ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଘାନା ସଂସଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
ଆମ ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ, ମୁଁ ମୋ ସହିତ 1.4 ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଦିଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆଣିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରକୃତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିତର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ; ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରେ ; ଏହା ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ମାନବାଧିକାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏବଂ ଘାନାର ଇତିହାସ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନର କ୍ଷତ ବହନ କରେ ; କିନ୍ତୁ ଆମର ଭାବନା ସର୍ବଦା ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିର୍ଭୀକ ରହି ଆସିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳିବାରେ ଲାଗିଛି ; ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ବିପ୍ଳବ, ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵର ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏହାର ଗତି ଏବଂ ସ୍ତରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ ନ କରିଲେ ପ୍ରଗତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଭାରତ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏକ ନବସୃଜନ
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଘାନାର ସଂସଦର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏଭଳି କରିବାରେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦର ବାଚସ୍ପତି ମାନନୀୟ ଆଲବାନ କିଙ୍ଗସଫୋର୍ଡ ସୁମନ ବାଗବିନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆହୂତ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ, ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅଭିଭାଷଣ ଭାରତ - ଘାନାର ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରୁଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଘାନା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଐତିହାସିକ ସମ୍ଵନ୍ଧ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସମାନ ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଏକ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଘାନାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଜନ୍ ଡ୍ରାମାନି ମହାମା ଏବଂ ଘାନାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତାର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଘାନାର ମହାନ ନେତା - ଡକ୍ଟର କ୍ୱାମେ ନକରୁମାଙ୍କ ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଳେଖ କରି, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକତା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ଆଦର୍ଶ ହେଉଛି ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସହଭାଗୀତାର ମୂଳଦୁଆ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପରିପୁଷ୍ଟ କରିବାର ମହତ୍ଵ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଡକ୍ଟର ନକରୁମାଙ୍କ ଉଦ୍ଧୃତି ଦେଇଥିଲେ, ଯିଏ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ - "ଆମକୁ ଏକାଠି କରୁଥିବା ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ପୃଥକ ରଖୁଥିବା ପ୍ରଭାବଠାରୁ ବହୁତ ବଡ଼" ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତ ଏହାର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ରହିଥିବା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗଭୀର ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଆଧାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ବିବିଧତାରେ ଏକତାର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତିକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଘାନାର ନିଜସ୍ୱ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆତଙ୍କବାଦ, ମହାମାରୀ ଏବଂ ସାଇବର ବିପଦ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବୈଶ୍ବିକ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ସାମୂହିକ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ G20 ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘାନାର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥାପିକା ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ ଘାନା - ଭାରତ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ସମାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। 2047 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ​‌​‌କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଘାନା ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଛିଡା ହେବ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Parliament of Ghana
As the representative of the world’s largest democracy, I bring with me the goodwill and greetings of 1.4 billion Indians: PM
True democracy promotes discussion and debate; It unites people; it supports dignity and promotes human rights: PM
For us, democracy is not merely a system; It is a part of our fundamental values: PM
The histories of India and Ghana bear the scars of colonial rule; But our spirits have always remained free and fearless: PM
The world order created after the Second World War is changing fast; the revolution in technology, the rise of the Global South and the shifting demographics are contributing to its pace and scale: PM
The changing circumstances demand credible and effective reforms in global governance: Prime Minister
Progress cannot come without giving voice to the Global South: PM
Today, India is the fastest-growing emerging economy: PM
India is an innovation and technology hub, where global companies want to converge: PM
A strong India will contribute to a more stable and prosperous world: PM
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a special session of the Parliament of Ghana today, becoming the first Indian Prime Minister to do so. The session, convened by the Speaker of Parliament, Hon’ble Alban Kingsford Sumana Bagbin, was attended by Members of Parliament, Government officials and distinguished guests from both the nations. The address marked a significant moment in India-Ghana relations, reflecting the mutual respect and shared democratic values that unite the two countries.
In his address, Prime Minister highlighted the historical bonds between India and Ghana, forged through shared struggles for independence and a common commitment to democracy and inclusive development. He expressed gratitude to the President of Ghana, H.E. John Dramani Mahama and the Ghanaian people for the National Honour conferred upon him, calling it a symbol of enduring friendship. Drawing on the contributions of the great Ghanaian leader - Dr. Kwame Nkrumah, he emphasized that the ideals of unity, peace, and justice are the foundation of strong and lasting partnerships.
Quoting Dr. Nkrumah, who once said – "The forces that unite us are intrinsic and greater than the superimposed influences that keep us apart” and who laid great stress on the long-term impact of building democratic institutions, Prime Minister underscored the importance of nurturing democratic values. Noting that India as a Mother of Democracy had embraced democratic ethos as part of its culture, Prime Minister highlighted the deep and vibrant roots of democracy in India. He pointed to India’s diversity and democratic strength as a testament to the power of unity in diversity, a value echoed in Ghana’s own democratic journey. He also highlighted the pressing global challenges such as climate change, terrorism, pandemics, and cyber threats and called for a collective Global South voice in global governance. In this context, he underlined the inclusion of African Union as a permanent member of G20 during India’s presidency.
Prime Minister lauded Ghana’s vibrant parliamentary system and expressed satisfaction at the growing exchanges between the legislatures of both countries. In this context, he welcomed the establishment of the Ghana-India Parliamentary Friendship Society. Expressing the resolve of the people of India to make the country a developed nation by 2047, Prime Minister noted that India would stand shoulder to shoulder with Ghana in its pursuit of progress and prosperity.