ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଉଡୁପି ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଠରେ ‘ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା ପାରାୟଣ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
28 NOV 2025 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ଏଲ୍ଲାରିଗୁ ନମସ୍କାର !
ଜୟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ !
ଜୟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ !
ଜୟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ !
ମୁଁ ମୋ ବକ୍ତବ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, କିଛି ପିଲା ଏଠାରେ କିଛି ଫଟୋ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ଏସ୍‌ପିଜି ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଲିସକର୍ମୀ ଦୟାକରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଫଟୋ ପଛରେ ଆପଣଙ୍କର ଠିକଣା ଲେଖିଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଧନ୍ୟବାଦ ପତ୍ର ପଠାଇବି। ଯେଉଁମାନେ କିଛି ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି, ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଇଦିଅନ୍ତୁ; ସେମାନେ ତାହା ସଂଗ୍ରହ କରିନେବେ। ଆପଣ ଏଠାରେ ଆରାମରେ ବସନ୍ତୁ। ଏହି ପିଲାମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବେଳେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇଯାଏ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ ଦୁଃଖ ପାଏ।
ଜୟ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣ!
ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନର ସନ୍ତୋଷ, ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ମନ୍ତ୍ରର ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଏହିଭଳି ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଏବଂ ଗୁରୁଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ମୋ ପାଇଁ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ। ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଅପାର ପୁଣ୍ୟ ଲାଭ କରିବା ଭଳି। ମୋତେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମ୍ମାନ, ମୋ ପ୍ରତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିବା ଭାବନା ପାଇଁ ମୁଁ ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇପାରୁଛି ଯେ, ମୁଁ ମୋ ବିଷୟରେ କୁହାଯାଉଥିବା କଥାର ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବି, ଅଧିକ କାମ କରିପାରିବି ଏବଂ ମୋ ଉପରେ ରଖାଯାଇଥିବା ଆଶା ପୂରଣ ପରିପାରିବି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଗୀତାର ପବିତ୍ର ଭୂମି କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିଲି। ଏବେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏହି ଭୂମିକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହି ଅବସରରେ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏକକାଳୀନ ଭଗବଦ୍ ଗୀତାର ଶ୍ଳୋକ ପାଠ କରିଥିଲେ, ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଭାରତର ସହସ୍ରାବ୍ଦର ଦିବ୍ୟତା ଦର୍ଶନ କରିପାରିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଗୁଣେନ୍ଦ୍ର ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ, ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଶୀନ୍ଦ୍ର ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଥାୱରଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ୍, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଉଡୁପିର ଆଠଟି ମଠର ସମସ୍ତ ଅନୁଗାମୀ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସନ୍ଥଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏହି ଭୂମିକୁ, ଏହାର ସ୍ନେହଶୀଳ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବା ମୋ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅନୁଭୂତି। ଉଡୁପିର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବା ତ ନିତ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତ ଅନୁଭବ। ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି। ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଉଡୁପି ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବଦା ଏକ ଗଭୀର ଓ ବିଶେଷ ନିବିଡ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ, ଏଠାରେ ସ୍ଥାପିତ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ପ୍ରଥମେ ଦ୍ୱାରକାରେ ମାତା ରୁକ୍ମିଣୀ ପୂଜା କରିଥିଲେ। ପରେ, ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଏଠାରେ ଏହି ମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଗତ ବର୍ଷ ମୁଁ ସମୁଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶ୍ରୀ ଦ୍ୱାରକା ଜୀଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ସେଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଥିଲି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ, ଏହି ମୂର୍ତ୍ତି ଦେଖି ମୁଁ କ'ଣ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି। ଏହି ଦର୍ଶନ ମୋତେ ଏକ ଆତ୍ମିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋ ପାଇଁ ଉଡୁପି ଗସ୍ତର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଉଡୁପି ଜନସଂଘ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସୁଶାସନ ମଡେଲର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ। ୧୯୬୮ ମସିହାରେ, ଉଡୁପିର ଲୋକମାନେ ଆମର ଜନସଂଘ ପ୍ରାର୍ଥୀ, ଭି.ଏସ୍. ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ଏଠାକାର ପୌର ପରିଷଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ, ଉଡୁପି ଏକ ନୂତନ ଶାସନ ମଡେଲର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ, ଯାହାର ପରିସର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି, ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଉଡୁପି ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଡ୍ରେନେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରି, ଉଡୁପି ୧୯୭୦ ଦଶକରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆଜି, ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି, ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାମଚରିତମାନସରେ ଲେଖା ଅଛି: “କଳିଯୁଗ କେବଳ ହରି ଗୁନ୍‌ ଗାହା। ଗାବତ୍ ନର ପାୱହିଁ ଭବ ଥାହା॥” ଅର୍ଥାତ, କଳିଯୁଗରେ କେବଳ ଭଗବାନଙ୍କ ନାମ ଓ ଲୀଳାର କୀର୍ତ୍ତନ ହିଁ ପରମ ସାଧନ। ଏହାର ଗାୟନ-କୀର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଜନ୍ମ-ମୃତ୍ୟୁର ଅଥଳ ସାଗରରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳେ। ଆମ ସମାଜରେ, ଗୀତାର ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଶ୍ଳୋକ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପାଠ କରାଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱର ଏହି ଶ୍ଳୋକଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସ୍ୱରରେ ପାଠ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଲୋକ ଗୀତା ଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ଗ୍ରନ୍ଥ ପାଠ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଦିବ୍ୟ ଶବ୍ଦ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକତ୍ର ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ ଯାହା ଆମ ମନ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ପନ୍ଦନ, ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଶକ୍ତି, ଏହି ଶକ୍ତି ହେଉଛି ସାମାଜିକ ଏକତାର ଶକ୍ତି। ତେଣୁ ଆଜି ଏହି "ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା" ଅବସରଟି ଏକ ବିଶାଳ ଶକ୍ତି-ପିଣ୍ଡକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା ବିଶ୍ୱକୁ ସାମୂହିକ ଚେତନାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦିନରେ, ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପରମ ପବିତ୍ର ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଗୁଣେନ୍ଦ୍ର ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ସେ ‘ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା’ର ବିଚାରକୁ ଏପରି ଏକ ଦିବ୍ୟ ଉପାୟରେ ସାକାର କରିଛନ୍ତି। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ହାତରେ ଗୀତା ଲେଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସେ ଯେଉଁ “କୋଟି ଗୀତା ଲେଖନ ଯଜ୍ଞ” (କୋଟି ଗୀତା ଲେଖା ଯଜ୍ଞ) ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ସେହି ଅଭିଯାନ ସନାତନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଭଗବଦ୍ ଗୀତାର ଭାବନା ଓ ଶିକ୍ଷାସମୂହ ସହିତ ଯେପରି ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ତାହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଗଭୀର ପ୍ରେରଣା। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ଭାରତରେ ବେଦ, ଉପନିଷଦ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରର ଜ୍ଞାନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଆସିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରନ୍ତରତା ପାଲଟିଛି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଏକ ସାର୍ଥକ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାକୁ ଆସିବାର ଠିକ୍‌ ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଥିଲି। ୨୫ ନଭେମ୍ବରର ପବିତ୍ର ବିବାହ ପଞ୍ଚମୀ ତିଥିରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିରରେ ଧର୍ମଧ୍ୱଜାର ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ଉଡୁପି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅସଂଖ୍ୟ ରାମଭକ୍ତ ଏହି ଦିବ୍ୟ ଓ ଭବ୍ୟ ମହୋତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଥିଲେ। ରାମ ମନ୍ଦିର ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଉଡୁପିର ଭୂମିକା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏଥିରେ ପରିଚିତ। ପରମପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱର୍ଗୀୟ ବିଶ୍ୱେଶ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ ଏକାଧିକ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ରାମମନ୍ଦିର ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଯେଉଁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ, ସେହି ଅବଦାନର ସିଦ୍ଧି ସ୍ୱରୂପ ଆନନ୍ଦୋତ୍ସବ ଭାବରେ ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ସମାରୋହ ସାକାର ହୋଇପାରିଛି। ଉଡୁପି ପାଇଁ ରାମମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଆଉ ଏକ କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ନୂତନ ମନ୍ଦିରରେ ଏକ ବିଶାଳ ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ନାମ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି। ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଅନନ୍ୟ ଭକ୍ତ ଜଗଦ୍‌ଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଜୀ ଲେଖିଛନ୍ତି-“ରାମାୟ ଶାଶ୍ୱତ ସୁବିସ୍ତୃତ ଷଡ୍‌ଗୁଣାୟ, ସର୍ଵେଶ୍ୱରାୟ ବଳ–ବୀର୍ଯ୍ୟ ମହାର୍ଣ୍ଣବାୟ”
ଅର୍ଥାତ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ—ଷଡ୍‌ଦିବ୍ୟଗୁଣରେ ଶୋଭିତ, ସର୍ଵେଶ୍ୱର, ଅପାର ଶକ୍ତି ଓ ସାହସର ସମୁଦ୍ର।
