প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হায়দৰাবাদত অনুষ্ঠিত উইংছ ইণ্ডিয়া ২০২৬ কাৰ্যসূচীত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
যোৱা দশকত ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সংঘটিত হৈছে, একচেটিয়া ক্লাবৰ পৰা বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান পৰিবহনকাৰীত পৰিণত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বিকাশ চৰকাৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ ফল, যিয়ে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকক বিমানযোগে সহজে যাত্ৰা কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব পৰা অভিযানৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে আঞ্চলিক আৰু সুলভ মূল্যৰ বিমান সংযোগ আৰু সাগৰীয় বিমান পৰিচালনাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উড়ান আঁচনিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ কাম কৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ঘৰুৱাভাৱে সামৰিক আৰু পৰিবহণ বিমানৰ উৎপাদন আৰম্ভ কৰিছে আৰু অসামৰিক বিমান নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত গ্ল’বেল চাউথ আৰু বিশ্বৰ মাজত বিমান পৰিবহণৰ এক প্ৰধান প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 JAN 2026 6:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদত অনুষ্ঠিত হোৱা উইংছ ইণ্ডিয়া ২০২৬ কাৰ্যসূচীত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ভাষণ দিয়ে। ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্যোগৰ নেতা, বিশেষজ্ঞ আৰু বিনিয়োগকাৰীক আদৰণি জনাই কয় যে বিমান উদ্যোগৰ পৰৱৰ্তী যুগ আকাংক্ষাৰে ভৰি আছে আৰু এইক্ষেত্ৰত ভাৰতে এক প্ৰধান খেলুৱৈ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ বিমান নিৰ্মাণ, পাইলটৰ প্ৰশিক্ষণ, বিমানৰ উন্নত গতিশীলতা আৰু বিমান লিজিঙৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে উপস্থাপন কৰা বিশাল সুযোগসমূহৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি সকলো অংশীদাৰৰ বাবে উইংছ ইণ্ডিয়া সন্মিলনৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত দশকত ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন সংঘটিত হৈছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এসময়ত বিমান যাত্ৰা একচেটিয়া ক্লাবতে সীমাবদ্ধ আছিল যদিও আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান পৰিবহনৰ বজাৰত পৰিণত হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে যাত্ৰীৰ যাতায়াত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু ভাৰতীয় বিমান সংস্থাসমূহে নিজৰ বহৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে, শেহতীয়া বছৰবোৰত ১৫০০ৰো অধিক বিমানৰ ফৰমাইচ দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ বাবেই এই বিকাশ সম্ভৱ হৈছে, প্ৰতিজন নাগৰিকক বিমানযোগে সহজে যাত্ৰা কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ লক্ষ্যৰেবিমান যাত্ৰাক একচেটিয়া নহয়, সৰ্বাংগীন কৰি তোলা হৈছে । তেওঁ টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰসমূহ বিমানবন্দৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকাৰ কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ২০১৪ চনত ভাৰতত ৭০টা বিমানবন্দৰ আছিল, আনহাতে আজি এই সংখ্যা ১৬০টাতকৈও অধিক হৈছে। অৰ্থাৎ দেশখনে মাত্ৰ এটা দশকতে দুগুণতকৈও অধিক বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ১০০ৰো অধিক বিমানবন্দৰ সক্ৰিয় কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে চৰকাৰে সুলভ ভাড়া প্ৰদানৰ বাবে উড়ান আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উড়ানৰ ফলত ডেৰ কোটি যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰিছে, তেওঁলোকৰ বহুতেই হয়তো আগতে এনেদৰে যাত্ৰা কৰা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে বিমান সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ বহুগুণে বৃদ্ধি হোৱাটো নিশ্চিত। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতত ৪০০ৰো অধিক বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত এক বিশাল নেটৱৰ্কৰ সৃষ্টি হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত সংযোগ উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সাগৰীয় বিমান পৰিচালনাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সমান্তৰালভাৱে আঞ্চলিক আৰু সুলভ মূল্যৰ বিমান সংযোগক অধিক শক্তিশালী কৰিব পৰাকৈ উড়ান আঁচনিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ কাম চৰকাৰে কৰি আছে।চৰকাৰে পৰ্যটন খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বিষয়তো শক্তিশালীভাৱে মনোনিৱেশ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশজুৰি পৰ্যটনস্থলীসমূহ উন্নীত কৰা হৈছে আৰু বিমান যাত্ৰা বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ বাবে পছন্দৰ বিষয় হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে অনাগত বছৰবোৰত বিমান যাত্ৰাৰ চাহিদা অভূতপূৰ্বভাবে বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত অধিক বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বিশ্বৰ এক প্ৰধান বিমান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ লগে লগে বিমান পৰিবহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ শক্তিশালী কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, যাৰ ফলত ভাৰতত বিনিয়োগ কৰা কোম্পানীসমূহো লাভাৱান্বিত হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে বিমানৰ ডিজাইন, উৎপাদন আৰু বিমানৰ এম আৰ অ’ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত ইতিমধ্যে বিমানৰ অংশৰ প্ৰধান নিৰ্মাতা আৰু যোগানকাৰী হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতে ঘৰুৱাভাৱে সামৰিক আৰু পৰিবহণ বিমান উৎপাদন আৰম্ভ কৰিছে আৰু অসামৰিক বিমান নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়িছে। তেওঁ এইক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সুবিধাসমূহো আঙুলিয়াই দিয়ে। য’ত বিশ্বৰ বিমান কৰিডৰত ভাৰতৰ ভৌগোলিক অৱস্থান, অতুলনীয় ঘৰুৱা ফিডাৰ নেটৱৰ্ক আৰু ভৱিষ্যতে দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ বহৰৰ সম্প্ৰসাৰণ আদিয়ে একেলগে এক বৃহৎ শক্তি গঠন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতত ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা বৈদ্যুতিক উলম্ব উৰণ আৰু অৱতৰণ বিমানে বিমান পৰিবহণ খণ্ডক এক নতুন দিশ দিব, যাতায়তৰ সময় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বহনক্ষম বিমান ইন্ধনৰ বিষয়তো ব্যাপকভাৱে কাম কৰি আছে আৰু অনাগত বছৰবোৰত সেউজ বিমান ইন্ধনৰ প্ৰধান উৎপাদক তথা ৰপ্তানিকাৰক হ’বলৈ সাজু হৈছে।
ভাৰতে বিমান পৰিবহণ খণ্ডত অসংখ্য সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ হাতত লোৱাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে দেশখনে গ্ল’বেল চাউথ আৰু বিশ্বৰ মাজত বিমান পৰিবহণৰ এক প্ৰধান প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা বিমান উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত বিনিয়োগকাৰী আৰু নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বিভিন্ন অঞ্চল আৰু বজাৰক সংযোগ কৰিছে, চহৰসমূহক একাধিক পৰিবহণৰ মাধ্যমেৰে বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণৰ দৃষ্টিভংগী মালবাহী বিমানৰ ক্ষেত্ৰতো সমানে কেন্দ্ৰীভূত। চৰকাৰে সামগ্ৰীৰ সামগ্ৰীৰ চলাচল দ্ৰুত আৰু অধিক কাৰ্যক্ষম কৰি তুলিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো নিয়ন্ত্ৰণমূলক সংস্কাৰৰ বাবে কাম কৰি আছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ডিজিটেল কাৰ্গো প্লেটফৰ্মে সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোক সৰল কৰি তুলিছে আৰু অধিক স্বচ্ছ কৰি তুলিছে। আনহাতে বিমানবন্দৰৰ বাহিৰত প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ব্যৱস্থাই বিমানবন্দৰত বোজা হ্ৰাস কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আধুনিক গুদাম নিৰ্মাণ কৰি সামগ্ৰী পৰিচালনা ব্যৱস্থাৰ উন্নতিসাধন আৰু ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। যাৰ ফলত ভৱিষ্যতে ডেলিভাৰীৰ সময় আৰু লজিষ্টিক খৰচ দুয়োটা হ্ৰাস পাব। ভাৰতে এক ডাঙৰ আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ট্ৰেন্স-শ্বিপমেণ্ট হাব হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক গুদাম, সামগ্ৰী প্ৰেৰণ, এক্সপ্ৰেছ লজিষ্টিক আৰু ই-কমাৰ্চ খণ্ডৰ সুযোগৰ সন্ধান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ দৰে বিমান উদ্যোগৰ বাবে আজি বিশ্বৰ কেইখনমান দেশৰহে ইমান বৃহৎ পৰিসৰ, নীতিগত স্থিৰতা, আৰু প্ৰযুক্তিগত উচ্চাকাংক্ষা আছে।তেওঁ প্ৰতিখন দেশ , প্ৰতিটো উদ্যোগৰ নেতা আৰু প্ৰতিজন উদ্ভাৱকক এই সোণালী সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’বলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত দীৰ্ঘম্যাদী অংশীদাৰ হ’বলৈ আৰু বিশ্ব বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সামৰণিত বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক ভাৰতৰ বিমানত সহ-পাইলটৰ ৰূপত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাই উইংছ ইণ্ডিয়াৰ সফলতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Wings India 2026 programme in Hyderabad via video conferencing
Over the past decade, India’s aviation sector has undergone a historic transformation, evolving from an exclusive club into the world’s third-largest domestic aviation market: PM
India’s aviation sector growth is the result of the government’s long-term vision, which has made air travel inclusive with the mission of enabling every citizen to travel easily by air: PM
The government is working on the next phase of the UDAN scheme to expand regional and affordable air connectivity and sea-plane operations across the country: PM
India has begun producing military and transport aircraft domestically and is moving forward in civil aircraft manufacturing as well: PM
India is emerging as a major aviation gateway between the Global South and the world: PM
28 JAN 2026 6:43PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a gathering during the Wings India 2026 programme at Hyderabad in Telangana via video conferencing today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed industry leaders, experts, and investors, noting that the next era of the aviation industry is full of aspirations and India is emerging as a major player. He highlighted the vast opportunities India presents in aircraft manufacturing, pilot training, advanced air mobility, and aircraft leasing, stressing the importance of the Wings India summit for all stakeholders.
