Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
PART-A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2026-27 in the parliament today. The highlights of the budget are as follows:
The first Budget prepared in Kartavya Bhawan, is inspired by 3 kartavyas:
• First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
• Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
• Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Budget Estimates
• The non-debt receipts and the total expenditure are estimated as ₹36.5 lakh crore and ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore and the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore.
• The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore.
• The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
• The fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
• In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP.
• The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26.
First Kartavya is to accelerate and sustain economic growth and proposes 6 interventions
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors
1. Biopharma SHAKTI (Strategy for Healthcare Advancement through Knowledge, Technology and Innovation) announced, with an outlay of ₹ 10,000 crores over the next 5 years to develop India as a global Biopharma manufacturing hub.
1. A Biopharma-focused network to be created with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones.
2. A network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites to be created
1. India Semiconductor Mission (ISM) 2.0 to be launched to produce equipment and materials, design full-stack Indian IP, and fortify supply chains with focus on industry led research and training centres to develop technology and skilled workforce.
1. The Electronics Components Manufacturing Scheme outlay increased to ₹40,000 crore.
1. Dedicated Rare Earth Corridors to be established, to support the mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu to promote mining, processing, research and manufacturing.
1. Government to launch a Scheme to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model.
1. Strengthening Capital Goods Capability
• Hi-Tech Tool Rooms to be established by CPSEs at 2 locations as digitally enabled automated service bureaus that locally design, test, and manufacture high-precision components at scale and at lower cost.
• A Scheme for Enhancement of Construction and Infrastructure Equipment (CIE) to be introduced, to strengthen domestic manufacturing of high-value and technologically-advanced CIE.
• A Scheme for Container Manufacturing announced, to create a globally competitive container manufacturing ecosystem, with a budgetary allocation of over ₹10,000 crore over a 5 year period.
1. Integrated Programme for the Textile Sector announced
1. The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres.
1. Textile Expansion and Employment Scheme to modernize traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres.
• Mega Textile Parks to be setup in challenge mode with focus on bringing value addition to technical textiles.
• Mahatma Gandhi Gram Swaraj initiative announced, to strengthen khadi, handloom and handicrafts.
1. Initiative to help in global market linkage, branding and will streamline and support training, skilling, quality of process and production.
2. Rejuvenating legacy industrial sectors
• A Scheme to revive 200 legacy industrial clusters announced, to improve their cost competitiveness and efficiency through infrastructure and technology upgradation.
3. Creating “Champion SMEs” and supporting micro enterprises
• A dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund, to be introduced, to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
• Self-Reliant India Fund to be allocated with additional ₹2,000 crore, to continue support to micro enterprises and maintain their access to risk capital.
• Government to facilitate Professional Institutions such as ICAI, ICSI, ICMAI to design short-term, modular courses and practical tools to develop a cadre of ‘Corporate Mitras’, especially in Tier-II and Tier-III towns.
4. Delivering a powerful push to Infrastructure
• Public capital expenditure to be increased to ₹12.2 lakh crore in FY 2026-27.
• Government to set up an Infrastructure Risk Guarantee Fund to strengthen the confidence of private developers regarding risks during infrastructure development and construction phase.
• Government to accelerate recycling of significant real estate assets of CPSEs through the setting up of dedicated REITs.
• To promote environmentally sustainable movement of cargo, following measures are proposed:
1. New Dedicated Freight Corridors to be established connecting Dankuni in the East, to Surat in the West
1. 20 new National Waterways (NW) to be operationalised over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra.
• Training Institutes to be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
• Further, a ship repair ecosystem catering to inland waterways to be set up at Varanasi and Patna
1. Coastal Cargo Promotion Scheme to be launched for incentivising a modal shift from rail and road, to increase the share of inland waterways and coastal shipping from 6% to 12 % by 2047.
• Incentives to be provided to indigenize manufacturing of seaplanes and enhance last-mile and remote connectivity, and promote tourism.
1. Seaplane VGF Scheme to be introduced to provide support for operations.
5. Ensuring long term energy security and stability
• An outlay of ₹20,000 crore over the next 5 years, announced for Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS) technologies.
6. Developing City Economic Regions
• An allocation of ₹5000 crore over 5 years, per city economic regions (CER) announced, for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
• Government to develop Seven High-Speed Rail corridors between cities as ‘growth connectors’ to promote environmentally sustainable passenger systems. These include:
1. Mumbai-Pune
2. Pune-Hyderabad,
3. Hyderabad-Bengaluru,
4. Hyderabad-Chennai
5. Chennai-Bengaluru,
6. Delhi-Varanasi,
7. Varanasi-Siliguri.
• Government to setup a “High Level Committee on Banking for Viksit Bharat”, to comprehensively review the sector and align it with India’s next phase of growth, while safeguarding financial stability, inclusion and consumer protection.
• Government to restructure the Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation to achieve scale and improve efficiency in the Public Sector NBFCs.
• A comprehensive review of the Foreign Exchange Management (Non-debt Instruments) Rules is proposed, to create a more contemporary, user-friendly framework for foreign investments, consistent with India’s evolving economic priorities.
Municipal Bonds
• An incentive of ₹100 crore for a single bond issuance of more than ₹1000 crore announced, to encourage the issuance of municipal bonds of higher value by large cities.
Second Kartavya is to fulfil aspirations and build capacity of people
• Government to set up a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee to recommend measures that focus on the Services Sector as a core driver of Viksit Bharat.
Creation of Professionals for Viksit Bharat
• Existing institutions for Allied Health Professionals (AHPs) to be upgraded and new AHP Institutions to be established in private and Government sectors
1. 100,000 Allied Health Professionals to be added over the next 5 years
• Five Regional Medical Hubs to be established, to promote India as a hub for medical tourism services.
AYUSH
• 3 new All India Institutes of Ayurveda to be established
.
Animal Husbandry
• Government to scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000
1. A loan-linked capital subsidy support scheme to be launched for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
Orange Economy
• Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai to be provided support in setting up , Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
Education
• 5 University Townships to be created in the vicinity of major industrial and logistic corridors through challenge route.
1. Through VGF/capital support, 1 girls’ hostel to be established in every district
Tourism
• National Council for Hotel Management and Catering Technology to be upgraded to National Institute of Hospitality
1. A pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites announced through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode In collaboration with an IIM.
2. A National Destination Digital Knowledge Grid to be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual andheritage.
Heritage and Culture Tourism
• 15 archeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace to be developed into vibrant, experiential cultural destinations
Sports
• Khelo India Mission to be launched to transform the Sports sector over the next decade.
Third Kartavya is aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas and requires targeted efforts in the following four areas:
1. Increasing Farmer Incomes
• New Initiatives to be undertaken for
1. Integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars
High Value Agriculture:
• Govt. to support high value crops such as :
1. coconut, sandalwood, cocoa and cashew in coastal areas
2. Coconut Promotion Scheme to be launched to increase production and enhance productivity.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
• Government to launch Bharat-VISTAAR, a multilingual AI tool to integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems.
