Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth at the Central Hall of Samvidhan Sadan
India has turned diversity into the strength of its democracy: PM
India has shown that democratic institutions and democratic processes give democracy with stability, speed and scale: PM
In India, democracy means last mile delivery: PM
Our democracy is like a large tree supported by deep roots; We have a long tradition of debate, dialogue and collective decision-making: PM
India is strongly raising the concerns of the Global South on every global platform; During its G20 Presidency as well, India placed the priorities of the Global South at the centre of the global agenda: PM
15 JAN 2026 12:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth (CSPOC) at the Central Hall of Samvidhan Sadan, Parliament House Complex, New Delhi today. Speaking on the occasion, Shri Modi remarked that in a parliamentary democracy, the role of the Speaker is unique. He highlighted that the Speaker does not get to speak much, but their responsibility lies in listening to others and ensuring that everybody gets a chance to express themselves. He underlined that patience is the most common trait of Speakers, who handle even noisy and over-enthusiastic members with a smile.
Warmly welcoming the guests on this special occasion, Shri Modi expressed honour in having them present. He highlighted that the place where everyone was seated holds immense importance in India’s democratic journey. He recalled that in the final years of colonial rule, when India’s freedom was certain, the Constituent Assembly met in this very Central Hall to draft the Constitution. The Prime Minister noted that for 75 years after independence, this building served as India’s Parliament, where numerous crucial decisions and discussions shaping the nation’s future took place. Shri Modi further remarked that India has now dedicated this historic place to democracy by naming it the Samvidhan Sadan. He highlighted that only recently, India celebrated 75 years of the implementation of its Constitution. He emphasized that the presence of all distinguished guests in the Samvidhan Sadan is a very special moment for India’s democracy.
The Prime Minister remarked that this is the fourth occasion when the Commonwealth Speakers and Presiding Officers’ Conference is being held in India. He highlighted that the main theme of this conference is Effective Delivery of Parliamentary Democracy. Shri Modi recalled that when India attained independence, apprehensions were expressed that democracy would not survive in a country with such diversity. He emphasized that India turned this very diversity into the strength of its democracy. He further noted that another major concern was that even if democracy somehow survived in India, development would not be possible. “India has proved that democratic institutions and democratic processes provide stability, speed, and scale to democracy”, underlined the Prime Minister. He highlighted that today India is the fastest-growing major economy in the world, India has the world’s largest digital payment system through UPI, is the largest vaccine producer, the second-largest steel producer, the third-largest startup ecosystem, the third-largest aviation market, the fourth-largest railway network, the third-largest metro rail network, the largest milk producer, and the second-largest rice producer.
“In India, democracy means last-mile delivery”, emphasised Shri Modi, adding that India works with a spirit of public welfare, ensuring benefits reach every individual without discrimination. He highlighted that due to this spirit of welfare, 25 crore people have come out of poverty in recent years. He asserted, “In India, democracy delivers”.
The Prime Minister remarked that democracy delivers in India because the people are supreme. He underlined that their aspirations and dreams have been given priority, and to ensure no obstacles come in their way, everything from processes to technology has been democratized. He said that this democratic spirit runs in India’s veins and minds. Shri Modi cited the example of the COVID-19 pandemic, when the entire world was struggling. He noted that despite challenges within the country, India supplied medicines and vaccines to more than 150 nations. He emphasized that serving people’s interests, welfare, and well-being is India’s ethos, and this ethos has been nurtured by India’s democracy.
Underlining that many across the world know India as the largest democracy, Shri Modi highlighted that the scale of India’s democracy is truly extraordinary. Referring to the general elections held in 2024, he underlined that they were the largest democratic exercise in human history. Nearly 980 million citizens were registered to vote, a number larger than the population of some continents. He noted that there were more than 8,000 candidates and over 700 political parties contesting, and the elections also witnessed record participation by women voters. The Prime Minister emphasized that today Indian women are not only participating but also leading the way. He pointed out that the President of India, the nation’s first citizen, is a woman, and the Chief Minister of Delhi, the city where the conference is being held, is also a woman. He further highlighted that in rural and local government bodies, India has about 1.5 million elected women representatives, representing almost 50 percent of grassroots leaders, which is globally unparalleled. The Prime Minister remarked that Indian democracy is rich in diversity. He noted that hundreds of languages are spoken, there are over 900 television channels across different languages, and thousands of newspapers and periodicals are published. He underlined that very few societies manage diversity at such a scale, and India celebrates this diversity because its democracy has a strong foundation. Comparing India’s democracy to a large tree supported by deep roots, Shri Modi emphasized India’s long tradition of debate, dialogue, and collective decision-making, and recalled that India is called the Mother of Democracy. He highlighted that India’s sacred texts, the Vedas, over 5,000 years old, refer to assemblies where people met to discuss issues and took decisions after discussion and agreement. The Prime Minister noted that India is the land of Bhagwan Buddha, where the Buddhist Sangha used to have open and structured discussions, with decisions taken through consensus or voting. He further referred to a 10th-century inscription from Tamil Nadu describing a village assembly that worked with democratic values, with clear rules for accountability and decision-making. “India’s democratic values have been tested by time, supported by diversity, and strengthened generation after generation”, emphasised the Prime Minister.
Shri Modi remarked that nearly 50 percent of the Commonwealth’s total population resides in India. He highlighted that India has consistently sought to contribute as much as possible to the development of all nations. He underlined that in the Commonwealth’s Sustainable Development Goals, whether in the areas of health, climate change, economic growth, or innovation, India is fulfilling its commitments with full responsibility. He emphasized that India continuously makes efforts to learn from fellow partners and also ensures that India’s experiences benefit other Commonwealth nations.
The Prime Minister observed that at a time when the world is undergoing unprecedented transformation, it is also the moment for the Global South to chart new pathways. He remarked that India is strongly voicing the concerns of the Global South at every global platform. He recalled that during its G20 Presidency, India placed the concerns of the Global South at the center of the global agenda. Shri Modi highlighted India’s consistent effort to ensure that innovations benefit the entire Global South and the Commonwealth countries. He noted that India is also building open-source technology platforms so that partner nations in the Global South can develop systems similar to those established in India.
Highlighting that one of the key objectives of this conference is to explore different ways of promoting knowledge and understanding of parliamentary democracy, Shri Modi stressed that both Speakers and Presiding Officers have a very important role in this effort, as it connects people more closely with the democratic process of their country. He noted that the Indian Parliament has already been undertaking such initiatives. The Prime Minister emphasized that through study tours, customized training programmes, and internships, citizens have been given opportunities to understand Parliament more closely. He further highlighted that India has begun using AI to translate debates and House proceedings in real time into regional languages. Shri Modi remarked that resources related to Parliament are also being made more user-friendly with the help of AI. He underlined that this is providing the younger generation with a better opportunity to understand the functioning of Parliament.
Underscoring that he has had the opportunity to visit more than 20 member countries associated with the Commonwealth, Shri Modi highlighted that he has also had the privilege of addressing several parliaments. He noted that wherever he went, he learned a great deal. The Prime Minister emphasized that every best practice he came across is shared with the Speaker of the Lok Sabha, as well as the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha. He expressed confidence that this conference will further enrich the process of learning and sharing. Concluding his remarks, he extended his best wishes to all participants.
Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla, Deputy Chairman of the Rajya Sabha, Shri Harivansh, President of Inter Parliamentary Union, Dr. Tulia Ackson, Chairperson of the Commonwealth Parliamentary Association, Dr. Christopher Kalila were present among other dignitaries at the event.
Background
The 28th CSPOC will be chaired by the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla and will be attended by 61 Speakers and Presiding Officers of 42 Commonwealth countries and 4 semi-autonomous parliaments from different parts of the world.
The Conference will deliberate on a wide range of contemporary parliamentary issues, including the role of Speakers and Presiding Officers in maintaining strong democratic institutions, the use of artificial intelligence in parliamentary functioning, the impact of social media on Members of Parliament, innovative strategies to enhance public understanding of Parliament and citizen participation beyond voting, among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংবিধান সদনৰ কেন্দ্ৰীয় হলত কমনৱেলথৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলৰ ২৮ সংখ্যক সন্মিলন উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰতে বৈচিত্ৰ্যক গণতন্ত্ৰৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে দেখুৱাইছে যে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াসমূহে গণতন্ত্ৰক স্থিৰতা, গতি আৰু পৰিসৰ প্ৰদান কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ অৰ্থ হৈছে অন্তিম স্থানলৈও সেৱা প্ৰদানঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ গণতন্ত্ৰ হৈছে গভীৰ শিপাৰে সমৰ্থিত এক বৃহৎ গছৰ দৰে; আমাৰ বিতৰ্ক, আলোচনা আৰু সামূহিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ এক দীঘলীয়া পৰম্পৰা আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে প্ৰতিখন গোলকীয় মঞ্চত গোলকীয় দক্ষিণৰ উদ্বেগ দৃঢ়ভাৱে উত্থাপন কৰিছে; জি-২০ৰ সভাপতিত্বৰ সময়ছোৱাতো ভাৰতে গোলকীয় দক্ষিণৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক গোলকীয় কার্যসূচীত ৰাখিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 JAN 2026 12:09PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ সংসদ ভৱন চৌহদৰ সংবিধান সদনৰ কেন্দ্ৰীয় হলত কমনৱেলথৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলৰ ২৮ সংখ্যক সন্মিলন (চিএছপিঅ’চি) উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সংসদীয় গণতন্ত্ৰত অধ্যক্ষৰ ভূমিকা অনন্য। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অধ্যক্ষই বেছি কথা ক’ব নোৱাৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ দায়িত্ব হ’ল আনৰ কথা শুনা আৰু সকলোৱে যাতে নিজৰ মত প্ৰকাশ কৰাৰ সুযোগ পায় সেয়া নিশ্চিত কৰা। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ধৈৰ্য্য হৈছে অধ্যক্ষসকলৰ অন্যতম বৈশিষ্ট্য, যিসকলে আনকি কোলাহল আৰু অতি-উৎসাহী সদস্যসকলক হাঁহিৰে পৰিচালনা কৰে।
এই বিশেষ অনুষ্ঠানত অতিথিসকলক উষ্ম আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক উপস্থিত থকাৰ বাবে সন্মান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰাত সকলোৱে বহি থকা ঠাইখিনিয়ে অপৰিসীম গুৰুত্ব বহন কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ঔপনিবেশিক শাসনৰ অন্তিম বছৰবোৰত যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত আছিল, সংবিধানৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ এই কেন্দ্ৰীয় হলতে সংবিধান সভাৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছত ৭৫ বছৰ ধৰি এই ভৱনটোৱে ভাৰতৰ সংসদ হিচাপে কাম কৰিছে, য’ত দেশৰ ভৱিষ্যতক গঢ় দিয়া বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত আৰু আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে এতিয়া এই ঐতিহাসিক স্থানটোক সংবিধান সদন নামেৰে নামকৰণ কৰি গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ ভাৰতে ইয়াৰ সংবিধান ৰূপায়ণৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সংবিধান সদনত সকলো বিশিষ্ট অতিথিৰ উপস্থিতি ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক বিশেষ মুহূৰ্ত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতত চতুৰ্থবাৰৰ বাবে কমনৱেলথৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলৰ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সন্মিলনৰ মূল বিষয় হৈছে সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ। শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল, তেতিয়া আশংকা প্ৰকাশ কৰা হৈছিল যে এনে বৈচিত্ৰ্য থকা দেশত গণতন্ত্ৰ জীয়াই থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে এই বৈচিত্ৰ্যক ইয়াৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তা আছিল যে ভাৰতত কোনোমতে গণতন্ত্ৰ জীয়াই থাকিলেও উন্নয়ন সম্ভৱ নহ’ব। ‘ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিছে যে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াসমূহে গণতন্ত্ৰক স্থিৰতা, গতি আৰু পৰিসৰ প্ৰদান কৰে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতি, ইউপিআইৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল পৰিশোধ ব্যৱস্থা আছে, সৰ্ববৃহৎ ভেকচিন উৎপাদক, দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ইস্পাত উৎপাদক, তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিবেশতন্ত্ৰ, তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ বিমান পৰিবহণ বজাৰ, চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ ৰে’ল নেটৱৰ্ক, তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ মেট্ৰ’ ৰে’ল নেটৱৰ্ক, সৰ্ববৃহৎ গাখীৰ উৎপাদক আৰু দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ চাউল উৎপাদক।
