তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ডাভোছত ভাৰতে এক প্ৰভাৱশালী আৰম্ভণি কৰিছে
ভাৰতীয় এআই মডেলসমূহ বিশ্বজনীন সমস্যাৰ বাবে অধিক প্ৰাসংগিক; আমি পঞ্চম ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ যুগত কম খৰচত সৰ্বোচ্চ ৰিটাৰ্ণ আগবঢ়াইছো: অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
এআইয়ে ভাৰতত প্ৰযুক্তিক গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছে। ই আমাক দক্ষ সেৱা আগবঢ়োৱাত সহায় কৰি আছে: অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
ভাৰতে ‘এআই পাৱাৰ প্লে’ পেনেলত প্ৰথম গোটৰ গ্ল’বেল এআই শক্তি হিচাপে নিজকে ৰাখিছে, আইএমএফ ৰেংকিঙত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিছে
এআইৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ আইনী আৰু কাৰিকৰী পদ্ধতিয়ে পক্ষপাতিত্ব, ডিপফেক, আৰু বিশ্বাসৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰিব: অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
21 JAN 2026 5:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে “এআই পাৱাৰ প্লে” শীৰ্ষক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিশ্বব্যাপী পেনেল আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে, য’ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বিকাশশীল ভূ-ৰাজনীতি, ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱ, শাসনৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সৰ্বাংগীন প্ৰসাৰণৰ পথসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। এই আলোচনাত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ নেতা আৰু বহুপক্ষীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক একত্ৰিত হৈ এআইয়ে সমগ্ৰ দেশসমূহৰ ক্ষমতা, উৎপাদনশীলতা আৰু নীতিক কেনেদৰে পুনৰ গঢ় দিছে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰে।
ইউৰেছিয়া গ্ৰুপৰ সভাপতি ইয়ান ব্ৰেমাৰে আঁত ধৰা এই পেনেলত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধিৰ পৰিচালন সঞ্চালিকা শ্ৰীমতী ক্ৰীষ্টালিনা জৰ্জিভা, মাইক্ৰ’ছফ্টৰ অধ্যক্ষ আৰু উপ-সভাপতি মিষ্টাৰ ব্ৰেড স্মিথ; ছৌদি আৰব ৰাজতন্ত্ৰৰ বিনিয়োগ মন্ত্ৰী খালিদ আল-ফালিহ ডাঙৰীয়া; আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱকে ধৰি বিশিষ্ট বক্তাসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পেনেলত ভাষণ দি শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে উল্লেখ কৰে যে এআই আৰ্কিটেকচাৰ এপ্লিকেচন, মডেল, চিপ, আন্তঃগাঁথনি আৰু শক্তিৰ পাঁচোটা স্তৰতে পদ্ধতিগত অগ্ৰগতি লাভ কৰি ভাৰত স্পষ্টভাৱে এআই-প্ৰস্তুত ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম গোটত আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ এআই কৌশল অতি বৃহৎ মডেলৰ ওপৰত অত্যধিক মনোনিৱেশ নকৰি বাস্তৱ জগতৰ নিয়োগ আৰু বিনিয়োগৰ ৰিটাৰ্ণ (আৰঅ’আই)ত দৃঢ়ভাৱে প্ৰতিষ্ঠিত।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, “আৰঅ’’আই সৰ্ববৃহৎ মডেল সৃষ্টিৰ পৰা নাহে। বাস্তৱ জগতৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ ২০–৫০ বিলিয়ন পেৰামিটাৰ ৰেঞ্জৰ মডেল ব্যৱহাৰ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি।” তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে ইতিমধ্যে এনে দক্ষ, ব্যয়বহুল আৰ্হিৰ মুঠি প্ৰস্তুত কৰিছে, যিবোৰ উৎপাদনশীলতা, দক্ষতা আৰু ফলপ্ৰসূ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে বিভিন্ন খণ্ডত নিয়োগ কৰা হৈছে। কম খৰচত সৰ্বোচ্চ লাভ প্ৰদান কৰাত মনোনিৱেশ কৰা এই পদ্ধতিয়ে অৰ্থনৈতিকভাৱে বহনক্ষম এআই নিয়োগৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰে। বিশ্বব্যাপী মানদণ্ডৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী বৈষ্ণৱে উল্লেখ কৰে যে ষ্টেনফৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়ে ভাৰতক এআইৰ প্ৰৱেশ আৰু প্ৰস্তুতিৰ ক্ষেত্ৰত তৃতীয় স্থানত ৰাখিছে, আৰু এআই প্ৰতিভাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী দ্বিতীয় স্থানত ৰাখিছে।
বৃহৎ পৰিসৰৰ এআই প্ৰসাৰণৰ ওপৰত ভাৰতৰ মনোনিৱেশ, আৰু উন্নত এআই ক্ষমতাৰ প্ৰৱেশ গণতান্ত্ৰিককৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী বৈষ্ণৱে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব আৰ্হিৰ জৰিয়তে জিপিইউ উপলব্ধতাৰ জটিল বাধাক সমাধান কৰাৰ চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়ে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ৩৮,০০০ জিপিইউক শ্বেয়াৰড নেচনেল কম্পিউট সুবিধা হিচাপে এম্পেনেল কৰা হৈছে, চৰকাৰৰ দ্বাৰা ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু বিশ্বব্যাপী খৰচৰ প্ৰায় এক তৃতীয়াংশত ছাত্ৰ, গৱেষক আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে সুলভ কৰা হৈছে। তেওঁ ভাৰতৰ দেশজোৰা এআই দক্ষতা কাৰ্যসূচীৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ আইটি উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহে ঘৰুৱা আৰু বিশ্বব্যাপী সেৱা প্ৰদানৰ বাবে এআইক ফলপ্ৰসূভাৱে লাভৱান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ এক কোটি লোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া।
নিয়ন্ত্ৰণ আৰু শাসনৰ সন্দৰ্ভত শ্ৰী বৈষ্ণৱে এআইৰ ক্ষেত্ৰত টেকন’-লিগেল পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "এআই শাসন ব্যৱস্থাই কেৱল আইনৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰ কৰিব নোৱাৰে। আমি পক্ষপাতিত্ব ধৰা পেলাবলৈ কাৰিকৰী সঁজুলি বিকশিত কৰিব লাগিব, আদালতে গ্ৰহণযোগ্য সঠিকতাৰে ডিপফেকসমূহ প্ৰমাণ কৰিব লাগিব, আৰু আনলাৰ্ণিঙৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে নিৰাপদ নিয়োগ নিশ্চিত কৰিব লাগিব," তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে এনে থলুৱা প্ৰযুক্তিগত সুৰক্ষা ব্যৱস্থা সক্ৰিয়ভাৱে বিকশিত কৰি আছে।
