Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth at the Central Hall of Samvidhan Sadan
India has turned diversity into the strength of its democracy: PM
India has shown that democratic institutions and democratic processes give democracy with stability, speed and scale: PM
In India, democracy means last mile delivery: PM
Our democracy is like a large tree supported by deep roots; We have a long tradition of debate, dialogue and collective decision-making: PM
India is strongly raising the concerns of the Global South on every global platform; During its G20 Presidency as well, India placed the priorities of the Global South at the centre of the global agenda: PM
15 JAN 2026 12:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth (CSPOC) at the Central Hall of Samvidhan Sadan, Parliament House Complex, New Delhi today. Speaking on the occasion, Shri Modi remarked that in a parliamentary democracy, the role of the Speaker is unique. He highlighted that the Speaker does not get to speak much, but their responsibility lies in listening to others and ensuring that everybody gets a chance to express themselves. He underlined that patience is the most common trait of Speakers, who handle even noisy and over-enthusiastic members with a smile.
Warmly welcoming the guests on this special occasion, Shri Modi expressed honour in having them present. He highlighted that the place where everyone was seated holds immense importance in India’s democratic journey. He recalled that in the final years of colonial rule, when India’s freedom was certain, the Constituent Assembly met in this very Central Hall to draft the Constitution. The Prime Minister noted that for 75 years after independence, this building served as India’s Parliament, where numerous crucial decisions and discussions shaping the nation’s future took place. Shri Modi further remarked that India has now dedicated this historic place to democracy by naming it the Samvidhan Sadan. He highlighted that only recently, India celebrated 75 years of the implementation of its Constitution. He emphasized that the presence of all distinguished guests in the Samvidhan Sadan is a very special moment for India’s democracy.
The Prime Minister remarked that this is the fourth occasion when the Commonwealth Speakers and Presiding Officers’ Conference is being held in India. He highlighted that the main theme of this conference is Effective Delivery of Parliamentary Democracy. Shri Modi recalled that when India attained independence, apprehensions were expressed that democracy would not survive in a country with such diversity. He emphasized that India turned this very diversity into the strength of its democracy. He further noted that another major concern was that even if democracy somehow survived in India, development would not be possible. “India has proved that democratic institutions and democratic processes provide stability, speed, and scale to democracy”, underlined the Prime Minister. He highlighted that today India is the fastest-growing major economy in the world, India has the world’s largest digital payment system through UPI, is the largest vaccine producer, the second-largest steel producer, the third-largest startup ecosystem, the third-largest aviation market, the fourth-largest railway network, the third-largest metro rail network, the largest milk producer, and the second-largest rice producer.
“In India, democracy means last-mile delivery”, emphasised Shri Modi, adding that India works with a spirit of public welfare, ensuring benefits reach every individual without discrimination. He highlighted that due to this spirit of welfare, 25 crore people have come out of poverty in recent years. He asserted, “In India, democracy delivers”.
The Prime Minister remarked that democracy delivers in India because the people are supreme. He underlined that their aspirations and dreams have been given priority, and to ensure no obstacles come in their way, everything from processes to technology has been democratized. He said that this democratic spirit runs in India’s veins and minds. Shri Modi cited the example of the COVID-19 pandemic, when the entire world was struggling. He noted that despite challenges within the country, India supplied medicines and vaccines to more than 150 nations. He emphasized that serving people’s interests, welfare, and well-being is India’s ethos, and this ethos has been nurtured by India’s democracy.
