শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেত ২০২৬-২৭ গী শম্লপ্পশিং
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Imphal
পার্ত - A
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি. নির্মলা সিতারমননা ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা ২০২৬-২৭গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকখ্রে। বজেৎ অসিগী মরুওইবা ৱাফমশিংদি মখাদা পীরি:
কার্তব্য ভবনদা শেমখিবা অহানবা বজেৎ অসি কার্তব্য ৩দগী ইথিল ফংখি:
• অহানবা কার্তব্য অসি পোত্থোক পুথোকপা অমসুং অথোই অহেন তান্নবা হেনগৎহন্দুনা অমসুং মালেমগী অরেপ্পা দাইনামিকশিংদা রেজিলিয়েন্স শেমগৎতুনা ইকোনোমিক গ্রোথপু খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং থম্বা অসিনি।
• অনিশুবা কার্তব্য অসিনা মীয়ামগী অপাম্বা মপুং ফাহনবা অমসুং মখোয়গী কেপাসিতী শেমগৎপা, ভারতকী চাউখৎপগী লম্বীদা মখোয়বু মপাঙ্গল কনবা পার্তনর ওইহনবা অসিনি।
• সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মঙলানগী মতুং ইন্না, অহুমশুবা কর্তব্যনা ইমুং খুদিংমক্তা, কাংলুপ খুদিংমক্তা, লমদম খুদিংমক্তা অমসুং সেক্তর খুদিংমক্তা রিসোর্সশিং, খুদোংচাবশিং অমসুং মশক থোকনা শরুক য়াবগী খুদোংচাবশিং ফংহনবনি।
বজেৎ এস্তিমেত
• নন-দেৎ রিসিপেন্ত অমসুং অপুনবা শেনফম অসি মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ ৩৬.৫ অমসুং লুপা করোর লাখ ৫৩.৫ ওইগনি হায়না পানরি। কেন্দ্রগী নেৎ তেক্স রেসিত অসি লুপা করোর লাখ ২৮.৭ ওইগনি হায়না পানরি।
• অপুনবা মার্কেত লোন অসি লুপা করোর লাখ ১৭.২ ওইগনি অমসুং দেত্তেদ সেক্যুরিতীশিংদগী নেৎ মার্কেত লোন অসি লুপা করোর লাখ ১১.৭ ওইগনি হায়না পানরি।
• নন-দেবত রসিতকী রিভাইস তৌরবা এস্তিমেৎ অসিনা লুপা করোর লাখ ৩৪নি। মসিগী মনুংদা কেন্দ্রগী নেৎ তেক্স রসিত অসিনা লুপা করোর লাখ ২৬.৭নি।
• অপুনবা শেনফমগী রিভাইস তৌরবা এস্তিমেৎ অসিনা লুপা করোর লাখ ৪৯.৬নি, মসিগী মনুংদা কেপিতেল শেনফম অসি লুপা করোর লাখ ১১নি।
• BE ২০২৬-২৭দা ফিক্সেল দিফিসিৎ অসি জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৩ ওইগনি হায়না পানরি।
• ২০২৫-২৬গী রিজল্ত অসিদা, জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৪দা ফিক্সেল দিফিসিৎ অসি ২০২৫-২৬গী বি.ই.গা মান্ননা চাংদম্নখি।
• জিদিপিদা শেন-থুমগী চাং অসি বি.ই. ২০২৬-২৭দা জি.দি.পি.গী চাদা ৫৫.৬ ওইগনি হায়না পানরি, মসি আর.ই. ২০২৫-২৬দা জি.দি.পি.গী চাদা ৫৬.১গা চাংদম্নখি।
ইহান হানবা কার্তব্যনা শেনমিৎলোনগী গ্রোথ খোংজেল য়াংশিনবা অমসুং লেংদনা থম্বনি অমসুং মসিনা ইন্তরভেন্সন ৬ পুথোক্লি
1. স্ত্রেতেজিক অমসুং মাংজিল থারিবা সেক্তর ৭ দা মেন্যুফেকচরিং স্কেল তৌবা
1. ভারতপু মালেমগী বাইওফার্মা মেনুফেকচরিং হব অমা ওইহন্নবা লাক্কদৌরিবা চহি ৫ অসিদা লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফম অমা থাদনবগীদমক বাইওফার্মা শক্তি (গ্যান, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগী খুত্থাংদা হেল্থকেয়র এদভান্সমেন্তকী স্ত্রাতেজী) লাউথোকখ্রে।
a. অনৌবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফার্মাস্যুতিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ (এন.আই.পি.ই.আর.) ৩ অমসুং হৌজিক লৈরিবা ৭ অসি অপগ্রেদ তৌদুনা বাইওফার্মা-ফোকস তৌরবা নেতৱার্ক অমা শেমগৎপা।
b. এক্রেদিতেদ ইন্দিয়া ক্লিনিকেল ত্রাইএল সাইত ১০০০ হেনবগী নেৎৱার্ক অমা শেমগৎপা।
1. ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন (আই.এস.এম.) ২.০ হৌদোক্লগনি। মসিদা খুৎলায় অমসুং পোৎলমশিং পুথোকপা, ভারতকী মপুং ফাবা আই.পি. দিজাইন তৌবা অমসুং সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তেক্নোলোজী অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা ৱার্কফোর্স শেমগৎনবা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা রিসর্স অমসুং ত্রেনিং সেন্তরশিংদা মীৎয়েং থমগনি।
2. ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্ত মেনুফেকচরিং স্কিমগী শেনফম অসি লুপা করোর ৪০,০০০দা হেনগৎলে।
3. মাইনিং, প্রোসেসিং, রিসর্স অমসুং মেনুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা মিনরেল-রিচ ওইবা ওদিশা, কেরলা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুগী রাজ্যশিংদা মতেং পাংনবা দেদিকেতেদ রের আর্থ কোরিদোরশিং লিংখৎকনি।
4. ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা প্লগ-এন্দ-প্লে মোদেল অমদা চেলেঞ্জ রুতকী খুত্থাংদা রাজ্যশিংদা দেদিকেতেদ কেমিকেল পার্ক অহুম লিংখৎপদা মতেং পাংনবা সরকারনা স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
5. কেপিতেল গুদস কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা
• সি.পি.এস.ই.শিংনা মফম অনিদা দিজিতেলগী মওংদা থবক তৌবা ওতোমেতেদ সর্ভিস ব্যুরোশিং ওইনা হাই-তেক তুল রুমশিং লিংখৎকনি।
• মখোয়না লোকেলগী থাক্তা অমসুং মমল হন্থনা অৱাংবা থাক্কী পোৎলমশিং দিজাইন তৌগনি, চাংয়েং তৌগনি অমসুং পুথোক্কনি।
• কন্সত্রক্সন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ইক্বিপমেন্ত (সি.আই.ই.) হেনগৎহন্নবা স্কিম অমা হৌদোক্কদৌরি। মসিনা অৱাংবা ভেল্যু লৈবা অমসুং তেক্নোলোজিকেল্লি এদভান্স ওইরবা সি.আই.ই.গী দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
• চহি ৫গী মনুংদা লুপা করোর ১০,০০০গী বজেৎ এলোকেসনগা লোইননা মালেমগী থাক্তা কম্পিতিতিব ওইবা কন্তেনর মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা কন্তেনর মেন্যুফেকচরিংগী স্কিম অমা লাউথোকখ্রে।
1. তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম লাউথোকখ্রে
a. সেল্ক, শামতু অমসুং জ্যুত, মীওইবনা শাবা ফাইবর নত্তবশিং, অমসুং ন্যু এজ ফাইবরশিংগুম্বা নেচরেল ফাইবরশিংদা মশা-মশানা থাজবা লৈনবা নেস্নেল ফাইবর স্কিম।
b. তেক্সতাইল এক্সপান্সন অমসুং এমপ্লোয়মেন্ত স্কিমনা মেছিনরী, তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসন অমসুং কম্মন তেস্তিং অমসুং সর্তিফিকেসন সেন্তরশিংগীদমক কেপিতেল সপোর্ত য়াওনা ত্রেদিস্নেল ক্লস্তরশিং মোদর্নাইজ তৌগনি।
• তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিংদা ভেল্যু এদিসন পুরকপদা মীৎয়েং থমদুনা মেগা তেক্সতাইল পার্কশিং চেলেঞ্জ মোদতা লিংখৎকনি।
• খাদি, হেন্দলুম অমসুং হন্দিক্রাফ্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাত্মা গান্ধী গ্রাম স্বরাজকী থৌরাং লাউথোকখ্রে।
a. গ্লোবেল মার্কেত লিঙ্কেজ, ব্রান্দিংদা মতেং পাংনবা অমসুং ত্রেনিং, স্কিলিং, প্রোসেস অমসুং প্রদক্সনগী মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং মতেং পাংনবা ইনিসিএটিভ।