2. Empowering Divyangjan
• Divyangjan Kaushal Yojana for Divyangjans to offer task-oriented and process-driven roles in IT, AVGC sectors, Hospitality and Food and Beverages sectors.
3. Commitment to Mental Health and Trauma Care
• Government to set up NIMHANS-2 in north India.
1. Government to upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
4. Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
• Government to develop an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.
1. A scheme to be launched for the development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura.
16th Finance Commission
• Government provided ₹1.4 lakh crore to the States for the FY 2026-27 as Finance Commission Grants as recommended by the 16th Finance Commission.
PART –B
Direct Taxes
New Income Tax Act
· New Income tax Act ,2025 to come into effect from April 2026
· The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
Ease of Living
• Interest awarded by the Motor Accident Claims Tribunal to a natural person will be exempt from Income Tax, and any TDS on this account will be done away with.
• TCS Rationalization
• Reduce TCS rate on sale of overseas tour program package to 2 % (from current 2-20%).
• Reduce the TCS rate to 2% (from current 5%) for LRS remittances for education and medical.
• Simplified TDS provisions for manpower supply will benefit labour intensive business.
• Scheme for small taxpayers wherein a rule based automated process for obtaining Lower or nil deduction certificate instead of filing application with the assessor.
• Single window filing with depositories for Form 15G or 15 H for TDS on dividends, interests etc
• Extend time available for revising returns from 31st December to upto 31st March with payment of nominal fees
• The timeline for filing of tax returns to be staggered .
• TAN for property transactions involving NRIs will be replaced with resident buyers PAN based challan.
• A one time 6 month foreign asset disclosure scheme for small taxpayers to disclose their overseas income or asset.
Rationalizing Penalty and Prosecution
• IT assessment & penalty proceedings are proposed to be integrated by way of common order for both.
• Taxpayers allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated to reduce litigations, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
• Penalty for misreporting of income also eligible for immunity with payment of additional income tax.
• Prosecution framework under the Income Tax Act to be rationalized.
• Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, to be decriminalised.
• Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees to be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
• Extend deduction already allowed to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members to those supplying cattle feed and cotton seed also.
• Allow the inter-cooperative society dividend income as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members.
• Exemption for a period of 3 years allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
• Software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development to be clubbed under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent.
• The threshold for availing safe harbour for IT services to be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees.
• Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, can be continued for a period of 5 years at a stretch.
• Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services to be fast-tracked with the endeavour to conclude it within a period of 2 years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request.
• The facility of modified returns available to the entity entering APA to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
• Any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India to be provided Tax holiday till 2047
• A safe harbour of 15 percent on cost to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity.
• A safe harbour to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions.
• Exemption from income tax for 5 years to be provided to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone.
• Exemption to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes
• Exemption from Minimum Alternate Tax (MAT) to all non-residents who pay tax on presumptive basis.
Tax administration
• A Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes to be constituted for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
• Definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules to be rationalized.
Other Tax proposals
• In the interest of minority shareholders, buyback for all types of shareholders to be taxed as Capital Gains. Promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent.
• STT on Futures to be raised to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• To encourage companies to shift to the new regime, set-off of brought forward MAT credit to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• MAT is proposed to be made final tax. There will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax to be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect taxes:
Tariff Simplification
Marine, leather, and textile products:
• The limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, to increase from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value.
• The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear to be allowed.
