Ministry of Finance
INCREASE IN AGRICULTURAL INPUT QUALITY, FARM MECHANISATION, MARKET SUPPORT, CROP INSURANCE AND CREDIT LEAD TO HUGE POSITIVE OUTCOMES: ECONOMIC SURVEY
6.85 LAKH SEED VILLAGES CREATED AND AROUND 1649.26 LAKH QUINTAL OF QUALITY SEEDS PRODUCED UNDER THE SUB-MISSION ON SEEDS AND PLANTING MATERIALS
GROSS IRRIGATED AREA AS A SHARE OF CROSS CROPPED AREA INCREASED FROM 41.7% IN 2001-02 TO 55.8% IN 2022-23.
OVER 25.55 CRORE SOIL HEALTH CARDS ISSUED
UNDER PM-KISAN, MORE THAN 4.09 LAKH CRORE RUPEES RELEASED TO MORE THAN 11 CRORE ELIGIBLE FARMERS IN 21 INSTALLMENTS
29 JAN 2026 2:01PM by PIB Delhi
Productivity enhancements are a factor of in situ and post-harvest interventions states the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman. Several key initiatives to achieve this have been highlighted in the Economic Survey 2025-26.
QUALITY SEEDS:
The Sub-Mission on Seeds and Planting Materials (SMSP), launched in 2014–15, aims to ensure farmers have access to high-quality seeds by promoting seed production, processing, storage, and certification nationwide. Under this initiative, 6.85 lakh Seed Villages were created, 1649.26 lakh quintals of quality seeds were produced, and 2.85 crore farmers benefited. A National Mission on High-Yielding Seeds has been announced in the Union Budget 2025-26, aimed at strengthening the research ecosystem, targeting the development and propagation of climate-resilient high-yielding varieties, and improving the commercial availability of more than 100 new seed varieties.
IRRIGATION AND WATER-USE EFFICIENCY:
Access to assured water through irrigation is a key driver of agricultural productivity. Effective irrigation systems provide farmers with the certainty of water when needed, improve nutrient uptake, make agriculture more resilient to the vagaries of nature, facilitate crop diversification, and enable multiple cropping.
The government promotes micro-irrigation by providing 55 per cent financial assistance to small and marginal farmers and 45 per cent to other farmers for the installation of Drip and Sprinkler systems under the PDMC program. As a result, the gross irrigated area as a share of the gross cropped area has increased from 41.7 per cent in 2001-02 to 55.8 per cent in 2022-23.
SOIL HEALTH AND BALANCED NUTRIENT MANAGEMENT:
Declining soil health, particularly a decline in soil organic carbon, poses a major challenge to agricultural productivity in India. The Government has taken steps to address this through the Soil Health Management (SHM) and Soil Health Card (SHC) schemes under the National Project on Management of Soil Health & Fertility, promoting integrated nutrient management by combining chemical fertilisers with organic manures and bio-fertilisers. Over 25.55 crore cards have been issued (as of 14 November 2025).
India has already undertaken important steps to improve fertiliser management. Nutrient based pricing, neem-coating of urea, Aadhaar-linked point-of-sale verification, and the Integrated Fertiliser Management System have improved transparency, logistics and control over physical flows.
MECHANISATION AND COLLECTIVE ACCESS:
The Government has made significant efforts to promote farm mechanisation through the Sub-Mission on Agricultural Mechanisation (SMAM), providing assistance to State Governments for training and demonstration of agricultural machinery, establishing Custom Hiring Centres (CHCs), and supporting farmers in procuring farm equipment. Between 2014-15 and 2025-26, a total of 25,689 CHCs have been established under the scheme, including 558 CHCs set up during 2025-26 (as of 30 Oct, 2025).
INFRASTRUCTURE AND MARKETING SUPPORT:
Recognising the need to crowd in private investment for agricultural marketing, the Government has implemented the Agriculture Marketing Infrastructure (AMI) sub-scheme under the Integrated Scheme for Agricultural Marketing (ISAM) since 2014.
As of 31 December 2025, 49,796 storage projects have been sanctioned with ₹4,832.70 crore released, while 25,009 other marketing infrastructure projects received ₹2,193.16 crore in subsidy.