2. লেগেতিব ইন্দস্ত্রীএল সেক্তরশিং নৌহৌননা শেমগৎপা
• ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসনগী খুত্থাংদা মখোয়গী কোস্ত কম্পিতিতিবনেস অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা লিগেসী ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তর ২০০ অমুক হন্না পুখৎনবা স্কিম অমা লাউথোকখ্রে।
3. "চেম্পিয়ন এস.এম.ই.শিং" শেম্বা অমসুং মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং মতেং পাংবা
• তুংলমচৎকী চেম্পিয়নশিং শেমগৎনবা, খনগৎলবা ক্রাইতেরিয়াশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা এন্তরপ্রাইজশিংবু ইন্সেন্তিব তৌনবা, অখন্নবা এস.এম.ই. গ্রোথ ফন্দ লুপা করোর ১০,০০০ পুথোক্কনি।
• অপীকপা ইন্তর্প্রাইজশিংদা মখা তানা মতেং পাংনবা অমসুং রিস্ক কেপিতেলগীদমক মখোয়গী এক্সেস লেংদনা থম্নবা অহেনবা লুপা করোর ২,০০০ সেল্ফ রিলেয়ন্ত ইন্দিয়া ফন্দদা থাদোক্কনি।
• আই.সি.এ.আই., আই.সি.এস.আই., আই.সি.এম.এ.আই.গুম্বা প্রোফেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা সরকারনা অতেনবা মতমগী, মোদ্যুলর কোর্সশিং অমসুং মরুওইনা তায়র-II অমসুং তায়র-III শহরশিংদা "কর্পোরেৎ মিত্র"শিংগী কেদর অমা শেমগৎনবা প্রেক্তিকেল তুলশিং দিজাইন তৌবদা মতেং পাংগনি।
4. ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মপাঙ্গল কন্নবা হোৎনবা
• ২০২৬-২৭কী ফাইস্নেল চহিদা পব্লিক কেপিতেল এক্সপেন্দিমেন্ত অসি লুপা কোতি লাখ ১২.২দা হেনগৎলগনি।
• সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং কন্সত্রক্সন ফেজ মনুংদা রিস্কশিংগী মতাংদা প্রাইবেৎ দিবেলপরশিংগী থাজবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর রিস্ক গেরেন্তী ফন্দ অমা লিংখৎকনি।
• সরকারনা সি.পি.এস.ই.শিংগী মরুওইবা রিয়েল ইস্তেৎ এসেতশিং রিসাইকল তৌবদা অখন্নবা রি.আই.তি.
• অকোইবগী ফিবম ফনা লৈগদবা কার্গো চত্থোক চৎশিন তৌবদা মতেং পাংনবা, মখাদা পীরিবা থবকশিং অসি পায়খৎনবা ৱাফম থম্লি:
a. নোংপোক থংবা লমদমদা লৈবা দানকুনিগা নোংচুপ থংবা লমদমদা লৈবা সুরতকা শম্নহন্নবা অনৌবা দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোরশিং লিংখৎকনি
b. মথংগী চহি ৫দা অনৌবা নেস্নেল ৱাতরৱেজ (এন ৱাই) ২০ থবক ওইনা পাংথোক্কনি। ওদিশাদা এন ৱাই-৫দগী হৌদুনা তালচর অমসুং আঙ্গুলগী মিনরেল রিচ ওইবা মফমশিং অমসুং কলিংগানগরগুম্বা ইন্দস্ত্রীএল সেন্তরশিংবু পরদেপ অমসুং ধামরাগী পোর্তশিংগা শম্নহন্নবা থবক পায়খৎকনি।
• ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং অসি রিজনেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা শেমগৎতুনা মথৌ তাবা মেনপাৱর শেমগৎকনি।
• মসিগী মথক্তা, বরানসী অমসুং পৎনাদা ইন্তর্নেল ৱাতরৱেজশিংদা জহাজ শেম্বগী ইকোসিস্তেম অমা লিংখৎকনি।
c. ২০৪৭ ফাওবদা ইনলেন্ত ৱাতরৱেজ অমসুং কোস্তেল শিপ্পিংগী শরুক ৬%দগী ১২%দা হেনগৎহন্নবা রেল অমসুং রোদতগী মোদেল শিফ্ত অমা ইন্সেন্তিব তৌনবা কোস্তেল কার্গো প্রমোসন স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
• সিপ্লেনশিং শাবগী থবকশিং লমদমসিদা য়ুম্ফম ওইহন্নবা অমসুং অরোইবা মাইল অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং তুরিজম চাউখৎহন্নবা ইন্সেন্তিবশিং পীরগনি।
a. ওপরেসনশিংদা সপোর্ত পীনবগীদমক্তা সিপ্লেন ভি.জি.এফ. স্কিম হৌদোক্লগনি।
5. অশাংবা মতমগী ওইবা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতী ফংহনবা
• কার্বোন কেপচর য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.) তেক্নোলোজীশিংগীদমক মথংগী চহি ৫দা লুপা করোর ২০,০০০ থাদনবগী অয়াবা পীখ্রে।
6. চাউখৎলক্লিবা শহরগী ইকোনোমিক রিজনশিং
• চহি ৫গী মনুংদা সিতি ইকোনোমিক রিজন (সি.ই.আর.) খুদিংগী লুপা করোর ৫০০০গী এলোকেসন অমা রিফোর্ম-কম-রিজল্ততা য়ুম্ফম ওইবা ফাইনান্সিং মেকানিজমগী খুত্থাংদা চেলেঞ্জ মোদকী খুত্থাংদা মখোয়গী থৌরাংশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক লাউথোকখ্রে।
• সরকারনা শহরশিংগী মরক্তা "গ্রোথ কনেক্তরশিং" ওইনা অকোইবগী ফিবম ফনা লৈগদবা পেসেঞ্জর সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌনবা হায় স্পীদ রেল কোরিদোর তরেৎ শেমগৎকনি। মসিগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াউই:
1. মুম্বাই-পুনে
2. পুনে-হায়দ্রাবাদ,
3. হায়দ্রাবাদ-বেঙ্গালুরু,
4. হায়দ্রাবাদ-চেন্নাই
5. চেন্নাই-বেঙ্গালুরু,
6. দিল্লী-ভারাণসী,
7. বরানসী-সিলিগুরি।
• শেল-থুমগী অরেপ্পা, ইনক্লুজন অমসুং কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন ঙাক-শেন্দুনা, সেক্তর অসি মপুং ফানা রিভিয়ু তৌনবা অমসুং ভারতকী মথংগী তাঙ্কককী গ্রোথকা লোয়শিন্ননবা সরকারনা 'ভিক্সিৎ ভারতকীদমক বেঙ্কিংগী অৱাংবা থাক্কী কমিতী' অমা লিংখৎকনি।
• সরকারনা পব্লিক সেক্তর এন.বি.এফ.সি.শিংদা স্কেল ফংহন্নবা অমসুং ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা পৱার ফাইনান্স কোর্পোরেসন অমসুং রুরেল ইলেক্ত্রিফিকেসন কোর্পোরেসন শেমদোক-শাদোক্লগনি।
• ফোরেন এক্সচেঞ্জ মেনেজমেন্ত (নোন-দেব ইন্সত্রুমেন্তস) রুলশিংগী অপুনবা রিভিয়ু অমা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিক প্রাইওরিতীশিংগা চুনবা মওংদা ফোরেন ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক্তা হেন্না কন্তেম্পরররী, য়ুজর-ফ্রেন্দলী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা প্রপোজ তৌরি।
ম্যুনিসিপাল বোন্দশিং
• অচৌবা শহরশিংনা হেন্না মমল য়াম্বা ম্যুনিসিপাল বোন্দশিং ইসু তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক লুপা করোর ১০০০ হেনবগী বোন্দ ইসু তৌবদা লুপা করোর ১০০গী ইন্সেন্তিব অমা লাউথোকখ্রে।
অনিশুবা কার্তব্য অসি মীশিংগী অপাম্বশিং মপুং ফাহনবা অমসুং মখোয়গী কেপাসিতী শেমগৎপনি।
• সরকারনা এজুকেসন তু এমপ্লোইমেন্ত এন্দ এন্তরপ্রাইজ স্তেন্দিং কম্মিতী অমা শেমগনি। মসিগী কম্মিতী অসিনা বিক্সিত ভারতকী কোর দ্রাইভর অমা ওইনা সর্ভিস সেক্তরদা মীৎয়েং থম্লিবা খোঙথাংশিং অদুগীদমক রিকমেন্দ তৌগনি।
বিক্সিত ভারতকীদমক প্রোফেস্নেলশিং শেমগৎপা
• হৌজিক লৈরিবা এল্লাইদ হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং (এ.ঐচ.পি.শিং) গী ইন্সতিত্যুসনশিং অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং প্রাইবেৎ অমসুং সরকারগী সেক্তরশিংদা অনৌবা এ.ঐচ.পি. ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎনবা
a. মথংগী চহি ৫দা এল্লাইদ হেল্থ প্রোফেস্নেল ১০০,০০০ হাপচিনগনি
• ভারতপু মেদিকেল তুরিজম সর্ভিসশিংগী হব অমা ওইনা প্রমোৎ তৌনবা রিজনেল মেদিকেল হব মঙা লিংখৎকনি।
আয়ুশ
• অনৌবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদা অহুম লিংখৎকনি.
