Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
PART-A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2026-27 in the parliament today. The highlights of the budget are as follows:
The first Budget prepared in Kartavya Bhawan, is inspired by 3 kartavyas:
• First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
• Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
• Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Budget Estimates
• The non-debt receipts and the total expenditure are estimated as ₹36.5 lakh crore and ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore and the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore.
• The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore.
• The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
• The fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
• In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP.
• The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26.
First Kartavya is to accelerate and sustain economic growth and proposes 6 interventions
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors
1. Biopharma SHAKTI (Strategy for Healthcare Advancement through Knowledge, Technology and Innovation) announced, with an outlay of ₹ 10,000 crores over the next 5 years to develop India as a global Biopharma manufacturing hub.
1. A Biopharma-focused network to be created with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones.
2. A network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites to be created
1. India Semiconductor Mission (ISM) 2.0 to be launched to produce equipment and materials, design full-stack Indian IP, and fortify supply chains with focus on industry led research and training centres to develop technology and skilled workforce.
1. The Electronics Components Manufacturing Scheme outlay increased to ₹40,000 crore.
1. Dedicated Rare Earth Corridors to be established, to support the mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu to promote mining, processing, research and manufacturing.
1. Government to launch a Scheme to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model.
1. Strengthening Capital Goods Capability
• Hi-Tech Tool Rooms to be established by CPSEs at 2 locations as digitally enabled automated service bureaus that locally design, test, and manufacture high-precision components at scale and at lower cost.
• A Scheme for Enhancement of Construction and Infrastructure Equipment (CIE) to be introduced, to strengthen domestic manufacturing of high-value and technologically-advanced CIE.
• A Scheme for Container Manufacturing announced, to create a globally competitive container manufacturing ecosystem, with a budgetary allocation of over ₹10,000 crore over a 5 year period.
1. Integrated Programme for the Textile Sector announced
1. The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres.
1. Textile Expansion and Employment Scheme to modernize traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres.
• Mega Textile Parks to be setup in challenge mode with focus on bringing value addition to technical textiles.
• Mahatma Gandhi Gram Swaraj initiative announced, to strengthen khadi, handloom and handicrafts.
1. Initiative to help in global market linkage, branding and will streamline and support training, skilling, quality of process and production.
2. Rejuvenating legacy industrial sectors
• A Scheme to revive 200 legacy industrial clusters announced, to improve their cost competitiveness and efficiency through infrastructure and technology upgradation.
3. Creating “Champion SMEs” and supporting micro enterprises
• A dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund, to be introduced, to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
• Self-Reliant India Fund to be allocated with additional ₹2,000 crore, to continue support to micro enterprises and maintain their access to risk capital.
• Government to facilitate Professional Institutions such as ICAI, ICSI, ICMAI to design short-term, modular courses and practical tools to develop a cadre of ‘Corporate Mitras’, especially in Tier-II and Tier-III towns.
4. Delivering a powerful push to Infrastructure
• Public capital expenditure to be increased to ₹12.2 lakh crore in FY 2026-27.
• Government to set up an Infrastructure Risk Guarantee Fund to strengthen the confidence of private developers regarding risks during infrastructure development and construction phase.
• Government to accelerate recycling of significant real estate assets of CPSEs through the setting up of dedicated REITs.
• To promote environmentally sustainable movement of cargo, following measures are proposed:
1. New Dedicated Freight Corridors to be established connecting Dankuni in the East, to Surat in the West
1. 20 new National Waterways (NW) to be operationalised over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra.
• Training Institutes to be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
• Further, a ship repair ecosystem catering to inland waterways to be set up at Varanasi and Patna
1. Coastal Cargo Promotion Scheme to be launched for incentivising a modal shift from rail and road, to increase the share of inland waterways and coastal shipping from 6% to 12 % by 2047.
• Incentives to be provided to indigenize manufacturing of seaplanes and enhance last-mile and remote connectivity, and promote tourism.
1. Seaplane VGF Scheme to be introduced to provide support for operations.
5. Ensuring long term energy security and stability
• An outlay of ₹20,000 crore over the next 5 years, announced for Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS) technologies.
6. Developing City Economic Regions
• An allocation of ₹5000 crore over 5 years, per city economic regions (CER) announced, for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
• Government to develop Seven High-Speed Rail corridors between cities as ‘growth connectors’ to promote environmentally sustainable passenger systems. These include:
1. Mumbai-Pune
2. Pune-Hyderabad,
3. Hyderabad-Bengaluru,
4. Hyderabad-Chennai
5. Chennai-Bengaluru,
6. Delhi-Varanasi,
7. Varanasi-Siliguri.
• Government to setup a “High Level Committee on Banking for Viksit Bharat”, to comprehensively review the sector and align it with India’s next phase of growth, while safeguarding financial stability, inclusion and consumer protection.
• Government to restructure the Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation to achieve scale and improve efficiency in the Public Sector NBFCs.
• A comprehensive review of the Foreign Exchange Management (Non-debt Instruments) Rules is proposed, to create a more contemporary, user-friendly framework for foreign investments, consistent with India’s evolving economic priorities.
