প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লখনৌদা রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল শঙ্গাবগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
উত্তর প্রদেশকী গভর্নর, অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মীয়ামনা পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মকোক থোংবা মরুপ অমসুং লখনৌদগী পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ, ঙাকশেল মন্ত্রী রাজনাথ সিংহজী, UP BJPগী প্রসিদেন্ত অমসুং কেন্দ্রগী কাউন্সিল ওফ মিনিস্তর্সকী ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী পঙ্কজ চৌধরীজী, রাজ্য সরকারগী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেশব প্রসাদ মৌরিয়া অমসুং ব্রজেশ পাথকজী, মফম অসিদা লৈরিবা অতৈ মন্ত্রীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং,
ঙসি, লখনৌগী লমদম অসিদা অনৌবা ইথিলগী হৌরকফম অমা উবা ফংলি। মসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল নৈনদ্রিঙৈদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিদা অমসুং মালেম অসিদা খৃস্তমাসকী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ভারতকী খৃস্তিয়ন ইমুং মিলিয়ন কয়াসু ঙসি কুমহৈ পাংথোক্লি, অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না খৃস্তমাসকী কুমহৈ অসিনা মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা নুংঙাইবা পুরক্লগনি হায়না আশা তৌই।
মরুপশিং,
দিসেম্বর 25 অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা মীওই অনিগী মপোক নুমিৎশিংগা পুন্না তাবা অসিসু মশক থোকপা অমনি। ভারত রত্ন অতল বিহারী বাজপেয়ী অমসুং ভারত রত্ন মহামানা মদন মোহন মালভিয়া - মখোয় অনীমক অসি ভারতকী আইদেন্তিতী, অমত্তা ওইবশিং অমসুং ইকাই খুম্নবশিংবু ঙাকখি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা মুনাইদনা ইথিল পীখি।
মরুপশিং,
ঙসি দিসেম্বর 25 অসি মহারাজা বিজলি পাসিগী মপোক কুমওনসু ওইরি। লখনৌগী মমিং চৎলবা বিজলি পাসি ফোর্ৎ অসি মফম অসিদগী য়াম্না লাপ্না লৈতে। মহারাজা বিজলি পাসিগী থৌনা, অফবা লৈঙাক অমসুং ইনক্লুসিবিতীগী লিগেসী অসি ঐখোয়গী পাসি কম্ম্যুনিতীনা চাউথোকচবা ফাওদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। মহারাজা বিজলি পাসিগী ইকায় খুম্নবা ওইনা 2000দা পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোংহখিবা অসিসু অতল জীগী থৌজালনি।
মরুপশিং,
য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না মহামান মালভিয়া জী, অতলজী অমসুং মহারাজ বিজলি পাসিদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক্না মফম অসিদা রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল অসিনা ভারতপু মশাগী ইকাই খুম্নবা, অপুনবা অমসুং সেবাগী লম্বীদা লমজিংলিবা ৱাখল্লোন অদুগী খুদম ওইরি। দোক্তর শায়মা প্রসাদ মুখর্জী, পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায় অমসুং অতল বিহারী বাজপায়ীগী অৱাংবা মীতমশিং অসি য়াম্না ফজৈ, অদুবু মখোয়না পীরিবা ইথিল অসিনা হেন্না চাউই। অতল জীনা ইরম্মি, "অতোপ্পা মীওইশিংগী য়াইফনবগীদমক মশাগী হকচাং অমসুং ৱাখল্লোন কৎথোকপা, মখোল থোক্তবা অদুবু অচৌবা লৈকোল অমনি, পুন্সি অসি লেপ্পা লৈতনা কৎথোকপা, চাক্তুনা মাংখিবা ওইগদবনি। ঐখোয়না খোঙথাং মথং-মথং অমমমতা চৎকদবনি।" রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল অসিনা ঐখোয়দা পাউজেল পীরি মদুদি খোঙথাং খুদিংমক, হোৎনরিবা খুদিংমক অসি লৈবাক শেমগৎপদা কত্থোক্কদবনি। পুম্নমক্কী অপুনবা হোৎনবনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহনগনি। মোদর্ন রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল অসিগীদমক ঐনা লখনৌ, উত্তর প্রদেশ অমসুং লৈবাক পুম্ববু থাগৎচরি। মমাংদা পনখিবা অমসুং ভিদিওদা উৎখিবা অদুগুম্না, রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল অসি লৈরিবা লম অসি একর 30 হেনবদা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী অমোৎ অকায়শিংনা থলমখি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, মসি মপুং ফানা শেংদোকখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগা মরী লৈনবা শিন্মীশিং, আর্তিসানশিং, প্লানরশিং, য়োগী জী অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
দোক্তর. শায়মা প্রসাদ মুখর্জিনা লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ভারতকী সংবিধান অনি, ফ্লেগ অনি, অমসুং স্তেত মকোক অনিগী সিস্তেম অসিবু য়ানীংদবা ফোংদোকখিবা অসি দোক্তর মুখর্জীনি। নীংতম্লবা মতুংদসু, জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা লৈরিবা সিস্তেম অসিনা ভারতকী অপুনবগীদমক অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। ঐখোয়গী সরকারনা আর্তিকল 370গী ফক্লাং অদু থুগাইবগী খুদোংচাবা ফংখিবদা BJPনা চাউথোকচবা পোকই। ঙসিদি, ভারতকী সংবিধান অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদসু মপুং ফানা চৎনরি।
মরুপশিং,
নীংতম্লবা ভারতকী অহানবা ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী ওইনা, দা. মুখর্জীনা ভারত্তা শেন্মিৎলোনগী মশা-মরোমদোম লেপচবগী য়ুম্ফম থোনখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা ইহান হানবা ইন্দস্ত্রীএল পোলিসী পীখি, মসিনা মরম ওইদুনা ভারত্তা ইন্দস্ত্রীএলাইজেসনগী য়ুম্ফম থোনখি। ঙসিদি, ঐখোয়না মশা-মরোমদোম লেপচবগী মান্নবা মন্ত্র অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। মেদ ইন ইন্দিয়াগী পোৎলমশিং মালেমগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌরক্লি। উত্তর প্রদেশ মশামক য়েংসি: নাকল অমরোমদা, অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং য়ুনিৎশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা অচৌবা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কিম অমা পায়খৎলি। অমরোমদা, উত্তর প্রদেশতা অচৌবা দিফেন্স কোরিদোর অমা শাগৎলি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা মালেম্না মহাক্কী থৌনা অদু উখিবা ব্রহ্মোস মিসাইল অসি হৌজিক লখনৌদা পুথোক্লি। উত্তর প্রদেশকী দিফেন্স কোরিদোর অসি দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংগীদমক্তা মালেম পুম্বনা খঙনরক্কদবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইদ্রে।
মরুপশিং,
দিকেদ কয়াগী মমাংদা, পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়না এন্তিওদয়াগী ৱাখল্লোন থমখি। মহাক্না থাজখি মদুদি ভারতকী খুমাং চাউশিল্লকপগী চাং অসি অরোইবা পরিংদা লেপ্লিবা "অরোইবা মীওই" অদুগী মাইথোংদা মমোন মীনোক উবা ফংবনা ওইরগনি। দীনদয়াল জীনা হকচাং, পুক্নিং, ৱাখল অমসুং থম্মোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা চাউখৎপা "ইন্তিগ্রেল হ্যুমেনিজম"গী ফিলোসোফীসু পুথোকখি। মোদীনা দীনদয়াল জীগী মঙলানবু মহাক্কী মঙলান ওইহনখ্রে। সেচুরেসন কোভরেজগী খুত্থাংদা ঐখোয়না এন্তিয়োদয়াদা অনৌবা দিমেন্সন অমা পীরে। সেচুরেসন হায়বসিনা গবর্নমেন্তকী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা মথৌ তারিবা মীওই খুদিংমক, কান্নবা ফংলবা মীওই খুদিংমকপু পুরক্নবা হোৎনবা হায়বনি। সেচ্যুরিতীগী ৱাখল্লোন লৈরকপা মতমদা, খেন্নবা লৈতে, অমসুং মসিদি অফবা লৈঙাকপা, মসিদি অশেংবা সোসিএল জস্তিসনি, মসিদি অশেংবা সেক্যুলরিজমনি। ঙসি, লৈবাক অসিগী নাগরিক মিলিয়ন কয়াদা, খেন্নবা অমত্তা লৈতনা, পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুম, তোইলেৎ, পাইপকী ঈশিং, মৈ অমসুং গ্যাস কনেক্সন ফংহল্লি। অমসুং মিলিয়ন কয়াদা অহানবা ওইনা লেম্না চিঞ্জাক অমসুং লেম্না হিদাক লায়েং ফংহল্লি অমসুং ক্যুদা লৈরিবা অরোইবা মীওইদা য়ৌহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি, মদুতদা পন্দিৎ দীনদয়াল জীগী ভিজন অদু মঙফাওনগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ভারত মচা লাখ কয়ানা লায়রবা থেংনবা ঙমখ্রে, লায়রবা কোকহনবা ঙমখ্রে। মসি ওইথোকপা ঙমখিবগী মরমদি BJP সরকারনা শোত্থহৌরবা, থাক্কী মখাদা লৈরিবশিংবু মরুওইনা লৌবগীনি।
মরুপশিং,
2014গী মমাংদা, চাউরাক্না নাগরিক মিলিয়ন 250দি সরকারগী সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিংগী মখাদা কোনশিল্লি। ঙসিদি, ভারত মচা কোতি 950 রোম অসি মসিগী সেফতী নেৎ অসিনা কোনশিল্লি। উত্তর প্রদেশকী মীওই কয়া অমসু মসিগী কান্নবা ফংখ্রে। ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা খুদম অমা পীজগে। বেঙ্ক একাউন্তশিং অসি মীওই খরা খক্তদা পীবগুম্না, ইন্সুরেন্স অসিসু শেল পাইবা মীওই খরা খক্তদা পী। ঐখোয়গী সরকারনা মীপুম খুদিংমক্তা ইন্সুরেন্স কভরেজ ফংহন্নবা থৌরাং লৌখৎখি। মসিগীদমক্তা, প্রধান মন্ত্রী জিবন জ্যোতি বিমা য়োজনা হৌদোকখি। মসিনা মমল য়ামদবা প্রিমিয়ম অমদা লুপা লাখ অনিগী ইন্সুরেন্স কভরেজ ফংহল্লি। ঙসিদি, লায়রবা মীওই মিলিয়ন 250 হেনবনা স্কিম অসিগা শম্নরে। মসিগা মান্ননা, প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষ বিমা য়োজনা অসি এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্সকীদমক্তা চৎনরি। চাউরাক্না লায়রবা মীওই মিলিয়ন 550সু স্কিম অসিগী মখাদা কোনশিল্লি। মখোয়শিং অসি মমাংদা ইন্সুরেন্স লৈগনি হায়বগী থাজবা লৈতবা লায়রবশিংনি।
মরুপশিং,
স্কিমশিং অসিনা চাউরাক্না লুপা করোর 25,000গী ক্লেমশিং পীবা ঙমখ্রে, অমসুং লুপা করোর 25,000গী কান্নবা অসি অপীকপা ইমুংশিং, য়ুম পুবা ঙমনবা হোৎনরিবা লায়রবা ইমুংশিং অসিদা ফংলে হায়বা খঙবদা অদোম্না অঙকপা পোক্কনি। মসিনা তাক্লিবদি হায়রিবা শেনফম অসি অৱাবা মতমদা লায়রবা ইমুংশিংদা কান্নবা ফংহল্লি হায়বনি।
মরুপশিং,
ঙসি, অতল জীগী মপোক কুমওন অসিসু অফবা লৈঙাক লৈবগী নুমিৎ অমনি। মতম কয়াগী মমাংদগী, "অদোমগী লায়রবগী চাং হন্থহল্লো" অসিনচিংবা স্লোগানশিং অসি লৈবাক অসিদা লৈঙাক পায়বগী মান্নবা ৱাহৈনি হায়না লৌনরম্মি। অদুবু অতল জীনা তশেংনা লমদম অসিদা অফবা লৈঙাক অমা পায়খৎখি। ঙসিদি, দিজিতেল আইদেন্তিতীগী মতাংদা য়াম্না খন্ন-নৈনরি, অমসুং মসিগী য়ুম্ফম অসি অতল জীগী সরকারনা থোনখি। মহাক্কী মতমদা হৌখিবা অখন্নবা কার্দকী থবক অসি হৌজিক মালেম পুম্বদা আধার হায়না মমিং চৎখ্রে। অতল জীনা ভারত্তা তেলিকোম রিভোলুসন খোঙজেল য়াংখৎহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। মহাক্কী সরকারনা শেমখিবা তেলিকোম পোলিসীনা ইমুং খুদিংদা তেলিফোন অমসুং ইন্তর্নেৎ ফংহনবদা মতেং পাংখি অমসুং ঙসিদি, ভারত অসি মালেমদা মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেৎ শিজিন্নরিবশিংগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
অতল জী ঙসি মফম অমা হেক্তদা লৈজরবসু হৌখিবা চহি 11 অসিদা ভারতনা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা লৈবাক ওইরকপা খঙবদা মহাক্না নুংঙাইগনি। মহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর ওইরম্বা উত্তর প্রদেশ অসি হৌজিক্তি মোবাইল মেন্যুফেকচরিংগী লমদা ভারতকী নম্বর ৱান স্তেৎ ওইরে।
মরুপশিং,
কনেক্তিবিতীগীদমক অতল জীগী ভিজন অসিনা 21শুবা চহিচাগী ভারতকীদমক মরু ওইবা য়ুম্ফম অমা থোনখি। অতল জীগী সরকারগী মতমদা খুঙ্গং খুদিংমক লম্বী-থোংগা শম্নহন্নবা কেম্পেন হৌদোকখি। হায়ৱেশিং পাকথোক চাউথোকহনগদবা গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল প্রোজেক্তসু মতম অদুদা হৌখি।
মরুপশিং,
ইং 2000দগী হৌরগা, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (প্রধান মন্ত্রীগী রুরেল রোদ স্কিম) গী মখাদা খুঙ্গংশিংদা চাউরাক্না কিলোমীতর 800,000গী লম্বী শেমখ্রে। মসিগী মনুংদা, চাউরাক্না কিলোমীতর 400,000 রুরেল রোদ অসি হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা শাখ্রে।
অমসুং মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এক্সপ্রেসৱেশিং অসি করম্না য়াম্না থুনা শেমগৎলিবগে হায়বদু অদোম্না উবা ফংলে। ঐখোয়গী উত্তর প্রদেশ অসিসু এক্সপ্রেসৱে স্তেৎ অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্লি। দিল্লীদা মেত্রো সিস্তেম হৌদোকখিবা অসি অতল জীনি। ঙসি লৈবাক অসিগী শহর 20 হেনবদা মেত্রো নেৎৱার্কনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সি লায়থোকহল্লে। BJP-NDA সরকারনা শেমখিবা অফবা লৈঙাক্কী লিগেসী অসি হৌজিক সেন্তর অমসুং রাজ্যশিংদা লৈরিবা BJP সরকারশিংনা অনৌবা থাক্তা পুখৎলি অমসুং হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লি।
মরুপশিং,
দোক্তর. মুখর্জী, পন্দিৎ দীনদয়ালজী, অতলজী, অৱাংবা থাক্কী মীওই অহুম অসিগী পুক্নিং থৌগৎপা, মখোয়গী ৱাখল্লোনগী থবকশিং অমসুং মসিগী অচৌবা মীতমশিং অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম ওইরি। ঙসিদি, মখোয়গী মীতমশিংনা ঐখোয়দা অনৌবা ইনর্জী পীরি। অদুবু ঐখোয়না নীংতম্বগী মতুংদা, ভারত্তা অফবা থবক খুদিংমক ইমুং অমখক্তদা পীবগী চৎনবী অমা লৈরকখিবা অদু ঐখোয়না খক কাওরোইদবনি। লাইরিকশিং, লৈঙাক্কী স্কিমশিং, লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং, লম্বীশিং, লম্বীশিং, নৎত্রগা লম্বী থোংশিং ওইগেরা, পুম্নমক অসি ইমুং অমগী মিংদা মমিং থোনবা, অমসুং মখোয়গী মীতমশিং শাবগী থৌওংনি। BJPনা লৈবাক অসিবু ইমুং অমখক্তনা পন্দুনা থম্বগী অরিবা চৎনবী অসিদগী থাদোকখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী মচানুপা অমসুং মচানুপী খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা উৎলি, অমসুং মখোয়গী থৌদাংবু মশক খঙলি। ঐহাক্না অদোমদা খুদম খরা পীজরি: ঙসি, দিল্লীগী কার্তব্য পাথতা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম অমা লৈরি। নেতাজীনা তিরঙ্গা চীংখৎখিবা আন্দামানগী ইথৎ অদু হৌজিক মহাক্কী মিংদা মমিং থোনখ্রে।
মরুপশিং,
বাবাসাহেব অম্বেদকরগী লিগেসি মুত্থৎনবা হোৎনখিবা অদু কনাগুম্বা অমত্তনা কাউবা ঙম্লোই। দিল্লীদা লৈবা কংগ্রেসকী নিংথৌরেলগী ইমুং-মনুংনা মসিগী পাপ অসি তৌখি, অমসুং উত্তর প্রদেশতা, সমাজৱাদী পার্তীনা মসিসু তৌখি। অদুবু BJPনা বাবাসাহেবকী লিগেসী মুত্থৎপদা অয়াবা পীখিদে। ঙসি, দিল্লীদগী লন্দন ফাওবদা, বাবাসাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈনবা মফম মঙা অসি মহাক্কী লিগেসীগী মগুন অদু শকখঙহল্লি।
মরুপশিং,
সরদার বল্লভভাই পতেলনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। লৈবাক অসিবু নীংথৌ পানবা রাজ্য চা কয়াদা খায়দোক্লম্মি। অদুবু নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা, মহাক্কী থবক অমসুং মহাক্কী থাক অনিমক হন্থহন্নবা হোৎনখি। সরদার পতেলবু ইকায় খুম্নবা পীখিবা অসি BJPনি। BJPনা সরদার পতেলগী মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম শঙ্গাখি অমসুং একতা নগরগী মওংদা ইথিলগী মফম অমা শেমখি। হৌজিক্তি, চহি খুদিংগী ওক্তোবর 31দা লৈবাক অসিনা মসিগী মরুওইবা নেস্নেল য়ুনিতী দে থৌরমশিং মফম অসিদা পাঙথোকই।
মরুপশিং,
চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী থৌদাংশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শকখঙনরমদে। ভগৱান বীরসা মুন্দাগীদমক চাউরবা মেমোরিএল অমা ঐখোয়গী সরকারনা শাখি। অমসুং চয়োল খরগী মমাংদা ছত্তিসগরদা শহীদ বীর নরায়ন সিংহ ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শঙ্গাখি।
মরুপশিং,
মসিগী খুদম কয়া অমা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরি। উত্তর প্রদেশকী মফম অসিদা মহারাজা সুহেলদেব মেমোরিএল অসি BJP সরকারনা লৈঙাক পায়রবা মতুংদা শাখি। নিসাদরাজ অমসুং ভগবান রামগা থেংনখিবা মফম অসিনা অরোইবদা ইকায় খুম্নবা ফংলে। রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহদগী হৌরগা চৌরি চৌরাগী অথৌবশিং ফাওবা, ভারত ইমাগী মচানুপাশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিংবু BJP সরকারনা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা নিংশিংলি।
মরুপশিং,
দাইনাস্তিক পোলিতিকেলগী তোপ-তোপ্পা মগুন অমা লৈ: মসি সেক্যুরিতী লৈতবদগী লাকপনি। মরম অদুনা, দাইনাস্তিক পোলিতিক্তা য়াওরিবা মীওইশিংগীদমক্তদি, অতোপ্পশিংগী মাইপাকপশিংবু হন্থহনবা হায়বসি তঙাইফদবা অমা ওইরকই, মসিনা মখোয়গী ইমুংগী থাক অসি হেন্না ৱাংই অমসুং মখোয়গী পোলিতিকেল এন্তর্প্রাইজনা মখা তানা চাউখৎলকই। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা ভারত্তা পোলিতিকেল ইনতচেবিলিতীগী চৎনবী অসি হৌরকখি। মসি খল্লু: নীংতম্লবা ভারত্তা, প্রধান মন্ত্রী কয়ামরুম লৈখ্রে, অদুম ওইনমক কোনুং দিল্লীগী ম্যুজিয়ম অসিদা মখোয় কয়া অমবু উখিদে। অসিগুম্বা ফীভম অসি BJP অমসুং NDAনা অহোংবা পুরকখি। ঙসি, অদোম্না দিল্লীদা চৎপা মতমদা, অচৌবা প্রধান মন্ত্রীগী ম্যুজিয়ম অমনা অদোমবু তরাম্না ওক্লি। মসিদা নীংতম্লবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক, মখোয়গী মতমগী মতমগী খেন্নবা লৈতনা, মঙোন্দা মতিক চাবা ইকায় খুম্নবা অমসুং শকখঙবা পীরি।
মরুপশিং,
কংগ্রেস অমসুং মাগী এল্লীশিংনা মতম পুম্নমক্তা BJPবু রাজনিতীগী ওইনা শোকনা শম্নবা য়াদবা থেংনগনি হায়না লৌই। অদুবু BJPগী ভেল্যুশিংনা ঐখোয়বু মীপুম খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা তম্বী। হৌখিবা চহি 11 অসিদা BJP সরকারগী মতমদা, অমসুং NDA সরকারগী মতমদা, নরসিমহা রাও অমসুং প্রনব মুখর্জীদা ভারত রত্ন পীখি। মুলায়ম সিংহ য়াদব অমসুং তরুন গোগোইগুম্বা লুচিংবশিংবু নেস্নেল এৱার্দশিংগা লোয়ননা ইকায় খুম্নবা উৎখিবা অসি ঐখোয়গী সরকারনি। কংগ্রেস নৎত্রগা সমাজৱাদি পার্তীদগী অসিগুম্বা অমা কনাগুম্বা অমত্তনা খল্লমদে। মখোয়গী লৈঙাক্কী মখাদা, BJPগী লুচিংবশিংনা খোঙ্গোইনবা অমসুং ইকাই ফিরুক খুম্বা খক্তা ফংখি।
মরুপশিং,
উত্তর প্রদেশনা BJPগী দবল-ইঞ্জিন সরকারদগী য়াম্না কান্নবা ফংলি। 21শুবা চহি চাগী ভারতকী মনুংদা উত্তর প্রদেশনা মশাগী ওইবা তোপ তোপ্পা মশক অমা শেমগৎলি। উত্তর প্রদেশতগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইরকপা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঙসি, ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচৈ মদুদি উত্তর প্রদেশকী কন্না হোৎনরিবা মীয়ামনা অনৌবা তুংলমচৎ অমা ইরি। মতম অমদা উত্তর প্রদেশ অসি আইন অমসুং কাংলোনগী ফত্তবা ফিভম লৈবগীদমক খঙনরম্মি; ঙসিদি, মসি চাউখৎপগীদমক খঙনরে। ঙসিদি, উত্তর প্রদেশ অসি লৈবাক অসিগী তুরিজম মেপতা খোঙজেল য়াংনা থোরক্লি। অয়োধ্যাদা লৈবা অচৌবা রাম মন্দির অমসুং কাশী বিশ্বনাথ ধাম অসি মালেমদা উত্তর প্রদেশকী অনৌবা মশক মওং অমগী খুদম ওইরক্লি। রাস্ত্রা প্রেনা স্থালগুম্বা মোদর্ন কন্সত্রক্সনশিংনা উত্তর প্রদেশকী অনৌবা মশক অদু হেন্না মঙাল পীরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী উত্তর প্রদেশনা অফবা লৈঙাক, চাউখৎপা অমসুং অশেংবা সোসিএল জস্তিসকী মোদেল অমা ওইনা হেন্না চাউখৎপা থাক্তা য়ৌরগনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু রাস্ত্রা প্রেরনা স্থাল অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী হায়গনি অমসুং নখোয়না "অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!" হায়গনি। ঐনা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়া হায়গনি, অদুগা নখোয়না " অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!" হায়গনি। ঐহাক্না অতল বিহারী বাজপায়ী হায়না হায়গনি, অদুগা নখোয়না " অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!” হায়গনি।
শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
পন্দিৎ দীনদয়াল জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
পন্দিৎ দীনদয়াল জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
পন্দিৎ দীনদয়াল জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
অতল বিহারি বাজপেয়ী জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
অতল বিহারি বাজপেয়ী জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
অতল বিহারি বাজপেয়ী জী – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the inauguration of Rashtra Prerna Sthal in Lucknow
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the popular Chief Minister of this state, Yogi Adityanath ji; my senior colleague in the Union Cabinet and Member of Parliament from Lucknow, Defence Minister Rajnath Singh ji; the President of the BJP in UP and my colleague in the Council of Ministers at the Centre, Shri Pankaj Chaudhary ji; the Deputy Chief Ministers of the state government, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji; other ministers present here, public representatives, ladies and gentlemen,
Today, this land of Lucknow is witnessing a new source of inspiration. Before speaking about it in detail, I extend my Christmas greetings to the people of the country and the world. Today, crores of Christian families are celebrating in Bharat too. May this festival of Christmas bring happiness into everyone’s lives! This is our wish.
Friends,
This day of 25th December also brings with it the rare and wonderful coincidence of the birth anniversaries of two great sons of the nation -- Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji. Both these great personalities safeguarded Bharat’s identity, unity, and pride, and left an indelible mark on nation-building.
Friends,
Today, 25th December, also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi. The famous Bijli Pasi Fort of Lucknow is not very far from here. The legacy of valour, good governance, and inclusiveness left behind by Maharaja Bijli Pasi has been carried forward with pride by the Pasi community. It is also a coincidence that it was Atal ji himself who issued a postage stamp in honour of Maharaja Bijli Pasi in 2000.
Friends,
On this sacred day, I bow with reverence to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi, and offer them my heartfelt homage.
Friends,
A short while ago, I had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal here. This Rashtra Prerna Sthal is a symbol of the ideals that have shown Bharat the path of self-respect, unity, and service. The towering statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya ji, and Atal Bihari Vajpayee ji are lofty in height, but the inspiration they impart is even greater. Atal ji once wrote:
नीरवता से मुखरित मधुबन, परहित अर्पित अपना तन-मन, जीवन को शत-शत आहुति में, जलना होगा, गलना होगा। क़दम मिलाकर चलना होगा।
(From silence, the garden speaks;
For the welfare of others, one must dedicate body and soul.
In life’s countless offerings,
One must burn, one must melt.
We must walk in step together.)
This Rashtra Prerna Sthal conveys the message that every step we take, every effort we make, must be dedicated to nation-building. It is the collective effort of all that will fulfil the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I congratulate Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern centre of inspiration. As it was just mentioned and also shown in the video, the land on which this Prerna Sthal has been built, which is more than 30 acres, had been a mountain of garbage for several decades. Over the past three years, it has been completely cleared. I extend my heartfelt congratulations to all the workers, artisans, planners associated with this project, as well as to Yogi ji and his entire team.
Friends,
Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation. It was Dr. Mookerjee who rejected the system of two constitutions, two flags, and two prime ministers in Bharat. Even after independence, this arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to Bharat’s unity and integrity. The BJP takes pride in the fact that our government got the opportunity to demolish the wall of Article 370. Today, the Constitution of Bharat is fully implemented in Jammu and Kashmir as well.
Friends,
As independent Bharat’s first Industry Minister, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance in the country. He gave the nation its first industrial policy thus laying the groundwork for industrialization in Bharat. Today, we are taking that very mantra of self-reliance to new heights. Made in India products are now reaching markets across the world. Look at Uttar Pradesh itself! On one hand, a massive One District, One Product campaign is strengthening small industries and units; on the other hand, a major Defence Corridor is being developed in the state. The power of the BrahMos missile that the world witnessed during Operation Sindoor is now being manufactured in Lucknow. The day is not far when Uttar Pradesh’s Defence Corridor will be known worldwide for defence manufacturing.
Friends,
Decades ago, Pandit Deendayal Upadhyaya ji envisioned the dream of Antyodaya. He believed that the true measure of Bharat’s progress would be reflected in the smile on the face of the person standing at the very end of the line. Deendayal ji also articulated the philosophy of Integral Humanism, which envisages the holistic development of the body, mind, intellect, and soul. Modi has made Deendayal ji’s dream his own resolve. We have expanded Antyodaya through the new approach of saturation, that is, ensuring that every needy person and every beneficiary is brought within the ambit of government welfare schemes. When there is a spirit of saturation, there is no discrimination and that is true good governance, true social justice, and true secularism. Today, when crores of citizens are receiving permanent houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections for the first time without discrimination; when crores of people are receiving free food grains and free medical treatment for the first time; and when efforts are being made to reach the last person standing in the line then justice is truly being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
Friends,
Over the past decade, crores of Indians have defeated poverty and risen above it. This has been possible because the BJP government prioritized those who were left behind and gave precedence to those at the very end of the line.
Friends,
Before 2014, about 25 crore citizens were covered under the government’s social security schemes. Only 25 crore people! Today, nearly 95 crore Indians are covered under this protective umbrella. In Uttar Pradesh too, a large number of people have benefited from it. Let me give you another example. Just as bank accounts were once limited to a few people, insurance too was confined to the well-off. Our government took up the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, providing life insurance coverage of two lakh rupees at a nominal premium. Today, more than 25 crore poor citizens are connected to this scheme. Similarly, the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana is being implemented for accident insurance, and around 55 crore poor citizens are covered under it. These are the very citizens who earlier could not even think about insurance.
Friends,
You may be surprised to know that through these schemes, claims amounting to nearly 25,000 crore rupees have been paid, benefiting ordinary poor families who live modest lives. In other words, this money has come to the aid of poor families in times of crisis.
Friends,
Atal ji’s birth anniversary today is also a day to celebrate good governance. For a long time, slogans like “Garibi Hatao” were considered governance in this country. But Atal ji truly brought good governance down to the ground, in real terms. Today, there is so much discussion about digital identity. Its foundation was laid by Atal ji’s government itself. The work that began then on a special card has today become globally renowned as Aadhaar. The credit for accelerating the telecom revolution in Bharat also goes to Atal ji. The telecom policy framed by his government made it easier to take telephones and the internet to every household, and today Bharat is among the countries with the largest number of mobile and internet users in the world.
Friends,
Wherever Atal ji may be today, he would be pleased to know that Bharat has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer over the past 11 years. And Uttar Pradesh from where he was a Member of Parliament is today Bharat’s number one mobile manufacturing state.
Friends,
Atal ji’s vision on connectivity gave early strength to 21st-century Bharat. It was during his government that the campaign to connect villages with roads was launched. It was also then that work began on the Golden Quadrilateral which is the expansion of highways.
Friends,
Since the year 2000, about 800,000 kilometres of roads have been built in villages so far under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Of these, nearly 400,000 kilometres of rural roads have been constructed in the last 10–11 years alone.
And friends,
Today, you can see for yourselves how rapidly expressways are being built across the country at an unprecedented pace. Uttar Pradesh, too, is establishing its identity as an expressway state. It was Atal ji who initiated the Delhi Metro. Today, metro networks in more than 20 cities of the country are making the lives of millions of people easier. The legacy of good governance created by the BJP–NDA government is now being taken to new heights and new dimensions by BJP governments at the Centre and in the states.
Friends,
The inspiration drawn from these three great men—Dr. Mookerjee, Pandit Deendayal ji, and Atal ji—their visionary work, and these towering statues together form a very strong foundation for a ‘Viksit Bharat’. Today, these statues are filling us with renewed energy. But we must not forget how a tendency developed in Bharat after Independence to attribute every good work to a single family. Whether it was books, government schemes, government institutions, lanes, roads, or public squares, everything became an exercise in glorifying one family: the names, the statues, everything revolved around them. The BJP has freed the nation from this old tendency of being held captive by a single family. Our government is honouring the contribution of every immortal son and daughter who served Maa Bharati. Let me give you a few examples. Today, a statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands on Kartavya Path in Delhi. The island in the Andamans where Netaji hoisted the Tricolour now bears his name.
Friends,
No one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar. In Delhi, the Congress’s ruling family committed this grave wrongdoing, and here in Uttar Pradesh, the Samajwadi Party dared to do the same. But the BJP did not allow Babasaheb’s legacy to be erased. Today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panch Teerth are proclaiming and celebrating his legacy.
Friends,
Sardar Vallabhbhai Patel unified our country, which had been fragmented into hundreds of princely states. Yet after Independence, attempts were made to diminish both his work and his stature. It is the BJP that gave Sardar Sahib the respect and honour he truly deserved. The BJP built the world’s tallest statue in his honour and developed an inspirational site known as Ekta Nagar. Now, the nation observes the main celebration of National Unity Day there every year on 31st October.
Friends,
For decades, the contributions of tribal communities were also not given their rightful place. It is our government that built a grand memorial for Bhagwan Birsa Munda. Just a few weeks ago, the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum was inaugurated in Chhattisgarh.
Friends,
There are many such examples across the country. Even here in Uttar Pradesh, take the case of Maharaja Suheldev. The memorial dedicated to him was built only after a BJP government came to power. Here, the meeting place of Nishadraj and Lord Shri Ram has finally received the honour and recognition it deserves. From Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, it is the BJP government that has remembered the contributions of these sons of Maa Bharati with full reverence and humility.
Friends,
Politics driven by dynasticism has a distinct character: it is rooted in insecurity. That is why, for dynastic politicians, diminishing others becomes a compulsion, so that their own family appears larger and their enterprise continues to run. This mindset gave rise to political untouchability in Bharat. Just think, there have been many Prime Ministers in independent Bharat, yet in the capital Delhi, the museum that existed ignored several former Prime Ministers. It is the BJP and the NDA that have changed this situation. Today, when you go to Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes you, where every Prime Minister of independent Bharat, regardless of how short their tenure may have been, has been given due respect and space.
Friends,
The Congress and its allies always kept the BJP politically “untouchable.” But BJP’s values teach us to respect everyone. Over the past 11 years of BJP and NDA governance, Bharat Ratna has been conferred upon Narasimha Rao ji and Pranab Babu. It is our government that has honoured many leaders, including Mulayam Singh Yadav ji and Tarun Gogoi ji, with national awards. One cannot expect such gestures from the Congress or from the Samajwadi Party. During their rule, BJP leaders received nothing but humiliation.
Friends,
Uttar Pradesh is benefiting greatly from the BJP’s double-engine government. Uttar Pradesh is carving out a distinct identity for itself in 21st-century Bharat. It is my good fortune that I am a Member of Parliament from UP. Today, I can say with great pride that the hardworking people of Uttar Pradesh are writing a new future. There was a time when UP was discussed only in terms of poor law and order; today, UP is discussed for its development. Today, UP is rapidly emerging on the country’s tourism map. The grand Ram Temple in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham have become symbols of UP’s new global identity. And modern developments like the Rashtra Prerna Sthal are further illuminating the state’s new image.
Friends,
With the hope that our Uttar Pradesh reaches even greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, I once again congratulate all of you on the Rashtra Prerna Sthal. I will say: Dr. Syama Prasad Mookerjee and you will respond by saying Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Pandit Deendayal Upadhyaya ji and you will respond Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Atal Bihari Vajpayee ji and you will respond, Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.