শা-ষন য়োকপা
• সরকারনা ভেতরিনরী প্রোফেস্নেলশিংগী মশিং ২০,০০০ হেনগৎলগনি
a. ভেতরিনরী অমসুং পেরা ভেতরিনরী কোলেজশিং, ভেতরিনরী হোস্পিতালশিং, দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরীশিং অমসুং প্রিদিক্সন ফেসিলিতীশিং লনাই সেক্তরদা লিংখৎনবগীদমক লোন-লিঙ্ক কেপিতেল সবসিদী সপোর্ত স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
ওরেঞ্জ ইকোনোমী
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ ক্রিয়েতিব তেক্নোলোজী, মুম্বাইদা ভিজুএল ইফেক্স, গেমিং অমসুং কোমিক্স (এ.ভি.জি.সি.) কন্তেন্ত ক্রিয়েতর লেবশিং সেকেন্দরি স্কুল ১৫,০০০ অমসুং কোলেজ ৫০০দা লিংখৎনবা তেংবাং পীরগনি।
এজুকেসন
• চেলেঞ্জ রুতকী খুত্থাংদা মরুওইবা ইন্দস্ত্রীএল অমসুং লোজিস্তিক কোরিদোরশিংগী মনাক্তা য়ুনিভর্সিতী টাউনশিপ ৫ শেমগৎকনি।
a. ভি.জি.এফ./কেপিতেল সপোর্তকী খুত্থাংদা জিলা খুদিংদা নুপীমচাশিংগী হোস্তেল অমা লিংখৎকনি
তুরিজম
• নেস্নেল কাউন্সিল ফোর হোতেল মেনেজমেন্ত অমসুং কেতরিং তেক্নোলোজী অসি নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ হোস্পিতেলিতীদা এপ্রুভ তৌরগনি
a. আই.আই.এম. অমগা খুৎশম্নদুনা হাইব্রিদ মোদতা স্তেন্দার্দাইজ তৌরবা, অৱাংবা থাক্কী চয়োল 12গী ত্রেনিং কোর্স অমগী খুত্থাংদা তুরিস্ত সাইৎ 20দা গাইদ 10,000গী স্কিল হেনগৎহন্নবা পাইলোত স্কিম অমা লাউথোকখ্রে।
b. কলচরেল, স্পিরিচুএল অমসুং হেরিতেজগী মরুওইবা মফম পুম্নমক দিজিতেল ওইনা দোকুমেন্ত তৌনবা নেস্নেল দেস্তিনেসন দিজিতেল নোলেজ গ্রিদ অমা লিংখৎকনি।
হেরিতেজ অমসুং কলচর তুরিজম
• লোথাল, ধোলাভির, রাখিগরি, আদিচানলুর, সরনাথ, হস্তিনাপুর অমসুং লেহ প্যালেস য়াওনা আর্কিয়োলোজিকেল সাইত ১৫ অসি এক্সপরিমেন্সেল কলচরেল দেস্তিনেসনশিংদা শেমগৎকনি
শান্ন-খোৎনবা
• লাক্কদৌরিবা চহী তরা অসিদা শান্ন-খোৎনবগী লমদা অহোংবা পুরক্নবা খেলো ইন্দিয়া মিসন হৌদোক্লগনি।
অহুমশুবা কার্তব্য অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মিৎয়েংগা চান্নৈ অমসুং মখাদা পীরিবা হিরম মরি অসিদা পান্দম থমদুনা হোৎনবগী মথৌ তাই:
1. লৌমীশিংগী শেন্দোং হেনগৎহনবা
• শেল থাদবগীদমক্তা লৌখৎকদবা অনৌবা খোংথাংশিং
a. রিজার্বয়র ৫০০ অমসুং অমৃত সরোবরশিংগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাং
অৱাংবা ভেল্যু এগ্রিকলচর
• সরকারনা ভেল্যু ৱাংবা মহৈ-মরোংশিং হায়বদি:
a. য়ুবি, সান্দলৱুদ, কোকো অমসুং ক্যাশু কোস্তেল এরিয়াশিংদা পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা কোকোনত প্রমোসন স্কিম হৌদোক্লগনি।
ভারত-ভিস্তার (ভর্চুএল ইন্তিগ্রেতেদ সিস্তেম তু এক্সেস এগ্রীকলচরেল রিসোর্সেস)
• সরকারনা এগ্রিস্তেক পোর্তেলশিং অমসুং এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসকী আই.সি.এ.আর. পেকেজ অসি এ.আই. সিস্তেমশিংগা পুনশিন্নবা মলতিলেঙ্গ্বেল এ.আই.