Energy transition and security:
• The basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries to be extended.
• The basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass to be exempted.
Nuclear Power:
• The existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects to be extended till the year 2035.
Critical Minerals:
• The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals to be exempted.
Biogas blended CNG:
• The entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG to be excluded.
Civil and Defence Aviation:
• The basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts to be exempted.
• The basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector to be exempted.
Electronics:
• The basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens to be exempted.
Special Economic Zone:
• A special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in SEZs to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed. The quantity of such sales will be limited to a prescribed proportion of their exports.
Ease of Living:
• The tariff rate on all dutiable goods imported for personal use to be reduced from 20 per cent to 10 per cent.
• The basic customs duty on 17 drugs/ medicines is to be exempted.
• Duty free personal import of drugs/ medicines and food for 7 more rare diseases.
Customs Process simplification
• Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods.
Trust-based systems
• Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers
• Validity period of advance ruling, binding on Customs, to be extended from the present 3 years to 5 years.
• Government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
• Filing of bill of entry by a trusted importer, and arrival of goods will automatically notify Customs for completing their clearance formalities (for import of goods not needing any compliance).
• The Customs warehousing framework to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business
• Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year.
• Processes involved in clearance of food, drugs, plant, animal & wild life products, accounting for around 70 percent of interdicted cargo, to be operationalised on this system by April 2026 itself.
• For goods not having any compliance requirement, clearance to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer.
• Customs Integrated System (CIS) to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes.
• Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
New export opportunities
• Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas to be made free of duty, Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods.
• Complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
Ease of Living
· Provisions governing baggage clearance to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities.
· Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Guwahati
খণ্ড -ক
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰে। বাজেটৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ এনেধৰণৰ -
এয়া হৈছে কৰ্তব্য ভৱনত প্ৰস্তুত কৰা প্ৰথমখন বাজেট, এই বাজেট ৩টা কৰ্তব্যৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছে:
• প্ৰথম কৰ্তব্য হৈছে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত আৰু ইয়াক সঠিক ৰূপত বজাই ৰখা, উৎপাদনশীলতা তথা প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা আৰু বিশ্বৰ অস্থিৰ গতিশীলতাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব পৰাকৈ স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলা।
• দ্বিতীয় কৰ্তব্য হৈছে মানুহৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰা আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা, ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ পথত তেওঁলোকক শক্তিশালী অংশীদাৰ হিচাবে গঢ়ি তোলা
• সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিৰ্ধাৰণ কৰা তৃতীয় কৰ্তব্য হৈছে প্ৰতিটো পৰিয়াল, সম্প্ৰদায়, অঞ্চল আৰু খণ্ডই যাতে সঠিক অংশগ্ৰহণেৰে সম্পদ, সুবিধা আৰু সুযোগ লাভ কৰিব পাৰে ।
বাজেটৰ প্ৰাক্কলন
• এইবাৰৰ বাজেটত ঋণহীন লাভ আৰু মুঠ ব্যয় ক্ৰমে ৩৬.৫ লাখ কোটি আৰু ৫৩.৫ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰৰ নেট কৰ লাভৰ পৰিমাণ ২৮.৭ লাখ কোটি টকা হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
• মুঠ বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ১৭.২ লাখ কোটি টকা আৰু ছিকিউৰিটিৰ বিনিময়ত লাভ কৰা নেট বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ১১.৭ লাখ কোটি টকা হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
o অনা-ঋণহীনৰ সংশোধিত পৰিমাণ অনুমান কৰা হৈছে ৩৪ লাখ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰই লাভ কৰিবলগীয়া নেট কৰ হৈছে ২৬.৭ লাখ কোটি টকা।
o মুঠ ব্যয়ৰ সংশোধিত অনুমান ৪৯.৬ লাখ কোটি টকা , ইয়াৰে মূলধনী ব্যয় প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকা ।
• বাজেট প্ৰাক্কলন অনুসৰি ২০২৬-২৭ চনত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৩ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
• সংশোধিত প্ৰাক্কলন অনুসৰি ২০২৫-২৬ চনত জিডিপিৰ ৪.৪ শতাংশ ২০২৫-২৬ চনৰ বাজেট প্ৰাক্কলনৰ সমতুল্য হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
• ২০২৫-২৬ চনত জিডিপিৰ ৫৬.১ শতাংশৰ বিপৰীতে ২০২৬-২৭ চনত জিডিপিৰ ৫৫.৬ শতাংশ ঋণ-জিডিপি অনুপাত হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
প্ৰথম কৰ্তব্যই অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰা আৰু ইয়াক বজাই ৰাখিবলৈ ৬টা হস্তক্ষেপৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে
১/ ৭টা কৌশলগত আৰু সীমান্ত খণ্ডত উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা
। বায়’ফাৰ্মা শক্তিয়ে ঘোষণা কৰিছে যে অহা ৫ বছৰত ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি ভাৰতক বিশ্বব্যাপী বায়’ফাৰ্মা উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা হ'ব ।
ক. ৩টা নতুন নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফাৰ্মাচিউটিকেল এডুকেচন এণ্ড ৰিচাৰ্চ (এনআইপিইআৰ)ৰ সৈতে সৃষ্টি কৰা হ’ব বায়’ফাৰ্মা-কেন্দ্ৰিক নেটৱৰ্ক আৰু বৰ্তমানৰ ৭টাক অধিক উন্নীত কৰা হ'ব ।
খ. ১০০০ৰো অধিক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ইণ্ডিয়া ক্লিনিকেল ট্ৰায়েলছ ছাইটৰ নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰা হ’ব।
ii. প্ৰযুক্তি আৰু দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ বিকাশৰ বাবে উদ্যোগ নেতৃত্বাধীন গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰসমূহৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সঁজুলি আৰু সামগ্ৰী উৎপাদন, সম্পূৰ্ণ ষ্টেক ভাৰতীয় আই পি ডিজাইন, আৰু যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিছন (আই এছ এম) ২.০ আৰম্ভ কৰা হ’ব।
iii. ইলেক্ট্ৰনিক্স কম্পোনেণ্টছ মেনুফেকচাৰিং আঁচনিৰ ব্যয় ৪০,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব ।
iv. খনন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, গৱেষণা আৰু উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ খনিজ সম্পদ সমৃদ্ধ ৰাজ্য ওড়িশা, কেৰালা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুক সহায় কৰিবলৈ ৰেয়াৰ আৰ্থ কৰিডৰ স্থাপন কৰা হ’ব।
v. চৰকাৰে ক্লাষ্টাৰ ভিত্তিক প্লাগ-এণ্ড-প্লে মডেলত প্ৰত্যাহ্বান মাজতে ৩খন নিৰ্দিষ্ট ৰাসায়নিক উদ্যান স্থাপন কৰাত ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰিবলৈ এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰিব।
vi. মূলধনী সামগ্ৰীৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰা হ'ব ।
• হাই-টেক টুল ৰুমসমূহ চিপিএছইসমূহে ২টা স্থানত ডিজিটেলভাৱে সক্ষম কৰি স্বয়ংক্ৰিয় সেৱা ব্যুৰো হিচাপে স্থাপন কৰা হ'ব । যিয়ে স্থানীয়ভাৱে কম খৰচত উচ্চ-নিখুঁত উপাদানসমূহ ডিজাইন, পৰীক্ষা আৰু নিৰ্মাণ কৰিব পাৰিব।
• উচ্চ মূল্যৰ আৰু প্ৰযুক্তিগতভাৱে উন্নত চিআইইৰ ঘৰুৱা উৎপাদন শক্তিশালী কৰিবলৈ নিৰ্মাণ আৰু আন্তঃগাঁথনি সঁজুলি (চিআইই) বৃদ্ধিৰ বাবে এখন আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব।
• কণ্টেইনাৰ নিৰ্মাণৰ বাবে এখন আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে, যাতে বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কণ্টেইনাৰ উৎপাদনৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰি। ইয়াৰ বাবে ৫ বছৰৰ সময়ছোৱাত ১০,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক বাজেট আবণ্টন দিয়া হৈছে।
vii. বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে সংহত কাৰ্যসূচী ঘোষণা
ক. ৰেচম,ঊণ আৰু পাট, মানৱসৃষ্ট আঁহ তথা নতুন যুগৰ আঁহ আদি প্ৰাকৃতিক আঁহৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আঁহ আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
খ. যন্ত্ৰপাতি, প্ৰযুক্তিৰ উন্নীতকৰণ আৰু সাধাৰণ পৰীক্ষণ তথা প্ৰমাণীকৰণ কেন্দ্ৰৰ বাবে মূলধনী সমৰ্থনৰ সৈতে পৰম্পৰাগত ক্লাষ্টাৰসমূহক আধুনিকীকৰণৰ বাবে বস্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু নিয়োগ আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
• কাৰিকৰী বস্ত্ৰশিল্পৰ মূল্য সংযোজন কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মেগা টেক্সটাইল পাৰ্ক স্থাপন কৰা হ’ব।
• খাদী, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পক শক্তিশালী কৰিবলৈ মহাত্মা গান্ধী গ্ৰাম স্বৰাজৰ পদক্ষেপ ঘোষণা।
ক. বিশ্বজুৰি বজাৰ সংযোগ বৃদ্ধি , ব্ৰেণ্ডিঙত সহায় কৰাৰ পদক্ষেপ তথা প্ৰশিক্ষণ, দক্ষতা, প্ৰক্ৰিয়া আৰু উৎপাদনৰ মান সুশৃংখলিত আৰু সমৰ্থন কৰিব পৰাকৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
২/ উত্তৰাধিকাৰী ঔদ্যোগিক খণ্ডসমূহক সজীৱ কৰি তোলা হ'ব
• বাজেটত ঘোষণা কৰা হৈছে ২০০টা লিগেচি ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে এখন আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হ'ব, যাতে আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ খৰচৰ প্ৰতিযোগিতামূলকতা আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব পৰা যায়।
৩/ “আগশাৰীৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ” সৃষ্টি কৰা আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক সহায় কৰাৰ পদক্ষেপ
• এটা নিবেদিত ১০,০০০কোটি টকাৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ বিকাশৰ পুঁজি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব, ভৱিষ্যতে আগশাৰীৰ উদ্যোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ নিৰ্বাচিত মাপকাঠীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি উদ্যোগসমূহক উদগনি যোগোৱা হ'ব।
• ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক কৰি থকা সহায় অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু ৰিস্ক কেপিটেলৰ সুবিধা বজাই ৰাখিবলৈ অতিৰিক্ত ২,০০০ কোটি টকাৰে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত পুঁজিত আবণ্টন দিয়া হ’ব।
• বিশেষকৈ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্তৰৰ চহৰসমূহত ‘কৰ্পৰেট মিত্ৰ’ৰ কেডাৰ গঢ়ি তুলিবলৈ হ্ৰস্বম্যাদী, মডিউলাৰ পাঠ্যক্ৰম আৰু ব্যৱহাৰিক সঁজুলি ডিজাইন কৰিবলৈ আইচিএআই, আইচিএছআই, আইচিএমএআইৰ দৰে পেছাদাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সুবিধা প্ৰদান কৰা হ'ব।
৪/ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰি তোলা হ'ব
• ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজহুৱা মূলধনী ব্যয় ১২.২ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
• আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু নিৰ্মাণ পৰ্যায়ত বিপদৰ সন্দৰ্ভত ব্যক্তিগত উন্নয়নকাৰীসকলৰ আস্থা শক্তিশালী কৰিবলৈ চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি বিপদ নিশ্চয়তা পুঁজি গঠন কৰিব।
• চৰকাৰে নিৰ্দিষ্ট আৰ ই আই টি স্থাপনৰ জৰিয়তে চি পি এছ ইৰ উল্লেখযোগ্য ৰিয়েল এষ্টেট সম্পত্তিৰ পুনঃব্যৱহাৰ ত্বৰান্বিত কৰিব ।
• পৰিৱেশগতভাৱে বহনক্ষম সামগ্ৰীৰ চলাচলক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ তলত দিয়া ব্যৱস্থাসমূহৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে:
ক. পূবৰ ডাংকুনী, পশ্চিমৰ চুৰাটলৈ সংযোগ কৰা নতুন ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ স্থাপন কৰা হ’ব
