Ministry of Finance
RIGHT SKILLING, ENTREPRENEURIAL SPIRIT AND GOVERNMENT INITIATIVES CONTINUE TO BRING DOWN UNEMPLOYMENT, SAYS THE ECONOMIC SURVEY 2025-26
OVER 2.3 CRORE VACANCIES MOBILISED IN FIRST SIX MONTHS OF CURRENT FISCAL THROUGH NATIONAL CAREER SERVICE PORTAL
SOCIAL PROTECTION EXTENDED TO OVER 31 CRORE REGISTERED UNORGANISED WORKERS THROUGH E-SHRAM PORTAL
LABOUR CODES ENSURING WELFARE FOR WORKERS AND EASE OF BUSINESS FOR EMPLOYERS
AMID RISING FEMALE LABOUR FORCE, ECONOMIC SURVEY ACKNOWLEDGES NEED FOR FLEXI WORK HOURS
ENTREPRENEURIAL ACTIVITIES LEADING SELF-EMPLOYMENT REVOLUTION IN RURAL INDIA; 12.9 CRORE INDIVIDUALS (28% WOMEN) SHAPING UNINCORPORATED NON-FARM SECTOR
55% RISE IN NUMBER OF GIG WORKERS FROM FY21 TO FY25
29 JAN 2026 1:54PM by PIB Delhi
The labour markets in India are undergoing significant structural transformations driven by digitalisation, green energy transition, and emerging forms of employment such as gig and platform work. In this backdrop, a series of significant initiatives by the Government of India continue to bring down unemployment, catalyse job creation and extend welfare cover to the workforce. This was stated by the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.
In the post-pandemic growth phase, the emphasis has shifted from the quantity of jobs to the quality of work, reflecting a more inclusive and sustainable vision of the labour market, the Survey notes. Recent initiatives aimed at promoting labour-intensive sectors and strengthening skill development underscore the Government’s renewed commitment to quality employment and human capital enhancement, with a view to fully harness India’s demographic dividend.
India has recorded significant employment growth in recent years, supported by structural reforms, tax rationalisation, and a sustained focus on skill development. Measures such as deregulation, GST 2.0, and labour reforms implemented by states have contributed to rising labour force participation and employment growth across industry and services, says the Survey.
CURRENT EMPLOYMENT TRENDS:
India has witnessed a positive trend in Female Labour Force Participation Rate (FLFPR) in recent years, rising from 23.3 per cent in 2017-18 to 41.7 per cent in 2023-24, alongside a decline in Unemployment Rate (UR) from 5.6 per cent to just 3.2 per cent, reflecting a shift toward greater inclusion and economic empowerment. The Economic Survey quotes data from several pertinent surveys to give an overview of India’s employment trends.
The quarterly and monthly Periodic Labour Force Survey (PLFS) data show a steady labour market with seasonal variations. It indicates that the period from April to September 2025 (H1 FY26) saw a declining unemployment rate (UR) in the current weekly status (CWS), a stabilising labour force participation rate (LFPR), and substantial employment levels, signalling an improvement in employment conditions. A total of 56.2 crore people (aged 15 years and above) were employed in Q2 FY26, reflecting a creation of around 8.7 lakh new jobs in Q2 compared to Q1 of FY26.
Citing insights drawn from PLFS data, the Survey says, “Rural employment is dominated by agricultural workers (57.7 per cent) and self-employment (62.8 per cent), with women workers showing relatively higher participation in them. In contrast, urban employment is primarily concentrated in the services sector (62.0 per cent), with regular wage or salaried jobs making up the largest share (49.8 per cent).”
The Annual Survey of Industries (ASI), which covers the organised manufacturing sector, results for FY24 highlight the manufacturing sector’s resilience, showing a 6 per cent YoY increase in employment over the previous year. This translates to an addition of over 10 lakh jobs in FY24 compared to FY23. “The sector added more than 57 lakh jobs over the past decade, between FY15 and FY24, with a CAGR of 4 per cent,” says the Economic Survey.