ସେଥିପାଇଁ ରାମ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏକ ଦ୍ୱାର ହେବା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଡୁପି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଗତଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଦ୍ୱୈତ ଦର୍ଶନର ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଏବଂ ବେଦାନ୍ତର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା। ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଉଡୁପିରେ ଅଷ୍ଟମଠର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ଏଠାରେ, ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି, ବେଦାନ୍ତର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରେ, ଏହି ସ୍ଥାନ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ଜ୍ଞାନ, ଭକ୍ତି ଏବଂ ସେବାର ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଅନେକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ସେ ଆମକୁ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ଭକ୍ତିର ଏକ ପଥ ଦେଖାଇଥିଲେ। ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ, ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ମଧ୍ୟ, ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମଠ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛି। ତାଙ୍କର ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱୈତ ପରମ୍ପରାରେ ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି ଯେଉଁମାନେ ନିରନ୍ତର ଧର୍ମ, ସେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ନିର୍ମାଣର କାରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଜନସେବାର ଏହି ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରା ହେଉଛି ଉଡୁପିର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଐତିହ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ପରମ୍ପରା ହିଁ ହରିଦାସ ପରମ୍ପରାକୁ ଶକ୍ତି ଓ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ପୁରନ୍ଦର ଦାସ ଏବଂ କନକ ଦାସଙ୍କ ପରି ମହାପୁରୁଷମାନେ ସରଳ, ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସୁଗମ କନ୍ନଡ ଭାଷାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଭକ୍ତି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଏହି ରଚନାମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଏପରିକି ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ଏବଂ ଚିରନ୍ତନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆଜିର ପିଢ଼ିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ରହିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ରିଲ୍ସରେ ଶ୍ରୀ ପୁରନ୍ଦରଦାସଙ୍କ ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ଶିବ ଶଙ୍କର ପାର୍ବତୀଙ୍କୁ ଶୁଣି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ଭିନ୍ନ ଭାବ ଜଗତକୁ ଚାଲିଯାଆନ୍ତି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଉଡୁପିରେ ମୋ ପରି କୌଣସି ଏକ ଭକ୍ତ ଏକ ଛୋଟ ଝରକା ଦେଇ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ କନକ ଦାସଙ୍କ ଭକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ। ମୁଁ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ; ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। କନକ ଦାସଙ୍କୁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଉପଦେଶ, ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଓ ବିଚାରଧାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଓ ବ୍ୟବହାରିକ। ଗୀତାର ବାଣୀ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସର୍ବଦା ଜାତୀୟ ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ଭଗବଦ୍ ଗୀତାରେ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ କହିଛନ୍ତି, "ସର୍ବଭୂତହିତେଃ ରତଃ।" ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଜୀବର କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବା।
ଗୀତାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି, ଲୋକ ସଂଗ୍ରହମ୍ ଏବାପି, ସମ୍ ପଶ୍ୟନ୍ କର୍ତୁମ୍ ଅର୍ହସି! ଏହି ଦୁଇଟି ଶ୍ଲୋକର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ, ଆମେ ସର୍ବଦା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରିବା ଉଚିତ। ତାଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନରେ, ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଭାରତର ଏକତାକୁ ମଜଭୁତ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଏହି ଶ୍ଳୋକଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ: "ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ।" ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଆମକୁ ଗରିବଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଆମକୁ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣର ଜ୍ଞାନ ଶିଖାଇଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଦେଶ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ନୀତି ହିଁ ଆମର ଭ୍ୟାକ୍ସିନ୍‌ ମୈତ୍ରୀ, ସୌର ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ନୀତିର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଯୁଦ୍ଧଭୂମିରେ ଗୀତାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ। ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସତ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଚାରୀଙ୍କର ଅନ୍ତ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ଆମର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ନୀତିର ମୂଳ ଆଧାର। ଆମେ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ନୀତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ, ଆମେ ଧର୍ମ ରକ୍ଷାତି ରକ୍ଷିତଃ ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ। ଆମେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ କରୁଣାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛୁ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରାଚୀରରୁ ଆମେ ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘୋଷଣା କରୁଛୁ। ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ଚାରିପାଖରେ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଯାହା ମଧ୍ୟକୁ ଶତ୍ରୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ଶତ୍ରୁ ସାହସ କରେ, ତେବେ ଆମର ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ସେମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଦେଖିଛି। ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ଅନେକ ଦେଶବାସୀ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଏହି ପୀଡିତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୋର କିଛି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଅତୀତରେ, ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା, ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଚୁପ୍ ବସି ରହୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଭାରତ, ଯେଉଁ ଭାରତ କାହା ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଏ ନାହିଁ କିମ୍ବା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କରିବାକୁ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦିଏ ନାହିଁ। ଆମେ ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବା ଜାଣୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ଜୀବନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମନେ ପକାଇ ଦିଏ। ଏହି ପ୍ରେରଣା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଜି କିଛି ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଏହି ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକ, ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ପରି, ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ଯେତେବେଳେ ସନ୍ଥ ସମାଜ ଏହି ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାରୁ କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ। ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଗଛ ଲଗାଇବା। "ମା’ ପାଇଁ ଗଛଟିଏ" ଅଭିଯାନ ସାରା ଦେଶରେ ଜାରି ରହିଛି। ଯଦି ସମସ୍ତ ମଠ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ଅଧିକ ହେବ। ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଦେଶର ଅତି କମରେ ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା। ମୁଁ ଅଧିକ କହୁନାହିଁ। ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଧାରଣା । ଦାୟିତ୍ୱବାନ ନାଗରିକ ଭାବରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଆଜିର ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପାଥେୟ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମର ଅର୍ଥନୀତି, ଆମର ଶିଳ୍ପ, ଆମର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସବୁ ଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ୱରରେ କହିବା ଉଚିତ: ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ୍‌। ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ୍‌। ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ୍‌।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଆମକୁ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ମିଲେଟ୍ସକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ କରିବା। ଆମର ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା। ଆମର ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣରେ ସହଯୋଗ କରିବା। ଆମ ଦେଶର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନର ଅଧିକାଂଶ ଅଂଶ ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଲୁଚି ରହିଛି। ଏହି ଜ୍ଞାନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏହି ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କର ନବମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଦେଶର ଅତି କମରେ ୨୫ ଟି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଆମର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି। ତିନି ଚାରି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାଭାରତ ଅଭିଜ୍ଞତା କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଜୀବନୀ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଏବଂ ମାତା ରୁକ୍ମିଣୀଙ୍କ ବିବାହ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଧବପୁର ମେଳା ଗୁଜରାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହି ମେଳାକୁ ସାରା ଦେଶରୁ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଆସନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଏହାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ, ​​ଗୀତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧ୍ୟାୟ, କର୍ମ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ୨୦୪୭ ମସିହା କେବଳ ଅମରତାର ସମୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମୟ ମଧ୍ୟ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଛି।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଦ୍ୟମୀ ଲୋକମାନେ ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଦେଶ ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ। ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନାକୁ ଅନୁସରଣ କଲେ, ଏକ ବିକଶିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ସାକାର ହେବ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the Laksha Kantha Gita Parayana programme at Sri Krishna Matha in Udupi, Karnataka
28 NOV 2025 3:26PM by PIB Delhi
एल्लारीगू नमस्कारा !
