প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিক্সিৎ ভারত য়ং লীদর্স দাইলোগ ২০২৬দা ৱা ঙাংখ্রে
অনৌবা আইদিয়াশিং, ইনর্জী অমসুং পান্দমগা লোয়ননা য়ুবা শক্তিনা জাতি শেমগৎনবগী মাংজিল থানা হোৎনরি: পি.এম.
স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিংনা নহারোলশিংদা মখা তানা ইথিল পীগনি: পি.এম.
নহারোলদা ময়েক শেংনা মীৎয়েং থমদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী সক্সেসিব স্কিমশিং হৌদোকখি। ভারত্তা স্তার্তঅপ রিভোল্যুসনগী তশেংবা শাহৌ লৈখিবা অসি মফম অসিদগীনি: পি.এম.
ভারতনা কলচর, কন্তেন্ত অমসুং ক্রিএতিভিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ওরেঞ্জ ইকনোমীদা চাউনা গ্রোথ লৈবা উবা ফংলি: পি.এম.
হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা ঐখোয়না হৌদোকখিবা রিফোর্ম কয়ামরুম অসি হৌজিক রিফোর্ম এক্সপ্রেস অমদা ওন্থোকপা ঙম্লে। রিফোর্মশিং অসিগী ময়োলদা ঐখোয়গী য়ুবা শক্তি লৈ: পি.এম.
ভারতকী নহারোলনা ভারতপু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী নীংতম্বা ফংহন্নবা ফিরেপ লৌগদবনি: পি.এম.
12 JAN 2026 9:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা ভিক্সিৎ ভারত য়ং লীদর্স দাইলোগ ২০২৬গী অরোইবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না অহানবা ওইনা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌবা মতমদা, ঙসিগী নহা ওইরিবা নাগরিক কয়া অদু পোক্ত্রি, অমসুং মহাক্না ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইনা ওফিস পায়বা মতমদা, মখোয় অয়াম্বদি অঙাং ওইরি। মতমনা হৌখ্রবসু, নহা ওইরিবা মীরোল অসিদা মহাক্কী থাজবা অসি লেপ্পা লৈতবা অমসুং লেংদনা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং, অদোমগী হৈশিংবশিং, ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা অদোমগী ইনর্জীদগী ইনর্জী লৌরকখি। অমসুং ঙসি য়েংবীয়ু, ময়াম পুম্নমক্না চাউখৎলবা ভারতকী পান্দমগী ৱায়েল চুপ্লি পাইরি।"
২০৪৭ ফাওবা, ভারতনা নীংখা তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা মতম অসি লৈবাক অসিগী অমসুং নহাশিংগী অনিমক্কী ওইনা ৱারেপ লৌগদবা মতমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ভারতকী মপাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বনা ভারতকী মপাঙ্গল শেমগনি অমসুং মখোয়গী মাইপাকপা অসিনা লৈবাক অসিবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি। ভিক্সিৎ ভারত য়ং লীদর্স দাইলোগকী শরুক য়ারবশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান ফংবদা নহারোলশিংগী লুচিংবগী মরুওইবা থৌদাং অদু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসি স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওনগা চপ মান্ননা পাংথোক্লি। “স্বামী বিবেকানন্দবু নীংশিংদুনা ঐখোয়না চহি খুদিংগী জনুৱারীগী তাং ১২দা নেস্নেল য়ুথ দে পাংথোকই। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংদগী পুক্নিং থৌগৎলদুনা জনুৱারীগী তাং ১২বু ভিক্সিৎ ভারত য়ং লীদর্স দাইলোগকীদমক্তা খনখ্রে। স্বামী বিবেকানন্দগী পুন্সি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা লমজিং-লমতাকনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখ্রে।
ভিক্সিৎ ভারত য়ং লীদর্স দাইলোগকী খোংজেল য়াংনা চাউখৎলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা মসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী এজেন্দা শেমগৎপদা নহাশিংনা হকথেংননা শরুক য়াবা ঙমহল্লিবা শক্তি লৈবা প্লেৎফোর্ম অমনি হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনিসিয়েতিব অসিগা লোয়ননা নহারোল করোর কয়া শরুক য়াবা, রেজিস্ত্রেসন মিলিয়ন ৫ হেনবা, ভিকেসিত ভারত চেলেঞ্জতা নহারোল মিলিয়ন ৩ হেনবনা শরুক য়াবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শেয়র তৌবা, নহারোলশিংগী শক্তি অসিগুম্বা পাক-শন্না শরুক য়াবা অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি।
ইনপুতশিংগী ক্বালিতী অসিবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা হীরমশিং হায়বদি নুপীনা লুচিংবা চাউখৎপা অমসুং দেমোক্রেসীদা নহাশিংনা শরুক য়াবা অসিনচিংবদা পীরিবা ৱাখল্লোনশিং অদু থাগৎখি। থৌরম অদুদা পীখিবা প্রজেন্তেসনশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়শিং অসিনা ভারতকী অমৃত পীধিগী চাউখৎলবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা অচেৎপা ৱারেপ অদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী জেনরেসন জেদকী ক্রিএতিবিতী অমসুং ইন্নোবেতিব স্পিরিত অদুসু পনখি অমসুং মীফম অসি মায় পাক্না পাংথোকপগীদমক নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবা পুম্নমক অমসুং মেরা য়ুবা ভারত ওর্গনাইজেসনগী মেম্বরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪গী মমাংগী মতম অদু নীংশিংখি অমসুং মসি পোলিসী পেরালাইসিস, কা হেনবা রেদ তেপ অমসুং নহারোলশিংগীদমক অকক্নবা খুদোংচাবশিংগী মতম অমনি হায়না শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলশিংনা থবক, একজামিন অমসুং বিজিনেস হৌদোকপদা ৱারেপ লৌবদা থিন্থবা অমসুং পোলিসীশিং অদু ফজনা ইমপ্লিমেন্ত তৌদবগা লোয়ননা অৱাবা থৌওংশিং থেংনখি। ঙসি অবনোর্মেল ওইনা উরিবা অসি চহি তরাগী মমাংদা চৎনবী ওইরম্মি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মতম অদুদগী লৈঙাক্কী অহোংবশিংনা ভারতকী নহাশিংগী পুন্সি মহিংদা করি অহোংবা পুরক্লিবগে হায়বদু মহাক্না ফোংদোকখি।
ৱ. স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম অসি অহোংবা পুরকপগী খুদম অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্তার্ত-অপ কলচরদা চহি কয়াদগী মালেমগী থাক্তা চাউখৎলক্লবসু, ২০১৪গী মমাংদা ভারতনা স্তার্ত-অপশিংদা মীৎয়েং চঙবা ঙমখিদে। “২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্তঅপ ৫০০দগী তাখি। স্তার্তঅপ কলচর লৈতবনা মরম ওইদুনা সেক্তর খুদিংমক্তা সরকারগী ইন্তরভেন্সন লৈখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংগী হৈশিংবা, মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং, মখোয়গী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগী খুদোংচাবা ফংখিদে” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নহাশিংগী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থাজবা অসিনা নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংদা শক্তি পীনবদা মীৎয়েং থমদুনা অনৌবা চাউখৎ থৌরাং অমা পুরক্লে। মহাক্না স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া, ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, অমসুং তেক্স অমসুং কমপ্লাইন্সকী সিম্প্লিফিকেসনগুম্বা মরুওইবা রিফোর্মশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিং শন্দোক্না তাকখি। মখোয়শিং অসিনা মমাংদা সরকারনা দোমিনেৎ তৌবা সেক্তরশিংবু ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকীদমক হাংদোক্তুনা ভারতকী স্তার্ত অপ রিভোলুসন খোঙজেল য়াংহনখি।
স্পেস সেক্তরবু মরুওইবা খুদম অমা ওইনা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "চহি ৫-৬গী মমাংদা, স্পেস সেক্তরবু খুমাং চাউশিলহন্নবা থৌদাং অসি ইসরোগী খক্তদা লৈরম্মি। ঐখোয়না স্পেস সেক্তরবু প্রাইবেৎ এন্তর্প্রাইজকীদমক হাংদোকখি, সপোর্তিং ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং শেমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রাইবেৎ পার্তিসিপেসনগীদমক মসি হাংদোকপা অসিনা স্তার্তঅপ ৩০০ হেনবগী থোরকপদা মতেং পাংলি। মহাক্না স্কাইরুৎ এরোস্পেস অমসুং অগ্নিকুল কোস্মোসকী মাইপাকপশিং অদু পল্লদুনা মসিনা নহাশিংনা লুচিংবা ইন্নোবেসন্না মতৌ করম্না ভারতপু অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহনবগে হায়বগী খুদম ওইরি।
অথিংবা থম্লিবা চৎন-কাঙলোনশিং কোমথোকপনা মমাংদা অরুবা আইনশিং অমসুং লাইসেন্স পীবগী চয়েৎনবা লৈরম্বা দ্রোন সেক্তরবু মতৌ করম্না হোংদোকহনবগে হায়বদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না মখা তাখি, "মাইদ-ইন-ইন্দিয়া দ্রোনশিং অমসুং নমো দ্রোন দিদিসকুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা দ্রোন তেক্নোলোজীদা নহাশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং লৌউ-শিংউদা কান্নবা পীবা অচম্বা কাংলোনশিং শেম্লে" হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না মতম অমদা পব্লিক এন্তর্প্রাইজশিংনা দোমিনেৎ তৌখিবা দিফেন্স সেক্তরদা অচৌবা রিফোর্মশিং পাংথোকখিবগী ৱাফমসু থমখি। “ঙসিদি, দিফেন্স স্তার্ত অপ ১০০০ হেন্না ভারত্তা মথৌ তৌরি। নহা খরনা দ্রোনশিং শাগৎলি, অতোপ্পা অমনা এন্তি-দ্রোন সিস্তেমশিং শেমগৎলি, মীওই খরনা এ.আই. পাৱরদা কেমেরা শেমগৎলি, অদুগা অতোপ্পশিংনা রোবোতিক্সতা থবক তৌরি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিব অসিনা অনৌবা জেনরেসনগী ক্রিএতরশিং শেমগৎপদা অমসুং ভারতকী ওরেঞ্জ ইকোনোমী, কলচর, কন্তেন্ত অমসুং ক্রিএতিবিতীদা মীৎয়েং থমদুনা চাউখৎহনবদা পীরিবা ইথিল অদু পনখি। ভারতনা "ওরেঞ্জ ইকোনোমী" হায়বদি কলচর, কন্তেন্ত অমসুং ক্রিএতিবিতীদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলক্লি। মীদিয়া, ফিল্ম, গেমিং, ম্যুজিক, দিজিতেল কন্তেন্ত অমসুং ভি.আর.-এক্স.আর.গুম্বা লমশিংদা ভারত অসি মালেমগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। “‘ৱার্ল্দ ওদিও-ভিজুএল এন্দ এন্তর্তেন্মেন্ত সমিৎ’ (ৱেবস) অসি নহা ওইরিবা ক্রিএতিবশিংগী মরুওইবা লোঞ্চ পেদ অমা ওইরে। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, সেক্তরগী মতাংদা করিগুম্বা খন্নরবসু, ঙসি ভারত্তা ঙমখৈ লৈতবা খুদোংচাবশিংগী থোঙ হাংলি” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। মহাক্না নহারোলশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু চাউনা থাজবা থমদুনা চৎথনবা হায়খি অমসুং সরকারনা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা হৌদোকখিবা রিফোর্ম এজেন্দা অসি নহারোলশিংবু মরুওইনা থমদুনা খোঙজেল য়াঙখৎলে। নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগীদমক প্রোসেসশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং সেভিং হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিং ওইনা মহাক্না নেক্স জেনরেসনগী জি.এস.তি.গী রিফোর্মশিং অমসুং লুপা লাখ ১২ ফাওবগী তেক্স রিলিফশিং পনখি। এ.আই. অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিংনা পুরক্লিবা ইনর্জীগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি সিভিল ন্যুক্লিয়র ইনর্জী, শান্তি এক্ততা পুরকখিবা রিফোর্মশিং অসিনা পাৱর সপ্লাই অমা লৈহন্নবা, পাক-শন্না থবক ফংহন্নবা অমসুং শেন্মিৎলোনদা পোজিতিব স্পিলওভর ইফেক্তশিং লৈহন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী ওইবা ৱার্কফোর্সকী অৱাৎপা অদু পনখি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংবু মালেমগী ওইবা খুদোংচাবশিংগীদমক শেম-শাবগী স্ত্রেতেজীদা মরুওইবা পীখি। ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমগী ওইনা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অদুগীদমক শেম-শারিবা ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মরম অসিনা, স্কিল দিবেলপমেন্তকা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লেপ্তনা রিফোর্মশিং পাংথোক্লি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতুংদা, হৌজিক হায়র এজুকেসনগা মরী লৈনবা রিগুলেসনশিং রিফোর্ম তৌরি হায়না মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি। “মপান লৈবাক্কী য়ুনিভর্সিতীশিংসু ভারত্তা মখোয়গী কেম্পসশিং হাংলি। হন্দক্তা, লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেনফমগা লোয়ননা পি.এম. সেতু প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। মসিগী মখাদা, আই.তি.আই. লিশিং কয়া অমা অপগ্রেদ তৌরগনি। মসিনা নহাশিংবু ইন্দস্ত্রীগী হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মথৌ তাবশিংগা চুনবা ত্রেনিং পীবা ঙম্লগনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
লৈবাক অমনা মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং চাউখৎপা ওইনবগীদমক্তা মশা-মরোমদোম থাজবা অসি তঙাইফদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মাকৌলেগী কোলোনিএল মতমগী এজুকেসন পোলিসীশিংবু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না ইন্দিয়নশিংদা মখোয়গী হেরিতেজ, প্রদক্তশিং অমসুং তৌবা ঙম্বশিংগা মরী লৈননা মশাগী থাক নেম্বগী ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লি। ভারতকী নহারোলশিংদা ৱাখল্লোন অসিবু কোকহন্নবা অপুনবা ৱারেপ লৌনবা তকশিনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "চহি ১০গী মনুংদা, মাকৌলাগী থৌনা ফরবা পোলিসীশিং অসি চহি ২০০ মপুং ফারগনি। মরম অসিনা, লৈবাক অসিগী নহারোল খুদিংমক্না ৱাখল্লোন অসিদগী ভারতপু কোকহন্নবা ৱারেপ লৌগদবনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মশাগী হেরিতেজবু ইকাই খুম্নবা অদুগা গ্লোবেল নোলেজগীদমক্তা ওপন ওইবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না বেদিক্কী ৱাহৈ 'অনো ভাদ্রাহ ক্রতোভো য়ন্তু বিশ্বাতাহ' হায়বদি, মায়কৈ খুদিংদগী অফবা, কান্নবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোনশিং লাকপীয়ু হায়বা ৱাহৈ অসি পনখি। "অদোম্না মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অসিদগী তমগদবনি, অদুবু অদোমগী হেরিতেজ অমসুং ৱাখল্লোনশিংবু হন্থনা লৌবগী চৎনবী অসি লৈহন্দনবা হোৎনগদবনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাফম পনখি মহাক্না মালেমগী ৱাখল্লোনশিংবু শৌগৎখি অদুবু ভারতকী মরমদা লৈরম্বা অরানবা ৱাখল্লোনশিংবু শিংন্দুনা অফবা জাতি অমগী মঙলানদা ইথিল পীরি। মহাক্না নহারোলশিংবু থৌনা লৈনা মাংলোমদা চংশিন্নবা, ফিৎনেস ঙাক্তুনা লৈনবা অমসুং মখোয়গী ওইথোকপা য়াবশিং অদুদা থাজবা থমদুনা নুংঙাইবা ফোংদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। “ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং থৌনা অদুদা মপুং ফানা থাজবা থম্লি। ৱাহৈশিং অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু নেস্নেল য়ুথ দেগী য়াইফ পাউজেল পীজরি" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2026
With innovative ideas, energy and purpose, Yuva Shakti is at the forefront of nation-building: PM
Swami Vivekananda's thoughts continue to inspire the youth: PM
With a clear focus on the youth, we rolled out successive schemes; it was from here that the startup revolution truly gathered momentum in India: PM
India is experiencing remarkable growth in the Orange Economy, rooted in culture, content and creativity: PM
Over the past decade, the series of reforms we began has now turned into a Reform Express; at the heart of these reforms is our Yuva Shakti: PM
India's youth must take a resolve to free the nation from the mindset of slavery: PM
12 JAN 2026 9:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the concluding session of Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2026 in New Delhi, today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that when he first took the oath as Chief Minister, many young citizens of today had not yet been born, and when he assumed office as Prime Minister in 2014, most of them were still children. Despite this passage of time, he emphasized that his trust in the younger generation has remained constant and unwavering. “Your capability, your talent, I have always drawn energy from your energy. And look at today, all of you are holding the reins of the goal of a Developed India”, Shri Modi noted.
The Prime Minister emphasized that the period leading up to 2047, when India marks 100 years of independence, is a decisive phase for both the nation and its youth. He stated that the strength and capabilities of young Indians will shape India’s strength, and their success will elevate the country to new heights. Congratulating participants of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, the Prime Minister underscored the critical role of youth leadership in achieving the vision of a developed India.
The Prime Minister noted that the event coincides with the birth anniversary of Swami Vivekananda. “Remembering Swami Vivekananda, we celebrate National Youth Day every year on 12 January. Inspired by his ideals, 12 January has been chosen for the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue. The life of Swami Vivekananda is a great guiding light for all of us”, Shri Modi emphasised.
Expressing satisfaction over the rapid growth of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, Shri Modi described it as a powerful platform enabling direct youth participation in shaping India’s development agenda. “The association of crores of young people with this initiative, more than 5 million registrations, over 3 million youths participating in the Viksit Bharat Challenge, and sharing their ideas for the nation’s development, such large-scale engagement of youth power is unprecedented”, Shri Modi highlighted.
Appreciating the quality of inputs, the Prime Minister particularly lauded the thoughtful ideas presented on key themes such as Women-Led Development and Youth Participation in Democracy. Referring to the presentations made during the event, he said they reflect the strong resolve of India’s Amrit Peedhi to build a developed nation. The Prime Minister also underlined the creativity and innovative spirit of India’s Gen Z and congratulated all young participants and members of the Mera Yuva Bharat organization for the successful conduct of the dialogue.
The Prime Minister recalled the period before 2014, describing it as an era of policy paralysis, excessive red tape, and limited opportunities for youth. He noted that young people then faced cumbersome procedures for jobs, exams, and starting businesses, with delays in decision-making and poor implementation of policies. He emphasized that what seems abnormal today was routine a decade ago, highlighting how governance reforms have since changed the experience of India’s youth.
The Prime Minister cited the startup ecosystem as an example of change, noting that despite global growth in startup culture over decades, India had very limited focus on startups before 2014. “Until 2014, there were fewer than 500 registered startups in the country. In the absence of a startup culture, government intervention dominated every sector. Our youth talent, their capabilities, did not get the opportunity to fulfill their dreams”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized his trust in the capabilities of India’s youth, stating that this confidence led to a new development approach focused on empowering young innovators. He highlighted key reforms and initiatives such as Startup India, Digital India, Ease of Doing Business, and simplification of tax and compliance, which accelerated India’s startup revolution by opening previously government-dominated sectors to entrepreneurship.
Citing the space sector as a major example, Shri Modi said, “Until 5–6 years ago, the responsibility of advancing the space sector rested solely with ISRO. We opened the space sector to private enterprise, created supporting frameworks and institutions.” Shri Modi noted that opening it to private participation has led to the emergence of over 300 startups. He highlighted achievements by Skyroot Aerospace and Agnikul Cosmos as evidence of how youth-led innovation is transforming India into a global leader in emerging technologies.
The Prime Minister highlighted how easing restrictive regulations transformed the drone sector, which was earlier burdened by complex laws and licensing. “Simplified rules enabled youth-led growth in drone technology, benefiting national security and agriculture through Made-in-India drones and initiatives like the Namo Drone Didis”, he added.
He also noted major reforms in the defence sector, which public enterprises once dominated. “Today, more than 1,000 defence startups are operating in India. One young person is building drones, another is developing anti-drone systems, someone is creating AI-powered cameras, while others are working in robotics,” Shri Modi underscored.
The Prime Minister highlighted the impact of the Digital India initiative in nurturing a new generation of creators and driving the growth of India’s Orange Economy, centred on culture, content, and creativity. “India is witnessing unprecedented growth in the ‘Orange Economy’, that is, culture, content, and creativity. India is emerging as a major global hub in areas such as media, film, gaming, music, digital content, and VR-XR” Shri Modi noted. “The ‘World Audio-Visual and Entertainment Summit’ (WAVES) has become a major launch pad for young creators. In other words, no matter the sector, the doors of limitless opportunities are opening in India today,” Shri Modi added. He urged youth to pursue their ideas boldly, assuring them of the government’s continued support.
The Prime Minister stated that the reform agenda initiated over the last decade has accelerated, with youth at its core. He highlighted next-generation GST reforms and tax relief up to ₹12 lakh as measures that simplify processes and increase savings for young professionals and entrepreneurs. Emphasizing the growing demand for energy driven by AI and advanced manufacturing, he noted that reforms in civil nuclear energy, the SHANTI Act, aim to ensure an assured power supply, generate large-scale employment, and create positive spillover effects across the economy.
The Prime Minister highlighted global workforce shortages and emphasized India’s strategy to prepare its youth for international opportunities. “Our effort is to ensure that India’s youth are prepared for the opportunities emerging across the world. Therefore, continuous reforms are being carried out in sectors related to skill development”, Shri Modi underlined. He reiterated that after the new National Education Policy, regulations related to higher education are now being reformed. “Foreign universities are also opening their campuses in India. Recently, the PM SETU Programme was launched with investments worth thousands of crores of rupees. Under this, thousands of ITIs will be upgraded so that youth can be trained in line with the current and future needs of industry”, Shri Modi noted.
The Prime Minister stressed that self-confidence is essential for a country to be self-reliant and developed. Referring to Macaulay’s colonial-era education policies, he noted that they instilled a sense of inferiority among Indians toward their own heritage, products, and capabilities. Calling upon India’s youth to resolve collectively to overcome this mindset, Shri Modi said, “In ten years, it will mark 200 years since Macaulay’s audacious policies, and therefore, every young person in the country must resolve to free India from this mentality.”
The Prime Minister highlighted the importance of being open to global knowledge while valuing India’s own heritage, quoting the Vedic phrase “Aano Bhadrāh Kratavo Yantu Vishwatah”, that is, let auspicious, beneficial, and excellent thoughts come to us from all directions. “You must learn from the best practices around the world, but never let the tendency to undervalue your own heritage and ideas dominate”, Shri Modi stated.
Shri Modi cited Swami Vivekananda who embraced global ideas but challenged misconceptions about India, inspiring a vision for a better nation. He encouraged youth to advance with energy, maintain fitness, and embrace joy, expressing unwavering faith in their potential. “I have complete faith in all of you, in your capabilities and energy. With these words, I once again wish you all a very Happy National Youth Day”, the Prime Minister concluded.