Municipal Bonds
• An incentive of ₹100 crore for a single bond issuance of more than ₹1000 crore announced, to encourage the issuance of municipal bonds of higher value by large cities.
Second Kartavya is to fulfil aspirations and build capacity of people
• Government to set up a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee to recommend measures that focus on the Services Sector as a core driver of Viksit Bharat.
Creation of Professionals for Viksit Bharat
• Existing institutions for Allied Health Professionals (AHPs) to be upgraded and new AHP Institutions to be established in private and Government sectors
1. 100,000 Allied Health Professionals to be added over the next 5 years
• Five Regional Medical Hubs to be established, to promote India as a hub for medical tourism services.
AYUSH
• 3 new All India Institutes of Ayurveda to be established
.
Animal Husbandry
• Government to scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000
1. A loan-linked capital subsidy support scheme to be launched for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
Orange Economy
• Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai to be provided support in setting up , Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
Education
• 5 University Townships to be created in the vicinity of major industrial and logistic corridors through challenge route.
1. Through VGF/capital support, 1 girls’ hostel to be established in every district
Tourism
• National Council for Hotel Management and Catering Technology to be upgraded to National Institute of Hospitality
1. A pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites announced through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode In collaboration with an IIM.
2. A National Destination Digital Knowledge Grid to be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual andheritage.
Heritage and Culture Tourism
• 15 archeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace to be developed into vibrant, experiential cultural destinations
Sports
• Khelo India Mission to be launched to transform the Sports sector over the next decade.
Third Kartavya is aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas and requires targeted efforts in the following four areas:
1. Increasing Farmer Incomes
• New Initiatives to be undertaken for
1. Integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars
High Value Agriculture:
• Govt. to support high value crops such as :
1. coconut, sandalwood, cocoa and cashew in coastal areas
2. Coconut Promotion Scheme to be launched to increase production and enhance productivity.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
• Government to launch Bharat-VISTAAR, a multilingual AI tool to integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems.
2. Empowering Divyangjan
• Divyangjan Kaushal Yojana for Divyangjans to offer task-oriented and process-driven roles in IT, AVGC sectors, Hospitality and Food and Beverages sectors.
3. Commitment to Mental Health and Trauma Care
• Government to set up NIMHANS-2 in north India.
1. Government to upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
4. Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
• Government to develop an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.
1. A scheme to be launched for the development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura.
16th Finance Commission
• Government provided ₹1.4 lakh crore to the States for the FY 2026-27 as Finance Commission Grants as recommended by the 16th Finance Commission.
PART –B
Direct Taxes
New Income Tax Act
· New Income tax Act ,2025 to come into effect from April 2026
· The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
Ease of Living
• Interest awarded by the Motor Accident Claims Tribunal to a natural person will be exempt from Income Tax, and any TDS on this account will be done away with.
• TCS Rationalization
• Reduce TCS rate on sale of overseas tour program package to 2 % (from current 2-20%).
• Reduce the TCS rate to 2% (from current 5%) for LRS remittances for education and medical.
• Simplified TDS provisions for manpower supply will benefit labour intensive business.
• Scheme for small taxpayers wherein a rule based automated process for obtaining Lower or nil deduction certificate instead of filing application with the assessor.
• Single window filing with depositories for Form 15G or 15 H for TDS on dividends, interests etc
• Extend time available for revising returns from 31st December to upto 31st March with payment of nominal fees
• The timeline for filing of tax returns to be staggered .
• TAN for property transactions involving NRIs will be replaced with resident buyers PAN based challan.
• A one time 6 month foreign asset disclosure scheme for small taxpayers to disclose their overseas income or asset.
Rationalizing Penalty and Prosecution
• IT assessment & penalty proceedings are proposed to be integrated by way of common order for both.
• Taxpayers allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated to reduce litigations, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
• Penalty for misreporting of income also eligible for immunity with payment of additional income tax.
• Prosecution framework under the Income Tax Act to be rationalized.
• Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, to be decriminalised.
• Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees to be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
• Extend deduction already allowed to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members to those supplying cattle feed and cotton seed also.
• Allow the inter-cooperative society dividend income as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members.
• Exemption for a period of 3 years allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
• Software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development to be clubbed under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent.
• The threshold for availing safe harbour for IT services to be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees.
• Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, can be continued for a period of 5 years at a stretch.
• Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services to be fast-tracked with the endeavour to conclude it within a period of 2 years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request.
• The facility of modified returns available to the entity entering APA to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
• Any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India to be provided Tax holiday till 2047
• A safe harbour of 15 percent on cost to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity.
• A safe harbour to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions.
• Exemption from income tax for 5 years to be provided to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone.
• Exemption to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes
• Exemption from Minimum Alternate Tax (MAT) to all non-residents who pay tax on presumptive basis.
Tax administration
• A Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes to be constituted for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
• Definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules to be rationalized.
Other Tax proposals
• In the interest of minority shareholders, buyback for all types of shareholders to be taxed as Capital Gains. Promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent.
