বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ -ত চিকিৎসা পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে পাঁচটা আঞ্চলিক চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এখন আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ
বৰ্তমানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় হোটেল ব্যৱস্থাপনা আৰু কেটাৰিং প্ৰযুক্তি পৰিষদক উন্নীত কৰি এখন ৰাষ্ট্ৰীয় আতিথ্য প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ
২০টা প্ৰসিদ্ধ পৰ্যটন স্থানত ১০,০০০ গাইডক উন্নত মানৰ ১২ সপ্তাহৰ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰস্তাৱিত পাইলট আঁচনি
১৫ টা প্রত্নতাত্ত্বিক স্থান বিকশিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে; বিকশিত কৰা স্থানবোৰ পদপথৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ বাবে মুকলি কৰা হ’ব
বাজেটত প্ৰস্তাৱিত অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিক্কিম, অসম, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰাত বৌদ্ধ ধৰ্মৰ বিকাশৰ আঁচনি
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰাৰ সময়ত কয়, ‘ভাৰতক চিকিৎসা পৰ্যটন সেৱাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰিবলৈ মই ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্বত পাঁচটা আঞ্চলিক চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপনত ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছো’।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে এই হাবসমূহে চিকিৎসা, শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সুবিধাসমূহক একত্ৰিত কৰা সংহত স্বাস্থ্যসেৱা কমপ্লেক্স হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ লগতে কয়, ‘তেওঁলোকৰ আয়ুষ কেন্দ্ৰ, চিকিৎসা মূল্য পৰ্যটন সুবিধা কেন্দ্ৰ আৰু ৰোগ নিৰ্ণয়, পৰৱৰ্তী যত্ন আৰু পুনৰ্বাসনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি থাকিব। এই হাবসমূহে চিকিৎসক আৰু এ এইচ পি-কে ধৰি স্বাস্থ্য পেছাদাৰীসকলৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ চাকৰিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব’।
পৰ্যটন
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ‘পৰ্যটন খণ্ডই নিযুক্তি সৃষ্টি, বৈদেশিক মুদ্রা উপাৰ্জন আৰু স্থানীয় অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে’।
তেওঁ কয়, ‘মই বৰ্তমানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় হোটেল ব্যৱস্থাপনা আৰু কেটাৰিং প্ৰযুক্তি পৰিষদক উন্নীত কৰি এখন ৰাষ্ট্ৰীয় আতিথ্য প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ দিছো। ই শিক্ষা, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ মাজত এক সেতু হিচাপে কাম কৰিব’।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্টৰ সহযোগিতাত হাইব্ৰিড মোডত এক প্ৰামাণিক, উচ্চ মানৰ ১২ সপ্তাহৰ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ২০ টা প্ৰসিদ্ধ পৰ্যটন স্থলীৰ ১০,০০০ গাইডৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক পাইলট আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে।
তেওঁ লগতে কয়, ‘সাংস্কৃতিক, আধ্যাত্মিক আৰু ঐতিহ্যৰ দৰে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান ডিজিটেলভাৱে নথিভুক্ত কৰিবলৈ এক ৰাষ্ট্ৰীয় গন্তব্য ডিজিটেল নলেজ গ্ৰিড স্থাপন কৰা হ’ব। এই উদ্যোগটোৱে স্থানীয় গৱেষক, ইতিহাসবিদ, বিষয়বস্তু সৃষ্টিকৰ্তা আৰু প্ৰযুক্তি অংশীদাৰসকলৰ বাবে চাকৰিৰ এক নতুন পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব’।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ‘বিশ্বমানৰ ট্ৰেকিং আৰু হাইকিংৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আৰু সুযোগ ভাৰতৰ আছে। আমি পৰিৱেশগতভাৱে বহনক্ষম (ক) হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত পাহাৰীয়া পথ; পূব ঘাটত অৰাকু উপত্যকা আৰু পশ্চিম ঘাটত পোধিগাই মালাইৰ বিকাশ সাধন কৰা হ’ব (খ) উৰিষ্যা, কৰ্ণাটক আৰু কেৰালাৰ ১৪ নম্বৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানসমূহত টাৰটেইল ট্ৰেইল; আৰু (গ) অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুৰ পুলিকাট হ্ৰদৰ সৈতে পক্ষী নিৰীক্ষণৰ পথ’।
তেওঁ লগতে কয়, ‘মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আমি ২০২৪ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিলো। এই বছৰ, ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্ব বিগ কেট সন্মিলন আয়োজন কৰিছে, য’ত ৯৫ খন দেশৰ চৰকাৰৰ মুৰব্বী আৰু মন্ত্ৰীসকলে সংৰক্ষণৰ বাবে সামূহিক কৌশলৰ ওপৰত আলোচনা কৰিব’।
ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি পৰ্যটন
ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি পৰ্যটনৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ভাষণ প্ৰদান কৰি, শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে লোথাল, ধোলাৱিৰা, ৰাখিগৰহি, আদিচানাল্লুৰ, সাৰনাথ, হস্তিনাপুৰ আৰু লেহ প্ৰসাদকে ধৰি ১৫টা প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থানক জীৱন্ত, পৰীক্ষামূলক সাংস্কৃতিক গন্তব্যস্থান হিচাপে বিকশিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে ।
তেওঁ লগতে কয়, ‘খনন কৰা ভূ-দৃশ্যসমূহ কিউৰেটেড পদপথৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ বাবে মুকলি কৰা হ’ব। সংৰক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ, ব্যাখ্যা কেন্দ্ৰ আৰু পথ প্ৰদৰ্শকসকলক সহায় কৰিবলৈ কাহিনী কোৱাৰ দক্ষতা আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব’।
পূৰ্বোদয় ৰাজ্য আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ ওপৰত গুৰুত্ব
পূৰ্বোদয়ৰ ওপৰত বক্তব্য ৰাখি শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, ‘মই দুৰ্গাপুৰত ভালদৰে সংযুক্ত নোডৰ সৈতে এক সংহত ইষ্ট কোষ্ট ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল কৰিডৰৰ বিকাশ, ৫খন পূৰ্বোদয় ৰাজ্যত ৫খন পৰ্যটন গন্তব্যস্থান সৃষ্টি আৰু ৪,০০০ খন ই-বাছৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ দিছো’।
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বৌদ্ধ স্থানসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূব অঞ্চল হৈছে থেৰাৱদা আৰু ১৮ টা মহাযান/বজ্ৰযান পৰম্পৰাৰ এক সভ্যতাৰ সংগম।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম, অসম, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰাত বৌদ্ধ চাৰ্কিটৰ উন্নয়নৰ বাবে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। এই আঁচনিখনে মন্দিৰ আৰু মঠৰ সংৰক্ষণ, তীৰ্থযাত্ৰা ব্যাখ্যা কেন্দ্ৰ, সংযোগ আৰু তীৰ্থযাত্ৰীৰ সুবিধাসমূহ সামৰি ল’ব।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 PROPOSES A SCHEME TO SUPPORT STATES IN ESTABLISHING FIVE REGIONAL MEDICAL HUBS TO PROMOTE MEDICAL TOURISM
NATIONAL INSTITUTE OF HOSPITALITY PROPOSED TO BE SET UP BY UPGRADING THE EXISTING NATIONAL COUNCIL FOR HOTEL MANAGEMENT AND CATERING TECHNOLOGY
PILOT SCHEME PROPOSED FOR UPSKILLING 10,000 GUIDES IN 20 ICONIC TOURIST SITES THROUGH A STANDARDIZED, HIGH-QUALITY 12-WEEK TRAINING COURSE
15 ARCHAEOLOGICAL SITES PROPOSED TO BE DEVELOPED; EXCAVATED LANDSCAPES WILL BE OPENED TO THE PUBLIC THROUGH CURATED WALKWAYS
SCHEME FOR DEVELOPMENT OF BUDDHIST CIRCUITS IN ARUNACHAL PRADESH, SIKKIM, ASSAM, MANIPUR, MIZORAM AND TRIPURA PROPOSED IN THE BUDGET
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament said, “To promote India as a hub for medical tourism services, I propose to launch a Scheme to support States in establishing five Regional Medical Hubs, in partnership with the private sector.”
Smt. Nirmala Sitharaman stated that these Hubs will serve as integrated healthcare complexes that combine medical, educational and research facilities. She also added “They will have AYUSH Centres, Medical Value Tourism Facilitation Centres and infrastructure for diagnostics, post-care and rehabilitation. These Hubs will provide diverse job opportunities for health professionals including doctors and AHPs.”
Tourism
The Finance Minister said, “The Tourism sector has the potential to play a large role in employment generation, forex earnings and expanding the local economy.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 01.jpg
She said, “I propose to set up a National Institute of Hospitality by upgrading the existing National Council for Hotel Management and Catering Technology. It will function as a bridge between academia, industry and the Government.”
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman proposed a pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 iconic tourist sites through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode, in collaboration with an Indian Institute of Management.”
She also stated, “A National Destination Digital Knowledge Grid will be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual and heritage. This initiative will create a new ecosystem of jobs for local researchers, historians, content creators and technology partners.”
The Finance Minister said, “India has the potential and opportunity to offer world-class trekking and hiking experience. We will develop ecologically sustainable (i) Mountain trails in Himachal Pradesh, Uttarakhand and Jammu and Kashmir; Araku Valley in the Eastern Ghats and Podhigai Malai in the Western Ghats. (ii) Turtle Trails along key nesting sites in the coastal areas 14 of Odisha, Karnataka and Kerala; and (iii) Bird watching trails along the Pulikat lake in Andhra Pradesh and Tamil Nadu.”
She further said, “Under the visionary leadership of Honorable Prime Minister, we established the International Big Cat Alliance in 2024. This year, India is hosting the first ever Global Big Cat Summit, where heads of governments and ministers from 95 range countries will deliberate on collective strategies for conservation.”
Heritage and Culture Tourism
Speaking on the theme of Heritage and Culture Tourism, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to develop 15 archaeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace into vibrant, experiential cultural destinations”.
She further said “Excavated landscapes will be opened to the public through curated walkways. Immersive storytelling skills and technologies will be introduced to help conservation labs, interpretation centres, and guides.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 02.jpg
Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
Speaking on Purvodaya Smt. Nirmala Sitharaman stated, “I propose the development of an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.”
Speaking about Buddhist Sites in North-Eastern Region, she said that the North-Eastern Region is a civilizational confluence of Theravada and 18 Mahayana/Vajrayana traditions.
The Finance Minister further proposed to launch a Scheme for Development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura. The Scheme will cover preservation of temples and monasteries, pilgrimage interpretation centers, connectivity and pilgrim amenities.”