প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-জর্মনিগী অপুনবা ৱারোল
12 JAN 2026 3:50PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চেবাউদা, ফেদরেল রিপব্লিক ওফ জর্মনীগী ফেদরেল চান্সেলর ঐচ.ই. মিস্তর ফ্রিদরিচ মর্জনা জনুৱারী ১২-১৩, ২০২৬তা ভারততা ওফিসিএল ওইনা লেঙলকখি। জর্মনীগী মকোক থোংবা সি.ই.ও.শিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং য়াওনা অৱাংবা থাক্কী মীহুৎ কাংবু অমনা কেন্সেলরগা লোয়ননা থুংলখি।
মসিনা ইন্দো-পেসিফিক্কী মরুওইবা স্ত্রেতেজিক পার্তনর অমা ওইনা জর্মনিনা ভারতপু অখন্নবা মীৎয়েং থম্লিবা অদুমক উৎলি। খোংচৎ অসি ২০২৪গী ওক্তোবর ২৫দা ন্যু দিল্লীদা মাই পাক্না পাংথোকখিবা ৭শুবা ভারত-জর্মনী ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কন্সল্তেসন (আই.জি.সি.) গী মতুংদা লাকখি। ২০২৫দা ভারত-জর্মনী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী চহি ২৫ মপুং ফারকপা অমসুং ২০২৬দা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিংগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগা লোয়ননা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা নাকল অনিগী মরীশিংগী খোংচৎকী তাল্লক্তা থোকখি। লুচিংবা অনিনা সরকার, বিজিনেস, সিবিল সোসাইতী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা এঙ্গেজমেন্তকী অনৌবা ইথিল অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা চেন্সেলর মর্জবু অহমদাবাদতা তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না সবরমতী আশ্রমদা মহাত্মা গান্ধীগী মীতমদা হৈকৎ লৈকৎ তমখি অমসুং শক্নাইরবা কাইত ফেস্তিবেলদা শরুক য়াখি। লুচিংবা অনিমক্না ইন্দিয়া-জর্মনী সি.ই.ও. ফোরমদা ৱা ঙাংখি। ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা মিৎয়েং থমদুনা চেন্সেলর মর্জনা বেঙ্গলোরদসু চৎকনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং চেন্সেলর মর্জনা ২০২৬গী জনুৱারী ১২দা অহমেদাবাদতা অকন্নবা দেলিগেসনগী থাক্তা ৱারী শানখি। মখোয়না স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী য়ুম্ফম ওইরিবা মান্নবা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং, রুলদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অমগীদমক অচেৎপা ফিরেপ লৌবা অমসুং অমগা অমগা ইকায় খুম্নবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরীশিং য়েংশিনখি অমসুং রিজনেল অমসুং গ্লোবেল দিবেলপমেন্তশিংগী মতাংদা খন্নখি।
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী
লুচিংবশিংনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মখোয়না নবেম্বর ২০২৫দা ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা হাই দিফেন্স কম্মিতীগী মীফমগী মহৈ-মশিংবু তরাম্না ওকখি। মীফম অদুদা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ সর্বিসেস স্তাফ ৱারী শানবা অমসুং সর্বিস চিফশিংগী ভিজিৎ য়াওনা লৈবাক অনিগী দিফেন্স কোওপরেসন মখা তানা হেঙ্গৎহন্নবা ৱারোল পীখি। লুচিংবা অনিনা জোইন্ত এক্সরসাইজ, ত্রেনিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিংগী একচেঞ্জগী খুত্থাংদা মিলিতরী-তু-মিলিতরী কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা নাকল অনিমক্না অচেৎপা ৱাফম থমখি অমসুং লৈবাক অনিগী নেভেলগী জহাজশিংনা লেপ্পা লৈতনা পোর্তশিংদা চৎমিন্নবগী মতাংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা অনৌবা ত্রেক ১.৫ ফোরেন পোলিসী অমসুং সেক্যুরিতী দাইলোগ অমা লিংখৎপবু তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নেভেল এক্সরসাইজ মিলান অমসুং ফেব্রুৱারী ২০২৬তা ৯শুবা ইন্দিয়ন ওসীন নেভেল সিম্পোজিয়ম (আই.ও.এন.এস.) কনক্লেব ওফ চীফশিংদা শরুক য়ানবা জর্মনগী অপাম্বা অমসুং ২০২৬গী সেপ্তেম্বরদা এয়র কোম্বেত এক্সরসাইজ তরঙ শক্তিদা শরুক য়ানবা জর্মনগী ৱারেপ অদুগা লোয়ননা ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তর, ইন্দিয়ন ওসীন রিজন (আই.এফ.সি.-আই.ও.আর.) দা লাইএজন ওফিসর অমা থাগৎনবা জর্মনগী ৱারেপ অদু তরাম্না ওকখি। দিফেন্স রিসর্স এন্দ দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (দি.আর.দি.ও.) অমসুং ওর্গনাইজেসন ফোর জোইন্ত আর্মমেন্ত কোওপরেসন (ও.সি.সি.এ.আর.) গী মরক্তা য়ুরোদ্রোন মেল য়ু.এ.ভি. প্রোগ্রামগীদমক হৌজিক চত্থরিবা কোওপরেসন অসিদা নাকল অনিমক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা ভারতনা অওনবা মিলিতরী তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অমসুং য়ুরোপকা লোয়ননা মসিগী স্ত্রেতেজিক অমসুং দিফেন্সকী মরী মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি।
তেক্নোলোজী পার্তনরশিপশিং, দিফেন্স প্লেতফোর্মশিং অমসুং ইক্বিপমেন্তশিংগী কো-দিবেলপমেন্ত অমসুং কো-প্রদক্সন য়াওনা ইন্দস্ত্রীগী থাক্তা মতম শাংনা চৎমিন্নবা হেনগৎহন্নবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীয়েল কোওপরেসন রোদমেপ অমা শেমগৎনবা জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত অমা খুৎয়েক পীনবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। দিফেন্স ইক্বিপমেন্তগী এক্সপোর্ত ক্লিয়রেন্স অথুবা মতমদা ফংহন্নবা জর্মনীনা হোৎনরিবা অদু ভারতনা তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিনা বার্লিন অমসুং ন্যু দিল্লীদা পাংথোকপা দিফেন্স রাউন্দতেবল/ সেমিনারশিংগী খুত্থাংদা ভারত অমসুং জর্মন দিফেন্স বিজিনেসশিংগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা মরী অদু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হীরম অসিদা চাং নাইনা চৎমিন্নবগীদমক তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না সবমেরিন, হেলিকোপ্তরশিংগী অথিংবা থীংনবা পথাপ অমসুং কাউন্তর য়ুনমেন এরিএল সিস্তেম (সি-য়ু.এ.এস.) দা মখা তানা মতেং পাংমিন্নবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা ৱার্কফোর্স অমসুং কম্পিতিতিব কস্তশিং অমসুং জর্মনীদগী অৱাংবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মরী হেন্না চেৎশিলহন্দুনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোলাবোরেসন হেঙ্গৎহন্নবগীদমক থাজবা থমখি।
