ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ମହିଳା ଟି୨୦ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଚାମ୍ପିଅନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତବିନିମୟ
28 NOV 2025 11:44AM by PIB Bhubaneswar
ଖେଳାଳି - ମହାଶୟ, ଆପଣ କିପରି ଜାଣିଲେ ଯେ ସେ ଗାଆନ୍ତି ବୋଲି ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଷୟରେ ଅବଗତ ।
ଖେଳାଳି - ମହାଶୟ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ପରେ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ମୁଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଖୁସି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଆପଣମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦସ୍ତଖତ ଅଛି କି?
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ମୋତେ ଏଥିରେ ଦସ୍ତଖତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଦେଖନ୍ତୁ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ ହେବାର ୧୫୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ତେଣୁ ମୁଁ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଲେଖିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଭଲ ଗାଉଥିବା ଆମେ ଶୁଣିଛୁ।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ। ଗଙ୍ଗାଧର ଶଙ୍କର କରୁଣା କରା, ମାମାଭା ଭାବସାଗର ତାରକା, ଭୋ ଶମ୍ଭୁ, ଶିବ ଶମ୍ଭୁ ସ୍ୱୟଂଭୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ବାହ। ତେବେ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଶମ୍ଭୁଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଲି।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ଖେଳାଳି - ମହାଶୟ, ଆମ ଦଳର ସମସ୍ତେ ଜଣେ ଜଣେ ଅଲରାଉଣ୍ଡର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ହଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜଣେ ଜଣେ ଅଲରାଉଣ୍ଡର, ଏହା ରାଜନୀତି ପରି। ଯେମିତି ରାଜନୀତିରେ ସମସ୍ତେ ଜଣେ ଜଣେ ଅଲରାଉଣ୍ଡର। କେତେବେଳେ ସେମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତି, କେତେବେଳେ ବିଧାୟକ, କେତେବେଳେ ସାଂସଦ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଖେଳାଳି - ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ। ମୁଁ ମୋଦୀ ସାଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ଆପଣ ଗୀତ ଗାଆନ୍ତି। ହଠାତ୍ ସେ ପଚାରିଲେ, ଆପଣ କିପରି ଜାଣିଲେ ମହାଶୟ, ମୁଁ ଜାଣିନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କାବ୍ୟା, ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ଆସନ୍ତୁ।
ଖେଳାଳି: ଧନ୍ୟବାଦ।
ଖେଳାଳି – ମହାଶୟ, ଆପଣ କିପରି ଜାଣିଲେ ଯେ ସେ ଗୀତ ଗାଆନ୍ତି ବୋଲି ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ହଁ, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ।
ଖେଳାଳି – ମୋ ବାପାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା। ସେ ଖେଳକୁ ବହୁତ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୋ ବାପା ଏବେ ନାହାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମନେ ମନେ ଭାବୁଛି ଯେ ଯଦି ସେ ଏହା ଦେଖିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଥାନ୍ତେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଖାଇବା ପାଇଁ ଏତିକି ହିଁ ଅଛି, ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି ଅଛି। ଆସନ୍ତୁ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ଦେବା, ଯିଏ କି ଅଲରାଉଣ୍ଡର। ଏହା ହେଉଛି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ।
ଖେଳାଳି – ସେମାନେ ସାରା ଗାଁରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୁଅନ୍ତି, "ତୁମେ ଅନ୍ଧ, ତୁମେ କଣ କରିବ ? ତୁମେ କିଛି କର ନାହିଁ। ଏମିତି ସେମାନେ ସବୁବେଳେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ପିତାମାତା ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ଏ ଭଳି କଥା ଶୁଣି ସେମାନେ ମନ କଷ୍ଟ ହୁଏ ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଏବେ, ଗାଁ ଲୋକେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଆରମ୍ଭ କରିଥିବେ?
ଖେଳାଳି –"ହଁ, ମହାଶୟ। ହଁ, ମହାଶୟ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାଙ୍କ ହାତରୁ ମିଠା ଖାଇବା ଭଲ ଲାଗିଲା। ତେଣୁ, ଏହା ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ ଥିଲା, ମୁଁ ଏହାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବି ନାହିଁ। ମୋର ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ମୁଁ, ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ସତ ହୋଇଛି।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବେ ତୁମେ କୁହ ଦୀପିକା । ତୁମକୁ ଏହା ପସନ୍ଦ ନୁହେଁ କି?
ଖେଳାଳି: ହଁ ମୁଁ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଆପଣ କେବଳ ମିଠା ଖାଆନ୍ତି।
ଖେଳାଳି – ମହାଶୟ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ପରେ ମୋର ମନ ପୁରା ଆନନ୍ଦିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ମୁଁ ବି ଆନନ୍ଦିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ସେମାନେ କେବେ ସଫଳତା ପାଇବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ। କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ, ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ। ତେଣୁ, ଆପଣମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବା ଲୋକ। ଆପଣ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏବେ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଇଛି।
ଖେଳାଳି – ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ପୂର୍ବରୁ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଗାଁରେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ପଡ଼େ, ଆପଣ ଭାବିଥାନ୍ତେ ଯେ କଥା ହେବେ କି ନାହିଁ। ଆଜି, ଆପଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛନ୍ତି।
ଖେଳାଳି – ହଁ, ମହାଶୟ। ଆପଣ ଆମ ସହିତ ଏତେ ଭଲ ଭାବରେ କଥା ହେଉଛନ୍ତି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମୁକ୍ତ... ଆହୁରି କଥା ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋର ନିଜର , ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଏପରି କଥା ହେବି।
ଖେଳାଳି – ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମର କ୍ରୀଡ଼ା ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଭଲ କରୁଛନ୍ତି। ଅନେକ ଦଳ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାବେ, ବାଃ, ଆମ ଦେଶ କେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କର କେତେ ସାହସ ଅଛି। ଯେପରି ଆମେ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ୁ।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିପକ୍ଷର ସୁରକ୍ଷା ଜମା ଜବତ ହୁଏ, ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି, ଆପଣ କି ପ୍ରକାରର ଲୋକ, ଆପଣ ତାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଜମା ମଧ୍ୟ ଖାଇଦେଲେ। ଏଥର ଖେଳରେ, ଆପଣମାନେ ୧୦ ଓଭରରେ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ୟାଭିଲିୟନକୁ ଫେରାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ଖେଳାଳି - ମହାଶୟ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ତିନି ଓଭରରେ ଫେରାଇ ପଠାଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ତେବେ, ଆପଣ ଏତେ ନିଷ୍ଠୁରତା କାହିଁକି କରୁଛନ୍ତି? ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ। ତୁମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛ, ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
ଖେଳାଳି - ହଁ, ମହାଶୟ।
ଖେଳାଳି - ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - କେବଳ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ।

Prime Minister's Office
English translation of PM’s interaction with Blind Women’s T20 World Cup Champions
28 NOV 2025 11:44AM by PIB Delhi
Player -- Sir, how did you know she sings?
Prime Minister - It is like that, I take care of all of you.
Player - Sir, I am completely satisfied after talking to you.
Prime Minister - Satisfied.
Prime Minister - You are people who have worked hard. You have created an identity for yourself.
Prime Minister - Does everyone have signature ?
Player - Yes, sir.
Prime Minister - I need to sign this.
Player - Yes, sir.
Prime Minister - Look, Vande Mataram has completed 150 years.
Player - Yes, sir.
Prime Minister - So that's why I wrote Vande Mataram.
Prime Minister - We have heard you sing very well?
Player - Yes, sir. गंगाधरा शंकरा करुणा करा, मामव भवसागर तारका, भो शंभू, शिव शंभू स्वयंभू।
Prime Minister - Wow. So, you obviously know I'm a member of parliament from Kashi, so you remembered Shambhu.
Player – Yes, sir.
Player – Sir, all of us in our team are all-rounder players.
Prime Minister – Well, everyone, so it is like politics. Everyone in politics is an all-rounder. Sometimes this one becomes a minister, sometimes that one becomes an MLA, sometimes an MP.
Prime Minister – Jai Jagannath!
Player – Jai Jagannath. I went to take a photo with Modi sir, and do you sing? He asked suddenly, "How does Sir know?" I didn't know, and I was shocked for a moment.
Prime Minister – Kavya, come first.
Player – Thank you.
Player – Sir, how did you know she sings?
Prime Minister – It is like, I take care of you all.
Player – My father also had a big dream. He used to like him (Prime Minister) a lot. But my father is not here now, but I am thinking that if my father saw it, he would have been very happy.
Prime Minister: This doesn't mean there's only this much to eat, there's more. Let's feed Jammu and Kashmir, who is an all-rounder.
Player: They talk about it all over the village, that you are blind, What do you do? You don't do anything. They talk about it all the time. And our parents listen to them, and they feel a little bad.
Prime Minister: The villagers must have started talking opposite now?
Player: Yes Sir. Yes Sir. It was nice to eat something sweet from their hands for the first time. So, it means those were some very good feelings. I can't say anything. I had a dream, my dream has come true.
Prime Minister: Start, daughter, Deepika. So, don't you like this?
Player: I like it.
Prime Minister: Do you eat sweets only.
Player: Sir, I am completely satisfied after talking to you.
Prime Minister: Completely satisfied.
Prime Minister: Those who work hard and come forward, their hard work never fails. Not just on the playing field, but in life as well. So, you guys are people who have worked hard. You have created an identity for yourself, and now, if you look at it, your self-confidence must have grown a lot.
Player - Yes, sir.
Prime Minister - Earlier, even if you had to talk to a teacher in the village, you would have wondered whether to talk to him or not? Today, you are talking to the Prime Minister.
Player - Yes, sir. You're talking to us so nicely. We are all feeling free... I feel like talking.
Prime Minister - You are one of my own, so I will talk to you like that.
Player - Under his (Prime Minister) leadership, our sport is progressing very well. He is doing very well in every field. Many teams are progressing.
Prime Minister: When I meet you, I too feel, wow, our country is progressing so much, these kids have so much courage. Just like we contest elections.
Player – Yes, Sir.
Prime Minister – So when the opponent's bail is forfeited, their deposit is confiscated, people say, what kind of people are you, you even ate up his bail. This time, you guys sent someone back to the pavilion in 10 overs.
Player – Sir, sent them back in three overs.
Prime Minister – So, why do you people behave so cruelly? Okay, best wishes to everyone. You have brought glory to the country, and this will inspire everyone.
Player – Yes, Sir.
Player – Thank you, Sir.
Prime Minister – And not just the divyang jans, but others will also be inspired.