The Agriculture Infrastructure Fund (AIF) was launched with a financing facility of ₹1 lakh crore (FY 21 to FY 26, support extending to FY33), offering medium-term debt for post-harvest management and community farming projects with interest subvention and credit guarantees.
To improve price discovery and competitive access to buyers, the Government launched e-NAM in April 2016 as a pan-India virtual market platform. By 31 December 2025, e-NAM registered around 1.79 crore farmers, 2.72 lakh crore traders, and 4,698 FPOs, covering 1,522 mandis across 23 states and 4 UTs. To strengthen collective marketing, the Government launched a new FPO scheme in 2020 with a budget of ₹6,860 crore through 2027-28, aiming to form 10,000 FPOs. By 31 December 2025, 10,000 FPOs were registered.
PRICE AND INCOME SUPPORT:
Price and Income support policies are essential because farm incomes remain unstable due to weather shocks, market volatility, and rising input costs. Small and marginal farmers have limited resilience and weak bargaining power. Assured income and fair prices provide basic stability, encourage productive investment, and help sustain viable agricultural livelihoods. To ensure remunerative prices for farmers, the government announces Minimum Support Prices (MSP) for 22 mandated crops. The Union Budget for 2018-19 announced the predetermined principle of keeping the MSP at 1.5 times the cost of production.
The government has announced the increase in MSP for all mandated Kharif and Rabi crops for the Kharif Marketing Season (KMS) 2025-26 and for the Rabi Marketing Season (RMS) 2026-27, respectively.
Furthermore, income support through assured prices and schemes, such as the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), has further contributed to strengthening farm incomes, sustaining investments and growth in the agricultural sector. Since its inception, under PM-KISAN, more than ₹4.09 lakh crore has been released to more than 11 crore eligible farmers in 21 instalments.
AGRICULTURAL CREDIT:
Agricultural credit flows from both formal sources, such as commercial banks, Regional rural banks (RRBs), cooperatives, small finance banks, and Microfinance Institutions (MFIs), and informal sources, including moneylenders, traders, and personal networks. Key frameworks, such as the Lead Bank Scheme and Priority Sector Lending, aim to ensure timely and targeted credit delivery to priority farm households and the rural economy.
Ground Level Credit (GLC) disbursement stood at ₹28.69 lakh crore, which includes ₹15.93 lakh crore under short term loans and ₹12.77 lakh crore under term loans, surpassing the ₹27.5 lakh crore target in FY 25. The KCC scheme, which had 7.72 crore operative accounts with outstanding balances of ₹10.20 lakh crore as of 31st March 2025, was further strengthened by the Modified Interest Subvention Scheme (MISS), which offered loans at a subsidised interest rate of 7 per cent with a 3 per cent prompt repayment incentive. Between FY15 and FY26, a total of ₹ 1.77 lakh crore was disbursed as a subsidy under MISS.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কৃষি ইনপুটৰ মান, কৃষি ব্যৱস্থা, বজাৰ সমৰ্থন, শস্য বীমা আৰু ঋণ বৃদ্ধিয়ে ইতিবাচক ফলাফলৰ প্ৰদান কৰিছে: অৰ্থনৈতিক জৰীপ
