Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 129th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.12.2025
28 DEC 2025 11:47AM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Namaskar. Welcome back to ‘Mann Ki Baat’, greetings to you. The year 2026 is knocking at the door, and today, as I speak to you, memories of an entire year are swirling in my mind – myriad images, many discussions, many achievements that bound the nation together. 2025 gave us many moments that made every Indian proud. From national security to the sports field, from science laboratories to the world's biggest platforms, India left a strong mark everywhere.
This year, ‘Operation Sindoor’ became a symbol of pride for every Indian. The world clearly saw that today's India does not compromise on its security. During ‘Operation Sindoor’, images of love and devotion towards Maa Bharati emerged from every corner of the country. People expressed their feelings in their own unique ways.
Friends,
The same spirit was also visible when 'Vande Mataram' completed 150 years. I had requested you to send your messages and suggestions with '#VandeMataram150'. The countrymen participated enthusiastically in this campaign.
Friends,
2025 was also a memorable year in terms of sports. Our men's cricket team won the ICC Champions Trophy. The women's cricket team won the World Cup for the first time. India's daughters created history by winning the Women's Blind T20 World Cup. The tricolour also fluttered high with pride in the Asia Cup T20. In the World Championship Para-athletes proved by winning several medals that no obstacle can come in the way of zeal & determination. India also took a big leap in the field of Science and Space. Shubhanshu Shukla became the first Indian to reach the International Space Station. Many efforts related to environmental conservation and wildlife protection also became the hallmark of 2025.
The number of cheetahs in India has now increased to more than 30. In 2025, faith, culture, and India's unique heritage all came together. The Prayagraj Mahakumbh organized at the beginning of the year astonished the entire world. At the end of the year, the Dhwajarohan ceremony at the Ram Mandir in Ayodhya filled every Indian with pride. The excitement towards Swadeshi was also evident among one & all. People are purchasing only those goods that bear the sweat of an Indian and the fragrance of Indian soil. Today, we can proudly say that 2025 has given India even greater confidence. It is also true that this year we had to face natural disasters, at very many places. Now, the country is ready to move forward in 2026 with new hopes and new resolutions.
My dear countrymen,
Today the world is looking at India with great hope. The biggest reason for hope in India is our youth power. Our achievements in the field of science, new innovations, and the expansion of technology have greatly impressed countries around the world.
Friends,
The youth of India always have a passion for something new and they are equally aware. My young friends often ask me how they can further contribute to nation-building. How can they share their ideas? Many among them enquire as to how they can present their ideas to me. The answer to this curiosity of our young colleagues is the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue'. Its first edition was held last year, and now its second edition is scheduled in a few days’ time. On the 12th of next month, 'National Youth Day' will be celebrated on the occasion of Swami Vivekananda's birth anniversary. A 'Young Leaders Dialogue' will also be held on this day, and I will certainly participate in that. In this, our youth will share their ideas on important topics like innovation, fitness, startups, and agriculture. I am very eager about this program.
Friends,
I am pleased to see the rising participation of our youth in this program. A quiz competition related to this was held a few days ago. More than 50 lakh youth participated in it. An essay competition was also held, in which students expressed their views on various topics. Tamil Nadu stood first and Uttar Pradesh second in this competition.
Friends,
Today the youth in the country are getting new opportunities to showcase their talent. Many platforms are being developed where youth can showcase their talent as per their abilities and interests. One such platform is 'Smart India Hackathon'; another medium where ideas are turned into action.
Friends,
The 'Smart India Hackathon 2025' concluded this month. During this Hackathon, students worked on more than 270 problems of more than 80 government departments. Students offered solutions which were related to real life challenges like traffic related problems. Related to this, the youth shared very interesting perspectives on 'Smart Traffic Management'. The youth also put forward their ideas on solutions to challenges like Financial Frauds and Digital Arrests. Suggestions were extended on Cyber ​​Security Framework for digital banking in villages. Many youth remained engaged in solving the challenges in the agriculture sector. Friends, over 13 lakh students and over 6,000 institutes have participated in the 'Smart India Hackathon' in the last 7 to 8 years. The youth have also provided accurate solutions to hundreds of problems. Such Hackathons are organized from time to time. I urge my young friends to certainly be a part of these Hackathons.
Friends,
Today's life is becoming tech-driven, and the changes that used to happen over centuries; we are seeing them happen over a few years. At times, some people express concern whether robots are going to replace humans! In such changing times, it is very important to stay connected to our roots for human development. I am very happy to see that our next generation is holding on to the roots of our culture well – with new thinking and new methods.
Friends,
You must have heard the name of the Indian Institute of Science. Research and innovation are the hallmarks of this institute. A few years ago, some students there felt that there should be a place accorded for music amidst studies and research. That's where a small music class started. Neither a big stage nor a big budget. Gradually, this initiative grew and today we know it as 'Geetanjali IISc'. It is no longer just a class; it is the cultural centre of the campus.
Here, there is Hindustani classical music, folk traditions, classical genres; students here sit together and practice. Professors come along and their families also join. Today, more than two hundred people are associated with it. And the special thing is that even those who have moved abroad are joining online and holding on to the threads of this group.
Friends,
This effort to stay connected to one’s roots is not limited to India. Indians living in different corners of the world are also playing their part. Another example that takes us outside the country is Dubai. Kannada families living there asked themselves an important question: Our children are moving ahead in the tech world, but aren’t they moving away from their language? This is where 'Kannada Pathshale' was born. An initiative where children are taught to teach, learn, write, and speak Kannada. Today, more than a thousand children are associated with it. Truly, Kannada Nadu, Nudi Namma Hemme.
(The land and language of Kannada are our pride.)
Friends,
There is an old saying: 'Where there is a will, there is a way.' This saying has been proved true once again by a young man from Manipur, Moirangthem Seth ji. He is less than 40 years old. The remote area of ​​Manipur where Shriram Moirangthem ji lived had a major electricity problem. To overcome this challenge, he focused on local solutions and found this solution in solar power. In our Manipur, it is anyway easy to generate solar energy. So, Moirangthem started a campaign to install solar panels and on account of this campaign, today solar power has reached hundreds of houses in his area. The special thing is that he has used solar power to improve health care and livelihood. Today, owing to his efforts, many health centres in Manipur are also getting solar power.
The woman power of Manipur has also benefited a lot from this endeavour. Local fishermen and artists have also been helped through this.
Friends,
Today, under the 'PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana', the government is providing approximately 75,000 to 80,000 rupees to each beneficiary family for installing solar panels. While Moirangthem's efforts are personal, they are giving new impetus to every campaign related to solar power. I extend my best wishes to him through 'Mann Ki Baat'.
My dear countrymen,
Let's now head towards Jammu and Kashmir. I want to share a saga about Jammu and Kashmir's cultural and historical heritage that will fill you up with pride. In Baramulla, Jammu and Kashmir, there is a place called Jehanpora. For years, people had been seeing some tall mounds there. These were ordinary mounds, and no one knew what they were. Then, one day, an archaeologist noticed them.
When he began to observe the area carefully, these mounds appeared somewhat unusual. Following this, a scientific study of these mounds began. Drones were used to take photographs from above, and the land was mapped. And then some surprising things started to emerge. It turned out that these mounds weren't natural. They were the remains of a large human-made structure. Meanwhile, another interesting connection emerged.
Thousands of kilometres away from Kashmir, an old, blurred photograph was found in the archives of a museum in France. Three Buddhist stupas were visible in that photograph of Baramulla. From here, time took a turn, and Kashmir's glorious past was revealed to us. This history dates back nearly two thousand years. This Buddhist complex in Jehanpora, Kashmir, reminds us of Kashmir's past and its rich identity.
My dear countrymen,
I now want to share with you about an endeavour thousands of kilometres away from India, which is heart-touching. In Fiji, a commendable initiative is being taken to spread Indian language and culture. Continuous efforts are being made at many levels to connect the new generation there with Tamil language. Last month, Tamil Day was celebrated for the first time in a school in Raki-Raki, Fiji. On that day, children found a platform where they openly expressed pride in their language. Children recited poems in Tamil, gave speeches, and confidently showcased their culture on stage.
Friends,
Continuous work is also being done within the country to promote the Tamil language. A few days ago, the fourth 'Kashi Tamil Sangamam' was held in my parliamentary constituency, Kashi. I am now going to play you an audio clip. Listen to it and guess where these children trying to speak Tamil are from?
(Audio Clip) # (Payal)
Friends,
You will be surprised to know that these children, who express themselves so fluently in Tamil, are from Kashi, Varanasi. Their mother tongue is Hindi, but their love for the Tamil language inspired them to learn Tamil. This year, during the 'Kashi Tamil Sangamam' in Varanasi, special emphasis was placed on learning Tamil. Under the theme of 'Learn Tamil - Tamil Karakalam', special campaigns were also run in more than 50 schools in Varanasi.
The results of that can be heard in this audio clip.
(Audio Clip) # (Vaishnavi)
Friends,
Tamil is the world's oldest language. Tamil literature is also extremely rich. I had requested you to participate in the 'Kashi Tamil Sangamam' in 'Mann Ki Baat'. I am happy that today, in other parts of the country, there is a renewed interest in the Tamil language among children and youth – this is the power of the language, this is the unity of India.
Friends,
Next month we will celebrate the 77th Republic Day of the country. Whenever such occasions arise, our hearts are filled with gratitude for the freedom fighters and the makers of the Constitution. Our country fought a long struggle for independence.
People from every part of the country contributed to the freedom movement but unfortunately, many of the heroes, both men and women of independence did not receive the respect they deserved.
One such freedom fighter is Parvati Giri ji of Odisha. Her birth centenary will be celebrated in January 2026. She participated in the Quit India Movement at the age of 16. Friends, after the independence movement, Parvati Giri ji dedicated her life to social service and tribal welfare. She established several orphanages. Her inspiring life will continue to guide every generation.
मूँ पार्वती गिरि जिंकु श्रद्धांजलि अर्पण करुछी |
“I pay my tribute to Parvati Giri.”
Friends,
It is our responsibility that we do not forget our heritage. We must pass on the great saga of the heroes, both men and women who brought us independence, to the next generation. You may recall that when we celebrated 75 years of independence, the government created a special website. A section on it was dedicated to "Unsung Heroes." Even today, you can visit this website to learn about the great personalities who played a significant role in achieving independence for our country.
My dear countrymen,
"Mann Ki Baat" provides us with a wonderful opportunity to discuss important topics related to the welfare of society. Today, I want to address one such issue that has become a matter of concern for all of us.
The ICMR (Indian Council of Medical Research) recently released a report. It states that antibiotics are proving ineffective against many diseases like pneumonia and UTI. This is a matter of great concern for all of us. According to the report, a major reason for this is people's indiscriminate use of antibiotics. Antibiotics are not medicines that should be taken mindlessly. They should be used only on the doctor's advice. Nowadays, people have started believing that just taking a pill would cure all their problems. This is the reason, diseases and infections are proving to be too strong for these antibiotics. I urge all of you to refrain from using medicines at your own discretion. This is especially important when it comes to antibiotics. I would simply say: Medicines require guidance, and antibiotics require doctors. This practice will prove to be very helpful in improving your health.
My dear countrymen,
Our traditional arts are empowering society and becoming a major vehicle for people's economic progress. The lace craft of Narasapuram district in Andhra Pradesh is gaining popularity across the country. This lace craft has been in the hands of women for generations. The women of the country have preserved it with great patience and meticulousness. Today, this tradition is being carried forward with a new dimension. The Andhra Pradesh government and NABARD are jointly teaching artisans new designs, providing better skill training, and connecting them with new markets.
The Narasapuram Lace has also received the GI Tag. Today, more than 500 products are being made from it, and approximately 1 lakh women in more than 250 villages are getting employment from it.
Friends,
'Mann Ki Baat' is also a platform to bring forward such people who, through their hard work, are not only promoting traditional arts but are also empowering the local people through it. The efforts of Margaret Ramtharsiem of Churachandpur, Manipur, are also of a similar kind. She saw Manipur's traditional products, its handicrafts, and items made from bamboo and wood, with a broad vision. Because of that vision, from a handicraft artist she became a medium for transforming people's lives. Today, Margaret ji's unit employs over 50 artists, and through her hard work, she has developed a market for her products in several states across the country, including Delhi.
Friends,
Another example from Manipur is that of Chokhone Krichena ji, a resident of Senapati district. Her entire family has been involved in traditional farming. Krichena expanded this traditional experience to a greater extent. She made floriculture her passion. Today, she connects this work with various markets and empowers local communities in her area. Friends, this instance exemplifies the fact that when traditional knowledge is leveraged with a modern vision, it can become a major vehicle for economic progress. If you have similar success stories around you, please share them with me.
Friends,
The most beautiful thing about our country is that there's a festive atmosphere in some part of the country or the other, throughout the year. Not only are there various festivals, but local festivals are also held in different states. Which means, if you make up your mind to travel, you'll find some corner of the country ready with its own unique celebration at any given time. One such festival is currently underway in the Rann of Kutch. This year, the Kutch Ranotsav began on the 23rd of November and will continue until the 20th of February. The diverse folk culture, folk music, dance, and handicrafts of Kutch are on display here. Witnessing the grandeur of the White Rann of Kutch is a delightful experience in itself. At night, when the moonlight spreads over the White Rann, the view is mesmerizing. The Rann Utsav's Tent City is very popular. I have been informed that over Two lakh people have participated in the Rannotsav in the past month, coming over from all corners of the country and even from abroad. Whenever you get the opportunity, be sure to participate in such festivals and enjoy India's diversity.
Friends,
This is the last episode of 'Mann Ki Baat' in 2025. Now, in the year 2026, we will certainly join the 'Mann Ki Baat' programme to share our own, varied 'Mann Ki Baat' with the same enthusiasm and zeal, with a sense of belonging. New energy, new topics and countless stories of countrymen, filling us with inspiration, connect us all in 'Mann Ki Baat'.
Every month, I receive many such messages in which people share their vision for a 'Viksit Bharat'. Seeing the suggestions from people and their efforts in this direction, this belief gets strengthened and when all these messages reach me, the resolution of a 'Viksit Bharat' will definitely be fulfilled. This belief grows stronger day by day.
May the year 2026 prove to be an important milestone in the journey towards the fulfillment of this resolve. May you and your family have a happy life. With this wish, before bidding farewell to this episode, I will definitely say, 'Fit India Movement'… you too have to stay fit. This winter season is very suitable for exercise… do exercise. Wishing you all a very Happy 2026. Thank you. Vande Mataram.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৮.১২.২০২৫ দা ‘মন কি বাত’ কী ১২৯ শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
28 DEC 2025 11:47AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি। মন কি বাত্ত অমুক হন্না তরাম্না ওকচরি, অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। চহি ২০২৬ থোঙজিলদা থিল্লরে অমসুং ঙসি, ঐনা অদোমদা ৱা ঙাংবদা, অপুনবা চহি অমগী নিংশিংবশিং ঐগী ৱাখলদা উংদুনা লৈরে- অঙকপা শক্তমশিং, খন্ন-নৈনবা কয়া, মাইপাকপা কয়ানা লৈবাক অসি অমতা ওইনা পুনখি। ২০২৫ না ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওহনখিবা তাঞ্জা কয়া ঐখোয়দা পীখি। লৈবাক্কী ঙাক-শেন, শান্নবা, সাইন্সকী অনৌবা থবকশিং নত্ত্রগা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা প্লেতফোর্মশিং ফাওবদা, মফম খুদিংমক্ত ভারতনা অকনবা মফম অমা কনখি।
চহি অসিদা, ‘ওপরেসন সিন্দুর’ ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচনবা খুদম অমা ওইখি। ঙসিগী ভারতনা মসিগী সেকুরিতিদা শন্তাইনবা তৌদে হায়বা ঙসিগী মালেম্না নাখৈ শেংনা উরে। ‘ওপরেসন সিন্দুর’ মনুংদা, লৈবাক্কী মফম কয়াদগী ইমা ভারত নুংশিবা অমসুং কৎথোকপগী শক্তম কয়া উবা ফংখি। মখোয় মশাগী ওইবা তোপ-তোপ্পা মওংশিংদা মীয়াম্না মখোয়গী অনিংবশিং ফোঙদোকখি।
মরুপশিং,
মসিগা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন ‘বন্দে মাতারম’ চহি ১৫০ মপুংফারকপদসু উবা ফংখি। '#VandeMataram150' গা লোয়ননা অদোমগী পাউজেলশিং অমসুং পাউতাকশিং থারক্নবা ঐনা অদোমদা হায়জরি। খোঙজং অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম থৱায় য়াওনা শরুক য়ারে।
মরুপশিং,
শান্নবগী লমদা ২০২৫ অসিসু নিংশিংনিঙাই ওইবা চহি অমনি। ঐখোয়গী নুপাগী ক্রিকেত তিম্না আই.সি.সি চেম্পিয়ন ত্রোফি লৌখি। অহানবা ওইনা নুপীশিংগী ক্রিকেত তিম্না ৱার্ল্দ কপ লৌখি। নুপীশিংগী ব্লাইন্দ তি-২০ ৱার্ল্দ কপ থোইদুনা ভারতকী ইচানুপীশিংনা পুৱারি শেমখ্রে। এসিয়া কপ তি-২০দা মচু অহুমগী ফিরাল ৱাংনা পাইখি। ৱার্ল্দ চেম্পিয়নশিপতা পেরা-এথেলেতশিংনা মেদল কয়া ফংদুনা হোৎনবা অমসুং খাংবা কনবগী লম্বীদা কনা অমতনা অপনবা পীবা ঙমদে হায়বা উৎখ্রে। সাইন্স অমসুং স্পেসকী লমদসু ভারতনা অচৌবা থবক অমা পাংথোকখ্রে। সুভান্সু সুক্লা ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসনদা চৎপা অহানবা ভারতমচা ওইরে। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক্নবগা মরী লৈনবা থবক কয়া ২০২৫ দা মশক থোক্নবা উবা ফংলে। হৌজিক ভারত্ত চিতা মশিং হেনগৎলক্তুনা ৩০ হেল্লে। ২০২৫ দা, লাইনিং, নাৎ অমসুং ভারতকী অঙকপা হেরিতেচ অমতা ওইনা পুনখি। চহি অসিগী অহৌবদা পাংথোকখিবা প্রায়াগ্রাজ মহাকুম্ভ মালেম শীনবা থুংনা অঙকপা পোক্নখি। চহি লোইশিল্লকপদা, অয়োধ্যাদা রাম মন্দিরদা ধৱাজারোহন থৌরম পাংথোক্তুনা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওহল্লে। মীওই খুদিংমক্ত শ্বাদেসিগী হরাওবা উবা ফংলে। ভারতমচা অমগী হুমাংনা পুথোকপা অমসুং ভারতকী লৈবাক-লৈহাওগী মনম চেনবা পোৎথোকশিং খক্ত মীয়াম্না লৈরে। ঙসিদি, ২০২৫ না ভারত হেন্না থাজবা লৈহল্লে হায়না ঐনা চাউথোকচবা হায়রি। চহি অসিদা মফম কয়াদা ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা কয়া মায়োক্নখি হায়বা অচুম্বনি। অনৌবা থাজবশিং অমসুং অনৌবা ৱাশকশিংগা লোয়ননা ২০২৬ দা খোঙ থাংজিন্নবা হৌজিক লৈবাক অসিনা থৌরাং তৌরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসিদি অচৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা মালেম্না ভারত্ত য়েংলি। ভারত্ত থাজবা থম্বগী অচৌবা মরমদি ঐখোয়গী যুব শক্তি অসিনি। সাইন্স, অনৌবা থবকশিং অমসুং তেক্নোলোজি পাক-থোক চাউথোকপগী লমদা ঐখোয়গী মাইপাকপশিং অসিনা মালেম শীনবা থুংনা লৈবাক অসি অঙকপা ফাওহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী যুব শক্তিদা করিগুম্বা অনৌবা অমা পাংথোক্নবা পামজবা অমা য়াওরি অমসুং মখোয় চপ মান্ননা ৱাখল তারে। লৈবাক শেমগৎপদা কমদৌনা মখোয়না মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না ঐগী মরুপ নহারোলশিংনা ময়াম্না তোইনা হংখি। কমদৌনা মখোয়না মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং শরুক য়াগনি? কমদৌনা মখোয়না মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং ঐঙোন্দা য়ৌহনগনি হায়না মখোয় কয়ানা হংখি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংগী খৌরাংবা অসিগী পাউখুমদি ‘বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ’ নি। মসিগী অহানবা ইদিসন হৌখিবা চহিদা পাংথোকখ্রে অমসুং নুমিৎ খরগী মনুংদা মসিগী অনিশুবা ইদিসন পাংথোক্লগনি। মথং থাগী ১২ দা, শ্বামী বিবেকানন্দগী মপোক নুমিত্ত ‘নেসনেল য়ুথ দে’ পাংথোক্কনি। নুমিৎ অসিদা ‘য়ং লিদর্স দাইলোগ’ অমা পাংথোক্কনি অমসুং মসিদা ঐ শরুক য়াগনি। থৌরম অসিদা ইন্নোবেসন, হকচাং ফবা, ষ্টার্দঅপশিং অমসুং লৌউ-শিংউবগুম্বা মরুওইবা হিরমশিংদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং শরুক য়াগনি। থৌরম অসিগীদমক ঐ য়াম্না খৌরাংনা ঙাইরে।
মরুপশিং,
থৌরম অসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা উবদা ঐ হরাওই। নুমিৎ খরগী মমাঙদা মসিগা মরী লৈনবা কুইজ চাংদম্নবা অমসু পাংথোকখ্রে। মসিদা নহারোল লাখ ৫০ হেন্না শরুক য়াখি। এসে চাংদম্নবা অমা পাংথোক্তুনা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী ৱাখলশিং ফোঙদোকখি। চাংদম্নবা অসিদা তামিল নাদুনা অহানবা অমসুং উত্তর প্রদেসনা অনিশুবা তাখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিদা নহারোলশিংনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎথোক্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলে। মখোয়না তৌবা ঙম্বশিং অমসুং পামজবশিংগী মতুংইন্না নহারোলশিংনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎথোক্নবা মফম কয়া শেমগৎলে। অসিগুম্বা মফম অমা ‘স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন’ নি; অনৌবা ৱাখলশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমনি।
মরুপশিং,
থা অসিদা ‘স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন ২০২৫’ লোইশিনখ্রে। হেক্কাথোন মনুংদা সরকারগী ভিবাগ ৮০ হেনবগী খুদোংচাদবা ২৭০ হেনবদা মহৈরোয়শিং থবক তৌখি। ত্রাফিক্কা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিংগুম্বা পুন্সিগা মরী লৈনবা অৱাবশিংগী পাম্বৈশিং মহৈরোয়শিংনা পুথোকখি। ‘স্মার্ত ত্রাফিক মেনেজমেন্ত’ গী মতাংদা নহারোলশিংনা নুংঙাইরবা ৱাফমশিং শরুক য়াখি। শেন-থুমগী নামথাক তৌবশিং অমসুং দিজিতেল এরেষ্টশিংগুম্বা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগী মতাংদা নহারোলশিংনা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং পুথোকখি। পাউতাকশিং অদুদা খুঙ্গংশিংদা দিজিতেল বেঙ্কশিংগীদমক সাইবর সেকুরিতিগী থবকশিং য়াওবা য়ৌখি। লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী অৱাবশিং কোক্নবা নহারোল কয়া থবক পায়খৎখি। হৌখিবা চহি ৭-৮ দা ‘স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোন’ দা মহৈরোয় লাখ ১৩ হেন্না অমসুং মহৈলোয়শঙ ৬,০০০ হেন্না শরুক য়াখ্রে। খুদোংচাদবা চা কয়াগী পাম্বৈশিংসু নহারোলশিংনা পুথোক্লে। অসিগুম্বা হেক্কাথোনশিং মতম মতমগী পাংথোক্লি। অসিগুম্বা হেক্কাথোনশিং শরুক য়ানবা ঐনা ঐগী মরুপ নহারোলশিংদা তকশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী পুন্সি তেক্নোলোজিনা চিংদুনা পুরে অমসুং চহি চা কয়াদা লাক্কদবা অহোংবশিং চহি খরা অহোংবা লাকপা উরে। রোবোতশিংনা মীওইবগী মহুৎশীল্লগদরা হায়না মীওই খরনা নুংনাংবা ফোঙদোক্লি। অসিগুম্বা অহোংবা লাক্লিবা অসিদা, মীওইবা চাউখৎনবা ঐখোয়গী থবকশিংগা শম্নবা অসি য়াম্না মরুওই। অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা থবকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংনা ঐখোয়গী নাৎকা শম্নবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই।
মরুপশিং,
অদোম ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্সকী মমিং তারম্লগনি। রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন্না ইন্সতিতুৎ অসিগী মশক তাক্লি। চহি খরগী মমাংদা, লাইরিক তম্বা অমসুং থিজিনবগী মরক্ত ঈশৈগী মফম অমা পীগদবনি হায়না মহৈরোয় খরনা খনখি। মফম অদুদা অপীকপা ঈশৈগী ক্লাস অমা হৌখি। অচৌবা ফম্বাক অমা নত্ত্রগা অচৌবা শেনফম অমা লৈবা লৈতে। তপ্ন তপ্না, থবক অসি চাউখৎলকখি অমসুং ঙসিদি মসি ‘গীতাঞ্জলি আই.আই.এস’ হায়না খঙনরে। মসি মখা তানা ক্লাস অমা ওইদ্রে; মসি কেম্পসকী কলচরেল সেন্তর অমা ওইরে।
মফম অসিদা হিন্দুস্তানি ক্লাসিকেল ম্যুজিক, ফোক্কী চৎনবীশিং, ক্লাসিকেলগী থবকশিং লৈরে; মহৈরোয়শিং মফম অসিদা পুন্না ফম্লে অমসুং তম্লে। প্রোফেসারশিং লাকখি অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং শরুক য়াখি। ঙসিদি, মসিদা মীওই ২০০ হেন্না শরুক য়ারে। য়াম্না মরুওইবা অমনা মপান লৈবাকশিংদা চৎখিবশিং ওনলাইন্দা শরুক য়ারে অমসুং কাংবু অসিগী লংলাশিংদা য়াল্লি।
মরুপশিং,
কনাগুম্বা অমগী হৌরকফমগা শম্ননবা থবক অসি ভারত্ত মপান নাইদে। মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংসু মসিদা থৌদাং পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী ৱাংমদা ঐখোয়গী শক্তম উবগী অতোপ্পা খুদম দুবাইনি। মফম অদুনা লৈরিবা কন্নরা ইমুংশিংনা মখোয় মশাদা মরুওইবা ৱাহং অমা হংজরি: তেক্নোলোজিগী তাইবংদা ঐখোয়গী অঙাংশিং মাংজিল থাদুনা চৎলি, অদুবু মখোয়গী মখোয়গী লোলদগী নাথৈদবরা? মসিদগী ‘কন্নরা পাথসালে’ লিংখৎখি। অঙাংশিং কন্নরা তম্নবা, ইনবা অমসুং ঙাাংনবা থবক অমনি। ঙসিদি মসিদা অঙাং লিশিং অমা হেন্না শরুক য়ারে। তশেংনা, কন্নরা নাদু, নুদি নাম্মা হেম্মে।
(লম অমসুং কন্নরা লোল ঐখোয়গী চাউথোকচবনি)
মরুপশিং,
থায়নগী হায়নবা ৱাফম অমা লৈরি: ‘নিংবু নিংলবদি, লম্বী অমা লৈ’। হায়নবা ৱাফম অসি অচুম্বনি হায়বা মনিপুরগী নহা ওইরিবা মোইরাংথোম সেথনা তাক্লে। মহাক চহি ৪০ শুদ্রি। মোইরাংথেম সেথনা লৈরিবা মনিপুরগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফম অদু ইলেক্ত্রিসিতি ফংদবগী অচৌবা অৱাবা অমা থেংনৈ। খুদোংচাদবা অসি কোক্নবা, মহাক্না পাম্বৈ অমা অমা মীৎয়েং চঙখি অমসুং মহাক্না পাম্বৈ অদু সোলার পৱারদগী ফংখি। ঐখোয়গী মনিপুরদসু, সোলার ইনর্জি পুথোকপা য়াম্না লাই। মরম অদুনা সেথনা সোলার পেনেলশিং থম্নবা খোঙজং অমা হৌদোকখি অমসুং খোঙজং অসিনা মরম ওইদুনা, ঙসি লমদম অসিগী য়ুম চা কয়া সোলার ইনর্জি ফংলে। হকশেল অমসুং হিংনবগী লম্বীশিং ফগৎনবা মহাক্না সোলার পৱার শীজিন্নবা অসি তোপ-তোপ্পনি। ঙসিদি, মহাক্কী থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা, মনিপুরগী হেল্থ সেন্তর কয়াসু সোলার পৱার ফংলে
থবক অসিদগী মনিপুরগী নুপীশিংসু কান্নবা কয়া ফংলে। থবক অসিগী খুৎথাংদা লৈকায়গী ঙামীশিং অমসুং খুৎহৈবশিংসু মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজনাগী মখাদা, সোলার পেনেলশিং থম্নবগীদমক বেনিফিসরি ইমুং অমমমদা লুপা ৭৫,০০০ দগী ৮০,০০০ ফাওবা সরকারনা পীরে। মোইরাংথেমগী থবকশিং মশাগী ওইজরবসু, মখোয়না সোলার পৱারগা মরী লৈনবা খোঙজং খুদিংমক অনৌবা ইনোৎ অমা পীরে। ‘মন কি বাত’ কী খুৎথাংদা ঐনা মহাক্কী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌজিক ঐখোয় জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ওনশিল্লসি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ইনাকখুল্লবা নাৎ অমসুং পুৱারিনা ভারতমচাশিং চাউথোকচহল্লিবা অসিগী মতাংদা ঐনা ৱাফম অমা ফোঙদোক্নিংই। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী বরামুল্লাদা জেহানপোরা কৌবা মফম অমা লৈ। চহি কয়া, মীয়াম্না মফম অদুদা অৱাংবা লৈপুং খর উদুনা লাকখি। মখোয় ইচম চম্বা লৈপুংশিং নত্তে, মখোয় করিনো হায়বা কনা অমতা খঙদে। মতম অদুনা, নোংমদা, আর্কিওলোজিষ্ট অমনা মখোয় থেংনখি।
মহাক্না মফম অদু য়াম্না চেকশিন্নবা য়েংবা মতমদা, লৈপুংশিং অদু করিগুম্বা খরদা তোঙান্নবা উবা ফংখি। মখা তারকপদা, হায়রিবা লৈপুংশিং অদু সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবা হৌখি। মথক্তগী ফোতোশিং লৌনবা দ্রোনশিং শীজিন্নখি অমসুং লম অদুগী মেপ শেমখি। মফম অদুদা অঙকপা খর ফংবা হৌখি। হায়রিবা লৈপুংশিং অদু মহৌশাগী ওইবা নত্তে হায়বা খঙবা ঙমখি। মখোয় মীওইবনা শেম্বা অচৌবা ষ্ট্রকচর অমগী লেমহৌবশিংনি। চৈরক অসিদা, অতোপ্পা য়াম্না নুংঙাইবা মরী লৈনবা অমা থোক্লকখি।
কাস্মিরদগী কিমি লিশিং কয়া থাপ্না, ফ্রান্সকী ম্যুজিয়ম অমগী আর্কাইবসতা অরিবা, ময়েক শেংদবা ফোতোগ্রাফ অমা ফংখি। বরামুল্লাগী ফোতোগ্রাফ অদুদা বুদ্ধিষ্ট ষ্টুপা অহুম উবা ফংখি। মতমগী মতুংইন্না, কাস্মিরগী ফজরবা হৌদ্রবা মতম ঐখোয়দা মশক তাকখি। মসি চহি লিশিং ২ রোমগী পুৱারিনি। কাস্মিরগী জেহানপোরাগী বুদ্ধিষ্ট কমপ্লেক্স অসিনা কাস্মিরগী হৌখিবা মতম অমসুং মসিগী ইনাকখুল্লবা শক্তম ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ভারত্তগী কিমি লিশিং কয়া থাপ্না পায়খৎপা থবক অমা ঐনা হৌজিক অদোমগী মফমদা ফোঙদোকপা পাম্মী। ফিজিদা, ভারতকী লোল অমসুং নাৎ শন্দোক্নবা থাগৎনিঙাই ওইবা থবক অমা পায়খৎলে। মতম অদুদা লৈরিবা অনৌবা তামিল মীরোলশিং তামিল লোল খঙনবা মখা তানা থবক কয়া পায়খৎলে। হৌখিবা থাদা, ফিজিগী রাকি-রাকিদা স্কুল অমদা অহানবা ওইনা তামিল দে থৌরম পাংথোকখ্রে। নুমিৎ অদুদা, মখোয়না মনিংতম্না মখোয়গী লোল ঙাংনবগী মফম অমা অঙাংশিংনা ফংখি। অঙাংশিংনা তামিলদা শৈরেংশিং থিখি, ৱা ঙাংখি অমসুং থাজবগা লোয়ননা ফম্বাক্ত মখোয়গী নাৎ উৎখি।
মরুপশিং,
তামিল লোল চাউখৎনবা লৈবাক মনুংদসু লেপ্তনা থবক কয়া পায়খৎলি। নুমিৎ খরগী মমাংদা, ঐগী সংসদকী কেন্দ্র কাসিদা মরিশুবা ‘কাসি তামিল শঙ্গমম’ পাংথোকখ্রে। হৌজিক ঐনা খোঞ্জেল মতেক অমা খোঙগনি। মসি তাবীয়ু অমসুং তামিল ঙাংনবা হোৎনরিবা অঙাংশিং অসি কদাইদনো হায়বা খঙবা ঙম্বরা য়েংউ?
(খোঞ্জেল মতেক) # (পায়াল)
মরুপশিং,
তামিলদা ফজনা ঙাংলিবা অঙাংশিং অসি বরানাসীগী কাসিদগী হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। মখোয়গী মমালোল হিন্দীনি, অদুবু মখোয়না তামিল লোল পাম্বদগী তামিল তম্নবা ইথিল পীখি। বারানাসীদা পাংথোকপা চহি অসিগী কাসি তামিল শঙ্গমমদা তামিল লোল তম্নবা অখন্নবা থবক পায়খৎখি। ‘তামিল তমসি-তামিল করাকালাম’ গী মখাদা বারানাসীগী স্কুল ৫০ হেনবদা অখন্নবা কেম্পেনশিংসু চৎথখি।
মদুগী ফল খোঞ্জেল মতেক অসিদা তাবা ফংগনি।
(খোঞ্জেল মতেক) # (বৈষ্ণবী)
মরুপশিং,
তামিল মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোলনি। তামিল সাহিত্যসু য়াম্না ইনাকখুল্লি। কাসি তামিল শঙ্গমম শরুক য়ানবা মন কি বাত্ত ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংগী মরক্ত ঙসি লৈবাক্কী মফম কয়াদা অমুক হন্না তামিল লোল পাম্নরকপদা ঐ হরাওই- মসি লোলগী শক্তিনি, মসি ভারতকী অপুনবনি।
মরুপশিং,
মথং থাদা ঐখোয় লৈবাক অসিগী ৭৭ শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোক্কনি। অসিগুম্বা থৌরমশিং লাকপদা, নিংতম্ব লান্মীশিং অমসুং সংবিধান শেমখিবশিংগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎনবা ঐখোয়গী থম্মোয়শিং পীক থল্লে। নিংতম্বা ফংনবগীদমক ঐখোয়গী লৈবাক মতম শাংনা লান্থেংনখি।
নিংতম ইহৌদা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্কী মীওই শরুক য়াখি অদুবু লাইবক থিবদি, নিংতম্বগী অথৌবশিং, নুপা অমসুং নুপী অনিমক মখোয়না ফংফম থোকপা ইকায়খুম্নবা ফংখিদে।
অসিগুম্বা নিংতম লান্মী অমা ওরিসাগী পর্বতি গিরি জিনি। জনুৱারি ২৬ দা মহাক্কী চহি ১০০ শুবা মপোক নুমিৎ পাংথোক্কনি। মশাগী চহি ১৬ শুবদা মহাক ভারত থাদোকউ ইহৌ শরুক য়াখি। নিংতম্বা ফংলবা তুংদা মীয়ামগী থবক অমসুং ত্রাইবেলগী য়াইফনবা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি। মহাক্না ওর্ফানেজ কয়া লিংখৎখি। মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা পুন্সিনা মখা তানা মীরোল কয়া ইথিল পীগনি।
मूँ पार्वती गिरि जिंकु श्रद्धांजलि अर्पण करुछी |”
“ঐনা পর্বতি গিরিগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি”।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং কাউদবা হায়বসি ঐখোয়গী দাইত্বনি। ঐখোয়দা নিংতম্বা শীন্নরম্বা অথৌবা নুপা অমসুং নুপী অনিমক্কী ৱারি ঐখোয়না তুংগী মীরোলচদা শীন্নরমগদবনি। ঐখোয়না নিংতম্বা চহি ৭৫ শুবগী থৌরম পাংথোকখিবা অদু অদোম নিংশিংলমগনি, সরকারনা অখন্নবা ৱেবসাইত অমা শেমখি। মসিগী সেক্সন অমা ‘শকখঙবীদ্রবা অথৌবশিং’ দা কৎথোকখি। ঐখোয়গী লৈবাক নিংতম্বা ফংনবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মরমদা খঙনবা ঙসি ফাওবা অদোম ৱেবসাইত অদুদা চঙবা য়াগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুন্নাইগী য়াইফনবগা মরী লৈনবা মরুওইবা হিরমশিং খন্নবা মন কি বাতনা ঐখোয়গী অঙকপা খুদোংচাবা অমা পীরে। ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্না লুম্না লৌরিবা অসিগুম্বা ৱাফম অমা ঐনা ফোঙদোকপা পাম্মী।
আই.সি.এম.আরনা হন্দক রিপোর্ত অমা ফোঙখ্রে। ন্যুমোনিয়া অমসুং য়ু.তি.আইগুম্বা লায়না কয়াদা এন্তিবাইওতিকশিং কান্নদ্রে হায়না রিপোর্ত অদুনা ফোঙদোক্লি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা নুঙনাংবগী মচাক অমনি। রিপোর্ত অদুগী মতুংইন্না, মসিগী অচৌবা মরম অমদি মীয়াম্না মথোং-মরম খঙদনা এন্তিবাইওতিকশিং শীজিন্নবদগীনি। এন্তিবাইওতিকশিং অসি পংচা চাবা য়াবা হিদাকশিং নত্তে। দোক্তরশিংগী পাউতাকশিং ফংলবা মতুংদা মখোয় চাগদবনি। হৌজিক, গুলি অমা চারগা মখোয়গী অনাবশিং ফরগনি হায়না মীয়াম্না থাজবা হৌরে। ইশা ইথন্তা হিদাক থাবগী থবক অসিগী লাপথোক্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। মসি এন্তিবাইওতিকশিং চাবা মতমদনা হেন্না মরুওই। ঐনা চম্না হায়নিংই: হিদাক-লাংথকশিংগী মরমদা খঙবা দরকার ওই অমসুং এন্তিবাইওতিকশিং দোক্তর দরকার ওই। থবকঅশিনা অদোমগী হকচাং ফগৎপদা য়াম্না কান্নগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী মমাংঙৈগী কলাশিংনা খুন্নাইগী ফিবম ফগৎহল্লি অমসুং মীয়ামগী শেন-থুম চাউখৎনবগী মরুওইবা গারি অমা ওইরে। অন্ধ্র প্রদেসকী নারাসাপুরাম জিলাগী লেস ক্রাফ লৈবাক শীনবা থুংনা মমিং চৎলে। ক্রাফ অসিদা মীরোল কয়াগী নুপীশিংগী খুৎশিং য়াওরি। য়াম্না খাংবা কনবা অমসুং চেকশিনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা মসি ঙাক-শেল্লি। ঙসিদি, মসিগী চৎনবী অসি অনৌবা মশক অমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লে। অন্ধ্র প্রদেস সরকার অমসুং নাবার্দনা পুন্না খুৎহৈবশিংদা অনৌবা দিজাইনশিং তম্বীরি, অফবা স্কিল ত্রেনিংশিং পীরে অমসুং মখোয় অনৌবা কৈথেলশিংগা শম্নহল্লে।
নারাসাপুরম লেসসু জি.আই তেগ ফংলে। ঙসিদি, মসিদগী পোৎথোক ৫০০ হেন্না শারে অমসুং মসিনা খুঙ্গং ২৫০ হেনবগী নুপী লাখ ১ রোম থবক পীরে।
মরুপশিং,
মখোয়গী থবক কন্না শুবনা মমাংঙৈগী কলাশিং য়োকখৎপা খক নত্তনা মসিগী খুৎথাংদা মফম অমগী মীওইশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অসিগুম্বা মীওইশিং মশক তাক্নবা মফম অমা মন কি বাতসু ওইরে। মনিপুরগী চুরাচান্দপুরদা, মারগ্রেত রামথারসিয়েমগী থবকশিংসু চপ মান্নৈ। অচৌবা পান্দম অমগা লোয়ননা, মহাক্না মনিপুরগী মমাংঙৈগী পোৎথোকশিং- মফম অদুগী খুৎ-শা হৈবগী পোৎলমশিং, অমসুং ৱা অমসুং উদগী শাবা পোৎলমশিং উখি। মহাক্কী পান্দম অসিনা মরম ওইদুনা, খুৎহৈবা অমা ওইনা লৈরম্বা মীওই কয়াগী পুন্সি অহোংবা পুরক্নবা পাম্বৈ অমা মহাক্না ওইরে”। ঙসিদি, মারগ্রেত জিগী য়ুনিতনা মীওই ৫০ হেন্না থবক পীরে অমসুং মহাক্না কন্না হোৎনবদগী, দিল্লি য়াওনা লৈবাক্কী রাজ্য কয়াদা মহাক্কী পোৎলমশিংংগী কৈথেল অমা মহাক্না শেমগৎলে।
মরুপশিং,
মনিপুরগী অতোপ্পা খুদম অমনা সেনাপতি জিলাদগী চোখোনে কিচেনানি। মহাক্কী ইমুং হুপ্না লৌ উবগী থবক তৌই। কিচেনানা মমাংঙৈদগী তৌরক্লবা থবক অসি হেন্না ফগৎহনখি। মহাক্না পামজবা লৈ থাবগী থবক তৌখি। ঙসিদি, থবক অসিদগী, মহাক্না তোঙান তোঙানবা কৈথেলশিংদা য়োল্লে অমসুং মহাক্কী লৈকায়গী মীওইশিংসু ফিবম ফগৎলে। মমাংঙৈগী লৌশিং অসি অনৌবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা শীজিন্নরবদি, মসিনা শেন-থুম চাউখৎনবগী অচৌবা গারি অমা ওইবা য়াই হাববা মসিনা খুদম অমা ওইরে। করিগুম্বা অদোম্না মসিগা মান্নবা মাইপাকপগী ৱারিশিং তারবদি, চানবীদুনা মখোয়গী ৱারি ঐঙোন্দা লিবীয়ু।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী খ্বাইদগী ফজবদি চহি চুপ্পা লৈবাক্কী মফম অমা নত্ত্রগা মফম অমদা কুহ্মৈগী ফিবমদা লৈবা অসিনি। তোঙান তোঙানবা মখলগী কুহ্মৈশিং খক নত্তনা, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা মফম অদুগী কুহ্মৈশিংসু লৈরি। মসিনা তাক্লিবদি, করিগুম্বা অদোম লম কোয়বা চৎনবা অদোম ৱাখল খল্লবদি, অদোম্না লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্ত মতম অমদা হেক্ত অঙকপা থৌরমগী শেম-শাবা উবা ফংগনি। অসিগুম্বা কুহ্মৈ অমা কচ্ছগী রন্নদা পাংথোক্লি। চহি অসিদা, নবেম্বর ২৩ দগী কচ্ছ রন্ন কুহ্মৈ হৌদোকখ্রে অমসুং মসি ফেব্রুৱারি ২০ ফাওবা চৎথগনি। মফম অসিদা কচ্ছগী নাৎকী চৎনবীশিং, খুনুং ঈশৈ, জগোয় অমসুং হেন্দিক্রাফ উৎলি। কচ্ছগী অঙৌবা রন্ন য়েংবা অসিমক অপেনবা নুংঙাইবা অমনি। নুমিদাংদা অঙৌবা রন্নদা থাবল মঙালদা উবা শক্তম অঙকপনি। রন্ন উৎসবকী তেন্ত সিতি য়াম্না মমিং চৎলি। হৌখিবা থাদা রন্ন উৎসবতা মীওই লাখ ২ হেন্না শরুক য়াখি হায়বা ঐ খঙলে, লৈবাক্কী মফম কয়া অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী ফাওবা লাকখি। অদোম্না খুদোংচাবা ফংবা মতমদা, অসিগুম্বা কুহ্মৈশিং শরুক য়াগদবনি অমসুং ভারতকী খেন্নবা মহাও লৌগদবনি।
মরুপশিং,
মসি ২০২৫ গী মন কি বাতকী অরোইবা তাঙ্কক্নি। হৌজিক, চহি ২০২৬ লাকপদা, অনৌবা হরাওবা অমসুং থৌনাগা লোয়ননা ঐখোয় মন কি বাত থৌরম শরুক য়াগনি। ইরৈচাশিংগী অনৌবা থৌনা, অনৌবা হিরমশিং অমসুং মশিং থিঙমদ্রবা ৱারিশিংনা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি, ঐখোয় মন কি বাতকা শম্নগনি।
থা খুদিংগী, বিকসিত ভারত অমগী মখোয়গী মঙলানশিং শরুক য়াবা মীয়ামগী অসিগুম্বা পাউজেল কয়া ঐনা ফংখি। মীয়ামগী পাউতাকশিং অমসুং মাইকৈ অসিদা মখোয়গী থবকশিং উবদা, মসিগী থাজবা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে অমসুং হায়রিবা পাউজেলশিং ঐনা ফংবদা, বিকসিত ভারত অমগী ৱাশক শোইদবা ফংবা ঙমগনি। মসিগী থাজবা নোংম নোংমগী হেনগৎলক্লি।
ৱাশক অসি ঙাক্নবা মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচত্ত চহি ২০২৬ অসি মরুওইবা খুমাঙচাউশিনবা অমা ওইরসনু। অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং নুংঙাইবা পুন্সি অমা ফংবা ওইরসনু। মসিগী পাউজেল অসিগা লোয়ননা, তাঙ্কক অসিদা কায়নদ্রিঙৈদা, ঐনা শোইদনা হায়গনি, ‘ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্ত’… অদোম হকচাং ফনা লৈগদবনি। হন্দক্কী নিংথম থা অসি শাজেলগা য়াম্না চুনরে… শাজেল তৌরো। নুংঙাইরবা ২০২৬ গীদমক অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি। বন্দে মাতারম।