• STT on Futures to be raised to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• To encourage companies to shift to the new regime, set-off of brought forward MAT credit to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• MAT is proposed to be made final tax. There will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax to be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect taxes:
Tariff Simplification
Marine, leather, and textile products:
• The limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, to increase from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value.
• The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear to be allowed.
Energy transition and security:
• The basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries to be extended.
• The basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass to be exempted.
Nuclear Power:
• The existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects to be extended till the year 2035.
Critical Minerals:
• The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals to be exempted.
Biogas blended CNG:
• The entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG to be excluded.
Civil and Defence Aviation:
• The basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts to be exempted.
• The basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector to be exempted.
Electronics:
• The basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens to be exempted.
Special Economic Zone:
• A special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in SEZs to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed. The quantity of such sales will be limited to a prescribed proportion of their exports.
Ease of Living:
• The tariff rate on all dutiable goods imported for personal use to be reduced from 20 per cent to 10 per cent.
• The basic customs duty on 17 drugs/ medicines is to be exempted.
• Duty free personal import of drugs/ medicines and food for 7 more rare diseases.
Customs Process simplification
• Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods.
Trust-based systems
• Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers
• Validity period of advance ruling, binding on Customs, to be extended from the present 3 years to 5 years.
• Government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
• Filing of bill of entry by a trusted importer, and arrival of goods will automatically notify Customs for completing their clearance formalities (for import of goods not needing any compliance).
• The Customs warehousing framework to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business
• Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year.
• Processes involved in clearance of food, drugs, plant, animal & wild life products, accounting for around 70 percent of interdicted cargo, to be operationalised on this system by April 2026 itself.
• For goods not having any compliance requirement, clearance to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer.
• Customs Integrated System (CIS) to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes.
• Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
New export opportunities
• Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas to be made free of duty, Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods.
• Complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
Ease of Living
· Provisions governing baggage clearance to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities.
· Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2026-27 ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାଗ –କ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ 2026-27 ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବଜେଟ୍ ର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ 3ଟି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ:
ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏବଂ ଅସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କରିବା।
ଦ୍ୱିତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର କରିବା।
ତୃତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ, ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ବଜେଟ୍ ଆକଳନ
- ଅଣ-ଋଣ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଯଥାକ୍ରମେ 36.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ 53.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ରର ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି 28.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ମୋଟ ବଜାର ଋଣ 17.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ତାରିଖ ଅନୁଯାୟୀ ସିକ୍ୟୁରିଟିଜ୍ ରୁ ନିଟ୍ ବଜାର ଋଣ 11.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ଅଣ-ଋଣ ପ୍ରାପ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 34 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ କେନ୍ଦ୍ରର ନିଟ୍ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି 26.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
- ମୋଟ ବ୍ୟୟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 49.6 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ 11 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ।
- ବଜେଟ ଆକଳନ 2026-27 ରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର 4.3 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ 2025-26 ରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ 2025-26 ର ବଜେଟ ଆକଳନ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ଜିଡିପିର 4.4 ପ୍ରତିଶତ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
- 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଋଣ-ଜିଡିପି ଅନୁପାତ ଜିଡିପିର 55.6 ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜିଡିପିର 56.1 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବା । ଏହା ଅଧୀନରେ 6ଟି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି
- 7ଟି ରଣନୈତିକ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି
- ବାୟୋଫାର୍ମା ଶକ୍ତି (ଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ରଣନୀତି) ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବାୟୋଫାର୍ମା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି।