2. দিব্যাংজনবু শক্তি পীবা
• দিব্যাংজন কুশল য়োজনা অসিনা দিব্যাংজনশিংদা আই.তি., এ.ভি.জি.সি. সেক্তরশিং, হোস্পিতালিতী অমসুং ফুদ অমসুং বেভরেজ সেক্তরশিংদা থবক-থৌরমদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং প্রোসেস-দ্রাইভেন ওইবা থৌদাংশিং ফংহল্লগনি।
3. মেন্টেল হেলথ অমসুং ত্রোমা কেয়রদা থাজবা পীবা
• সরকারনা অৱাং ভারত্তা নিমহন্স-২ লিংখৎলগনি।
a. সরকারনা রাঞ্চী অমসুং তেজপুরদা লৈবা নেস্নেল মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুৎশিং অসি রিজনেল এপেক্স ইন্সতিত্যুৎশিং ওইনা এগ্রাদেসন তৌগনি।
4. পর্বোদায়া স্তেৎশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা মীৎয়েং চংবা
• সরকারনা ইন্তিগ্রেতেদ ইস্ত কোস্ত ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর অমা দুর্গাপুরদা অফবা কনেক্তিব নোদ অমা শেমগৎকনি, পুরভোদয়া রাজ্য ৫দা তুরিজম দেস্তিনেসন ৫ শেমগৎকনি অমসুং ই-বাস ৪,০০০ পুথোক্কনি।
a. অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম, অসাম, মণিপুর, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরাদা বৌদ্ধ সর্কিৎশিং চাউখৎহন্নবা স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
১৬শুবা ফাইনান্স কম্মিসন
• ১৬শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না রিকমেন্দ তৌখিবগী মতুং ইন্না সরকারনা রাজ্যশিংদা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্ত ওইনা এফ.ৱাই. ২০২৬-২৭কীদমক লুপা করোর লাখ ১.৪ পীখি।
পার্ত B
দাইরেক্ত তেক্সশিং
ইনকম তেক্সকী অনৌবা আইন
অনৌবা ইনকম তেক্স এক্ত , ২০২৫ অসি ২০২৬গী এপ্রিলদগী চৎনবা হৌরগনি
লায়থোক্লবা ইনকম তেক্স রুলশিং অমসুং ফোর্মশিং অদু অথুবা মতমদা খঙহনগনি। মীচম প্রজাশিংনা ইচম চম্বা মওংদা কমপ্লাই তৌনবগীদমক ফোর্মশিং অদু অমুক হন্না দিজাইন তৌখ্রে।
পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা
• মোতোর এক্সিদেন্ত ক্লেমস ত্রিব্যুনেলনা ফিজিকেল পর্সন অমদা পীবা ইন্তরেস্ত অসি ইনকম তেক্সতগী কোমথোক্লগনি অমসুং মসিগী একাউন্ত অসিদা TDS অমহেক্তা লৌরোই।
• TCS রেসনেলাইজ তৌবা
• মপাল লৈবাক্কী তুর প্রোগ্রাম পেকেজ য়োনবদা টি.সি.এস. রেৎ অসি ২%দা হন্থহনবা (হৌজিক লৈরিবা ২-২০%দগী) ।
• এজুকেসন অমসুং মেদিকেলগীদমক LRS রেমিতেন্সকীদমক্তা TCS রেট অসি ২% (হৌজিক লৈরিবা ৫%দগী) দা হন্থহল্লগনি।
• মেনপাৱর সপ্লাইগীদমক সিম্প্লিফাই তৌরবা তি.দি.এস. প্রোভিজনশিং অসিনা লেবর ইনসেন্তিব ওইবা ব্যুজিনেসশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
• অপীকপা তেক্সপেয়রশিংগীদমক্তা স্কিম অমা। মসিদা রেসিদেন্তদা এপ্লিকেসন ফাইল তৌবগী মহুত্তা রুলদা য়ুম্ফম ওইবা ওতোমেতেদ প্রোসেস অমা লৈদুনা লোয়ার নত্ত্রগা জিরো দিদক্সন সর্টিফিকেট ফংহল্লি।
• দিভিদেন্দ, ইন্তরেস্ত, অসিনচিংবগী TDSগীদমক্তা ফোর্ম ১৫G নত্ত্রগা ১৫ Hগীদমক দিপোজিটরিশীংদা সিঙ্গল ৱিন্দো ফাইল তৌবা
• দিসেম্বর ৩১দগী মার্চ ৩১ ফাওবা মমল য়ামদবা ফিশিং পীরগা রিভিয়ু তৌনবগী মতম শাংদোকপা
• তেক্স রিটর্ন ফাইল তৌনবগী মতম লেপ্পা।
• এন.আর.আই.শিং য়াওবা প্রোপর্তী ত্রাঞ্জেক্সনশিংগীদমক তেন অসি রেসিদেন্ত ক্রেয়রশিংগী পেনদা য়ুম্ফম ওইবা তেনগা মহুৎ শিনগনি।
• অপীকপা তেক্সপেয়রশিংনা মখোয়গী মপাল লৈবাক্কী ইনকম নৎত্রগা এসেত অদু ফোঙদোক্নবগীদমক থা তরুক্কী ওইনা অমুক্তং থোকপা মপাল লৈবাক্কী এসেত ফোঙদোকপগী স্কিম অমা।
• পেনাল্টি অমসুং প্রোসিক্যুসনবু রেসনেলাইজ তৌবা
• আই.তি. এসেসমেন্ত অমসুং পেনাল্তী প্রোসিদ্যুওর অনিমক অসি কম্মন ওর্দরগী খুত্থাংদা পুন্সিনবা খন্নরি।
• তেক্সপেয়রশিংনা মখোয়গী রিটর্নশিং অসি রি-এসেসমেন্ট প্রোসিদ্যুওরশিং হৌদোক্লবা মতুংদা লিটিগেসন হন্থহন্নবা মখোয়গী রিটর্নশিং অপদেট তৌবগী অয়াবা পীরগনি। মসিগী অহেনবা তেক্স রেট অসি মরি লৈনবা চহিদা এপ্লিকেবল ওইরিবা রেট অদুগী মথক্তা চাদা ১০ ওইগনি।
• অহেনবা ইনকম তেক্স পীরগা ইম্ম্যুনিতীগীদমক ইলিজিবল ওইরিবা ইনকমগী অরানবা রিপোর্ত তৌবগী পেনাল্টি।
• ইনকম তেক্স এক্তকী মখাদা প্রোসিক্যুসন ফ্রেমৱার্ক অসি রেসনেলাইজ তৌগনি।
• একাউন্ত বুকশিং অমসুং দোকুমেন্তশিং পুথোক্তবা অমসুং TDS পীবা মথৌ তাবা, করিগুম্বা শেনফম অসি নোটরদা পীবা তারবদি, মসি দিক্রাইমিনেলাইজ তৌগনি।
• অপুনবা শেনফম লুপা লাখ ২০গী মখাদা লৈবা নন-ইমর্জেবল ফোরেন এসেতশিং ফোঙদোত্তুনা থম্লবদি ১.১০.২০২৪দগী রেত্রোস্পেক্টিভ ইফেক্টগা লোয়ননা প্রোসিক্যুসনদগী ইম্ম্যুনিতী পীগনি।
কোওপরেতিবশিং
• মশাগী মেম্বরশিংনা থারিবা নত্ত্রগা থারিবা শঙ্গোম, থক্নবা মহৈ-মরোং নত্ত্রগা মনা-মশিং য়েন্থোক্লিবা প্রাইমরী কোওপরেতিব সোসাইতী অমদা হান্ননা অয়াবা পীরম্বা ককথৎপা অদু শা-ষনগী চিঞ্জাক অমসুং কটন সীদ য়েন্থোক্লিবশিংদা হাপচিনবা।
• ইন্তর-কোওপরেতিব সোসাইতীগী দিভিদেন্দগী ইনকম অদু অনৌবা তেক্স রেজিমগী মখাদা মখোয়গী মেম্বরশিংদা মখা তানা য়েন্থোক্লিবা মখৈ দিদক্সন ওইনা লৌথোকপদা অয়াবা পীবা।
• নোতিফাই তৌরবা নেস্নেল কোওপরেতিব ফেদরেসন অমনা কম্পেনীশিংদা পুথোকখিবা মখোয়গী ইনভেস্তমেন্তশিংদা ৩১.১.২০২৬ ফাওবদা ফংখিবা দিভিদেন্দদগী ফংলকপা শেন্দোইগীদমক মেম্বর কোওপরেতিবশিংদা মখা তানা য়েন্থোকখিবা দিভিদেন্দগীদমক চহি অহুমগী মতমগী ওইবা এক্সজেম্পসন পীগনি।
ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইনা আই.তি. সেক্তরদা মতেং পাংবা