খ. অহা ৫ বছৰত ২০টা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ (NW) কাৰ্যক্ষম কৰা হ’ব, ওড়িশাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-৫ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টালচেৰ আৰু আংগুলৰ খনিজ সমৃদ্ধ অঞ্চল আৰু কলিংগা নগৰৰ দৰে ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহক পাৰাদীপ আৰু ধমৰা বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ সেয়া কৰা হ'ব।
o প্ৰয়োজনীয় জনশক্তিৰ বিকাশৰ বাবে আঞ্চলিক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হ’ব।
o ইয়াৰ উপৰি বাৰাণসী আৰু পাটনাত আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ বাবে জাহাজ মেৰামতিৰ গোট স্থাপন কৰা হ’ব
গ. ৰে'ল আৰু পথৰ পৰিৱৰ্তনক উদগনি যোগোৱাৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হ’ব উপকূলীয় সামগ্ৰী প্ৰসাৰ আঁচনি, যাতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত অভ্যন্তৰীণ জলপথ আৰু উপকূলীয় জাহাজ চলোৱাৰ অংশ ৬%ৰ পৰা ১২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰিব পাৰি।
• ছি-প্লেন নিৰ্মাণক থলুৱা কৰি তুলিবলৈ আৰু শেষ মাইল আৰু দূৰৱৰ্তী সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ তথা পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ উদগনি যোগোৱা হ’ব।
ক. কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে সহায় আগবঢ়াবলৈ ছি-প্লেন ভিজিএফ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব।
৫/ দীৰ্ঘম্যাদী শক্তিৰ সুৰক্ষা আৰু স্থিৰতা নিশ্চিত কৰা হ'ব
• অহা ৫ বছৰত ২০,০০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে কাৰ্বন কেপচাৰ ইউটিলাইজেচন এণ্ড ষ্ট’ৰেজ (CCUS) প্ৰযুক্তিৰ বাবে ঘোষণা কৰা হৈছে।
৬/ উন্নয়নশীল চহৰৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চল
• সংস্কাৰ-সহ-ফলাফল ভিত্তিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সৈতে প্ৰত্যাহ্বানমূলক ধৰণৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনা ৰূপায়ণৰ বাবে ঘোষণা কৰা প্ৰতিখন চহৰৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলসমূহৰ বাবে (চিইআৰ) ৫ বছৰৰ ভিতৰত ৫০০০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• পৰিৱেশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহনক্ষম যাত্ৰী ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰে চহৰসমূহৰ মাজত সাতটা হাই-স্পীড ৰে’ল কৰিডৰক ‘বৃদ্ধি সংযোগকাৰী’ কৰিডৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে:
i. মুম্বাই-পুনে
ii. পুনে-হায়দৰাবাদ,
iii. হায়দৰাবাদ-বাংগালুৰু,
iv. হায়দৰাবাদ-চেন্নাই
বনাম চেন্নাই-বাংগালুৰু,
vi. দিল্লী-বাৰানসী,
vii. বাৰাণসী-শিলিগুৰি।
• চৰকাৰে “বিকশিত ভাৰতৰ বাবে বেংকিঙৰ বিষয়ত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি” গঠন কৰিব, যাতে এই খণ্ডটোৰ বিস্তৃত পৰ্যালোচনা আৰু ভাৰতৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ বৃদ্ধিৰ সৈতে ইয়াক একাকাৰ কৰিব পাৰি, একে সময়তে বিত্তীয় স্থিতিশীলতা, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু গ্ৰাহকৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা হ'ব ।
• চৰকাৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ এনবিএফচিসমূহত পৰিসৰ বৃদ্ধি আৰু দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে শক্তি বিত্ত নিগম আৰু গ্ৰাম্য বিদ্যুৎ নিগম পুনৰ্গঠন কৰিব।
• ভাৰতৰ বিকশিত অৰ্থনৈতিক অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ বিদেশী বিনিয়োগৰ বাবে অধিক সমসাময়িক, ব্যৱহাৰকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ কাঠামো সৃষ্টি কৰিবলৈ বৈদেশিক মুদ্ৰা ব্যৱস্থাপনা (অ-ঋণ যন্ত্ৰ) নিয়মৰ এক বিস্তৃত পৰ্যালোচনা কৰা প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
পৌৰসভাৰ বণ্ড
• ১০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক একক বণ্ড জাৰি কৰাৰ বাবে ১০০ কোটি টকাৰ উদগনি ঘোষণা কৰা হৈছে, যাতে বৃহৎ চহৰসমূহক অধিক মূল্যৰ পৌৰসভাৰ বণ্ড জাৰি কৰাত উৎসাহিত হকৰিব পাৰি।
দ্বিতীয় কৰ্তব্য হৈছে আকাংক্ষা পূৰণ আৰু মানুহৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা
• বিকশিত ভাৰতৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে সেৱা খণ্ডক গুৰুত্ব দিয়া ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ চৰকাৰে এখন উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন ‘নিয়োগ আৰু উদ্যোগ’ স্থায়ী সমিতি গঠন কৰিব।
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে পেছাদাৰী সৃষ্টি
• মিত্ৰ স্বাস্থ্য পেছাদাৰী (এ এইচ পি)ৰ বাবে বৰ্তমানৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ উন্নীত কৰা হ’ব আৰু ব্যক্তিগত আৰু চৰকাৰী খণ্ডত নতুন এ এইচ পি প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হ’ব
ক. অহা ৫ বছৰত ১ লাখ মিত্ৰ স্বাস্থ্য পেছাদাৰী সৃষ্টি কৰা হ’ব
• পাঁচটা আঞ্চলিক চিকিৎসা হাব স্থাপন কৰা হ’ব, ভাৰতক চিকিৎসা পৰ্যটন সেৱাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰিবলৈ।
আয়ুষ
• ৩খন নতুন অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হ’ব
পশুপালন
• চৰকাৰে পশু চিকিৎসা ক্ষেত্ৰৰ পেছাদাৰীৰ উপলব্ধতা ২০,০০০ তকৈ অধিক বৃদ্ধি কৰিব
ক. ব্যক্তিগত খণ্ডত পশু চিকিৎসা আৰু পেৰা পশু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, পশু চিকিৎসালয়, নিদান পৰীক্ষাগাৰ আৰু প্ৰজননৰ সুবিধা স্থাপনৰ বাবে আৰম্ভ হ’ব ঋণ সংযুক্ত মূলধনী ৰাজসাহায্য সহায়ক আঁচনি।
অৰেঞ্জ অৰ্থনীতি
• ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছ, মুম্বাইত ১৫,০০০ খন মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০ খন কলেজত , ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং এণ্ড কমিক্স (এভিজিচি) কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ লেব স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব।
শিক্ষা
• প্ৰত্যাহ্বান দূৰ কৰিবলৈ প্ৰধান ঔদ্যোগিক আৰু লজিষ্টিক কৰিডৰৰ ওচৰত ৫খন বিশ্ববিদ্যালয় টাউনশ্বিপ সৃষ্টি কৰা হ’ব।
ক. ভিজিএফ/কেপিটেল ছাপৰ্টৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন জিলাত ১টা ছোৱালীৰ হোষ্টেল স্থাপন কৰা হ’ব
পৰ্যটন
• নেশ্যনেল কাউন্সিল ফৰ হোটেল মেনেজমেণ্ট এণ্ড কেটাৰিং টেকন’লজিক নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হস্পিটেলিটিলৈ উন্নীত কৰা হ’ব
