প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঘনাগী পার্লিয়ামেন্ততা ৱা ঙাংখ্রে
মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা দিমোক্রেসীগী মীহুৎ অমা ওইনা, ঐহাক্না ভারত মচা বিলিয়ন ১.৪ গী অফবা ৱাখল্লোন অমদি য়াইফ পাউজেল পুরক্লি: প্রধান মন্ত্রী
অশেঙবা দিমোক্রেসীনা খন্ন-নৈনবা অমদি য়েৎনবগী থৌওং য়োকখৎলি; মসিনা মীয়ামবু পুনশিল্লি; মসিনা ইকায়খুম্নববু শৌগৎলি অমদি মীওইবগী মঙমবু য়োকখৎলি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গীদমক্তদি, দিমোক্রেসী হায়বসি চুম্নগী সিস্তেম অমা নত্তে; মসি ঐখোয়গী মচং ওইবা ৱাখল্লোনগী শরুক অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত অমসুং ঘনাগী পুৱারীশিংদা লোইলম লৈঙাক্কী দাকফম তারি; অদুবু ঐখোয়গী ৱাখল্লোন মতম পুম্বদা মনিং তম্না অমদি অকিবা লৈতনা লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাও মতুংদা শেম্লকখিবা ৱর্ল্দ ওর্দর থুনা হোংলক্লি; তেক্নোলোজীগী য়াওল, গ্লোবেল সাউথনা মচিন তুমখৎলকপা অমদি হোংলক্লিবা দিমোগ্রাফিকশিংনা মসিগী খোঙজেল অমদি পাক চাউবা হেনগৎহনবদা থৌদাং য়ারি: প্রধান মন্ত্রী
হোংলক্লিবা ফীভমশিং অসিনা মালেমগী লৈঙাক্লোন্দা থাজবা য়াবা অমদিম তিং লৈবা রিফোর্ম মথৌ তাই: প্রধান মন্ত্রী
চাওখৎ খোঙজেল হায়বসি গ্লোবেল সাউথতা খোঞ্জেল অমা পীদনা পুরকপা য়ারোই: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, ভারতনা খ্বায়দগী খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত মালেমগী কম্পেনীশিংনা চঙশিল্লক্লিবা ইনোভেসন অমদি তেক্নোলোজী হব অমনি: প্রধান মন্ত্রী
মপাঙ্গল কনবা ভারত অমনা হেন্না মরা চেৎপা অমদি নুংঙাই য়াইফবা মালেম অমা পুরকপদা থৌদাং য়াগনি: প্রধান মন্ত্রী
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ঘনাগী পার্লিয়ামেন্তকী অখন্নবা মীফমদা ৱা ঙাংদুনা মফমদুদা ৱা ঙাংবা ভারতকী অহানবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইরে। পার্লিয়ামেন্তকী স্পীকর ইকায়খুম্নরবা অল্বেন কিংসফোর্দ সুমানা বাগবিন্না কৌখিবা মীফম অদুদা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিং অমদি লৈবাক অনিমক্তগী মশক নাইরবা মীথুংশিংনা শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুনা ভারত অমদি ঘনাগী মরীগী শিংথানিংঙাই ওইরবা মীৎকুপ অমা ওইদুনা লৈবাক অনিবু পুনশিন্নরিবা অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা অমদি মান্নবা দিমোক্রেসীগী ভেল্যুগী মমি তাখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা মান্নবা নীংতম্বগী লান্থেং অমদি মীয়ামগী লৈঙাক অমদি ইনক্লুজিব দিভেলপমেন্তকী মান্নবা খোঙফম্না শেম্লিবা ভারত অমদি ঘনাগী মরক্তা লৈনরিবা পুৱারীগী মরীগী মতাঙদা ফোঙদোকখি। মহাক্কী মফমদা লৈবাক্কী থাক্কী ইকায়খুম্নবা উৎপিবগীদমক মহাক্না ঘনাগী প্রেসিদেন্ত ঐচ.ই. জোন দ্রমানি মহামা অমদি ঘনাগী মীয়ামগী মফমদা তৌবিমল খঙবা ফোঙদোক্লদুনা মদুবু তুং কোইবা মরুপ মপাং ওইবগী মরীগী খুদম অমনি হায়খি। অথোইবা ঘনাগী লুচিংবা দোক্তর ক্বামে ক্রুমাহগী থৌদাংশিং পল্লদুনা, মহাক্না অমত্তা ওইবা, ইং তপ্পা, অমদি অচুম্বা ৱায়েলগী ফীদমশিংনা অকনবা অমদি তুং কোইগদবা খোঙবু ওইবগী মরীগী য়ুম্ফম ওইরি হায়না ফোঙদোকখি।
“ঐখোয়বু পুনশিন্নহল্লিবা শাফু অসি নুংগী ওইবা অমদি ঐখোয়বু খাইদোক্নরিবা ইথিলশিংদগী হেন্না চাউই” হায়না ফোঙদোক্লম্বা অমদি দিমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসন শেমগৎপগী মতম শাংবা ইথিলদা অকনবা ৱাফম ফোঙদোক্লম্বা দোক্তর ক্রুমাহগী ৱাফমশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিং মখোঙ শোম্বিবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি। ভারতনা দিমোক্রেসীগী মমা অমা ওইনা মাগী কলচরগী দিমোক্রেতিক ইথোসপু কোনশিল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী দিমোক্রেসীগী অচেৎপা অমদি মশক মচু নাইবা মরু মরাগী মরমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারতকী খেন্নবা শক্তম অমদি মীয়ামগী লৈঙাক্কী মপাঙ্গলবু ঘনা মশাগী দিমোক্রেসীগী খোঙচত্তা মমল লৈনা লৌনরিবা খেন্নবশিংগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী মপাঙ্গলগী খুদম অমনি হায়খি। মহাক্না অইং অশাগী খল হোংলকপা, তেরোরিজম, লাইচৎ, অমদি সাইবর থ্রেৎনচিংবা মালেমগী অরুবা শিংনবশিংগী মরমদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমদি মালেমগী লৈঙাক্লোন্দা অপুনবা গ্লোবেল সাউথকী খোঞ্জেল অমা লৈহন্নবা ৱাফম থমখি। হীরম অসিগী মতাঙদা মহাক্না অফ্রিকান য়ুনিয়নবু G20 গী লেঙদ্রবা মেম্বর অমা ওইনা ভারতকী প্রেসিদেন্সী মনুংদা লৌশিনখিববু পুথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঘনাগী মশক মচু নাইরবা পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেমবু থাগৎখি অমদি লৈবাক অনিগী লেজেসলেচরশিংগী মরক্তা তাথোক তাশিন তৌনবা হেনগৎলকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি। হীরম অসিগী মতাঙদা, মহাক্না ঘনা-ইন্দিয়া পার্লিয়ামেন্তরী ফ্রেন্দসিপ সোসাইতী লিংখৎখিববু তরাম্না ওকখি। ভারতপু ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎপা লৈবা অমা ওইহন্নবা ভারত মচাশিংগী খোঙফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা ঘনাগী চাওখৎপা অমদি নুংঙাই য়াইফবা তান্নবগী খোঙচত্তা পাম্বোম তিংদুনা লেপকনি হায়না ৱাফম থমখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Parliament of Ghana
As the representative of the world’s largest democracy, I bring with me the goodwill and greetings of 1.4 billion Indians: PM
True democracy promotes discussion and debate; It unites people; it supports dignity and promotes human rights: PM
For us, democracy is not merely a system; It is a part of our fundamental values: PM
The histories of India and Ghana bear the scars of colonial rule; But our spirits have always remained free and fearless: PM
The world order created after the Second World War is changing fast; the revolution in technology, the rise of the Global South and the shifting demographics are contributing to its pace and scale: PM
The changing circumstances demand credible and effective reforms in global governance: Prime Minister
Progress cannot come without giving voice to the Global South: PM
Today, India is the fastest-growing emerging economy: PM
India is an innovation and technology hub, where global companies want to converge: PM
A strong India will contribute to a more stable and prosperous world: PM
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a special session of the Parliament of Ghana today, becoming the first Indian Prime Minister to do so. The session, convened by the Speaker of Parliament, Hon’ble Alban Kingsford Sumana Bagbin, was attended by Members of Parliament, Government officials and distinguished guests from both the nations. The address marked a significant moment in India-Ghana relations, reflecting the mutual respect and shared democratic values that unite the two countries.
In his address, Prime Minister highlighted the historical bonds between India and Ghana, forged through shared struggles for independence and a common commitment to democracy and inclusive development. He expressed gratitude to the President of Ghana, H.E. John Dramani Mahama and the Ghanaian people for the National Honour conferred upon him, calling it a symbol of enduring friendship. Drawing on the contributions of the great Ghanaian leader - Dr. Kwame Nkrumah, he emphasized that the ideals of unity, peace, and justice are the foundation of strong and lasting partnerships.
Quoting Dr. Nkrumah, who once said – "The forces that unite us are intrinsic and greater than the superimposed influences that keep us apart” and who laid great stress on the long-term impact of building democratic institutions, Prime Minister underscored the importance of nurturing democratic values. Noting that India as a Mother of Democracy had embraced democratic ethos as part of its culture, Prime Minister highlighted the deep and vibrant roots of democracy in India. He pointed to India’s diversity and democratic strength as a testament to the power of unity in diversity, a value echoed in Ghana’s own democratic journey. He also highlighted the pressing global challenges such as climate change, terrorism, pandemics, and cyber threats and called for a collective Global South voice in global governance. In this context, he underlined the inclusion of African Union as a permanent member of G20 during India’s presidency.
Prime Minister lauded Ghana’s vibrant parliamentary system and expressed satisfaction at the growing exchanges between the legislatures of both countries. In this context, he welcomed the establishment of the Ghana-India Parliamentary Friendship Society. Expressing the resolve of the people of India to make the country a developed nation by 2047, Prime Minister noted that India would stand shoulder to shoulder with Ghana in its pursuit of progress and prosperity.