• সোফৱেয়র দিবেলপমেন্ত সর্ভিসশিং, আই.তি.গী মতেং পাংলিবা সর্ভিসশিং, নোলেজ প্রোসেস আউতসোর্সিং সর্ভিসশিং অমসুং সোফৱেয়র দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনবা কন্ত্রেক্ত আর.এন্দ.দি. সর্ভিসশিং অসি কম্মন সেফ হার্বর মার্জিন চাদা ১৫.৫গা লোইননা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী সর্ভিসকী কাংলুপ অমখক্তদা পুন্সিন্নগনি।
• আই.তি. সর্বিসশিংগীদমক সেফ হার্বর ফংনবগী থ্রেশহোল্দ অসি লুপা করোর ৩০০দগী লুপা করোর ২,০০০দা হেনগৎহনগনি।
• আই.তি. সর্ভিসশিংগীদমক সেফ হার্বর অসি ওতোমেতেদ রুল-দাইবর্দ প্রোসেস অমনা অয়াবা পীগনি। মসি চহি মঙাগী ওইনা লেপ্তনা চৎথবা য়াই।
• তেক্সপেয়রশিংনা হায়জরকপা মতুং ইন্না থা 6 শাংদোকপা য়াবা চহি অনিগী মনুংদা লোইশিন্নবা হোৎনদুনা আই.তি. সর্ভিসশিংগীদমক এদভান্স তৌরবা য়ুনিলেতরেল এদভান্স প্রাইসিং এগ্রীমেন্ত (এ.পি.এ.) প্রোসেস তৌখ্রে।
• এ.পি.এ.দা চংশিল্লিবা এন্তিতী অদুদা ফংলিবা মোদিফাইদ রিতর্নগী ফেসিলিতী অসি মসিগী এসোসিএতেদ এন্তিতীশিংদা পাকথোক চাউথোকহনগনি।
মালেমগী ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তপু পুক্নিং চিংশিনবা
• ভারতকী দেতা সেন্তর সর্ভিসশিং শীজিন্নদুনা মালেমগী ওইনা কস্তমরশিংদা ক্লাউদ সর্ভিসশিং পীরিবা মপান লৈবাক্কী কম্পেনী অমহেক্তদা ২০৪৭ ফাওবদা তেক্স হোলী পীগনি।
• ভারতকী দেতা সেন্তর সর্ভিসশিং পীরিবা কম্পেনী অদু মরি লৈনবা এন্তিতী অমা ওইরবদি শেনফমগী চাদা ১৫গী সেফ হার্বর পীগনি।
• বোর্দ ৱেয়রহাউস অমদা কম্পোনেন্ত স্তোরেজ তৌবগীদমক ইনভোইস ভেল্যুগী চাদা ২গী মার্জিনদা নন-রেসিদেন্তশিংদা সেফ হার্বর অমা পীরি। মসিদগী থোক্লকপা চাদা 0.7গী তেক্স অসি চাংদম্নরিবা জুরিসদিক্সনশিংদগী য়াম্না হন্থগনি।
• বোন্দ তৌরবা জোন অমদা টোল মেনুফেকচরর অমহেক্তদা কেপিতেল গুদস, ইক্বিপমেন্ত নত্ত্রগা তুলিং পীরিবা নন-রেসিদেন্ত অমহেক্তদা চহী মঙাগী ওইনা ইনকম তেক্সতগী একজেম্পসন পীগনি।
• নোটিফাই তৌরবা স্কিমশীংগী মখাদা চহি 5গী মতমগী ওইনা নন-রেসিদেন্ট এক্সপার্ট অমগী গ্লোবেল (ভারততগী নত্তবা) ইনকমগী এক্সজেম্পসন
• প্রিজেম্পতি বেসিসতা তেক্স পীরিবা নন-রেসিদেন্ত পুম্নমকপু মিনিমম অল্টরনেতিব তেক্স (MAT) দগী লৌথোকপা।
তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন
• ইন্দিয়ন একাউন্তিং স্তেন্দর্দস (আই.দি.এ.এস.) দা ইনকম কম্প্যুতেশন অমসুং দিসক্লোজর স্তেন্দর্দস (আই.সি.দি.এস.) গী মথৌ তাবশিং য়াওহন্নবা কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দাইরেক্ত তেক্সকী জোইন্ত কমিতী অমা শেমগনি। আই.সি.দি.এস.দা য়ুম্ফম ওইবা তোঙানবা একাউন্তিংগী মথৌ তাবা অসি তেক্স চহি ২০২৭-২৮দগী লৌথোক্লগনি।
• সেফ হার্বর রুলশিংগী পান্দমগীদমক একাউন্তেন্তকী ৱাহন্থোক অসি মওং চুম্না শেমগদবনি।
অতোপ্পা তেক্স প্রোপোজেলশিং
• মাইনোরিতী শেয়রহোল্দরশিংগী কান্ননবগীদমক্তা, শেয়রহোল্দর মখল খুদিংমকপু কেপিতেল গেন ওইনা তেক্স লৌবা য়াহনগনি। প্রমোতরশিংনা অহেনবা রিবোক তেক্স অমা পীগনি, মসিনা কোর্পোরেত প্রমোতরশিংগীদমক্তা চাদা ২২ অমসুং নন-কোর্পোরেত প্রমোতরশিংগীদমক্তা চাদা ৩০গী ইফেক্তিব তেক্স ওইহল্লগনি।
• অখন্নবা পোৎলমশিং হায়বদি অলকোহোলিক লিকোর, স্ক্রেপ অমসুং মিনরেলশিং য়োল্লিবশিংগী TCS রেৎ অসি চাদা 2দা রেস্নেল ওইহনগনি অমসুং তেন্দু লিফশিংদা চাদা 5দগী চাদা 2দা হন্থহনগনি।
• ফ্যুচরদা এস.তি.তি. অসি হৌজিক লৈরিবা চাদা ০.০২দগী চাদা ০.০৫দা হেনগৎলগনি। ওপ্সন প্রিমিয়ম অমসুং ওপ্সনশিং শীজিন্নবগী এস.তি.তি.
• কম্পেনীশিংবু অনৌবা সিস্তেমদা ওন্থোক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা, অনৌবা সিস্তেমদা লৈবা কম্পেনীশিংদা খক্তদা অয়াবা পীগনি। অনৌবা সিস্তেম অসিদা লৈরিবা তেক্স ক্রেদিৎ শিজিন্নদুনা সেৎ-অপ তৌবা অসি তেক্স পেসেবলগী শরুক মরি থোকপগী শরুক অমখক্তদা য়াহনগনি।
• এম.এ.তি.বু অরোইবা তেক্স ওইহন্নবা খন্নরি। ২০২৬গী এপ্রিল ১দগী ক্রেদিৎ অমত্তা অমুক হন্না পুন্সিন্নরোই। হৌজিক লৈরিবা ১৫%গী MAT রেৎ অদুদগী ফাইনেল তেক্সকী রেৎ অসি চাদা ১৪দা হন্থহল্লগনি। ২০২৬গী মার্চ ৩১ ফাওবদা এক্যুমুলেৎ তৌরবা তেক্সপেয়রশিংগী মাংলোমদা পুশিল্লকপা এম.এ.তি. ক্রেদিৎ অসি মথক্তা পনখ্রিবা মতুং ইন্না সেৎ ওফ তৌনবগীদমক মখোয়দা মখা তানা ফংহল্লগনি।
ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিং:
তারিফ সিম্প্লিফিকেসন
মেরিন, লেদর অমসুং তেক্সতাইল প্রদক্তশিং:
• এক্সপোর্তকীদমক সীফুদ প্রদক্তশিং প্রোসেস তৌবদা শিজিন্নরিবা অকক্নবা ইনপুতশিংগী দ্যুতীল ফ্রী ইম্পোর্তকী লিমিৎ অসি FOB ভেল্যুগী হৌজিক লৈরিবা ১%দগী ৩%দা হেনগৎহনগনি।
• লেদর নত্ত্রগা সিন্থেটিক ফুটৱারগী এক্সপোর্ত তৌবদা হৌজিক ফংলিবা অকক্নবা ইনপুতশিংগী দ্যুতীল ফ্রি ইম্পোর্তকী অয়াবা পীগনি।
ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং সেক্যুরিতী:
• বেতরীশিংগীদমক লিথিয়াম-আইওন সেলশিং পুথোকপদা শিজিন্নরিবা কেপিতেল গুদশিংদা পীরিবা বেসিক দ্যুৎ লেম্না পীবা অসি শাংদোক্কদবনি।
• সোলার গ্লাস পুথোকপদা শিজিন্ননবা সোদিয়ম এন্টিমোনেট পুশিল্লকপদা পীবা বেসিক কস্তম দ্যুতীলদগী লৌথোকপা
ন্যুক্লিয়র পাৱর:
• ন্যুক্লিয়র পাৱর প্রোজেক্তশিংগীদমক মথৌ তাবা পোৎলমশিং পুশিল্লকপদা হৌজিক লৈরিবা বেসিক কস্তম দ্যুতীজ ফ্রী অসি ২০৩৫ ফাওবা শাংদোক্লগনি।
ক্রিতিকেল মিনরেলশিং:
মরুওইবা মিনরেলশিং প্রোসেসিং তৌবদা মথৌ তাবা কেপিতেল গুদসশিং ইম্পোর্ত তৌবদা পীবা বেসিক কস্তম দ্যুততগী লৌথোকপা।
বাইওগ্যাস মিক্স সি.এন.জি.:
• বাইওগ্যাস মিক্স সি.এন.জি.দা পীগদবা সেন্ত্রেল এক্সিস দ্যুতীগী কেলসিয়মদা বাইওগ্যাসকী অপুনবা ভেল্যু অসি য়াওহল্লোইদবনি।
সিভিল অমসুং দিফেন্স এভিএসন:
• সিভিল, ত্রেনিং অমসুং অতৈ এয়রক্রাফ্টশীং শাবদা মথৌ তাবা কম্পোনেন্টশিং অমসুং পার্টশিংদা পীবা বেসিক ওইবা কস্তম দ্যুতি অসি লৌথোকপা।
• দিফেন্স সেক্তরদা লৈবা য়ুনিৎশিংনা মেনতেন্সন, মেরামত, নৎত্রগা ওভরহোলগী মথৌ তাবশিংদা শিজিন্নগদবা এয়রক্রাফকী শরুকশিং পুথোক্নবা পুশিল্লকপা কাঁচামালশিংদা পীবা বেসিক কস্তম দ্যুত অসিদগী লৌথোকপা।
ইলেক্ত্রোনিক্স:
• মাইক্রোৱেভ ওভনশিং পুথোকপদা শীজিন্নবা অকক্নবা পার্তশিংদা পীবা বেসিক কস্তম দ্যুতী লৌথোকপা।
অখন্নবা ইকোনোমিক জোন:
• SEZশিংদা লৈবা ইলিজিবল ওইবা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিংনা দোমেস্তিক তেরিফ এরিয়া (DTA) দা কন্সেস্নেল দ্যুতী রেৎশিংদা য়োনবা লাইথোকহন্নবগীদমক্তা অখন্নবা অমুক্তা থোকপা থৌরাং অমা শেম্নবা থৌরাং তৌরি। অসিগুম্বা য়োনবগী চাং অসি মখোয়গী এক্সপোর্তকী প্রেস্ক্রাইব তৌরবা চাং অদুদা য়ুম্ফম ওইগনি।
হিংবদা লায়হনবা:
• লন্নাইগী ওইনা শিজিন্ননবা পুশিল্লকপা দ্যুতীএবল ওইবা পোৎলম পুম্নমক্কী দ্যুতী রেৎ অসি চাদা ২০দগী চাদা ১০দা হন্থহল্লগনি।
• হিদাক-লাংথক/ হিদাক-লাংথক ১৭গী বেসিক কস্তম দ্যুতী লৌথোক্লগনি।
• অতোপ্পা লায়না 7গীদমক্তা হিদাক-লাংথকশিং/ হিদাক-লাংথকশিং অমসুং চিঞ্জাকশিং দ্যুতী ফ্রী ওইনা ইম্পোর্ত তৌবা।
কস্তম প্রোসেস সিম্প্লিফিকেসন
• পোৎলমশিংবু হেন্না খুদোংচাবা অমসুং থুনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগীদমক্তা কাস্তম প্রোসেসশিংদা ইন্তরভেন্সন য়াম্না লৈহল্লোইদবনি।
থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেমশিং
• তায়র ২ অমসুং তায়র ৩গী ওথোরাইজ ইকোনোমিক ওপরেটরশীং, AEOশীংগী দ্যুটি দিফরেল পেরিওদ অসি নুমিৎ ১৫ দগী নুমিৎ ৩০দা হেনগৎহনগনি। মসি ইলিজিবল ওইরবা মেনুফেকচরর-ইমপোর্তরশিংদসু চৎনগনি
• কাস্তমদা বাইন্দিং তৌবা এদভান্স রুলিংগী ভেলিদিতী পেরিওদ অসি হৌজিক লৈরিবা চহি 3দগী চহি 5দা শাংদোক্কদবনি।
• গবর্নমেন্ত এজেন্সীশিংবু মখোয়গী কার্গো ক্লিয়র তৌবদা প্রিফরেন্সিয়েল ত্রিৎমেন্ত ফংনবগীদমক AEO এক্রেদিতেসনগী খুদোংচাবা লৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
• থাজবা য়াবা ইম্পোর্তর অমনা এন্ত্রি বিল ফাইল তৌবা অমসুং পোৎলমশিং অদু য়ৌরকপা মতমদা দ্যুম্না মখোয়গী ক্লিয়রেন্সকী ফোর্মেলিতীশিং মপুং ফাহনবগীদমক ওতোমেতিকেল ওইনা পাউতাক পীরগনি (করিগুম্বা কমপ্লাইমেন্ত অমত্তা মথৌ তাদবা পোৎলমশিং পুশিল্লকপদা) ।
• কস্তম স্তোরেজিং ফ্রেমৱার্ক অসি সেল্ফ দিক্লারেসন, ইলেক্ত্রোনিক ত্রেকিং অমসুং রিস্কদা য়ুম্ফম ওইবা ওদিৎ য়াওবা স্তোরেজ ওপরেতর-সেন্ত্রিক সিস্তেম অমদা ওন্থোক্কদবনি।
ললোন-ইতিক তৌবদা লাইহনবা
• তোঙান তোঙানবা সরকারগী এজেন্সীশিংদগী কার্গো ক্লিয়রেন্স এপ্রুবেলশিং অসি শেনবা চহি অসিগী অরোইবা ফাওবদা সিঙ্গল অমসুং ইন্তর কনেক্তেদ দিজিতেল ৱিন্দো অমগী খুত্থাংদা লেপ্পা লৈতনা প্রোসেস তৌগনি।
• চিঞ্জাক, হিদাক-লাংথক, পাম্বী, শা-ষন অমসুং লম্লক্কী শা-ষনগী পোত্থোকশিং ক্লিয়রেন্স তৌবদা য়াওরিবা প্রোসেসশিং, অথিংবা থম্লবা কার্গোগী চাদা ৭০ রোম ওইরিবা অসি ২০২৬কী এপ্রিল ফাওবদা সিস্তেম অসিদা থবক পায়খৎকনি।
• কমপ্লাইএন্সকী মথৌ তাদবা পোৎলমশিংগীদমক্তা, ইম্পোর্তরনা ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন লোইরবা মতুংদা কস্তমনা ক্লিয়রেন্স তৌগদবনি।
• কাস্তম ইন্তিগ্রেতেদ সিস্তেম (সি.আই.এস.) অসি চহি অনিগী মনুংদা কাস্তম প্রোসেস পুম্নমক্কীদমক সিঙ্গল, ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং স্কেলেবল ওইবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা পুথোক্কনি।
• মরুওইবা পোর্ত পুম্নমক্তা কন্তেনর খুদিংমক স্কেন তৌনবগী পান্দমগা লোয়ননা রিস্ক এসেসমেন্তগীদমক এদভান্স ইমেজিং অমসুং এ.আই. তেক্নোলোজীগা লোইননা নন-ইনত্রুসিভ স্কেন তৌবগী শীজিন্নবা অসি তাঙ্কক নাইনা পাকথোক চাউথোকহনগনি।
এক্সপোর্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং
• এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন (ই.ই.জে.দি.) দা নৎত্রগা হায় সী ইন্দিয়ন ফিসিং ভেসেল অমনা লৌবা ঙাগী পোৎলমশিং অসি দ্যুতীজ ফ্রী ওইহনগনি। অসিগুম্বা ঙাশিং অসি মপানগী পোর্ততা পুথোকপা অসি পোৎলম পুথোকপা ওইনা লৌগনি।
• কুরিয়র এক্সপোর্তকী কন্সিনমেন্ত অমমমগী হৌজিক লৈরিবা ভেল্যু কেপ লুপা লাখ ১০গী মপুং ফানা লৌথোকপা অসিনা ই-কম্মর্সকী খুত্থাংদা মালেমগী কৈথেলশিংদা চঙবা ঙম্নবা ভারতকী অপীকপা ললোন-ইতিক, আর্তিসানশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী এস্পিরেসনশিংদা মতেং পাংগনি
পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা
ইন্তর্নেস্নেল ত্রাভেলগী মতমদা বেগেজ লৌথোকপদা চৎনরিবা প্রোভিজনশিং অমুক হন্না য়েংশিনবা। হৌজিক্কী মতমগী চৎথোক চৎশিনগী অশেংবা ফিভমগী মতুং ইন্না দ্যুতী ফ্রী ক্বালিতীশিং হেনগৎহন্নবা শেমদোক্লবা নিয়মশিং।
ৱাথোকশিং লোইশিন্নবা পাম্বা অচুম্বা তেক্সপেয়রশিংনা পেনাল্তীগী মহুত্তা অহেনবা শেনফম অমা পীদুনা কেসশিং লোইশিনবা ঙমগনি।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2026-27
01 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
PART-A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2026-27 in the parliament today. The highlights of the budget are as follows:
The first Budget prepared in Kartavya Bhawan, is inspired by 3 kartavyas:
• First kartavya is to accelerate and sustain economic growth, by enhancing productivity and competitiveness, and building resilience to volatile global dynamics.