‘ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ অৰ্থ হৈছে অন্তিম পৰ্যায়লৈ সেৱা প্ৰদান’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰে, যাতে বৈষম্য অবিহনে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ কাষ চাপিব পাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই কল্যাণমূলক মনোভাবৰ ফলত শেহতীয়া বছৰবোৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়, ‘ভাৰতত গণতন্ত্ৰ সম্ভৱ হৈছে’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতত গণতন্ত্ৰ সম্ভৱ হৈছে, কাৰণ ইয়াত জনসাধাৰণেই সৰ্বোচ্চ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা আৰু সপোনবোৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ পথত কোনো বাধা নাহে বুলি নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা প্ৰযুক্তিলৈকে সকলোখিনি গণতান্ত্ৰিক কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই গণতান্ত্ৰিক চেতনা ভাৰতৰ শৰীৰ আৰু মনত চলি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে ক’ভিড-১০ মহামাৰীৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই সংগ্ৰাম কৰি আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ ভিতৰত প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও ভাৰতে ১৫০ৰো অধিক দেশক ঔষধ আৰু ভেকচিন প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থ, কল্যাণ আৰু ভালৰ বাবে সেৱা কৰাটো ভাৰতৰ নীতি আৰু এই নীতি ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ দ্বাৰা প্ৰতিপালন কৰা হৈছে।
সমগ্ৰ বিশ্বৰ বহুতে ভাৰতক সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ বুলি জানে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ পৰিসৰ সঁচাকৈয়ে অসাধাৰণ বুলি উল্লেখ কৰে। ২০২৪ চনত অনুষ্ঠিত সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেইবোৰ মানৱ ইতিহাসৰ্ববৃহৎ গণতান্ত্ৰিক অনুশীলন আছিল। প্ৰায় ৯৮ কোটি নাগৰিকে ভোটদানৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছিল, যিটো সংখ্যা কিছুমান মহাদেশৰ জনসংখ্যাতকৈ অধিক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৮,০০০ৰো অধিক প্ৰাৰ্থী আৰু ৭০০ৰো অধিক ৰাজনৈতিক দলে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিছিল আৰু নিৰ্বাচনত মহিলা ভোটাৰসকলেও অভিলেখসংখ্যক অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আজি ভাৰতীয় মহিলাসকলে কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰথম নাগৰিক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এগৰাকী মহিলা আৰু সন্মিলন অনুষ্ঠিত হোৱা চহৰ দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰীও এগৰাকী মহিলা। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে গ্ৰাম্য আৰু স্থানীয় চৰকাৰী সংস্থাসমূহত ভাৰতত প্ৰায় ১৫ লাখ নিৰ্বাচিত মহিলা প্ৰতিনিধি আছে, যিয়ে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ নেতাসকলৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যি গোলকীয় হিচাপত অতুলনীয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰ বৈচিত্ৰ্যৰে সমৃদ্ধ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শ ভাষা কোৱা হয়, বিভিন্ন ভাষাত ৯০০ৰো অধিক টেলিভিছন চেনেল আছে আৰু হাজাৰ হাজাৰ বাতৰি কাকত তথা সাময়িক পত্ৰিকা প্ৰকাশ কৰা হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অতি কমসংখ্যক সমাজে এনে পৰিসৰত বৈচিত্ৰ্য পৰিচালনা কৰে, আৰু ভাৰতে এই বৈচিত্ৰ্য উদযাপন কৰে, কাৰণ ইয়াৰ গণতন্ত্ৰৰ এক শক্তিশালী ভেটি আছে। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক গভীৰ শিপাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত এক বৃহৎ গছৰ সৈতে তুলনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ বিতৰ্ক, আলোচনা আৰু সামূহিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ দীঘলীয়া পৰম্পৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ভাৰতক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ বুলি কোৱা হয় বুলি স্মৰণ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৫,০০০ বছৰতকৈও অধিক পুৰণি ভাৰতৰ পৱিত্ৰ গ্ৰন্থ বেদবোৰে সেই সভাবোৰক বুজায়, য’ত জনসাধাৰণে সমস্যাবোৰ আলোচনা কৰিবলৈ মিলিত হৈছিল আৰু আলোচনা আৰু চুক্তিৰ পিছত সিদ্ধান্ত লৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত হৈছে ভগৱান বুদ্ধৰ ভূমি, য’ত বৌদ্ধ সংঘই সন্মতি বা ভোটদানৰ জৰিয়তে লোৱা সিদ্ধান্তসমূহৰ সৈতে মুকলি আৰু গঠনমূলক আলোচনা কৰিছিল। তেওঁ তদুপৰি তামিলনাডুৰ দশম শতিকাৰ এখন শিলালিপিৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত দায়বদ্ধতা আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ স্পষ্ট নিয়মৰ সৈতে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ সৈতে কাম কৰা এখন গাঁও বিধানসভাক বৰ্ণনা কৰা হৈছে। ‘ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধসমূহ সময়ৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰা হৈছে, বৈচিত্ৰ্যৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত আৰু প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম শক্তিশালী কৰা হৈছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনেদৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে কমনৱেলথৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশ ভাৰতত বাস কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নত যিমান পাৰি সিমান অৰিহণা যোগাবলৈ নিৰন্তৰভাৱে চেষ্টা কৰি আহিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে স্বাস্থ্য, জলবায়ু পৰিবৰ্তন, অৰ্থনৈতিক বিকাশ বা উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, কমনৱেলথৰ বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যত ভাৰতে সম্পূৰ্ণ দায়িত্বৰে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰি আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে সহযোগী অংশীদাৰসকলৰ পৰা শিকিবলৈ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলায় আৰু লগতে ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই যাতে অন্যান্য কমনৱেলথ ৰাষ্ট্ৰসমূহক উপকৃত কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে এক সময়ত যেতিয়া বিশ্ব অভূতপূৰ্ব পৰিবৰ্তনৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে, ই গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবেও নতুন পথ প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে প্ৰতিখন গোলকীয় মঞ্চত গোলকীয় দক্ষিণৰ উদ্বেগৰ কথা দৃঢ়ভাৱে প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে জি-২০ৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত ভাৰতে গোলকীয় দক্ষিণৰ চিন্তাক গোলকীয় কার্যসূচীৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ গোলকীয় দক্ষিণ আৰু কমনৱেলথ দেশসমূহক উদ্ভাৱনে যাতে উপকৃত কৰে, সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে মুক্ত-উৎস প্ৰযুক্তি মঞ্চও নিৰ্মাণ কৰি আছে, যাতে গোলকীয় দক্ষিণৰ অংশীদাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহে ভাৰতত প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰণালীৰ দৰে প্ৰণালী বিকশিত কৰিব পাৰে।
সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ জ্ঞান আৰু বোধগম্যতাৰ প্ৰচাৰৰ বিভিন্ন উপায় অন্বেষণ কৰাটো এই সন্মিলনৰ অন্যতম মুখ্য উদ্দেশ্য বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই প্ৰচেষ্টাত অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়া দুয়োৰে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে, কিয়নো ই জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ দেশৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে সংযোগ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় সংসদে ইতিমধ্যে এনে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিক্ষামূলক ভ্ৰমণ, স্বনিৰ্ধাৰিত প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰু শিক্ষানবিচীৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক সংসদক অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে বুজি পোৱাৰ সুযোগ দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বিতৰ্ক আৰু সদনৰ কাৰ্য্যকলাপবোৰ বাস্তৱ সময়ত আঞ্চলিক ভাষালৈ অনুবাদ কৰিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এ আই) ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সংসদৰ সৈতে জড়িত সম্পদসমূহকো এআইৰ সহায়ত অধিক ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল কৰি তোলা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ই যুৱ প্ৰজন্মক সংসদৰ কাম-কাজ বুজাৰ এক উন্নত সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
তেওঁ কমনৱেলথৰ সৈতে জড়িত ২০ খনৰো অধিক সদস্য দেশ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ কেইবাখনো সংসদত ভাষণ দিয়াৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁ য’লৈকে গৈছে, বহুত কথা শিকিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে তেওঁ দেখা পোৱা প্ৰতিটো শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ লগতে ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষ আৰু উপাধ্যক্ষৰ সৈতে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা হয়। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই সন্মিলনখনে শিক্ষণ আৰু ভাগ-বাটোৱাৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো অধিক সমৃদ্ধ কৰিব। মন্তব্যৰ সামৰণি মাৰি তেওঁ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলা, ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ, আন্তঃসংসদীয় সংঘৰ সভাপতি ড টুলিয়া একছন, কমনৱেলথ সংসদীয় সংস্থাৰ অধ্যক্ষ ডক্ৰিষ্টোফাৰ কালিলাৰ লগতে অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
Background
পটভূমি
২৮ সংখ্যক চিএছপিঅ’চিৰ সভাপতিত্ব কৰিব লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাই আৰু ইয়াত ৪২ খন কমনৱেলথ দেশৰ ৬১ জন অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়া তথা বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৪ খন অৰ্ধ-স্বায়ত্তশাসিত সংসদ উপস্থিত থাকিব।
এই সন্মিলনত শক্তিশালী গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহ বৰ্তাই ৰখাত অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং বিষয়াসকলৰ ভূমিকা, সংসদীয় কাম-কাজত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰ, সংসদৰ সদস্যসকলৰ ওপৰত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰভাৱ, ভোটদানৰ বাহিৰেও সংসদ আৰু নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ বিষয়ে জনসাধাৰণৰ বোধগম্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক কৌশল আদি সমসাময়িক সংসদীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হ’ব।