Ministry of Finance
A CALIBERATED FISCAL STRATEGY HAS ANCHORED ECONOMIC STABILITY AMID GLOBAL ECONOMIC TURBULENCE: ECONOMIC SURVEY 2025-26
SUSTAINED INCREASE IN CAPEX AND RESILIENT REVENUE MOBILISATION KEY TO FISCAL CONSOLIDATION
SASCI SCHEME HELPS STATES TO MAINTAIN MAINTAIN CAPITAL EXPENDITURE AT 2.4%; ₹4.5 LAKH CRORES ALLOCATED TO STATES IN LAST 5 YEARS
FISCAL DEFICIT BUDGETED AT 4.4% OF GDP IN FY26, DOWN FROM 4.8% IN FY25
REVENUE DEFICIT AT ITS LOWEST SINCE FY09, BUDGETED AT 0.8 % IN FY26
BETTER COLLECTION EFFICIENCY AND CURBING LEAKAGES THROUGH TECHNOLOGY-DRIVEN MEASURES HELPS INCREASE REVENUE RECEIPTS TO 11.6% IN FY25
REVENUE EXPENDITURE MODERATES FROM 13.6 % OF GDP IN FY22 TO 10.9% IN FY25
EFFECTIVE CAPITAL EXPENDITURE INCREASES FROM 2.7 % IN PRE-COVID PERIOD TO 4.3% IN FY26
DEBT TO GDP RATIO DOWN TO 55.7% IN FY25, ON TARGET TO ACHIEVE AROUND 50% BY FY31
INCOME TAX FIILING RISES TO 9.2 CRORE IN FY25 FROM 6.9 CRORE IN FY22
SHARE OF DIRECT TAX IN TOTAL TAX INCREASES TO 58.2% IN FY25 FROM 51.9 % DURING PRE-COVID PERIOD
GROSS GST REVENUE AT ₹17.4 LAKH CRORE IN FY26 (APR-DEC) AGAINST ₹16.3 LAKH CRORE IN FY25 (APR-DEC)
29 JAN 2026 2:17PM by PIB Delhi
Economic Survey 2025-26 tabled in parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, highlights that India’s Economy stands out in the present era of global economic turbulence due to its macroeconomic stability. It has been possible due to our calibrated fiscal strategy, reduction in fiscal and revenue deficits. Resilient revenue mobilization and reorientation of revenue towards capital expenditure further added to our economic strength. Centre’s prudent fiscal management has strengthened credibility and reinforced confidence in India’s macroeconomic and fiscal framework. States are a major partner in this journey of economic consolidation.
A predictable and credible fiscal trajectory by the Centre over the past years has anchored overall macroeconomic stability by balancing growth imperatives with fiscal sustainability. Centre’s fiscal consolidation experience underscores the value of clearly defined fiscal targets alongside retained flexibility, thereby allowing fiscal policy to support rather than constrain growth during periods of uncertainty. States are a major partner in this journey of economic consolidation. The scheme of Special Assistance to States for Capital Expenditure (SASCI) is helping create long term assets on interest free loans. The scheme strikes balance between reform linked investments and investments based on state’s priority, enabling a sustained CAPEX environment in the country.
Fiscal prudence sustaining economic stability
The fiscal deficit is budgeted at 4.4% of GDP in FY26 down from 4.8% in the previous financial year. Over the same period, the revenue deficit as a proportion of GDP narrowed steadily, reaching its lowest level of 0.8% in FY26, since FY09, thereby leaving a greater allocation for capital expenditure and reflecting a sustained improvement in the quality of expenditure. The Revenue expenditure moderated from 13.6% of GDP in FY22 to 10.9% in FY25, thereby creating space for more productive capital expenditure. Expenditure on major subsidies was rationalized from 1.9 % in FY22 to 1.1% in FY26, even as food security was ensured by the Centre to about 78.9 crore beneficiaries as of October 2025. The direct tax base expanded steadily, with income tax return filing increasing from 6.9 crore in FY22 to 9.2 crore in FY25. Higher return filings reflect improved compliance, greater use of technology in tax administration, and a growing number of individuals entering the tax net as their incomes rise.