Jai Shree Krishna!
Jai Shree Krishna!
Jai Shree Krishna!
Before I begin, some children have brought their drawings here. Please help the SPG and local police collect them. If you write your address on the back, I will definitely send you a thank you letter. Whoever has something, please give it to them; they'll collect it, and you can sit back and relax. These kids work so hard, and sometimes, if I do injustice to them, it hurts me.
Jai Shree Krishna!
The satisfaction of having the divine darshan of Lord Shri Krishna, the spiritual experience of the mantras of Shrimad Bhagavad Gita, and the presence of so many revered saints and gurus, is a great privilege for me. For me this is like attaining countless virtues. And the respect that has been given to me, the feelings that have been expressed for me, may I be blessed enough to be worthy of what is said about me, to do more work, and to fulfill the expectations that are placed on me.
Brothers-sisters,
Just three days ago, I was in Kurukshetra, the land of the Gita. Now, coming to this land of blessings of Lord Shri Krishna and fame of Jagadguru Shri Madhvacharya ji is an occasion of utmost satisfaction for me. On this occasion today, when one lakh people recited the verses of Bhagavad Gita together, people from all over the world have witnessed the divinity of India for thousands of years. Sri Sri Sugunendra Tirtha Swamiji, Sri Sri Sushindra Tirtha Swamiji, who are here to bless us at this event, Karnataka Governor Thaawarchand Gehlot ji, my colleagues in the Union Cabinet, state government ministers, MPs, MLAs, all the followers of the eight monasteries of Udupi, and other saints present here, ladies and gentlemen!
Coming to this land of Karnataka, among its loving people, is always a unique experience for me. And coming to the land of Udupi is always wonderful. I was born in Gujarat, and there is a deep and special connection between Gujarat and Udupi. It is believed that the idol of Lord Shri Krishna installed here was first worshipped by Mother Rukmini in Dwarka. Later, Jagadguru Shri Madhvacharya ji installed this idol here. And you know, just last year I went to visit Shri Dwarka ji under the sea and brought blessings from there as well. You can imagine yourself what I felt seeing this idol. This darshan has given me a soulful spiritual joy.
Friends,
Coming to Udupi is special for me for another reason. Udupi has been the workplace of the model of good governance of the Jana Sangh and the Bhartiya Janata Party. In 1968, the people of Udupi elected our Jan Sangh candidate, V.S. Acharya, to the Municipal Council here. And with this, Udupi also laid the foundation of a new governance model. The cleanliness campaign we see today, which has gained national traction, was adopted by Udupi five decades ago. To provide a new model of water supply and drainage system, Udupi was the first state to start these programmes in the 1970s. Today, these campaigns are guiding us as part of the country's national development, becoming a national priority.
Friends,
It is written in the Ramcharitmanas: "कलिजुग केवल हरि गुन गाहा। गावत नर पावहिं भव थाहा।। means, Singing and chanting it alone liberates one from the ocean of existence." Mantras and verses from the Gita have been recited in our society for centuries. But when a million voices recite these verses in unison, when so many people recite a sacred text like the Gita, when such divine words resonate together in one place, an energy is released that gives our minds and brains a new vibration, a new power. This energy is the power of spirituality, this energy is the power of social unity. This energy is the power of spirituality, this energy is the power of social unity. Therefore, today's occasion of reciting the Lakh Kantha Gita has become an opportunity to experience a vast mass of energy. It is also showing the world the power of collective consciousness.
