Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the inauguration of Rashtra Prerna Sthal in Lucknow
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the popular Chief Minister of this state, Yogi Adityanath ji; my senior colleague in the Union Cabinet and Member of Parliament from Lucknow, Defence Minister Rajnath Singh ji; the President of the BJP in UP and my colleague in the Council of Ministers at the Centre, Shri Pankaj Chaudhary ji; the Deputy Chief Ministers of the state government, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji; other ministers present here, public representatives, ladies and gentlemen,
Today, this land of Lucknow is witnessing a new source of inspiration. Before speaking about it in detail, I extend my Christmas greetings to the people of the country and the world. Today, crores of Christian families are celebrating in Bharat too. May this festival of Christmas bring happiness into everyone’s lives! This is our wish.
Friends,
This day of 25th December also brings with it the rare and wonderful coincidence of the birth anniversaries of two great sons of the nation -- Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee ji and Bharat Ratna Mahamana Madan Mohan Malaviya ji. Both these great personalities safeguarded Bharat’s identity, unity, and pride, and left an indelible mark on nation-building.
Friends,
Today, 25th December, also marks the birth anniversary of Maharaja Bijli Pasi. The famous Bijli Pasi Fort of Lucknow is not very far from here. The legacy of valour, good governance, and inclusiveness left behind by Maharaja Bijli Pasi has been carried forward with pride by the Pasi community. It is also a coincidence that it was Atal ji himself who issued a postage stamp in honour of Maharaja Bijli Pasi in 2000.
Friends,
On this sacred day, I bow with reverence to Mahamana Malaviya ji, Atal ji, and Maharaja Bijli Pasi, and offer them my heartfelt homage.
Friends,
A short while ago, I had the privilege of inaugurating the Rashtra Prerna Sthal here. This Rashtra Prerna Sthal is a symbol of the ideals that have shown Bharat the path of self-respect, unity, and service. The towering statues of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Pandit Deendayal Upadhyaya ji, and Atal Bihari Vajpayee ji are lofty in height, but the inspiration they impart is even greater. Atal ji once wrote:
नीरवता से मुखरित मधुबन, परहित अर्पित अपना तन-मन, जीवन को शत-शत आहुति में, जलना होगा, गलना होगा। क़दम मिलाकर चलना होगा।
(From silence, the garden speaks;
For the welfare of others, one must dedicate body and soul.
In life’s countless offerings,
One must burn, one must melt.
We must walk in step together.)
This Rashtra Prerna Sthal conveys the message that every step we take, every effort we make, must be dedicated to nation-building. It is the collective effort of all that will fulfil the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I congratulate Lucknow, Uttar Pradesh, and the entire nation on this modern centre of inspiration. As it was just mentioned and also shown in the video, the land on which this Prerna Sthal has been built, which is more than 30 acres, had been a mountain of garbage for several decades. Over the past three years, it has been completely cleared. I extend my heartfelt congratulations to all the workers, artisans, planners associated with this project, as well as to Yogi ji and his entire team.
Friends,
Dr. Syama Prasad Mookerjee played a decisive role in giving direction to the nation. It was Dr. Mookerjee who rejected the system of two constitutions, two flags, and two prime ministers in Bharat. Even after independence, this arrangement in Jammu and Kashmir posed a major challenge to Bharat’s unity and integrity. The BJP takes pride in the fact that our government got the opportunity to demolish the wall of Article 370. Today, the Constitution of Bharat is fully implemented in Jammu and Kashmir as well.
Friends,
As independent Bharat’s first Industry Minister, Dr. Mookerjee laid the foundation of economic self-reliance in the country. He gave the nation its first industrial policy thus laying the groundwork for industrialization in Bharat. Today, we are taking that very mantra of self-reliance to new heights. Made in India products are now reaching markets across the world. Look at Uttar Pradesh itself! On one hand, a massive One District, One Product campaign is strengthening small industries and units; on the other hand, a major Defence Corridor is being developed in the state. The power of the BrahMos missile that the world witnessed during Operation Sindoor is now being manufactured in Lucknow. The day is not far when Uttar Pradesh’s Defence Corridor will be known worldwide for defence manufacturing.
Friends,
Decades ago, Pandit Deendayal Upadhyaya ji envisioned the dream of Antyodaya. He believed that the true measure of Bharat’s progress would be reflected in the smile on the face of the person standing at the very end of the line. Deendayal ji also articulated the philosophy of Integral Humanism, which envisages the holistic development of the body, mind, intellect, and soul. Modi has made Deendayal ji’s dream his own resolve. We have expanded Antyodaya through the new approach of saturation, that is, ensuring that every needy person and every beneficiary is brought within the ambit of government welfare schemes. When there is a spirit of saturation, there is no discrimination and that is true good governance, true social justice, and true secularism. Today, when crores of citizens are receiving permanent houses, toilets, tap water, electricity, and gas connections for the first time without discrimination; when crores of people are receiving free food grains and free medical treatment for the first time; and when efforts are being made to reach the last person standing in the line then justice is truly being done to the vision of Pandit Deendayal ji.
Friends,
Over the past decade, crores of Indians have defeated poverty and risen above it. This has been possible because the BJP government prioritized those who were left behind and gave precedence to those at the very end of the line.
Friends,
Before 2014, about 25 crore citizens were covered under the government’s social security schemes. Only 25 crore people! Today, nearly 95 crore Indians are covered under this protective umbrella. In Uttar Pradesh too, a large number of people have benefited from it. Let me give you another example. Just as bank accounts were once limited to a few people, insurance too was confined to the well-off. Our government took up the responsibility of extending insurance security to the last person. For this, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana was launched, providing life insurance coverage of two lakh rupees at a nominal premium. Today, more than 25 crore poor citizens are connected to this scheme. Similarly, the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana is being implemented for accident insurance, and around 55 crore poor citizens are covered under it. These are the very citizens who earlier could not even think about insurance.
Friends,
You may be surprised to know that through these schemes, claims amounting to nearly 25,000 crore rupees have been paid, benefiting ordinary poor families who live modest lives. In other words, this money has come to the aid of poor families in times of crisis.
Friends,
Atal ji’s birth anniversary today is also a day to celebrate good governance. For a long time, slogans like “Garibi Hatao” were considered governance in this country. But Atal ji truly brought good governance down to the ground, in real terms. Today, there is so much discussion about digital identity. Its foundation was laid by Atal ji’s government itself. The work that began then on a special card has today become globally renowned as Aadhaar. The credit for accelerating the telecom revolution in Bharat also goes to Atal ji. The telecom policy framed by his government made it easier to take telephones and the internet to every household, and today Bharat is among the countries with the largest number of mobile and internet users in the world.
Friends,
Wherever Atal ji may be today, he would be pleased to know that Bharat has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer over the past 11 years. And Uttar Pradesh from where he was a Member of Parliament is today Bharat’s number one mobile manufacturing state.
Friends,
Atal ji’s vision on connectivity gave early strength to 21st-century Bharat. It was during his government that the campaign to connect villages with roads was launched. It was also then that work began on the Golden Quadrilateral which is the expansion of highways.
Friends,
Since the year 2000, about 800,000 kilometres of roads have been built in villages so far under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Of these, nearly 400,000 kilometres of rural roads have been constructed in the last 10–11 years alone.
And friends,
Today, you can see for yourselves how rapidly expressways are being built across the country at an unprecedented pace. Uttar Pradesh, too, is establishing its identity as an expressway state. It was Atal ji who initiated the Delhi Metro. Today, metro networks in more than 20 cities of the country are making the lives of millions of people easier. The legacy of good governance created by the BJP–NDA government is now being taken to new heights and new dimensions by BJP governments at the Centre and in the states.
Friends,
The inspiration drawn from these three great men—Dr. Mookerjee, Pandit Deendayal ji, and Atal ji—their visionary work, and these towering statues together form a very strong foundation for a ‘Viksit Bharat’. Today, these statues are filling us with renewed energy. But we must not forget how a tendency developed in Bharat after Independence to attribute every good work to a single family. Whether it was books, government schemes, government institutions, lanes, roads, or public squares, everything became an exercise in glorifying one family: the names, the statues, everything revolved around them. The BJP has freed the nation from this old tendency of being held captive by a single family. Our government is honouring the contribution of every immortal son and daughter who served Maa Bharati. Let me give you a few examples. Today, a statue of Netaji Subhas Chandra Bose stands on Kartavya Path in Delhi. The island in the Andamans where Netaji hoisted the Tricolour now bears his name.
Friends,
No one can forget how attempts were made to erase the legacy of Babasaheb Ambedkar. In Delhi, the Congress’s ruling family committed this grave wrongdoing, and here in Uttar Pradesh, the Samajwadi Party dared to do the same. But the BJP did not allow Babasaheb’s legacy to be erased. Today, from Delhi to London, Babasaheb Ambedkar’s Panch Teerth are proclaiming and celebrating his legacy.
Friends,
Sardar Vallabhbhai Patel unified our country, which had been fragmented into hundreds of princely states. Yet after Independence, attempts were made to diminish both his work and his stature. It is the BJP that gave Sardar Sahib the respect and honour he truly deserved. The BJP built the world’s tallest statue in his honour and developed an inspirational site known as Ekta Nagar. Now, the nation observes the main celebration of National Unity Day there every year on 31st October.
Friends,
For decades, the contributions of tribal communities were also not given their rightful place. It is our government that built a grand memorial for Bhagwan Birsa Munda. Just a few weeks ago, the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum was inaugurated in Chhattisgarh.
Friends,
There are many such examples across the country. Even here in Uttar Pradesh, take the case of Maharaja Suheldev. The memorial dedicated to him was built only after a BJP government came to power. Here, the meeting place of Nishadraj and Lord Shri Ram has finally received the honour and recognition it deserves. From Raja Mahendra Pratap Singh to the martyrs of Chauri Chaura, it is the BJP government that has remembered the contributions of these sons of Maa Bharati with full reverence and humility.
Friends,
Politics driven by dynasticism has a distinct character: it is rooted in insecurity. That is why, for dynastic politicians, diminishing others becomes a compulsion, so that their own family appears larger and their enterprise continues to run. This mindset gave rise to political untouchability in Bharat. Just think, there have been many Prime Ministers in independent Bharat, yet in the capital Delhi, the museum that existed ignored several former Prime Ministers. It is the BJP and the NDA that have changed this situation. Today, when you go to Delhi, the grand Prime Ministers’ Museum welcomes you, where every Prime Minister of independent Bharat, regardless of how short their tenure may have been, has been given due respect and space.
Friends,
The Congress and its allies always kept the BJP politically “untouchable.” But BJP’s values teach us to respect everyone. Over the past 11 years of BJP and NDA governance, Bharat Ratna has been conferred upon Narasimha Rao ji and Pranab Babu. It is our government that has honoured many leaders, including Mulayam Singh Yadav ji and Tarun Gogoi ji, with national awards. One cannot expect such gestures from the Congress or from the Samajwadi Party. During their rule, BJP leaders received nothing but humiliation.
Friends,
Uttar Pradesh is benefiting greatly from the BJP’s double-engine government. Uttar Pradesh is carving out a distinct identity for itself in 21st-century Bharat. It is my good fortune that I am a Member of Parliament from UP. Today, I can say with great pride that the hardworking people of Uttar Pradesh are writing a new future. There was a time when UP was discussed only in terms of poor law and order; today, UP is discussed for its development. Today, UP is rapidly emerging on the country’s tourism map. The grand Ram Temple in Ayodhya and the Kashi Vishwanath Dham have become symbols of UP’s new global identity. And modern developments like the Rashtra Prerna Sthal are further illuminating the state’s new image.
Friends,
With the hope that our Uttar Pradesh reaches even greater heights as a model of good governance, prosperity, and true social justice, I once again congratulate all of you on the Rashtra Prerna Sthal. I will say: Dr. Syama Prasad Mookerjee and you will respond by saying Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Pandit Deendayal Upadhyaya ji and you will respond Amar Rahe, Amar Rahe. I will say: Atal Bihari Vajpayee ji and you will respond, Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Syama Prasad Mookerjee -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Pandit Deendayal ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Atal Bihari Vajpayee ji -- Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata ki – Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 DEC 2025 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ସାଂସଦ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ବିଜେପିର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଷଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀମାନ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନମାନେ,
ଆଜି ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଏହି ମାଟି, ଏକ ନୂଆ ପ୍ରେରଣାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଭାରତରେ କୋଟି କୋଟି ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ପରିବାର ଆଜି ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଉତ୍ସବ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ଖୁସି ଭରିଦେଉ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କାମନା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦିନ ୨୫ ଡିସେମ୍ବର, ଦେଶର ଦୁଇ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଭାରତ ରତ୍ନ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଏବଂ ଭାରତ ରତ୍ନ ମହାମନା ମଦନ ମୋହନ ମାଲବୀୟ ଜୀ । ଏହି ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷ ଭାରତର ପରିଚୟ, ଏକତା ଏବଂ ଗୌରବର ରକ୍ଷା କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିଜର ଅମିଟ ଛାପ ଛାଡି ଯାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଡିସେମ୍ବର ୨୫ ତାରିଖରେ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ । ଲକ୍ଷ୍ନୌର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିଜଲି ପାସୀ ଦୁର୍ଗ ଏଠାରୁ ଅଧିକ ଦୂର ନୁହେଁ । ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସି ବୀରତା, ସୁଶାସନ ଏବଂ ସମାବେଶର ଯେଉଁ ଐତିହ୍ୟ ଛାଡି ଯାଇଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ଆମର ପାସୀ ସମାଜ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂଯୋଗ ଯେ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ ୨୦୦୦ ମସିହାରେ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସୀଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଡାକ ଟିକଟ ଜାରୀ କରିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ମୁଁ ମହାମନା ମାଲବୀୟ ଜୀ, ଅଟଳ ଜୀ ଏବଂ ମହାରାଜା ବିଜଲି ପାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ, ଏଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ, ଏକତା ଏବଂ ସେବା ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିବା ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତୀକ । ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମାପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜୀ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ସେମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ପ୍ରତିମା ଯେତକି ଉଚ୍ଚ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚ । ଅଟଳ ଜୀ ଲେଖିଥିଲେ, ନୀରବତାରେ ମୁଖରିତ ମଧୁବନ, ପର ହିତରେ ଅର୍ପିତ ନିଜର ମନ, ଜୀବନକୁ ଅନେକ ଆହୁତିରେ ଜଳିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ତରଳିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଏକାଠି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ, ଆମକୁ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି ଯେ, ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେବା ଉଚିତ । ସମସ୍ତଙ୍କର ଉଦମ୍ୟମ ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବ । ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ନୌକୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ପ୍ରେରଣା-ସ୍ଥଳ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବେ ଯେପରି କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ଭିଡିଓରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇଛି, ଯେ ଯେଉଁ ଜମିରେ ଏହି ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ସେଥିରୁ ୩୦ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଜମିରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଳିଆ-ଆବର୍ଜନାର ପାହାଡ ଜମା ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଗତ ତିନି ବର୍ଷରେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକ, କାରିଗର, ଯୋଜନାକାରୀ, ଯୋଗୀ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀ ହିଁ ଭାରତରେ ଦୁଇଟି ସମ୍ବିଧାନ, ଦୁଇଟି ପତାକା ଏବଂ ଦୁଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖାନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଭାରତର ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା । ବିଜେପି ଗର୍ବିତ ଯେ, ଆମ ସରକାରକୁ ଧାରା ୩୭୦ ରୂପକ ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଆଜି ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଲାଗୁ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀ ଭାରତରେ ଆର୍ଥିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ସେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ଦେଇଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପାୟନର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ସେହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆମେ ଆଜି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଉଛୁ । ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ) ସାମଗ୍ରୀ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଏଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହିଁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ପଟେ, ‘ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ’ର ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଯାହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ୟୁନିଟ ଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି । ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ପରାକ୍ରମ ଦେଖିଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ତିଆରି ହେଉଛି । ସେହି ଦିନ ଦୂର ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର୍‌, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପରିଚିତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଶେଷ ଧାଡିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ‘ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି’ଙ୍କ ମୁହଁର ହସ ଦ୍ୱାରା ମପାଯିବା ଉଚିତ । ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ ‘ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦ’ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଶରୀର, ମନ, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ଆତ୍ମାର ବିକାଶ ହେଉ । ଦୀନଦୟାଲ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମୁଁ ନିଜର ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଆମେ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟକୁ ତୃପ୍ତତାର ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଦେଇଛୁ । ସ୍ୟାଚୁରେସନ ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସରକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ । ଯେତେବେଳେ ସ୍ୟାଚୁରେସନର ଭାବନା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭେଦଭାବ ବନ୍ଦ ହୁଏ ଏବଂ ଏହା ହିଁ ସୁଶାସନ । ଏହା ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା । ଆଜି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା, ପ୍ରଥମ ଥର ସ୍ଥାୟୀ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ନଳକୂପ ପାଣି, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ତଥା ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଧାଡିରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବାର ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ନ୍ୟାୟ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ, ହରାଇଥିଲେ । ଏହା ସେଥିପାଇ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା, କାରଣ ବିଜେପି ସରକାର ଯାହା ପଛରେ ରହିଯାଇଥିଲା, ତାହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯିଏ ଶେଷ ଧାଡିରେ ଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ସରକାରଙ୍କ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସରଭୁକ୍ତ ଥିଲେ । ଆଜି ପ୍ର୍ରାୟ ୯୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏହି ସୁରକ୍ଷା କବଚ ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଯେପରି ମାତ୍ର କିଛି ଲୋକଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରହିଥିଲା, ସେହିପରି ବୀମା ମଧ୍ୟ କିଛି ଆର୍ôଥକ ସ୍ୱଚ୍ଛଳ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ଆମ ସରକାର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅତି କମ୍ ପିମିୟମରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ସୁନିଶ୍ଚିତ ମିଳିପାରିବ । ଆଜି ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଏହି ଯୋଜନା ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ରହିଛି । ପ୍ରାୟ ୫୫ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଗରିବ ଦେଶବାସୀ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବୀମା ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁନଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ, ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ମିଳିଛି । ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ ପରିବାରରେ ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଯାପନ କରୁଥିବା ଗରିବ ପରିବାରମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚିଛି । ଅର୍ଥାତ ସଂକଟ ସମୟରେ ଏହି ଅର୍ଥ ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡିକର ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀର ଏହି ଦିନ ସୁଶାସନର ଉତ୍ସବର ଦିନ ମଧ୍ୟ । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଗରିବୀ ହଟାଓ ଭଳି ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଶର ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଅଟଳ ଜୀ ପ୍ରକୃତରେ ସୁଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ବିଷୟରେ ଯେଉଁ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି, ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ରଖିଥିଲେ । ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱତସ୍ତ୍ର କାର୍ଡ ପାଇଁ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ଆଧାର କାର୍ଡ ରୂପରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିଖ୍ୟାତ ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ଟେଲିକମ ବିପ୍ଳବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ମଧ୍ୟ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଏ। ତାଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ଟେଲିକମ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଘରେ ଘରେ ଫୋନ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ କରିବା ସହଜ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ତଥା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଅଟଳ ଜୀ ଯେଉଁଠାରେ ବି ଥାଆନ୍ତୁ, ସେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ, ଭାରତ ଗତ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ନିର୍ମାତା ହୋଇପାରିଛି । ଆହୁରିମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ସେ ସଂସଦରେ ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ, ଆଜି ତାହା ଭାରତର ଏକ ନମ୍ବର ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣକାରୀ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ତାଙ୍କ ସରକାର ସମୟରେ ଗାଁ ଗୁଡିକୁ ରାସ୍ତା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ତୁଭୁଜ, ଅର୍ଥାତ ରାଜପଥର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡକ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦୦୦ ମସିହାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ଗାଁ ରେ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା କେବଳ ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ଆହୁରିମଧ୍ୟ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନେ ନିଜେ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ନିଜର ପରିଚୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି । ଅଟଳ ଜୀ ହିଁ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଦେଶର ୨୦ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛି । ବିଜେପି-ଏନ୍ଡିଏ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସୁଶାସନର ଐତିହ୍ୟକୁ ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିଜେପି ସରକାରଗୁଡିକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ବିସ୍ତୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ତିନି ମହାପୁରୁଷ – ଡକ୍ଟର ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ ଏବଂ ଅଟଳ ଜୀ- ଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ସେମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ସୁଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମାଗୁଡିକ ଏକତ୍ର ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତଭୂମି ଗଠନ କରନ୍ତି । ଆଜି, ଏହି ପ୍ରତିମାଗୁଡିକ ଆମକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭୂଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଲ କାମକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ସହ ଜୋଡିବାର ଏକ ପରିବୃତ୍ତି କିପରି ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା । ତାହା ପୁସ୍ତକ ହେଉ, ସରକାରୀ ଯୋଜନା ହେଉ, ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ହେଉ, ରାସ୍ତା କିମ୍ବା ଛକ ହେଉ, ସବୁକିଛି ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବାର ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇଥିଲା । ନାମ, ପ୍ରତିମା, ସବୁକିଛି ସେମାନଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଘୁରି ବୁଲୁଥିଲା । ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦୀ ହେବାର ଏହି ପୁରୁଣା ପ୍ରବୃତ୍ତିରୁ ବିଜେପି ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି । ଆମର ସରକାର ମାଆ ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅମର ସନ୍ତାନର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଏକ ପ୍ରତିମା ରହିଛି । ଆଣ୍ଡାମାନର ଯେଉଁ ଦୀପରେ ନେତାଜୀ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ତାହା ଏବେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ କିପରି ଲିଭାଇ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା, ତାହା କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ । ଦିଲ୍ଲୀରେ, କଂଗ୍ରେସର ଶାସକ ପରିବାର ଏହି ଗୁରୁତର ଭୂଲ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ, ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ମଧ୍ୟ ସେହିପରି କରିବାକୁ ସାହସ କରିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବିଜେପି ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଲିଭେଇବାକୁ ଦେଇନଥିଲା । ଆଜି, ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଲଣ୍ଡନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପଞ୍ଚ ତୀର୍ଥ ତାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ଘୋଷଣା ଏବଂ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିଥିଲେ, ଯାହା ଶହ ଶହ ଗଡଜାତ ରାଜ୍ୟରେ ବିଭକ୍ତ ଥିଲା । ତଥାପି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉଭୟକୁ ହ୍ର୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା । ବିଜେପି ହିଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲା, ଯାହାର ସେ ହକଦାର ଥିଲେ । ବିଜେପି ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏକତା ନଗର ନାମରେ ଏକ ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବରରେ ସେଠାରେ ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା । ଆମ ସରକାର ହିଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭବ୍ୟ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ଛତିଶଗଡରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି । ଏଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ, ମହାରାଜା ସୁହେଲଦେବଙ୍କ କଥା ନିଆଯାଉ । ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ସ୍ମାରକୀ କେବଳ ବିଜେପି ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଠ।ରେ, ନିଷାଦରାଜ ଏବଂ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ସାକ୍ଷାତ ସ୍ଥାନକୁ ଶେଷରେ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି । ରାଜା ମହେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତାପ ସିଂହଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୌରୀ ଚୌରାର ଶହୀଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଜେପି ସରକାର ହିଁ ମାଆ ଭାରତୀର ଏହି ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ମନେ ରଖିଛି ।
ବଂଶବାଦ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରାଜନୀତିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି, ଯାହା ଅସୁରକ୍ଷାରେ ଭରି ରହିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ବଂଶବାଦ ରାଜନେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ହ୍ରାସ କରିବା ବାଧ୍ୟବାଧକତା ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଖ୍ୟାତି ରହିଥିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପାର ଚାଲିଥିବ । ଏହି ମାନସିକତା ଭାରତରେ ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଭାବନ୍ତୁ, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯେଉଁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଥିଲା, ତାହା ଅନେକ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା । ବିଜେପି ଏବଂ ଏନ୍ଡିଏ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଆଜି, ଆପଣ ଦିଲ୍ଲୀ ଯାଆନ୍ତୁ, ଭବ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଯେତେ କମ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଥିବାର ଦେଖିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ତାର ସହଯୋଗୀମାନେ ରାଜନୈତିକ ରୂପରେ ବିଜେପିକୁ ସର୍ବଦା ଅଛୁଆଁ କରି ରଖିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ବିଜେପିର ସଂସ୍କାର ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଶିଖାଇଛି । ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ବିଜେପି ସରକାର ଅମଳରେ, ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳରେ, ନରସିଂହା ରାଓ ଏବଂ ପ୍ରଣବ ବାବୁଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଆମ ସରକାର ଯିଏକି ମୁଲାୟମ ସିଂହ ଯାଦବଜୀ ଏବଂ ତରୁଣ ଗୋଗୋଇ ଜୀ ଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ନେତାଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛି । କଂଗ୍ରେସ ରୁ, କିମ୍ବା ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟିରୁ କେହି ବି ଏହା ଆଶା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଶାସନରେ ତ ବିଜେପିର ନେତାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଅପମାନ ମିଳୁଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ବହୁତ ଅଧିକ ଫାଇଦା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ହେଉଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ତିଆରି କରୁଛି । ଏବଂ ଏହାର ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ କି ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ସାଂସଦ ରହିଛି । ଆଜି ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପରିଶ୍ରମୀ ଜନସାଧାରଣ ଏକ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟ ଲେଖୁଛନ୍ତି । କେବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଲୋଚନା ଖରାପ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ହେଉଥିଲା, ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚର୍ଚ୍ଚା ବିକାଶ ପାଇଁ ହେଉଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ରାମମନ୍ଦିର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ଏହା ଦୁନିଆରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୂତନ ପରିଚୟର ପ୍ରତୀକ ବନିଛି । ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରେରଣାସ୍ଥଳ ଭଳି ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୂତନ ଛବିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆଲୋକିତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ସୁଶାସନ, ସମୃଦ୍ଧି, ସଚ୍ଚା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମଡେଲ ଭାବେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରୁ, ଏହି କାମନାର ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ରାଷଟ୍ର ପ୍ରେରଣା ସ୍ଥଳର ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୁଁ କହିବି ଡାକ୍ତର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ଆପଣମାନେ କହିବେ ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ । ମୁଁ କହିବି ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜୀ, ଆପଣମାନେ କହିବେ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ । ମୁଁ କହିବି ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ଆପଣମାନେ କହିବେ ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, - ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, - ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, - ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ, ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।
ବହୁତ - ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।