Sustained revenue mobilization
Centre’s revenue receipts strengthened from an average of about 8.5% of GDP in FY16–FY20 to around 9.1% in FY22–FY25 (PA). This improvement was driven by buoyant non-corporate tax collections, which rose from about 2.4% of GDP pre-pandemic to around 3.3 % post-pandemic. By enhancing collection efficiency and curbing revenue leakages through technology-driven measures, the Centre’s revenue receipts rose to 9.2% of GDP in FY25 (PA). Non-intrusive Usage of Data to Guide and Enable (NUDGE), a data driven behavioral change measure of Income Tax Department, focused on influencing taxpayer behavior through data-driven insights and information rather than litigation or coercive enforcement. This has emerged as a powerful tool for improving tax compliance.
GST 2.0: Making Trade Competitive
The underlying strength of GST revenue is reflected in steady expansion of the tax base with taxpayer numbers increasing from 60 Lakh in 2017 to over 1.5 Crore at present. Gross GST collections during April–December 2025 stood at ₹17.4 lakh crore, registering a year-on-year growth of 6.7 %. GST revenue growth is broadly aligned with prevailing nominal GDP growth conditions. In parallel, high-frequency indicators suggest robust transaction volumes, with cumulative e-way bill volumes during April-December 2025 growing by 21% YoY. The transition to a simplified two-rate structure under GST 2.0 is expected to reduce compliance costs, streamline transactions, and incentivize formalization among small businesses, while enhancing trade competitiveness and supporting domestic manufacturing. It could also lower the cost of living and bolster household consumption.
Non-tax revenues buoyed by rising dividends and profits
The non-tax revenues of the centre, as a percentage of GDP, have broadly remained stable around 1.4% of GDP in post-pandemic period in line with pre-pandemic average, thereby providing steady support to the centre’s revenue receipts. The improved performance of Central Public Sector Enterprises (CPSEs) has also contributed to the Centre’s non-tax revenue. Between FY20 and FY25, net profits and dividends per CPSE increased by 174 % and 69 %, respectively, underscoring improved operational efficiency and prudent capital management, which in turn strengthened the government’s non-tax revenue stream.
Sustained Capital Expenditure Momentum
Giving an impetus to Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Viksit Bharat, the effective capital expenditure of the Central government increased from an average of 2.7 % of GDP in the pre-pandemic period to about 3.9 % post-pandemic, and to a higher 4% of GDP in FY25. Key infrastructure sectors like Road Transport and Highways, Railways, Airways and Waterways continue to account for over half of the total capital expenditure emphasizing asset creation. Allocation in FY25 towards transfer to states (34.9%), Telecom (24.4%), and Housing and Urban Affairs (19.6%) recorded robust double digit growth YoY.
Expanding centre-states transfers through Tax Devolution and Finance commission grants
In the post-COVID era, Centre launched a scheme to incentivize Capital Expenditure of States by giving them long term interest free loans, recognizing its higher multiplier effect and role in crowding in private investments. Through Special Assistance to States for Capital Expenditure (SASCI), the Centre has incentivized States to maintain capital spending at around 2.4% of GDP in FY25 and has allocated total uptake of 4,49,845 crore in last five years. The combined fiscal deficit of State Governments stayed broadly stable at around 2.8 % of GDP in the post-pandemic period, similar to pre-pandemic levels, but has edged up in recent years to 3.2 % in FY25, reflecting emerging pressures on State finances.
The Economic Survey cautions that while the Centre’s incentives are supporting higher State capital outlays in recent years, sustaining growth will depend on complementary discipline within revenue expenditure. The survey points to careful reprioritisation of State’s expenditure and ensure that short-term income support does not erode the investments on which inclusive, medium-term prosperity will rely on.
Debt Profile of the Government
Centre’s public debt management strategy has reinforced the credibility of fiscal policy, even as the global public debt levels have continued to rise. The Government’s medium-term goal to achieve a debt-to-GDP ratio of 50±1% by FY31 reflects a deliberate effort to strengthen overall debt sustainability while preserving policy flexibility in an uncertain global environment. Presently, the debt-to-GDP ratio stands at 55.7 % for FY25, a reduction of 7.1 percentage points since 2020, even while maintaining high public investment.
India’s fiscal model stands out particularly when assessed through the lens of public investment efficiency. In FY24, general government investment was 4 % of GDP, amounting to about one-fifth of total government revenue, much higher than in most peer economies. Any fiscal indiscipline at the State level also casts a shadow on the sovereign borrowing costs. Thus, as the Centre continues fiscal consolidation over the medium term, the general government is also expected to remain on a consolidation trajectory.
The Way Forward
The survey proposes reform to reduce cross-subsidies, stabilize the pipeline for equity monetization by revising the definition of government companies, advance the trust and nudge theory in e-way billing, reap efficiencies in spending, and for effective management of short-term surpluses to achieve further fiscal consolidation.
Looking ahead, ongoing reforms in taxation, including GST 2.0 and personal income tax, are expected to enhance the efficiency of the tax system by simplifying structures, reducing compliance costs, and broadening the tax base, with implications for both economic activity and revenue mobilization.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
এক পৰম্পৰাগত বিত্তীয় ৰণনীতিয়ে অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক অস্থিৰতা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছেঃ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬
কেপেক্স আৰু স্থিতিস্থাপক ৰাজহ সংগঠন বৃদ্ধি হোৱাটো বিত্তীয় একত্ৰীকৰণৰ মূল চাবিকাঠি
এছ এ এছ চি আই আঁচনিয়ে ৰাজ্যসমূহক মূলধনী ব্যয় ২.৪ শতাংশত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰে; যোৱা ৫ বছৰত ৰাজ্যসমূহত ৪.৫ লাখ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ –ত ৪.৮শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস হৈ
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬-ত বিত্তীয় ঘাটি মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৪.৪ শতাংশ বৃদ্ধি,
২০০৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ইয়াৰ নিম্নতম অৱস্থাত আয়ৰ অভাৱ,২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ০.৮ শতাংশ বৃদ্ধি
উন্নত সংগ্ৰহৰ কাৰ্য্যকৰীতা আৰু কাৰ্বিঙৰ সমস্যাবোৰে প্ৰযুক্তি-চালিত মাপকাঠীৰ জৰিয়তে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত ১১.৬ % লৈ বৃদ্ধি হোৱাত সহায় কৰে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২২ -ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ১৩.৬ %-ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ত ১০.৯%-লৈ ৰাজহ ব্যয়ৰ মাপকাঠি
প্ৰাক-ক’ভিড লোকৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰভাৱশালী মূলধনী ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬-ত ২.৭ শতাংশৰ পৰা ৪.৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে
মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ঋণৰ অনুপাত বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ত <আই.ডি.১-লৈ হ্ৰাস, বিত্তীয় বৰ্ষ -১-ৰ ভিতৰত ৫০শতাংশ লাভ কৰাৰ লক্ষ্যত
২৫বিত্তীয় বৰ্ষত আয়কৰ বৃদ্ধিৰ হাৰ ২২বিত্তীয় বৰ্ষ ৬.৯ কোটি টকাৰ পৰা ৯.২ কোটিলৈ বৃদ্ধি
