ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଗତିର ୫୦ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31 DEC 2025 8:11PM by PIB Bhubaneswar
• ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପ୍ରଗତି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଟ.୮୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଗତିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର: ସରଳୀକରଣ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ସମ୍ପାଦନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା, ପ୍ରଭାବ ନିମନ୍ତେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଜରୁରୀ
• ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଗତି ସମବାୟ ସଂଘୀୟତାର ଉଦାହରଣ ଦିଏ ଏବଂ ସାଇଲୋ-ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିକୁ ଦୂର କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ବିଶେଷକରି ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି
• ୫୦ତମ ବୈଠକରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଞ୍ଚଟି ରାଜ୍ୟରେ ବିସ୍ତାରିତ ପାଞ୍ଚଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ମୋଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ଟ.୪୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ
• ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ମାନଦଣ୍ଡ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31.12.25 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆଇସିଟି-ସକ୍ଷମ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ପ୍ରୋ-ଆକ୍ଟିଭ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ୫୦ତମ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସହଯୋଗ, ଫଳାଫଳ-ଚାଳିତ ଶାସନ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଦର୍ଶାଏ ଯେ କିପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ନେତୃତ୍ୱ, ବାସ୍ତବ-ସମୟ ତଦାରଖ ଏବଂ ନିରନ୍ତର କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସହଯୋଗ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଭୂମିରେ ମାପଯୋଗ୍ୟ ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ କରିଛି।
୫୦ତମ ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା
ବୈଠକ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳସମ୍ପଦ ଏବଂ କୋଇଲା ସମେତ ପାଞ୍ଚଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ୫ ଟି ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହାର ମୋଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ଟ.୪୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ।
ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ଯୋଜନା ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେନ୍ଦ୍ରିକ ନୁହେଁ ବରଂ ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ଯୋଜନାର ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ମାନଦଣ୍ଡ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ।
ଏହି ବିଶେଷ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତ ଶାସନ ସଂସ୍କୃତିରେ ଦେଖିଥିବା ଗଭୀର ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମୟୋଚିତ ହୁଏ, ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୁଏ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସ୍ଥିର ହୁଏ, ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସିଧାସଳଖ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ।
ପ୍ରଗତିର ଉତ୍ପତ୍ତି
ଏହି ପଦ୍ଧତିର ଉତ୍ପତ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସମୟସୀମାବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ସ୍ୱାଗତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ବ୍ୟାପୀ ଧ୍ୟାନ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ସେହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି, କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ, ସେ ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମାନ ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା, ସମାଧାନ ତଥା ଅନୁସରଣ ପାଇଁ ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣିଥିଲେ।
ସ୍କେଲ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରଗତି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ୮୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି।
୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ପ୍ରଗତି ଅଧୀନରେ ୩୭୭ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ, ୩୧୬୨ ଟି ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ୨୯୫୮ ଟି - ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୯୪ ପ୍ରତିଶତ - ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବିଳମ୍ବ, ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ବିଫଳତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ସହିତ, ପ୍ରଗତିର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ।
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ସରକାର ବିତରଣ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ଯାହା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ଅନୁଧ୍ୟାନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ। ଏହା ସହିତ ସମୟସୀମା ଏବଂ ବଜେଟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରାଯାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କିନ୍ତୁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ପୁନର୍ଜୀବିତ ଏବଂ ସମାପ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଧୀନରେ ହାତକୁ ନିଆଯିବା ପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା କିମ୍ବା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଆସାମରେ ବୋଗିବିଲ ରେଳ-ତଥା-ରୋଡ୍ ବ୍ରିଜ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ୧୯୯୭ ମସିହାରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା; ଜମ୍ମୁ-ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲ୍ଲା ରେଳ ଲିଙ୍କ୍, ଯେଉଁଠାରେ ୧୯୯୫ ମସିହାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା; ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର, ଯାହା ୧୯୯୭ ମସିହାରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା; ଭିଲାଇ ଇସ୍ପାତ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ୨୦୦୭ ମସିହାରେ ଅନୁମୋଦିତ; ଏବଂ ଗଦରୱାରା ତଥା ଲାରା ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ଯଥାକ୍ରମେ ୨୦୦୮ ଏବଂ ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚ-ସ୍ତରୀୟ ତଦାରଖ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ସମନ୍ୱୟର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ସାଇଲୋସ୍ ରୁ ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଭାବରୁ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ - ଅନେକ ସମନ୍ୱୟର ଅଭାବ ଏବଂ ସାଇଲୋ-ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଯୋଗୁଁ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଗତି ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣି ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହା ଏକ ସହଭାଗୀ ଫଳାଫଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି।
ସେ ପ୍ରଗତିକୁ ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଡେଲ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ଦଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଓ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସାଇଲୋସ୍ ବାହାରେ ଦେଖନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରଠାରୁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ସଚିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ପ୍ରଗତି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ ବୁଝାମଣା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରଗତିକୁ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ମଞ୍ଚରୁ ଏକ ପ୍ରକୃତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ସହିତ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମ୍ବଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଯୋଜନା ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଟେଣ୍ଡରିଂ ଠାରୁ ଡେଲିଭରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଳମ୍ବକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା, ରୂପାନ୍ତର
ଏହି ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଶା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ "ସରଳୀକରଣ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ" ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ସମାଧାନକୁ ଯିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ତଥା ବ୍ୟବସାୟର ସୁଗମତା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ କରିବା। ପ୍ରଦର୍ଶନର ଅର୍ଥ ସମୟ, ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ସମାନ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ଫଳାଫଳ-ଚାଳିତ ଶାସନ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏବେ ଆହୁରି ଗଭୀରକୁ ଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟୋଚିତ ସେବା, ଦ୍ରୁତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ବିଷୟରେ ନାଗରିକମାନେ ପ୍ରକୃତରେ କଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ତାହା ଦ୍ୱାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାପ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭ ଯାତ୍ରା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭ ଏକ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ସମୟସୀମାବଦ୍ଧ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତକାରୀ। ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷକରି ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରଗତି ଭଳି ତନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଗତିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜୀବନଚକ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଗତି@୫୦ କେବଳ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମାପଯୋଗ୍ୟ ଫଳାଫଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଗତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପନା
୫୦ତମ ପ୍ରଗତି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅବସରରେ, କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା କିପରି ଭାରତର ତଦାରଖ ତଥା ସମନ୍ୱୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପୁନଃଆକୃତି ଦେଇଛି, ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତି ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଯାହାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶେଷ ମାଇଲ ବିତରଣରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ଗୁଣାତ୍ମକ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିଛି।

Prime Minister's Office
PM chairs 50th meeting of PRAGATI
In last decade, PRAGATI led ecosystem has helped accelerate projects worth more than ₹85 lakh crore: PM
PM’s Mantra for the Next Phase of PRAGATI: Reform to Simplify, Perform to Deliver, Transform to Impact
PM says PRAGATI is essential to sustain reform momentum and ensure delivery
PM says Long-Pending Projects have been Completed in National Interest
PRAGATI exemplifies Cooperative Federalism and breaks Silo-Based Functioning: PM
PM encourages States to institutionalise PRAGATI-like mechanisms especially for the social sector at the level of Chief Secretary
In the 50th meeting, PM reviews five critical infrastructure projects spanning five states with with a cumulative cost of more than ₹40,000 crore
Efforts must be made for making PM SHRI schools benchmark for other schools of state governments: PM
31 DEC 2025 8:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 50th meeting of PRAGATI - the ICT-enabled multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation - earlier today, marking a significant milestone in a decade-long journey of cooperative, outcome-driven governance under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. The milestone underscores how technology-enabled leadership, real-time monitoring and sustained Centre-State collaboration have translated national priorities into measurable outcomes on the ground.
Review undertaken in 50th PRAGATI
During the meeting, Prime Minister reviewed five critical infrastructure projects across sectors, including Road, Railways, Power, Water Resources, and Coal. These projects span 5 States, with a cumulative cost of more than ₹40,000 crore.
During a review of PM SHRI scheme, Prime Minister emphasized that the PM SHRI scheme must become a national benchmark for holistic and future ready school education and said that implementation should be outcome oriented rather than infrastructure centric. He asked all the Chief Secretaries to closely monitor the PM SHRI scheme. He further emphasized that efforts must be made for making PM SHRI schools benchmark for other schools of state government. He also suggested that Senior officers of the government should undertake field visits to evaluate the performance of PM SHRI schools.
On this special occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi described the milestone as a symbol of the deep transformation India has witnessed in the culture of governance over the last decade. Prime Minister underlined that when decisions are timely, coordination is effective, and accountability is fixed, the speed of government functioning naturally increases and its impact becomes visible directly in citizens’ lives.
Genesis of PRAGATI
Recalling the origin of the approach, the Prime Minister said that as Chief Minister of Gujarat he had launched the technology-enabled SWAGAT platform (State Wide Attention on Grievances by Application of Technology) to understand and resolve public grievances with discipline, transparency, and time-bound action.
Building on that experience, after assuming office at the Centre, he expanded the same spirit nationally through PRAGATI bringing large projects, major programmes and grievance redressal onto one integrated platform for review, resolution, and follow-up.
Scale and Impact
Prime Minister noted that over the years the PRAGATI led ecosystem has helped accelerate projects worth more than 85 lakh crore rupees and supported the on-ground implementation of major welfare programmes at scale.
Since 2014, 377 projects have been reviewed under PRAGATI, and across these projects, 2,958 out of 3,162 identified issues - i.e. around 94 percent - have been resolved, significantly reducing delays, cost overruns and coordination failures.
Prime Minister said that as India moves at a faster pace, the relevance of PRAGATI has grown further. He noted that PRAGATI is essential to sustain reform momentum and ensure delivery.
Unlocking Long-Pending Projects
Prime Minister said that since 2014, the government has worked to institutionalise delivery and accountability creating a system where work is pursued with consistent follow-up and completed within timelines and budgets. He said projects that were started earlier but left incomplete or forgotten have been revived and completed in national interest.
Several projects that had remained stalled for decades were completed or decisively unlocked after being taken up under the PRAGATI platform. These include the Bogibeel rail-cum-road bridge in Assam, first conceived in 1997; the Jammu-Udhampur-Srinagar-Baramulla rail link, where work began in 1995; the Navi Mumbai International Airport, conceptualised in 1997; the modernisation and expansion of the Bhilai Steel Plant, approved in 2007; and the Gadarwara and LARA Super Thermal Power Projects, sanctioned in 2008 and 2009 respectively. These outcomes demonstrate the impact of sustained high-level monitoring and inter-governmental coordination.
From silos to Team India
Prime Minister pointed out that projects do not fail due to lack of intent alone—many fail due to lack of coordination and silo-based functioning. He said PRAGATI has helped address this by bringing all stakeholders onto one platform, aligned to one shared outcome.
He described PRAGATI as an effective model of cooperative federalism, where the Centre and States work as one team, and ministries and departments look beyond silos to solve problems. Prime Minister said that since its inception, around 500 Secretaries of Government of India and Chief Secretaries of States have participated in PRAGATI meetings. He thanked them for their participation, commitment, and ground-level understanding, which has helped PRAGATI evolve from a review forum into a genuine problem-solving platform.
Prime Minister said that the government has ensured adequate resources for national priorities, with sustained investments across sectors. He called upon every Ministry and State to strengthen the entire chain from planning to execution, minimise delays from tendering to ground delivery.
Reform, Perform, Transform
On the occasion, the Prime Minister shared clear expectations for the next phase, outlining his vision of Reform, Perform and Transform saying “Reform to simplify, Perform to deliver, Transform to impact.”
He said Reform must mean moving from process to solutions, simplifying procedures and making systems more friendly for Ease of Living and Ease of Doing Business.
He said Perform must mean to focus equally on time, cost, and quality. He added that outcome-driven governance has strengthened through PRAGATI and must now go deeper.
He further said that Transform must be measured by what citizens actually feel about timely services, faster grievance resolution, and improved ease of living.
PRAGATI and the journey to Viksit Bharat @ 2047
Prime Minister said Viksit Bharat @ 2047 is both a national resolve and a time-bound target, and PRAGATI is a powerful accelerator to achieve it. He encouraged States to institutionalise similar PRAGATI-like mechanisms especially for the social sector at the level of Chief Secretary.
To take PRAGATI to the next level, Prime Minister emphasised the use of technology in each and every phase of the project life cycle.
Prime Minister concluded by stating that PRAGATI@50 is not merely a milestone it is a commitment. PRAGATI must be strengthened further in the years ahead to ensure faster execution, higher quality, and measurable outcomes for citizens.
Presentation by Cabinet Secretary
On the occasion of the 50th PRAGATI milestone, the Cabinet Secretary made a brief presentation highlighting PRAGATI’s key achievements and outlining how it has reshaped India’s monitoring and coordination ecosystem, strengthening inter-ministerial and Centre-State follow-through, and reinforcing a culture of time-bound closure, which resulted in faster implementation of projects, improved last-mile delivery of Schemes and Programmes and quality resolution of public grievances.