প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পরাক্রম দিবসতা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা নেতাজিগী মাইথিবা পীবা ঙমদবা থৌনা অমসুং মুৎপা নাইদ্রবা ইথিল নিংশিংখ্রে
নেতাজিগা মরী লৈনবা হরিপুরাদগী ই-গ্রাম বিশ্বাগ্রাম য়োজনা হৌদোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখ্রে
নেতাজিগী পুৱারি অমসুং দিক্লাসিফাইদ তৌরবা ফাইলশিং মীয়ামদা খঙহন্নবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
নেতাজি বোসকী মপোক কুমওন পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোকখিবা অমসুং নেতাজি ভবন্দা চৎখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখ্রে
23 JAN 2026 8:18AM by PIB Imphal
পরাক্রম দিবস হায়না থৌরম পাংথোক্লিবা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন্দা মহাক্কী মফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে। মহাক্না নেতাজিগী মাইথিবা পীবা ঙমদ্রবা থৌনা, অচেৎপা ৱাশক অমসুং লৈবাক্কীদমক পাংথোকখিবা লাম্বা লৈতবা থবক নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী অকিবা লৈতবা লুচিংবগী গুন অমসুং মরৈবাক নুংশিবনা মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা শেমগৎনবা মখা তানা মীরোলশিংদা ইথিল পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মতম পুম্নমক্ত মহাক্কী মফমদা ইথিল য়াম্না পীখি। জনুৱারি ২৩,২০০৯ দা, ই-গ্রাম বিশ্বাগ্রাম য়োজনা কৌবা, গুজরাতকী আই.তিগী লমদা অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্বা মরুওইবা স্কিম অমা হৌদোকখি। স্কিম অদু নেতাজি বোসকী পুন্সিদা মরুওইবা মফম অমা কনখিবা হরিপুরাদগী হৌদোকখিবনি অমসুং হরিপুরাগী মীয়াম্না তরাম্না ওকখিবা অমসুং নেতাজি বোসনা চৎখিবা লম্বী অদু মক্তদা খোঙচৎ অমা পাংথোকখিবা অদু নিংশিংলি।
অজাদ হিন্দ ফৌজ দে পাংথোক্নবা অহমেদবাদতা ২০১২ দা অচৌবা থৌরম অমা পাংথোকখিবা অদুসু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি থৌরম অদুদা হান্নগী লোক সভাগী স্পিকর শ্রী পি.এ শংমা য়াওনা নেতাজি বোসনা ইথিল পীখিবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী অফবা থবকশিং নিংশিংবা হায়বসি চহি কয়া লৈবাক অসিদা পানখিবা মীওইশিংগী এজেন্দাদা য়াওদে অমসুং মহাক কাউথোক্নবা থবকশিং পায়খৎখি। হৌজিক লৈরিবা থাজবা অসি তোঙাল্লে অমসুং তাঙ্কক খুদিংমক্ত, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী পুন্সি অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং মমিং চৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। মাইকৈ অসিদা থাংজিবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবক অমদি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা ফাইলশিং অমসুং চে-চাংশিং মীয়ামদা খঙহনবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অচৌবা মরম অনিগীদমক ২০১৮ অসি মরুওইবা চহি অমনি। লাল কিলাদা অজাদ হিন্দ সরকার লিংখৎখিবগী চহি ৭৫শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোকখি, মফম অদুদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি। থৌরম অদুদা মহাক্না আই.এন.এগী অহল ওইরবা লান্মী লালতি রাম জিগা ৱারি শানখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা নিংশিংলদুনা হায়খি মদুদি অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা শ্রীবিজয়পুরম(মতম অদুগী পোর্ত ব্লেয়ার) দা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবগী চহি ৭৫ শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা ওইনা মফম অদুদা জাতিগী ফিরাল পাইহনখি। রোস ইথৎ য়াওনা মমিং লৈরবা ইথৎ অহুম নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস দ্বিপ হায়না অমুক হন্না মমিং থোনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাল কিলাদা লৈবা ক্রান্তি মন্দির ম্যুজিয়মদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস অমসুং ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মিগা মরী লৈনবা পুৱারিগী পোৎলম কয়া থম্লি, মখোয়গী মনুংদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী তুপী য়াওরি। মসি পুৱারিদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা পাংথোকখিবা থবকশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং হেন্না খঙনবা থবকশিংগী শরুক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, মহাক্কী মপোক নুমিৎ অসি পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোক্লে।
মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন থাদোক্নবা অমসুং নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎনবা ৱাশক্কী অরংবা খুদম অমা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী কোনুংগী ময়োলদা ইন্দিয়া গেতকী ময়াদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী অচৌবা মীতম অমা থম্নবা ৱারেপ লৌখি। মীতম অদুনা লাক্লিবা চহিশিংদা মীরোল কয়াগী মীওইশিংদা ইথিল পীগনি।
এক্সতা পোষ্টশিংগী পরেং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি;
“পরাক্রম দিবস হায়না থৌরম পাংথোক্লিবা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন্দা মহাক্কী মাইথিবা পীবা ঙমদ্রবা থৌনা, অচেৎপা ৱাশক অমসুং লৈবাক্কীদমক পাংথোকখিবা লাম্বা লৈতবা থবক ঐখোয়না নিংশিংলি। মহাক্কী অকিবা লৈতবা লুচিংবগী গুন অমসুং মরৈবাক নুংশিবনা মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা শেমগৎনবা মখা তানা মীরোলশিংদা ইথিল পীগনি”।
On the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, which is commemorated as Parakram Diwas, we recall his indomitable courage, resolve and unparalleled contribution to the nation. He epitomised fearless leadership and unwavering patriotism. His ideals continue to inspire… pic.twitter.com/KokJhJu33d
— Narendra Modi (@narendramodi) January 23, 2026
“নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মতম পুম্নমক্ত ঐঙোন্দা ইথিল য়াম্না পীখি। জনুৱারি ২৩,২০০৯ দা, ই-গ্রাম বিশ্বাগ্রাম য়োজনা কৌবা, গুজরাতকী আই.তিগী লমদা অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্বা মরুওইবা স্কিম অমা হৌদোকখি। স্কিম অদু নেতাজি বোসকী পুন্সিদা মরুওইবা মফম অমা কনখিবা হরিপুরাদগী হৌদোকখিবনি অমসুং হরিপুরাগী মীয়াম্না তরাম্না ওকখিবা অমসুং নেতাজি বোসনা চৎখিবা লম্বী অদু মক্তদা খোঙচৎ অমা পাংথোকখিবা অদু ঐনা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই”।
“অজাদ হিন্দ ফৌজ দে পাংথোক্নবা অহমেদবাদতা ২০১২ দা অচৌবা থৌরম অমা পাংথোকখি। থৌরম অদুদা হান্নগী লোক সভাগী স্পিকর শ্রী পি.এ শংমা য়াওনা নেতাজি বোসনা ইথিল পীখিবা মীওই কয়া শরুক য়াখি”।
“নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী অফবা থবকশিং নিংশিংবা হায়বসি চহি কয়া লৈবাক অসিদা পানখিবা মীওইশিংগী এজেন্দাদা য়াওদে। মহাক কাউথোক্নবা থবকশিং পায়খৎখি। হৌজিক লৈরিবা থাজবা অসি তোঙাল্লে। তাঙ্কক খুদিংমক্ত, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী পুন্সি অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং মমিং চৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। মাইকৈ অসিদা থাংজিবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবক অমদি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা ফাইলশিং অমসুং চে-চাংশিং মীয়ামদা খঙহনবা অসিনি”।
“অচৌবা মরম অনিগীদমক ২০১৮ অসি মরুওইবা চহি অমনি:
লাল কিলাদা অজাদ হিন্দ সরকার লিংখৎখিবগী চহি ৭৫শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোকখি, ঐনা মফম অদুদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি। থৌরম অদুদা ঐনা আই.এন.এগী অহল ওইরবা লান্মী লালতি রাম জিগা ৱারি শানখি।
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী শ্রীবিজয়পুরম(মতম অদুগী পোর্ত ব্লেয়ার) দা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবগী চহি ৭৫ শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা ওইনা মফম অদুদা জাতিগী ফিরাল পাইহনখি। রোস ইথৎ য়াওনা মমিং লৈরবা ইথৎ অহুম নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস দ্বিপ হায়না অমুক হন্না মমিং থোনখ্রে”।
“লাল কিলাদা লৈবা ক্রান্তি মন্দির ম্যুজিয়মদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস অমসুং ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মিগা মরী লৈনবা পুৱারিগী পোৎলম কয়া থম্লি, মখোয়গী মনুংদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী তুপী য়াওরি। মসি পুৱারিদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা পাংথোকখিবা থবকশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং হেন্না খঙনবা থবকশিংগী শরুক অমনি”।
“নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, ২০২১ দা মহাক্কী মপোক নুমিৎ অসি পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোক্লে। নেতাজিনা নান্থোকখিবা কোলকাতাগী নেতাজি ভবন্দা ঐ চৎলুরে!”
মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন থাদোক্নবা অমসুং নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎনবা ঐখোয়গী থবকশিংগী অরংবা খুদম অমা লৈবাক অসিগী কোনুংগী ময়োলদা ইন্দিয়া গেতকী ময়াদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী অচৌবা মীতম অমা থম্নবা ৱারেপ লৌখিবা অসিদা উবা ফংলে। মীতম অদুনা লাক্লিবা চহিশিংদা মীরোল কয়াগী মীওইশিংদা ইথিল পীগনি!”
Netaji Subhas Chandra Bose has always inspired me greatly. On 23rd January 2009, the e-Gram Vishwagram Yojana was launched. This was a pioneering scheme aimed at transforming Gujarat’s IT landscape. The scheme was launched from Haripura, which had a special place in Netaji Bose’s… pic.twitter.com/0pbEUu4eQx
— Narendra Modi (@narendramodi) January 23, 2026
পরাক্রম দিবস হিসেবে পালিত, নেতাজি সুভাষচন্দ্র বসুর জন্মবার্ষিকীতে, আমরা তাঁর অদম্য সাহস, দৃঢ় সংকল্প এবং জাতির প্রতি অতুলনীয় অবদানকে স্মরণ করছি। তিনি ছিলেন নির্ভীক নেতৃত্ব ও অটল দেশপ্রেমের মূর্ত প্রতীক । তাঁর আদর্শ আজও প্রজন্মের পর প্রজন্মকে শক্তিশালী ভারত গড়তে অনুপ্রাণিত করে। pic.twitter.com/GDo7MQCPnP
— Narendra Modi (@narendramodi) January 23, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister pays tribute to Netaji Subhas Chandra Bose on Parakram Diwas
PM recalls Netaji Bose’s indomitable courage and enduring inspiration
PM recalls launch of e-Gram Vishwagram Yojana from Haripura linked to Netaji Bose
PM highlights efforts to popularise Netaji Bose’s legacy and declassify related files
Prime Minister recalls declaration of Netaji Bose’s birth anniversary as Parakram Diwas and visit to Netaji Bhawan
23 JAN 2026 8:18AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi paid tribute to Netaji Subhas Chandra Bose on his birth anniversary, commemorated as Parakram Diwas. He recalled Netaji’s indomitable courage, unwavering resolve and unparalleled contribution to the nation, stating that his fearless leadership and deep patriotism continue to inspire generations to build a strong India.
The Prime Minister also said that Netaji Subhas Chandra Bose has always inspired him greatly. He recalled that on 23rd January 2009, the e-Gram Vishwagram Yojana, a pioneering scheme aimed at transforming Gujarat’s IT landscape, was launched. He noted that the scheme was launched from Haripura, which held a special place in Netaji Bose’s life, and recalls the warm welcome by the people of Haripura and the procession organised on the same road once travelled by Netaji Bose.