৬.৮৫ লাখ বীজ গাঁও সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু ১৬৪৯.২৬ লাখ কুইণ্টল গুণগত বীজ উপ-অভিযানৰ অধীনত উৎপাদন কৰা হৈছে
ক্ৰছ ক্ৰপড এলেকাৰ অংশ হিচাপে মুঠ জলসিঞ্চিত ক্ষেত্ৰ ২০০১-০২ চনত ৪১.৭%ৰ পৰা ২০২২-২৩ চনত ৫৫.৮%লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
২৫.৫৫ কোটিতকৈ অধিক মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড জাৰি কৰা হৈছে
পিএম-কিষাণৰ অধীনত ২১টা কিস্তিত ১১ কোটিতকৈ অধিক যোগ্য কৃষকলৈ ৪.০৯ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা মুকলি কৰা হৈছে
29 JAN 2026 2:01PM by PIB Guwahati
উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি শস্য চপোৱাৰ পিছৰ হস্তক্ষেপৰ এটা কাৰক বুলি উল্লেখ কৰিছে অৰ্থনৈতিক জৰীপে। আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে অৰ্থনৈতিক জৰীপ দাখিল কৰে। কৃষিখণ্ডৰ কেইবাটাও মূল পদক্ষেপ ২০২৫-২৬ চনৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপত আলোকপাত কৰা হৈছে।
গুণগত মানৰ বীজ:
২০১৪–১৫ চনত আৰম্ভ হোৱা বীজ আৰু ৰোপণ সামগ্ৰীৰ উপ-মিছন (এছ এম এছ পি)ৰ লক্ষ্য হৈছে দেশজুৰি বীজ উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, সংৰক্ষণ আৰু প্ৰমাণীকৰণৰ প্ৰসাৰ ঘটাই কৃষকসকলক উচ্চমানৰ বীজৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ৬.৮৫ লাখ বীজ গাঁও সৃষ্টি কৰা হৈছে, ১৬৪৯.২৬ লাখ কুইণ্টল গুণগত বীজ উৎপাদন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ২.৮৫ কোটি কৃষক উপকৃত হৈছে। ২০২৫-২৬ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত উচ্চ উৎপাদনক্ষম বীজৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান ঘোষণা কৰা হৈছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে গৱেষণা পৰিৱেশতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰা, জলবায়ুৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপক উচ্চ উৎপাদনক্ষম জাতৰ বিকাশ ঘটোৱা আৰু ইয়াৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা, ১০০ৰো অধিক নতুন বীজৰ জাতৰ বাণিজ্যিক উপলব্ধতা উন্নত কৰা।
জলসিঞ্চন আৰু পানীৰ ব্যৱহাৰ:
জলসিঞ্চনৰ জৰিয়তে পানীৰ নিশ্চিত সুবিধা প্ৰদান কৰিব পৰাটো কৃষি উৎপাদনশীলতাৰ এক মূল বিষয়। ফলপ্ৰসূ জলসিঞ্চন ব্যৱস্থাই কৃষকসকলক প্ৰয়োজনৰ সময়ত পানীৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে, প্ৰকৃতিৰ সৈতে কৃষিক অধিক স্থিতিস্থাপক কৰি তোলে, শস্যৰ বৈচিত্ৰ্যতা সহজ কৰি তোলে আৰু একাধিক শস্যৰ খেতি কৰাটো সম্ভৱ কৰি তোলে।
পিডিএমচি কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ড্ৰিপ আৰু স্প্ৰিংকলাৰ ব্যৱস্থা স্থাপনৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকক ৫৫ শতাংশ আৰু অন্যান্য কৃষকক ৪৫ শতাংশ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনক প্ৰসাৰিত কৰিছে। ফলত মুঠ শস্যৰ অংশ হিচাপে মুঠ জলসিঞ্চিত ক্ষেত্ৰ ২০০১-০২ চনত ৪১.৭ শতাংশৰ পৰা ২০২২-২৩ চনত ৫৫.৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
মাটিৰ স্বাস্থ্য আৰু সুষম পুষ্টিৰ ব্যৱস্থা:
