Ministry of Finance
THE THRESHOLD FOR AVAILING SAFE HARBOUR FOR IT SERVICES ENHANCED FROM RS 300 CRORE TO Rs 2000 CRORE
SAFE HARBOUR FOR IT SERVICES SHALL BE APPROVED BY AN AUTOMATED RULE-DRIVEN PROCESS
01 FEB 2026 12:57PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2026-2027 in the Parliament today.
Presenting the Budget, the Finance Minister said that India is a global leader in software development services, IT enabled services, knowledge process outsourcing services and contract R&D services relating to software development. These business segments are quite inter-connected with each other. All these services are proposed to be clubbed under a single category Information Technology Services with a common safe harbour margin of 15.5 percent applicable to all. The threshold for availing safe harbour for IT services has been enhanced substantially from 300 crore rupees to 2,000 crore rupees in the Union Budget 2026-27.
The Finance Minister further said that Safe harbour for IT services shall be approved by an automated rule-driven process without any need for tax officer to examine and accept the application. Once applied by an IT Services company, the same safe harbour can be continued for a period of 5 years at a stretch at its choice.
For IT services companies who want to conclude Advance Pricing Agreement (APA), the Finance Minister announced fast track Unilateral APA process for IT services and endeavour to conclude it within a period of 2 years. The period of 2 years can be extended by a further period of 6 months on taxpayer’s request. The facility of modified returns available to the entity entering APA to its associated entities is also extended.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଟି ସେବା ନିମନ୍ତେ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନ ପାଇବାର ସୀମା ୩୦୦ କୋଟିରୁ ୨୦୦୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି
ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ସୁରକ୍ଷା ଅନୁମୋଦନ
01 FEB 2026 12:57PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୬-୨୭ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସେବା, ଆଇଟି ସକ୍ଷମ ସେବା, ଜ୍ଞାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଉଟସୋର୍ସିଂ ସେବା ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ। ଏହି ବ୍ୟାବସାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପର ସହିତ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଜଡିତ। ଏହି ସମସ୍ତ ସେବାକୁ "ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେବା"ର ଏକକ ବର୍ଗରେ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାର ସାଧାରଣ ନିରାପଦ ହାର୍ବର ମାର୍ଜିନ୍ ୧୫.୫ ପ୍ରତିଶତ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନ ପାଇବାର ସୀମାକୁ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଟି ସେବା ପାଇଁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନକୁ ଏକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ, ନିୟମ-ଆଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଟିକସ ଅଧିକାରୀମାନେ ଆବେଦନକୁ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଏକ ଆଇଟି ସେବା କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଆବେଦନ କରାଯିବା ପରେ, ସେହି କମ୍ପାନୀର ପସନ୍ଦ ଅନୁସାରେ ସମାନ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନକୁ କ୍ରମାଗତ ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖାଯାଇପାରିବ।
ଯେଉଁ ଆଇଟି ସେବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଅଗ୍ରୀମ ମୂଲ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏପିଏ) ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଟି ସେବା ଲାଗି ଏକପାଖିଆ ଏପିଏ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ କରି ଏହାକୁ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। କରଦାତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧରେ ୨ ବର୍ଷର ଅବଧିକୁ ଆହୁରି ୬ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ଏପିଏରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସଂଶୋଧିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲିଂ ସୁବିଧାକୁ ଏହାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି।