প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাগী চেবরমেন তিরু সি.পি. রাধাকৃষ্ণগী ফেলিসিতেসন মনুংদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
01 DEC 2025 1:13PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নজরবা প্রসিদেন্ত সর,
পার্লিয়ামেন্তকী নিংথম মীফম হৌরে, অমসুং ঙসি অসি হাউস অসিগী ইকাই খুম্নজরবা মেম্বর পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা নুমিৎ অমনি। অদোমবু তরাম্না ওকপগা লোইননা, অদোমগী লমজিং মখাদা মরুওইবা ৱাফমশিং হাউস অসিদা খন্ন-নৈনবগী, লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী লম্বীদা পুখৎনবা, মরুওইবা ৱারেপশিং লৌনবা অমসুং অদোমগী মমল য়াম্লবা লমজিং-লমতাকশিং ফংনবগী খুদোংচাবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি। হাউস অসিগী মায়কৈদগী অমসুং ঐহাক্কী মায়কৈদগী, ঐহাক্না অদোমবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি, ঐহাক্না ইকাইখুম্নবা উৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না অদোমবু থাজবা পীজরি মদুদি হাউস অসিগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্না অপ্পর হাউস অসিবু মতম পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নগনি লোইননা অদোমগী ইকাই খুম্নববুশু মতম পুম্নমক্তা ঙাক্না চৎকনি। মসি ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি।
ঐখোয়গী চেয়রপর্সন অসি লৌমী অমগী ইমুংদগীনি। মহাক্না মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা খুন্নাইগী সেবাদা কত্থোকখ্রে। সোসিয়ল সর্ভিস অসি মহাক্কী লেপ্পা নাইদ্রবা লম্বীনি। রাজনিতী অসি মসিগী শরুক অমা ওইরি, অদুবু মহাক্কী পুন্সিগী মরুওইবা থৌওংদি মতম পুম্নমক্তা খুন্নাইগী সেবা তৌবা হায়বসিনা ওইখি। মহাক্না নহা ওইরিঙৈদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা, মহাক্না খুন্নাইগীদমক মপুং ফানা থৱায় য়াওনা থবক তৌখি। সোসিয়ল সর্ভিসতা পুক্নিং চিংশিন্দুনা লৈরিবা ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা মহাক্না ইথিল অমসুং লমজিং লমতাক অমা ওইরি। ইচম চম্বা ইমুং অমদগী হৌরকপা, অচম্বা খুন্নাই অমদগী লাক্তুনা, হোংলক্লিবা রাজনিতীগী ফিভমদা চংশিনবা, অদুম ওইনমক মফম অসি য়ৌদুনা অমসুং ঐখোয় পুম্নমকপু লমজিংবীবা অসি ভারতকী দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি। ঐহাক্না অদোমগা মতম শাংনা খঙনজরকপা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা অদোমগা থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী লাইবক ফবনি হায়না লৌই। অদুবু ঐহাক্না মফম অসিদা প্রধান মন্ত্রী ওইনা থৌদাংশিং লৌরকপা অমসুং তোঙান তোঙানবা থৌদাংশিংদা অদোমগী থবকশিং য়েংরকপা মতমদা, ঐহাক্না মসিদা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎপা অসি মহৌশাগুম ওইখি।
কোইর বোর্দকী চেয়রমেন ওইনা, অদোম্না ইন্সতিত্যুসন অসিবু পুৱারীদা খ্বাইদগী ৱাংবা শেন্দোং লৈবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইহনখি। মীওই অমনা ইন্সতিত্যুসন অমদা কত্থোকপা মতমদা চাউখৎপা কয়া অমা ওইথোকপা য়াবগে অমসুং মালেমগী থাক্তা মসিবু মতৌ করম্না মশক তাকপা য়াবগে হায়বদু অদোম্না উৎলে। ভারতকী মফম কয়াদা অসিগুম্বা খুদোংচাবা অসি ফংলিবা মীওই শরউক খরা খক্তনি। অদোম্না ঝারখন্দ, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গনা অমসুং পুদুচেরীদা রাজ্যপাল অমসুং লেফতেনেন্ত গবর্নর ওইনা থৌদাং লৌখি। মরু ওইনা ঝারখন্দদা, অদোম্না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগা মতৌ করম্না অচেৎপা মরী অমা শেমগৎলম্বগে হায়বদু ঐনা উবা ফংলে। নহাক্না খ্বাইদগী পীকপা খুঙ্গংশিংদসু চৎকনি। মফম অদুগী মুখ্য মন্ত্রীনা ঐখোয়গা উনবা মতমদা মসিগী মতাংদা য়াম্না চাউথোক্না পল্লি। অমসুং করিগুম্বা মতমদা, মফম অদুগী পোলিতিসিয়নশিংনা ণহাক্কীদমক য়াম্না ৱাজৈ মরমদি নহাক্তি হেলিকোপ্তর য়াওদ্রবশু চিংনবা লৈতনা চৎলি। অদোম্না মফম অদুদা লৈরিবা গারি অমহেক্তা তোংদুনা লেপ্পা লৈতনা চৎলি, অমসুং অপিকপা মফমশিংদশু হেক্তা নুমিদাং অদুমা অদুমক য়ারেকই। গবর্নরগী ফম পায়রিঙৈদা মতমদা ফাওবা অদোমগী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অদুনা অদোম্না থমখিবা অনৌবা থাক অদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই।
ঐহাক্না অদোমবু কেরিয়াকর্তা অমা ওইনা, ঐহাক্না থবক তৌমিন্নখিবা মরুপ অমা ওইনা উখি। ঐহাক্না অদোমবু পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর ওইনা অমসুং অদোম্না ফম অসি লৌদ্রিঙৈগী মমাংদা তোঙান তোঙানবা পোজিসন কয়াদা উখি। অদুবু ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা খল্লি মদুদি, মীয়ামগী পুন্সিদা, মীওইশিংনা অৱাংবা ওফিস অমদা য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়না করিগুম্বা মতমদা পোজিসন অদুগী অরুম্বা অদু ফাওই নৎত্রগা প্রোতোকোলদা ফাজিন্দুনা লৈ। অদুম ওইনমক, অদোম্না প্রোতোকোলগা মরী অমত্তা লৈনদে হায়বসি ঐনা উরে। অদোম্না মতম পুম্নমক্তা প্রোতোকোলগী ৱাংমদা লৈখি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীয়ামগী পুন্সিদা, চৎন-কাংলোনগী ৱাংমদা হিংবদা তোপ তোপ্পা মপাঙ্গল অমা লৈ, অমসুং ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা অদোমগী পাঙ্গল অদু থেংনখি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
ইকাইখুম্নরবা মিস্তর চিয়রপর্সন সর,
ঐখোয়না অদোমগী মওং মতৌবু মশক তাক্লিবা অদোমগী সেবাগী মগুনশিং, কত্থোকপা, অমসুং অদোম্বু মশক তাক্লিবা ফাথবা ঙম্বগী মগুনশিং অদুবু নীংথিনা খঙই। অদুম ওইনমক অদোম্না “দোলর সিতী”দা পোক্লবসু মদুগী মশাগী ওইবা মশক অমা লৈজরবশু, অদোম্না অদোমগী পুন্সি অদু অন্ত্যোদয়াদা কত্থোক্নবা খনখি। দোলর সিতীদা লৈরবসু, নহাক্না মতম পুম্নমক্তা ময়ামদগী তোল্ল-তারবা, শোত্থরবা অমসুং অৱাবা তারবা ইমুংশিংগীদমক খল্লি।
ইকাইখুম্নরবা মিস্তর চিয়রপর্সন সর,
ঐহাক্না অদোমদগী অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদগী ঐহাক্না হেক হেক তাখিবা অমসুং অদোমগী পুন্সিদা অচৌবা শাফু অমা পীখিবা থৌদোক অনিগী মতাংদা পঞ্জগে। অহানবা অসি নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা, নহাক্না অবিনাশি লাইশঙগী পুখইদা ইরাক্নখি। অদোমগীদমক্তদি, ঐনা ঈশিংদা ইরক্নরম্মি হায়বসি মতম পুম্নমক্তা অঙকপা অমনি, কনানা ঐবু কনবীবনো, মতৌ করম্না ঐবু কনবীখিবনো? ঐ খঙদে, অদুবু ঐ হিংখি। অদোমগী ইমুং-মনুংনা অদোমগী মফমদা ঈশ্বরগী থৌজাল পীনবীবগী ৱাখল্লোন অমগা লোইননা মসি মতম পুম্নমক্তা নিংশিংলি। অনিশুবা থৌদোক অসি ঐখোয় পুম্নমক্না নীংথিজনা খঙনরবা অমনি। কোইম্বতুরদা লাল কৃষ্ণ আদবানীজীগী খোঙচৎ চৎকদবা অদুগী মাংওইননা, অকিবা পোকপা বোম অমা পোখাইখি। মীওই ৬০-৭০ রোম শিখি। মসি য়াম্না শাথীবা বোম ব্লাস্ত অমনি। অদুগা মতম অদুদা, অদোম্না শিনিংচিত্তা নান্থোকখি। অদোম্না থৌদোক অনিমক অসিবু লাইগী থৌজালগী খুদমনি হায়না লৌরকপা অমসুং খুন্নাইগী সেবাদা অদোম্না হেন্না মপুং ফানা কত্থোক্নবা ৱারেপ লৌরকপা মতমদা, মসি য়াম্না পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোননা শেম্বগী পুন্সিগী মমি অমা ওইরকখি।
ইকাইখুম্নরবা মিস্তর চিয়রপর্সন সর,
ঐহাক্না মমাংদা খঙখিদ্রবা, অদুবু হন্দক্তা খঙলকপা করিগুম্বা অমা লৈ। উপ রাস্ত্রপতি ওইরবা মতুংদা, অদোম্না কাশীদা চৎলবা মতমদা, ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা কাশীগী মহুৎ শিনবা মতমদা মফম অদুদা থবক খুদিংমক নিংথিনা ওইগনি হায়না ঐহাক্না খনখি। অদুম ওইনমক অদোম্না ঐঙোন্দা অনৌবা ৱাফম অমা পনখি। অদোম্না হায়খি মদুদি মমাংদা অদোম্না লেপ্পা লৈতনা নোন-ভেজেতরিয়ন চিঞ্জাকশিং চারম্লবসু, অদোমগী পুন্সিদা অহানবা ওইনা কাশীদা চৎলবা, পুজা পাঙথোকখিবা অমসুং মা গঙ্গাগী থৌজাল ফংলবা মতম অদুদা অদোমগী মনুংদা করিগুম্বা খরা হোংলকখি। নুমিৎ অদুদগী হৌরগা, নহাক্না নোন-ভেজিতেরিয়ন ওইবা চিঞ্জাক অমত্তা অমুক হন্না চাররোইগে হায়না ৱারেপ লৌখি। হৌজিক ঐহাক্না নোন-ভেজিতেরিয়ন ওইবা চিঞ্জাক অসি ফত্তে, নৎত্রগা মদু চারিবশিং অদু লাল্লি হায়বা নত্তে। অদুবু কাশীগী অশেংবা লৈমায়দা অদোমগী ৱাখলদা লাকখিবা ৱাখল্লোন অসি কাশীগী এম.পি. অমা ওইনা ঐহাকসু মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈগনি। অদোমবু মসিগী মাইকৈ অসিদা পুক্নিং থৌগৎপীরিবা অদোমগী থম্মোয়গী ওইবা ৱাখল্লোন অদু তশেংনা শিংথানীংঙাইনি।
ইকাইখুম্নরবা মিস্তর চিয়রপর্সন সর,
অদোম্না মহৈরোয় ওইরিঙৈ মতমদগী হৌনা, অদোম লুচিংবা অমা ওইবগী মতিক মগুন লৈরকখি। ঙসি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী লুচিংবা ওইবগী লম্বীদা ঐখোয়বু লমজিংনবা অদোম্না মফম অসিদা লৈরি, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাইনি।
ইকাইখুম্নরবা মিস্তর চিয়রপর্সন সর,
নহারোল অয়াম্বনা অরাইবা লম্বী ওইনা থিবা মতম অসিদা, দেমোক্রেসীগী দিফেন্দর অমা ওইনা, অদোম্না অরাইবা লম্বী অদু খনখিদে। নহাক্না অৱাবনা থল্লবা লম্বী অমা খনখি। নহাক্না দিমোক্রেসি লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা থোকখিবা ক্রাইসিস অদু থেংননবা খনখি। ইমর্জেন্সীগী মতমদা, নহাক্না দিমোক্রেসিগী অশেংবা লান্মী অমা ওইনা লানথেংনখি। রিসোর্সকী অৱাৎপা লৈরম্মি, অথিংবা লৈরম্মি, অদুবু অদোমগী ৱাখল্লোনদি মপুং ফানা খেন্নরম্মি। ঙসি ফাওবদা, অদোমগী লমদম অদুদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মীওই খুদিংমক্না এমর্জেন্সীগী মায়োক্তা অদোম্না লান্থেংনখিবা অদু নীংশিংলি। মীয়ামদা খঙহন্নবা অদোম্না পায়খৎলিবা প্রোগ্রামশিং, অদোম্না মীয়ামদা ইথিল পীনবগী মওং অসি দেমোক্রেসী পামজবশিংগীদমক তুং কোইনগী ওইবা ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি। অদোম য়াম্না ফবা ওর্গানাইজর অমা ওইখি; ঐহাক্না মসি য়াম্না ফজনা খঙই। ওর্গনাইজেসন অসিগী মনুংদা অদোমদা পীরিবা থৌদাং খুদিংমক্তা, অদোম্না অদোমগী কন্না হোৎনবনা থৌদাং অদু হেন্না ফগৎহনখি। নহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীয়াম্বু পুনশিন্নবা, অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লৌনবা, অনৌবা জেনরেসনদা খুদোংচাবা পীনবা হোৎনখি। মসি মতম পুম্নমক্তা অদোমগী ওর্গনাইজেসনগী থবকশিংগী মশক ওইদুনা লাক্লি। কোইম্বতুরগী মীয়াম্না অদোমবু মখোয়গী পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ ওইনা থবক তৌনবা মফমসিদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদু ওইরবসু, অদোম্না মফমসিগী ইসুশিং অসি হাউস অসিগী মমাংদা য়াম্না মরুওইনা পুখৎলি। হাউস অসিগী চেয়রমেন অমসুং লৈবাক অসিগী ভাইস প্রসিদেন্ত ওইনা অদোমগী চাউরবা এক্সপরিয়েন্সনা ঐখোয়দা মখা তানা ইথিল অমসুং লমজিং-লমতাকপীগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি, ঐহাক্না ফাওবগুম্না, হাউস অসিগী মীহুৎ পুম্নমক্না চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা তাঙ্কক অসিবু অচেৎপা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অদোমদা ঐহাক্কী অমসুং হাউস অসিগী মায়কৈদগী নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the felicitation of Rajya Sabha Chairman Thiru C P Radhakrishnan
01 DEC 2025 1:13PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
The Winter Session (of Parliament) is beginning, and today is a moment of pride for all the honourable members of this House. While welcoming you, this is a great opportunity for all of us to have the opportunity to discuss important matters through this House under your guidance, to take the nation on the path of progress, to take important decisions, and to receive your invaluable guidance. On behalf of the House, and on my own behalf, I heartily congratulate you, extend my greetings, and offer my best wishes. I also assure you that all the honourable members in this House will always uphold the dignity of this Upper House, will always respect and uphold your dignity as well. This is my assurance to you.
Our Chairperson comes from an ordinary family, a farmer’s family. He has dedicated his entire life to social service. Social service has been his constant path. Politics has been one aspect of it, but the main stream of his life has always been service to society. From his youth till now, he has worked with full dedication towards society. For all of us who have an interest in social service, he is an inspiration and a guiding light. Coming from an ordinary family, an ordinary society, navigating the changing political landscape, yet reaching this position and guiding all of us is the greatest strength of Bharat’s democracy. I consider it my good fortune that I have known you for a long time, and have had the opportunity to work with you in public life. But when I received responsibilities here as Prime Minister and watched your work in various roles, it was natural for me to feel deeply positive about it.
As the Chairman of the Coir Board, you transformed the institution into one with the historically highest profits. You have shown how much development is possible when a person is dedicated to an institution, and how its identity can be elevated globally. Very few people in Bharat get such opportunities across many regions. You have shouldered responsibilities as Governor and Lieutenant Governor in Jharkhand, Maharashtra, Telangana, and Puducherry. I have seen how, especially in Jharkhand, you built such a deep connection with the tribal communities. You would visit even the smallest villages. The Chief Minister there would proudly mention this whenever we met. And sometimes, politicians there would be concerned because you travelled without worrying whether a helicopter was available or not. You would simply take whatever vehicle was there, travel continuously, and even stay overnight in small places. This spirit of service, which you upheld even while holding the position of Governor, and the new heights you gave to that role, are well-known to all of us.
I have seen you as a karyakarta, as a colleague with whom I have worked. I have seen you as a Member of Parliament and in various other positions before you reached this chair. But one thing I have always felt is that, typically in public life, when people reach a high office, they sometimes feel the weight of the position or get trapped in protocol. But I have seen that you have no connection with protocol at all. You have always stayed beyond protocol. And I believe that in public life, there is a unique strength in living beyond protocol, and we have always experienced that strength in you. This is a matter of pride for all of us.
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
We are all well acquainted with the qualities of service, dedication, and restraint that define your personality. Although you were born in the “Dollar City,” which has its own identity, you still chose to dedicate your life to antyodaya. Even in Dollar City, you always cared for those who were oppressed, deprived, and struggling families.
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
I must mention two incidents which I once heard from you and your family members, and which had a profound impact on your life. The first was in your childhood, when you were on the verge of drowning in the pond of the Avinashi Temple. For you, it always remained a mystery that I was drowning; who saved me, how was I saved? I don’t know, but I survived. Your family always recounts this with a sense of divine grace upon you. The second incident is something all of us know very well. Just before Lal Krishna Advani ji’s yatra was to take place in Coimbatore, there was a horrific bomb blast. Around 60–70 people were killed. It was a devastating bomb blast. And at that time, you narrowly escaped. When you interpreted both these incidents as signs of divine intervention and decided to devote yourself even more fully to the service of society, it became a reflection of a life shaped by deeply positive thinking.
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
There is one thing I did not know earlier, but recently came to know. Perhaps after becoming Vice President, when you went to Kashi, I naturally felt that everything there would go well as I represent Kashi as a Member of Parliament. But you mentioned something there which was new to me. You said that although you earlier used to eat non-vegetarian food regularly, but when you visited Kashi for the first time in your life, performed puja, and received the blessings of Maa Ganga, something changed within you. From that very day, you resolved that you would no longer eat non-vegetarian food. Now, I am not saying that eating non-vegetarian food is bad, or that those who eat it are wrong. But the thought that arose in your mind on the sacred soil of Kashi is something I, too, as a Member of Parliament from Kashi, will always remember. That some inner spiritual feeling inspired you in this direction is indeed remarkable.
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
From your student days, you have possessed strong leadership abilities. Today, as you sit here to guide us on the path of national leadership, it is a matter of great pride for all of us.
Hon’ble Mr Chairperson Sir,
As a defender of democracy, at an age when most young people look for an easy path, you did not choose the simple route. You chose the path of struggle. You chose to confront the crisis that had arisen before democracy. During the Emergency, you fought like a true soldier of democracy. There were limitations of resources, there were constraints, but your spirit was something entirely different. Even today, all the youth of that generation in your region remember your fight against the Emergency. The programs you undertook to spread public awareness, the way you inspired people remain a lasting source of inspiration for all lovers of democracy. You have been an excellent organizer; I know this very well. In every responsibility you were given within the organization, you enhanced the role with your hard work. You always tried to bring people together, to accept new ideas, to provide opportunities to the new generation. This has always been a hallmark of your organizational work. The people of Coimbatore sent you here to serve as their Member of Parliament, and even then, you consistently raised the issues of your region with great emphasis before this House. Your vast experience as Chairperson of this House and as Vice President of the nation will continue to inspire us and guide us. I am confident that, just as I feel, all the members of this House will carry forward this proud moment with a deep sense of responsibility. With this sentiment, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to you, on my own behalf and on behalf of the House.