প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী উদুপিগী শ্রী কৃষ্ণ মাথাদা লক্সা কন্থা গিতা পারায়ানা থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
28 NOV 2025 3:26PM by PIB Imphal
এল্লারিগু নমস্কারা!
জয় শ্রী কৃষ্ণ!
জয় শ্রী কৃষ্ণ!
জয় শ্রী কৃষ্ণ!
ঐহাক্না হৌদ্রীঙৈগী মমাংদা, অঙাং খরনা মখোয়গী অয়েকপা লাই খরা মফম অসিদা পুরকখি। SPG অমসুং লমদম অসিগী পুলিসশিংনা মদুবু লৌশিনবদা খরা মতেং পাংবীয়ু। মনিংদা নখোয়না নখোয়গী লৈফম অদু ইরবদি, ঐহাক্না থাগৎ-ৱাহৈ ফোংদোক্লদুনা চিথি অমা শোইদনা হনগনি। কনাগুম্বনা করিগুম্বা অমা লৈরবদি মখোয়দা পীবীয়ু; মখোয়না মদুবু লৌশিনগনি, অমসুং নখোয়না ফমদুনা পোত্থাবা য়াগনি। অঙাংশিং অসিনা য়াম্না ৱানা হোৎনজৈ, অমসুং করিগুম্বা মতমদা ঐনা মখোয়দা অরানবা তৌরবদি মদুনা ঐঙোন্দা অমুক হেন্না নুংঙাইহন্দে।
জয় শ্রী কৃষ্ণ!
প্রভু শ্রী কৃষ্ণনা শেংলবা দর্শন ফংজবগী পেঞ্জবা, শ্রীমদ ভগৱদ গিতাগী মন্ত্রশিংগী স্পিরিচুৱল এক্সপরিয়েন্স, অমসুং ইকাইখুম্নরবা সন্তশিং অমসুং গুরুশিং ময়াম তিনবা অসিগী এক্সপরিয়েন্স অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহাক্না ওইনদি মসি অফবা মগুন ময়া অমা ফংবগুম্বনি। অমসুং এহাকপু ইকাইখুম্নবীবা, এহাক্না ফাওরিবশিং অদুবু ফোংদোকপীবা, ঐহাক্কী মরমদা হাবরিবশিং অদু ঙম্নমক ফংনবা থৌজানবীবা ওইরসনু, থবক হেন্না তৌবা ঙম্নবা অমসুং ঐঙোন্দা থম্লিবা থাজবশিং অদুবু মাইপাক্না পাংথোকপা ঙম্ননা থৌজানবীবা ওইরসনু।
ইচিল-ইনাওশিং,
নুমিৎ হুম্নিগী মমাংদা, ঐহাক গিতা লমদম, কুরক্সেত্রদা চৎলুই। হৌজিক্না প্রবু শ্রী কৃষ্ণনা থৌজাল্লবা লমদম অমসুং জগদগুরু শ্রী মাধৱচার্য়া জীনা ফাওরবা লমদম অসিদা লাকপা অসি ঐহাক্কী ওইনা খ্বাইদগী হেন্না পেঞ্জবা থৌরম অমনি। ঙসি থৌরম অসিদা, মীওই লাখ কয়া অমনা ভগৱত গিতাগী স্লোকশিং অসি থিবা মতমদা, মালেম শিনবা থুংনদগী মীওইশিংনা চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা ভরতকী শেংলবা শক্তম অদু উবা ফংলগনি। শ্রী শ্রী সুগুনেন্দ্র তির্থা স্বামী জী, শ্রী শ্রী সুশিন্দ্র তির্থা স্বামী জী, মখোয়না থৌরম অসিবু থৌজানবীনবা মফম অসিদা লাক্লি, কর্নাতকাগী গোবর্নর, থাৱরচান্দ গেহলোত জী, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থবক তৌমিন্নরিবশিং, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, উদুপিগী মোনাস্ত্রী নিপালগী ফোলোৱর পুম্নমক অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা অতোপ্পা সন্তশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং!