ত্রেনিং অমসুং এক্সচেঞ্জদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা, লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা পিসকীপিং ত্রেনিংদা য়ান-ৱারোল অমা, আর্মদ ফোর্সেসকী মরক্তা রীসিপরেল লোজিস্তিক সপোর্ত এগ্রীমেন্ত অমসুং দি.আর.দি.ও. অমসুং ফেদরেল ওফিস ওফ বুন্দেসৱের ইক্বিপমেন্ত, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী অমসুং ইন-সর্ভিস সপোর্ত (বি.এ.এ.আই.এন.বি.দবল্যু.) গী মরক্তা অনৌবা দিফেন্স তেক্নোলোজীশিংগী লমদা লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবগী মাইকৈদা খুমাং চাওশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা তেরোরিজম অমসুং হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজমবু মসিগী মওং অমসুং মশক মওং খুদিংমক্তা, ঙমখৈ লান্না তেরোরিজম য়াওনা অকনবা মওংদা নিন্দা তৌখি। মখোয়না য়ু.এন. চার্টর অমসুং ইন্তরনেস্নেল লোগী মতুং ইন্না তেরোরিজমবু মপুং ফানা অমসুং লেপ্পা নাইদনা লান্থেংননবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা হায়খি। মখোয়না এপ্রিল ২২, ২০২৫দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা পাংথোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক অমসুং নবেম্বর ১০, ২০২৫দা দিল্লীদা পাংথোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি। মখোয়না য়ু.এন. ১২৬৭ সেঙ্কসন কমিতীদা য়াওরিবা তেরোরিস্তশিং অমসুং তেরোরিস্ত এন্তাইতীশিং য়াওনা তেরোরিস্তশিং অমসুং তেরোরিস্ত এন্তাইতীশিংগী মায়োক্তা মতেং পীনবা হেনগৎনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। নাকল অনিমক্না লৈবাক পুম্নমকপু তেরোরিস্ত সেফ হেভনশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মুত্থৎনবা অমসুং তেরোরিস্ত নেটৱার্কশিং অমসুং ফাইনান্সিংবু ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না থিংনবা থবক পায়খৎনবা হায়খি। লুচিংবশিংনা ম্যুচুএল লিগেল এসিস্তেন্সকী ত্রেক্তকী রেতিফিকেসন তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং তেরোরিজম থেংননবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মখাদা খুমাং চাউশিল্লকপগী ৱাফম থমখি।
ত্রেদ অমসুং ইকোনোমী
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপবু তরাম্না ওকখি অমসুং লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অসি ২০২৪দা রেকোর্দ য়ৌরকপা অমসুং ২০২৫ ফাওবদা পোজিতিব ওইবা মওংদা লেপ্তনা হেনগৎলকপা অদু খঙখি। ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা পোৎলম অমসুং সর্বিসকী বাইলেতরেল ত্রেদ অসি ২০২৪দা দোল্লর বিল্লিয়ন ৫০ হেনখ্রে। মসিনা ই.য়ু. লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা অনিমক্কী ইনভেস্তমেন্তশিং অমসুং অসিগুম্বা ইনভেস্তমেন্তশিংনা মালেমগী সপ্লাই চেনশিং দাইভর্সিফাই তৌবদা পুক্নিং থৌগৎপা ইম্পেক্তশিং অদু পনখি। এম.এস.ই.শিং, স্তার্ত-অপশিং, দিজিতেলাইজেসন, এ.আই. অমসুং ইন্নোবেসন দাইরেক্ত ইন্তর্প্রাইজেসকী খুত্থাংদা শিজিন্নদ্রিবা শেন্মিৎলোনগী পোতেন্সিএলবু মপুং ফানা শীজিন্ননবা মখোয়না অচেৎপা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জর্মনীগী কম্পেনীশিংদা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা মখোয়গী ব্যুজিনেসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং মসিগী মপাঙ্গল কনবা ইকোনোমিক গ্রোথ, বিজিনেস-ফ্রেন্দলী এনভাইরনমেন্ত, অৱাংবা থাক্কী স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্স অমসুং ওপরেসনশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগী অচৌবা খুদোংচাবশিং অদুগী কান্নবা লৌনবা হায়খি। চান্সেলর মর্জনা জর্মনীবু ভারতকী কম্পেনীশিংনা শেল থাদনবগীদমক্তা য়াম্না পাম্নবা মফম অমা ওইনা ফোংদোকখি।
লাক্কদৌরিবা ই.য়ু.-ইন্দিয়া সমিৎকী মরুওইবা ফল অমা ওইনা ইন্দিয়া-ই.য়ু. ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং চান্সেলর মর্জনা মখোয়গী মতেং অমুক হন্না পনখি। মসিনা ললোন-ইতিক্কী খোংজেলদা মতেং পাংগনি অমসুং জর্মনী-ইন্দিয়াগী শেন্মিৎলোনগী মরীদা অহেনবা ইথিল পীরগনি।
লুচিংবা অনিনা জর্মন-ইন্দিয়া সি.ই.ও. ফোরমগী খুত্থাংদা লৈবাক অনিগী ওইবা শেন্মিৎলোনগী মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত অমা খুৎয়েক পীনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা ভারত্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা জর্মনগী ললোন-ইতিক অমসুং জর্মনদা লৈরক্লবা ভারতকী ললোন-ইতিকশিংনা মতেং পাংদুনা ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং চান্সেলর মর্জনা সি.ই.ও. ফোরম পাংথোকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। তেক্নোলোজী, ওতোমোতিভ, দিফেন্স, শিপ বিল্ দিং, স্মার্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফার্মা, কেমিকেলস, বাইও-তেক্নোলোজী, ইন্দস্ত্রীএল ইক্বিপমেন্ত ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং ইনর্জীগুম্বা লমশিংদা বিজিনেস কোলাবোরেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেন্না পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক নাকল অনিমক্কী মকোক থোংবা সি.ই.ও.শিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানখি।
তেক্নোলোজী, ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং রিসর্চ
লুচিংবশিংনা ইনোবেসন অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিপ রোদমেপ কনসোলিদেৎ তৌরিবা সেমিকন্দক্তরশিং, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, দিজিতেলাইজেসন, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, হেল্থ অমসুং বাইওইকোনোমী য়াওনা ক্রিতিকেল অমসুং ইমেজিং তেক্নোলোজীশিংদা তেংবাং পীনবগী খোংজেলদা খুমাং চাওশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি।
সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম পার্তনরশিপকী অনৌবা জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্তকী খুত্থাংদা সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনগী ইন্সতিত্যুস্নেল দাইলোগ অমা লিংখৎনবগী নাকল অনিমক্কী অচেৎপা অপাম্বা অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি। মখোয়না ইন্দিয়ন অমসুং জর্মন সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল রিসর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কোলাবোরেসন হেঙ্গৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মমাং চহিগী মার্চ থাদা জি.আই.এফ.তি.সি.তি.দা জর্মন তেক্নোলোজী এন্তরপ্রাইজ ইনফাইনন্না গ্লোবেল কেপবিলিতী সেন্তর (জি.সি.সি.) হাংদোকখিবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, লুচিংবশিংনা জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত (জে.দি.ও.আই.) নাকল অনিমক্না মরুওইবা মিনরেলশিং থিবা, আর.এন্দ.দি., প্রোসেসিং অমসুং রিসাইকলিংগী খুত্থাংদা ভেল্যু এদিসন, অমসুং লৈবাক অনিমক্তা অমসুং অহুমশুবা লৈবাকশিংদা মরুওইবা মিনরেল এসেতশিং ফংনবা অমসুং দিবেলপ তৌনবগী খুদোংচাবশিং থিদোক্নবা পান্দম থম্লি।