• Second kartavya is to fulfil aspirations of people and build their capacity, making them strong partners in India’s path to prosperity
• Third kartavya, aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas, is to ensure that every family, community, region and sector has access to resources, amenities and opportunities for meaningful participation.
Budget Estimates
• The non-debt receipts and the total expenditure are estimated as ₹36.5 lakh crore and ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore and the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore.
• The Revised Estimates of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore.
• The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.
• The fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.
• In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP.
• The debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26.
First Kartavya is to accelerate and sustain economic growth and proposes 6 interventions
1. Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors
1. Biopharma SHAKTI (Strategy for Healthcare Advancement through Knowledge, Technology and Innovation) announced, with an outlay of ₹ 10,000 crores over the next 5 years to develop India as a global Biopharma manufacturing hub.
1. A Biopharma-focused network to be created with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones.
2. A network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites to be created
1. India Semiconductor Mission (ISM) 2.0 to be launched to produce equipment and materials, design full-stack Indian IP, and fortify supply chains with focus on industry led research and training centres to develop technology and skilled workforce.
1. The Electronics Components Manufacturing Scheme outlay increased to ₹40,000 crore.
1. Dedicated Rare Earth Corridors to be established, to support the mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu to promote mining, processing, research and manufacturing.
1. Government to launch a Scheme to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model.
1. Strengthening Capital Goods Capability
• Hi-Tech Tool Rooms to be established by CPSEs at 2 locations as digitally enabled automated service bureaus that locally design, test, and manufacture high-precision components at scale and at lower cost.
• A Scheme for Enhancement of Construction and Infrastructure Equipment (CIE) to be introduced, to strengthen domestic manufacturing of high-value and technologically-advanced CIE.
• A Scheme for Container Manufacturing announced, to create a globally competitive container manufacturing ecosystem, with a budgetary allocation of over ₹10,000 crore over a 5 year period.
1. Integrated Programme for the Textile Sector announced
1. The National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres.
1. Textile Expansion and Employment Scheme to modernize traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres.
• Mega Textile Parks to be setup in challenge mode with focus on bringing value addition to technical textiles.
• Mahatma Gandhi Gram Swaraj initiative announced, to strengthen khadi, handloom and handicrafts.
1. Initiative to help in global market linkage, branding and will streamline and support training, skilling, quality of process and production.
2. Rejuvenating legacy industrial sectors
• A Scheme to revive 200 legacy industrial clusters announced, to improve their cost competitiveness and efficiency through infrastructure and technology upgradation.
3. Creating “Champion SMEs” and supporting micro enterprises
• A dedicated ₹10,000 crore SME Growth Fund, to be introduced, to create future Champions, incentivizing enterprises based on select criteria.
• Self-Reliant India Fund to be allocated with additional ₹2,000 crore, to continue support to micro enterprises and maintain their access to risk capital.
• Government to facilitate Professional Institutions such as ICAI, ICSI, ICMAI to design short-term, modular courses and practical tools to develop a cadre of ‘Corporate Mitras’, especially in Tier-II and Tier-III towns.
4. Delivering a powerful push to Infrastructure
• Public capital expenditure to be increased to ₹12.2 lakh crore in FY 2026-27.
• Government to set up an Infrastructure Risk Guarantee Fund to strengthen the confidence of private developers regarding risks during infrastructure development and construction phase.
• Government to accelerate recycling of significant real estate assets of CPSEs through the setting up of dedicated REITs.
• To promote environmentally sustainable movement of cargo, following measures are proposed:
1. New Dedicated Freight Corridors to be established connecting Dankuni in the East, to Surat in the West
1. 20 new National Waterways (NW) to be operationalised over next 5 years, starting with NW-5 in Odisha to connect mineral rich areas of Talcher and Angul and industrial centres like Kalinga Nagar to the Ports of Paradeep and Dhamra.
• Training Institutes to be set up as Regional Centres of Excellence for development of the required manpower.
• Further, a ship repair ecosystem catering to inland waterways to be set up at Varanasi and Patna
1. Coastal Cargo Promotion Scheme to be launched for incentivising a modal shift from rail and road, to increase the share of inland waterways and coastal shipping from 6% to 12 % by 2047.
• Incentives to be provided to indigenize manufacturing of seaplanes and enhance last-mile and remote connectivity, and promote tourism.
1. Seaplane VGF Scheme to be introduced to provide support for operations.
5. Ensuring long term energy security and stability
• An outlay of ₹20,000 crore over the next 5 years, announced for Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS) technologies.
6. Developing City Economic Regions
• An allocation of ₹5000 crore over 5 years, per city economic regions (CER) announced, for implementing their plans through a challenge mode with a reform-cum-results based financing mechanism.
• Government to develop Seven High-Speed Rail corridors between cities as ‘growth connectors’ to promote environmentally sustainable passenger systems. These include:
1. Mumbai-Pune
2. Pune-Hyderabad,
3. Hyderabad-Bengaluru,
4. Hyderabad-Chennai
5. Chennai-Bengaluru,
6. Delhi-Varanasi,
7. Varanasi-Siliguri.
• Government to setup a “High Level Committee on Banking for Viksit Bharat”, to comprehensively review the sector and align it with India’s next phase of growth, while safeguarding financial stability, inclusion and consumer protection.
• Government to restructure the Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation to achieve scale and improve efficiency in the Public Sector NBFCs.
• A comprehensive review of the Foreign Exchange Management (Non-debt Instruments) Rules is proposed, to create a more contemporary, user-friendly framework for foreign investments, consistent with India’s evolving economic priorities.
Municipal Bonds
• An incentive of ₹100 crore for a single bond issuance of more than ₹1000 crore announced, to encourage the issuance of municipal bonds of higher value by large cities.
Second Kartavya is to fulfil aspirations and build capacity of people
• Government to set up a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee to recommend measures that focus on the Services Sector as a core driver of Viksit Bharat.
Creation of Professionals for Viksit Bharat
• Existing institutions for Allied Health Professionals (AHPs) to be upgraded and new AHP Institutions to be established in private and Government sectors
1. 100,000 Allied Health Professionals to be added over the next 5 years
• Five Regional Medical Hubs to be established, to promote India as a hub for medical tourism services.
AYUSH
• 3 new All India Institutes of Ayurveda to be established
.
Animal Husbandry
• Government to scale up availability of veterinary professionals by more than 20,000
1. A loan-linked capital subsidy support scheme to be launched for establishment of veterinary and para vet colleges, veterinary hospitals, diagnostic laboratories and breeding facilities in the private sector.
Orange Economy
• Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai to be provided support in setting up , Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges.
Education
• 5 University Townships to be created in the vicinity of major industrial and logistic corridors through challenge route.
1. Through VGF/capital support, 1 girls’ hostel to be established in every district
Tourism
• National Council for Hotel Management and Catering Technology to be upgraded to National Institute of Hospitality
1. A pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 tourist sites announced through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode In collaboration with an IIM.
2. A National Destination Digital Knowledge Grid to be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual andheritage.
Heritage and Culture Tourism
• 15 archeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace to be developed into vibrant, experiential cultural destinations
Sports
• Khelo India Mission to be launched to transform the Sports sector over the next decade.