ক. আইআইএমৰ সহযোগত হাইব্ৰিড মোডত মানক, উচ্চমানৰ ১২ সপ্তাহৰ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ঘোষণা কৰা ২০টা পৰ্যটন স্থানত ১০,০০০ গাইডক দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে এখন পাইলট আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হ’ব ।
খ. গুৰুত্বপূৰ্ণ সকলো স্থান—সাংস্কৃতিক, আধ্যাত্মিক আৰু ঐতিহ্যৰ ডিজিটেলভাৱে নথিভুক্ত কৰিবলৈ এটা ৰাষ্ট্ৰীয় গন্তব্যস্থান ডিজিটেল জ্ঞান গ্ৰীড স্থাপন কৰা হ’ব।
ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি পৰ্যটন
• লোথাল, ধোলাভিৰা, ৰাখীগড়ী, আদিচানাল্লুৰ, সাৰ্নাথ, হস্তিনাপুৰ, আৰু লেহ প্ৰাসাদকে ধৰি ১৫টা প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থানক সজীৱ, অভিজ্ঞতাভিত্তিক সাংস্কৃতিক গন্তব্যস্থানলৈ উন্নীত কৰা হ’ব
ক্ৰীড়া
• অহা দশকত ক্ৰীড়া খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়া মিছন আৰম্ভ কৰা হ’ব।
তৃতীয় কৰ্তব্য সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি তলত উল্লেখ কৰা চাৰিটা ক্ষেত্ৰত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে:
১/ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰা
• নতুন পদক্ষেপ হিচাবে গ্ৰহণ কৰা হ’ব
ক. ৫০০টা জলাশয় আৰু অমৃত সৰোবৰৰ সংহত উন্নয়ন সাধন
উচ্চ মূল্যৰ কৃষি:
• চৰকাৰে সমৰ্থন জনোৱা উচ্চ মূল্যৰ শস্য যেনে :
ক. উপকূলীয় অঞ্চলত নাৰিকল, চন্দন, ক’ক’ আৰু কাজু
খ. উৎপাদন বৃদ্ধি আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে আৰম্ভ হ’ব নাৰিকল প্ৰচাৰ আঁচনি।
ভাৰত-বিস্তাৰ (কৃষি সম্পদ লাভৰ বাবে কাৰ্যতঃ সংহত ব্যৱস্থা)
• চৰকাৰে এগ্ৰিষ্টেক পৰ্টেল আৰু কৃষি পদ্ধতিৰ বিষয়ত আইচিএআৰ পেকেজক এআই ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ বহুভাষিক এআই সঁজুলি ভাৰত-ভিষ্টাৰ মুকলি কৰিব।
২/ দিব্যাংগজনক শক্তিশালী কৰা
• আই টি, এভিজিচি খণ্ড, আতিথ্য আৰু খাদ্য আৰু পানীয় খণ্ডত কাৰ্য্যমুখী আৰু প্ৰক্ৰিয়া-চালিত ভূমিকা আগবঢ়াবলৈ দিব্যাংগজনৰ বাবে দিব্যাংগজন কৌশল আঁচনি।
৩/ মানসিক স্বাস্থ্য আৰু আঘাতৰ যত্নৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা
• উত্তৰ ভাৰতত নিমহান্স-২ স্থাপন কৰিব চৰকাৰে।
ক. চৰকাৰে ৰাঁচী আৰু তেজপুৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মানসিক স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আঞ্চলিক শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে উন্নীত কৰিব।
৪) পূৰ্বোদয় ৰাজ্য আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব
• দুৰ্গাপুৰত সুসংযুক্ত ন’ডৰ সৈতে এক সংহত পূব উপকূল ঔদ্যোগিক কৰিডৰ গঢ়ি তোলা, ৫ খন পূৰ্বোদয়া ৰাজ্যত ৫ টা পৰ্যটনস্থলী সৃষ্টি কৰা আৰু ৪,০০০ ই-বাছৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
ক. অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম, অসম, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰাত বৌদ্ধ চাৰ্কিট উন্নয়নৰ বাবে আৰম্ভ হ’ব এখন আঁচনি।
ষোড়শ বিত্ত আয়োগ
• চৰকাৰে ষোড়শ বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি বিত্ত আয়োগৰ অনুদান হিচাপে ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ১.৪ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰিব।
খণ্ড-খ
প্ৰত্যক্ষ কৰ
নতুন আয়কৰ আইন
• ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব নতুন আয়কৰ আইন ,২০২৫
• সৰলীকৃত আয়কৰ নিয়ম আৰু প্ৰ-পত্ৰ অতি সোনকালে অৱগত কৰা হ’ব।
সাধাৰণ নাগৰিকে সহজে মানি চলিব পৰাকৈ প্ৰ-পত্ৰসমূহ নতুনকৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
জীৱন-যাপনৰ সহজতা
• মটৰ দুৰ্ঘটনা দাবী ন্যায়াধিকৰণে কোনো ব্যক্তিক প্ৰদান কৰা সুত আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ’ব আৰু এই একাউণ্টৰ যিকোনো টিডিএছ নাইকিয়া কৰা হ’ব।
• টিচিএছ যুক্তিসংগতকৰণ
• বহিঃদেশীয় ভ্ৰমণ কাৰ্যসূচী পেকেজৰ বিক্ৰীৰক্ষেত্ৰত টিচিএছৰ হাৰ ২ % লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে (বৰ্তমানৰ ২-২০%ৰ পৰা)।
• শিক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ বাবে এল আৰ এছ ৰেমিটেন্সৰ বাবে টি চি এছৰ হাৰ ২%লৈ (বৰ্তমানৰ ৫%ৰ পৰা) হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• সৰলীকৃত টিডিএছ ব্যৱস্থাই শ্ৰম জৰিত ব্যৱসায়ক লাভাৱান্বিত কৰিব।
• ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাৰ বাবে আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে , য'ত মূল্যায়কৰ ওচৰত আবেদন দাখিল কৰাৰ পৰিৱৰ্তে কম বা শূন্য কৰ্তনৰ প্ৰমাণপত্ৰ লাভৰ বাবে নিয়ম ভিত্তিক স্বয়ংক্ৰিয় প্ৰক্ৰিয়া গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
• লভ্যাংশ, সুত আদিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰপত্ৰ ১৫জি বা টিডিএছৰ বাবে ১৫ এইচৰ বাবে ডিপজিটৰীৰে একক উইণ্ড’ ফাইলিঙৰ ব্যৱস্থা
• নামমাত্ৰ মাচুল পৰিশোধ কৰি ৩১ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৩১ মাৰ্চলৈকে ৰিটাৰ্ণ সংশোধনৰ বাবে উপলব্ধ সময় বৃদ্ধি কৰা হৈছে
• কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ সময়সীমা পৰিবৰ্ধন কৰা হ'ব।
• প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ সৈতে জড়িত সম্পত্তিৰ লেনদেনৰ বাবে থকা টিএএন ব্যৱস্থা বিলোপ কৰি আৱাসী ক্ৰেতাৰ পেন ভিত্তিক চালানৰ ভিত্তিত কৰা হ’ব ।
• ক্ষুদ্ৰ কৰদাতাসকলে তেওঁলোকৰ বহিঃদেশীয় আয় বা সম্পত্তিৰ তথ্য প্ৰকাশ কৰিবলৈ এককালীন ৬ মাহৰ বিদেশী সম্পত্তি প্ৰকাশ আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
শাস্তি আৰু বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়াক যুক্তিসংগত কৰি তোলা সলনি কৰা হ’ব
• আই টি মূল্যায়ন আৰু জৰিমনা প্ৰক্ৰিয়া উভয়কে সাধাৰণ ক্ৰমৰ দ্বাৰা একত্ৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
• কৰদাতাসকলক তেওঁলোকৰ ৰিটাৰ্ণ আপডেট কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছে , যাতে পুনৰ মূল্যায়নৰ কাৰ্য্যবিধি আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত গোচৰ হ্ৰাস পায়, সংশ্লিষ্ট বছৰৰ বাবে প্ৰযোজ্য হাৰৰ ক্ষেত্ৰত অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ কৰ হাৰত।
• আয়ৰ ভুল প্ৰতিবেদনৰ বাবে প্ৰদান কৰা শাস্তি অতিৰিক্ত আয়কৰ পৰিশোধৰ জৰিয়তে লাঘৱ কৰাৰ যোগ্য কৰি তোলা হৈছে।
• আয়কৰ আইনৰ অধীনত বিচাৰৰ কাঠামো যুক্তিসংগত কৰা হ’ব।
• একাউণ্ট আৰু নথিপত্ৰ প্ৰস্তুত নকৰা আৰু টিডিএছ পেমেণ্টৰ প্ৰয়োজনীয়তা, য'ত পেমেণ্ট বস্তুগতভাৱে কৰা হয়, সেয়া অপৰাধমুক্ত কৰা হৈছে।