Underlining that many across the world know India as the largest democracy, Shri Modi highlighted that the scale of India’s democracy is truly extraordinary. Referring to the general elections held in 2024, he underlined that they were the largest democratic exercise in human history. Nearly 980 million citizens were registered to vote, a number larger than the population of some continents. He noted that there were more than 8,000 candidates and over 700 political parties contesting, and the elections also witnessed record participation by women voters. The Prime Minister emphasized that today Indian women are not only participating but also leading the way. He pointed out that the President of India, the nation’s first citizen, is a woman, and the Chief Minister of Delhi, the city where the conference is being held, is also a woman. He further highlighted that in rural and local government bodies, India has about 1.5 million elected women representatives, representing almost 50 percent of grassroots leaders, which is globally unparalleled. The Prime Minister remarked that Indian democracy is rich in diversity. He noted that hundreds of languages are spoken, there are over 900 television channels across different languages, and thousands of newspapers and periodicals are published. He underlined that very few societies manage diversity at such a scale, and India celebrates this diversity because its democracy has a strong foundation. Comparing India’s democracy to a large tree supported by deep roots, Shri Modi emphasized India’s long tradition of debate, dialogue, and collective decision-making, and recalled that India is called the Mother of Democracy. He highlighted that India’s sacred texts, the Vedas, over 5,000 years old, refer to assemblies where people met to discuss issues and took decisions after discussion and agreement. The Prime Minister noted that India is the land of Bhagwan Buddha, where the Buddhist Sangha used to have open and structured discussions, with decisions taken through consensus or voting. He further referred to a 10th-century inscription from Tamil Nadu describing a village assembly that worked with democratic values, with clear rules for accountability and decision-making. “India’s democratic values have been tested by time, supported by diversity, and strengthened generation after generation”, emphasised the Prime Minister.
Shri Modi remarked that nearly 50 percent of the Commonwealth’s total population resides in India. He highlighted that India has consistently sought to contribute as much as possible to the development of all nations. He underlined that in the Commonwealth’s Sustainable Development Goals, whether in the areas of health, climate change, economic growth, or innovation, India is fulfilling its commitments with full responsibility. He emphasized that India continuously makes efforts to learn from fellow partners and also ensures that India’s experiences benefit other Commonwealth nations.
The Prime Minister observed that at a time when the world is undergoing unprecedented transformation, it is also the moment for the Global South to chart new pathways. He remarked that India is strongly voicing the concerns of the Global South at every global platform. He recalled that during its G20 Presidency, India placed the concerns of the Global South at the center of the global agenda. Shri Modi highlighted India’s consistent effort to ensure that innovations benefit the entire Global South and the Commonwealth countries. He noted that India is also building open-source technology platforms so that partner nations in the Global South can develop systems similar to those established in India.
Highlighting that one of the key objectives of this conference is to explore different ways of promoting knowledge and understanding of parliamentary democracy, Shri Modi stressed that both Speakers and Presiding Officers have a very important role in this effort, as it connects people more closely with the democratic process of their country. He noted that the Indian Parliament has already been undertaking such initiatives. The Prime Minister emphasized that through study tours, customized training programmes, and internships, citizens have been given opportunities to understand Parliament more closely. He further highlighted that India has begun using AI to translate debates and House proceedings in real time into regional languages. Shri Modi remarked that resources related to Parliament are also being made more user-friendly with the help of AI. He underlined that this is providing the younger generation with a better opportunity to understand the functioning of Parliament.
Underscoring that he has had the opportunity to visit more than 20 member countries associated with the Commonwealth, Shri Modi highlighted that he has also had the privilege of addressing several parliaments. He noted that wherever he went, he learned a great deal. The Prime Minister emphasized that every best practice he came across is shared with the Speaker of the Lok Sabha, as well as the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha. He expressed confidence that this conference will further enrich the process of learning and sharing. Concluding his remarks, he extended his best wishes to all participants.
Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla, Deputy Chairman of the Rajya Sabha, Shri Harivansh, President of Inter Parliamentary Union, Dr. Tulia Ackson, Chairperson of the Commonwealth Parliamentary Association, Dr. Christopher Kalila were present among other dignitaries at the event.
Background
The 28th CSPOC will be chaired by the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla and will be attended by 61 Speakers and Presiding Officers of 42 Commonwealth countries and 4 semi-autonomous parliaments from different parts of the world.