কর্নাতকাগী লমদম অসিদা, লমদম অসিগি নুংশিরবা মীয়ামগী মরক্তা লাকপা অসি মতম পুম্নমক্তা ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না তোপ-তোপ্পা এক্সপরিয়েন্স অমনি। অমসুং উদুপিগী লমদম অসিদা লাকপা অসি মতম পুম্নমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ওই। ঐহাক গুজরাত্তা পোকখি, অমসুং গুজরাত অমসুং উদুপিগী মরক্তা য়াম্না তোপ্-তোপ্পা অখন্নবা মরি অমা লৈ। মফম অসিদা খিল্লিবা প্রভু কৃষ্ণগী মুর্তি অসি দ্বার্কাদা ইমা রুকমিনি লাৎলম্মিউ হায়না থাজনরি। তুংদা, জগতগুরু শ্রী মাধৱাচার্য়া জীনা মুর্তি অসিবু মফম অসিদা খিনখিবনি। অমসুং মমাং চহিদা ঐহাক্না ঈশিং মখাদা দ্বার্কা জীদা চৎখি অমসুং মফম অদুদগী থৌজালশু পুরকখি। ঐহাক্না মুর্তি অদু উবা মতম করি ফাওরমগনি হায়বদু নখোয়না খন্দুনা য়েংউ। দর্শন অসিনা নুংগী ওইবা নুংঙাইবা অপেনবা অমা ফাওহল্লে।
মরুপশিং,
উদুপিদা লাকপা অসি ঐহাক্কীদমক অতোপ্পা মরম অমদগী য়াম্না মরু ওইবা অমা ওই। উদুপি অসি জানা সংঘ অমসুং ভার্তিয়া জনতা পার্তীগী অফবা গোবর্নেন্সকী মোদেলগী থবক মফমনি। ১৯৬৮তা উদুপিগী মীয়াম্না ঐখোয়গী জন সংঘ কেন্দিদেত, ভি.এস. আচার্য়াবু মফম অসিদা মুনিসিপাল কাউন্সিলগীদমক খনখি। মসিনা উদুপিদা অনৌবা গোবর্নেন্স মোদেলগী য়ুমফম অমা শেমখি। ঐখোয়না ঙসি উরিবা, লৈবাক শিনবা থুংনা পাইখৎলক্লিবা লু-নানবগী কেমপেন অদু দেকেদ মঙাগী মমাংদা উদুপিনা পাইখৎখি। ৱাতর সপ্লাই অমসুং দ্রেনেজ সীস্তেমগী অনৌবা মোদেল অমা শেম্নবা, উদুপিনা মসিগী প্রোগ্রামশিং অসি ১৯৭০দা হৌদোকখিবা খ্বাইদগী ইহান-হানবা রাজ্যনি। ঙসিদি মসিগী কেমপেনশিং অসিনা লৈবাক অসিগী জাতিগী থাক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী শরুক অমা ওইনা লমজিং লমতাক্তুনা লৈবাক অসিগী ওইনা খ্বাইদগী মরুওইবশিংগী মনুংদা অমা ওইরি।
মরুপশিং।
রামচরিতমানসতা ইরম্মি: "কলিজুগ কেৱল হরি গুন গাহা। গাৱত নর পাৱহিং ভৱ থাহা। মসিগী ৱাহন্থোক্তি শকপা অমসুং শোনবা খক্তনা হিংবগী ইপাক্তগী নান্থোকপা ঙমগনি।” গিতাদগী মন্ত্রশিং অমসুং স্লোকশিং অসি ইখোয়গি খুন্নাই অসিনা চহি চা কয়া শোন্দুনা লাক্লি। অদুবু খোঞ্জেল লাখ কয়া কয়ানা মসিগী স্লোকশিং অসি অমত্তা ওইনা শোনবা মতমদা, গিতাগুম্বা শেংলবা লাইরিক অসি মী ময়াম অমনা শোনবা মতমদা, অসিগুম্বা শেংলবা ৱাহৈশিং অসিনা মফম অমা খক্তদা অমত্তা ওইনা নিনবা মতমদা ঐখোয়গী ৱাখল অমসুং ব্রেনশিংদা অনৌবা ভাইব্রেসন অমসুং অনৌবা শক্তি পীবা ইনর্জী অমা থাদোকই। ইনর্জী অসি স্পিচুৱেলিতীগী শক্তিনি, ইনর্জী অসি খুন্নাইবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবগী শক্তিনি। মরম অদুনা ঙসিগী লাখ কন্থা গিতা থিবগী থৌরম অসি ইনর্জীগী চাউরবা শক্তম অমা এক্সপরিয়েন্স তৌনবগী খুদোংচাবা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না হিস হোলিনেস শ্রী শ্রী সুগুনেন্দ্র তির্থা স্বামি জীবু ইকাইখুম্নবা উৎচরি। মহাক্না অসিগুম্বা য়াম্না শেংলবা মওং অসিদা লক্সা কন্থা গিতা অমুক হন্না হিংগৎহনবগী ৱাখল্লোন অসি পুরকখি। মহাক্না হৌদোকখিবা কোতি গিতা লেখন য়াজনা অসিনা মালেম অসিগী মীপুম খুদিংদা গিতাবু মশাগী মখুৎ মক্না ইজনবগী ৱাখল্লোন অসিনা সনাতন চৎনবীগী ওইবা মালেমগী ওইবা মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইরি। ঐখোয়গী নহাশিংনা ভগৱত গিতাগী স্পিরিত অমসুং তীচিংশিং অদুগা কনেক্ত তৌরিবা অসিমক য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। চহি চা কয়া ভারতনা ভেদাশিং, উপানিশদশিং অমসুং স্ক্রিপচরশিংগী লৌশিংবু মথংগী মীরোলশিংদা থংথবগী চৎনবী লৈরকখি। অমসুং মসিগী থৌরম অসিনা মসিগী চৎনবী অসিবু মখাতানা চত্থবগী থৌরম অমা ওইদুনা মথংগী মীরোলশিংবু ভগৱত গিতাগা কনেক্ত তৌরি।