Shri Modi remarked that over the past decade, India’s aviation sector has undergone a historic transformation, recalling that air travel was once limited to an exclusive club but today India has become the world’s third-largest domestic aviation market. He pointed out that passenger traffic has grown rapidly and Indian airlines are expanding their fleets, with more than 1,500 aircraft ordered in recent years.
The Prime Minister underlined that this growth has been possible due to the government’s long-term vision, making air travel inclusive rather than exclusive, with the mission of enabling every citizen to travel easily by air. He emphasized that Tier-2 and Tier-3 cities have been connected with airports, noting that in 2014 India had 70 airports, while today the number has risen to more than 160, meaning the country has built over twice as many airports in just a decade. Shri Modi added that over 100 aerodromes have been activated and, alongside this, the government launched the UDAN scheme to provide affordable fares. He stated that as a result of UDAN, 15 million passengers—around one and a half crore—have traveled on routes, many of which did not even exist earlier.
Prime Minister Modi remarked that as India advances towards the goal of becoming a developed nation, the expansion of air connectivity is certain to multiply many times over. He highlighted that by 2047, India is expected to have more than 400 airports, creating a vast network. Shri Modi noted that the government is working on the next phase of the UDAN scheme, which will further strengthen regional and affordable air connectivity, alongside the expansion of sea-plane operations, with the aim of improving connectivity across every corner of the country.
Emphasising that the government is also focusing strongly on developing the tourism sector, Shri Modi said tourist destinations are being upgraded nationwide, and air travel becoming the preferred choice for large numbers of people. The Prime Minister underlined that demand for air travel will see unprecedented growth in the coming years, creating greater opportunities for investment.
PM stated that as India emerges as a major global aviation hub, it is essential to reduce dependence on others for aviation needs and strengthen the path of self-reliance, which will also benefit companies investing in India. Shri Modi highlighted that India is placing strong emphasis on aircraft design, manufacturing, and the aircraft MRO ecosystem. He stressed that India is already a major manufacturer and supplier of aircraft parts. The Prime Minister added that India has begun producing military and transport aircraft domestically and is moving forward in civil aircraft manufacturing as well. He pointed out India’s advantages, including its geographic position in global air corridors, unmatched domestic feeder network, and the future expansion of long-haul fleets, which together form a great strength.
The Prime Minister remarked that the day is not far when electric vertical take-off and landing aircraft designed and manufactured in India will give a new direction to the aviation sector, significantly reducing travel time. He further noted that India is working extensively on sustainable aviation fuel and is poised to become a major producer and exporter of green aviation fuel in the coming years.
Emphasising that India is undertaking numerous reforms in the aviation sector, Shri Modi remarked that as a result, the country is emerging as a major aviation gateway between the Global South and the world. He highlighted that this presents significant opportunities for investors and manufacturers connected with the aviation industry.
Shri Modi noted that India is connecting different regions and markets, with cities being linked to ports through multiple modes of transport. He emphasized that India’s aviation vision is equally focused on air cargo, and the government is working on all necessary regulatory reforms to make cargo movement faster and more efficient. He underlined that digital cargo platforms are simplifying and making the entire process more transparent, while off-airport processing arrangements are reducing the load on airports. The Prime Minister added that modern warehouses are being built to improve and accelerate cargo handling, which will reduce both delivery time and logistics costs in the future. Underlining that India is set to emerge as a major and competitive trans-shipment hub, Shri Modi urged investors to explore opportunities in warehousing, freight forwarding, express logistics, and e-commerce sectors.
Prime Minister remarked that only a few countries in the world today possess such a large scale, policy stability, and technological ambition for the aviation industry as India does. He called upon every nation, every industry leader, and every innovator to take full advantage of this golden opportunity. Shri Modi urged them to become long-term partners in India’s development journey and contribute to the growth of the global aviation sector. He concluded by inviting investors worldwide to join India’s flight as co-pilots and extended his best wishes for the successful organization of Wings India.