The Conference will deliberate on a wide range of contemporary parliamentary issues, including the role of Speakers and Presiding Officers in maintaining strong democratic institutions, the use of artificial intelligence in parliamentary functioning, the impact of social media on Members of Parliament, innovative strategies to enhance public understanding of Parliament and citizen participation beyond voting, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সংবিধান সাদানগী সেন্ত্রেল হোলদা কম্মনৱেল্থগী স্পিকরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী ২৮শুবা মীফম হৌদোকখ্রে
ভারতনা খেন্নবশিং লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল ওন্থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
গনতন্ত্রগী ইন্সতিতুসনশিং অমসুং গনতন্ত্রগী থবকশিংনা গনতন্ত্রদা তুংদু-লৈতাবা, খোঙজেল য়াংবা অমসুং পাক-চাউবা লৈহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত, গনতন্ত্রগী ৱাহন্থোক্তি খ্বাইদগী মনিংদা লৈরিবশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী গনতন্ত্র অসি মরা চেৎনা তারবা উ পাম্বী অমগুম্বনি; ঐখোয়গী মরৈ য়েৎনবা, ৱারি শানবা অমসুং অপুনবা ওইনা ৱারেপ লৌবগী মতম কুইরবা চৎনবী অমা লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী মফম লুপ খুদিংমক্ত গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা ৱাফমশিং ভারতনা পুখৎলি; লৈবাক অসিনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবশিং মালেমগী এজেন্দগী ময়াইদা থমখি: প্রধান মন্ত্রী
15 JAN 2026 12:09PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী পর্লিয়ামেন্ত হাওস কমপ্লেক্সতা সংবিধান সাদানগী সেন্ত্রেল হোলদা স্পিকরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী ২৮শুবা মীফম হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সংসদকী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা স্পিকরগী থৌদাং অসি তোপ-তোপ্পনি। স্পিকরনা ৱা য়াম্না ঙাংদে, অদুবু অতোপ্পশিংনা ঙাংবা তাবা অমসুং মীওই খুদিংমক ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা অমা পীবা হায়বসি মখোয়গী থৌদাংনি। খাংবা কনবা হায়বসিনা স্পিকরশিংগী মরুওইবা গুনি, মখোয়না নোক্ন নোক্না অরাংবা অমসুং কা হেন্না হরাওবা মেম্বরশিং শেন্নৈ।
অখন্নবা থৌরম অসিদা অতিথিশিং তরাম্না ওক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী মরক্ত শরুক য়াবদা হরাওবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই খুদিংমক্না ফম্লিবা মফম অসি ভারতকী গনতন্ত্রগী খোঙচত্ত য়াম্না মরুওই। লোয়লম লৈঙাক্কী অরোবা চহিশিংদা, ভারত শোইদনা নিংতম্বা ফংলগনি হায়বা খঙবা মতমদা, সংবিধান শেম্নবগীদমক সেন্ত্রেল হোল অসিদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি ফমখি, মরুওইবা খন্ন-নৈনবা অমসুং ৱারেপশিংনা লৈবাক অসিগী তুংগী ফিবম শেমখি। মফম অসি সংবিধান সাদান হায়না মমিং থোন্দুনা হৌজিক ভারতনা পুৱারি ওইরবা মফম অসি গনতন্ত্রদা কৎথোক্লে। হন্দক লৈবাক অসিগী সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম ভারতনা পাংথোকখ্রে। সংবিধান সাদান্দা শক্নাইরবা মীওইশিং শরুক য়াবা অসি ভারতকী গনতন্ত্রগী অখন্নবা তাঞ্জা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত্ত কম্মনৱেল্থগী স্পিকরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফম পাংথোকপা হন্দক্কী অসিনা মরিশুবনি। হন্দক্কী মীফম অসিগী মরুওইবা থিমদি সংসদকী গনতন্ত্র মপুংফানা চৎহনবা হায়বনি। ভারতনা নিংতম্বা ফংবা মতমদা, খেন্নবা য়াম্না লৈবা লৈবাক অমদা গনতন্ত্র হিংবা ঙম্লোই হায়না চিংনবা ফোঙদোকখি। ভারতনা খেন্নবশিং লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল ওন্থোক্লে। অতোপ্পা মরুওইবা য়াম্না চিংনবা অমনা করিগুম্বা নমদুনা ভারত্ত গনতন্ত্র হিংলবসু, চাউখৎপা ঙম্লোই হায়বসিনি। গনতন্ত্রগী ইন্সতিতুসনশিং অমসুং গনতন্ত্রগী থবকশিংনা গনতন্ত্রদা তুংদু-লৈতাবা, খোঙজেল য়াংবা অমসুং পাক-চাউবা লৈহল্লে হায়বা ভারতনা উৎলে। ঙসি ভারত মালেমদা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইরে, য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল পেমেন্তগী থবক ভারত্ত লৈরি, ভারত তিকা খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক, ষ্টিল পুথোকপদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা, ষ্টার্দঅপকী থবকশিংদা অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা, এভিএসনগী কৈথেলদা অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা, রেলৱে নেতৱার্কত মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা, মেত্রো রেল নেতৱার্ক অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা, শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা অমসুং চেং পুথোকপদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক্নি। ভারত্ত, গনতন্ত্রগী ৱাহন্থোক্তি খ্বাইদগী মনিংদা লৈরিবশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবনি। মীচং-মীখাই নাইদনা মীওই খুদিংমক কান্নবশিং ফংহন্নবা মীয়ামগী য়াইফনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। মীয়ামগী য়াইফনবা ৱাখল অসিনা মরম ওইদুনা, চহি খর অসিদা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। ভারত্ত গনতন্ত্র হায়বসি খুদোংচাবশিং ফংহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম্না মকোক্ত লৈবদগী ভারত্ত গনতন্ত্র চৎনবনি। মীয়ামগী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিং মরুওইনা লৌরি অমসুং মখোয়গী লম্বীদা অপনবা অমতা লৈহন্দ্রে, থবকশিংদগী হৌরগা তেক্নোলোজি ফাওবা খুদিংমক মীয়ামদা ফংহল্লে। মসিগী গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী শিংলিশিং অমসুং ৱাখলদা চেল্লি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মালেম শীনবা থুংনা অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা, ভারতনা লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাকশিং অমসুং তিকাশিং ফংহনখি। মীয়ামগী নুংঙাইনবা, য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বসি ভারতকী চৎনবীনি অমসুং মসিনা ভারতকী গনতন্ত্র য়োকখৎলিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত গনতন্ত্র