মরুপশি,
মফম অসিদা য়ৌরক্ত্রিঙৈ নুমিৎ হুম্নিগী মমাংদা, ঐহাক আয়োধ্যাদশু চৎখি। নবেম্বর ২৫, ৱিভাহ পঞ্চমিগী শেংলবা নুমিত্তা, ধর্মা ফ্লেগ অসি আয়োধ্যাদা রাম জনমাভুমি তেমপলদা য়ুংখি। অয়োধ্যাদগীনা উদুপি ফাওবদা, রামবু নিংজবা কয়া অমনা খ্বাইদগী শেংলবা অমসুং খ্বাইদগী চাউরবা ফেস্তিবল অমা উবা ফংখি। লৈবাক পুম্বনা রাম তেমপলগী ঈঔদা উদুপিনা লৌখিবা থৌদাং অদু ময়েক শেংনা খঙই। ফিরাল চিংখৎপগী থৌরম অদুনা দেকেদ কয়াগী মমাংদা রাম তেমপলগী ঈহৌদা লৈখীদ্রবা ইকাইখুম্নরবা বিস্বেশ তীর্থা স্বামি জীনা লৌখিবা থৌদাং অদুগী অরোইবা অদু ওইখি। রাম তেমপল শাখিবা অসি মরম অতোপ্পা অমগীদমক উদুপিগীদমক য়াম্না মরু ওই। জাগদগুরু মাধৱচার্য়া জীগী মীংদা অনৌবা লাইশঙদা অচৌবা গেত অমশু শাখি। জগদগুরু মাধৱচার্য়া জী অসি প্রভু রাম্বু য়াম্না চেৎনা নিংজবা মীশক অমনি, মহাক্না ইখি, “রাময় শাস্বত সুৱিস্ত্রত শদগুনায়, সর্ৱশ্বরায় বল-ৱির্য় মহার্ৱায়,” মসিগী ৱাহন্থোক্তি, “প্রধভু শ্রী রাম- শেংলবা গুন তরুক্না লৈতেংলবা অসি পুম্নমক্কী মপুনি, অমসুং পাঙ্গল অমসুং থৌনাগী চাউরবা ইপাক্নি।” অমসুং মরম অদুনা রাম তেমপল কমপ্লেক্সকী গেত অমা মহাক্কী মমিং থোনবা হায়বসি কর্নাতকাগী উদুপি অমসুং লৈবাক মীয়ামগীদমক য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি।
মরুপশিং,
জগদগুরু শ্রী মধৱাচার্য়া জী অসি ভারতকী দ্বাইতা ফিলোসোফীগী ফাউন্দরনি অমসুং ভেদান্তাগী লমজিং মৈরা অমনি। মহাক্না লিংখৎখিবা উদুপিদা লৈরিবা মোনাস্ত্রী নিপালগী সীস্তেম অসি ইনস্তিত্যসনশিং অমসুংঅনৌবা চৎনবীশিং শেম্বগী ময়েক লারবা খুদম চাংদম অমনি। মফম অসিদা প্রভু শ্রী কৃষ্ণবু নিংজবা, ভেদান্তাগী ৱাখল-লৌশিং অমসুং মী লিশিং কয়াদা অচা-অথক পীজবগী ফিরেপ অদু লৈ। অমরোমদা মসিগী মফম অসি লাইনিংবশিং মফমনি, মহৈ-লৌশিং, অচেৎপা থাজবা অমসুং সেবাগী তিন্নফমনি।
মরুপশিং,
জগদগুরু মধৱাচার্য়া জীনা পোকপা মতমদা, ভারতনা মনুংগী অমসুং মপালগী ওইবা শিংনবা কয়া অমা মায়োক্নরম্মি। মতম অদুদা মহাক্না খুন্নাই অসিগী মীপুম খুদিংমক্না অমসুং তোঙান-তোঙানবা লাইনিং-লাইশোল কয়ানা কনেক্ত তৌবা ঙম্বা অচেৎপা থাজবা অমগী লম্বি অমা উৎখি। অমসুং লমজিং-লমতাক অসিনা মরম ওইদুনা, ঙসি ফাওবা চহি চা কয়াগী মতুংদা ফাওবা মআক্না লিংখৎখিবা মোনাস্তরীশিংনা নুমিৎ খুদিংগী মীওই লাখ কয়া কয়াগী সেবা তৌরি। মহাক্না পুক্নিং থৌগত্তুনা অসিগুম্বা য়াম্না মতিক মগুন লৈরবা মীওই কয়া অমা দ্বাইতা ত্রেদশনদা পোক্লকখি, মখোয়না ধর্মগী, সেবাগী অমসুং খুন্নাই অসিবু শেমগৎপগী থবক অসিবু মখাতানা পুখৎলি। অমসুং মসিগী লিশাং শিৎনা চত্থরক্লবা মীয়ামগী সেবা তৌবগী চৎনবী অসিনা উদুপী খ্বাইদগী চাউরবা হেরিতেজনি।
মরুপশিং,
জগদগুরু মাধৱাচার্য়া জীগী লেগেসীমা হরিদাসাগী চৎনবীবু অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপ্পীরে। পুরান্দারা দাস অমসুং কানাকা দাসগুম্বা ফাওরবা মীওইশিং অসিনা মীয়ামদা য়াম্না চম্বা, নুংঙাইবা অমসুং য়াম্না লাইবা কন্নদা লোলদা দিভোসন অসি শন্দোকখি। মখৌয়গী কমপোজিশন্না মীপুম খুদিংমক্কী থমোইদা য়ৌখি, লাইরবশিংদগী খ্বাইদগী হেন্না লাইরবশিংদা ফাওবা ধর্মা অমসুং হোংবা নাইররোইদবা ৱাখল্লোনশিং অসিগা কনেক্ত তৌরি। ঙসিশু, ঐখোয়গী নহাশিংনা সোসিয়েল মীদিয়াগী রীলশিংদা শ্রী পুরান্দরাসানা শৈরেংবা চন্দ্রচুর শিৱ শঙ্কর পার্ৱতি তারবা মতুংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনদা অহোংবা অমা লাকই। ঙসিশু উদুপিদা লৈরিবা ঐগুম্বা দীভোতীনা অপিকপা থোংনাও অমদগী প্রভু কৃষ্ণবু উবা মতমদা মখৌয়না কানাকা দাসাগী দিভোসনগা কেনেক্ত তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংই। অমসুং ঐহাক অসি য়াম্না লাইবক ফরবনি, ঐহাক্না অসিগুম্বা থৌজাল অসি মসিগী মমাংদশু ফংজখ্রে। ঐহাক্না কনাকা দাসা জীবু ইকাইখুম্নবা উৎচনবগী ধোজাল অদু ফংজখ্রে।
মরুপশিং,
প্রভু শ্রী কৃষ্ণগী পাউতাক অসি য়ুগ খুদিংদা অদুমক চৎনরি। গিতাগী ৱাহৈশিংনা মীওই অমবু লমজিং-লমতাকপদা নত্তনা জাতি অমগী থৌশিল-থৌরাংদশু লমজিং-লমতাকপী। ভগৱত গিতাদা , শ্রী কৃষ্ণানা হায়খি: সর্ৱাভুতহিতে রতা: মসি গিতা মসামক্তা হায়রিবনি: লোক সংগ্রহম এৱতি, সম পস্যন কর্তুম অহর্সি! স্লোক অনিমক্কী ৱাহন্থোক অসি ঐখোয়না মীয়ামগী য়াইফনবঘিদমক থবক তৌগদবনি হায়বনি। জগদগুরু মধৱাচার্য়া জীনা মহাক্কী পুনশিদা মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসিগা লোইননা ভারতপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা হৌৎনদুনা লাকখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী সবকা সাথ, সবকা ভিকাস, সর্ৱাজন হিতায়া, সর্ৱাজন সুখায়াগী পোলিসীশিং অসি প্রভু শ্রী কৃষ্ণাগী স্লোকশিং অসিনা পুক্নিং থৌগৎপনি। প্রভু শ্রী কৃষ্ণনা লাইরবশিংবু মতেং পাংনবগী মন্ত্রা অমসুং মসিগী মন্ত্রা অসিনা পুক্নিং থৌগত্তুনা অয়ুশ্মান ভারত অমসুং পি.এম. আৱাসগুম্বা স্কীমশিং অসিগী য়ুমফম ওইরকখি। প্রভু কৃষ্ণনা ঐখোয়দা নুপীশিংগী অসোই-অঙাম য়াওহন্দনবা অমসুং নুপীশিং চাউখৎ-ধৌরাংগীদমক লৌশিং পীখি অমসুং মসিগী লোশিংশিং অসিনা পুক্নিং থৌগত্তুনা লৈবাক অসিনা নারি শক্তি ৱন্দান এক্তকী পুৱারি ওইরবা ফিরেপ অদু লৌখি। শ্রী কৃষ্ণনা মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবগী মাতংদা তাকপী তম্বী অমসুং মসিনা ভেক্সিন মাইত্রি, সোলার এলাইন্স অমসুং ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকমগী ঐখোয়গী পোলিসীশিংগী হৌরকফম ওইরকখি।
মরুপশিং,
শ্রী কৃষ্ণনা লানফমদা গিতাগী পাউজেল পীখি। অমসুং ভগৱত গিতানা ঐখোয়দা শান্তি অমসুং অশেংবা হায়বসি থম্নবগীদমক্তা ওৎ-নৈরিবা অদু লোইশিনগদবনি। মসিনা ঐখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী পোলিসীগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মচাক্নি। ঐখোয়না “ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকম”, লাওরি অমসুং ঐখোয়না “ধর্মা রক্সতি রক্সিত:”কী মন্ত্রশু হন্না হন্না শোল্লি। ঐখোয়না শ্রী কৃষ্ণাগী মীনুংশিগী পাউজেল অদু রেদ ফোর্ততগী শন্দোক্লি অমসুং ফমম অদুমক্তদগী ঐখোয়না “মিসন সুদর্শন চক্রা” লাউথোক্লি। মসিন সুদর্শন চক্রগী ৱাহন্থোক্তি লৈবাক অসিগী মরু ওইবা মফমশিং, ইন্দস্ত্রিয়েল অমসুং পব্লিক সেক্তরশিং য়েক্নবশিংনা লানশিল্লকপা ঙম্লোইদবা সেক্যুরিতী ৱাল অমা শেম্বনি। করিগুম্বা য়েক্নবশিংনা লানশিল্লক্নবা হোৎনরবদি ঐখোয়গি সুদর্শন চক্রনা মখোয়বু মাংহনগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ওপরেসন সিন্দুরদা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু উরম্লগনি। পাহলগামদা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপদগী ইরৈচা কয়ানা মখোয়গী থৱায় মাংখি। কর্নাতাকাগি ঐগী ইচিল-ইনাওশিংশু মরাইবক থিবশিংগী মরক্তা য়াওখি। অদুবু মমাংদা অসিগুম্বা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপা মতমদা সরকারনা তুমিন্না লৈখি। অদুবু হৌজিক্তি অনৌবা ভারতনি, মহাক্না কনাদশু নোঞ্জদে অমসুং মখোয়ঘী প্রজাশিংবু ঙাক-শেনবগী মথৌদাংদগী কৈদৌনুংদশু লৈথোক্তে। ঐখোয়না শান্তি করম্না লৈহনগনু খঙই অমসুং শান্তি অদুবু করম্না ঙাক-শেন্দুনা থমগনি হায়বশু খঙই।
মরুপশিং,
ভগৱত গিতানা ঐখোয়দা ঐখোয়গী ধৌদাংশিং অমসুং ঐখোয়গী পুনশিগী ফিরেপশিং অদুগী মতাংদা খঙহল্লি। মসিনা পুক্নিং থৌগত্তুনা ঙসিদি ঐহাকশু নখোয় পুম্নমক্তগী ফিরেপ অমা লৌহন্নিংঙি। মসিনা ফিরেপ মাপল অদুগুম্না এখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংলমচৎকীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। সন্ত কম্যুনিতীনা হায়জরিবা ৱাফম অসিদা থৌজাল পীনবীবা মতমদা কনা অমত্তনা মসিবু মীয়ামদা য়ৌহনবদা থিংবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
এখোয়গী অআনবা ফিরেপ অসি ঐখোয়না ঈশিং য়োকশিনবা, ঈশিং কনবা অমসুং তুরেলীশং কনবা হায়বসিনি। ঐখোয়গী অনিসুবা ফিরেপনা উ-ৱা থাবা ওইগদবনি। ‘ইমাগী মিংদা উপাম্বী অমা’ হায়বা কেমপেন অসি লৈবাক শিন্থুংনা খোংজেল লাক্লি। মোনাস্ত্রিশিংগী পাঙ্গলনা মসিগী কেমপেন অসিদা শরুক য়ারবদি, মসিগী শাফু অসি অমুক্কশু হেন্না পাক-শন্না ওইগনি। অহুমশুবা ফিরেপনা লৈবাক অসিগী লাইরবা মীওই অমখক্তা ওইরবশু মখোয়গী পুনশি মহিং ফগৎহন্নবা হোৎনগদবনি। ঐহাক য়াম্নদি হায়ররোই। মরিশুবা ফিরেপ্না স্বদেশিগী ৱাখল্লোন। মথৌদাং মশক খঙবা নাগ্রিক অমা ওইনা ঐখোয়না স্বদেশিগী ৱাখল্লোন আঅসি লৈগদবনি। ঙসি ভারতনা মশানা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং স্বদেশিগী মন্ত্রগা লোইননা মাং লোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়গী ইকোনোমী, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী, ঐখোয়গী তেক্নোলোজী, পুম্নমক মশানা খোংফম চেৎনা লেপ্পা ঙম্লে। মরম অদুনা, ঐখোয়না য়াম্না মখোল হৌনা হায়গদবনি, ভোকেল ফোর লোকেল। ভোকেল ফোর লোকেল।ভোকেল ফোর লোকেল। ভোকেল ফোর লোকেল।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মঙাশুবা ফিরেপ অমা ওইনা ঐখোয়না নেচরেল ফারমিংবু য়োকখ৭কদবনি। ঐখোয়গী তরুকশুবা ফিরেপনা অফবা মখলগী পুনশি মহিং, মিলেতশিং থাবা অমসুং ঐখোয়গী চিঞ্জাক্তা ধাওগী চাং হন্থবা। ঐখোয়গী তরেতশুবা ফিরেপ্না ঐখোয়না য়োগবু ঐখোয়গী পুনশিগী শরুক অমা ওইহনগদবনিনিপালশুবা ফিরপে্না মেন্যুক্রিপ্তশিং নিংথিনা ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা তেংবাং পীনবা। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অরিবা নোলেজশিং অয়াম্বা মেন্যুস্ক্রিপ্তশিংদা লোত্তুনা লৈ। মসিগী নোলেজশিং অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা কেন্দ্র সরকারনা গ্যান ভারতম মিসনগী মতাংদা কন্না হোৎনরি। নখোয়গী মতেংনা মসিগী মপাল নাইদ্রবা লন অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মতেং পাংগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
নখৌয়না মাপলশুবা ফিরেপ অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হেরিতেজকা মরি লৈনবা অসিগুমবা মফম ২৫দি চৎকদবনি। ঐহাক নখৌয়দা সজেসন অমা পীগে। নুমিৎ হুম্নি মরিনিগী মমাংদা, মহাভারতা এক্সপরিয়েন্স সেন্তর কুরক্সেত্রদা শঙ্গাখ্রে। ঐহাক নখোয়দা মসিগী সেন্তর অসিদা চৎহলনিংঙি অমসুং প্রভু কৃষ্ণগী পুনশি অদু এক্সপরিয়েন্স তৌহন্নিংঙি। চহি খুদিংগী প্রভু কৃষ্ণা অমসুং ইমা রুকমিনিগী লুহোংবদা য়ুমফম ওইবা মাদৱপুর ফেয়র অসি গুজরাত্তা পাংথোকই। লৈআবক অসি শিনবা থুংবদগী মীওই কয়া অমা, মরুওইনা নোর্থিস্ততগী মসিগী মেলা অসিদা লাকই। নখোয়শু মথংগী চহিদা মসিদা চৎনবা হৌৎগদবনি।