- 3ଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଔଷଧ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ନାଇପର) ସହିତ ଏକ ବାୟୋଫାର୍ମା-କେନ୍ଦ୍ରିତ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଏବଂ 7ଟି ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯିବ।
- 1000 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ
- ଉପକରଣ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା, ପୂର୍ଣ୍ଣ-ଷ୍ଟାକ୍ ଭାରତୀୟ ଆଇପି ଡିଜାଇନ୍ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଦକ୍ଷ କର୍ମଶକ୍ତି ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଗବେଷଣା ଏବଂ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ (ଆଇଏସଏମ) 2.0 ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
- ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନା ବ୍ୟୟବରାଦ 40,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
- ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ଓଡ଼ିଶା, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁକୁ ଖଣି, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ବିରଳ ମୃତ୍ତିକା କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
- ସରକାର କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ମଡେଲରେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ରୁଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 3ଟି ସମର୍ପିତ ରାସାୟନିକ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
- ସିପିଏସଇଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା 2ଟି ସ୍ଥାନରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସକ୍ଷମ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସେବା ବ୍ୟୁରୋ ଭାବରେ ହାଇ-ଟେକ୍ ଟୁଲ୍ ରୁମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ-ସଠିକତା ଉପାଦାନ ଡିଜାଇନ୍, ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ।
- ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ସିଆଇଇର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପକରଣ (ସିଆଇଇ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ।
- କଣ୍ଟେନର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ବଜେଟ୍ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କଣ୍ଟେନର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା
- ରେଶମ, ପଶମ ଏବଂ ଝୋଟ, ମାନବ ନିର୍ମିତ ତନ୍ତୁ ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗର ତନ୍ତୁ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ତନ୍ତୁ ଯୋଜନା।
- ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ସାଧାରଣ ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରମାଣପତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଲାଗି ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା।
- ବୈଷୟିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
- ଖଦି, ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
- ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସଂଯୋଗ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ତାଲିମ, ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନର ଗୁଣବତ୍ତା ସୁଗମ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ।
2. ପୁରୁଣା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ 200 ପୁରୁଣା ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଏକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
3. "ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଏସଏମି" ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ
ଭବିଷ୍ୟତର ଚାମ୍ପିଅନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏସଏମଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ, ଯାହା ଚୟନିତ ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଭାରତ ପାଣ୍ଠିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ₹2,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ବିପଦ ପୁଞ୍ଜିରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରବେଶ ବଜାୟ ରହିବ।
ସରକାର ଆଇସିଏଆଇ, ଆଇସିଏସଆଇ, ଆଇସିଏମଏଆଇ ଭଳି ବୃତ୍ତିଗତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷକରି ଟାୟାର-2 ଏବଂ ଟାୟାର-3 ସହରଗୁଡ଼ିକରେ 'କର୍ପୋରେଟ୍ ମିତ୍ର'ଙ୍କ ଏକ କ୍ୟାଡର ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ବଳ୍ପକାଳୀନ, ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଉପକରଣ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ।
4. ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026-27 ରେ ସାଧାରଣ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ 12.2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମୟରେ ଘରୋଇ ବିକାଶକାରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପଦ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ସମର୍ପିତ ଆରଇଆଇଟି ସ୍ଥାପନ ମାଧ୍ୟମରେ ସିପିଏସଇ ଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଚଳ ସମ୍ପତ୍ତିର ପୁନଃଚକ୍ରଣକୁ ସରକାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବେ।
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ମାଲ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି :
ପୂର୍ବରେ ଡାଙ୍କୁନିକୁ, ପଶ୍ଚିମରେ ସୁରଟକୁ ସଂଯୋଗ କରି ନୂତନ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 20ଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଜଳପଥ (ଏନଡବ୍ଲୁ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯିବ, ଯାହା ଓଡ଼ିଶାରେ ଏନଡବ୍ଲୁ-5 ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏହା ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳ ତାଳଚେର ଏବଂ ଅନୁଗୁଳ ସହିତ କଳିଙ୍ଗ ନଗର ଭଳି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପାରାଦୀପ ଏବଂ ଧାମରା ବନ୍ଦର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ।
ଆବଶ୍ୟକ ମାନବସମ୍ବଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବାରଣାସୀ ଏବଂ ପାଟନାରେ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥକୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ଏକ ଜାହାଜ ମରାମତି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
2047 ସୁଦ୍ଧା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ଏବଂ ଉପକୂଳ ଜାହାଜର ଅଂଶକୁ 6% ରୁ 12% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ମୋଡାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଉପକୂଳ କାର୍ଗୋ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ସମୁଦ୍ରିକ ବିମାନର ସ୍ୱଦେଶୀ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ଏବଂ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିମାନ ଭିଜିଏଫ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯିବ।
5. ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ (ସିସିୟୁଏସ) ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