• ২০ লাখ টকাতকৈ কম সামগ্ৰিক মূল্যৰ অস্থাৱৰ বিদেশী সম্পত্তি প্ৰকাশ নকৰাৰ প্ৰসংগত ১.১০.২০২৪ৰ পৰা বিশেষ প্ৰভাৱৰ সৈতে বিচাৰৰ ক্ষেত্ৰত ৰক্ষাকৱচ প্ৰদান কৰা হ’ব।
সমবায়
• গাখীৰ যোগান, তৈলবীজ, ফল-মূল বা শাক-পাচলিৰ খেতিৰে নিয়োজিত প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিখনক সকাহ প্ৰদানৰ দিহা কৰা হৈছে। গৰুৰ খাদ্য আৰু কপাহৰ বীজ যোগান ধৰাসকলকো এনে সকাহ প্ৰদান কৰা হ’ব।
• নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত আন্তঃসহযোগী সমাবায় সমিতিৰ লভ্যাংশ আয়ক কৰ্তন হিচাপে অনুমতি দিয়া হৈছে, যাক ইয়াৰ সদস্যসকলৰ মাজত বিতৰণ কৰা যাব পাৰে।
• অধিসূচিত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ফেডাৰেচনে লাভ কৰা আয়ৰ লভ্যাংশৰ ক্ষেত্ৰত ৩১.১.২০২৬ লৈকে কোম্পানীসমূহত কৰা বিনিয়োগত ৩ বছৰৰ বাবে ৰেহাই দিয়া হৈছে।
ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে তথ্য-প্ৰযুক্তি খণ্ডক সহায় কৰাৰ পদক্ষেপ
• চফট্ ৱেৰ বিকাশ সেৱা, আই টি সক্ষম সেৱা, জ্ঞান প্ৰক্ৰিয়া আউটচ’ৰ্চিং সেৱা আৰু চফট্ ৱেৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত চুক্তিবদ্ধ অনুসন্ধান আৰু বিকাশ সেৱাসমূহক তথ্য প্ৰযুক্তি সেৱাৰ একক শ্ৰেণীৰ অধীনত ১৫.৫ শতাংশ সাধাৰণ নিৰাপদ বন্দৰৰ মাৰ্জিনৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হ’ব।
• আই টি সেৱাৰ বাবে নিৰাপদ বন্দৰৰ সুবিধা লাভৰ থ্ৰেছহ’ল্ড ৩০০ কোটি টকাৰ পৰা ২০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
• আই টি সেৱাৰ বাবে নিৰাপদ বন্দৰটো স্বয়ংক্ৰিয় নিয়ম-চালিত প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা অনুমোদিত হ’ব লাগিব, ৫ বছৰৰ বাবে একে গতিত ইয়াক অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব।
• আই টি সেৱাসমূহৰ বাবে একপক্ষীয় উন্নত মূল্য নিৰ্ধাৰণ চুক্তি (এপিএ) প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুতগতিত কৰি ২ বছৰৰ ভিতৰত সমাপ্ত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব, যিটো কৰদাতাৰ অনুৰোধমৰ্মে ৬ মাহৰ বাবে বৃদ্ধি কৰিব পাৰি।
• এপিএত প্ৰৱেশ কৰা সত্তাই ইয়াৰ সংশ্লিষ্ট সত্তাসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ উপলব্ধ পৰিৱৰ্তিত ৰিটাৰ্ণৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
বিশ্বজুৰি ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰাৰ পদক্ষেপ
• ভাৰতৰ ডাটা চেণ্টাৰ সেৱা ব্যৱহাৰ কৰি বিশ্বজুৰি গ্ৰাহকক ক্লাউড সেৱা প্ৰদান কৰা যিকোনো বিদেশী কোম্পানীক ২০৪৭ চনলৈকে টেক্স হলিডেৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব
• ভাৰতৰ পৰা ডাটা চেণ্টাৰ সেৱা প্ৰদান কৰা কোম্পানীটো যদি আনুষংগিক সত্তা হয় তেন্তে খৰচৰ ১৫ শতাংশ প্ৰদান দিহা কৰিব লাগিব।
• চালানৰ মূল্যৰ ২ শতাংশ লাভৰ হাৰত বণ্ডেড গুদামৰ বাবে অনাবাসীসকলৰ বাবে সকাহৰ দিহা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত প্ৰায় ০.৭ শতাংশ কৰ কম হ’ব।
• বণ্ডেড জ’নত থকা যিকোনো টোল নিৰ্মাতাক মূলধনী সামগ্ৰী, সঁজুলি বা সঁজুলি যোগান ধৰা যিকোনো অনাবাসীক ৫ বছৰৰ বাবে আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ’ব।
• অনাবাসী বিশেষজ্ঞৰ বিশ্বজুৰি (অ-ভাৰতীয় উৎসৰ পৰা) আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই, অধিসূচিত আঁচনিৰ অধীনত ৫ বছৰ সময়ৰ বাবে থকাৰ ক্ষেত্ৰত এয়া প্ৰযোজ্য হ’ব।
• অনুমানিক ভিত্তিত কৰ পৰিশোধ কৰা সকলো অনাবাসীক নূন্যতম বিকল্প কৰ (MAT)ৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ’ব ।
কৰ প্ৰশাসন
• ভাৰতীয় একাউণ্টিং ষ্টেণ্ডাৰ্ডছ (IndAS) ত নিজেই আয় গণনা আৰু প্ৰকাশ মান (ICDS)ৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ডৰ এখন যুটীয়া সমিতি গঠন কৰা হ’ব। আইচিডিএছৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পৃথক একাউণ্টিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২০২৭-২৮ চনৰ কৰ বৰ্ষৰ পৰা বিলোপ কৰা হ’ব।
• ছেফ হাৰ্বাৰ নিয়মৰ উদ্দেশ্যে একাউণ্টেণ্টৰ সংজ্ঞা যুক্তিসংগত কৰা হ’ব ।
অন্যান্য কৰ সম্পৰ্কীয় প্ৰস্তাৱ
• সংখ্যালঘিষ্ঠ শ্বেয়াৰহোল্ডাৰৰ স্বাৰ্থত সকলো ধৰণৰ শ্বেয়াৰহোল্ডাৰৰ বাবে বাইবেক কেপিটেল গেইন হিচাপে কৰ আৰোপ কৰা হ’ব। প্ৰমোটাৰসকলে অতিৰিক্ত বাইবেক টেক্স দিব লাগিব, যাৰ ফলত কৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰৰ বাবে কাৰ্যকৰী কৰ ২২ শতাংশ আৰু অকৰ্পৰেট প্ৰমোটাৰৰ বাবে ৩০ শতাংশ হ’ব।
• নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰী যেনে সুৰা জাতীয় পানীয় , স্ক্ৰেপ আৰু খনিজ পদাৰ্থ বিক্ৰেতাৰ বাবে টিচিএছৰ হাৰ ২ শতাংশলৈ যুক্তিসংগত কৰা হ’ব আৰু টেণ্ডুৰ পাতৰ ক্ষেত্ৰত কৰ ৫ শতাংশৰ পৰা ২ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব।
• ফিউচাৰ্ছৰ ক্ষেত্ৰত এছটিটি বৰ্তমানৰ ০.০২ শতাংশৰ পৰা ০.০৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। বিকল্প প্ৰিমিয়াম আৰু বিকল্পৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত এছটিটি বৰ্তমানৰ ক্ৰমে ০.১ শতাংশ আৰু ০.১২৫ শতাংশ হাৰৰ পৰা ০.১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
• কোম্পানীসমূহক নতুন ক্ষেত্ৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশ কৰা কোম্পানীসমূহৰ বাবে মেট ক্ৰেডিটৰ ব্যৱস্থা । নতুন ব্যৱস্থাত কৰ দায়বদ্ধতাৰ ১/৪ ভাগৰ পৰিসৰলৈকে অনুমতি দিয়া হ’ব। উপলব্ধ মেট ক্ৰেডিট ব্যৱহাৰ কৰি নতুন ক্ষেত্ৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰিব।
• মেট(এম এ টি)ক চূড়ান্ত কৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা এয়া কাৰ্যকৰী হ’ব।চূড়ান্ত কৰ হাৰ বৰ্তমানৰ মেট হাৰৰ ১৫ শতাংশৰ পৰা ১৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব। ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে জমা হোৱা কৰদাতাসকলৰ বাবে অনা মেট ক্ৰেডিট, উপলব্ধ হৈ থাকিব।
পৰোক্ষ কৰ:
শুল্ক সৰলীকৰণ
সামুদ্ৰিক, চামৰা, আৰু বস্ত্ৰজাত সামগ্ৰী:
• ৰপ্তানিৰ বাবে সাগৰীয় খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা নিৰ্দিষ্ট ইনপুটসমূহৰ শুল্কমুক্ত আমদানিৰ সীমা, বৰ্তমানৰ এফ অ’ বি মূল্যৰ ১ শতাংশৰ পৰা ৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• নিৰ্দিষ্ট ইনপুটৰ শুল্কমুক্ত আমদানি, যিটো বৰ্তমান চামৰা বা কৃত্ৰিম জোতা ৰপ্তানিৰ বাবে উপলব্ধ হৈ আছে।
শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু সুৰক্ষা:
• বেটাৰীৰ বাবে লিথিয়াম-আয়ন কোষ নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰ কৰা মূলধনী সামগ্ৰীক দিয়া মৌলিক সীমা শুল্কৰ ৰেহাই বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
• সৌৰ কাঁচ নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰ কৰা ছডিয়াম এন্টিমোনেট আমদানিৰ মূল সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
পাৰমাণৱিক শক্তি:
• পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমানৰ মৌলিক সীমা শুল্কৰ ৰেহাই ২০৩৫ চনলৈকে বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
জটিল খনিজ:
• জটিল খনিজ পদাৰ্থ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মূলধনী সামগ্ৰী আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত আৰোপিত মৌলিক সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
বায়'গেছ মিশ্ৰিত চিএনজি:
• জৈৱ গেছ মিশ্ৰিত চিএনজিৰ বাবে প্ৰদান কৰিবলগীয়া কেন্দ্ৰীয় আবকাৰী শুল্ক গণনা কৰাৰ সময়ত জৈৱ গেছৰ সমগ্ৰ মূল্য বাদ দিয়া হ’ব।
অসামৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা বিমান পৰিবহণ:
• অসামৰিক, প্ৰশিক্ষণ আৰু অন্যান্য বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপাদান আৰু অংশৰ ওপৰত মৌলিক সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
• প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ গোটসমূহে ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি বা অভাৰহ’লৰ প্ৰয়োজনীয়তাত ব্যৱহাৰ কৰিবলগীয়া বিমানৰ অংশ নিৰ্মাণৰ বাবে আমদানি কৰা কেঁচামালৰ ক্ষেত্ৰত মূল সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
ইলেক্ট্ৰনিক্স:
• মাইক্ৰৱেভ অভেন নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত নিৰ্দিষ্ট অংশৰ ক্ষেত্ৰত মূল সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হ’ব।
বিশেষ অৰ্থনৈতিক পৰিমণ্ডল:
• এটা বিশেষ এককালীন ব্যৱস্থা, এছইজডসমূহৰ যোগ্য উৎপাদন গোটসমূহক ঘৰুৱা শুল্ক এলেকা (ডিটিএ)তশুল্কৰ ৰেহাইমূলক হাৰত বিক্ৰীৰ সুবিধা প্ৰদানৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। এনে বিক্ৰীৰ পৰিমাণ তেওঁলোকৰ ৰপ্তানিৰ নিৰ্দিষ্ট অংশত সীমাবদ্ধ থাকিব।
জীৱন-যাপনৰ সহজতা:
• ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰৰ বাবে আমদানি কৰা সকলো শুল্কযোগ্য সামগ্ৰীৰ শুল্কৰ হাৰ ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব।
• ১৭ বিধ ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত মৌলিক সীমা শুল্ক ৰেহাই দিয়া হৈছে।
• আৰু ৭টা বিৰল ৰোগৰ বাবে ঔষধ/ খাদ্য ব্যক্তিয়ে শুল্কমুক্তভাবে আমদানিৰ সুবিধা দিয়া হৈছে।
শুল্ক প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণ
• সামগ্ৰীৰ মসৃণ আৰু দ্ৰুত গতিৰ বাবে নূন্যতম হস্তক্ষেপ থকা শুল্ক প্ৰক্ৰিয়া।
বিশ্বাস-ভিত্তিক ব্যৱস্থাসমূহ
• টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ অনুমোদিত অৰ্থনৈতিক অপাৰেটৰৰ বাবে কৰ্তব্য বিলম্বৰ সময়সীমা, যাক এইঅ’ বুলি জনা যায়, ১৫ দিনৰ পৰা ৩০ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। একেখিনি যোগ্য প্ৰস্তুতকাৰক-আমদানিকাৰক হিচাবেও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে
• শুল্ক বিভাগৰ ক্ষেত্ৰত বাধ্যতামূলক অগ্ৰিম ৰায়দানৰ বৈধতাৰ সময়সীমা বৰ্তমানৰ ৩ বছৰৰ পৰা ৫ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
• চৰকাৰী সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী নিস্পাদন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এ ই অ’ৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ বাবে উৎসাহিত কৰা হ’ব।
• বিশ্বাসযোগ্য আমদানিকাৰকে প্ৰৱেশৰ বিল দাখিল কৰা আৰু সামগ্ৰীৰ আগমনে স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে শুল্ক ক্লিয়াৰেন্সৰ আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে অৱগত কৰিব (কোনো ধৰণৰ অনুসৰণৰ প্ৰয়োজন নোহোৱা সামগ্ৰী আমদানিৰ বাবে)।
• গুদামৰ কাঠামোক আত্মঘোষণা, ইলেক্ট্ৰনিক অনুসৰণ আৰু বিপদভিত্তিক অডিটৰ সৈতে গুদাম অপাৰেটৰকেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব।
ব্যৱসায় কৰাত সহজতা
• বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে একক আৰু আন্তঃসংযোগী ডিজিটেল উইণ্ড’ৰ জৰিয়তে বিভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাৰ কাৰ্গো ক্লিয়াৰেন্সৰ অনুমোদন নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হ’ব।
• খাদ্য, ঔষধ, উদ্ভিদ, পশু আৰু বন্যপ্ৰাণীজাত সামগ্ৰীৰ নিষ্কাশনৰ লগত জড়িত প্ৰক্ৰিয়াসমূহ ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ ভিতৰত কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।
• কোনো ধৰণৰ অনুসৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা নথকা সামগ্ৰীৰ বাবে আমদানিকাৰকে অনলাইন পঞ্জীয়ন সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে শুল্ক বিভাগে ক্লিয়াৰেন্স দিব লাগিব।
• শুল্ক সংহত ব্যৱস্থা (চিআইএছ) সকলো শুল্ক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে একক, সংহত আৰু পৰিমাপযোগ্য প্লেটফৰ্ম হিচাপে ২ বছৰৰ ভিতৰত আৰম্ভ কৰা হ’ব।
• সকলো প্ৰধান বন্দৰত প্ৰতিটো পাত্ৰ স্কেন কৰাৰ উদ্দেশ্যে পৰ্যায়ক্ৰমে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হব উন্নত ইমেজিং আৰু এআই প্ৰযুক্তিৰ স্কেনিঙৰ ব্যৱহাৰ।
নতুন ৰপ্তানিৰ সুযোগ
• একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক অঞ্চল (EEZ) বা সাগৰত ভাৰতীয় মাছ ধৰা জাহাজে ধৰা মাছ শুল্কমুক্ত কৰা হ’ব, বিদেশী বন্দৰত এনে মাছ নমোৱাটো সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব।
• কুৰিয়াৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতি চালানত থকা ১০ লাখ টকাৰ বৰ্তমানৰ মূল্যৰ সীমা সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাই পেলাই -ই-কমাৰ্চৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰি ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, শিল্পী আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰিব বিচৰা হৈছে।
জীৱন-যাপনৰ সহজতা
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণৰ সময়ত লটাৰী ক্লিয়াৰেন্স নিয়ন্ত্ৰণ কৰা বিধানসমূহৰ সংশোধন কৰা হ’ব। বৰ্তমানৰ ভ্ৰমণৰ বাস্তৱতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি শুল্কমুক্ত ভাট্টা বৃদ্ধিৰ বাবে সংশোধিত নিয়মৰ ব্যৱস্থা কৰা হ'ব ।
• বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিবলৈ ইচ্ছুক কৰদাতাই জৰিমনাৰ বিনিময়ত অতিৰিক্ত ধন প্ৰদানেৰে গোচৰ বন্ধ কৰিব পাৰিব।