মাটিৰ স্বাস্থ্যৰ অৱনতি, বিশেষকৈ মাটিৰ জৈৱিক কাৰ্বন হ্ৰাসে ভাৰতৰ কৃষি উৎপাদনশীলতাৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে। ৰাসায়নিক সাৰৰ লগতে জৈৱিক গোবৰ আৰু জৈৱ সাৰ সংযুক্ত কৰি সংহত পুষ্টিকৰ ব্যৱস্থাপনাক প্ৰসাৰিত কৰি মাটিৰ স্বাস্থ্য আৰু উৰ্বৰতা ব্যৱস্থাপনা ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্পৰ অধীনত মাটি স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা (SHM) আৰু মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড (SHC) আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে চৰকাৰে নানান পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ২৫.৫৫ কোটিৰো অধিক কাৰ্ড জাৰি কৰা হৈছে (১৪ নৱেম্বৰ ২০২৫ লৈকে)।
ইতিমধ্যে ভাৰতে সাৰ ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। পুষ্টি ভিত্তিক মূল্য নিৰ্ধাৰণ, ইউৰিয়াৰ নিম-আৱৰণ, আধাৰ-সংযুক্ত বিক্ৰী স্থানৰ পৰীক্ষণ আৰু সংহত সাৰ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থাই স্বচ্ছতা, লজিষ্টিক আৰু ভৌতিক প্ৰবাহৰ বিষয়ত নিয়ন্ত্ৰণ উন্নত কৰিছে।
যান্ত্ৰিকীকৰণৰ প্ৰসাৰ :
কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণৰ উপ-মিছন (এছ এম এ এম)ৰ জৰিয়তে কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা চলাইছে, কৃষি যন্ত্ৰপাতিৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সহায় আগবঢ়াইছে, কাষ্টম হাইৰিং চেণ্টাৰ (চি এইচ চি) স্থাপন কৰিছে আৰু কৃষকসকলক কৃষি সঁজুলি ক্ৰয় কৰাত সহায় কৰিছে। ২০১৪-১৫ চনৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত এই আঁচনিৰ অধীনত মুঠ ২৫,৬৮৯ টা চি এইচ চি স্থাপন কৰা হৈছে, য’ত ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত (৩০ অক্টোবৰ, ২০২৫ তাৰিখলৈকে) ৫৫৮ টা চি এইচ চি স্থাপন কৰা হৈছে।
আন্তঃগাঁথনি আৰু বিপণন সম্পৰ্কীয় সমৰ্থন:
কৃষি বিপণনৰ বাবে ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে ২০১৪ চনৰ পৰা কৃষি বিপণনৰ বাবে সংহত আঁচনি (আই এছ এ এম)ৰ অধীনত কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি (এ এম আই) উপ-আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে।
২০২৫ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে ৪৯,৭৯৬টা ষ্ট’ৰেজ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে আৰু ৪,৮৩২.৭০ কোটি টকা মুকলি কৰা হৈছে । আনহাতে আন ২৫,০০৯টা বিপণন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই ২,১৯৩.১৬ কোটি টকা ৰাজসাহায্য লাভ কৰিছে।
কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এআইএফ) ১ লাখ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সুবিধাৰে আৰম্ভ কৰা হৈছিল (২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২৬ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ, সমৰ্থন বিত্তীয় বৰ্ষ ৩৩ লৈ সম্প্ৰসাৰিত), শস্য চপোৱাৰ পিছৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু সামূহিক কৃষি প্ৰকল্পৰ বাবে সুতৰ সাহায্য আৰু ঋণ নিশ্চয়তাৰ সৈতে মধ্যকালীন ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে ।
মূল্য নিৰ্ধাৰণ আৰু ক্ৰেতাসকলৰ প্ৰতিযোগিতামূলক প্ৰৱেশৰ উন্নতিৰ বাবে চৰকাৰে ২০১৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহত ই-নেমক সমগ্ৰ ভাৰতীয় ভাৰ্চুৱেল মাৰ্কেট প্লেটফৰ্ম হিচাপে আৰম্ভ কৰিছিল। ২০২৫ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ই-নেমে প্ৰায় ১.৭৯ কোটি কৃষক, ২.৭২ লাখ কোটি ব্যৱসায়ী আৰু ৪,৬৯৮ এফপিঅ’ পঞ্জীয়ন কৰিছিল। যিয়ে ২৩খন ৰাজ্য আৰু ৪খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ১,৫২২খন মাণ্ডী সামৰি লৈছিল। সামূহিক বিপণন শক্তিশালী কৰিবলৈ চৰকাৰে ২০২০ চনত ২০২৭-২৮ চনৰ বাবে ৬,৮৬০ কোটি টকাৰ বাজেটেৰে নতুন এফ পি অ’ আঁচনি আৰম্ভ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ১০,০০০ এফ পি অ’ পঞ্জীয়ন । ২০২৫ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ১০,০০০ এফপিঅ’ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল।