ইন্দো-জর্মন দিজিতেল দাইলোগকী মতাংদা, লুচিংবশিংনা ২০২৬-২৭গী ৱার্ক প্লান ফাইনেল তৌখিবা অদু খঙখি অমসুং ইন্তরনেত অমসুং দেতা গবর্নান্স, এ.আই., সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী ৪.০ অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী লমদা তেংবাং পীননবা জোই.দি.ও.আই. অমা খুৎয়েক পীনখিবা অদু লুচিংবশিংনা খঙখি।
লুচিংবশিংনা ইন্দো-জর্মন সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী সেন্তর (আই.জি.এস.তি.সি.) গী মতম শাংদোকখিবগী ৱাফম থমখি অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিং, মেদিকেল তেক্নোলোজী, সস্তেনেবল প্রদক্সন, বাইও ইকোনোমী, ৱেস্ত তু ৱেল্থ ইনিসিয়েতিবশিং অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী লমশিংদা বাইলেতরেল ইন্দস্ত্রী-একাদেমিয়া স্ত্রেতেজিক রিসর্স প্রমোৎ তৌবদা আই.জি.এস.তি.সি.গী মরুওইবা থৌদাং অসিদা মখোয়না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা আই.জি.এস.তি.সি.গী মখাদা (2+2) ইন্দস্ত্রী-একাদেমিয়া প্রোজেক্তশিং অমসুং সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্সতা নুপীশিং শরুক য়াবা (ৱাই.আই.এস.ই.আর.) প্রোগ্রাম্মরশিংগী থৌদাং মশক খঙখি।
লুচিংবা অনিমক্না দিজিতেল কনভর্জেন্স, বেতরী তেক্নোলোজী, গ্রীন ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং শেল চংদবা হেল্থকেয়রদা মীৎয়েং থমদুনা ইন্দো-জর্মন সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওন ইন্নোবেসন (আই.জি.-কো.ই.) লিংখৎপগী খোংজেলদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। জিনোমিক্স, 3দি বাইওপ্রিন্তিং অমসুং বাইওমেনফেকচরিংদা অহোংবা পুরক্নবা বাইওইকোনোমীদা লৈবাক অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হৌরকপদা লুচিংবশিংনা থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা এন্তিপ্রোতোন অমসুং আইওন রিসর্স (এফ.এ.আই.আর.) অমসুং দয়ু.ই.এস.ই. সিনক্রোত্রোন (দি.ই.এস.ৱাই.) গী মরুওইবা সাইন্স ফেসিলিতীশিংদা ভারতনা শরুক য়াবদা উৎলিবা অৱাংবা থাক্কী থৌদাংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। অমসুং পেত্রা-III অমসুং দি.ই.এস.ৱাই.গী ফ্রী-ইলেক্ত্রোন লেজর ফেসিলিতীশিংদা মখা তানা তেংবাং পীনবদা থাজবা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গনাইজেসন (ইসরো) অমসুং জর্মন স্পেস এজেন্সী (দি.এল.আর.) গী মরক্তা স্পেসকী লমদা হেন্না ফবা দাইলোগ লৈরকপা অদু খঙখি অমসুং এজেন্সী অনিগী মরক্তা মতেং পীনবা মখা তানা হেঙ্গৎহনবগী ওইথোকপা অদু তরাম্না ওকখি। নাকল অনিমক্না স্পেস ইন্দস্ত্রীগী থাক্তা এঙ্গেজমেন্ত হেঙ্গৎহন্নবা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী চৎনবীশিং অসি শেল চংদবা হেল্থকেয়রগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদা অমসুং জর্মনীগী চেরিতী য়ুনিভর্সিতীগী মরক্তা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনদা সাইন্তিফিক কোওপরেসন প্রমোৎ তৌনবা এম ও য়ু খুৎইয়েক পীনখিববু তরাম্না ওকখি।
গ্রীন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ/রিন্যুএবল ইনর্জী
লুচিংবশিংনা ২০২৬তা গ্রীন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ (জি.এস.দি.পি.) গী কম্মিতমেন্ত পেরিওদকী শরুক অনি শুখিবগী তাঙ্কক অদু উখি অমসুং ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা ফ্লেগশিপ ইনিসিয়েতিব অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং ক্লাইমেৎ এক্সনগী মতাংদা নাকল অনিগী ওইবা কোওপরেসন হেঙ্গৎহল্লে অমসুং এস.দি.জি.শিং অমসুং পেরিস এগ্রীমেন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অচেৎপা কম্মিতমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ২০৩০ ফাওবদা জর্মন গবর্নমেন্তনা য়ুরো বিল্লিয়ন ১০গী অপুনবা কম্মিতমেন্ত তৌখিবা অদুগী মনুংদা, অয়াম্বনা কন্সেস্নেল লোনগী মওংদা, চাউরাক্না য়ুরো বিল্লিয়ন ৫ অসি হান্ননা শীজিন্নখ্রে নত্ত্রগা ২০২২দগী হৌদুনা ক্লাইমেৎ মিতিগেসন অমসুং এদাপ্তেসন, রিন্যুএবল ইনর্জী, সস্তেনেবল অর্বান দিবেলপমেন্ত, গ্রীন অর্বান মোবিলিতী, নেচরেল রিসোর্স মেনেজমেন্ত, ফোরেস্ত্রি, বাইওদাইবর্সিতী, এগ্রো-ইকোলোজী, সর্ক্যুলর ইকোনোমী অমসুং স্কিলিংগী প্রোজেক্তশিংদা শিজিন্নখ্রে। অসিগুম্বা মওংদা, জি.এস.দি.পি.গী মখাদা ইন্দো-জর্মন কোলাবোরেসন অসিনা পি.এম. ই-বাস সেৱা, সোলর রোকতোপ প্রোগ্রাম, নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন, অহমেদাবাদ, সুরত অমসুং বেঙ্গলোর মেত্রো রেল প্রোজেক্তশিং, ৱাতর ভিজন ২০৪৭, তামিল নাদুদা ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর, ৱেস্ত বেঙ্গলদা বেতরী স্তোরেজ প্রোজেক্ত, এগ্রো-ফোতোভোল্তাইককী লমদা অনৌবা ইন্দো-জর্মন কোলাবোরেসন অমসুং রিনিউএবল ইনর্জী পাকথোকহন্নবা পব্লিক ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক ফাইনান্সিং অসিনচিংবা ভারত সরকারগী মরুওইবা প্রোগ্রাম অমসুং প্রোজেক্তশিংদা মতেং পাংলি।
লুচিংবশিংনা রিন্যুএবল ইনর্জীগীদমক ফাইনান্সিং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মোবিলাইজ তৌবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী ওইনা রিন্যুএবল ইনর্জীদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবগীদমক ইন্দিয়া-জর্মনী প্লেৎফোর্মগী মখাদা ২০২৫গী ওক্তোবরদা সোলর ইনর্জী মেন্যুফেকচরিং অমসুং ৱিন্দ ইনর্জীগী মতাংদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং হৌদোকপা অমসুং বেতরী ইনর্জী স্তোরেজ সোলুসনশিংগী মতাংদা নৌনা লিংখৎখিবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অসিনচিংবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং হৌদোকপদা অপেনবা ফোংদোকখি। জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং অসিনা তেক্নোলোজী, স্তেন্দর্দশিং, রেগুলেসন অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্সতা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং ভারত অমসুং জর্মনীগী কম্পেনীশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহল্লগনি।