ক’ভিডৰ পূৰ্বৰ সময়ছোৱাত ৫১.৯% ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ত মুঠ কৰ বৃদ্ধি হোৱা ৫৮.২%-ত নিৰ্দিষ্ট কৰৰ ভাগ
২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)১৬.৩ লাখ কোটি টকাৰ বিপৰীতে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)ত জি এছ টি ৰ আয় ১৭.৪ লাখ কোটি টকা বৃদ্ধি
29 JAN 2026 2:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত উত্থাপন কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ ত উল্লেখ কৰে যে বৃহৎ অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতাৰ বাবে গোলকীয় অৰ্থনৈতিক অস্থিৰতাৰ বৰ্তমান যুগত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি লক্ষণীয়। আমাৰ পৰিমিত বিত্তীয় ৰণনীতি, বিত্তীয় আৰু ৰাজহৰ অভাৱ হ্ৰাস হোৱাৰ বাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে। স্থিতিস্থাপক ৰাজহ সংগ্ৰহ আৰু মূলধনী ব্যয়ৰ প্ৰতি ৰাজহৰ পুনৰ অভিমুখীকৰণে আমাৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি আৰু বৃদ্ধি কৰিছে। কেন্দ্ৰৰ বিচক্ষণ বিত্তীয় ব্যৱস্থাপনাই বিশ্বাসযোগ্যতা শক্তিশালী কৰিছে আৰু ভাৰতৰ বৃহৎ অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় পৰিকাঠামোৰ ওপৰত আস্থা শক্তিশালী কৰিছে। অৰ্থনৈতিক একত্ৰীকৰণৰ এই যাত্ৰাত ৰাজ্যসমূহ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ।
বিগত বছৰবোৰত কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা অনুমান কৰিব পৰা আৰু বিশ্বাসযোগ্য বিত্তীয় গতিপথে বিত্তীয় স্থায়িত্বৰ সৈতে বিকাশৰ আৱশ্যকতাৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখি সামগ্ৰিক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা স্থাপন কৰিছে। কেন্দ্ৰৰ বিত্তীয় একত্ৰীকৰণৰ অভিজ্ঞতাই ধৰি ৰখা নমনীয়তাৰ লগতে স্পষ্টভাৱে নিৰ্ধাৰিত বিত্তীয় লক্ষ্যৰ মূল্যক গুৰুত্ব দিয়ে, যাৰ ফলত বিত্তীয় নীতিয়ে অনিশ্চয়তাৰ সময়ছোৱাত বিকাশক বাধা দিয়াৰ পৰিৱৰ্তে সমৰ্থন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। অৰ্থনৈতিক একত্ৰীকৰণৰ এই যাত্ৰাত ৰাজ্যসমূহ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিশেষ সহায় (এছ এ এছ চি আই) আঁচনিখনে সুতবিহীন ঋণৰ ওপৰত দীৰ্ঘম্যাদী সম্পদ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে। এই আঁচনিখনে ৰাজ্যৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত বিনিয়োগ আৰু বিনিয়োগৰ মাজত ভাৰসাম্য বজাই ৰাখে, যাৰ ফলত দেশত এক বহনক্ষম কেপেক্স পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হয়।
অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ বিত্তীয় বিচক্ষণতা
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬-ত বিত্তীয় ঘাটি পূৰ্বৰ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ৪.৮ শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস পাই মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৪.৪ শতাংশ হ’ব বুলি বাজেটত অনুমান কৰা হৈছে। একে সময়ছোৱাত, মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ অনুপাত হিচাপে ৰাজহৰ অভাৱ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছিল, বিত্তীয় বৰ্ষ ২০০৯-ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬ -ত ইয়াৰ সৰ্বনিম্ন স্তৰ ০.৮ 0 শতাংশত উপনীত হৈছিল, যাৰ ফলত মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে অধিক আৱণ্টন ৰখা হৈছিল আৰু ব্যয়ৰ মানত এক ধাৰাবাহিক উন্নতি প্ৰতিফলিত হৈছিল। ৰাজহ ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ১৩.