ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୟା ରାୟପୁରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ରଜତ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 NOV 2025 7:31PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ମାଈ ଦନ୍ତେଶ୍ୱରୀ କି ଜୟ!
ମା’ ମହାମାୟା କି ଜୟ!
ମା' ବମ୍ଳେଶ୍ୱରୀ କି ଜୟ!
ଛତିଶଗଡ଼ ମହତାରୀ କି ଜୟ!
ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜ୍ୟପାଳ, ରାମେନ ଡେକା ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସାଥି ଜୁଏଲ ଓରାମ ଜୀ, ଦୁର୍ଗା ଦାସ ଉଇକେ ଜୀ ଏବଂ ତୋଖାନ ସାହୁ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରମଣ ସିଂହ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅରୁଣ ସାହୁ ଜୀ, ବିଜୟ ଶର୍ମା ଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋର ପ୍ରିୟ, ଛତିଶଗଡ଼ର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଛତିଶଗଡ଼ର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ, ମାଆମାନଙ୍କୁ ହାତ ଯୋଡ଼ି ଜୟ ଜୋହର!
ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ହେବାର 25 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ରାଜ୍ୟର ମୋର ଛତିଶଗଡିଆ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠନର ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଭାବେ ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠନ ହେବା ପୂର୍ବର ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଦେଖିଛି, ଏବଂ ସେବେଠାରୁ ମୁଁ ଏହାର 25 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ମଧ୍ୟ ରହିଆସିଛି। ତେଣୁ, ଏହି ଗୌରବମୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଅନୁଭବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ 25 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପୂରଣ କରିଛୁ। 25 ବର୍ଷର ଏକ ଅଧ୍ୟାୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟର, ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛୁ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବେ କି? କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏହା କରିବେ କି? ହଁ? ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ, ଫ୍ଲାସଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ, କାରଣ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ସୂର୍ଯ୍ୟଦୋୟ ହୋଇସାରିଛି! ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଫ୍ଲାସଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଏହାକୁ ସବୁଆଡ଼େ ଦେଖିପାରୁଛି। ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଉଦୟ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ଆଲୋକ ଦେଖିପାରୁଛି। ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଆଲୋକ ଆପଣଙ୍କ ଭାଗ୍ୟକୁ ଗଢି ତୋଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଛତିଶଗଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମଧ୍ୟ ନେଇଥିଲେ ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗତ 25 ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ମୋ ମୁଣ୍ଡ ଗର୍ବରେ ଉପରକୁ ଉଠି ଯାଇଥାଏ। ଛତିଶଗଡ଼ର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। 25 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ବୀଜ ବୁଣାଯାଇଥିଲା, ତାହା ଏବେ ବିକାଶର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଛତିଶଗଡ଼ ଆଜି ବିକାଶ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ନୂତନ ମନ୍ଦିର, ନୂତନ ବିଧାନସଭା ଭବନ ମିଳିଛି। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଏବଂ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ପ୍ରାୟ 14 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ବିକାଶର ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
2000 ମସିହା ପରଠାରୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପିଢ଼ି ବଦଳି ଯାଇଛି । ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ନୂଆ ଯୁବା ପିଢ଼ି ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ 2000 ମସିହା ପୂର୍ବର ସେହି ପୁରୁଣା ଦିନ ଦେଖିନାହାନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ରାସ୍ତାର ଚିହ୍ନ-ବର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ 40,000 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ। ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ନୂଆ ନୂଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବେ ଛତିଶଗଡ଼ର ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ରାୟପୁରରୁ ବିଳାସପୁର ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଘଣ୍ଟା ଲାଗି ଯାଉଥିଲା। ଏବେ ସେହି ସମୟକୁ ଅଧା କରିଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂଆ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ରାଜପଥ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସହିତ ଛତିଶଗଡ଼ର ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଛତିଶଗଡ଼ର ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ରାୟପୁର, ବିଳାସପୁର ଏବଂ ଜଗଦଲପୁର ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସେବା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ। ଏକଦା ଛତିଶଗଡ଼ କେବଳ କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଏକ ଶିଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଭୂମିକାରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି, ସେଥିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଶ୍ରେୟ ଡ. ରମଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ଯାଉଛି। ସେତେବେଳେ ସେ ଛତିଶଗଡ ନେତୃତ୍ଵ ନେଇଥିଲେ, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ସେ ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନେକ ଆହ୍ଵାନ ଥିଲା, ବିଧାନସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ନିଜର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଛତିଶଗଡ଼ର ବିକାଶକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ଜିପ୍ ଦେଇ ବାହାରୁ ଥିଲି, ମୁଁ ଅନେକ ପରିଚିତ ଚେହେରା ଦେଖିଥିଲି, ଏବଂ ମୋର ହୃଦୟ ଖୁସିରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା| ବୋଧହୁଏ ଏହି ମାଟିରେ ଏପରି କୌଣସି ଅଂଶ ନାହିଁ, ଯାହା ମୁଁ ଦେଖିନାହିଁ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି। ମୁଁ ଜାଣିଛି, ଜଣେ ଗରିବ ଲୋକର ଚିନ୍ତା କ’ଣ ଥାଏ, ଗରିବଙ୍କର ଏବଂ ଅସହାୟତା କ’ଣ ଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଥିଲି। ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଔଷଧ, ଗରିବଙ୍କ ଜୀବିକା, ଗରିବଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା , ଏହା ଆମ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମ ଛତିଶଗଡ଼ରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା, ଆଜି ରାଜ୍ୟରେ 14ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ରହିଛି, ରାୟପୁରରେ ଆମର ଏକ ଏମ୍ସ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ମୋର ଏବେ ବି ମନେ ଅଛି, ସାରା ଦେଶରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଛତିଶଗଡ଼ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସାଢେ ପାଞ୍ଚ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ବସ୍ତି ଏବଂ କଚ୍ଚା ଘରେ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରାୟତଃ ନିରାଶା ଆଣିଥାଏ, ସେଥିପାଇଁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ନ ଥାଏ | ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ବିଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ 4 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଏବେ ଆମେ ଆହୁରି ତିନି କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିନ ଛତିଶଗଡ଼ର ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ନିଜ ନୂଆ ଘରେ ଗୃହ- ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ପାଖାପାଖି ତିନି ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ 1200 କୋଟି ଟଙ୍କାର କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ର ବିଜେପି ସରକାର ଗରିବଙ୍କୁ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ କେତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। କେବଳ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସାତ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାୟୀ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପଛରେ ଥାଏ ପରିବାରର ସ୍ୱପ୍ନ, ପରିବାରର ସୁଖ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରଗୁଡିକୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଛତିଶଗଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ , ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ବିଦ୍ୟୁତ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯେଉଁଠି କେବେ ବିଜୁଳି ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଆଜି ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର କିମ୍ବା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଏକ ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ବଡ ସ୍ବପ୍ନ ଥିଲା | ଯଦି ଗୋଟିଏ ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍ ମିଳେ, ତେବେ ଅନ୍ୟମାନେ ଦୂରରୁ ଚାହିଁ କହିବେ, "ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜଣେ ଧନୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଘର ଥିବ । ଏହା କେବେ ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ? "ମୋ ପାଇଁ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସହ ଲଢ଼ୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ମୋର ନିଜସ୍ୱ ପରିବାର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲି। ଆଜି ସମଗ୍ର ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଉ ଏବେ ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଯେପରି ପାଇପ୍ ଜରିଆରେ ରୋଷେଇ ଘରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ, ସେହିଭଳି ପାଇପଲାଇନ୍ ଜରିଆରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଗ୍ୟାସ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଆଜି ନାଗପୁର-ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି । ଏହା ସେହି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଅଟେ, ଯାହାର ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ରହିଛି । ଯାହା ଭାରତର 'ବିରାସତ’ (ଐତିହ୍ୟ) ଏବଂ ‘ବିକାଶ’ (ପ୍ରଗତି) ରେ ବହୁତ ବଡ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥାଏ। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ କିମ୍ବା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ 'ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ’ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିବା ହେଉ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଯୋଗଦାନକୁ ସର୍ବଦା ଗର୍ବର ସହ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ ଆଜି ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଆଜି ଦେଶକୁ, ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମିଳିଛି। ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ 150 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଂଘର୍ଷର ଇତିହାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଉପସ୍ଥାପନ କରେ। ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ କିପରି ସ୍ଵାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ତାହା ଏଥିରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଧରତି ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଆଲୋକ ଆଣୁଛି। ଏହା ପାଖାପାଖି ଅଶି ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଯୋଜନା ରହିଛି । ଅଶି ହଜାର କୋଟି ! ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ପରଠାରୁ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର କାର୍ଯ୍ୟ କେବେ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ସେହିଭଳି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ପଛୁଆ ଜନଜାତିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜାତୀୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ପିଏମ-ଜନମନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏହି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ହଜାର ହଜାର ବସ୍ତିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନେ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦରୁ ଉନ୍ନତ ଆୟର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବନ-ଧନ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ଆମେ ତେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ପାଇଁ କ୍ରୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି କରିଛୁ, ଏବଂ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ତେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ସଂଗ୍ରହକାରୀମାନେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆମର ଛତିଶଗଡ଼ ନକ୍ସଲବାଦ-ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ ହେଉଛି। ନକ୍ସଲବାଦ କାରଣରୁ ଆପଣ 50-50 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାହା କିଛି ସହିଥିଲେ, ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଥିଲା। ଆଜି ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ବିଧାନର ପୁସ୍ତକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ନାମରେ କୁମ୍ଭୀର କାନ୍ଦଣା କରି ଲୁହ ବୁହାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆପଣଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅନ୍ୟାୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଓବାଦୀ - ଆତଙ୍କବାଦ କାରଣରୁ, ଛତିଶଗଡ଼ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସଡ଼କରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା। ପିଲାମାନେ ସ୍କୁଲ ଯାଇପାରୁ ନ ଥିଲେ, ରୋଗୀମାନେ ଡାକ୍ତରଖାନା ପାଇପାରୁ ନ ଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁଠି ଏସବୁ ଥିଲା, ସେଠାରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହେଉଥିଲା। ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କୋଠରୀରେ ଜୀବନ ଉପଭୋଗ କରୁଥିବାବେଳେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡିଦେଉଥିଲେ|
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦି ନିଜର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହିଂସାର ଏହି ଖେଳରେ ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଛାଡି ପାରିବେ ନାହିଁ। ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାନ୍ଦୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଛାଡ଼ି ପାରିଲି ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ 2014ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତକୁ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ଆଉ ଆଜି ଦେଶ ଏହାର ପରିଣାମ ଦେଖୁଛି। ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଦେଶର ପ୍ରାୟ 125ଟି ଜିଲ୍ଲା, ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା ଆଜି, ସେହି 125ଟି ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ତିନୋଟି ଜିଲ୍ଲା ବଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ମାଓବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଅଳ୍ପ-ବହୁତ କିଛି ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖାଇବାକୁ ମିଳୁଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀକୁ ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ, ସେହି ଦିନ ଆଉ ଦୂର ନୁହେଁ , ଯେତେବେଳେ ଆମର ଛତିଶଗଡ଼, ଆମର ଭାରତ, ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠିକାର ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଯେଉଁ ସାଥି, ହିଂସାର ପଥରେ ବାହାରି ପଡିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, 20ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲ କାଂକେରର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରିଥିଲେ। ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଅକ୍ଟୋବର 17 ରେ, 200 ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲ ବସ୍ତରରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ। କେବଳ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଜଡ଼ିତ ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏକଦା ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ, କୋଟି-କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପୁରସ୍କାର ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ସେମାନେ ବନ୍ଧୁକ ଛାଡି, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଛାଡି ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦର ସମାପ୍ତି, ଯାହା ଏକଦା ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲା, ତାହାକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିଦେଇଛି। ଏକଦା ବୋମା ଏବଂ ବନ୍ଧୁକ ଭୟ ଦ୍ୱାରା କବଳିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି| ବିଜାପୁରର ଚିଲକାପଲ୍ଲୀ ଗ୍ରାମରେ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅବୁଝାମାଡ ରେକାୱାୟା ଗ୍ରାମରେ ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଉ ଏକଦା ଆତଙ୍କବାଦର ଗଡ଼ ଭାବେ ପରିଚିତ ଥିବା ପୁବର୍ତି ଗାଁ ଏବେ ବିକାଶର ଏକ ତରଙ୍ଗ ଦେଖୁଛି,ଯେଉଁଠି ଦିନେ ଲାଲ ପତାକା ଉଡ଼ୁଥିଲା, ଆଜି ଗର୍ବର ସହ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡୁଛି। ଏବେ ବସ୍ତର ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ କୌଣସି ଭୟ ନାହିଁ, ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ରହିଛି। ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡୁମ ଏବଂ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭଳି ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଯଦି ନକ୍ସାଲବାଦର ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ 25 ବର୍ଷରେ ଏତେ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବା, ତେବେ ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମାପ୍ତ କରିବା ପରେ, ଆମର ଗତି ଆହୁରି ଅଧିକ ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ଛତିଶଗଡ଼ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମକୁ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ। ଏଥି ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେବା ଜରୁରୀ। ଛତିଶଗଡ଼ର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏଥର, ଏହି ଯୁଗ ଆପଣଙ୍କର। ଏପରି କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନାହିଁ, ଯାହାକୁ ଆପଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପରେ, ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବେ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଛତିଶଗଡ଼କୁ ଆଗକୁ ନେବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବା। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ କରିବା ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ର ସହିତ, ଆପଣଙ୍କର ଦୁଇ ହାତ ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ବହୁତ -ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech in Chhattisgarh Rajat Mahotsav at Nava Raipur