লুচিংবা অনিনা ইন্দো-জর্মন ইনর্জী ফোরমগী মনুংদা জোইন্ত রোদমেপকী মখাদা থবক পায়খৎপা য়াওনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী মতাংদা হৌজিক চৎথরিবা মতেং পাংনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। তেক্নোলোজিকেল, কম্মর্সিএল অমসুং রেগুলেতরীগী লমদা হেন্না চেৎশিলহন্দুনা অমসুং বিজিনেস-তু-বিজিনেস লিংকেজশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারতকী নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন অমসুং জর্মনগী নেস্নেল হাইদ্রোজেন স্ত্রাতিজি অসি অমত্তা ওইনা পুন্সিন্নবগী তঙাইফদবা অদুদা মখোয়না অকনবা ৱাফম থমখি। ভারত্তা হায়দ্রোজেন রেগুলেসনশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং শেমগৎপদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা, লুচিংবশিংনা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস রেগুলেতরী বোর্দ (পি.এন.জি.আর.বি.) অমসুং জর্মন তেক্নিকেল অমসুং সাইন্তিফিক এসোসিএসন ফোর গ্যাস অমসুং ৱাতর ইন্দস্ত্রীজ (দি.ভি.জি.দবল্যু.) গী মরক্তা এম.ও.য়ু. মখোয়না ভারতকী নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা গ্রীন অমোনিয়া এ.এম. গ্রীনদগী য়ুনিপর গ্লোবেল কম্মোদিতিজদা সপ্লাই তৌনবা খ্বাইদগী চাউবা ওফতেক এগ্রীমেন্ত অমা সাইন তৌখিববুসু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা প্রাইবেৎ সেক্তরগী স্তেকহোল্দরশিংনা হৌজিক ফাওবদা পায়খৎলিবা খোংজংশিং, মরু ওইনা ইন্দিয়ন-মার্কিন কম্পেনীশিংগীদমক ইকুই কুইদ্রিঙৈদা সাইন তৌখিবা অচৌবা ওফতেক এগ্রীমেন্ত অদু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা আফ্রিকা অমসুং লেতিন অমেরিকাদা ত্রাইএঙ্গুলর দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন (তি.দি.সি.) প্রোজেক্তশিংগী মহৈ-মশিং অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং অহুমশুবা লৈবাকশিংদা তুংকোইনা চৎকদবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকী মতেং পাংনবগীদমক্তা নাকল অনিমক্না মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং কেপাসিতীশিং পুন্সিন্নবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থমখি। ঘানা, কেমেরুন অমসুং মালাউইদা তি.দি.সি. প্রোজেক্তশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা ৱারেপ লৌখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
ইন্দো-পেসিফিক, কনেক্তিবিতী অমসুং গ্লোবেল ইসুশিং
লুচিংবশিংনা ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক, UNCLOS য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লোগী ইকাই খুম্নবা অমসুং অনৌবা বাইলেতরেল ইন্দো-পেসিফিক কন্সল্তেসন মেকানিজম অমা লাউথোকপদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। ভারত অমসুং জর্মনিনা পুন্না লুচিংদুনা পায়খৎলিবা ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.) গী কেপাসিতী বিল্ দিং অমসুং রিসোর্স শেয়রিং পিল্লরগী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং য়াওনা লমদম অসিদা জর্মনিনা লেপ্তনা অমসুং হেনগৎলক্লিবা থৌদাং অদু ভারতনা তরাম্না ওকখি।
ইন্দিয়া, মিদল ইস্ত অমসুং য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর (আই.এম.ই.সি.) দা মখোয়গী মপাঙ্গল কনবা ঙম্বগী ৱাফম অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবশিংনা মালেমগী কম্মর্জ, কনেক্তিবিতী অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনবদা মসিগী ত্রান্সফোর্মেস্নেল পোতেন্সিএল অদু মরুওইনা পনখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না অহানবা আই.এম.ই.সি. মিনিস্তরেল মীফমদা খোংথাং অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবা অকনবা খোংথাং লৌখৎনবা থাজবা থম্লি।
ভারত অমসুং জর্মনীনা হৌজিক্কী মতমগী অশেংবশিং অদু উৎনবগীদমক মেম্বরশিপকী পর্মানেন্ত অমসুং নন-পর্মানেন্ত কেতগোরিশিং পাকথোক চাউথোকহন্দুনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী অপুনবা রিফোর্মশিং তৌবগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা লৈবাক অনিমক্না আই.জি.এন.দা তেক্সত-বেজ নেগোসিএসনশিং হৌদোক্নবগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংখৎনবা হায়খি।
লুচিংবা অনিমক্না য়ুক্রেনদা চত্থরিবা লানগী মতাংদা মখোয়গী অৱাবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিনা মীওইবা কয়াদা অৱাবা কয়া অমসুং মালেমগী ওইনা নেগেতিব ওইবা মহৈ-মশিং পীরি। মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং য়ু.এন. চার্টরগী প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইন্না য়ুক্রেনদা মপুং ফাবা, অচুম্বা অমসুং মতম শাংনা চৎনবা য়াবা শান্তি অমা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংলি হায়না ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিনা গাজাগী শান্তিগী থৌরাংবু তরাম্না ওকখি অমসুং গাজাদা চয়েৎনবা লোইশিন্নবা খোংথাং অমা ওইনা নবেম্বর ১৭, ২০২৫দা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিজোলুসন ২৮০৩ লৌখৎখিবদা পনখি। মখোয়না পার্তী পুম্নমকপু মসিগী রিজোলুসন অসি মপুং ফানা চৎনহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়না গাজাদা হ্যুমেনিতরিয়ান এদকী অথিংবা লৈতনা অমসুং পাক-শন্না পীবগী তঙাই ফদবা অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন ওর্গনাইজেসনশিংগী অথিংবা লৈতনা চঙবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। মখোয়না অচুম্বা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা শান্তিগী মায়কৈদা হোৎনরিবশিংবু শৌগৎনবা মখোয়গী শেম-শাবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং মরক্তা লৈবা লৈবাক অনিগী ৱারোইশিনগী মওংদা মিদল ইস্তকী অয়েৎপা অদু অচুম্বা, তুং কোইনা চৎকদবা অমসুং মপুং ফানা ৱারোইশিন পুরক্নবা মখোয়না অমুক হন্না খন্নখি।
লুচিংবশিংনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা মালেমগী ওইনা খোঙজেল য়াঙখৎপগী তঙাই ফদবা অদু পনখি অমসুং য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.গী থৌওংবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না পেরিস এগ্রীমেন্তকী মরুওইবা অমসুং বেলেমদা সি.ও.পি. ৩০ পাংথোকখিবা অমসুং মসিগী মখাদা হৌখিবা চহিশিংদা লৌখিবা ৱারেপশিং, মরুওইনা জস্ত ত্রাঞ্জিসন মেকানিজম অমসুং তেক্নোলোজী ইমপ্লিমেন্তেসন প্রোগ্রাম অমা শেমগৎনবা অমসুং গ্লোবেল ইস্তেক্ তাঙ্কীগীদমক অপেনবা ফোংদোকখি। মখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংবু গ্রীন অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জী সিস্তেম অমসুং ইকোনোমীদা অচুম্বা ত্রাঞ্জিসনদা মতেং পাংনবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী হেনগৎলক্লিবা শাফুশিংদা খল মান্ননবা ক্লাইমেৎ এক্সনবু ময়েক শেংনা হেনগৎহনবা অমসুং ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগী লমশিংদা হোৎনরিবশিং হেনগৎনবা হায়খি। ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত অমসুং লায়রবা হন্থহন্নবা অফবা মওংদা দিজাইন তৌরবা ক্লাইমেৎ এক্সনগী পোতেন্সিএল অমসুং নেস্নেল অমসুং ক্রোস-বর্দর ভেল্যু চেনশিংদা ত্রাঞ্জিসন শেম্বদা অমসুং খোংজেল য়াংশিনবদা এক্তর পুম্নমক্না ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোংদোকখি। মখোয়না মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তরশিং অমসুং অকনবা নুংশিৎকী থৌদোকশিংগা লোয়ননা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, অকোইবগী ফিভম শোকহনবা অমসুং বাইওদাইবর্সিতী মাংহনবা অসিনা সেক্যুরিতীদা থোকহনবা অকিবশিং অদুসু খঙখি।
মখোয়না মালেমগী ওইবা হকশেলগী শিংনবশিং থেংনবদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি। মসিদা লাইচৎ শন্দোরকপদা শেম-শারিবা অমসুং পাউখুম পীনবা, এন্তিমাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্স থেংননবা অমসুং শেল চংদবা হকশেলগী সেবা অমসুং হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা য়াওরি।
এজুকেসন, স্কিলিং, মোবিলিতী অমসুং কলচর
লুচিংবা অনিমক্না প্রজাশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং মহৈরোইশিং, রিসর্চ তৌরিবশিং, হৈ-শিংলবা শিন্মীশিং, আর্তিস্তশিং অমসুং তুরিস্তশিংগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা এক্সচেঞ্জশিংবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না জর্মনীগী শেন্মিৎলোন, ইনোবেসন অমসুং কলচরেল লাইফদা ভারতকী কম্ম্যুনিতীনা পীরিবা মমল য়াম্লবা তেংবাং অদু শকখঙখি। অমগা অমগা খঙমিন্নবা হেনগৎহন্নবা এজুকেসন, রিসর্স, ভোকেসনেল ত্রেনিং, কলচর অমসুং নহারোলশিংগী এক্সচেঞ্জদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না পনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জর্মনীদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা ভারতকী পাসপোর্ত হোল্দরশিংগীদমক ভিসা য়াওদনা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী খুদোংচাবশিং লাউথোকপগীদমক চান্সেলর মর্জতা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা ভারতকী নাগরিকশিংগী চৎথোক-চৎশিনদা মতেং পাংবতা নত্তনা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (এম.এম.পি.এ.) গী প্রোভিজনশিং মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লেগেল মোবিলিতী মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসি থাদোকপা মথৌ তাবা মীওইশিং হল্লকপদা অমসুং আইন্না য়াদবা মাইগ্রেসন, মীওই লল্লোনবা অমসুং দোক্যুমেন্ত অমসুং ভিজা ফ্রোদ থেংনবদা মতেং পীননবা নাকল অনিমক্না অপাম্বা ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিনা জর্মনীদা লৈরিবা ভারতকী মহৈরোয়শিংগী মশিং হেনগৎলকপা, জোইন্ত অমসুং দ্যুল দিগ্রী প্রোগ্রামশিং, কোলাবোরেতিব রিসর্স অমসুং হায়র এজুকেসনদা ইন্সতিত্যুস্নেল পার্তনরশিপকী নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকপা অদুসু পনখি। ভারতকী মহৈরোয়শিং অমসুং গ্রেজুএৎশিংবু জর্মনীদা থবক ফংহন্নবা হোৎনরিবা প্রোজেক্তশিংদা মরী হেন্না চেৎশিল্লক্লিবা অসি উবা ফংলি। মখোয়না ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী অমসুং জর্মনীদা লৈরিবা তেক্নিক য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা লৈরিবা ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কেজশিংবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ইন্দিয়া-জর্মন কম্প্রিহেন্সিব রোদমেপ ওন হায়র এজুকেসন শেমগৎপবু ইনস্তিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা তরাম্না ওকখি। পি.এম. মোদীনা জর্মনীগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা ভারত্তা কেম্পসশিং হাংনবা হায়খি।
লুচিংবশিংনা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্তকী মখাদা স্কিল লৈবা মাইগ্রেসনগী লমদা হৌজিক ফাওবদা চৎথরিবা কোওপরেসন অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিগী অচেৎপা ৱাফম অসিগা লোয়ননা জর্মনগী স্কিল লৈরবা শিন্মীগী স্ত্রাতিজীগা চুননা লৈবাক অনিমক্না স্কিল লৈরবা শিন্মীশিংগী মোবিলিতী অসি শরুক পুম্নমক্কী কান্নবা ওইগদবা মওংদা লায়থোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিদা শিন্মীশিংবু লল্লোনবদগী ঙাকথোকপা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লেবর স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না থম্বসু য়াওরি। লুচিংবশিংনা গ্লোবেল স্কিল্স পার্তনরশিপকী মতাংদা JDIদা খুৎয়েক পীনখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিগী পান্দমদি স্কিল লৈরবা মীশিং হেনগৎহনবগীদমক ইথিক অমসুং সস্তেনেবল ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। লুচিংবশিংনা রিন্যুএবল ইনর্জীদা স্কিলিংগীদমক ইন্দো-জর্মন সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা লিংখৎনবা JDIদা খুৎয়েক পীনখিবা অদুসু তরাম্না ওকখি। মসিনা ভারত অমসুং জর্মনগী থবক ফংনবগী মার্কেৎকীদমক করিকুলম শেমগৎপদা, জর্মন অমসুং ভারতকী ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা তেংবাং পীনবা অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্তরদা ত্রেনিরশিং ত্রেনিং পীনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী মতাংদা, সেকেন্দরী স্কুলশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন সেন্তরশিং য়াওনা ভারত্তা জর্মন লোল তম্বীবা পাকথোক চাউথোকহনবগী পান্দমদা নাকল অনিমক্না থাজবা থম্লি।
ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা অচেৎপা পুৱারী অমসুং কলচরগী মরী লৈনরি। লুচিংবশিংনা জর্মন মেরিতাইম ম্যুজিয়ম - লেবনিজ ইন্সতিত্যুৎ ফোর মেরিতাইম হিস্তরী (দি.এস.এম.), ব্রেমরহেভেন অমসুং লোথালদা লৈবা নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্সকী মরক্তা এম.ও.য়ু. মতাং অসিদা, ম্যুজিয়মগী কোলাবোরেসনশিংদা অনৌবা পুক্নিং চিংশিল্লক্লি। লুচিংবশিংনা শান্ন-খোৎনবদা তেংবাং পীননবা জে.দি.ও.আই.গী ৱারোইশিন পুরকপবু তরাম্না ওকখি। মসিনা শান্নরোইশিংগী ত্রেনিং, শান্ন-খোৎনবগী গবর্নান্স, ইন্টিগ্রিটি অমসুং শান্নরোইশিংগী হকশিং, লোয়ননা শান্ন-খোৎনবগী সাইন্সতা রিসর্চ তৌবদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনগনি।
চান্সেলর মর্জনা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবুবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা মথংগী ভারত-জর্মনী ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কন্সল্তেসন ২০২৬কী অথেঙবা শরুক্তা জর্মনীদা পাংথোক্কনি হায়না য়ানখি অমসুং স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা চেৎশিলহন্নবগীদমক মখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।

Prime Minister's Office
India – Germany Joint Statement
12 JAN 2026 3:50PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, Federal Chancellor of the Federal Republic of Germany, H.E. Mr. Friedrich Merz, paid an official visit to India from 12-13 January 2026. The Chancellor was accompanied by a high-level delegation including 23 leading German CEOs and industry leaders.
This was Chancellor Merz’s first official visit to India and his first visit to Asia as Federal Chancellor, reflecting the high priority Germany attaches to India as a key strategic partner in the Indo-Pacific. The visit followed the successful 7th India–Germany Inter-Governmental Consultations (IGC) held in New Delhi on 25 October 2024, and comes at a high point in the journey of bilateral ties between the two countries, with completion of 25 years of India–Germany Strategic Partnership in 2025, and commemoration of 75 years of diplomatic relations in 2026. Both leaders sincerely appreciated the renewed momentum in bilateral engagement across government, business, civil society and academia that has played an instrumental role in advancing and deepening the Strategic Partnership.
Prime Minister Modi welcomed Chancellor Merz in Ahmedabad. The two Leaders paid floral tribute at the statue of Mahatma Gandhi at Sabarmati Ashram, and participated in the famous Kite Festival. The two Leaders also addressed India-Germany CEOs Forum. Chancellor Merz will also visit Bangalore with engagements focusing on business and technological collaboration between India and Germany.
Prime Minister Modi and Chancellor Merz held restricted and delegation-level talks in Ahmedabad on 12 January 2026. They reaffirmed the shared democratic values, commitment to a rules-based international order, and mutual respect underpinning the Strategic Partnership. Both leaders reviewed bilateral relations and discussed regional and global developments.
Defence and Security
The Leaders reaffirmed their commitment to strengthening defence and security cooperation. They welcomed the outcomes of the High Defence Committee meeting held in New Delhi in November 2025 to further augment bilateral defence cooperation including institutionalised services Staff Talks and visits of Service Chiefs. The leaders endorsed the commitment of both sides to deepen military-to-military cooperation through joint exercises, training and exchanges of senior officials, and noted with satisfaction regular reciprocal port calls by the Naval ships of both countries. The leaders welcomed the establishment of a new Track 1.5 Foreign Policy and Security Dialogue between the two countries.
Prime Minister Modi welcomed Germany’s intent to participate in Naval Exercise MILAN, and 9th Indian Ocean Naval Symposium (IONS) Conclave of Chiefs in February 2026, Air Combat Exercise TARANG SHAKTI in September 2026, as well as Germany’s decision to deploy a Liaison Officer to the Information Fusion Centre–Indian Ocean Region (IFC-IOR). Both sides expressed satisfaction at ongoing cooperation between Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR) for the Eurodrone MALE UAV programme, which will enable India to collaborate and harness advanced military technology and strengthen its strategic and defence ties with Europe.
The Leaders welcomed the signing of a Joint Declaration of Intent to develop a Defence Industrial Cooperation Roadmap to promote long-term industry-level collaboration, including technology partnerships, co-development and co-production of defence platforms and equipment. India welcomed Germany’s efforts to facilitate expeditious export clearances of defence equipment. The Leaders appreciated the growing interaction between Indian and German Defence businesses through Defence Roundtables/Seminars held in Berlin and New Delhi and welcomed regular exchanges in this area. Both Leaders lauded the continuing cooperation in submarines, obstacle avoidance system for helicopters and Counter Unmanned Aerial Systems (C-UAS), and looked forward to enhanced defence industrial collaboration by building a deepened relationship based on shared goals and complementarity of strength, namely skilled workforce and competitive costs from India and high technologies and investment from Germany.
