প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঘানাৰ সংসদত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে মই মোৰ লগত লৈ আহিছো ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ সদিচ্ছা আৰু শুভেচ্ছা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰকৃত গণতন্ত্ৰই আলোচনা আৰু বিতৰ্কক প্ৰসাৰিত কৰে; ই মানুহক একত্ৰিত কৰে; ই মৰ্যাদাক সমৰ্থন কৰে আৰু মানৱ অধিকাৰক প্ৰসাৰিত কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ বাবে গণতন্ত্ৰ কেৱল এটা ব্যৱস্থা নহয়; ই আমাৰ মৌলিক মূল্যবোধৰ এটা অংশ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত আৰু ঘানাৰ ইতিহাসে ঔপনিৱেশিক শাসনৰ দাগ বহন কৰে; কিন্তু আমাৰ আত্মা সদায় মুক্ত আৰু নিৰ্ভীক হৈয়েই আছে: পি এম
দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত সৃষ্টি হোৱা বিশ্বব্যৱস্থা দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে; প্ৰযুক্তিৰ বিপ্লৱ, গ্ল'বেল চাউথৰ উত্থান আৰু পৰিৱৰ্তনশীল জনগাঁথনিয়ে ইয়াৰ গতি আৰু পৰিসৰত অৰিহণা যোগাইছে: পি.এম
পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিয়ে বিশ্ব শাসন ব্যৱস্থাৰ বিশ্বাসযোগ্য আৰু ফলপ্ৰসূ সংস্কাৰৰ দাবী জনাইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰত হৈছে আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিঃ পি এম
ভাৰত হৈছে এক উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ কেন্দ্ৰ, য’ত বিশ্বজুৰি কোম্পানীসমূহে একত্ৰিত হ’ব বিচাৰে: পিএম
এখন শক্তিশালী ভাৰতে অধিক সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী বিশ্বত অৰিহণা
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ঘানাৰ সংসদৰ বিশেষ অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰথমজন ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে পৰিগণিত হয়। সংসদৰ অধ্যক্ষ মাননীয় এলবান কিংছফৰ্ড সুমানা বাগবিনে আহ্বান কৰা এই অধিৱেশনত সংসদৰ সদস্য, চৰকাৰী বিষয়া আৰু দুয়োখন দেশৰ বিশিষ্ট অতিথিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই ভাষণে ভাৰত-ঘানা সম্পৰ্কৰ এক উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্ত হিচাপে চিহ্নিত কৰিছিল, যিয়ে দুয়োখন দেশক একত্ৰিত কৰা পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু ভাগ কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক প্ৰতিফলিত কৰিছিল।
ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতাৰ বাবে ভাগ-বতৰা সংগ্ৰাম আৰু গণতন্ত্ৰ আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ প্ৰতি এক উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতাৰ জৰিয়তে গঢ় লৈ উঠা ভাৰত আৰু ঘানাৰ মাজত ঐতিহাসিক বন্ধনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ঘানাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এইচ.ই. জন ড্ৰামানি মহামা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মানৰ বাবে ঘানাৰ জনসাধাৰণে তেওঁক স্থায়ী বন্ধুত্বৰ প্ৰতীক বুলি অভিহিত কৰে। ঘানাৰ মহান নেতা - ড° কোৱামে কৰুমাহৰ অৱদানৰ আধাৰত তেওঁ জোৰ দি কয় যে ঐক্য, শান্তি আৰু ন্যায়ৰ আদৰ্শই হৈছে শক্তিশালী আৰু স্থায়ী অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি।
গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰভাৱৰ ওপৰত অত্যন্ত গুৰুত্ব দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক লালন-পালনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতে গণতান্ত্ৰিক নীতি-নিয়মক নিজৰ সংস্কৃতিৰ অংশ হিচাপে আকোৱালি লোৱাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ গভীৰ আৰু সজীৱ শিপাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু গণতান্ত্ৰিক শক্তিক বৈচিত্ৰ্যত ঐক্যৰ শক্তিৰ প্ৰমাণ হিচাপে আঙুলিয়াই দিয়ে, যিটো মূল্য ঘানাৰ নিজৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰাত প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, সন্ত্ৰাসবাদ, মহামাৰী, আৰু চাইবাৰ ভাবুকিৰ দৰে জৰুৰী বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি বিশ্ব শাসনত সামূহিকভাৱে গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠৰ আহ্বান জনায়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁ ভাৰতৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘানাৰ সজীৱ সংসদীয় ব্যৱস্থাক প্ৰশংসা কৰে আৰু দুয়োখন দেশৰ বিধায়িনী দলৰ মাজত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আদান-প্ৰদানত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁ ঘানা-ভাৰত সংসদীয় বন্ধুত্ব সমিতিৰ প্ৰতিষ্ঠাক আদৰণি জনায়। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশখনক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ সংকল্প প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ সন্ধানত ঘানাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Parliament of Ghana
As the representative of the world’s largest democracy, I bring with me the goodwill and greetings of 1.4 billion Indians: PM
True democracy promotes discussion and debate; It unites people; it supports dignity and promotes human rights: PM
For us, democracy is not merely a system; It is a part of our fundamental values: PM
The histories of India and Ghana bear the scars of colonial rule; But our spirits have always remained free and fearless: PM
The world order created after the Second World War is changing fast; the revolution in technology, the rise of the Global South and the shifting demographics are contributing to its pace and scale: PM
The changing circumstances demand credible and effective reforms in global governance: Prime Minister
Progress cannot come without giving voice to the Global South: PM
Today, India is the fastest-growing emerging economy: PM
India is an innovation and technology hub, where global companies want to converge: PM
A strong India will contribute to a more stable and prosperous world: PM
03 JUL 2025 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a special session of the Parliament of Ghana today, becoming the first Indian Prime Minister to do so. The session, convened by the Speaker of Parliament, Hon’ble Alban Kingsford Sumana Bagbin, was attended by Members of Parliament, Government officials and distinguished guests from both the nations. The address marked a significant moment in India-Ghana relations, reflecting the mutual respect and shared democratic values that unite the two countries.
In his address, Prime Minister highlighted the historical bonds between India and Ghana, forged through shared struggles for independence and a common commitment to democracy and inclusive development. He expressed gratitude to the President of Ghana, H.E. John Dramani Mahama and the Ghanaian people for the National Honour conferred upon him, calling it a symbol of enduring friendship. Drawing on the contributions of the great Ghanaian leader - Dr. Kwame Nkrumah, he emphasized that the ideals of unity, peace, and justice are the foundation of strong and lasting partnerships.
Quoting Dr. Nkrumah, who once said – "The forces that unite us are intrinsic and greater than the superimposed influences that keep us apart” and who laid great stress on the long-term impact of building democratic institutions, Prime Minister underscored the importance of nurturing democratic values. Noting that India as a Mother of Democracy had embraced democratic ethos as part of its culture, Prime Minister highlighted the deep and vibrant roots of democracy in India. He pointed to India’s diversity and democratic strength as a testament to the power of unity in diversity, a value echoed in Ghana’s own democratic journey. He also highlighted the pressing global challenges such as climate change, terrorism, pandemics, and cyber threats and called for a collective Global South voice in global governance. In this context, he underlined the inclusion of African Union as a permanent member of G20 during India’s presidency.
Prime Minister lauded Ghana’s vibrant parliamentary system and expressed satisfaction at the growing exchanges between the legislatures of both countries. In this context, he welcomed the establishment of the Ghana-India Parliamentary Friendship Society. Expressing the resolve of the people of India to make the country a developed nation by 2047, Prime Minister noted that India would stand shoulder to shoulder with Ghana in its pursuit of progress and prosperity.