মরুপশিং,
প্রভু কৃষ্ণাগী পুনশি পুম্বা, গিতাগী পন্দুপ খুদিং, কর্মা, থৌদাং, অমসুং নিংথিনা লৈবগী মতাংদা পাউজেল পীরি। ভারতমাচা ঐখোয়গীদি ২০৪৭গী মতম অসি অমৃত কালগী মতম খক্তা নত্তনা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী মতমনি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্কী, নাগ্রিক খুদিংমক্কী থৌদাং লৈ। মীপুম খুদিং, ইনস্তিত্যুসন খুদিংগী থৌদাং লৈ। অমসুং কর্নাতকাগী হোৎনবা কনবা প্রজাশিংগী মসিগী থৌদাংশিং অসি মাইপাকহনবদা য়াম্না চাউরবা থৌদাং লৈরি। ঐখোয়না হৌৎনবা খুদিংমক লৈবাক অসিগীদমক্তা ওইগদবনি। মসিগী মথৌদাং অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা চাউখৎপা কর্নাতকা, চাউখৎপা ভরত অমগী মঙলান অদু মঙফাওনহনবা ঙম্লগনি। মসিগী আশা অসিগা লোইননা উদুপিগী লমদম অসিদগী থাদোরক্লিবা শক্তি অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবগী ঐখোয়গী ফিরেপ অদুবু মখাতানা লেপ্তনা লমজিং-লমতাকপীবা ওইরসনু। অমুক্কশু হন্না, মসিগী শেংলবা থৌরম অসিগা মরি লৈননা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা- জয় শ্রী কৃষ্ণ! জয় শ্রী কৃষ্ণ! জয় শ্রী কৃষ্ণ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the Laksha Kantha Gita Parayana programme at Sri Krishna Matha in Udupi, Karnataka
28 NOV 2025 3:26PM by PIB Delhi
एल्लारीगू नमस्कारा !
Jai Shree Krishna!
Jai Shree Krishna!
Jai Shree Krishna!
Before I begin, some children have brought their drawings here. Please help the SPG and local police collect them. If you write your address on the back, I will definitely send you a thank you letter. Whoever has something, please give it to them; they'll collect it, and you can sit back and relax. These kids work so hard, and sometimes, if I do injustice to them, it hurts me.
Jai Shree Krishna!
The satisfaction of having the divine darshan of Lord Shri Krishna, the spiritual experience of the mantras of Shrimad Bhagavad Gita, and the presence of so many revered saints and gurus, is a great privilege for me. For me this is like attaining countless virtues. And the respect that has been given to me, the feelings that have been expressed for me, may I be blessed enough to be worthy of what is said about me, to do more work, and to fulfill the expectations that are placed on me.
Brothers-sisters,
Just three days ago, I was in Kurukshetra, the land of the Gita. Now, coming to this land of blessings of Lord Shri Krishna and fame of Jagadguru Shri Madhvacharya ji is an occasion of utmost satisfaction for me. On this occasion today, when one lakh people recited the verses of Bhagavad Gita together, people from all over the world have witnessed the divinity of India for thousands of years. Sri Sri Sugunendra Tirtha Swamiji, Sri Sri Sushindra Tirtha Swamiji, who are here to bless us at this event, Karnataka Governor Thaawarchand Gehlot ji, my colleagues in the Union Cabinet, state government ministers, MPs, MLAs, all the followers of the eight monasteries of Udupi, and other saints present here, ladies and gentlemen!