According to the Quarterly Bulletin of Unincorporated Sector Enterprises (QBUSE), the unincorporated non-agricultural sector comprises a total of 7.9 crore establishments, employing 12.9 crore individuals. The share of working owners among total employed workers in the sector increased from 58.9 per cent in 2023-24 to 60 per cent in Q2 FY26, indicating a shift towards self-employment and entrepreneurial activities. The rural workforce in the sector was six crore in Q2 FY26, indicating the significant contribution of unincorporated enterprises to rural economic activities. Additionally, women represent 28.7 per cent of the workforce in the sector. The increasing trend of digitisation in the unincorporated non-agricultural sector is reflected in the rising use of the internet among business units, which increased steadily from 26 per cent in 2023-24 to 39 per cent in Q2 FY26.
EMPOWERING THE WORKFORCE:
The Economic Survey highlights the role of recent policy initiatives in identifying unorganised workers and enhancing their integration with the formal economy through the welfare and skill development systems.
e-Shram:
The Survey draws attention to the e-Shram portal as a key institutional mechanism for extending social protection to unorganised workers, and bridging the gap between informal and formal employment. The portal serves as a National Database of Unorganised Workers, which includes data on construction workers, migrant workers, gig and platform workers, street vendors, domestic workers, and agriculture workers. “As of January 2026, the portal has over 31 crore registered unorganised workers, marking a significant advancement in India’s efforts to formalise and support its informal workforce. Notably, women account for 54 per cent of total registrants, substantially strengthening the reach of gender-focused welfare schemes,” the document states.
The e-Shram platform facilitates the identification of job opportunities, apprenticeship opportunities, and skilling linkages, helping workers transition to improved employment prospects. These efforts align with the broader vision of enhancing productivity and social protection for India’s informal workforce.
National Career Service Portal:
Launched in 2015, the National Career Service (NCS) portal has emerged as a one-stop solution connecting job seekers, employers, training providers and career guidance and counselling agencies. It offers a range of services, including free registration, job application processing, interview assistance, and other employment-related services, and a multi-lingual helpline.
“Since its launch, the portal has evolved into a key employment facilitation platform, with over 5.9 crore registered job seekers and 53 lakh job providers across diverse sectors and mobilising approximately 8 crore vacancies,” states the Economic Survey. “It recorded over a 200 per cent increase in job vacancies in FY24 compared to FY23. Vacancies mobilised exceeded 2.8 crore in FY25 and have already crossed 2.3 crore by September FY26,” the document adds.
In addition, the NCS portal’s integration with the Ministry of External Affairs’ e-Migrate system enables certified recruiting agencies to post verified international job vacancies and provides job seekers with access to global opportunities under safe and monitored conditions. Further, its integration with the Skill India Digital Hub (SIDH) enables candidates to enhance their skill sets before applying for jobs. The portal is partnering with private portals to provide free online training on 'career skills' and ‘digital skills’. Currently, the portal is integrated with 30 State employment portals, including seven states/UTs, which are directly using it for job seeker registrations, the Survey elaborates.
CATALYSING JOB GROWTH THROUGH LABOUR CODES:
The Economic Survey 2025-26 highlights the potential of the Labour Codes to catalyse job growth and accelerate economic development. The four Labour Codes- Code on Wages 2019, Industrial Relations Code 2020, Code on Social Security 2020, and Occupational Safety, Health and Working Conditions Code 2020 have consolidated 29 central laws to streamline regulations and extend protections to workers. The implementation of these Codes was notified on 21 November 2025.
The Survey notes that the Codes have attempted to strike a balance between regulation and flexibility, while protecting worker rights and ensuring social security for workers. They are a result of the deliberations held in the tripartite meeting of the government, employers, industry representatives, and various trade unions from 2015 to 2019.
“Implementing the Codes marks the first step towards the labour market transformation. The transition will require coordination and investment from the private sector,” the Survey states. “Companies must enhance their systems, update policies, re-evaluate workforce models, and improve their digital readiness to remain competitive. While the Codes offer a unified framework, it is up to the private sector to integrate this framework into daily operations,” it further suggests.
THE NEW FRONTIERS OF THE GIG WORKFORCE:
The recent developments in digital platforms and policy reforms are reshaping work structures, fostering flexibility while promoting formalization, underlines the Economic Survey. The Labour Codes have formally recognised gig and platform workers, expanding social security, welfare funds, and benefit portability.
The gig economy, encompassing delivery, ridesharing, and freelancing, has witnessed structural growth, transitioning informal jobs into ecosystem-integrated roles. “From 77 lakh workers in FY21, the sector witnessed a 55 per cent increase to 120 lakh workers in FY25, driven by smartphone penetration among over 80 crore users and 15 billion UPI transactions per month. Now representing over 2 per cent of the total workforce in India, growth of gig workers outpaces overall employment, with non-agricultural gigs projected to constitute 6.7 per cent of the workforce by 2029-30, contributing ₹2.35 lakh crore to GDP,” states the Survey document.
As the gig economy expands, its impact on employment and economic growth will become increasingly evident. While it offers unprecedented opportunities for revenue generation and economic diversification, addressing its challenges is crucial to ensuring long-term, equitable growth.
NEED FOR FLEXI WORK HOURS:
Employment patterns have important gender dimensions. The proportion of women engaged in self-employment or contributing to household enterprises, especially in rural areas, is relatively high. The findings of the Time Use Survey (TUS) conducted by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) enables the measurement of the time individuals spend on different activities. According to the TUS 2024, as quoted by the Economic Survey document, women are the main caregivers, with 41 per cent of females aged 15-59 years participating in caregiving for their household members; male participation in this age group was 21.4 per cent.
Evidence from the survey also highlights that the combined time spent on paid and unpaid activities by female members is higher than that of men. Female household members spend significantly more time on unpaid activities than men. While women participating in paid work contribute a considerable amount of time, their overall participation remains lower than that of men. The estimates highlight the dual burden of work on female workers in terms of caregiving activities and unpaid work, which may explain their desirability or inclination towards flexible work models.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ অনুসৰি সঠিক দক্ষতা, উদ্যোগী মনোভাৱ, আৰু চৰকাৰী পদক্ষেপৰ বাবে নিবনুৱাৰ সংখ্যা হ্ৰাস পাইছে
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধত ৰাষ্ট্ৰীয় কেৰিয়াৰ চাৰ্ভিচ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ২.৩ কোটিতকৈও অধিক খালী পদৰ সৃষ্টি হয়
ই-শ্ৰম পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ৩১ কোটিৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত অসংগঠিত শ্ৰমিকলৈ সামাজিক সুৰক্ষা সম্প্ৰসাৰিত
শ্ৰমিকৰ কল্যাণ আৰু নিয়োগকৰ্তাৰ বাবে ব্যৱসায়ৰ সহজতা নিশ্চিত কৰা শ্ৰম সংহিতা
উত্থানশীল মহিলা শ্ৰমিক শক্তিৰ মাজত, অৰ্থনৈতিক জৰীপে ফ্লেক্সি কৰ্ম ঘণ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছে
উদ্যোগীকৰণৰ কাৰ্যকলাপে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলত আত্মনিয়োগ বিপ্লৱৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, য’ত ১২.৯ কোটি ব্যক্তিয়ে (২৮ শতাংশ মহিলা) অসংগঠিত অনা-কৃষি খণ্ডক গঢ় দিছে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২১ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫লৈ গিগ কৰ্মীৰ সংখ্যা ৫৫% বৃদ্ধি
29 JAN 2026 1:54PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপ উপস্থাপন কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে কয় যে অৰ্থনৈতিক নীতি, প্ৰযুক্তিগত উন্নতি, আৰু শ্ৰম বজাৰৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতৰ শ্ৰম খণ্ডত উল্লেখযোগ্য গাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। ইয়াৰ ফলত পৰম্পৰাগত নিয়োগৰ আৰ্হিৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, অস্থায়ী আৰু মঞ্চৰ কামৰ উত্থানে নিয়োগৰ ধৰণ আৰু উদ্যোগীকৰণৰ কাৰ্য্যকলাপক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰত চৰকাৰৰ উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপসমূহ হৈছে নিবনুৱা সমস্যা হ্ৰাস কৰা, নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰা, আৰু শ্ৰমিকৰ কল্যাণ উন্নত কৰা।
মহামাৰীৰ পিছত কেৱল চাকৰিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাতকৈ চাকৰিৰ মান উন্নত কৰাটোৱেই হৈছে চৰকাৰৰ প্ৰধান গুৰুত্ব, যিয়ে শ্ৰম বজাৰৰ প্ৰতি অধিক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু বহনক্ষম দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত কৰিছে। শেহতীয়া চৰকাৰী পদক্ষেপসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে শ্ৰম-জড়িত খণ্ডটোক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু দক্ষতা বিকাশ শক্তিশালী কৰা।
গাঁথনিগত সংস্কাৰ, কৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতি, দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত শক্তিশালী মনোনিৱেশৰ বাবে ভাৰতে শেহতীয়া বছৰবোৰত নিয়োগৰ যথেষ্ট বৃদ্ধিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি) আৰু শ্ৰম সংস্কাৰৰ ৰূপায়ণৰ ফলত সমগ্ৰ উদ্যোগ আৰু সেৱা খণ্ডত শ্ৰম শক্তি আৰু নিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে।
বৰ্তমানৰ নিয়োগৰ ধৰণ
ভাৰতত শেহতীয়া বছৰবোৰত মহিলা কৰ্মশক্তিৰ অংশগ্ৰহণৰ হাৰত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে। ২০১৭-১৮ চনত ২৩.৩ শতাংশৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৪১.৭ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। নিবনুৱাৰ হাৰো ৫.৬ শতাংশৰ পৰা ৩.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে, যিয়ে ব্যাপক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছে।
মাহেকীয়া আৰু ত্ৰৈমাসিকত সময়ে সময়ে শ্ৰম শক্তি জৰীপৰ তথ্যই শ্ৰম বজাৰৰ এক শক্তিশালী পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰদৰ্শন কৰে। সমীক্ষা অনুসৰি গ্ৰাম্য কৰ্মসংস্থাপনত কৃষি শ্ৰমিক (৫৭.৭ শতাংশ) আৰু আত্মনিয়োগ (৬২.৮ শতাংশ)ৰ আধিপত্য অব্যাহত আছে। তদুপৰি মহিলা কৰ্মশক্তিৰ অংশগ্ৰহণ তুলনামূলকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি নগৰীয়া নিয়োগত সেৱা খণ্ডই ৬২ শতাংশ অৰিহণা যোগোৱাৰ বিপৰীতে মজুৰি নিয়োগ ৪৯.৮ শতাংশ।
সংগঠিত উৎপাদন খণ্ডক সামৰি লোৱা উদ্যোগৰ বাৰ্ষিক জৰীপত ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে উৎপাদন খণ্ডত বৃদ্ধিৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে। বিগত বছৰৰ তুলনাত নিয়োগ ছয় শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ২০২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তুলনাত ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ইয়াৰ ফলত ১০ হাজাৰতকৈ অধিক অতিৰিক্ত চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি যোৱা দশকত ২০১৫ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে এই খণ্ডত ৫৭ লাখতকৈ অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে, যিয়ে চাৰি শতাংশ বৃদ্ধিৰ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
অসংগঠিত উদ্যোগৰ বাৰ্ষিক জৰীপৰ ত্ৰৈমাসিক বুলেটিনৰ মতে, অসংগঠিত অকৃষি খণ্ডত মুঠ ৭.৯ কোটি প্ৰতিষ্ঠানত ১২.৯ কোটিতকৈ অধিক লোকে কৰ্মৰত। এই খণ্ডত নিয়োজিত শ্ৰমিকৰ সংখ্যা ২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত ৫৮.৯ শতাংশৰ পৰা ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আত্মনিয়োগ আৰু উদ্যোগীকৰণৰ কাম-কাজ বৃদ্ধিৰ প্ৰতিফলন ঘটে। ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত কৃষি খণ্ডৰ কৰ্মশক্তিৰ সংখ্যা আছিল ৬ কোটি, যিয়ে গ্ৰাম্য অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত অসংগঠিত উদ্যোগৰ উল্লেখযোগ্য অৱদান প্ৰতিফলিত কৰে। তদুপৰি এই খণ্ডৰ কৰ্মশক্তিৰ ২৮.৭ শতাংশ মহিলাই প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। অসংগঠিত অকৃষি খণ্ডত ডিজিটেলাইজেচনৰ ধাৰাটোৱে ব্যৱসায়িক ইউনিটসমূহত ইণ্টাৰনেটৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পোৱাৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। ২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত ২৬ শতাংশৰ পৰা ৩৯ শতাংশলৈ তীব্ৰ বৃদ্ধি পাইছে।
কৰ্মশক্তি সবলীকৰণ
অৰ্থনৈতিক জৰীপে শেহতীয়া নীতিগত পদক্ষেপসমূহৰ ভূমিকাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে যিয়ে অসংগঠিত শ্ৰমিকসকলৰ প্ৰসাৰতা আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণ আৰু দক্ষতা বিকাশ বৃদ্ধি কৰিছে।
ই-শ্ৰম
জৰীপটোৱে ই-শ্ৰম পৰ্টেলক এটা মূল প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা হিচাপে উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। ই অসংগঠিত শ্ৰমিকসকলক সামাজিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে আৰু আনুষ্ঠানিক আৰু অনানুষ্ঠানিক নিয়োগৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰে। পৰ্টেলটোৱে নিৰ্মাণ শ্ৰমিক, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক, গিগ আৰু প্লেটফৰ্মৰ শ্ৰমিক, ৰাজপথৰ বিক্ৰেতা, ঘৰুৱা শ্ৰমিক, আৰু কৃষি শ্ৰমিককে ধৰি অসংগঠিত শ্ৰমিকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য প্ৰদান কৰে। অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাৰ তথ্য অনুসৰি ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত এই পৰ্টেলত ৩১ কোটিতকৈ অধিক অসংগঠিত শ্ৰমিকৰ পঞ্জীয়ন হৈছিল, য’ত কৰ্মশক্তিৰ ৫৪ শতাংশ মহিলাই প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত লিংগ সংবেদনশীল কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহ শক্তিশালী হয়।
ই-শ্ৰম পৰ্টেলে ঘৰুৱা শ্ৰমিকসকলক উন্নত সুযোগ বিচাৰিবলৈ নিয়োগৰ সুযোগ, এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপৰ সুযোগ, দক্ষতা বিকাশ, আৰু বিনিময়ৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি আৰু অনানুষ্ঠানিক শ্ৰমিকসকলৰ সামাজিক সুৰক্ষা উন্নত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় কেৰিয়াৰ সেৱা পৰ্টেল
২০১৫ চনত আৰম্ভ হোৱা নেচনেল কেৰিয়াৰ চাৰ্ভিচ (এনচিএছ) পৰ্টেল হৈছে এটা সংহত মঞ্চ যিয়ে চাকৰি প্ৰত্যাশী, নিয়োগকৰ্তা, প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানকাৰী, আৰু কেৰিয়াৰ গাইডেন্স আৰু কাউন্সেলিং এজেন্সীসমূহক সংযোগ কৰে। ই বিনামূলীয়া পঞ্জীয়ন, চাকৰিৰ আবেদন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, সাক্ষাৎকাৰ সহায়, আৰু অন্যান্য নিয়োগ-সম্পৰ্কীয় সেৱাসমূহৰ লগতে বহুভাষিক হেল্পলাইনকে ধৰি বহুতো বৈশিষ্ট্য প্ৰদান কৰে।