আন আন বক্তাসকলেও বিশ্বৰ এআইৰ পৰিৱেশত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। ইয়ান ব্ৰেমাৰে উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত ভাৰতে এক উল্লেখযোগ্য ভূ-ৰাজনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত খেলুৱৈ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, আনহাতে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলে উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ বাবে আৰ্হি হিচাপে প্ৰসাৰণ, সুলভতা আৰু সাৰ্বভৌম সামৰ্থ্যৰ ওপৰত ভাৰতে গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
India Makes an Impactful beginning in Davos
Indian AI Models are more relevant to global problems; We are offering Maximum Return at Low Cost in the Era of the Fifth Industrial Revolution: Ashwini Vaishnaw
AI is democratising technology in India. It is helping us deliver Efficient Services: Ashwini Vaishnaw
India Positions Itself as a First-Group Global AI Power at ‘AI Power Play’ Panel, Contests IMF Ranking
Our Techno-Legal Approach to AI Governance will Address Bias, Deepfakes and Trust: Ashwini Vaishnaw
21 JAN 2026 5:20PM by PIB Delhi
Union Minister for Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw participated in the high-level global panel discussion titled “AI Power Play”, which focused on the evolving geopolitics of Artificial Intelligence, its economic impact, governance challenges and pathways for inclusive diffusion. The discussion brought together leading global policymakers, industry leaders and multilateral institutions to deliberate on how AI is reshaping power, productivity and policy across nations.
The panel was moderated by Mr. Ian Bremmer, President of Eurasia Group, and featured distinguished speakers including Ms. Kristalina Georgieva, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF); Mr. Brad Smith, President and Vice Chair of Microsoft; Mr. Khalid Al-Falih, Minister of Investment, Kingdom of Saudi Arabia; and Shri Ashwini Vaishnaw, Minister for Electronics and Information Technology, Government of India.
Speaking at the panel, Shri Ashwini Vaishnaw underlined that India is clearly in the first group of AI-ready nations, with systematic progress across all five layers of the AI architecture applications, models, chips, infrastructure and energy. He emphasised that India’s AI strategy is firmly anchored in real-world deployment and return on investment (ROI) rather than an excessive focus on very large models.
“ROI does not come from creating the largest models. Nearly 95 percent of real-world use cases can be addressed using models in the 20–50 billion parameter range,” the Minister said. He highlighted that India has already developed a bouquet of such efficient, cost-effective models, which are being deployed across sectors to enhance productivity, efficiency and effective technology use. This approach, focused on offering maximum return at low cost, reflects India’s emphasis on economically sustainable AI deployment. Citing global benchmarks, Shri Vaishnaw noted that Stanford University ranks India third in AI penetration and preparedness, and second globally in AI talent.
Highlighting India’s focus on large-scale AI diffusion, and democratising access to advanced AI capabilities, Shri Vaishnaw detailed the Government’s decision to address the critical constraint of GPU availability through a public-private partnership model. Under this initiative, 38,000 GPUs have been empanelled as a shared national compute facility, subsidised by the Government and made accessible to students, researchers and startups at nearly one-third the global cost. He also highlighted India’s nationwide AI skilling programme, aimed at training 10 million people to ensure that India’s IT industry and startups effectively leverage AI for domestic and global service delivery.
On regulation and governance, Shri Vaishnaw stressed the need for a techno-legal approach to AI. “AI governance cannot rely on law alone. We must develop technical tools to detect bias, authenticate deepfakes with court-admissible accuracy, and ensure safe deployment through mechanisms such as unlearning,” he said, adding that India is actively developing such indigenous technological safeguards.
Other speakers also acknowledged India’s growing role in the global AI landscape. Mr. Ian Bremmer noted that India has emerged as a significant geopolitical and technological player over the past decade, while representatives from global institutions and industry highlighted India’s emphasis on diffusion, accessibility and sovereign capability as a model for emerging economies.