চৎপা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইনা মালেম শীনবা থুংনা খঙনরি। ভারতকী গনতন্ত্রগী পাক-চাউবা অসি অখন্নবনি। ২০২৪ দা পাংথোকখিবা সাধরন মীখল অদু মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রগী থবক ওইখি। মহাদেস খরগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না, মীওই মিল্লিয়ন ৯৮০ রোম ভোৎ থাদনবা মিং চল্লে। মীরেপ ৮০০০ হেন্না অমসুং রাজনিতি দল ৭০০ হেন্না লাম্বা তৌনরি অমসুং মীখলশিংদা নুপী ভোত্তরশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াবা উবা ফংলে। ঙসিদিগী ভারতকী নুপীশিংনা শরুক য়াবা খক নত্তনা লুচিংবসু ওইরে। লৈবাক অসিগী অহানবা নাগরিক, ভারতকী রাষ্ট্রপতি নুপী অমনি অমসুং মীফম অসি পাংথোক্লিবা দিল্লিগী চীফ মিনিষ্টরসু নুপী অমনি। খুঙ্গং অমসুং লোকেল গভর্নমেন্ত বোদিশিংদা, ভারতকী নুপী মীহুৎ মিল্লিয়ন ১.৫ হেন্না লৈরি, খুঙ্গংগী লুচিংবশিংগী চাদা ৫০ রোম ওইরি, মসি মালেমদা লাম্বা লৈবা নত্তে। ভারতকী গনতন্ত্র খেন্নবা কয়ানা পীক থল্লি। লোল চা কয়া ঙাংলি, তোঙান তোঙানবা লোলশিংগী তেলিবিজন চেন্নেল ৯০০ হেন্না লৈরি অমসুং পাউচে অমসুং চেফোঙ লিশিং কয়া ফোঙলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুন্নাই খর খক্তদা অসিগুম্বা পাক-চাউবা অমা লৈবা ঙম্লি অমসুং লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী অকনবা য়ুম্ফম অমা লৈবদগী মসিগী খেন্নবা অসি ভারতনা নুংঙাইবা ঙম্লি। ঐখোয়গী গনতন্ত্র অসি মরা চেৎনা তারবা উ পাম্বী অমগুম্বনি; ঐখোয়গী মরৈ য়েৎনবা, ৱারি শানবা অমসুং অপুনবা ওইনা ৱারেপ লৌবগী মতম কুইরবা চৎনবী অমা লৈরি অমসুং ভারত গনতন্ত্রগী মমানি হায়না খঙনরি। চহি ৫০০০ হেল্লবা ভারতকী অশেংলবা লাইরিক বেদাশিংদা, ৱাফম কয়া খন্ননবা মীয়াম পুনবা অমসুং খন্ন-নৈনরবা অমসুং য়ানবা পুরক্লবা মতুংদা ৱারেপ লৌবগী মতাংদা পল্লি। ভারত অসি ভগবন বুদ্ধগী লমদমনি, বুদ্ধিষ্ট শঙ্গদা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি অমসুং য়ানবা নত্ত্রগা ভোৎ লৌনদুনা ৱারেপ লৌখি। তামিল নাদুদা ১০শুবা চহিচাগী ইনস্ক্রিপসন অমদা গনতন্ত্রগী গুনশিংগা লোয়ননা খুঙ্গং অমদা মীয়াম পুনখিবা অমসুং ৱারেপ লৌখিবগী মতাংদা পল্লি। ভারতকী গনতন্ত্রগী গুনশিং মতম্না চাংয়েং তৌখ্রবনি, খেন্নবা কয়ানা শৌগৎলি অমসুং মীরোল কয়া কয়াগী মতুংদা মপাঙ্গল কনখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কম্মনৱেল্থগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৫০ রোম ভারত্ত লৈরি। লৈবাক খুদিংমক চাউখৎনবা ভারতনা পাংবা য়াবা মতেং পাংনবা হোৎনরি। হকহেল, ক্লাইমেত চেঞ্জ, শেন-থুম চাউখৎপা নত্ত্রগা ইন্নোবেসন ওইবা য়াই, কম্মনৱেল্থগী ষ্টেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংহনবা হায়বসি ভারতকী মপুংফাবা থৌদাংনি। মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংদগী তম্নবা ভারতনা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি অমসুং ভারতনা খঙবশিংসু অতোপ্পা কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিংদা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা ফিবম অমদা মালেম অসি অহোংবা অমা লাকপা মতমদা, মসি গ্লোবেল সাউথকী অনৌবা লম্বীশিং শেম্নবা তাঞ্জা অমসুনি। মালেমগী মফম লুপ খুদিংমক্ত গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা ৱাফমশিং ভারতনা পুখৎলি; লৈবাক অসিনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবশিং মালেমগী এজেন্দগী ময়াইদা থমখি। অনৌবা থবকশিংগী কান্নবশিংদা গ্লোবেল সাউথ অমসুং কম্মনৱেল্থ লৈবাকশিং শীনবা থুংনা ফংহন্নবা ভারতনা লেপ্তনা হোৎনরি। গ্লোবেল সাউথকী মরুপ লৈবাকশিংনা ভারত্ত পায়খৎলিবা থবকশিং অদুগা চপ মান্নবা থবকশিং পায়খৎনবা ওপন-সোর্ছ তেক্নোলোজি প্লেতফোর্মশিং ভারতনা শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীফম অসিগী মরুওইবা পান্দম অমদি সংসদকী গনতন্ত্রগী মরমদা খঙবা হেনগৎনবা তোঙান তোঙানবা লম্বীশিং থিবনি। থবক অসিদা স্পিকরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিং অনিমক্কী মরুওইবা থৌদাং লৈরি, মসিনা মখোয়গী লৈবাক্ত গনতন্ত্রগী থবকশিংগা মীয়ামগা হেন্না শম্নহল্লে। ষ্টদি তুরশিং, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অমসুং ইনতর্নশিপশিংগী খুৎথাংদা, সংসদকী মরমদা হেন্না কুপ্না খঙনবা মীয়ামদা খুদোচাবশিং পীরে। মরৈ য়েৎনবশিং অমসুং হাওসকী থবকশিং খুদক্ত লম লমগী লোলশিং হন্দোক্নবা ভারত্ত এ.আই শীজিন্নবা হৌরে। এ.আইগী মতেংগা লোয়ননা সংসদকা মরী লৈনবা থবকশিং হেন্না লাইথোকহল্লে। মসিনা হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা সংসদকী থবকশিং মপুংফানা খঙনবা হেন্না ফবা খুদোংচাবা অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক কম্মনৱেল্থগী লৈবাক ২০ হেন্না চৎপগী খুদোংচাবা ফংলে। মহাক সংসদ কয়াদা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবশিং ফংখ্রে। মহাক্না চৎলুবা মফম খুদিংমক্ত মহাক্না লৌশিং কয়া তম্লকখি। মহাক্না থেংনরকপা খ্বাইদগী ফবা থবক খুদিংমক লোক সভাগী স্পিকর অমসুং রাজ্য সভাগী চিয়ারমেন অমসুং দিপুতি চিয়ারমেন্দা পাউদমখি। মীফম অসিনা তম্বা অমসুং শরুক য়ামিন্নবগী থবকশিং মখা তানা ফগৎহনগনি। মহাক্কী ৱারোলশিং অসি লোইশিনবগা লোয়ননা, মীফম শরুক য়াখিবশিংদা মহাক্না মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলা, রাজ্য সভাগী চিয়ার্মেন শ্রী হরিভান্স, ইন্তরপার্লিয়ামেন্তরি য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত দোক্তর তুলিয়া অকসন, কম্মনৱেল্থ পর্লিয়ামেন্তরি এসোসিএসনগী চিয়ারপর্সন দোক্তর খৃষ্টোফর কালিলা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলানা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোক্কদৌরিবা মীফম অদুদা কম্মনৱেল্থ লৈবাক ৪১ অমসুং মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী সেমি-ওতোনোমস পর্লিয়ামেন্ত ৪ গী স্পিকর অমসুং প্রসাইদিং ওফিসার ৬১ শরুক য়াগনি।
মীফম অদুদা মপাঙ্গল কনবা গনতন্ত্রগী ইন্সতিতুসনশিং লৈহনবদা স্পিকরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী থৌদাং, সংসদ মথৌ পাংথোকপা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা, সংসদকী মেম্বরশিংদা সোসিএল মেদিয়ানা পীরিবা ইথিল, সংসদকী মরমদা মীয়াম্না খঙবা হেনগৎহন্নবা লাল্লোংশিং অমসুং ভোৎ থাদবা খক নত্তনা মীয়াম্না শরুক য়াবগী মতাংদা য়াওনা হৌজিক থেংনরিবা সংসদকী মরুওইবা ৱাফমশিং কুপ্না খন্নগনি।