প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী জোহানেসবার্গতা জি-২০ মীফম শরুক য়াখ্রে
22 NOV 2025 10:08PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জোহানেসবার্গতা খা অফ্রিকাগী রাষ্ট্রপতি সাইরিল রামাফোসানা য়ুম্বু ওইবা জি-২০ লুচিংবশিংগী মীফম শরুক য়াখ্রে। হন্দক্কী অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা জি-২০ মীফমশিং শরুক য়াবা ১২শুবনি। মীফম হৌদোকপা নুমিৎকী সেসন অনিমক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখি। মহাক্না তরাম্না ওকখিবা অমসুং মাইপাক্না মীফম য়ুম্বু ওইবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাষ্ট্রপতি রামাফোসা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
“কনাগুম্বা অমতা চিৎথহৌদবা অপুনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা শেন-থুম চাউখৎপা” হায়রিবা হিরমদা পাংথোকখিবা হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাংলদুনা, খা অফ্রিকানা চিয়ার্মেন ওইবগী মখাদা, স্কিল মাইগ্রেসন, তুরিজম, ফুদ সেকুরিতি, এ.আই, দিজিতেল ইকোনোমি, ইন্নোবেসন অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবগুম্বা ৱাফমশিংদা শিংথানিঙাই ওইবা থবকশিং পায়খৎপদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ন্যু দিল্লি জি-২০ মীফমদা পায়খৎখিবা পুৱারি ওইরবা থবকশিং মফম অসিদা মখা তানা ফগৎহল্লে। অফ্রিকাদা অহানবা ওইনা জি-২০ মীফম পাংথোকপা মতমদা, চাউখৎপগী থোং মান্নদবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বা কা হেন্না মাঙহন-তাকহনবগী খুদোংচাদবশিং কোকহল্লিবা, চাউখৎপগী অনৌবা পেরামিতরশিং য়েংশিনবা মতম ওইরে। লম্বী অদুদি মীওইবগী থবকশিং অমতা ওইনা পুনশিনবনি। মসিনা হায়রিবদি ঐখোয়না মীওইবশিং, খুন্নাই অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী শক্তম অপুনবা অমা ওইনা উগদবনি। মতম অদু খক্তদা চাউখৎপা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মরক্ত পুন্না লৈমিন্নবা ঙমগনি।
মীওই খুদিংমক নুংঙাইনবা অমসুং চাউখৎনবা ভারতকী থবকশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা, জি-২০ গী মখাদা খন্ননবা অনৌবা ৱাখল্লোন তরুক প্রধান মন্ত্রীনা পুখৎখি। মখোয় অদুদি:
* জি-২০ গী মখাদা গ্লোবেল ত্রেদিসনেল নোলেজ রিপোসিতোরি অমা লিংখৎপা। মসিনা তুংগী মীরোলশিংগী কান্ননবা মীওইবা খুন্নাইগী অপুনবা লৌশিং শীজিন্নবা ঙমগনি।
* জি-২০ অফ্রিকা স্কিলস মল্তিপ্লাইয়র অমা শেম্বা: থৌরম অসিনা অফ্রিকাদা নহারোলশিং স্কিল লৈহন্নবা সর্তিফাইদ ত্রেন্নর মিল্লিয়ন অমগী পুল অমা শেম্নবা পান্দম থমগনি। মসিনা মফম অসিগী থবক শুবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি অমসুং মহাদেস অসি মতম শাংনা চাউখৎহনগনি।
* জি-২০ গ্লোবেল হেল্থকিয়ার রেসপোন্স তিম অমা শেম্ব: মসিদা জি-২০ লৈবাক খুদিংমক্তগী অনা-লায়েংগী অখঙ-অহৈশিং য়াওগনি অমসুং মালেমগী মফম অমদা হেক্ত হকশেলগী অৱাবা তারকপদা থেংন্নবদা শীজিন্নগনি।
* জি-২০ সেতেল্লাইত দেতা পার্তনরশিপ অমা লিংখৎপা: থৌরম অসিগী মখাদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা লৌউ-শিংউ, ঙা য়োকপা, দিজাষ্টর মেনেজমেন্ত অমসুং অতোপ্পা থবকশিংগী জি-২০ স্পেস এজেন্সিশিংগী সেতেল্লাইত দেতা ফংহনগনি।
* জি-২০ ক্রিতিকেল মিনরেলস সর্কুলেরিতিগী থবক অমা পায়খৎপা: থবক অসিনা রিসাইক্লিং, অর্বান মাইনিং, সেকেন্দ-লাইফ বেত্তরি প্রোজেকশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা মখলগী ইন্নোবেসন ফগৎহনগনি অমসুং সপ্লাই চেন সেকুরিতি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং চাউখৎনবগী মশা নান্নবা লম্বীশিং শেমগৎকনি।
* দ্রগ তেরর নেক্সস থিংনবা জি-২০ গী থবক অমা পায়খৎপা: মসিনা দ্রগ ললোনবা অমসুং দ্রগ-তেরর ইকোনোমি থুগায়বদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা “অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা মালেম অমা-জি-২০ না দিজাষ্টর রিক্স রিদক্সন; ক্লাইমেত চেঞ্জ; জষ্ট ইনর্জি ত্রান্সিসন; ফুদ সিষ্টেমসদা মতেং পাংবা” হায়বা সেসন অমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে। ভারতনা হৌদোকখিবা দিজাষ্টর রিক্স রিদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ মাঙলোমদা চঙশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি দিজাষ্টর মায়োক্নবা ঙম্নবা থবকশিং অসি মতেং পাংনবা ওইবগী মহুত্ত “চাউখৎ-থৌরাংগী ওইগদবনি” অমসুং মসিগী খুদম ভারতনা লিংখৎপা কোলিএসন ফোর দিজাষ্টর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিংনা ওইরে। চীঞ্জাক ফংহনবা হেনগৎহন্নবা ক্লাইমেত এজেন্দাদা অপুনবগী থবক পায়খৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি। হিরম অসিদা মহাক্না হায়খি মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কায়হন্দবদা মিল্লেতশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারত য়ুম্বু ওইখিবা মতমদা ফুদ সেকুরিতিগী দেক্কান প্রিন্সিপালশিং চৎনখ্রে। অসিগুম্বা থবক অমনা ফুদ সেকুরিতিগী জি-২০ গী লম্বী অমা শেম্নবা য়ুম্ফম ওইগনি। অকক্নবা মতমগী মনুংদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মমল হোংবা শেন্থং অমসুং তেক্নোলোজি ফংহন্নবা চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী ক্লাইমেত এক্সনগী পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি।
মালেমগী লৈঙাক্কী থবকশিংদা গ্লোবেল সাউথকী অকনবা খোঞ্জেল অমা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। হিরম অসিদা মহাক্না হায়খি ন্যু দিল্লি মীফম মনুংদা অফ্রিকান য়ুনিন জি-২০গী লেংদবা মেম্বর অমা ওইখিবা অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিগী অপুনবগী ৱাখল্লোন অসি জি-২০ গী ৱাংমদসু লৈহনগদবনি। সেসন অনিদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোলশিং মফম অসিদা উবা ফংগনি [Session 1; Session 2]

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in G20 Summit in Johannesburg
22 NOV 2025 10:08PM by PIB Delhi
Prime Minister participated today in the G20 Leaders’ Summit hosted by the President of South Africa, H.E. Mr. Cyril Ramaphosa in Johannesburg. This was Prime Minister’s 12th participation in G20 Summits. Prime Minister addressed both the sessions of the opening day of the Summit. He thanked President Ramaphosa for his warm hospitality and for successfully hosting the Summit.
Addressing the Opening Session on "Inclusive and sustainable economic growth leaving no one behind”, Prime Minister appreciated the work done by the group under the South African presidency in the areas of skilled migration, tourism, food security, AI, digital economy, innovation and women empowerment. In the process, he noted that some of the historic decisions taken during the New Delhi Summit have been carried forward. Prime Minister emphasized that it was time to look at new parameters of development, one which addressed imbalance of growth and over exploitation of nature, particularly when the G20 Summit was being held for the first time in Africa. In this context, he noted that the idea of "Integral Humanism” based on India’s civilizational wisdom must be explored. Integral Humanism, he expanded, takes a holistic view of humans, society and nature and that is how harmony between progress and planet could be achieved.
Elaborating India’s approach to growth, development and well-being for all, Prime Minister proposed six ideas for the G20 to consider. They are:
* Creation of a G20 Global Traditional Knowledge Repository: This would harness collective wisdom of humanity for the benefit of future generations.
* Creation of a G20 Africa Skills Multiplier: This program would aim to create a pool of one million certified trainers for skilling the youth in Africa. This would create local capacities and foster long-term development in the continent
* Creation of a G20 Global Healthcare Response Team: This would comprise healthcare experts from each of the G20 countries and could be deployed to deal with global health challenges in any part of the world.
* Establish a G20 Open Satellite Data Partnership: Through this program satellite data of G-20 Space agencies would be made available to developing countries for agriculture, fisheries, disaster management, among other activities.
* Creation of a G20 Critical Minerals Circularity Initiative: This initiative would foster recycling, urban mining, second-life battery projects and innovation of various types, and help in strengthening supply chain security, and develop cleaner pathways of development.
* Creation of a G20 Initiative on Countering the Drug Terror Nexus: This would address drug trafficking and break the drug-terror economy.
Prime Minister also addressed a session on "A Resilient World- G20 Contribution to Disaster Risk Reduction; Climate Change; Just Energy Transition; Food Systems”. He appreciated that the Disaster Risk Reduction Working Group initiated by India is being taken forward. He noted that the approach to disaster resilience should be "development-centric”, rather than "response-centric” as exemplified in the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure set up by India. Prime Minister called for greater collective action on climate agenda to strengthen food security. In this context, he noted the value of millets in promoting nutritional security and environmental sustainability. Highlighting the Deccan Principles on Food Security adopted during India’s presidency, he noted that such an approach should become the basis for creating a G20 roadmap on food security. He also called upon developed countries to meet their climate action commitments on providing affordable finance and technology to developing countries in a time bound manner.
Prime Minister sought greater voice for the Global South in global governance structures. In the context, he noted that the inclusion of the African Union as a permanent member of G20 in New Delhi Summit was a major step forward and this inclusive spirit must also be taken beyond G20. Full remarks of Prime Minister in the two sessions may be seen here [Session 1; Session 2]