মূল্য আৰু আয়ৰ ক্ষেত্ৰত সহায়:
মূল্য আৰু আয় সমৰ্থন নীতি অতি প্ৰয়োজনীয় , কাৰণ বতৰৰ প্ৰতিকূলতা, বজাৰৰ অস্থিৰতা আৰু বৃদ্ধি পোৱা ইনপুট খৰচৰ বাবে কৃষিৰ পৰা হোৱা আয় অস্থিৰ হৈ থাকে। ক্ষুদ্ৰ আৰু সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ কৃষকৰ স্থিতিস্থাপকতা সীমিত আৰু দৰদামৰ ক্ষমতাও দুৰ্বল। নিশ্চিত আয় আৰু উচিত মূল্যই মৌলিক স্থিতিশীলতা প্ৰদান কৰে, উৎপাদনশীল বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰে আৰু কাৰ্য্যক্ষম কৃষি জীৱিকা বজাই ৰখাত সহায় কৰে। কৃষকৰ বাবে পাৰিতোষিক মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে ২২ বিধ বাধ্যতামূলক শস্যৰ বাবে নূন্যতম সহায়ক মূল্য (MSP) ঘোষণা কৰিছে। ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত এম এছ পি উৎপাদন ব্যয়ৰ ১.৫ গুণত ৰখাৰ পূৰ্বনিৰ্ধাৰিত নীতি ঘোষণা কৰা হৈছিল।
খাৰিফ মাৰ্কেটিং ছিজন (কে এম এছ) ২০২৫-২৬ আৰু ৰবি মাৰ্কেটিং ছিজন (আৰ এম এছ) ২০২৬-২৭ৰ বাবে ক্ৰমে সকলো বাধ্যতামূলক খাৰিফ আৰু ৰবি শস্যৰ এম এছ পি বৃদ্ধিৰ কথা ঘোষণা কৰিছে চৰকাৰে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পি এম-কিষাণ )ৰ দৰে নিশ্চিত মূল্য আৰু আঁচনিৰ জৰিয়তে আয়ৰ সহায়ে কৃষি খণ্ডত কৃষিৰ আয় শক্তিশালী কৰা, বিনিয়োগ বজাই ৰখা আৰু বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক অৰিহণা যোগাইছে। আৰম্ভণিৰ পৰাই পিএম-কিষাণৰ অধীনত ২১টা কিস্তিত ১১ কোটিতকৈ অধিক যোগ্য কৃষকক ৪.০৯ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধন মুকলি কৰা হৈছে।
কৃষি ঋণ:
কৃষি ঋণ দুটা আনুষ্ঠানিক উৎসৰ পৰাই প্ৰবাহিত হয়, যেনে বাণিজ্যিক বেংক, আঞ্চলিক গ্ৰাম্য বেংক (আৰ আৰ বি), সমবায়, ক্ষুদ্ৰ বিত্ত বেংক, আৰু ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান (এম এফ আই) আৰু ধনদাতা, ব্যৱসায়ী তথা ব্যক্তিগত নেটৱৰ্ককে ধৰি অনানুষ্ঠানিক উৎসৰ পৰা। মূল কাঠামো, যেনে লিড বেংক আঁচনি আৰু অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডৰ ঋণ প্ৰদানৰ লক্ষ্য হৈছে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত পৰিয়াল আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিলৈ সময়মতে আৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি ঋণ প্ৰদান নিশ্চিত কৰা।
গ্ৰাউণ্ড লেভেল ক্ৰেডিট (জিএলচি) বিতৰণ ২৮.৬৯ লাখ কোটি টকা, য’ত হ্ৰস্বম্যাদী ঋণৰ অধীনত ১৫.৯৩ লাখ কোটি আৰু ম্যাদী ঋণৰ অধীনত ১২.৭৭ লাখ কোটি টকা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যিয়ে ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ২৭.৫ লাখ কোটি টকাৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিছে, ৩১ মাৰ্চ ২০২৫ তাৰিখলৈকে ১০.২০ লাখ কোটি টকাৰ বেলেঞ্চ, পৰিৱৰ্তিত সুত সাহায্য আঁচনি (এমআইএছএছ)ৰ দ্বাৰা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা হৈছে, যিয়ে ৩ শতাংশ তৎকালীন পৰিশোধৰ উদগনিৰ সৈতে ৭ শতাংশ ৰাজসাহায্যযুক্ত সুতৰ হাৰত ঋণ আগবঢ়াইছে। ১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত এমআইএছএছৰ অধীনত ৰাজসাহায্য হিচাপে মুঠ ১.৭৭ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে।