ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସରେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି
26 NOV 2025 10:01AM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ସହ ସେମାନଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ଦୂରଦର୍ଶିତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି,ଯାହାକି ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସାମୂହିକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦିଗରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି କି, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ସର୍ବଦା ମାନବୀୟ ଗାରିମା, ସମାନତା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ସମ୍ବିଧାନ ନାଜରିକଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେଇ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଉଛି, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ପାଳନ ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଜବୁତ ଓ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥାଏ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି, ଯାହାକି ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ଏକତା ପ୍ରତି ଅବଦାନ ରଖିବ ।
‘ଏକ୍ସ’ର ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି;
“ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସରେ ଆମେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛୁ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ଦୂରଦର୍ଶିତା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଆସୁଛି ।
ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ମାନବୀୟ ଗାରିମା,ସମାନତା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଏହା ଆମକୁ ଅଧିକାର ସହ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ବେଳେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ ମଧ୍ୟ କରାଇଥାଏ,ଯାହାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଆମେ ସର୍ବଦା ଚେଷ୍ଟିତ ଥାଉ । ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା ।”

Prime Minister's Office
On Constitution Day, Prime Minister pays tribute to the framers of India’s Constitution
26 NOV 2025 10:01AM by PIB Delhi
On the occasion of Constitution Day, Prime Minister Shri Narendra Modi paid tribute to the framers of India’s Constitution, acknowledging their vision and foresight that continue to inspire the nation in its collective pursuit of building a Viksit Bharat.
The Prime Minister emphasized that the Constitution of India accords the highest importance to human dignity, equality, and liberty. He noted that while the Constitution empowers citizens with rights, it also reminds them of their duties, which must be fulfilled with sincerity and commitment. These duties, he underlined, form the very foundation of a strong and vibrant democracy.
Reiterating the nation’s resolve, Prime Minister Modi called upon citizens to strengthen Constitutional values through their actions, thereby contributing to the progress and unity of the country.
In a post on X, Shri Modi said:
“On Constitution Day, we pay tribute to the framers of our Constitution. Their vision and foresight continue to motivate us in our pursuit of building a Viksit Bharat.
Our Constitution gives utmost importance to human dignity, equality and liberty. While it empowers us with rights, it also reminds us of our duties as citizens, which we should always try to fulfil. These duties are the foundation of a strong democracy.
Let us reiterate our commitment to strengthening Constitutional values through our actions.”