Prime Minister's Office
English Translation of PM’s message during the release of Shrimad Vijayaratna Sunder Surishwarji Maharaj’s 500th book
11 JAN 2026 1:48PM by PIB Delhi
Jai Jinendra!
On this sacred occasion, I first bow at the feet of our source of inspiration, revered Bhuwanbhanusurishwar Ji Maharaj. I also extend my respects to Prasantmurti Suvishal Gachchadhipati Pujya Shrimad Vijay Rajendrasurishwar Ji Maharaj, Pujya Gachchadhipati Shri Kalpatarusurishwar Ji Maharaj, Saraswati Kripapatra Param Pujya Acharya Bhagwant Shrimad Vijayaratnasundarsurishwar Ji Maharaj, and all the saints and sadhvis present at this ceremony.
I warmly acknowledge all members of the Urja Mahotsav Committee, including Shri Kumarpalbhai Shah, Kalpeshbhai Shah, Sanjaybhai Shah, and Kaushikbhai Sanghvi, and extend my greetings to them. Revered saints, today we are blessed to witness the release of the 500th book of Shrimad Vijayaratna Sundar Surishwar Ji Maharaj. Maharaj Sahib has not confined knowledge to scriptures alone, but has lived it and inspired others to bring it into their lives. His personality is a remarkable blend of restraint, simplicity, and clarity. When he writes, his words carry the depth of experience; when he speaks, his voice carries the power of compassion; and even in silence, he provides guidance. The subject of his 500th book, “Premnu Vishva, Vishvano Prem” (The World of Love, The Love of the World), speaks volumes in itself. I am confident that our society, our youth, and humanity at large will benefit from this creation. On this special occasion, the Urja Mahotsav will spread a new energy of thought among people. I extend my congratulations to all of you.
Friends, Maharaj Sahib’s 500 works are like a vast ocean filled with countless gems of thought. These books provide simple and spiritual solutions to humanity’s many problems. Depending on time and circumstance, each text serves as a beacon of guidance. The teachings of non-violence, non-possessiveness, and many-sidedness, along with love, tolerance, and harmony, imparted by our Tirthankaras and earlier Acharyas, can be seen in modern and contemporary form in these writings. Especially today, when the world is struggling with division and conflict, “Premnu Vishva, Vishvano Prem” is not just a book, it is a mantra. This mantra introduces us to the power of love and shows us the path to the peace and harmony that the world so desperately seeks.
Friends,
The guiding principle of our Jain philosophy is “Parasparopagraho Jivanam” — meaning every life is connected to another. When we understand this principle, our vision shifts from the individual to the collective. We rise above personal aspirations and begin to think of the goals of society, the nation, and humanity. With this same spirit, you will recall, I had joined you on the occasion of Navkar Mantra Day. On that historic occasion, all four sects had come together, and I had made nine appeals, nine resolutions. Today’s occasion is also an opportunity to reiterate them.
The first resolution — to save water.
The second — to plant a tree in the name of one’s mother.
The third — the mission of cleanliness.
The fourth — vocal for local.
The fifth — Bharat Darshan.
The sixth — to adopt natural farming.
The seventh — to embrace a healthy lifestyle.
The eighth — to bring yoga and sports into daily life.
The ninth — to commit to helping the poor.
Friends,
Today India is among the youngest nations in the world. Our youth power is building a developed India while also strengthening our cultural roots. In this transformation, the guidance of saints like Maharaj Sahib, his literature, and his words — always enriched by deep spiritual practice — play a vital role. Once again, I express my gratitude to him and extend best wishes for his 500th book. I am confident that his thoughts will continue to illuminate India’s intellectual, moral, and human journey.
I must also seek your forgiveness. I truly wished to come in person and had planned for it long ago, but as you know, circumstances arose that prevented me from being among you and having your darshan. Yet it is Maharaj Sahib’s grace that he understood my difficulty and gave me the opportunity to connect with you through this video message, to meet you and speak with you. For this too, I am deeply grateful to him.
Jai Jinendra!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰীমদ্ বিজয়ৰত্ন সুন্দৰ সুৰিশ্বৰজী মহাৰাজৰ ৫০০ সংখ্যক গ্ৰন্থ উন্মোচনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তাৰ অনুবাদ
11 JAN 2026 1:48PM by PIB Guwahati
জয় জিনেন্দ্ৰ!
এই শুভ ক্ষণত প্ৰথমে আমাৰ প্ৰেৰণাৰ উৎস, শ্ৰদ্ধাৰ ভূৱনভানুসুৰিশ্বৰ জী মহাৰাজৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো। লগতে প্ৰসন্তমূৰ্তি সুবিশাল গচ্চাধিপতি পূজ্য শ্ৰীমদ বিজয় ৰাজেন্দ্ৰসুৰিশ্বৰ জী মহাৰাজ, পূজ্য গচ্চাধিপতি শ্ৰী কল্পতৰুসুৰিশ্বৰ জী মহাৰাজ, সৰস্বতী কৃপাপত্ৰ পৰম পূজ্য আচাৰ্য ভাগৱত শ্ৰীমদ বিজয়ৰত্নসুন্দৰসুৰিশ্বৰ জী মহাৰাজ আৰু এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলো সাধু আৰু সাধ্বীলৈ শ্ৰদ্ধা যাচিছো।
শ্ৰী কুমাৰপালভাই শ্বাহ, কল্পেশভাই শ্বাহ, সঞ্জয়ভাই শ্বাহ আৰু কৌশিকভাই সাংভীকে ধৰি উৰ্জা মহোৎসৱ সমিতিৰ সকলো সদস্যকে উষ্ম আন্তৰিকতাৰে সম্ভাষণ আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো। পূজনীয় সাধুসকল, আজি আমি শ্ৰীমদ্ বিজয়ৰত্ন সুন্দৰ সুৰিশ্বৰ জী মহাৰাজৰ ৫০০তম গ্ৰন্থৰ উন্মোচনৰ সাক্ষী হৈ ধন্য হৈছো। মহাৰাজ চাহাবে জ্ঞানক কেৱল শাস্ত্ৰৰ মাজতে আবদ্ধ কৰি ৰখা নাই, বৰঞ্চ সেই জ্ঞানক জীয়াই ৰাখি আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰি জীৱনলৈ আনিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। তেওঁৰ ব্যক্তিত্বত সংযম, সৰলতা আৰু স্পষ্টতাৰ এক উল্লেখযোগ্য মিশ্ৰণ। তেওঁ যেতিয়া লিখে তেতিয়া তেওঁৰ কথাই অভিজ্ঞতাৰ গভীৰতা কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে; যেতিয়া তেওঁ কথা কয়, তেতিয়া তেওঁৰ মাতে মমতাৰ শক্তি বহন কৰে; আৰু মৌন হৈও তেওঁ পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁৰ ৫০০ সংখ্যক গ্ৰন্থ “প্ৰেমনু বিশ্ব, বিশ্বানো প্ৰেম” (প্ৰেমৰ জগত, পৃথিৱীৰ প্ৰেম)ৰ বিষয়বস্তুৱে নিজৰ মাজতে বহু কথাই কয়। মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ সমাজ, আমাৰ যুৱক-যুৱতী, আৰু সামগ্ৰিকভাৱে মানৱতাই এই সৃষ্টিৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব। এই বিশেষ উপলক্ষে উৰ্জা মহোৎসৱে মানুহৰ মাজত এক নতুন চিন্তাৰ শক্তি বিয়পাই দিব। আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল, মহাৰাজ চাহাবৰ ৫০০ খন ৰচনা যেন অগণন চিন্তাৰ ৰত্নেৰে ভৰা এক বিশাল সাগৰ। এই কিতাপবোৰে মানৱতাৰ বহু সমস্যাৰ সহজ আৰু আধ্যাত্মিক সমাধান আগবঢ়ায়। সময় আৰু পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি প্ৰতিখন গ্ৰন্থই পথ প্ৰদৰ্শনৰ আলোক হিচাপে কাম কৰে। আমাৰ তীৰ্থংকৰ আৰু আগৰ আচাৰ্যসকলে প্ৰদান কৰা অহিংসা, অনাধিকাৰ, বহুপক্ষীয়তাৰ লগতে প্ৰেম, সহনশীলতা আৰু সমন্বয়ৰ শিক্ষা এই লেখাসমূহত আধুনিক আৰু সমসাময়িক ৰূপত দেখা যায়। বিশেষকৈ আজি যেতিয়া পৃথিৱীখন বিভাজন আৰু সংঘাতৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেতিয়া “প্ৰেমনু বিশ্ব, বিশ্বানো প্ৰেম” কেৱল এখন কিতাপ নহয়, ই এক মন্ত্ৰ। এই মন্ত্ৰই আমাক প্ৰেমৰ শক্তিৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়ে আৰু পৃথিৱীয়ে ইমান হতাশ হৈ বিচৰা শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ পথ দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জৈন দৰ্শনৰ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হ’ল “পৰস্পৰপগ্ৰহো জীৱনাম”— অৰ্থাৎ প্ৰতিটো জীৱন আন এটাৰ লগত সংযুক্ত। এই নীতি বুজি পালে আমাৰ দৃষ্টিভংগী ব্যক্তিৰ পৰা সামূহিকলৈ স্থানান্তৰিত হয়। আমি ব্যক্তিগত আকাংক্ষাৰ ওপৰত উঠি সমাজ, ৰাষ্ট্ৰ আৰু মানৱতাৰ লক্ষ্যৰ কথা ভাবিবলৈ আৰম্ভ কৰোঁ। এই একে মনোভাৱেৰে আপোনালোকে মনত পেলাব, নৱকাৰ মন্ত্ৰ দিৱস উপলক্ষে ময়ো আপোনালোকৰ লগত যোগ দিছিলোঁ। সেই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত চাৰিওটা পন্থাই একত্ৰিত হৈছিল, আৰু মই নটা আবেদন, নটা সংকল্প দিছিলোঁ। আজিৰ অনুষ্ঠানটোও সেইবোৰ পুনৰাবৃত্তি কৰাৰ সুযোগ।
প্ৰথম সংকল্প — পানী ৰাহি কৰা।
দ্বিতীয় — নিজৰ মাতৃৰ নামত এজোপা গছ ৰোপণ কৰা।
তৃতীয়টো — পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযান।
চতুৰ্থটো — স্থানীয়ৰ বাবে কণ্ঠস্বৰ।
পঞ্চম — ভাৰত দৰ্শন।
ষষ্ঠ — প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰা।
সপ্তম — সুস্থ জীৱনশৈলী আঁকোৱালি লোৱা।
অষ্টম — যোগ আৰু ক্ৰীড়াক দৈনন্দিন জীৱনলৈ অনা।
নৱমটো — দুখীয়াক সহায় কৰা।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। আমাৰ যুৱ শক্তিয়ে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লগতে আমাৰ সাংস্কৃতিক শিপাও সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। এই ৰূপান্তৰত মহাৰাজ চাহাবৰ দৰে সন্তসকলৰ পথ প্ৰদৰ্শন, তেওঁৰ সাহিত্য, আৰু তেওঁৰ বাক্য সদায় গভীৰ আধ্যাত্মিক অনুশীলনৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ— ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আকৌ এবাৰ তেখেতৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে তেখেতৰ ৫০০ সংখ্যক গ্ৰন্থৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। তেওঁৰ চিন্তাধাৰাই ভাৰতৰ বৌদ্ধিক, নৈতিক, আৰু মানৱীয় যাত্ৰাক আলোকিত কৰি থাকিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
মই লগতে আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত ক্ষমাপ্ৰাৰ্থী। মই ব্যক্তিগতভাৱে ইয়ালৈ আহিব বিচাৰিছিলো আৰু বহু আগতেই পৰিকল্পনা কৰিছিলো, কিন্তু আপোনালোকে জানে যে পৰিস্থিতিৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱা বা আপোনালোকৰ মাজত থাকিব পৰা নাই। তথাপি মহাৰাজ চাহাবৰ কৃপা যে তেওঁ মোৰ অসুবিধা বুজি পাই এই ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ দিলে, আপোনাক লগ পাবলৈ আৰু আপোনাৰ লগত কথা পাতিবলৈ সুযোগ দিলে। ইয়াৰ বাবেও মই তেওঁৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
জয় জিনেন্দ্ৰ!