The Prime Minister also remembered that in 2012, a large programme was organised in Ahmedabad to mark Azad Hind Fauj Day. He noted that the programme was attended by several people inspired by Netaji Bose, including former Lok Sabha Speaker Shri P. A. Sangma.
Reflecting on the past, the Prime Minister stated that recalling the glorious contribution of Netaji Bose did not fit the agenda of those who ruled the nation for decades, and efforts were made to forget him. He emphasises that the present belief is different and that, at every possible juncture, efforts have been made to popularise Netaji Bose’s life and ideals. He noted that a landmark step in this direction was the declassification of files and documents relating to Netaji Bose.
The Prime Minister recalled that 2018 was a landmark year for two reasons. He noted that the 75th anniversary of the establishment of the Azad Hind Government was marked at the Red Fort, where he had the opportunity to hoist the Tricolour. He also recalled his interaction with INA veteran Lalti Ram Ji on the occasion.
The Prime Minister further recalled that in Srivijayapuram (then Port Blair) in the Andaman and Nicobar Islands, the Tricolour was unfurled to mark the 75th anniversary of Subhas Babu unfurling the national flag there. He notes that three prominent islands were renamed, including Ross Island, which was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.
The Prime Minister highlighted that the Kranti Mandir museum at the Red Fort houses substantial historical material related to Netaji Bose and the Indian National Army, including the cap worn by Netaji Bose. He states that this forms part of the efforts to preserve and deepen knowledge of Netaji Bose’s historic contribution.
The Prime Minister said that in honour of Netaji Bose, his birth anniversary has been declared as Parakram Diwas.
Highlighting a shining example of the resolve to shed a colonial mindset and the reverence for Netaji Subhas Chandra Bose, the Prime Minister remembered the decision to place a grand statue of Netaji Bose next to India Gate in the heart of the national capital. He said that the statue will inspire people for generations to come.
In a series of X posts, PM said;
“On the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, which is commemorated as Parakram Diwas, we recall his indomitable courage, resolve and unparalleled contribution to the nation. He epitomised fearless leadership and unwavering patriotism. His ideals continue to inspire generations to build a strong India.”
“Netaji Subhas Chandra Bose has always inspired me greatly. On 23rd January 2009, the e-Gram Vishwagram Yojana was launched. This was a pioneering scheme aimed at transforming Gujarat’s IT landscape. The scheme was launched from Haripura, which had a special place in Netaji Bose’s life. I will never forget the manner in which the people of Haripura welcomed me and organised a procession on the same road where Netaji Bose had travelled.”
“In 2012, a big programme was organised in Ahmedabad to mark Azad Hind Fauj Day. It was attended by several people inspired by Netaji Bose, including former Lok Sabha Speaker Shri PA Sangma.”
“Recalling the glorious contribution of Netaji Bose did not fit the agenda of those who ruled the nation for decades. Hence, efforts were made to forget him. But our belief is different. At every possible juncture, we have popularised his life and ideals. A landmark step was the declassification of files and documents relating to him.”
“2018 was a landmark year for two reasons:
At the Red Fort, we marked the 75th anniversary of the establishment of the Azad Hind Government. I had the opportunity to hoist the Tricolour too. Equally memorable was my interaction with INA Veteran Lalti Ram Ji.
In Srivijayapuram (then Port Blair) in the Andaman and Nicobar Islands, the Tricolour was unfurled to mark the 75th anniversary of Subhas Babu unfurling the Tricolour there. Three prominent islands were also renamed, including Ross Island, which became Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.”
“At the Red Fort, the Kranti Mandir museum has substantial historical material relating to Netaji Bose and the INA, including the cap worn by Netaji Bose. This was also a part of our efforts to preserve and deepen knowledge of his historical contribution.”
“In honour of Netaji Bose, his birth anniversary has been declared as Parakram Diwas. In 2021, I visited Netaji Bhawan in Kolkata, from where Netaji began his great escape!”
“A shining example of our efforts to shed colonial mindset and our reverence to Netaji Subhas Chandra Bose can be seen in our decision to place his grand statue next to India Gate, in the heart of the national capital! This grand statue will inspire people for generations to come!”