Friends,
On this day, I especially salute His Holiness Sri Sri Sugunendra Tirtha Swamiji. He has brought the idea of ​​the Laksha Kantha Gita to life in such a divine way. The Koti Gita Lekhan Yajna that he has started by giving the idea to people all over the world to write the Gita with their own hands, is a global mass movement of the Sanatan tradition. The way our youth are connecting with the spirit and teachings of the Bhagavad Gita is a profound inspiration in itself. For centuries, India has had a tradition of passing on the knowledge of the Vedas, Upanishads, and scriptures to the next generation. And this program has become a meaningful continuation of this tradition, connecting the next generation with the Bhagavad Gita.
Friends,
Three days before arriving here, I was also in Ayodhya. On the auspicious day of Vivah Panchami on 25th November, the Dharma flag was installed in the Ram Janmabhoomi temple in Ayodhya. From Ayodhya to Udupi, countless Ram devotees witnessed this most divine and grand festival. The entire country knows the significant role of Udupi in the Ram Temple movement. The flag hoisting ceremony marks the culmination of the contribution made by the revered late Vishvesh Teertha Swamiji to the entire Ram Temple movement decades ago. The construction of the Ram Temple is special for Udupi for another reason. A huge gate has also been built in the new temple in the name of Jagadguru Madhvacharya ji. Jagadguru Madhvacharya Ji, an ardent devotee of Lord Ram, wrote, " रामाय शाश्वत सुविस्तृत षड्गुणाय, सर्वेश्वराय बल-वीर्य महार्णवाय," meaning, "Lord Shri Ram—adorned with six divine qualities, is the Lord of all, and an ocean of immense strength and courage." And that is why it is a matter of great pride for the people of Udupi, Karnataka and the entire country that a gate of the Ram Temple complex is named after him.
Friends,
Jagadguru Sri Madhvacharya Ji is the founder of India's Dvaita philosophy and a beacon of Vedanta. The system of eight monasteries in Udupi, established by him, is a tangible example of the creation of institutions and new traditions. Here there is devotion to Lord Shri Krishna, knowledge of Vedanta, and a resolve to serve food to thousands of people. In a way, this place is a pilgrimage site, a confluence of knowledge, devotion, and service.
Friends,
At the time when Jagadguru Madhvacharya Ji was born, India was facing many internal and external challenges. In that period, he showed the path of devotion to which every section of the society and every belief could connect. And because of this guidance, even today, after several centuries, the monasteries established by him are serving millions of people every day. Due to his inspiration, many such great personalities have been born in the Dvaita tradition, who have always carried forward the work of religion, service and social building. And this eternal tradition of public service is Udupi's greatest heritage.
Friends,
The legacy of Jagadguru Madhvacharya Ji energized the Haridasa tradition. Great men like Purandara Das and Kanaka Das spread devotion to the masses in simple, interesting and easy Kannada language. Their compositions reached every heart, even the poorest of the poor, and connected them to religion and eternal thought. These compositions remain as relevant in today's generation. Even today, our youth get into a different mood after listening to Chandrachud Shiv Shankar Parvati composed by Shri Purandaradasa in the reels of social media. Even today, when a devotee like me in Udupi sees Lord Krishna through a small window, they have the opportunity to connect with Kanaka Dasa's devotion. And I am very fortunate, I have been getting this good fortune even before this. I have had the privilege of paying my respects to Kanaka Dasa Ji.
Friends,
The teachings of Lord Shri Krishna are practical in every age. The words of the Gita guide not only the individual, but also the policy of the nation. In the Bhagavad Gita, Sri Krishna has said: सर्वभूतहिते रता: It is said in the Gita itself: लोक संग्रहम् एवापि, सम् पश्यन् कर्तुम् अर्हसि! The meaning of both these verses is that we should work for the welfare of the people. Throughout his life, Jagadguru Madhvacharya ji strengthened the unity of India by taking these sentiments.
Friends,
Today, our policies of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya are inspired by these verses of Lord Shri Krishna. Lord Shri Krishna gives us the mantra of helping the poor, and the inspiration of this mantra becomes the basis of schemes like Ayushman Bharat and PM Awas. Lord Shri Krishna teaches us the knowledge of women's safety and women's empowerment, and inspired by this knowledge, the country takes the historic decision of Nari Shakti Vandan Act. Shri Krishna teaches us about the welfare of all, and this becomes the basis of our policies of Vaccine Maitri, Solar Alliance and Vasudhaiva Kutumbakam.
Friends,
Shri Krishna delivered the message of the Gita on the battlefield. And the Bhagavad Gita teaches us that the end of oppressors is essential for the establishment of peace and truth. This is the core of our national security policy. We proclaim "Vasudhaiva Kutumbakam", and we also repeat the mantra "धर्मो रक्षति रक्षित:”. We convey the message of Shri Krishna's compassion from the Red Fort, and from the same ramparts, we proclaim "Mission Sudarshan Chakra." Mission Sudarshan Chakra means building a wall of security around the country's key locations, industrial and public sectors, that the enemy cannot penetrate. If the enemy dares, our Sudarshan Chakra will destroy them.
Friends,
The country has also seen this resolve of ours in Operation Sindoor. Many countrymen lost their lives in the terrorist attack in Pahalgam. My brothers and sisters from Karnataka were among these victims. But earlier, when such terrorist attacks took place, governments would sit idle. But this is the new India, it neither bows down to anyone nor shirks its duty to protect its citizens. We know how to establish peace, and we also know how to protect peace.
Friends,
Bhagavad Gita makes us aware of our duties and our life resolutions. And with this inspiration, today I will also request some resolutions from all of you. These requests, like the Nine Resolutions, are essential for our present and future. When the saint community gives its blessings to these requests, then no one will be able to stop them from reaching the masses.
Friends,
Our first resolution should be that we have to conserve water, save water, save rivers. Our second resolution should be that we will plant trees. The campaign 'One Tree in the Name of Mother' is gaining momentum across the country. If the strength of all the monasteries joins this campaign, its impact will be more widespread. The third resolution should be that we should try to improve the life of at least one poor person in the country. I am not saying much. The fourth resolution should be the idea of ​​Swadeshi. As a responsible citizen, we all should adopt Swadeshi. Today India is moving ahead on the mantra of self-reliant India and Swadeshi. Our economy, our industry, our technology, all are standing firmly on their own feet. Therefore, we have to say loudly - Vocal for Local. Vocal for Local. Vocal for Local. Vocal for Local.
Friends,
As our fifth resolution, we must promote natural farming. Our sixth resolution should be to adopt a healthy lifestyle, grow millets, and reduce the amount of oil in our food. Our seventh resolution should be that we adopt yoga and make it a part of our life. Eighth resolution: Cooperate in the preservation of manuscripts. Much of the ancient knowledge of our country is hidden in manuscripts. To preserve this knowledge, the Central Government is working on Gyan Bharatam Mission. Your support will help save this invaluable heritage.
Friends,
You should take the ninth resolution that we will visit at least 25 such places in the country which are related to our heritage. Let me give you some suggestions. Three to four days ago, the Mahabharata Experience Center was inaugurated in Kurukshetra. I urge you to visit this center and experience the life of Lord Krishna. Every year, the Madhavpur Fair, dedicated to the marriage of Lord Krishna and Mother Rukmini, is held in Gujarat. Many people from all over the country, especially from the Northeast, come to this fair. You too must make an effort to visit it next year.
Friends,
The entire life of Lord Shri Krishna, every chapter of the Gita, conveys the message of karma, duty, and well-being. For us Indians, the period of 2047 is not only an Amrit Kaal, but also a duty period to build a developed India. Every citizen of the country, every Indian has his own responsibility. Every person, every institution has its own duty. And the role of the hardworking people of Karnataka is very big in fulfilling these duties. Every effort we make must be for the country. Following this spirit of duty, the dream of a developed Karnataka, a developed India, will also be realized. With this hope, may this energy emanating from the land of Udupi continue to guide us in our resolve to achieve a developed India. Once again, my best wishes to every participant associated with this sacred event. And to everyone—Jai Shree Krishna! Jai Shree Krishna! Jai Shree Krishna!