Coming to this land of Karnataka, among its loving people, is always a unique experience for me. And coming to the land of Udupi is always wonderful. I was born in Gujarat, and there is a deep and special connection between Gujarat and Udupi. It is believed that the idol of Lord Shri Krishna installed here was first worshipped by Mother Rukmini in Dwarka. Later, Jagadguru Shri Madhvacharya ji installed this idol here. And you know, just last year I went to visit Shri Dwarka ji under the sea and brought blessings from there as well. You can imagine yourself what I felt seeing this idol. This darshan has given me a soulful spiritual joy.
Friends,
Coming to Udupi is special for me for another reason. Udupi has been the workplace of the model of good governance of the Jana Sangh and the Bhartiya Janata Party. In 1968, the people of Udupi elected our Jan Sangh candidate, V.S. Acharya, to the Municipal Council here. And with this, Udupi also laid the foundation of a new governance model. The cleanliness campaign we see today, which has gained national traction, was adopted by Udupi five decades ago. To provide a new model of water supply and drainage system, Udupi was the first state to start these programmes in the 1970s. Today, these campaigns are guiding us as part of the country's national development, becoming a national priority.
Friends,
It is written in the Ramcharitmanas: "कलिजुग केवल हरि गुन गाहा। गावत नर पावहिं भव थाहा।। means, Singing and chanting it alone liberates one from the ocean of existence." Mantras and verses from the Gita have been recited in our society for centuries. But when a million voices recite these verses in unison, when so many people recite a sacred text like the Gita, when such divine words resonate together in one place, an energy is released that gives our minds and brains a new vibration, a new power. This energy is the power of spirituality, this energy is the power of social unity. This energy is the power of spirituality, this energy is the power of social unity. Therefore, today's occasion of reciting the Lakh Kantha Gita has become an opportunity to experience a vast mass of energy. It is also showing the world the power of collective consciousness.
Friends,
On this day, I especially salute His Holiness Sri Sri Sugunendra Tirtha Swamiji. He has brought the idea of ​​the Laksha Kantha Gita to life in such a divine way. The Koti Gita Lekhan Yajna that he has started by giving the idea to people all over the world to write the Gita with their own hands, is a global mass movement of the Sanatan tradition. The way our youth are connecting with the spirit and teachings of the Bhagavad Gita is a profound inspiration in itself. For centuries, India has had a tradition of passing on the knowledge of the Vedas, Upanishads, and scriptures to the next generation. And this program has become a meaningful continuation of this tradition, connecting the next generation with the Bhagavad Gita.
Friends,
Three days before arriving here, I was also in Ayodhya. On the auspicious day of Vivah Panchami on 25th November, the Dharma flag was installed in the Ram Janmabhoomi temple in Ayodhya. From Ayodhya to Udupi, countless Ram devotees witnessed this most divine and grand festival. The entire country knows the significant role of Udupi in the Ram Temple movement. The flag hoisting ceremony marks the culmination of the contribution made by the revered late Vishvesh Teertha Swamiji to the entire Ram Temple movement decades ago. The construction of the Ram Temple is special for Udupi for another reason. A huge gate has also been built in the new temple in the name of Jagadguru Madhvacharya ji. Jagadguru Madhvacharya Ji, an ardent devotee of Lord Ram, wrote, " रामाय शाश्वत सुविस्तृत षड्गुणाय, सर्वेश्वराय बल-वीर्य महार्णवाय," meaning, "Lord Shri Ram—adorned with six divine qualities, is the Lord of all, and an ocean of immense strength and courage." And that is why it is a matter of great pride for the people of Udupi, Karnataka and the entire country that a gate of the Ram Temple complex is named after him.
Friends,
Jagadguru Sri Madhvacharya Ji is the founder of India's Dvaita philosophy and a beacon of Vedanta. The system of eight monasteries in Udupi, established by him, is a tangible example of the creation of institutions and new traditions. Here there is devotion to Lord Shri Krishna, knowledge of Vedanta, and a resolve to serve food to thousands of people. In a way, this place is a pilgrimage site, a confluence of knowledge, devotion, and service.
Friends,
At the time when Jagadguru Madhvacharya Ji was born, India was facing many internal and external challenges. In that period, he showed the path of devotion to which every section of the society and every belief could connect. And because of this guidance, even today, after several centuries, the monasteries established by him are serving millions of people every day. Due to his inspiration, many such great personalities have been born in the Dvaita tradition, who have always carried forward the work of religion, service and social building. And this eternal tradition of public service is Udupi's greatest heritage.
Friends,
The legacy of Jagadguru Madhvacharya Ji energized the Haridasa tradition. Great men like Purandara Das and Kanaka Das spread devotion to the masses in simple, interesting and easy Kannada language. Their compositions reached every heart, even the poorest of the poor, and connected them to religion and eternal thought. These compositions remain as relevant in today's generation. Even today, our youth get into a different mood after listening to Chandrachud Shiv Shankar Parvati composed by Shri Purandaradasa in the reels of social media. Even today, when a devotee like me in Udupi sees Lord Krishna through a small window, they have the opportunity to connect with Kanaka Dasa's devotion. And I am very fortunate, I have been getting this good fortune even before this. I have had the privilege of paying my respects to Kanaka Dasa Ji.
Friends,
The teachings of Lord Shri Krishna are practical in every age. The words of the Gita guide not only the individual, but also the policy of the nation. In the Bhagavad Gita, Sri Krishna has said: सर्वभूतहिते रता: It is said in the Gita itself: लोक संग्रहम् एवापि, सम् पश्यन् कर्तुम् अर्हसि! The meaning of both these verses is that we should work for the welfare of the people. Throughout his life, Jagadguru Madhvacharya ji strengthened the unity of India by taking these sentiments.
Friends,
Today, our policies of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya are inspired by these verses of Lord Shri Krishna. Lord Shri Krishna gives us the mantra of helping the poor, and the inspiration of this mantra becomes the basis of schemes like Ayushman Bharat and PM Awas. Lord Shri Krishna teaches us the knowledge of women's safety and women's empowerment, and inspired by this knowledge, the country takes the historic decision of Nari Shakti Vandan Act. Shri Krishna teaches us about the welfare of all, and this becomes the basis of our policies of Vaccine Maitri, Solar Alliance and Vasudhaiva Kutumbakam.
Friends,
Shri Krishna delivered the message of the Gita on the battlefield. And the Bhagavad Gita teaches us that the end of oppressors is essential for the establishment of peace and truth. This is the core of our national security policy. We proclaim "Vasudhaiva Kutumbakam", and we also repeat the mantra "धर्मो रक्षति रक्षित:”. We convey the message of Shri Krishna's compassion from the Red Fort, and from the same ramparts, we proclaim "Mission Sudarshan Chakra." Mission Sudarshan Chakra means building a wall of security around the country's key locations, industrial and public sectors, that the enemy cannot penetrate. If the enemy dares, our Sudarshan Chakra will destroy them.
Friends,
The country has also seen this resolve of ours in Operation Sindoor. Many countrymen lost their lives in the terrorist attack in Pahalgam. My brothers and sisters from Karnataka were among these victims. But earlier, when such terrorist attacks took place, governments would sit idle. But this is the new India, it neither bows down to anyone nor shirks its duty to protect its citizens. We know how to establish peace, and we also know how to protect peace.
Friends,
Bhagavad Gita makes us aware of our duties and our life resolutions. And with this inspiration, today I will also request some resolutions from all of you. These requests, like the Nine Resolutions, are essential for our present and future. When the saint community gives its blessings to these requests, then no one will be able to stop them from reaching the masses.
Friends,
Our first resolution should be that we have to conserve water, save water, save rivers. Our second resolution should be that we will plant trees. The campaign 'One Tree in the Name of Mother' is gaining momentum across the country. If the strength of all the monasteries joins this campaign, its impact will be more widespread. The third resolution should be that we should try to improve the life of at least one poor person in the country. I am not saying much. The fourth resolution should be the idea of ​​Swadeshi. As a responsible citizen, we all should adopt Swadeshi. Today India is moving ahead on the mantra of self-reliant India and Swadeshi. Our economy, our industry, our technology, all are standing firmly on their own feet. Therefore, we have to say loudly - Vocal for Local. Vocal for Local. Vocal for Local. Vocal for Local.
Friends,
As our fifth resolution, we must promote natural farming. Our sixth resolution should be to adopt a healthy lifestyle, grow millets, and reduce the amount of oil in our food. Our seventh resolution should be that we adopt yoga and make it a part of our life. Eighth resolution: Cooperate in the preservation of manuscripts. Much of the ancient knowledge of our country is hidden in manuscripts. To preserve this knowledge, the Central Government is working on Gyan Bharatam Mission. Your support will help save this invaluable heritage.
Friends,
You should take the ninth resolution that we will visit at least 25 such places in the country which are related to our heritage. Let me give you some suggestions. Three to four days ago, the Mahabharata Experience Center was inaugurated in Kurukshetra. I urge you to visit this center and experience the life of Lord Krishna. Every year, the Madhavpur Fair, dedicated to the marriage of Lord Krishna and Mother Rukmini, is held in Gujarat. Many people from all over the country, especially from the Northeast, come to this fair. You too must make an effort to visit it next year.
Friends,
The entire life of Lord Shri Krishna, every chapter of the Gita, conveys the message of karma, duty, and well-being. For us Indians, the period of 2047 is not only an Amrit Kaal, but also a duty period to build a developed India. Every citizen of the country, every Indian has his own responsibility. Every person, every institution has its own duty. And the role of the hardworking people of Karnataka is very big in fulfilling these duties. Every effort we make must be for the country. Following this spirit of duty, the dream of a developed Karnataka, a developed India, will also be realized. With this hope, may this energy emanating from the land of Udupi continue to guide us in our resolve to achieve a developed India. Once again, my best wishes to every participant associated with this sacred event. And to everyone—Jai Shree Krishna! Jai Shree Krishna! Jai Shree Krishna!