৬ %-ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ –ত ১০.৯%-লৈ হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত অধিক উৎপাদনশীল মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে স্থান সৃষ্টি হৈছে। বৃহৎ ৰাজসাহায্যৰ ওপৰত ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ৰ ১.৯ শতাংশৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬-ত ১.১ শতাংশলৈ যুক্তিসংগত কৰা হৈছিল, আনকি কেন্দ্ৰই অক্টোবৰ ২০২৫ লৈকে প্ৰায় ৭৮.৯ কোটি হিতাধিকাৰীৰ বাবে খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিছিল। প্ৰত্যক্ষ কৰৰ আধাৰ ক্ৰমান্বয়ে সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল, আয়কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২২ –ত ৬.৯ কোটিৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত ৯.২ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছিল। উচ্চ ৰিটাৰ্ণ ফাইলিঙে উন্নত অনুপালন, কৰ প্ৰশাসনত প্ৰযুক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰ আৰু আয় বৃদ্ধিৰ লগে লগে কৰ নেটত প্ৰৱেশ কৰা ব্যক্তিৰ বৰ্ধিত সংখ্যাক প্ৰতিফলিত কৰে।
স্থায়ী ৰাজহ সংগ্ৰহ
কেন্দ্ৰৰ ৰাজহ ৰচিদ বিত্তীয় বৰ্ষ ২০১৬ ৰ পৰা -বিত্তীয় বৰ্ষ ২০ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ গড় প্ৰায় ৮.৫ % ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ (পিএ) ত প্ৰায় ৯.১ % লৈ শক্তিশালী হৈছে। এই উন্নতি অনা-কৰ্পোৰেট কৰ সংগ্ৰহৰ দ্বাৰা চালিত হৈছিল, যি মহামাৰীৰ পূৰ্বে মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰায় ২.৪ % ৰ পৰা মহামাৰীৰ পাছত প্ৰায় ৩.৩ % লৈ বৃদ্ধি পাইছিল। সংগ্ৰহ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰি আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ৰাজহ চুৰি নিয়ন্ত্ৰণ কৰি, কেন্দ্ৰৰ ৰাজহ ৰচিদ বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ (পিএ)ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৯.২ % লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তথ্যৰ অ-অনুপ্ৰৱেশমূলক ব্যৱহাৰ পৰামৰ্শ আৰু সক্ষম কৰা (এন ইউ ডি জি ই), আয়কৰ বিভাগৰ এক তথ্যচালিত আচৰণ পৰিৱৰ্তনৰ মাপকাঠি, যি মোকৰ্দমা বা বলপূৰ্বক প্ৰয়োগৰ পৰিৱৰ্তে তথ্য-চালিত অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু তথ্যৰ জৰিয়তে কৰদাতাসকলৰ আচৰণক প্ৰভাৱিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কৰ অনুপালন উন্নত কৰাৰ বাবে ই এক শক্তিশালী সঁজুলি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
জি এছ টি .০- বাণিজ্যক প্রতিযোগিতামূলক কৰি তোলা
জিএছটি ৰাজহৰ অন্তৰ্নিহিত শক্তি কৰ আধাৰৰ নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰণত প্ৰতিফলিত হয় আৰু কৰদাতাসকলৰ সংখ্যা ২০১৭ চনত ৬০ লাখৰ পৰা বৰ্তমান ১.৫ কোটিতকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰত মুঠ জি এছ টি সংগ্ৰহ আছিল ১৭.৪ লাখ কোটি টকা, যি বছৰি ৬.৭ শতাংশ বৃদ্ধি প্ৰাপ্ত কৰিছিল। জি এছ টি ৰাজহ বৃদ্ধি ব্যাপকভাৱে বৰ্তমানৰ নামমাত্র মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে সংলগ্ন। সমান্তৰালভাৱে, উচ্চ-কম্পাঙ্কৰ সূচকবোৰে শক্তিশালী লেনদেনৰ পৰিমাণৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, এপ্ৰিল-ডিচেম্ব ৰ২০২৫ -ৰ সময়ছোৱাত সঞ্চিত ই-ৱে বিলৰ পৰিমাণ বছৰি ২১ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। জি এছ টি ২.০ ৰ অধীনত এক সৰলীকৃত দ্বি-হাৰৰ গাঁথনিলৈ পৰিৱৰ্তনে অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস কৰিব, লেনদেনবোৰ সুবিন্যস্ত কৰিব আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ মাজত আনুষ্ঠানিকতাক উৎসাহিত কৰিবুলি আশা কৰা হৈছে, আনহাতে বাণিজ্যিক প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনক সমৰ্থন কৰিব। ই জীৱন ধাৰণৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
লাভাংশ আৰু লাভ বৃদ্ধিৰ ফলত অনা-কৰ ৰাজহ বৃদ্ধি পাইছে
মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ শতাংশ হিচাপে কেন্দ্ৰৰ অনা-কৰ ৰাজহ প্ৰাক-মহামাৰীৰ গড়ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি মহামাৰীৰ পাছৰ সময়ছোৱাত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰায় ১.৪ % স্থিৰ হৈ আছে, যাৰ ফলত কেন্দ্ৰৰ ৰাজহ ৰচিদক স্থিৰ সমৰ্থন প্ৰদান কৰে। কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহৰ (চি পি এছ ই) উন্নত প্ৰদৰ্শনেও কেন্দ্ৰৰ অনা-কৰ ৰাজহৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগাইছে। বিত্তীয় বৰ্ষ ২০ আৰু বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ৰ মাজত, প্ৰতিটো চি পি এছ ই-ৰ মুঠ লাভ আৰু লভ্যাংশ ক্ৰমে ১৭৪ % আৰু ৬৯ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত উন্নত কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু বিচক্ষণ মূলধন ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে আৰু ফলত চৰকাৰৰ অনা-কৰ ৰাজহ ধাৰা শক্তিশালী হৈছে।
স্থায়ী মূলধনী ব্যয়ৰ গতিবেগ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ বিকাশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক গতি প্ৰদান কৰি, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ফলপ্ৰসূ মূলধনী ব্যয় প্ৰাক-মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ গড় ২.৭ % ৰ পৰা মহামাৰীৰ পাছত প্ৰায় ৩.৯ % লৈ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু বিত্তীয় বৰ্ষন ২৫-ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৪% লৈ বৃদ্ধি পাইছে। পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ, ৰেলপথ, বিমান পৰিবহণ আৰু জলপথৰ দৰে মূল আন্তঃগাঁথনি খণ্ডসমূহে সম্পত্তি সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মুঠ মূলধনী ব্যয়ৰ আধাতকৈও অধিক অৰিহণা অব্যাহত ৰাখিছে। বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ত ৰাজ্যসমূহলৈ হস্তান্তৰ (৩৪.৯%), টেলিকম (২৪.৪%) আৰু গৃহ তথা নগৰ পৰিক্ৰমা (১৯.৬%) ৰ বাবে আবণ্টনে বছৰি দুগুণ বৃদ্ধি লাভ কৰিছে।
কৰ বিতৰণ আৰু বিত্ত আয়োগৰ অনুদানৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয়-ৰাজ্যসমূহৰ হস্তান্তৰ সম্প্ৰসাৰণ
ক’ভিড-পৰৱৰ্তী যুগত, কেন্দ্ৰই ৰাজ্যসমূহক দীৰ্ঘম্যাদী সুতবিহীন ঋণ প্ৰদান কৰি মূলধন ব্যয়ক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰি ইয়াৰ উচ্চ গুণক প্ৰভাৱ আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগত ভিৰ কৰাৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিছিল। মূলধন ব্যয়ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিশেষ সহায় (এছ এ এছ চি আই) ৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰই ৰাজ্যসমূহক বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰায় ২.৪% মূলধনী ব্যয় বজাই ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে আৰু যোৱা পাঁচ বছৰত মুঠ৪,৪৯,৮৪৫ কোটি আবণ্টন কৰিছে। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সংযুক্ত বিত্তীয় ঘাটি মহামাৰীৰ পাছৰ সময়ছোৱাত মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰায় ২.