প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রীমদ বিজয়রত্ন সুন্দর সুরীশ্বরজী মহারাজগী ৫০০শুবা লাইরিক ফোঙবদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা পাউজেল
11 JAN 2026 1:48PM by PIB Imphal
জয় জিনেন্দ্র!
শেংলবা থৌরম অসিদা, ঐখোয়গী ইথিলগী হৌরকফম, শেংলবা ভুবনভানুসুরিশ্বর জি মহারাজগী খুয়াদা ঐনা কোক নোঞ্জরি। ঐনা থৌরম অসিদা প্রশান্তমূর্তি সুবিশাল গচ্ছাধিপতি পূজ্য শ্রীমদ বিজয় রাজেন্দ্রসুরীশ্বর জি মহারাজ, পূজ্য গচ্ছাধিপতি শ্রী কল্পতরুসুরিশ্বর জি মহারাজ, সরস্বতীর কৃপাপাতার পরম পূজ্য আচার্য ভগবান শ্রীমদ বিজয়রত্নসুরিশ্বর জি মহারাজ, অমসুং সাধুশিং অমসুং সাধবীশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
শ্রী কুমারপালভাই শাহ, কল্পেশভাই শাহ, সঞ্জয়ভাই শাহ, অমসুং কৌশিকভাই সংঘভি য়াওনা উর্জ মহোৎসব কম্মিতিগী মেম্বর খুদিংমক ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। শ্রীমদ বিজয়রত্ন সুন্দর সুরীশ্বরজী মহারাজগী ৫০০শুবা লাইরিক ফোঙবা শরুক য়াবা অসি ঐখোয় লাইবক য়াম্না ফবনি। মহারাজ সাহেবনা অরিবা লাইরিকশিং খক্তগী লৌশিং লৈবতা নত্তনা, মসি হিংহল্লি অমসুং মসি মীয়ামগী পুন্সিদা য়ৌহন্নবা অতোপ্পশিং ইথিল পীখি। মহাক্কী গুন অসি খাংবা কনবা, অচম্বা অমসুং নাখৈ শেংবগী শিংথানিঙাই ওইনা অপুনবা অমনি। মহাক্না ইবদা মহাক্কী ৱাহৈশিং ফজনা শীজিন্নৈ; মহাক্না ৱা ঙাংবদা, মহাক্কী ৱাহৈশিংদা মীওইবগী অৱাবা খঙবগী শক্তি য়াওই অমসুং তুমিন্না লৈবা ফাওবদা, মহাক্না লমজিংই। মহাক্কী ৫০০শুবা লাইরিক্কী সবজেক্ত “প্রেমনু বিশ্বা, বিশবানো প্রেম” অসিনা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লি। লাইরিক অসিদগী ঐখোয়গী খুন্নাই, ঐখোয়গী নহারোল অমসুং মীওইবা খুন্নাই কান্নবা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অখন্নবা থৌরম অসিদা, উর্জা মহোৎসব অসিনা মীয়ামদা অনৌবা থৌনা অমা পীগনি। ঐনা মীয়ামগী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মহারাজগী ৫০০শুবা লাইরিক অসি মশিং থিঙমদ্রবা ৱাখলগী মনিশিংনা থল্লবা পাক্লবা সমুদ্র অমগুম্বনি। মীওইবা খুন্নাইগী অৱাবা কয়া কোক্নবা অচম্বা অমসুং অধ্যতিক্কী পাম্বৈশিং লাইরিক অসিনা পীরি। মতম অমসুং ফিবমশিংগী মতুংইন্না, লাইরিক অমমম্না লমজিংনবা মৈরা অমা ওইনা থবক তৌরি। অহিংশা, মশাগী ওইজবা থিদবা, নুংশিবা, খাংবা কনবা অমসুং নুংশিন্ননা হিংমিন্নবা অসি ঐখোয়গী তির্থানকারাশিং অমসুং ওজাশিংনা তাকপীবা অদু হায়রিবা লাইরিকশিং অসি মতমগী অনৌবা মওংদা উবা ফংলি। মুক্নবা অমসুং তোখায় তাবনা থল্লবা মালেম অসিদা “প্রেমনু বিশ্বা, বিশবানো প্রেম” অসি লাইরিক অমা খক নত্তে, মসি লাইৱা অমনি। লাইৱা অসিনা ঐখোয়দা নুংশিবগী শক্তি উৎলি অমসুং মালেম্না কন্নবা থিরিবা শান্তি অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী লম্বী ঐখোয়দা তাক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী জেন ফিলোসোফিগী লমজিংবা অসি "পরস্পরপগ্রহো জীবনম”- হায়বদি থৱায় পানবা খুদিংমক অমগা অমগা শম্নৈ। ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি খঙবদা, ঐখোয়গী পান্দম অসি নাইতোম খনবদগী অপুনবদা হোংলকই। ঐখোয়না লনাইগী অনিংবশিং ফংনবা হোৎনবগী মহুত্ত খুন্নাইগী অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী পান্দমশিংগী ৱাখল খনবা হৌরকই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোহননা, নবকার মন্ত্র দেগী থৌরম ঐনা শরুক য়ারিবনি। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা, সেক্ত মরি পুল্লে অমসুং ঐনা ৱারেপ ৯ লৌরে। ঙসিগী থৌরম অসিদা মখোয় অমুক হন্না পনবা অসি খুদোংচাবা অমনি।
অহানবা ৱারেপ — ঈশিং তুংশিনবা
অনিশুবা —কনাগুম্বা অমগী মমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাবা।
অহুমসুবা —লু-নানবগী মিসন
মরিশুবা —ভোকেল ফোর লোকেল।
মঙাশুবা —ভারত দর্শন।
তরুকশুবা —মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপা।
তরেৎশুবা —হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা শেমগৎপা।
নিপালশুবা —নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা য়োগ অমসুং শান্নবা য়াওহনবা।
মাপলশুবা —লায়রবশিং মতেং পাংবা।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমদা ভারত নহারোল মশিং য়াম্না লৈবা লৈবাকশিংগী মনুংদা য়াওরে। ঐখোয়গী যুব শক্তিনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপগা লোয়ননা ঐখোয়গী চৎনবীশিংগী হৌরকফমশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অওনবা অসিদা, মহারাজ সাহিবগুম্ব সাধুশিংগী লমজিং, মহাক্কী খুই অমসুং মহাক্কী ৱাহৈশিংনা মতম পুম্নমক্ত মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অমুক হন্না ঐনা মহাক্কী ৫০০শুবা লাইরিক্কীদমক মহাক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংনা মখানা ভারতকী লৌশিং অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী খোঙচৎ মঙাল পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ঐনা অদোমদা ঙাকপীনবা হায়জরি। ঐ ইশামক হকথেংননা থৌরম অসি শরুক য়ানবা মতম কয়াগী মমাঙদগী থৌরাং তৌদুনা লাকপনি অমসুং, ফিবমনা য়াদবদগী ঐ অদোমগী মরক্ত য়াওবা ফংদ্রে অমসুং অদোমগী দর্শন ফংদ্রে। অদুবু মহারাজ সাহিবনা ঐখোয়গী খুদোংচাদবা মহাক্না খঙলে অমসুং ভিদিও মেসেজ অসিগী খুৎথাংদা অদোমগা উন্নবা অমসুং ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা ঐঙোন্দা পীরে। মসিগীদমক ঐনা মহাক্কী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
জয় জিনেন্দ্র!

Prime Minister's Office
English Translation of PM’s message during the release of Shrimad Vijayaratna Sunder Surishwarji Maharaj’s 500th book
11 JAN 2026 1:48PM by PIB Delhi
Jai Jinendra!
On this sacred occasion, I first bow at the feet of our source of inspiration, revered Bhuwanbhanusurishwar Ji Maharaj. I also extend my respects to Prasantmurti Suvishal Gachchadhipati Pujya Shrimad Vijay Rajendrasurishwar Ji Maharaj, Pujya Gachchadhipati Shri Kalpatarusurishwar Ji Maharaj, Saraswati Kripapatra Param Pujya Acharya Bhagwant Shrimad Vijayaratnasundarsurishwar Ji Maharaj, and all the saints and sadhvis present at this ceremony.
I warmly acknowledge all members of the Urja Mahotsav Committee, including Shri Kumarpalbhai Shah, Kalpeshbhai Shah, Sanjaybhai Shah, and Kaushikbhai Sanghvi, and extend my greetings to them. Revered saints, today we are blessed to witness the release of the 500th book of Shrimad Vijayaratna Sundar Surishwar Ji Maharaj. Maharaj Sahib has not confined knowledge to scriptures alone, but has lived it and inspired others to bring it into their lives. His personality is a remarkable blend of restraint, simplicity, and clarity. When he writes, his words carry the depth of experience; when he speaks, his voice carries the power of compassion; and even in silence, he provides guidance. The subject of his 500th book, “Premnu Vishva, Vishvano Prem” (The World of Love, The Love of the World), speaks volumes in itself. I am confident that our society, our youth, and humanity at large will benefit from this creation. On this special occasion, the Urja Mahotsav will spread a new energy of thought among people. I extend my congratulations to all of you.
Friends, Maharaj Sahib’s 500 works are like a vast ocean filled with countless gems of thought. These books provide simple and spiritual solutions to humanity’s many problems. Depending on time and circumstance, each text serves as a beacon of guidance. The teachings of non-violence, non-possessiveness, and many-sidedness, along with love, tolerance, and harmony, imparted by our Tirthankaras and earlier Acharyas, can be seen in modern and contemporary form in these writings. Especially today, when the world is struggling with division and conflict, “Premnu Vishva, Vishvano Prem” is not just a book, it is a mantra. This mantra introduces us to the power of love and shows us the path to the peace and harmony that the world so desperately seeks.
Friends,
The guiding principle of our Jain philosophy is “Parasparopagraho Jivanam” — meaning every life is connected to another. When we understand this principle, our vision shifts from the individual to the collective. We rise above personal aspirations and begin to think of the goals of society, the nation, and humanity. With this same spirit, you will recall, I had joined you on the occasion of Navkar Mantra Day. On that historic occasion, all four sects had come together, and I had made nine appeals, nine resolutions. Today’s occasion is also an opportunity to reiterate them.
The first resolution — to save water.
The second — to plant a tree in the name of one’s mother.
The third — the mission of cleanliness.
The fourth — vocal for local.
The fifth — Bharat Darshan.
The sixth — to adopt natural farming.
The seventh — to embrace a healthy lifestyle.
The eighth — to bring yoga and sports into daily life.
The ninth — to commit to helping the poor.
Friends,
Today India is among the youngest nations in the world. Our youth power is building a developed India while also strengthening our cultural roots. In this transformation, the guidance of saints like Maharaj Sahib, his literature, and his words — always enriched by deep spiritual practice — play a vital role. Once again, I express my gratitude to him and extend best wishes for his 500th book. I am confident that his thoughts will continue to illuminate India’s intellectual, moral, and human journey.
I must also seek your forgiveness. I truly wished to come in person and had planned for it long ago, but as you know, circumstances arose that prevented me from being among you and having your darshan. Yet it is Maharaj Sahib’s grace that he understood my difficulty and gave me the opportunity to connect with you through this video message, to meet you and speak with you. For this too, I am deeply grateful to him.
Jai Jinendra!