with resident buyers PAN based challan.
• A one time 6 month foreign asset disclosure scheme for small taxpayers to disclose their overseas income or asset.
Rationalizing Penalty and Prosecution
• IT assessment & penalty proceedings are proposed to be integrated by way of common order for both.
• Taxpayers allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated to reduce litigations, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
• Penalty for misreporting of income also eligible for immunity with payment of additional income tax.
• Prosecution framework under the Income Tax Act to be rationalized.
• Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, to be decriminalised.
• Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees to be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
• Extend deduction already allowed to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members to those supplying cattle feed and cotton seed also.
• Allow the inter-cooperative society dividend income as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members.
• Exemption for a period of 3 years allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
• Software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development to be clubbed under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent.
• The threshold for availing safe harbour for IT services to be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees.
• Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, can be continued for a period of 5 years at a stretch.
• Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services to be fast-tracked with the endeavour to conclude it within a period of 2 years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request.
• The facility of modified returns available to the entity entering APA to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
• Any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India to be provided Tax holiday till 2047
• A safe harbour of 15 percent on cost to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity.
• A safe harbour to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions.
• Exemption from income tax for 5 years to be provided to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone.
• Exemption to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes
• Exemption from Minimum Alternate Tax (MAT) to all non-residents who pay tax on presumptive basis.
Tax administration
• A Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes to be constituted for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
• Definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules to be rationalized.
Other Tax proposals
• In the interest of minority shareholders, buyback for all types of shareholders to be taxed as Capital Gains. Promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent.
• STT on Futures to be raised to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• To encourage companies to shift to the new regime, set-off of brought forward MAT credit to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• MAT is proposed to be made final tax. There will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax to be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect taxes:
Tariff Simplification
Marine, leather, and textile products:
• The limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, to increase from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value.
• The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear to be allowed.
Energy transition and security:
• The basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries to be extended.
• The basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass to be exempted.
Nuclear Power:
• The existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects to be extended till the year 2035.
Critical Minerals:
• The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals to be exempted.
Biogas blended CNG:
• The entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG to be excluded.
Civil and Defence Aviation:
• The basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts to be exempted.
• The basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector to be exempted.
Electronics:
• The basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens to be exempted.
Special Economic Zone:
• A special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in SEZs to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed. The quantity of such sales will be limited to a prescribed proportion of their exports.
Ease of Living:
• The tariff rate on all dutiable goods imported for personal use to be reduced from 20 per cent to 10 per cent.
• The basic customs duty on 17 drugs/ medicines is to be exempted.
• Duty free personal import of drugs/ medicines and food for 7 more rare diseases.
Customs Process simplification
• Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods.
Trust-based systems
• Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers
• Validity period of advance ruling, binding on Customs, to be extended from the present 3 years to 5 years.
• Government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
• Filing of bill of entry by a trusted importer, and arrival of goods will automatically notify Customs for completing their clearance formalities (for import of goods not needing any compliance).
• The Customs warehousing framework to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business
• Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year.
• Processes involved in clearance of food, drugs, plant, animal & wild life products, accounting for around 70 percent of interdicted cargo, to be operationalised on this system by April 2026 itself.
• For goods not having any compliance requirement, clearance to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer.
• Customs Integrated System (CIS) to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes.
• Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
New export opportunities
• Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas to be made free of duty, Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods.
• Complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
Ease of Living
· Provisions governing baggage clearance to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities.
· Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.