In the context of cooperation on training and exchange, the two Leaders welcomed progress towards concluding a Memorandum of Understanding (MoU) on Peacekeeping training between institutions of both countries, Reciprocal Logistics Support Agreement between armed forces, and knowledge exchange in the field of new Defence Technologies between DRDO and Federal Office of Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw).
The two leaders unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations including cross border terrorism. They called for concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. They condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025 and the terror incident in Delhi on 10 November 2025. They committed to strengthen co-operation against terrorists and terrorist entities, including those listed in the UN 1267 Sanctions Committee. Both sides also called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as to disrupt terrorist networks and financing in accordance with international law. The Leaders welcomed the ratification of the Mutual Legal Assistance Treaty and noted the progress under the Joint Working Group on Counter-Terrorism.
Trade and Economy
The Leaders welcomed the sustained growth in bilateral trade and investment and noted that bilateral trade reached a record high in 2024, with the positive trend continuing through 2025. India-Germany bilateral trade in goods and services surpassed USD 50 billion in 2024, amounting to over 25% of India’s trade with EU. The leaders noted the strong two-way investments between India and Germany and the positive impacts of such investments in diversifying global supply chains. They reaffirmed their commitment to fully realising untapped economic potential, including through SMEs, startups, digitalization, AI, and innovation-driven enterprises. Prime Minister Modi invited German companies to invest / expand businesses in India to benefit from its strong economic growth, business-friendly environment, large highly-skilled workforce and immense opportunities to scale up operations. Chancellor Merz recommended Germany as an attractive location for investment by Indian companies.
Prime Minister Modi and Chancellor Merz reiterated their support for the conclusion of the India–EU Free Trade Agreement as a key outcome of the upcoming EU-India Summit, which will facilitate trade flows and inject further momentum into German-Indian economic relations.
The Leaders welcomed the signing of a Joint Declaration of Intent on strengthening the bilateral economic cooperation through the German-Indian CEO Forum, which will further promote business and industry collaboration, supported by the long-standing presence of German businesses in India and Indian businesses in Germany.
PM Modi and Chancellor Merz welcomed holding of the CEO forum, and interacted with leading CEOs and industry leaders of both sides to encourage more business collaboration and investment in areas such as technology, automotives, defence, shipbuilding, smart infrastructure, pharma, chemicals, bio-technology, industrial equipment engineering and energy.
Technology, Innovation, Science and Research
The Leaders welcomed progress in cooperation in critical and emerging technologies, including semiconductors, critical minerals, digitalisation, telecommunications, health and the bioeconomy; which consolidates the Innovation and Technology Partnership Roadmap.
They welcomed the strong willingness on both sides to establish an institutional dialogue across the semiconductor value chain through a new Joint Declaration of Intent on Semiconductor Ecosystem Partnership. They underlined the significance of enhanced institutional research and industrial collaboration between Indian and German semiconductor ecosystems. PM Modi welcomed opening of the Global Capability Centre (GCC) by German technology enterprise Infineon in GIFT city in March last year.
Recognizing the importance of resilient supply chains, the Leaders noted the progress on fostering collaboration in the field of critical minerals through a Joint Declaration of Intent (JDoI) on Critical Minerals cooperation. The two sides aim to explore opportunities in the areas of exploration of critical minerals, R&D, value addition through processing and recycling, as well as acquisition and development of critical mineral assets in both countries and third countries.
Regarding the Indo-German Digital Dialogue, the Leaders noted the finalization of its Work Plan for 2026–27 and emphasised the importance of collaboration on internet & data governance, AI, semiconductors and Industry 4.0, and emerging technologies. The Leaders acknowledged the signing of a JDoI on cooperation in the field of Telecommunications.
The leaders noted the extension of tenure of the Indo-German Science and Technology Centre (IGSTC) and expressed their satisfaction of IGSTC’s flagship role in promoting bilateral industry-academia strategic research in areas of advanced manufacturing, medical technologies, sustainable production, bioeconomy, waste to wealth initiatives, and artificial intelligence for sustainability. The leaders acknowledged the contribution of programmes under the IGSTC such as (2+2) industry-academia projects and Women Involvement in Science and Engineering Research (WISER).
Both Leaders welcomed the progress to establish Indo-German Centres of Excellence on Innovation (IG-CoE) focusing on Digital Convergence, Battery Technology, Green Transportation, and Affordable Healthcare. The Leaders expressed their appreciation on initiation of a bilateral cooperation on Bioeconomy, to deliver transformative outcome in genomics, 3D bioprinting & biomanfacturing. The Leaders also appreciated the high-level of engagement reflected in India’s participation in major science facilities at Facility for Antiproton and Ion Research (FAIR) and Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY), and expressed confidence in the continued cooperation at PETRA-III and the free-electron laser facilities at DESY.
The Leaders noted the enhanced dialogue in the area of Space between Indian Space Research Organization (ISRO) and German Space Agency (DLR) and welcomed the possibility to further expand the cooperation between the two agencies. Both sides agreed to enhance space industry level engagements.
The Leaders reaffirmed their commitment to foster evidence-based and people centric traditional medicine practices for affordable healthcare. They welcomed the MoU between the All- India Institute of Ayurveda and Charité University of Germany to promote scientific cooperation in traditional medicine.
Green and Sustainable Development Partnership/Renewable Energy
The leaders noted that 2026 marks half-time of the commitment period of the Green and Sustainable Development Partnership (GSDP), and expressed satisfaction at implementation of this flagship initiative between India and Germany, which has intensified bilateral cooperation on sustainable development and climate action and strengthened the strong commitment to the SDGs and the implementation of the Paris Agreement. Out of German government’s total commitment of 10 billion euros until 2030, mostly as concessional loans, approximately 5 billion euros have already been used or earmarked since 2022 for projects on climate mitigation and adaptation, renewable energy, sustainable urban development, green urban mobility, natural resource management, forestry, biodiversity, agroecology, circular economy and skilling. In that way, Indo-German collaboration under GSDP has contributed to Government of India’s flagship programmes and projects such as PM e-Bus Sewa, the Solar Rooftop Programme, the National Green Hydrogen Mission, Ahmedabad, Surat and Bangalore Metro Rail Projects, the Water Vision 2047 as well as for, climate-resilient urban infrastructure in Tamil Nadu, battery storage project in West Bengal, the new Indo-German collaboration in the area of agro-photovoltaic and financing for public financial institutions to expand renewable energy.
The Leaders reaffirmed the importance of mobilising finance and investment for renewable energy and welcomed the joint efforts under the India-Germany Platform for Investments in Renewable Energy Worldwide, such as the launch of joint working groups on solar energy manufacturing and wind energy in October 2025, as well as the newly established Joint Working Group on Battery Energy Storage Solutions. These joint working groups will deepen bilateral collaboration in technology, standards, regulation and supply chain resilience for renewable energy, and foster exchange and investments of companies from India and Germany.
The Leaders expressed satisfaction at the ongoing cooperation on Green Hydrogen, including work under the joint roadmap within the Indo-German Energy Forum, and underscored the need to align India’s National Green Hydrogen Mission and Germany’s National Hydrogen Strategy through deeper technological, commercial and regulatory collaboration, as well as strengthened business-to-business linkages. To further advance cooperation on developing hydrogen regulations and standards in India, the Leaders welcomed the signing of the MoU between the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) and the German Technical and Scientific Association for Gas and Water Industries (DVGW). They also welcomed the signing of one of the largest Offtake Agreement under India's National Green hydrogen Mission, for supply of Green Ammonia from AM Green to Uniper Global Commodities.The Leaders welcomed the progress which has so far been made by committed stakeholders in the private sector, in particular a recently signed binding large-scale offtake agreement for Indian-produced green ammonia.
The leaders expressed satisfaction at the outcomes of Triangular Development Cooperation (TDC) projects in Africa and Latin America and reaffirmed the commitment of both sides to mobilizing complementary strengths and capabilities for supporting sustainable and inclusive development in third countries. They welcomed the decision to scale up TDC projects in Ghana, Cameroon and Malawi.
Indo-Pacific, Connectivity and Global Issues
The Leaders reaffirmed their commitment to a free and open Indo-Pacific, respect for international law including UNCLOS, and announced a new bilateral Indo-Pacific consultation mechanism. India welcomed Germany’s continued and growing engagement in the region, including activities under the Capacity Building and Resource Sharing pillar of the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) co-led by India and Germany.
Reaffirming their strong support to India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC), the leaders emphasized its transformational potential in reshaping and promoting global commerce, connectivity and prosperity. In this context, they look forward to the first IMEC ministerial meeting to take concrete steps for advancing this initiative.
India and Germany reiterated the urgent need for comprehensive reforms of the UN Security Council, through the expansion of permanent and non-permanent categories of membership to reflect contemporary realities. In this regard, the two countries called for moving forward towards commencing text-based negotiations at the IGN.
The two leaders reiterated their concern over the ongoing war in Ukraine, which continues to cause immense human suffering and negative global consequences. They expressed support for efforts to achieve a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law and the principles of the UN Charter.
The two leaders welcomed the Gaza Peace Plan and noted the adoption of United Nations Security Council Resolution 2803 of 17 November 2025 as a step forward to end the conflict in Gaza. They encouraged all parties to implement this resolution in its entirety. They underlined the need for unhindered and at scale delivery of humanitarian aid to Gaza as well as unimpeded access for humanitarian organizations. They reaffirmed their readiness to support efforts towards just and durable peace and reiterated their call for a just, lasting and comprehensive resolution of the conflict in the Middle East in the form of a negotiated Two State Solution.
The Leaders underscored the urgent need for accelerated global action on climate change and welcomed the UNFCCC process. They highlighted the significance of the Paris Agreement and reaffirmation of COP 30 in Belém and the decisions taken under it in recent years, especially to create a Just Transition Mechanism and Technology Implementation Programme and look forward to the Global Stocktake. They called for significantly enhanced climate action and increasing efforts in the areas of climate finance and technology transfer to support developing countries in a just transition to green and sustainable energy systems and economies and in adapting to the increasing impacts of climate change. They emphasized the potential of well-designed climate action for economic development and poverty reduction and the importance of scaling up climate finance by all actors for shaping and accelerating the transition along national and cross-border value chains. They also recognized the threats by natural disasters and severe weather events as well as the implications arising from climate change, environmental degradation and biodiversity loss for security.
They agreed to strengthen cooperation in addressing global health challenges, including pandemic preparedness and response, combating antimicrobial resistance, and ensuring equitable access to affordable healthcare and medicines.
Education, Skilling, Mobility and Culture
Both leaders reaffirmed that strong people-to-people ties constitute a vital pillar of the Strategic Partnership and welcomed growing exchanges of students, researchers, skilled professionals, artists, and tourists. They recognized the valuable contribution of the Indian community to Germany's economy, innovation and cultural life, while underscoring the importance of expanded cooperation in education, research, vocational training, culture and youth exchanges to foster mutual understanding. PM Modi thanked Chancellor Merz for the announcement of the visa free transit facility for Indian passport holders for transiting through Germany which will not only facilitate and ease travel of Indian nationals, but will further intensify people to people links. Both sides expressed willingness to further strengthen legal mobility and strengthen cooperation on return of persons required to leave the country and in the fight against irregular migration, human trafficking and document and visa fraud[ by fully implementing the provisions of the Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA).
The Leaders noted the growing number of Indian students in Germany, as well as the expanding network of joint and dual degree programmes, collaborative research and institutional partnerships in higher education. The deepening exchanges are also reflected in projects designed to support Indian students’ and graduates’ job market integration in Germany. They welcomed the institutional linkages between Indian Institutes of Technology and Technical Universities in Germany. They welcomed the creation of an Indo-German Comprehensive Roadmap on Higher Education to deepen institutional linkages. PM Modi invited leading German universities to open campuses in India under the New Education Policy.
The Leaders expressed satisfaction at the ongoing cooperation in skilled migration under the Migration and Mobility Partnership Agreement. In line with this commitment and the German skilled labour strategy both countries aim to facilitate the mobility of skilled workers in a manner that benefits all parties while safeguarding against exploitation and ensuring compliance with international labour standards. The Leaders welcomed the signing of the JDI on Global Skills Partnership, which focuses on creating an ethical and sustainable framework for skilled mobility, particularly to address Germany’s growing demand for healthcare professionals, while safeguarding the rights and welfare of workers. The Leaders also welcomed the signing of the JDI to establish an Indo-German Centre of Excellence for Skilling in Renewable Energy, which will strengthen cooperation in curriculum development for the Indian and German job market, cooperation with German and Indian Industry and training of trainers in the renewable energy sector. In this context, both sides remain committed to the goal of expanding the teaching of the German language in India, including in secondary schools, universities and vocational education centers.
India and Germany share strong historical and cultural connections. The leaders welcomed the MoU between the German Maritime Museum - Leibniz Institute for Maritime History (DSM), Bremerhaven, and the National Maritime Heritage Complex at Lothal, which will deepen cooperation on maritime heritage and showcase shared elements of maritime history. In this context, there is renewed interest in museum collaborations. The leaders welcomed the finalization of the JDoI on Cooperation in Sport, which will strengthen collaboration inter alia in athlete training, sports governance, integrity and athletes' rights, as well as research in sport science.
Chancellor Merz thanked Prime Minister Modi for the warm hospitality extended to him and his delegation. Both Leaders agreed that the next India–Germany Inter-Governmental Consultations will be held in Germany later in 2026 and reaffirmed their shared commitment to further deepening the Strategic Partnership.