প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লক্ষ্ণৌত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেৰণা স্থল উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি-জয়!
ভাৰত মাতা কি-জয়!
ভাৰত মাতা কি-জয়!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন পেটেল; ৰাজ্যখনৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী; কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ জ্যেষ্ঠ সহযোগী আৰু লক্ষ্ণৌৰ সাংসদ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিং জী; উত্তৰ প্ৰদেশত বিজেপিৰ সভাপতি আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদত মোৰ সহযোগী শ্ৰী পংকজ চৌধুৰী জী; ৰাজ্য চৰকাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য আৰু ব্ৰজেশ পাঠক জী; ইয়াত উপস্থিত অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, জন প্ৰতিনিধি, ভদ্রমহিলা আৰু মহোদয়সকল,
আজি লক্ষ্ণৌৰ এই ভূমিয়ে এক নতুন অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। এই বিষয়ে বিশদভাৱে কোৱাৰ আগতে মই দেশ আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণক বৰদিনৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। আজি ভাৰততো কোটি কোটি খ্ৰীষ্টান পৰিয়ালে বৰদিন উদযাপন কৰি আছে। বৰদিনৰ এই উৎসৱে সকলোৰে জীৱনত সুখ কঢ়িয়াই আনক! এইয়া আমাৰ ইচ্ছা
বন্ধুসকল,
২৫ ডিচেম্বৰৰ এই দিনটোত দেশৰ দুগৰাকী মহান পুত্ৰ-ভাৰত ৰত্ন অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জী আৰু ভাৰত ৰত্ন মহামান্য মদন মোহন মালব্য জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকীৰ বিৰল আৰু বিস্ময়কৰ কাকতালীয় ঘটনা সংঘটিত হৈছে। এই দুয়োগৰাকী মহান ব্যক্তিত্বই ভাৰতৰ পৰিচয়, একতা আৰু গৌৰৱ সুৰক্ষিত কৰিছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত এক অপৰিসীম ছাপ এৰি গৈছিল।
বন্ধুসকল,
আজি ২৫ ডিচেম্বৰত মহাৰাজা বিজলী পাঠিৰ জয়ন্তীও পালন কৰা হয়। লক্ষ্ণৌৰ বিখ্যাত বিজলী পাছি দুৰ্গ ইয়াৰ পৰা বেছি দূৰ নহয়। মহাৰাজা বিজলী পাছিয়ে এৰি যোৱা বীৰত্ব, সুশাসন আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ উত্তৰাধিকাৰক পাছি সম্প্ৰদায়ে গৌৰৱেৰে আগুৱাই লৈ গৈছে। এইটোও এক কাকতালীয় ঘটনা যে ২০০০ চনত মহাৰাজা বিজলী পাছিৰ সন্মানত অটলজীয়ে নিজেই এখন ডাক টিকট মুকলি কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
এই পবিত্ৰ দিনটোত, মই মহামান্য মালব্য জী, অটল জী, আৰু মহাৰাজা বিজলী পাছিক শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো আৰু তেওঁলোকক মোৰ আন্তৰিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
অলপ সময়ৰ আগতে, মই ইয়াত ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলো। এই ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থল হৈছে ভাৰতক আত্মসন্মান, একতা আৰু সেৱাৰ পথ দেখুওৱা আদৰ্শৰ প্ৰতীক। ডঃ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জী, আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ ওখ মূৰ্তিবোৰ উচ্চতাত আছে, কিন্তু তেওঁলোকে প্ৰদান কৰা অনুপ্ৰেৰণা তাতোকৈয়ো উচ্চ। অটলজীয়ে এবাৰ লিখিছিলঃ
नीरवता से मुखरित मधुबन, परहित अर्पित अपना तन-मन, जीवन को शत-शत आहुति में, जलना होगा, गलना होगा। क़दम मिलाकर चलना होगा।
(নীৰৱতাৰে বাগিচাখনে কথা কয়;
আনৰ কল্যাণৰ বাবে শৰীৰ আৰু আত্মাক উৎসৰ্গা কৰিব লাগিব।
জীৱনৰ অগণিত ত্যগত,
এজন জ্বলিব লাগিব, এজন গলিব লাগিব।
আমি একেলগে খোজ কাঢ়িব লাগিব)
এই ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলে এই বাৰ্তা প্ৰদান কৰে যে আমি লোৱা প্ৰতিটো পদক্ষেপ, আমি কৰা প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে উৎসর্গীকৃত হ'ব লাগিব। এইটো সকলোৰে সামূহিক প্ৰচেষ্টাই 'বিকশিত ভাৰত "(উন্নত ভাৰত) ৰ সংকল্প পূৰণ কৰিব। মই লক্ষ্ণৌ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু সমগ্ৰ দেশক এই আধুনিক অনুপ্ৰেৰণা কেন্দ্ৰৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। এইমাত্ৰ উল্লেখ কৰাৰ দৰে আৰু ভিডিঅ’টোত দেখুওৱাৰ দৰে, যি ভূমিত এই প্ৰেৰণা স্থল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিখন ৩০ একৰতকৈও অধিক, সেয়া কেইবা দশক ধৰি আৱৰ্জনাৰ পাহাৰ হৈ আছিল। যোৱা তিনি বছৰত ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে। মই এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত সকলো শ্ৰমিক, শিল্পী, পৰিকল্পনাকাৰীৰ লগতে যোগীজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে ৰাষ্ট্ৰক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰাত এক নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছিল। ডাঃ মুখাৰ্জীয়ে ভাৰতত দুখন সংবিধান, দুখন পতাকা আৰু দুজন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্যৱস্থা প্ৰত্যাখ্যান কৰিছিল। স্বাধীনতাৰ পাছতো জম্মু-কাশ্মীৰৰ এই ব্যৱস্থাই ভাৰতৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ প্ৰতি এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছিল। বিজেপিয়ে এই কথাত গৌৰৱ কৰে যে আমাৰ চৰকাৰে ৩৭০ নম্বৰ অনুচ্ছেদৰ দেৱাল ভাঙি পেলোৱাৰ সুযোগ পাইছিল। আজি জম্মু-কাশ্মীৰতো ভাৰতৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম উদ্যোগ মন্ত্ৰী হিচাপে ড০ মুখাৰ্জীয়ে দেশত অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰখনক ইয়াৰ প্ৰথম ঔদ্যোগিক নীতি প্ৰদান কৰিছিল আৰু এইদৰে ভাৰতত ঔদ্যোগিকৰণৰ বাবে ভিত্তি স্থাপন কৰিছিল। আজি আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সেই মন্ত্ৰটোৱেই নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছো। ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীবোৰ এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশলৈ চাওক! এখন জিলা, এটা সামগ্ৰী অভিযানে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু গোটসমূহক শক্তিশালী কৰি তুলিছে; আনহাতে, ৰাজ্যখনত এক বৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ বিকশিত কৰা হৈছে। অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত বিশ্বই দেখা ব্ৰহ্ম’ছ মিছাইলৰ শক্তি এতিয়া লক্ষ্ণৌত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাণৰ বাবে বিশ্বজুৰি জনাজাত হ'ব।
বন্ধুসকল,
বহু দশকৰ আগতে পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জীয়ে অন্ত্যোদয়াৰ সপোনৰ কল্পনা কৰিছিল। তেওঁ বিশ্বাস কৰিছিল যে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ প্ৰকৃত মাপকাঠি শাৰীৰ একেবাৰে শেষত থিয় হৈ থকা ব্যক্তিজনৰ মুখত থকা হাঁহিটোত প্ৰতিফলিত হ'ব। দীনদয়াল জীয়ে অবিচ্ছেদ্য মানৱতাবাদ দৰ্শনকো স্পষ্ট কৰিছিল, যি শৰীৰ, মন, বুদ্ধি আৰু আত্মাৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ পৰিকল্পনা কৰে। মোদীয়ে দীনদয়ালজীৰ সপোনক নিজৰ সংকল্প কৰি লৈছে। আমি পৰিপূৰ্ণতাৰ নতুন দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে অন্ত্যোদয়া সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো, অৰ্থাৎ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তি আৰু প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীক চৰকাৰী কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত অনাটো নিশ্চিত কৰিছো। যেতিয়া পৰিপূৰ্ণতাৰ মনোভাৱ থাকে, তেতিয়া কোনো বৈষম্য নাথাকে আৰু সেইটো হ’ল প্ৰকৃত সুশাসন, প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় আৰু প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা। আজি যেতিয়া কোটি কোটি নাগৰিকে কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্থায়ী ঘৰ, শৌচাগাৰ, নলৰ পানী, বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগ লাভ কৰিছে; যেতিয়া কোটি কোটি লোকে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য আৰু বিনামূলীয়া চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰিছে; যেতিয়া শাৰীত থিয় হৈ থকা শেষ ব্যক্তিজনৰ ওচৰলৈয়ো যাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে, তেতিয়া পণ্ডিত দীনদয়ালজীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সঁচাকৈয়ে ন্যায় কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত কোটি কোটি ভাৰতীয়ই দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি ওপৰলৈ উঠি আহিছে। এয়া সম্ভৱ হৈছে কাৰণ বিজেপি চৰকাৰে পিছ পৰি থকা লোকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল আৰু শাপীৰ একেবাৰে শেষত থকা লোকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে, প্ৰায় ২৫ কোটি নাগৰিকক চৰকাৰৰ সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছিল। মাত্ৰ ২৫ কোটি লেক ! আজি প্ৰায় ৯৫ কোটি ভাৰতীয় এই সুৰক্ষামূলক ছাতিৰ অধীনত আছে। উত্তৰ প্ৰদেশতো বৃহৎ সংখ্যক লোক ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। মই আপোনাক আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। যেনেদৰে এসময়ত বেংক একাউণ্ট কেইখনমান লোকৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল, বীমাও ধনী লোকসকলৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল। আমাৰ চৰকাৰে শেষ ব্যক্তিগৰাকীলৈকে বীমা সুৰক্ষা সম্প্ৰসাৰণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে, প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছিল, য’ত সামান্য প্ৰিমিয়ামত দুই লাখ টকাৰ জীৱন বীমা কভাৰেজ প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ নাগৰিক এই আঁচনিৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। একেদৰে, দুৰ্ঘটনা বীমাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় ৫৫ কোটি দৰিদ্ৰ নাগৰিকক ইয়াৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে। এইবোৰ সেই নাগৰিকসকল যিসকলে আগতে বীমাৰ বিষয়েও ভাবিব পৰা নাছিল।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানি আচৰিত হ'ব পাৰে যে এই আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে সাধাৰণ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক উপকৃত কৰি প্ৰায় ২৫,০০০ কোটি টকাৰ দাবী পৰিশোধ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ এই ধন সংকটৰ সময়ত দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ সহায়ৰ বাবে আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি অটলজীৰ জয়ন্তীও সুশাসন উদযাপনৰ দিন। দীৰ্ঘদিন ধৰি এই দেশত ‘গৰীবী হটাও’ৰ দৰে শ্লোগানবোৰক শাসন হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু অটলজীয়ে প্ৰকৃততে সুশাসনক বাস্তৱ ক্ষেত্ৰলৈ লৈ আহিছিল। আজি ডিজিটেল পৰিচয়ৰ বিষয়ে বহু আলোচনা হৈছে। ইয়াৰ আধাৰশিলা অটলজীৰ চৰকাৰে নিজেই স্থাপন কৰিছিল। তেতিয়া এক বিশেষ কাৰ্ডৰ জৰিয়তে আৰম্ভ হোৱা কাম আজি আধাৰ হিচাপে বিশ্বজুৰি প্ৰসিদ্ধ হৈ পৰিছে। ভাৰতত টেলিকম বিপ্লৱ ত্বৰান্বিত কৰাৰ কৃতিত্বও অটলজীলৈ যায়। তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰস্তুত কৰা টেলিকম নীতিয়ে প্ৰতিটো ঘৰলৈ টেলিফোন আৰু ইণ্টাৰনেট লৈ যোৱাটো সহজ কৰি তুলিছিল আৰু আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক মোবাইল আৰু ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী থকা দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
বন্ধুসকল,
অটলজী আজি য'তেই থাকক, তেওঁ জানি আনন্দিত হ'ব যে বিগত ১১ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা হৈ পৰিছে আৰু তেওঁ সাংসদ হৈ থকা উত্তৰ প্ৰদেশ আজি ভাৰতৰ এক নম্বৰ মোবাইল উৎপাদনকাৰী ৰাজ্য।
বন্ধুসকল,
সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত অটলজীৰ দৃষ্টিভংগীয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক প্ৰাৰম্ভিক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁৰ চৰকাৰৰ সময়তে গাঁওসমূহক পথৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। তেতিয়াও সোণালী চতুৰ্ভুজৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল যিটো হৈছে ঘাইপথৰ সম্প্ৰসাৰণ।
বন্ধুসকল,
২০০০ চনৰ পৰা, প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম্য পথ যোজনাৰ অধীনত এতিয়ালৈকে গাঁওসমূহত প্ৰায় ৮০০,০০০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, কেৱল যোৱা ১০-১১ বছৰত প্ৰায় ৪০০,০০০ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকে নিজেই দেখিছে যে অভূতপূৰ্ব গতিত সমগ্ৰ দেশতে কিমান দ্ৰুতগতিত এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশেও এখন এক্সপ্ৰেছৱে ৰাজ্য হিচাপে নিজৰ পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। অটলজীয়ে দিল্লী মেট্ৰ’ৰ সূচনা কৰিছিল। আজি দেশৰ ২০ খনতকৈ অধিক চহৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা সুশাসনৰ উত্তৰাধিকাৰীক এতিয়া কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহত বিজেপি চৰকাৰে নতুন উচ্চতা আৰু নতুন মাত্ৰালৈ লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
এই তিনিগৰাকী মহান ব্যক্তি-ড০ মুখাৰ্জী, পণ্ডিত দীনদয়াল জী, আৰু অটল জীৰ পৰা আহৰণ কৰা অনুপ্ৰেৰণা-তেওঁলোকৰ দূৰদৰ্শী কাম আৰু এই ওখ মূৰ্তিবোৰে একেলগে 'বিকশিত ভাৰত' ৰ বাবে এক অতি শক্তিশালী ভেটি গঠন কৰে। আজি এই মূৰ্তিবোৰে আমাক নতুন শক্তিৰে ভৰাই তুলিছে, কিন্তু আমি পাহৰিব নালাগে যে স্বাধীনতাৰ পাছত ভাৰতত প্ৰতিটো ভাল কামৰ কৃতিত্ব এটা পৰিয়ালৰ ওপৰত দিয়াৰ প্ৰৱণতা কেনেদৰে বিকশিত হৈছিল। কিতাপ, চৰকাৰী আঁচনি, চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠান, ৰাজহুৱা কাম সকলো এটা পৰিয়ালক গৌৰৱান্বিত কৰাৰ এক অনুশীলন হৈ পৰিছিল। নাম, মূৰ্তি সকলোবোৰ সেইবোৰৰ চাৰিওফালে ঘূৰি ফুৰিছিল। বিজেপিয়ে দেশক এটা পৰিয়ালৰ দ্বাৰা বন্দী কৰি ৰখাৰ এই পুৰণি প্ৰৱণতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে মা ভাৰতীক সেৱা আগবঢ়োৱা প্ৰতিজন অমৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাৰ অৱদানক সন্মান জনাই আছে। মই আপোনাকেইটামান উদাহৰণ দিওঁ। আজি দিল্লীৰ কৰ্তব্য পথত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ এটা প্ৰতিমূৰ্তি থিয় হৈ আছে। আন্দামানৰ যি দ্বীপত নেতাজীয়ে ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন কৰিছিল সেই দ্বীপটোৱে এতিয়া তেওঁৰ নাম বহন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ উত্তৰাধিকাৰীক কেনেদৰে মচি পেলোৱাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল সেয়া কোনেও পাহৰিব নোৱাৰে। দিল্লীত কংগ্ৰেছৰ শাসক পৰিয়ালে এই গুৰুতৰ অপৰাধ সংঘটিত কৰিছিল আৰু ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশত সমাজবাদী দলেও একে কাম কৰাৰ সাহস দেখুৱাইছিল, কিন্তু বিজেপিয়ে বাবাচাহেবৰ উত্তৰাধিকাৰীক মচি পেলাব দিয়া নাছিল। আজি দিল্লীৰ পৰা লণ্ডনলৈকে বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ পঞ্চতীৰ্থই তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰ ঘোষণা আৰু উদযাপন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে আমাৰ দেশক একত্ৰিত কৰিছিল, যি শ দেশীয় ৰাজ্যত বিভক্ত হৈছিল। তথাপিও স্বাধীনতাৰ পাছত, তেওঁৰ কাম আৰু তেওঁৰ মৰ্যাদা দুয়োটাকে হ্ৰাস কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল। বিজেপিয়েহে চৰ্দাৰ চাহিবক তেওঁৰ প্ৰকৃত যোগ্য সন্মান প্ৰদান কৰিছিল। বিজেপিয়ে তেওঁৰ সন্মানত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু একতা নগৰ নামেৰে জনাজাত এক অনুপ্ৰেৰণামূলক স্থান বিকশিত কৰিছিল। এতিয়া, ৰাষ্ট্ৰই প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ মূল উদযাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
কেইবা দশক ধৰি জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ অৱদানকো তেওঁলোকৰ সঠিক স্থান দিয়া হোৱা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ বাবে এক বিশাল স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিছে। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে ছত্তীশগড়ত শ্বহীদ বীৰ নাৰায়ণ সিং জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ দেশতে এনে বহুতো উদাহৰণ আছে। আনকি ইয়াতো উত্তৰ প্ৰদেশত, মহাৰাজা সুহেলদেৱৰ বিষয়টো লওক। বিজেপি চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পাছতহে তেওঁৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত স্মৃতিসৌধটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ইয়াত নিশাদ্ৰাজ আৰু ভগৱান শ্ৰীৰামৰ মিলন স্থলে অৱশেষত ইয়াৰ যোগ্য সন্মান আৰু স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙৰ পৰা চৌৰী চৌৰাৰ শ্বহীদলৈকে, বিজেপি চৰকাৰে মা ভাৰতীৰ এই পুত্ৰসকলৰ অৱদানক সম্পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধা আৰু নম্রতাৰে স্মৰণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বংশবাদৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰাজনীতিৰ এক স্বতন্ত্র চৰিত্ৰ আছেঃ ইয়াৰ মূল নিৰাপত্তাহীনতাত নিহিত। সেয়েহে, বংশগত ৰাজনীতিবিদসকলৰ বাবে আনক হেয় কৰাটো এক বাধ্যবাধকতা হৈ পৰে, যাতে তেওঁলোকৰ নিজৰ পৰিয়াল ডাঙৰ দেখা যায় আৰু তেওঁলোকৰ ৰাজত্ব চলি থাকে। এই মানসিকতাই ভাৰতত ৰাজনৈতিক অস্পৃশ্যতাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ভাবি চাওক, স্বাধীন ভাৰতত বহু প্ৰধানমন্ত্ৰী আছিল, তথাপিও ৰাজধানী দিল্লীত থকা সংগ্ৰহালয়টোৱে কেইবাজনো প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰীক উপেক্ষা কৰিছিল। বিজেপি আৰু এনডিএ-য়ে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিছে। আজি যেতিয়া আপুনি দিল্লীলৈ যায়, তেতিয়া বিশাল প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সংগ্ৰহালয়ত আপোনাক আদৰণি জনোৱা হয়, য’ত স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীক, তেওঁলোকৰ কাৰ্যকাল যিমানেই কম সময়ৰ হওঁক, উপযুক্ত সন্মান আৰু স্থান দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিসমূহে সদায়ে বিজেপিক ৰাজনৈতিকভাৱে "অস্পৃশ্য" কৰিছিল, কিন্তু বিজেপিৰ মূল্যবোধে আমাক সকলোকে সন্মান কৰিবলৈ শিকায়। বিজেপি আৰু এনডিএ শাসনৰ বিগত ১১ বছৰত নৰসিংহ ৰাও জী আৰু প্ৰণৱ বাবুক ভাৰত ৰত্ন প্ৰদান কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে মুলায়েম সিং যাদৱজী আৰু তৰুণ গগৈজীকে ধৰি বহু নেতাক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছে। কংগ্ৰেছ বা সমাজবাদী পাৰ্টিৰ পৰা এনে আচৰণ আশা কৰিব নোৱাৰি। তেওঁলোকৰ শাসনকালত বিজেপি নেতাসকলে অপমানৰ বাহিৰে একো পোৱা নাছিল।
বন্ধুসকল,
বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ পৰা উত্তৰ প্ৰদেশে যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত নিজৰ বাবে এক পৃথক পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। মোৰ সৌভাগ্যে মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা সাংসদ হৈছো। আজি মই অতি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী লোকসকলে এক নতুন ভৱিষ্যতৰ কথা লিখিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশক কেৱল দুৰ্বল আইন-শৃংখলাৰ ক্ষেত্ৰত আলোচনা কৰা হৈছিল; আজি উত্তৰ প্ৰদেশক ইয়াৰ উন্নয়নৰ বাবে আলোচনা কৰা হৈছে। আজি দেশৰ পৰ্যটনৰ মানচিত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ স্থান দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। অযোধ্যাৰ বিশাল ৰাম মন্দিৰ আৰু কাশী বিশ্বনাথ ধাম উত্তৰ প্ৰদেশৰ নতুন গোলকীয় পৰিচয়ৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলৰ দৰে আধুনিক বিকাশে ৰাজ্যখনৰ নতুন ভাবমূৰ্তি অধিক আলোকিত কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশে সুশাসন, সমৃদ্ধি আৰু প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়ৰ আদৰ্শ হিচাপে আৰু অধিক উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ আশাৰে, মই আপোনালোক সকলোকে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰেৰণা স্থলত পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। মই ক’মঃ ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী আৰু আপোনালোকে ক’বঃ অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে । মই ক’মঃ পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় জী আৰু আপোনালোকে উত্তৰ দিবঃ অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে। মই ক’মঃ অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজী আৰু আপোনালোকে উত্তৰ দিব, অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
পণ্ডিত দীনদয়ালজী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
পণ্ডিত দীনদয়ালজী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
পণ্ডিত দীনদয়ালজী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজী-- অমৰ ৰাহে, অমৰ ৰাহে।
অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজী-- অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে।
ভাৰত মাতা কি-জয়!
বন্দে মাতৰম্!
বন্দে মাতৰম্!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the inauguration of Rashtra Prerna Sthal in Lucknow
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the popular Chief Minister of this state, Yogi Adityanath ji; my senior colleague in the Union Cabinet and Member of Parliament from Lucknow, Defence Minister Rajnath Singh ji; the President of the BJP in UP and my colleague in the Council of Ministers at the Centre, Shri Pankaj Chaudhary ji; the Deputy Chief Ministers of the state government, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji; other ministers present here, public representatives, ladies and gentlemen,
Today, this land of Lucknow is witnessing a new source of inspiration. Before speaking about it in detail, I extend my Christmas greetings to the people of the country and the world. Today, crores of Christian families are celebrating in Bharat too. May this festival of Christmas bring happiness into everyone’s lives! This is our wish.
Friends,
This day of 25th December also brings with it the rare and wonderful coincidence of the birth anniversaries of two great sons of the nation -- Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji. Both these great personalities safeguarded Bharat’s identity, unity, and pride, and left an indelible mark on nation-building.
Friends,
Today, 25th December, also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi. The famous Bijli Pasi Fort of Lucknow is not very far from here. The legacy of valour, good governance, and inclusiveness left behind by Maharaja Bijli Pasi has been carried forward with pride by the Pasi community. It is also a coincidence that it was Atal ji himself who issued a postage stamp in honour of Maharaja Bijli Pasi in 2000.
Friends,
On this sacred day, I bow with reverence to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi, and offer them my heartfelt homage.
Friends,
A short while ago, I had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal here. This Rashtra Prerna Sthal is a symbol of the ideals that have shown Bharat the path of self-respect, unity, and service. The towering statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya ji, and Atal Bihari Vajpayee ji are lofty in height, but the inspiration they impart is even greater. Atal ji once wrote:
नीरवता से मुखरित मधुबन, परहित अर्पित अपना तन-मन, जीवन को शत-शत आहुति में, जलना होगा, गलना होगा। क़दम मिलाकर चलना होगा।
(From silence, the garden speaks;
For the welfare of others, one must dedicate body and soul.
In life’s countless offerings,
One must burn, one must melt.
We must walk in step together.)
This Rashtra Prerna Sthal conveys the message that every step we take, every effort we make, must be dedicated to nation-building. It is the collective effort of all that will fulfil the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I congratulate Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern centre of inspiration. As it was just mentioned and also shown in the video, the land on which this Prerna Sthal has been built, which is more than 30 acres, had been a mountain of garbage for several decades. Over the past three years, it has been completely cleared. I extend my heartfelt congratulations to all the workers, artisans, planners associated with this project, as well as to Yogi ji and his entire team.
Friends,
Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation. It was Dr. Mookerjee who rejected the system of two constitutions, two flags, and two prime ministers in Bharat. Even after independence, this arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to Bharat’s unity and integrity. The BJP takes pride in the fact that our government got the opportunity to demolish the wall of Article 370. Today, the Constitution of Bharat is fully implemented in Jammu and Kashmir as well.
Friends,
As independent Bharat’s first Industry Minister, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance in the country. He gave the nation its first industrial policy thus laying the groundwork for industrialization in Bharat. Today, we are taking that very mantra of self-reliance to new heights. Made in India products are now reaching markets across the world. Look at Uttar Pradesh itself! On one hand, a massive One District, One Product campaign is strengthening small industries and units; on the other hand, a major Defence Corridor is being developed in the state. The power of the BrahMos missile that the world witnessed during Operation Sindoor is now being manufactured in Lucknow. The day is not far when Uttar Pradesh’s Defence Corridor will be known worldwide for defence manufacturing.
Friends,
Decades ago, Pandit Deendayal Upadhyaya ji envisioned the dream of Antyodaya. He believed that the true measure of Bharat’s progress would be reflected in the smile on the face of the person standing at the very end of the line. Deendayal ji also articulated the philosophy of Integral Humanism, which envisages the holistic development of the body, mind, intellect, and soul. Modi has made Deendayal ji’s dream his own resolve. We have expanded Antyodaya through the new approach of saturation, that is, ensuring that every needy person and every beneficiary is brought within the ambit of government welfare schemes. When there is a spirit of saturation, there is no discrimination and that is true good governance, true social justice, and true secularism. Today, when crores of citizens are receiving permanent houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections for the first time without discrimination; when crores of people are receiving free food grains and free medical treatment for the first time; and when efforts are being made to reach the last person standing in the line then justice is truly being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
Friends,
Over the past decade, crores of Indians have defeated poverty and risen above it. This has been possible because the BJP government prioritized those who were left behind and gave precedence to those at the very end of the line.
Friends,
Before 2014, about 25 crore citizens were covered under the government’s social security schemes. Only 25 crore people! Today, nearly 95 crore Indians are covered under this protective umbrella. In Uttar Pradesh too, a large number of people have benefited from it. Let me give you another example. Just as bank accounts were once limited to a few people, insurance too was confined to the well-off. Our government took up the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, providing life insurance coverage of two lakh rupees at a nominal premium. Today, more than 25 crore poor citizens are connected to this scheme. Similarly, the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana is being implemented for accident insurance, and around 55 crore poor citizens are covered under it. These are the very citizens who earlier could not even think about insurance.
Friends,
You may be surprised to know that through these schemes, claims amounting to nearly 25,000 crore rupees have been paid, benefiting ordinary poor families who live modest lives. In other words, this money has come to the aid of poor families in times of crisis.
Friends,
Atal ji’s birth anniversary today is also a day to celebrate good governance. For a long time, slogans like “Garibi Hatao” were considered governance in this country. But Atal ji truly brought good governance down to the ground, in real terms. Today, there is so much discussion about digital identity. Its foundation was laid by Atal ji’s government itself. The work that began then on a special card has today become globally renowned as Aadhaar. The credit for accelerating the telecom revolution in Bharat also goes to Atal ji. The telecom policy framed by his government made it easier to take telephones and the internet to every household, and today Bharat is among the countries with the largest number of mobile and internet users in the world.
Friends,
Wherever Atal ji may be today, he would be pleased to know that Bharat has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer over the past 11 years. And Uttar Pradesh from where he was a Member of Parliament is today Bharat’s number one mobile manufacturing state.
Friends,
Atal ji’s vision on connectivity gave early strength to 21st-century Bharat. It was during his government that the campaign to connect villages with roads was launched. It was also then that work began on the Golden Quadrilateral which is the expansion of highways.
Friends,
Since the year 2000, about 800,000 kilometres of roads have been built in villages so far under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Of these, nearly 400,000 kilometres of rural roads have been constructed in the last 10–11 years alone.
And friends,
Today, you can see for yourselves how rapidly expressways are being built across the country at an unprecedented pace. Uttar Pradesh, too, is establishing its identity as an expressway state. It was Atal ji who initiated the Delhi Metro. Today, metro networks in more than 20 cities of the country are making the lives of millions of people easier. The legacy of good governance created by the BJP–NDA government is now being taken to new heights and new dimensions by BJP governments at the Centre and in the states.
Friends,
The inspiration drawn from these three great men—Dr. Mookerjee, Pandit Deendayal ji, and Atal ji—their visionary work, and these towering statues together form a very strong foundation for a ‘Viksit Bharat’. Today, these statues are filling us with renewed energy. But we must not forget how a tendency developed in Bharat after Independence to attribute every good work to a single family. Whether it was books, government schemes, government institutions, lanes, roads, or public squares, everything became an exercise in glorifying one family: the names, the statues, everything revolved around them. The BJP has freed the nation from this old tendency of being held captive by a single family. Our government is honouring the contribution of every immortal son and daughter who served Maa Bharati. Let me give you a few examples. Today, a statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands on Kartavya Path in Delhi. The island in the Andamans where Netaji hoisted the Tricolour now bears his name.
Friends,
No one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar. In Delhi, the Congress’s ruling family committed this grave wrongdoing, and here in Uttar Pradesh, the Samajwadi Party dared to do the same. But the BJP did not allow Babasaheb’s legacy to be erased. Today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panch Teerth are proclaiming and celebrating his legacy.
Friends,
Sardar Vallabhbhai Patel unified our country, which had been fragmented into hundreds of princely states. Yet after Independence, attempts were made to diminish both his work and his stature. It is the BJP that gave Sardar Sahib the respect and honour he truly deserved. The BJP built the world’s tallest statue in his honour and developed an inspirational site known as Ekta Nagar. Now, the nation observes the main celebration of National Unity Day there every year on 31st October.
Friends,
For decades, the contributions of tribal communities were also not given their rightful place. It is our government that built a grand memorial for Bhagwan Birsa Munda. Just a few weeks ago, the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum was inaugurated in Chhattisgarh.
Friends,
There are many such examples across the country. Even here in Uttar Pradesh, take the case of Maharaja Suheldev. The memorial dedicated to him was built only after a BJP government came to power. Here, the meeting place of Nishadraj and Lord Shri Ram has finally received the honour and recognition it deserves. From Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, it is the BJP government that has remembered the contributions of these sons of Maa Bharati with full reverence and humility.
Friends,
Politics driven by dynasticism has a distinct character: it is rooted in insecurity. That is why, for dynastic politicians, diminishing others becomes a compulsion, so that their own family appears larger and their enterprise continues to run. This mindset gave rise to political untouchability in Bharat. Just think, there have been many Prime Ministers in independent Bharat, yet in the capital Delhi, the museum that existed ignored several former Prime Ministers. It is the BJP and the NDA that have changed this situation. Today, when you go to Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes you, where every Prime Minister of independent Bharat, regardless of how short their tenure may have been, has been given due respect and space.
Friends,
The Congress and its allies always kept the BJP politically “untouchable.” But BJP’s values teach us to respect everyone. Over the past 11 years of BJP and NDA governance, Bharat Ratna has been conferred upon Narasimha Rao ji and Pranab Babu. It is our government that has honoured many leaders, including Mulayam Singh Yadav ji and Tarun Gogoi ji, with national awards. One cannot expect such gestures from the Congress or from the Samajwadi Party. During their rule, BJP leaders received nothing but humiliation.
Friends,
Uttar Pradesh is benefiting greatly from the BJP’s double-engine government. Uttar Pradesh is carving out a distinct identity for itself in 21st-century Bharat. It is my good fortune that I am a Member of Parliament from UP. Today, I can say with great pride that the hardworking people of Uttar Pradesh are writing a new future. There was a time when UP was discussed only in terms of poor law and order; today, UP is discussed for its development. Today, UP is rapidly emerging on the country’s tourism map. The grand Ram Temple in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham have become symbols of UP’s new global identity. And modern developments like the Rashtra Prerna Sthal are further illuminating the state’s new image.
Friends,
With the hope that our Uttar Pradesh reaches even greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, I once again congratulate all of you on the Rashtra Prerna Sthal. I will say: Dr. Syama Prasad Mookerjee and you will respond by saying Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Pandit Deendayal Upadhyaya ji and you will respond Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Atal Bihari Vajpayee ji and you will respond, Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.