6. ସହର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ
ପ୍ରତି ସହର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର (ସିଇଆର) ପାଇଁ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଯାତ୍ରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାତଟି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡରକୁ 'ବୃଦ୍ଧି ସଂଯୋଗକାରୀ' ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ମୁମ୍ବାଇ-ପୁଣେ
ପୁଣେ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ,
ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ,
ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ଚେନ୍ନାଇ
ଚେନ୍ନାଇ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ,
ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣାସୀ,
ବାରାଣସୀ-ସିଲିଗୁଡ଼ି।
ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହାକୁ ସମାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର "ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଉପରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି" ଗଠନ କରିବେ।
ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏନବିଏଫସିଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍କେଲ୍ ହାସଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିତ୍ତ ନିଗମ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ନିଗମର ପୁନର୍ଗଠନ କରିବେ।
ଭାରତର ବିକଶିତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସମସାମୟିକ, ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲଶଗି ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ପରିଚାଳନା (ଋଣ-ବିହୀନ ଉପକରଣ) ନିୟମର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତାବିତ।
ମ୍ୟୁନିସିପାଲ ବଣ୍ଡ
ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ମ୍ୟୁନିସିପାଲ ବଣ୍ଡ ଜାରି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 1000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକକ ବଣ୍ଡ ଜାରି ଲାଗି 100 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଦ୍ୱିତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ
ସରକାର ଏକ ଉଚ୍ଚ-କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ 'ଶିକ୍ଷାରୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ' ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ଗଠନ କରିବେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ସୁପାରିସ କରାଯିବ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପେସାଦାର ସୃଷ୍ଟି
ସହଯୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଗତ (ଏଏଚପି) ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଏଏଚପି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 100,000 ସହଯୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ଯୋଡାଯିବ।
ଭାରତକୁ ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସେବାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଆୟୁଷ
3ଟି ନୂତନ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ
ସରକାର 20,000 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପାରା ଭେଟ୍ କଲେଜ, ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ହସ୍ପିଟାଲ, ନିଦାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଏବଂ ପ୍ରଜନନ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଋଣ-ଆଧାରିତ ପୁଞ୍ଜି ସବସିଡି ସହାୟତା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
କମଳା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା
ଭାରତୀୟ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ମୁମ୍ବାଇକୁ 15,000 ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ 500 କଲେଜରେ ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟସ୍, ଗେମିଂ ଏବଂ କମିକ୍ସ (ଏଭିଜିସି) କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର୍ ଲ୍ୟାବ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ଶିକ୍ଷା
ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ରୁଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କରିଡର ନିକଟରେ 5ଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଟାଉନସିପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ।
ଭିଜିଏଫ/ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ନ୍ୟାସନାଲ୍ କାଉନସିଲ୍ ଫର୍ ହୋଟେଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ୍ ଆଣ୍ଡ୍ କ୍ୟାଟରିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହସପିଟାଲିଟିରେ ଉନ୍ନୀତ କରାଯିବ
ଏକ ଆଇଆଇଏମ ସହଯୋଗରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡ୍ରେ ଏକ ଉଚ୍ଚମାନର 12-ସପ୍ତାହ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ 20 ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳରେ 10,000 ଗାଇଡଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ - ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଡିଜିଟାଲ୍ ଜ୍ଞାନ ଗ୍ରୀଡ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ଲୋଥାଲ, ଧୋଲାବିରା, ରାଖିଗଢ଼ି, ଆଦିଚାନାଲ୍ଲୁର, ସାରନାଥ, ହସ୍ତିନାପୁର ଏବଂ ଲେହ ପ୍ୟାଲେସ ସମେତ ୧୫ଟି ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସ୍ଥାନକୁ ଜୀବନ୍ତ, ଅଭିଜ୍ଞ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ
କ୍ରୀଡା
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ତୃତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚାରୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ କରେ:
କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି
୫୦୦ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବରର ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ
ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର କୃଷି:
ସରକାର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଫସଲକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ ଯେପରିକି:
ନଡ଼ିଆ, ଚନ୍ଦନ, କୋକୋ ଏବଂ କାଜୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନଡ଼ିଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ଭାରତ- ବିସ୍ତାର (ଭିଜୁଆଲ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସିଷ୍ଟମ ଟୁ ଆକ୍ସେସ ଏଗ୍ରିକଲ୍ଚରାଲ ରିସୋର୍ସସେ୍ ବା କୃଷି ସମ୍ବଳ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା)
ସରକାର ଭାରତ-ବିସ୍ତାର ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଏକ ବହୁଭାଷୀ ଏଆଇ ଉପକରଣ।ଏହା ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଏଆର ପ୍ୟାକେଜ ଏବଂ ଏଆଇଆର ପ୍ୟାକେଜକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ।
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ
ଆଇଟି, ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ର, ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ-ମୁଖୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା-ଚାଳିତ ଭୂମିକା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ କୌଶଳ ଯୋଜନା।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆଘାତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା
ସରକାର ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ନିମହାନ୍ସ- 2 ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ।
ରାଞ୍ଚି ଏବଂ ତେଜପୁରରେ ଜାତୀୟ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶୀର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ସରକାର।
ପୂର୍ବୋଦୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ
ସରକାର ଦୁର୍ଗାପୁରରେ ଏକ ସୁସଂଯୁକ୍ତ ନୋଡ୍ ସହିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପୂର୍ବ ତଟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକଶିତ କରିବେ, 5 ପୂର୍ବୋଦୟ ରାଜ୍ୟରେ 5ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏବଂ 4,000 ଇ-ବସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ୍, ଆସାମ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ଷୋଡ଼ଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ
16ତମ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଦ୍ୱାରା ସୁପାରିସ ଆଧାରରେ ସରକାର 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ 1.4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆର୍ଥିକ କମିଶନ ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଭାଗ -ଖ
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର
- ନୂତନ ଆୟକର ଆଇନ, 2025କୁ ଏପ୍ରିଲ 2026 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
- ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ନିୟମ ଏବଂ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯିବ। ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସହଜ ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ
ମୋଟର ଦୁର୍ଘଟଣା ଦାବି ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସୁଧ ଆୟକରରୁ ମୁକ୍ତ ହେବ, ଏବଂ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଯେକୌଣସି ଟିଡିଏସ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ।
ଟିସିଏସକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରାଯିବ
- ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ୟାକେଜ୍ ବିକ୍ରୟ ଉପରେ ଟିସିଏସ ହାରକୁ 2% (ବର୍ତ୍ତମାନର 2-20%) କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ।
- ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏଲଆରଏସ ରେମିଟ୍ ନିମନ୍ତେ ଟିସିଏସ ହାରକୁ 2% (ବର୍ତ୍ତମାନର 5%) କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ ।
- ମାନବଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ ଟିଡିଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶ୍ରମ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିବ।
ଛୋଟ କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା - ଏଥିରେ ଆସେସର ବା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିମ୍ନ କିମ୍ବା ଶୂନ୍ୟ ଡିଡକ୍ସନ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବା ଲାଗି ଏକ ନିୟମ ଆଧାରିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଳନ କରଯିବ।
ଡିଭିଡେଣ୍ଡ, ସୁଧ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଟିଡିଏସ୍ ପାଇଁ ଫର୍ମ 15ଜି କିମ୍ବା 15ଏଚ ପାଇଁ ଡିପୋଜିଟୋରୀ ସହିତ ଏକକ ୱିଣ୍ଡୋ ଫାଇଲିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ନାମମାତ୍ର ଫି ପ୍ରଦାନ ସହିତ ସଂଶୋଧିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସମୟ 31 ଡିସେମ୍ବରରୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
- ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ସମୟସୀମା ସ୍ଥିର କରାଯିବ।
- ପ୍ରବାସୀ କ୍ରେତାଙ୍କ ପାନ୍ ଆଧାରିତ ଚାଲାଣ ସହିତ ଏନଆରଆଇ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି କାରବାର ପାଇଁ ଟ୍ୟାନକୁ ବାସିନ୍ଦା କ୍ରେତାଙ୍କ ପ୍ୟାନ ଆଧାରିତ ଚାଲାଣ ସହିତ ବଦଳାଯିବ।
- କ୍ଷୁଦ୍ର କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବିଦେଶ ଆୟ କିମ୍ବା ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ 6 ମାସର ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ ଯୋଜନା।
ଜରିମାନା ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା
ଉଭୟ ପାଇଁ ସାଧାରଣ କ୍ରମରେ ଆଇଟି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
କରଦାତାମାନେ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ରିଟର୍ଣ୍ଣକୁ ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହାର ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ 10 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ହାରରେ।
ଆୟକୁ ଭୁଲ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟକର ପ୍ରଦାନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଛାଡ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ।
ଆୟକର ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ମାମଲା ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଦେୟ ପ୍ରକାର ଅନୁଯାୟୀ, ବୁକ ଅଫ୍ ଏକାଉଣ୍ଟସ ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟର ନଥିବା ଏବଂ ଟିଡିଏସ ଦେୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯିବା।
20 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଅଣ-ସ୍ଥାବର ବିଦେଶୀ ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକାଶ ନ କରିବା ପାଇଁ 1.10.2024 ଠାରୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ମାମଲା ରୁଜ୍ଜୁରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା
ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ କ୍ଷୀର, ତୈଳବୀଜ, ଫଳ କିମ୍ବା ପନିପରିବା ଯୋଗାଣରେ ନିୟୋଜିତ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଡିଡକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କପା ବିହନ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି ।
ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଆନ୍ତଃ-ସମବାୟ ସମିତି ଲାଭାଂଶ ଆୟକୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ଆଧାରରେ ଡିଡକ୍ସନ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ।
ଏକ ବିଜ୍ଞପିତ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ଆୟକୁ 31.1.2026 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଇଥିବା ସେମାନଙ୍କର ନିବେଶ ଉପରେ, ଏହାର ସଦସ୍ୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ବଣ୍ଟାଯାଉଥିବା ଲାଭାଂଶ ପାଇଁ 3 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଛାଡ଼।
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ
- ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସେବା, ଆଇଟି ସକ୍ଷମ ସେବା, ଜ୍ଞାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଉଟସୋର୍ସିଂ ସେବା ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେବାର ଏକକ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ 15.5 ପ୍ରତିଶତର ସାଧାରଣ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ମାର୍ଜିନ୍ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରାଯିବ।
- ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ପାଇବା ପାଇଁ ସୀମା 300 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ 2,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
- ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନ ଏକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ନିୟମ-ଚାଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହେବ, ଏହାକୁ ଲଗାତାର 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜାରି ରଖାଯାଇପାରିବ।
- ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ଏକପାକ୍ଷିକ ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏପିଏ) ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ, ଯାହାକୁ କରଦାତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧରେ 6 ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।
- ଏପିଏରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣର ସୁବିଧା ଏହାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ।
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା
ଭାରତରୁ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସେବା ବ୍ୟବହାର କରି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ କ୍ଲାଉଡ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀକୁ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକସ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
ଯଦି ଭାରତରୁ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ଏକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ହୁଏ ତେବେ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ 15 ପ୍ରତିଶତ ଏକ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଇନଭଏସ୍ ମୂଲ୍ୟର 2 ପ୍ରତିଶତ ଲାଭରେ ଏକ ବଣ୍ଡେଡ୍ ଗୋଦାମରେ ଉପାଦାନ ଗୋଦାମ ପାଇଁ ଅଣ-ନିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ। ପ୍ରାୟ 0.7 ପ୍ରତିଶତର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଟିକସ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷେତ୍ର ତୁଳନାରେ ବହୁତ କମ୍ ହେବ।
ବଣ୍ଡେଡ୍ ଜୋନରେ ଯେକୌଣସି ଟୋଲ୍ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ, ଉପକରଣ କିମ୍ବା ଉପକରଣ ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ଯେକୌଣସି ଅଣ-ନିବାସୀଙ୍କୁ 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆୟକରରୁ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଅଧିସୂଚିତ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ 5 ବର୍ଷ ରହଣି ଅବଧି ପାଇଁ ଜଣେ ଅଣ-ନିବାସୀ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ (ଅଣ-ଭାରତୀୟ ଉତ୍ସ) ଆୟକୁ ଛାଡ଼
ଅନୁମାନିକ ଆଧାରରେ ଟିକସ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଅଣ-ନିବାସୀଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଟିକସ (ମ୍ୟାଟ)ରୁ ଛାଡ଼।
ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ
ଭାରତୀୟ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ମାନକ (ଇଣ୍ଡାସ) ରେ ଆୟ ଗଣନା ଏବଂ ପ୍ରକାଶନ ମାନକ (ଆଇସିଡିଏସ) ର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବୋର୍ଡର ଏକ ମିଳିତ କମିଟି ଗଠନ କରାଯିବ। 2027-28 ଟିକସ ବର୍ଷରୁ ଆଇସିଡିଏସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପୃଥକ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରାଯିବ।
ସେଫ୍ ହାର୍ବର ନିୟମ ପାଇଁ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟର ପରିଭାଷାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଅନ୍ୟ ଟିକସ ପ୍ରସ୍ତାବ
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ବାଇବ୍ୟାକ୍ ଉପରେ ପୁଞ୍ଜି ଲାଭ ଭାବରେ କର ଲଗାଯିବ। ପ୍ରମୋଟରମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ବାଇବ୍ୟାକ୍ ଟିକସ ଦେବେ, ଯାହା କର୍ପୋରେଟ୍ ପ୍ରମୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକସକୁ 22 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଅଣ-କର୍ପୋରେଟ୍ ପ୍ରମୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ 30 ପ୍ରତିଶତ କରିବ।
- ମଦ, ସ୍କ୍ରାପ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀର ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଟିସିଏସ ହାରକୁ 2 ପ୍ରତିଶତକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ କେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ଉପରେ ଟିକସ 5 ପ୍ରତିଶତରୁ 2 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ।
- ଫ୍ୟୁଚର୍ସ ଉପରେ ଏସଟିଟି ବର୍ତ୍ତମାନର 0.02 ପ୍ରତିଶତରୁ 0.05 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ବିକଳ୍ପ ପ୍ରିମିୟମ ଏବଂ ବିକଳ୍ପର ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ଏସଟିଟି ବର୍ତ୍ତମାନର 0.1 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 0.125 ପ୍ରତିଶତ ହାରରୁ 0.15 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
- କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେବଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦତ୍ତ ଫରୱାର୍ଡ ମ୍ୟାଟ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ର ସେଟ୍-ଅଫ୍ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ଉପଲବ୍ଧ ମ୍ୟାଟ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସେଟ୍-ଅଫ୍ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଟିକସ ଦାୟିତ୍ବର 1/4 ଅଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ।
- ମ୍ୟାଟକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କର କରାଯିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।1 ଏପ୍ରିଲ 2026 ରୁ ଆଉ କୌଣସି କ୍ରେଡିଟ୍ ସଂଗ୍ରହ ହେବ ନାହିଁ। ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରର ହାର ବର୍ତ୍ତମାନର 15 ପ୍ରତିଶତ ମ୍ୟାଟ୍ ହାରରୁ 14 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ। 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଗୃହିତ କରଦାତାଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଫରୱାର୍ଡ ମ୍ୟାଟ୍ କ୍ରେଡିଟ୍, ଉପରୋକ୍ତ ଭାବରେ ସେଟ୍-ଅଫ୍ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ।
ପରୋକ୍ଷ କର:
ଶୁଳ୍କ ସରଳୀକରଣ
ସାମୁଦ୍ରିକ, ଚମଡା ଏବଂ ବୟନ ଉତ୍ପାଦ:
ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଇନପୁଟ୍ର ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଆମଦାନିର ସୀମା, ବର୍ତ୍ତମାନର 1 ପ୍ରତିଶତରୁ 3 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଚମଡା କିମ୍ବା ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଜୋତାର ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଲବ୍ଧ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଇନପୁଟ୍ର ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଆମଦାନିକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ।
ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା:
ବ୍ୟାଟେରୀ ପାଇଁ ଲିଥିୟମ-ଆୟନ ସେଲ୍ସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ସୌର କାଚ ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୋଡିୟମ ଆଣ୍ଟିମୋନେଟ୍ ଆମଦାନି ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି:
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନି ଉପରେ ବିଦ୍ୟମାନ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼କୁ 2035 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ:
ଜଟିଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନି ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ମିଶ୍ରିତ ସିଏନଜି:
ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ମିଶ୍ରିତ ସିଏନଜି ଉପରେ ଦେୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ଗଣନା କରିବା ସମୟରେ ବାୟୋଗ୍ୟାସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟକୁ ବାଦ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ।
ବେସାମରିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିମାନ ଚଳାଚଳ:
ବେସାମରିକ, ତାଲିମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଅଂଶ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି କିମ୍ବା ଓଭରହାଲ୍ ଆବଶ୍ୟକତାରେ ବ୍ୟବହୃତ ବିମାନର ଅଂଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମଦାନି କରାଯାଉଥିବା କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ:
ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ଓଭନ୍ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଂଶ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର:
ଏସଇଜେଡ ରେ ଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଟାରିଫ୍ କ୍ଷେତ୍ର (ଡିଟିଏ) କୁ ରିହାତି ହାରରେ ବିକ୍ରୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଏକକାଳୀନ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏପରି ବିକ୍ରୟର ପରିମାଣ ସେମାନଙ୍କର ରପ୍ତାନିର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅନୁପାତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ।
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ:
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆମଦାନି କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ କରଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟାରିଫ୍ ହାର 20 ପ୍ରତିଶତରୁ 10 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ।
17ଟି ଔଷଧ/ ଔଷଧ ଉପରେ ମୌଳିକ କଷ୍ଟମ୍ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ।
ଆଉ 7ଟି ବିରଳ ରୋଗ ପାଇଁ ଔଷଧ/ ଔଷଧ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟର ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆମଦାନୀକୁ ଅନୁମତି ମିଳିଛି।
କଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରଳୀକରଣ
ସାମଗ୍ରୀର ସୁଗମ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତି ପାଇଁ କଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ରହିବ।
ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଏଇଓ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ସ୍ତର 2 ଏବଂ ସ୍ତର 3 ପ୍ରାଧିକରଣ ଆର୍ଥିକ ଅପରେଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଳ୍କ ସ୍ଥଗିତ ଅବଧି 15 ଦିନରୁ 30 ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଯୋଗ୍ୟ ନିର୍ମାତା-ଆମଦାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଉପରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଗ୍ରଗତି ନିୟମର ବୈଧତା ଅବଧି, ବର୍ତ୍ତମାନର 3 ବର୍ଷରୁ 5 ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଗୋ କ୍ଲିୟରିଂରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏଇଓ ମାନ୍ୟତା ପାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଆମଦାନିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଣ୍ଟ୍ରି ବିଲ୍ ଦାଖଲ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର ଆଗମନ ସ୍ୱଚାଳିତ ଭାବରେ କଷ୍ଟମ୍ସକୁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଲିୟରନ୍ସ ଔପଚାରିକତା (କୌଣସି ଅନୁପାଳନର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ) ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସୂଚିତ କରିବ।
କଷ୍ଟମ୍ସ ୱେୟାରହାଉସିଂ ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ ସ୍ୱୟଂ-ଘୋଷଣା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ବିପଦ-ଆଧାରିତ ଅଡିଟ୍ ସହିତ ଏକ ଗୋଦାମ ଅପରେଟର-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯିବ।
ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏକକ ଏବଂ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିରୁ କାର୍ଗୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଅନୁମୋଦନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ଭାବରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ।
ଖାଦ୍ୟ, ଔଷଧ, ଉଦ୍ଭିଦ, ପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ବନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀ ଉତ୍ପାଦର କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ, ଯାହା ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କାର୍ଗୋର ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ, ଏପ୍ରିଲ 2026 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସିଷ୍ଟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯିବ।
କୌଣସି ଅନୁପାଳନ ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ, ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ କଷ୍ଟମ୍ସ ଦ୍ୱାରା କ୍ଲିୟରାନ୍ସ କରାଯିବ।
ସମସ୍ତ କଷ୍ଟମ୍ସ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏକକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କଷ୍ଟମ୍ସ ସମନ୍ୱିତ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିଆଇଏସ) ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣ୍ଟେନରକୁ ସ୍କାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଇମେଜିଂ ଏବଂ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଅଣ-ହସ୍ତକ୍ଷେପକାରୀ ସ୍କାନିଂର ବ୍ୟବହାର ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ।
ନୂତନ ରପ୍ତାନି ସୁଯୋଗ
ବିଶେଷ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଇଇଜେଡ) କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ମାଛ ଧରା ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ମାଛ ଧରିଲେ ଏହାକୁ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ କରାଯିବ, ବିଦେଶୀ ବନ୍ଦରରେ ଏପରି ମାଛ ଅବତରଣକୁ ସାମଗ୍ରୀର ଶୁଳ୍କ ରପ୍ତାନି ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବ।
କୋରିଅର୍ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତି କନସାଇନ୍ମେଣ୍ଟର ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟ ସୀମା 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଛେଦ ଫଳରେ ଇ-କମର୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ, କାରିଗର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ
- ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ବ୍ୟାଗେଜ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଯାତ୍ରା ବାସ୍ତବତା ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଭତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଅଣାଯିବ।
- ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତା, ବିବାଦ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ, ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣ ଦେଇ ମାମଲା ବନ୍ଦ କରିପାରିବେ।