Ministry of Finance
TARIFF RATE ON ALL DUTIABLE GOODS IMPORTED FOR PERSONAL USE TO BE REDUCED FROM 20% TO 10%
BASIC CUSTOMS DUTY TO BE EXEMPTED ON 17 DRUGS OR MEDICINES FOR PATIENTS, PARTICULARLY CANCER-PATIENTS
SEVEN MORE RARE DISEASES TO BE ADDED FOR THE PURPOSES OF EXEMPTING IMPORT DUTIES ON PERSONAL IMPORTS OF DRUGS AND FSMP
DUTY DEFERRAL PERIOD FOR TIER 2 & TIER 3 AUTHORISED ECONOMIC OPERATORS (AEOS) TO BE ENHANCED FROM 15 DAYS TO 30 DAYS
EXPORT CARGO USING ELECTRONIC SEALING TO BE PROVIDED THROUGH CLEARANCE FROM THE FACTORY PREMISES TO THE SHIP
01 FEB 2026 1:01PM by PIB Delhi
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, while presenting the Union Budget 2026-27 today in the Parliament, announced that the proposals for Customs and Central Excise aim to further simplify the tariff structure, support domestic manufacturing, promote export competitiveness, and correct inversion in duty.
Ease of Living
The Union Budget proposes to reduce the tariff rate on all dutiable goods imported for personal use from 20 per cent to 10 per cent to rationalize the customs duty structure. To provide relief to patients, particularly those suffering from cancer, the Budget proposes to exempt basic customs duty on 17 drugs or medicines. The Budget also proposes to add 7 more rare diseases for the purposes of exempting import duties on personal imports of drugs, medicines and Food for Special Medical Purposes (FSMP) used in their treatment.
The Union Budget further proposes to revise provisions governing baggage clearance during international travel to address genuine concerns of passengers. The revised rules will enhance duty-free allowances and provide clarity in temporary carriage of goods brought in or taken out. Furthermore, the honest taxpayers will now be able to settle their dues and close cases by paying an additional amount in lieu of penalty, the Budget added.
Customs Process
The Budget proposes many measures for custom processes to have minimal intervention for smoother and faster movement of goods and greater certainty to the trade.
Trust-based systems
The Budget proposes to enhance duty deferral period for Tier 2 and Tier 3 Authorised Economic Operators, known as AEOs, from 15 days to 30 days. The Budget further proposes to provide eligible manufacturer-importers the same duty deferral facility, thereby encouraging them to get themselves accredited as a full-fledged Tier 3- AEO in due course.
The Union Budget also proposes to extend validity period of advance ruling, binding on Customs, from the present 3 years to 5 years. Government agencies will be encouraged to leverage AEO accreditation for preferential treatment in clearing their cargo, the Budget stated. Regular importers with trusted longstanding supply chains will be recognized in the risk system, so that the need for verification of their cargo every time can be minimized. Export cargo using electronic sealing will be provided through clearance from the factory premises to the ship, the Budget stated. For import of goods not needing any compliance, filing of bill of entry by a trusted importer, and arrival of goods will automatically notify Customs for completing their clearance formalities.
Smt. Nirmala Sitharaman further announced that the Customs warehousing framework will be transformed into a warehouse operator-centric system with self-declarations, electronic tracking and risk-based audit. These reforms will move away from the current system of officer-dependent approvals, and reduce transaction delays and compliance costs, she added.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰৰ বাবে আমদানি কৰা সকলো উপযুক্ত সামগ্ৰীৰ হাৰ ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ব
ৰোগী, বিশেষকৈ কৰ্কট ৰোগীৰ বাবে ১৭ বিধ ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত বাধ্যতামূলকভাৱে মৌলিক সীমা শুল্ক ব্যৱহৃত হ’ব
ঔষধ আৰু এফ এছ এম পি-ৰ ব্যক্তিগতভাবে আমদানি কৰিবলগীয়া ব্যয়সমূহ বাদ দিয়াৰ উদ্দেশ্যৰে আৰু সাতটা বিৰল ৰোগ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব
টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ কৰ্তৃপক্ষৰ বিত্তীয় অপাৰেটৰ (এইঅ’এছ)-ৰ বাবে ১৫ দিনৰ পৰা ৩০ দিনলৈ কৰ পৰিশোধ কৰা সময়সীমা প্ৰদান কৰা হ’ব
মালবাহী বাহনসমুহ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ কাৰখানাৰ পৰা ইলেক্ট্ৰনিক ছীল ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব
01 FEB 2026 1:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ দাখিল কৰাৰ সময়ত ঘোষণা কৰে যে সীমা আৰু কেন্দ্ৰীয় শুল্ক প্ৰস্তাৱৰ লক্ষ্য হৈছে শুল্কৰ গাঁথনি অধিক সৰল কৰা, ঘৰুৱা উৎপাদনক সমৰ্থন কৰা, ৰপ্তানি প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰা আৰু শুল্কত সঠিক বিপৰীতকৰণ কৰা।
জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে শুল্কৰ গাঁথনি যুক্তিসংগত কৰিবলৈ ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰৰ বাবে আমদানি কৰা সকলো শুল্কযোগ্য সামগ্ৰীৰ শুল্কৰ হাৰ ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। ৰোগীসকলক, বিশেষকৈ কৰ্কট ৰোগত আক্ৰান্ত লোকসকলক সকাহ প্ৰদান কৰিবলৈ বাজেটত ১৭ বিধ ঔষধৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বাজেটত ঔষধ, চিকিৎসাত ব্যৱহৃত বিশেষ চিকিৎসাত ব্যৱহৃত খাদ্য (এফ এছ এম পি) ৰ ব্যক্তিগত আমদানিৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক ৰেহাইৰ উদ্দেশ্যে আৰু ৭ টা বিৰল ৰোগ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত যাত্ৰীসকলৰ প্ৰকৃত উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণৰ সময়ত বেগেজ ক্লিয়াৰেন্স নিয়ন্ত্ৰণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ সংশোধন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। সংশোধিত নিয়মসমূহে শুল্কমুক্ত ভাট্টাসমূহ বৃদ্ধি কৰিব আৰু অনা সামগ্ৰীসমূহৰ অস্থায়ী পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্টতা প্ৰদান কৰিব। তদুপৰি, সৎ কৰদাতাসকলে এতিয়া জৰিমনাৰ পৰিৱৰ্তে অতিৰিক্ত পৰিমাণ পৰিশোধ কৰি তেওঁলোকৰ বকেয়া পৰিশোধ কৰিব পাৰিব আৰু গোচৰসমূহ বন্ধ কৰিব পাৰিব, বাজেটত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
শুল্ক প্ৰক্ৰিয়া
বাজেটত সামগ্ৰীৰ মসৃণ আৰু দ্ৰুত চলাচল তথা বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত অধিক নিশ্চয়তাৰ বাবে ন্যূনতম হস্তক্ষেপৰ শুল্ক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে বহুতো ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
বিশ্বাস-ভিত্তিক ব্যৱস্থা
বাজেটত এ ই অ’ নামেৰে জনাজাত দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্তৰৰ অনুমোদিত অৰ্থনৈতিক অপাৰেটৰসকলৰ বাবে শুল্ক স্থগিতকৰণৰ সময়সীমা ১৫ দিনৰ পৰা ৩০ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বাজেটত যোগ্য উৎপাদনকাৰী-আমদানিকাৰীসকলক একে শুল্ক পৰিশোধৰ সময়সীমা পিছুৱাই দিয়াৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকক উপযুক্ত সময়ত নিজকে সম্পূৰ্ণ স্তৰৰ ৩-এ ই অ’ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত শুল্কৰ ওপৰত বাধ্যতামূলক আগতীয়া ৰায়দানৰ বৈধতা বৰ্তমানৰ ৩ বছৰৰ পৰা ৫ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বাজেটত কোৱা হৈছে যে চৰকাৰী সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ কাৰ্গো ক্লিয়াৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰমূলক ব্যৱহাৰৰ বাবে এ ই অ’ স্বীকৃতি লাভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব। বিশ্বাসযোগ্য দীৰ্ঘদিনীয়া যোগান শৃংখল থকা নিয়মীয়া আমদানিকাৰীসকলক বিপদাশংকা প্ৰণালীত চিনাক্ত কৰা হ’ব, যাতে প্ৰতিবাৰে তেওঁলোকৰ কাৰ্গোৰ সত্যাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰিব পাৰি। কাৰখানা পৰিৱেশৰ পৰা জাহাজলৈ ক্লিয়াৰেন্সৰ জৰিয়তে ইলেক্ট্ৰনিক ছীল ব্যৱহাৰ কৰি ৰপ্তানি কাৰ্গো প্ৰদান কৰা হ’ব বুলি বাজেটত উল্লেখ কৰা হৈছে। কোনো অনুপালনৰ প্ৰয়োজন নোহোৱা সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ বাবে, এজন বিশ্বাসী আমদানিকাৰীৰ দ্বাৰা প্ৰৱেশৰ বিল দাখিল কৰা, আৰু সামগ্ৰীৰ আগমনই স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে তেওঁলোকৰ ক্লিয়াৰেন্স আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে শুল্ক বিভাগক অৱগত কৰিব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে লগতে ঘোষণা কৰে যে শুল্ক গুদামৰ পৰিকাঠামোক স্ব-ঘোষণা, ইলেক্ট্ৰনিক ট্ৰেকিং আৰু বিপদাশংকা-আধাৰিত অডিটৰ সৈতে গুদাম পৰিচালক-কেন্দ্ৰিক প্ৰণালীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব। এই সংস্কাৰসমূহে বিষয়া-নিৰ্ভৰশীল অনুমোদনৰ বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাৰ পৰা আঁতৰি যাব আৰু লেনদেনৰ বিলম্ব তথা অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস কৰিব, তেওঁ লগতে কয়।