৮ শতাংশত বিস্তৃতভাৱে স্থিৰ হৈ আছিল, প্ৰাক-মহামাৰীৰ স্তৰৰ দৰেই, কিন্তু শেহতীয়া বছৰবোৰত বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ত ৩.২ শতাংশত বৃদ্ধি পাইছে, যি ৰাজ্যৰ বিত্তীয় অৱস্থাৰ ওপৰত উদ্ভৱ হোৱা চাপক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাটোত সতৰ্ক কৰি দিয়া হৈছে যে যদিও কেন্দ্ৰৰ প্ৰেৰণাসমূহে শেহতীয়া বছৰবোৰত ৰাজ্যৰ অধিক মূলধনী ব্যয়ক সমৰ্থন কৰি আহিছে, তথাপিও বিকাশৰ ধাৰাবাহিকতা ৰাজহ ব্যয়ৰ ভিতৰত পৰিপূৰক অনুশাসনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। জৰীপটোৱে ৰাজ্যৰ ব্যয়ক পুনৰ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ ফালে আঙুলিয়াই দিয়ে আৰু নিশ্চিত কৰে যে হ্ৰস্বম্যাদী আয় সমৰ্থনে বিনিয়োগৰ ক্ষতি নকৰে যাৰ ওপৰত অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, মধ্যমীয়া ম্যাদৰ সমৃদ্ধি নিৰ্ভৰ কৰিব।
চৰকাৰৰ ঋণ প্ৰফাইল
কেন্দ্ৰৰ ৰাজহুৱা ঋণ ব্যৱস্থাপনা কৌশলে বিত্তীয় নীতিৰ বিশ্বাসযোগ্যতা শক্তিশালী কৰিছে, আনকি বিশ্বব্যাপী ৰাজহুৱা ঋণৰ স্তৰ বৃদ্ধি অব্যাহত আছে। বিত্তীয় বৰ্ষ ৩১-ৰ ভিতৰত ঋণ-মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ অনুপাত ৫০ ± ১ % প্ৰাপ্ত কৰাৰ চৰকাৰৰ মধ্যমীয়া ম্যাদৰ লক্ষ্যই এক অনিশ্চিত গোলকীয় পৰিৱেশত নীতিৰ নমনীয়তা ৰক্ষা কৰাৰ লগতে সামগ্ৰিক ঋণৰ স্থায়িত্ব শক্তিশালী কৰাৰ এক সুচিন্তিত প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰে। বৰ্তমান, উচ্চ ৰাজহুৱা বিনিয়োগ বজাই ৰাখি, বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-ৰ বাবে ঋণ-মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ অনুপাত ৫৫.৭ %, যি হৈছে ২০২০ -ৰ পৰা ৭.১ শতাংশ পইণ্ট হ্ৰাস।
ভাৰতৰ বিত্তীয় আৰ্হি বিশেষভাৱে ৰাজহুৱা বিনিয়োগ দক্ষতাৰ লেন্সৰ জৰিয়তে মূল্যায়ন কৰিলে লক্ষণীয় হৈ পৰে। বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ -ত, সাধাৰণ চৰকাৰী বিনিয়োগ আছিল মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৪ শতাংশ, যি মুঠ চৰকাৰী ৰাজহৰ প্ৰায় এক-পঞ্চমাংশ, যি বেছিভাগ একেই সময়ৰ অৰ্থনীতিতকৈ বহু বেছি। ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত যিকোনো বিত্তীয় অনুশাসনহীনতাৰ ফলত সাৰ্বভৌম ঋণৰ খৰচৰ ওপৰতো প্ৰভাৱ পৰে। সেয়েহে, যিহেতু কেন্দ্ৰই মধ্যমীয়া ম্যাদৰ বাবে বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ অব্যাহত ৰাখিছে, সাধাৰণ চৰকাৰেও একত্ৰীকৰণৰ গতিপথত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ
এই জৰীপে ক্ৰছ-ৰাজসাহায্য হ্ৰাস কৰা, চৰকাৰী কোম্পানীসমূহৰ সংজ্ঞা সংশোধন কৰি ইকুইটি নগদীকৰণৰ বাবে পাইপলাইন স্থিৰ কৰা, ই-ৱে বিলিংত বিশ্বাসক আগুৱাই নিয়া, ব্যয়ত দক্ষতা আহৰণ কৰা আৰু অধিক বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ হ্ৰস্বম্যাদী উদ্বৃত্তসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সংস্কাৰৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
আগলৈ চালে, জি এছ টি ২.০ আৰু ব্যক্তিগত আয় কৰকে ধৰি কৰ আদায়ৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সংস্কাৰসমূহে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু ৰাজহ একত্ৰীকৰণ দুয়োটাতে প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ সৈতে গাঁথনি সৰলীকৰণ, অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস আৰু কৰ আধাৰ বহল কৰি কৰ ব্যৱস্থাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।