আৰম্ভণিৰ পিছৰে পৰা এই পৰ্টেলটোৱে এক অগ্ৰণী নিয়োগ সুবিধা প্ৰদানৰ মঞ্চলৈ বিকশিত হৈছে, য’ত বিভিন্ন খণ্ডৰ পৰা ৫.৯ কোটিৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত চাকৰি প্ৰত্যাশী আৰু ৫৩ লাখ চাকৰি প্ৰদানকাৰী আছে, আৰু প্ৰায় ৮ কোটি খালী পদ সক্ৰিয় হৈছে, যিয়ে বহুতো খণ্ড সামৰি লৈছে। ২০২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তুলনাত ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত চাকৰিৰ খালী পদ ২০০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত সক্ৰিয় খালী পদে ২.৮ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে, আৰু ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈকে এই সংখ্যাই ইতিমধ্যে ২.৩ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে।
তদুপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় কেৰিয়াৰ সেৱা পৰ্টেলক বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ই-মাইগ্ৰেট ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰমাণিত নিযুক্তি সংস্থাসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি দিব পাৰিব। স্কিল ইণ্ডিয়া ডিজিটেল হাব (এছআইডিএইচ)ৰ সৈতে পৰ্টেলৰ একত্ৰীকৰণে প্ৰাৰ্থীসকলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চাকৰিৰ বাবে আবেদন কৰাৰ পূৰ্বে নিজৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। ব্যক্তিগত পৰ্টেলৰ সৈতে সংযুক্ত এই পৰ্টেলে চাকৰি প্ৰত্যাশীসকলক কেৰিয়াৰ দক্ষতা আৰু ডিজিটেল দক্ষতাৰ ওপৰত বিনামূলীয়া অনলাইন প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে। বৰ্তমান এই পৰ্টেলটো ৩০টা ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ জব পৰ্টেলৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। সাতখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে চাকৰি প্ৰত্যাশী পঞ্জীয়নৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ এই পৰ্টেল ব্যৱহাৰ কৰিছে।
শ্ৰম সংহিতাৰ জৰিয়তে চাকৰি বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ
২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপ অনুসৰি চাৰিটা শ্ৰম সংহিতা— মজুৰি সংহিতা ২০১৯, উদ্যোগ সম্পৰ্ক সংহিতা ২০২০, সামাজিক সুৰক্ষা সংহিতা ২০২০, আৰু বৃত্তিগত সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু কৰ্ম পৰিস্থিতি সংহিতা ২০২০—ই নিয়মসমূহ সুশৃংখলিত কৰি শ্ৰমিকসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে ২৯খন কেন্দ্ৰীয় আইন একত্ৰিত কৰিছে। এই সংহিতাসমূহ ৰূপায়ণৰ বিষয়ে ২০২৫ চনৰ ২১ নৱেম্বৰত অৱগত কৰা হৈছিল।
জৰীপ অনুসৰি শ্ৰম সংহিতাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে নিয়ন্ত্ৰণ আৰু সুবিধা প্ৰদানৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা, লগতে শ্ৰমিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা আৰু সামাজিক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা। এই সংহিতাসমূহ ২০১৫ চনৰ পৰা ২০১৯ চনৰ ভিতৰত চৰকাৰ, নিয়োগকৰ্তা, উদ্যোগ প্ৰতিনিধি, আৰু বিভিন্ন শ্ৰমিক সংস্থাৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক বৈঠকত অনুষ্ঠিত হোৱা বিস্তৃত আলোচনাৰ ফল।
শ্ৰম সংহিতাসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাটোৱেই হৈছে শ্ৰম বজাৰৰ ৰূপান্তৰৰ দিশত প্ৰথম পদক্ষেপ। এই ৰূপান্তৰৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সমন্বয় আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন হ’ব। প্ৰতিযোগিতামূলক হৈ থাকিবলৈ কোম্পানীসমূহে তেওঁলোকৰ ব্যৱস্থাসমূহ শক্তিশালী কৰিব লাগিব, নীতিসমূহ আপডেট কৰিব লাগিব, কৰ্মশক্তিৰ আৰ্হিসমূহ পুনৰ মূল্যায়ন কৰিব লাগিব, আৰু ডিজিটেল প্ৰস্তুতি উন্নত কৰিব লাগিব। এই সংহিতাসমূহে এক ঐক্যবদ্ধ কাঠামো প্ৰদান কৰিলেও ব্যক্তিগত খণ্ডই এই কাঠামোক দৈনন্দিন কাৰ্য্যকলাপত একত্ৰিত কৰাৰ বাবে দায়বদ্ধ হ’ব।
গিগ ৱৰ্কাৰছৰ বাবে নতুন পৰিসীমা
অৰ্থনৈতিক জৰীপৰ মতে, ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ শেহতীয়া বৃদ্ধি আৰু নীতি সংস্কাৰে কৰ্ম আন্তঃগাঁথনিৰ পুনৰ গঠন কৰিছে, নিয়মীয়াকৰণ আৰু নমনীয়তাক উৎসাহিত কৰিছে। শ্ৰমিক সংহিতাই গিগ আৰু প্লেটফৰ্ম কৰ্মীসকলক আনুষ্ঠানিকভাৱে স্বীকৃতি দিছে, সামাজিক সুৰক্ষাৰ কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে আৰু কল্যাণমূলক পুঁজি আৰু সুবিধাসমূহৰ বহনযোগ্যতাক প্ৰসাৰিত কৰিছে।
গিগ অৰ্থনীতিয়ে গাঁথনিগত বৃদ্ধি দেখিছে, যোগান শৃংখল, ৰাইডশ্বেয়াৰিং, আৰু ফ্ৰীলান্সিঙে অনানুষ্ঠানিক চাকৰিসমূহক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ-সংহত ভূমিকালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। এই খণ্ডটোৱে ৫৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, ২১ বিত্তীয় বৰ্ষত ৭৭ লাখ শ্ৰমিকৰ সংখ্যা ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ১ কোটি ২০ লাখ শ্ৰমিকৰ সংখ্যা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৮০ কোটিতকৈ অধিক স্মাৰ্টফোন ব্যৱহাৰকাৰী আৰু প্ৰতিমাহে ১৫ বিলিয়ন ইউপিআই লেনদেন। সমীক্ষা অনুসৰি ভাৰতত গিগ কৰ্মীসকলে মুঠ কৰ্মশক্তিৰ দুই শতাংশতকৈ অধিক। ২০২৯-৩০ চনৰ ভিতৰত গিগ কৰ্মীৰ সংখ্যা ৬.৭ শতাংশ হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, যিয়ে সম্ভাৱ্যভাৱে জিডিপিত ২.৩৫ লাখ কোটি টকাৰ অৰিহণা যোগাব।
গিগ অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে নিয়োগ আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ অধিক স্পষ্ট হৈ পৰিব। ই আয় আহৰণ আৰু অৰ্থনৈতিক বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সুযোগ প্ৰদান কৰিলেও দীৰ্ঘম্যাদী আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ইয়াৰ লগত জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
নমনীয় কৰ্ম সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা
নিয়োগৰ আৰ্হিত যথেষ্ট লিংগ পক্ষপাতিত্ব আছে। বিশেষকৈ গ্ৰাম্য অঞ্চলত স্বনিয়োজন বা ঘৰুৱা উদ্যোগত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ তুলনামূলকভাৱে অধিক। পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়ৰ (এমঅ’এছপিআই) সময় ব্যৱহাৰ জৰীপৰ (টিইউএছ) ফলাফলত বিভিন্ন কাৰ্য্যকলাপত মানুহে সময়ৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে প্ৰকাশ পাইছে। টিইউএছ ২০২৪ৰ মতে মহিলাসকল যত্ন-লোৱা লোক হোৱাৰ সম্ভাৱনা বেছি। ১৫ৰ পৰা ৫৯ বছৰ বয়সৰ ৪১ শতাংশ মহিলাই ঘৰৰ মানুহৰ যত্ন লয়। এই বয়সৰ গোটত পুৰুষৰ অংশগ্ৰহণ আছিল ২১.৪ শতাংশ।
সমীক্ষা অনুসৰি পুৰুষতকৈ মহিলাসকলে বেতন আৰু অবৈতনিক কাম-কাজত সামগ্ৰিকভাৱে অধিক সময় কটায়। পৰিয়ালৰ মহিলা সদস্যসকলে পুৰুষতকৈ যথেষ্ট বেছিকৈ বিনা বেতনে কামত জড়িত হয়। তদুপৰি মহিলাসকলে দৰমহা পোৱা কামত যথেষ্ট বেছি সময় কটায়। কিন্তু সামগ্ৰিকভাৱে মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ পুৰুষতকৈ কম হৈয়েই আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা মহিলা শ্ৰমিকসকলে সন্মুখীন হোৱা যত্ন আৰু বিনা বেতনে কামৰ দুগুণ বোজাক স্পষ্ট কৰি তুলিছে। ইয়াৰ বাবে মহিলাসকলৰ বাবে নমনীয় কৰ্ম আৰ্হিৰ প্ৰয়োজন।