Third Kartavya is aligned with vision of Sabka Sath, Sabka Vikas and requires targeted efforts in the following four areas:
1. Increasing Farmer Incomes
• New Initiatives to be undertaken for
1. Integrated development of 500 reservoirs and Amrit Sarovars
High Value Agriculture:
• Govt. to support high value crops such as :
1. coconut, sandalwood, cocoa and cashew in coastal areas
2. Coconut Promotion Scheme to be launched to increase production and enhance productivity.
Bharat-VISTAAR (Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)
• Government to launch Bharat-VISTAAR, a multilingual AI tool to integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems.
2. Empowering Divyangjan
• Divyangjan Kaushal Yojana for Divyangjans to offer task-oriented and process-driven roles in IT, AVGC sectors, Hospitality and Food and Beverages sectors.
3. Commitment to Mental Health and Trauma Care
• Government to set up NIMHANS-2 in north India.
1. Government to upgrade National Mental Health Institutes in Ranchi and Tezpur as Regional Apex Institutions.
4. Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
• Government to develop an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.
1. A scheme to be launched for the development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura.
16th Finance Commission
• Government provided ₹1.4 lakh crore to the States for the FY 2026-27 as Finance Commission Grants as recommended by the 16th Finance Commission.
PART –B
Direct Taxes
New Income Tax Act
· New Income tax Act ,2025 to come into effect from April 2026
· The simplified Income Tax Rules and Forms will be notified shortly. The forms redesigned for easy compliance of ordinary citizens.
Ease of Living
• Interest awarded by the Motor Accident Claims Tribunal to a natural person will be exempt from Income Tax, and any TDS on this account will be done away with.
• TCS Rationalization
• Reduce TCS rate on sale of overseas tour program package to 2 % (from current 2-20%).
• Reduce the TCS rate to 2% (from current 5%) for LRS remittances for education and medical.
• Simplified TDS provisions for manpower supply will benefit labour intensive business.
• Scheme for small taxpayers wherein a rule based automated process for obtaining Lower or nil deduction certificate instead of filing application with the assessor.
• Single window filing with depositories for Form 15G or 15 H for TDS on dividends, interests etc
• Extend time available for revising returns from 31st December to upto 31st March with payment of nominal fees
• The timeline for filing of tax returns to be staggered .
• TAN for property transactions involving NRIs will be replaced with resident buyers PAN based challan.
• A one time 6 month foreign asset disclosure scheme for small taxpayers to disclose their overseas income or asset.
Rationalizing Penalty and Prosecution
• IT assessment & penalty proceedings are proposed to be integrated by way of common order for both.
• Taxpayers allowed to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated to reduce litigations, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year.
• Penalty for misreporting of income also eligible for immunity with payment of additional income tax.
• Prosecution framework under the Income Tax Act to be rationalized.
• Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, to be decriminalised.
• Non-disclosure of non-immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees to be provided with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.
Cooperatives
• Extend deduction already allowed to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members to those supplying cattle feed and cotton seed also.
• Allow the inter-cooperative society dividend income as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members.
• Exemption for a period of 3 years allowed to dividend income received by a notified national cooperative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026, for dividends further distributed to its member co-operatives.
Supporting IT sector as India’s growth engine
• Software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development to be clubbed under a single category of Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent.
• The threshold for availing safe harbour for IT services to be enhanced from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees.
• Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process, can be continued for a period of 5 years at a stretch.
• Unilateral Advanced Pricing Agreement (APA) process for IT services to be fast-tracked with the endeavour to conclude it within a period of 2 years, which can be extended by 6 months on taxpayer’s request.
• The facility of modified returns available to the entity entering APA to be extended to its associated entities.
Attracting global business and investment
• Any foreign company that provides cloud services to customers globally by using data centre services from India to be provided Tax holiday till 2047
• A safe harbour of 15 percent on cost to be provided if the company providing data centre services from India is a related entity.
• A safe harbour to non-residents for component warehousing in a bonded warehouse at a profit margin of 2 percent of the invoice value. The resultant tax of about 0.7 percent will be much lower than in competing jurisdictions.
• Exemption from income tax for 5 years to be provided to any non-resident who provides capital goods, equipment or tooling, to any toll manufacturer in a bonded zone.
• Exemption to global (non-India sourced) income of a non-resident expert, for a stay period of 5 years under notified schemes
• Exemption from Minimum Alternate Tax (MAT) to all non-residents who pay tax on presumptive basis.
Tax administration
• A Joint Committee of Ministry of Corporate Affairs and Central Board of Direct Taxes to be constituted for incorporating the requirements of Income Computation and Disclosure Standards (ICDS) in the Indian Accounting Standards (IndAS) itself. Separate accounting requirement based on ICDS will be done away with from the tax year 2027-28.
• Definition of accountant for the purposes of Safe Harbour Rules to be rationalized.
Other Tax proposals
• In the interest of minority shareholders, buyback for all types of shareholders to be taxed as Capital Gains. Promoters to pay an additional buyback tax, making effective tax 22 percent for corporate promoters and 30 percent for non-corporate promoters.
• TCS rate for sellers of specific goods namely alcoholic liquor, scrap and minerals will be rationalized to 2 percent and that on tendu leaves will be reduced from 5 percent to 2 percent.
• STT on Futures to be raised to 0.05 percent from present 0.02 percent. STT on options premium and exercise of options to be raised to 0.15 percent from the present rate of 0.1 percent and 0.125 percent respectively.
• To encourage companies to shift to the new regime, set-off of brought forward MAT credit to be allowed to companies only in the new regime. Set-off using available MAT credit to be allowed to an extent of 1/4th of the tax liability in the new regime.
• MAT is proposed to be made final tax. There will be no further credit accumulation from 1st April 2026. The rate of final tax to be reduced to 14 percent from the current MAT rate of 15 percent. The brought forward MAT credit of taxpayers accumulated till 31st March 2026, will continue to be available to them for set-off as above.
Indirect taxes:
Tariff Simplification
Marine, leather, and textile products:
• The limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, to increase from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value.
• The duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear to be allowed.
Energy transition and security:
• The basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries to be extended.
• The basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass to be exempted.
Nuclear Power:
• The existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects to be extended till the year 2035.
Critical Minerals:
• The basic customs duty to the import of capital goods required for processing of critical minerals to be exempted.
Biogas blended CNG:
• The entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG to be excluded.
Civil and Defence Aviation:
• The basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts to be exempted.
• The basic custom duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector to be exempted.
Electronics:
• The basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens to be exempted.
Special Economic Zone:
• A special one-time measure, to facilitate sales by eligible manufacturing units in SEZs to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty is proposed. The quantity of such sales will be limited to a prescribed proportion of their exports.
Ease of Living:
• The tariff rate on all dutiable goods imported for personal use to be reduced from 20 per cent to 10 per cent.
• The basic customs duty on 17 drugs/ medicines is to be exempted.
• Duty free personal import of drugs/ medicines and food for 7 more rare diseases.
Customs Process simplification
• Custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods.
Trust-based systems
• Duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, to be enhanced from 15 days to 30 days. Same is extended to the eligible manufacturer-importers
• Validity period of advance ruling, binding on Customs, to be extended from the present 3 years to 5 years.
• Government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo.
• Filing of bill of entry by a trusted importer, and arrival of goods will automatically notify Customs for completing their clearance formalities (for import of goods not needing any compliance).
• The Customs warehousing framework to be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit.
Ease of Doing Business
• Cargo clearance approvals from various Government agencies to be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year.
• Processes involved in clearance of food, drugs, plant, animal & wild life products, accounting for around 70 percent of interdicted cargo, to be operationalised on this system by April 2026 itself.
• For goods not having any compliance requirement, clearance to be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer.
• Customs Integrated System (CIS) to be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes.
• Utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment to be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
New export opportunities
• Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas to be made free of duty, Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods.
• Complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports-supports aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce
Ease of Living
· Provisions governing baggage clearance to be revised during international travel. Revised rules to enhance duty-free allowances in line with the present day travel realities.
· Honest taxpayers, willing to settle disputes will be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty.