ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ହୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀର ସମାପ୍ତି ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
19 DEC 2025 7:07PM by PIB Bhubaneswar
• ଜାମନଗରରେ ହୁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବା ଭାରତର ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଗର୍ବର ବିଷୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯୋଗ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ମାନବଜାତିକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଜୀବନ ଆଡକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ୧୭୫ ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଜୁନ୍ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଛି ; ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଯୋଗ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟାପକତା ଲାଭ କରିଛି, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଜୀବନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦିଲ୍ଲୀରେ ହୁ ଦକ୍ଷିଣ- ପୂର୍ବ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ; ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିନମ୍ର ଉପହାର ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଗବେଷଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବ, ନିୟମାବଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆୟୁର୍ବେଦ ଏହା ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ଯେ ସନ୍ତୁଳନ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମୂଳ ତତ୍ତ୍ଵ, ଯେତେବେଳେ ଶରୀର ଏହି ସନ୍ତୁଳନକୁ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ ସେତେବେଳେ ହିଁ ଜଣେ ପ୍ରକୃତରେ ସୁସ୍ଥ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସନ୍ତୁଳନ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବା ଆଉ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅବଶ୍ୟକତା ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ତ୍ୱରିତ ଗତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶାରୀରିକ ପରିଶ୍ରମ ବିନା ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁବିଧାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଜତା ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଆହ୍ଵାନକୁ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ଅଧିକ ଆକାରରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ହୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ସମାପ୍ତି ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଗତ ତିନି ଦିନ ଧରି, ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଗମ୍ଭୀର ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ଦୃଢ଼ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ‘ହୁ’ର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ହୁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ।
"ଏହା ଭାରତର ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଜାମନଗରରେ ହୁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏବଂ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପଦ୍ଧତିର ସଙ୍ଗମକୁ ଭେଟି ଦେଉଛି, ଏବଂ ଏହା ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯାହା ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଗମ କରିଛି, ଯାହା ମିଳିତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ତାଲିମ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ କରିବାରେ ଏପରି ସହଯୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ହୋଇଥିବା ସହମତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତାର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ଗବେଷଣାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦ୍ୱାରା ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରାଯିବ। ଏକ୍ସପୋରେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଏଆଇ- ଆଧାରିତ ଉପକରଣ, ଗବେଷଣା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୁସ୍ଥତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମିଳିତ ଭାବରେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏକାଠି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବାର କ୍ଷମତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
"ଯୋଗ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଏବଂ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ପଥ ଦେଖାଇଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ୧୭୫ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ସମର୍ଥନ ମାଧ୍ୟମରେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି କିଛି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏକ ସମ୍ମାନିତ ଜୁରି ଦ୍ୱାରା ଏକ କଠୋର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ସମ୍ମାନିତ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଜାଣି ସେ ଖୁସି। ସେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ବିଶ୍ୱ ପାଠାଗାରକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ନୀତିଗତ ଦସ୍ତାବିଜକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଉପଯୋଗୀ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସହଜ କରିବ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଠାଗାରର ଘୋଷଣା ପ୍ରଥମ ହୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଜି୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ସେହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସାକାର ହୋଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ମାନଦଣ୍ଡ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିବେଶ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏହି ଆଲୋଚନା ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ, ହୁ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେ ଏହାକୁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିନମ୍ର ଉପହାର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଗବେଷଣା, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଭାରତ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆରୋଗ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୁଇଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସହଯୋଗର ରୂପରେଖା ଦେଇଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ -ପୂର୍ବ ଏସିଆକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରି ବିମ୍ସଟେକ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ବିଜ୍ଞାନ, ପାରମ୍ପରିକ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନ ସହିତ ଏକ ସହଯୋଗ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ, 'ସନ୍ତୁଳନ ପୁନରୁଦ୍ଧାର : ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ' ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମୂଳ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆୟୁର୍ବେଦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସନ୍ତୁଳନକୁ ସମନ୍ଵିତ କରିଥାଏ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଶରୀର ଏହି ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖେ କେବଳ ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ସୁସ୍ଥ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧୁମେହ, ହୃଦଘାତ ଏବଂ ଡିପ୍ରେସନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍କଟ ରୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନେକ ରୋଗର ପ୍ରକୃତ କାରଣ ପ୍ରାୟତଃ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଅସନ୍ତୁଳନ, ଯେଉଁଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟ-ଜୀବନ ଅସନ୍ତୁଳନ, ଖାଦ୍ୟ ଅସନ୍ତୁଳନ, ନିଦ୍ରା ଅସନ୍ତୁଳନ, ଅନ୍ତନଳୀ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମ୍ ଅସନ୍ତୁଳନ, କ୍ୟାଲୋରୀ ଅସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ଅସନ୍ତୁଳନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅସନ୍ତୁଳନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ଆହ୍ଵାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଏହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ, ଏବଂ ସ୍ଵୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ 'ସନ୍ତୁଳନ ପୁନରୁଦ୍ଧାର' କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା, ଏବଂ ସେ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜୀବନରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାର ଆହ୍ଵାନ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ , କୃତ୍ରିମ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୁଗର ଆଗମନ ମାନବ ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ। ସେ ସଚେତନ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶାରୀରିକ ଶ୍ରମ ବିନା ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁବିଧାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହଜତା ସହିତ ଏପରି ହଠାତ୍ ଜୀବନଶୈଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାନବ ଶରୀର ପାଇଁ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଆହ୍ଵାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧାର ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ବ୍ୟବହାର ହୋଇଆସୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ- ୧୯ ସମୟରେ ଏହାର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଅନେକ ଦେଶରେ ବ୍ୟବହାର ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତ ଏହାର ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ବୈଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉପାୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଉପରେ ଏକ ବିଶେଷ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା, ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତ ଏପରି ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ଔଷଧିକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କେବଳ ସୁସ୍ଥତା କିମ୍ବା ଜୀବନଶୈଳୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ , କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଧାରଣା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ଏବଂ ଭାରତ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ହୁ-ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଭାରତରେ ସମନ୍ୱିତ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଯୋଡାଯିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରମାଣ -ଆଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରକ୍ତହୀନତା , ଆର୍ଥରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ମଧୁମେହ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଉପରେ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି, ଯୁବଶକ୍ତି ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଉଠୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଆଜି ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୋଡ଼ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଆସିଛି, ତଥାପି ଏହାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସତ୍ତ୍ୱେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ମିଳିନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟାପକତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ କୌଣସି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ମିଳିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଗତ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଏହି ଦିଗରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ‘ହୁ’ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ଟେଡ୍ରୋସ୍ ଆଡାନୋମ୍ ଗେବ୍ରେଏସ୍, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା, ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ଯାଦବ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦ୍ୱିତୀୟ ହୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ମିଳନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ବିଜ୍ଞାନ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଏଜେଣ୍ଡା ଗଠନ କରିବାରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ମାଷ୍ଟର ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ମାଇଁ ଆୟୁଷ ସମନ୍ୱିତ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ ସମେତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ଆୟୁଷ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଆୟୁଷ ମାର୍କ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗରେ ତାଲିମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ବୈଷୟିକ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ "ଫ୍ରମ୍ ରୁଟ୍ସ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ରିଚ୍: ୧୧ ଇୟର୍ସ ଅଫ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେଶନ୍ ଇନ୍ ଆୟୁଷ" ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ସେ ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଉପରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧୀୟ ଐତିହ୍ୟର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପକତାକୁ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନୂତନ ହୁ-ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ହୁ ଭାରତ କଣ୍ଟ୍ରି ଅଫିସ ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ଭାରତର ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୧ - ୨୦୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ, ଯୋଗ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଏହାର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଚାରକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗକୁ ସନ୍ତୁଳନ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସଦ୍ଭାବ ପାଇଁ ଏକ କାଳଜୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନ୍ ଡିସ୍କଭରୀ ସ୍ପେସ୍ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଏହା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀର ବିବିଧତା, ଗଭୀରତା ଏବଂ ସମସାମୟିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ହୁ) ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୧୭ ରୁ ୧୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ "ସନ୍ତୁଳନ ପୁନରୁଦ୍ଧାର : ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱ ନେତା, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଅଭ୍ୟାସକାରୀ, ଆଦିବାସୀ ଜ୍ଞାନ ଧାରକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ-ଚାଳିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଉପରେ ସହଯୋଗଭିତ୍ତିକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Closing Ceremony of the Second WHO Global Summit on Traditional Medicine
It is India’s privilege and a matter of pride that the WHO Global Centre for Traditional Medicine has been established in Jamnagar: PM
Yoga has guided humanity across the world towards a life of health, balance, and harmony: PM
Through India’s initiative and the cooperation of over 175 nations, the United Nations proclaimed 21st June as International Yoga Day; Over the years, yoga has spread across the globe, touching lives in every corner of the world: PM
The inauguration of the WHO South-East Asia Regional Office in Delhi marks another milestone; Offered as a humble gift from India, this global hub will advance research, strengthen regulation, and foster capacity building: PM
Ayurveda teaches that balance is the very essence of health, only when the body sustains this equilibrium can one be considered truly healthy: PM
Restoring balance is no longer just a global cause—it has become a global urgency and addressing it demands that we act with accelerated pace and resolute commitment: PM
The growing ease of resources and facilities without physical exertion is giving rise to unexpected challenges for human health: PM
Traditional healthcare must look beyond immediate needs, it is our collective responsibility to prepare for the future as well: PM
19 DEC 2025 7:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of Second WHO Global Summit on Traditional Medicine at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister highlighted that over the past three days, experts from across the world in the field of traditional medicine have engaged in serious and meaningful discussions. He expressed happiness that India is serving as a strong platform for this purpose and noted the active role of WHO in the process. He extended heartfelt gratitude to WHO, the Ministry of Ayush, Government of India, and all the participants present for the successful organization of the summit.
“It is India’s privilege and a matter of pride that the WHO Global Centre for Traditional Medicine has been established in Jamnagar”, said the Prime Minister. He recalled that in 2022, during the first Traditional Medicine Summit, the world entrusted India with this responsibility with great confidence. Shri Modi highlighted that it is a matter of happiness for all that the Centre’s reputation and influence are expanding globally, with the success of this summit serving as the biggest example. He noted that the summit is witnessing the confluence of traditional knowledge and modern practices, and several new initiatives have been launched here which can transform the future of medical science and holistic health. He emphasized that the summit has facilitated dialogue among health ministers and representatives of various countries, which has opened new avenues for promoting joint research, simplifying regulations, and advancing training and knowledge sharing. The Prime Minister underlined that such cooperation will play a vital role in making traditional medicine safer and more trustworthy in the future.
Highlighting the consensus reached on several important issues during the summit reflects the strength of global partnerships, Shri Modi remarked that strengthening research, increasing the use of digital technology in the field of traditional medicine, and creating regulatory frameworks that can be trusted worldwide will greatly empower traditional medicine. He noted that the Expo showcased digital health technology, AI-based tools, research innovations, and modern wellness infrastructure, which together demonstrated a new collaboration between tradition and technology. The Prime Minister emphasized that when tradition and technology come together, the capacity to make global health more effective increases significantly, and therefore the success of this summit holds great importance from a global perspective.
“Yoga is an integral part of the traditional medicine system and has shown the path of health, balance, and harmony to the entire world”, exclaimed the Prime Minister. He recalled that through India’s efforts and the support of more than 175 countries, the United Nations declared 21 June as International Yoga Day. Shri Modi remarked that in recent years yoga has reached every corner of the world. He appreciated every individual who has contributed significantly to the promotion and development of yoga. He noted that today a few distinguished personalities have been conferred with the Prime Minister’s Awards, selected through a rigorous process by an esteemed jury. He emphasized that these awardees symbolize dedication, discipline, and lifelong commitment to yoga, and their lives serve as an inspiration for all. Extending his heartfelt congratulations and best wishes, the Prime Minister lauded the honored awardees.
Prime Minister remarked that he was pleased to note that several important steps have been taken to give permanence to the outcomes of this summit. He highlighted the launch of the Traditional Medicine Global Library as a global platform that will preserve scientific data and policy documents related to traditional medicine in one place. Shri Modi emphasized that this initiative will make it easier for useful information to reach every country equally. He recalled that the announcement of this Library was made during India’s G20 Presidency at the first WHO Global Summit, and today that commitment has been realized.
Highlighting that health ministers from different countries have presented an excellent example of global partnership, the Prime Minister remarked that as partners, discussions have taken place on issues such as standards, safety, and investment. He noted that this dialogue has paved the way for the Delhi Declaration, which will serve as a shared roadmap for the coming years. Shri Modi appreciated the joint effort of the distinguished ministers from various countries and expressed gratitude for their cooperation.
Shri Modi further stated that today in Delhi, the WHO South-East Asia Regional Office has also been inaugurated, describing it as a humble gift from India. He emphasized that this office will serve as a global hub to promote research, regulation, and capacity building.
Emphasizing that India is focusing on partnerships of healing across the world, Prime Minister Modi shared two significant collaborations, noting that the first is the establishment of a Centre of Excellence for BIMSTEC countries, covering South and South-East Asia, and the second is a collaboration with Japan aimed at integrating science, traditional practices, and health.
The Prime Minister highlighted that the theme of this summit, ‘Restoring Balance: The Science and Practice of Health and Well-being,’ reflects the foundational thought of holistic health. He remarked that Ayurveda equates balance with health, and only those whose bodies maintain this balance are truly healthy. He pointed out that today, diseases ranging from diabetes, heart attacks, and depression to cancer often have lifestyle and imbalances as their underlying causes, including work-life imbalance, diet imbalance, sleep imbalance, gut microbiome imbalance, calorie imbalance, and emotional imbalance. He stressed that many global health challenges are arising from these imbalances, with studies and data confirming the same, and acknowledged that health experts understand this even better. The Prime Minister underlined that ‘Restoring Balance’ is not just a global cause but a global urgency, and he called for faster steps to address it.
Underlining that in the 21st century, the challenge of maintaining balance in life is set to become even greater, Shri Modi highlighted that the advent of a new technological era, with AI and robotics, represents the biggest transformation in human history, and in the coming years the way of living will change in unprecedented ways. He emphasized the need to remain mindful that such sudden lifestyle changes, coupled with the convenience of resources and facilities without physical labor, will create unforeseen challenges for human bodies. The Prime Minister underlined that traditional healthcare must not only focus on present needs but also address future responsibilities, which are a shared obligation for all.
Prime Minister remarked that when traditional medicine is discussed, a natural question arises regarding safety and evidence. He highlighted that India is consistently working in this direction. He noted that during this summit, the example of Ashwagandha was presented. He emphasized that for centuries Ashwagandha has been used in India’s traditional medical systems. Shri Modi pointed out that during COVID-19, its global demand rose sharply and it began to be used in many countries. He underlined that India, through its research and evidence-based validation, is advancing Ashwagandha in a credible manner. He stated that during this summit, a special global discussion on Ashwagandha was organized. He mentioned that international experts deeply deliberated on its safety, quality, and usage. The Prime Minister affirmed that India is fully committed to making such time-tested herbs a part of global public health.
Highlighting that there was once a perception that traditional medicine was limited only to wellness or lifestyle, but today this perception is rapidly changing, Shri Modi remarked that traditional medicine can play an effective role even in critical situations, and India is moving forward with this vision. He expressed happiness that the Ministry of Ayush and the WHO-Traditional Medicine Center have launched a new initiative. He noted that both have made a joint effort to strengthen integrative cancer care in India, under which traditional medical systems will be combined with modern cancer treatment. He emphasized that this initiative will also help in preparing evidence-based guidelines. The Prime Minister pointed out that several important institutions in India are conducting clinical studies on serious health issues such as anemia, arthritis, and diabetes. He stated that many start-ups in India have also entered this field, with youthful energy joining ancient tradition. He underlined that through all these efforts, traditional medicine is visibly rising to new heights.
Prime Minister remarked that traditional medicine today stands at a decisive turning point. He highlighted that a large section of the global population has long relied on it, yet traditional medicine has not received the place it truly deserves despite its immense potential. He emphasized that trust must be won through science and its reach must be expanded further. He underlined that this responsibility does not lie with any single nation but is a shared duty of all. The Prime Minister noted that the participation, dialogue, and commitment witnessed during the past three days of this summit have deepened the belief that the world is ready to move forward together in this direction. He called upon everyone to resolve to advance traditional medicine with trust, respect, and responsibility, and once again extended his congratulations to all on the success of the summit.
Director General of WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Union Ministers, Shri JP Nadda, Shri Prataprao Jadhav, were present among other dignitaries at the event.
Background
The Second WHO Global Summit on Traditional Medicine programme underscores India’s growing leadership and pioneering initiatives in shaping a global, science-based and people-centred Traditional Medicine agenda.
Prime Minister has constantly emphasised for mainstreaming traditional medicine and Indian Knowledge System through research, standardisation, and global collaboration. In line with this vision, during the programme, Prime Minister launched several landmark Ayush initiatives including My Ayush Integrated Services Portal (MAISP), a master digital portal for the Ayush sector. He also unveiled the Ayush Mark, which is envisioned as a global benchmark for quality of Ayush products and services.
On the occasion, Prime Minister released the WHO technical report on training in Yoga and the Book “From Roots to Global Reach: 11 Years of Transformation in Ayush”. He also released a commemorative postal stamp on Ashwagandha, symbolising the global resonance of India’s traditional medicinal heritage.
Prime Minister also inaugurated the new WHO-South East Asia Regional Office complex in Delhi, which will also house the WHO India Country Office, marking a significant milestone in India’s partnership with the World Health Organization.
Prime Minister felicitated the recipients of the Prime Minister’s Awards for Outstanding Contribution to the Promotion and Development of Yoga for the years 2021–2025, recognising their sustained dedication to Yoga and its global promotion. The awards reaffirm Yoga as a timeless practice for balance, well-being, and harmony, contributing to a healthier and stronger New India.
Prime Minister also visited the Traditional Medicine Discovery Space, an exhibition which showcases the diversity, depth and contemporary relevance of Traditional Medicine knowledge systems from India and across the world.
Jointly organised by the World Health Organization (WHO) and the Ministry of Ayush, Government of India, the Summit is being held from 17 to 19 December 2025 under the theme “Restoring balance: The science and practice of health and well-being” at the Bharat Mandapam, New Delhi. The summit witnessed intensive deliberations among global leaders, policymakers, scientists, practitioners, Indigenous knowledge holders and civil society representatives on advancing equitable, sustainable and evidence-driven health systems.