01 NOV 2025 7:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Mai Danteshwari ki Jai!
Maa Mahamaya ki Jai!
Maa Bamleshwari ki Jai!
Chhattisgarh Mahatari ki Jai!
Honourable Governor of Chhattisgarh, Ramen Deka ji, the popular and dynamic Chief Minister of the state, Vishnu Deo Sai ji, my senior colleagues in the Union Cabinet, Jual Oram ji, Durga Das Uikey ji and Tokhan Sahu ji, Speaker of the State Assembly, Raman Singh ji, Deputy Chief Ministers Arun Sao ji and Vijay Sharma ji, ministers, public representatives, and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers from every corner of Chhattisgarh,
Jai Johar to all my brothers and sisters of Chhattisgarh, the children, the elders and the mothers with folded hands!
Today, Chhattisgarh has completed 25 years since its formation. On this momentous occasion, I extend my heartiest congratulations and best wishes to all the people of Chhattisgarh.
Brothers and sisters,
It is a matter of great privilege for me to participate in the Silver Jubilee celebrations of Chhattisgarh’s formation along with my brothers and sisters of this state. You all know very well that I have witnessed the period before the formation of Chhattisgarh as a Bharatiya Janata Party worker, and I have also been a witness to its 25-year journey since then. Therefore, being a part of this glorious moment is an amazing feeling.
Friends,
We have completed a journey of 25 years. A chapter of 25 years has concluded, and today, we are witnessing the sunrise of the next 25 years, a new era. Will you all do one thing for me? Tell me, will you do it? Yes? Take out your mobile phones, switch on the flashlight, because the dawn of the next 25 years has begun! Switch on the flashlight of every mobile phone in your hands. I can see it everywhere. The sun of new dreams is rising in your hands. I can see the light of new resolutions in your palms. The light that is linked to your hard work will shape your destiny.
Friends,
Twenty-five years ago, Atal ji’s government entrusted you with the Chhattisgarh of your dream. Along with that, he had also taken a pledge that Chhattisgarh would reach new heights of development. Today, when I look back at this journey of 25 years, my head swells with pride. All my brothers and sisters of Chhattisgarh have together achieved remarkable progress. The seed that was sown 25 years ago has now grown into a mighty tree of development. Chhattisgarh today is moving ahead on the path of growth with great speed. Even today, Chhattisgarh has received a new temple of democracy, the new Assembly building. Before coming here, I also had the opportunity to inaugurate the Tribal Museum. And from this very stage, development projects worth about 14,000 crore rupees have been either inaugurated or had their foundation stones laid. I heartily congratulate all of you for all these achievements.
Friends,
An entire generation has changed since 2000. Today, there is a new generation of youth here who have not seen the days before 2000. When Chhattisgarh was formed, it was difficult to reach villages. Many villages didn’t even have traces of roads at that time. But today, Chhattisgarh’s villages are connected by a road network spanning 40,000 kilometres. In the past eleven years, there has been unprecedented expansion of National Highways in the state. New expressways are now emerging as symbols of Chhattisgarh’s pride. Earlier, travelling from Raipur to Bilaspur used to take many hours. Now that time has been reduced to half. And even today, a new four-lane highway has been launched. This highway will further enhance Chhattisgarh’s connectivity with Jharkhand.
Friends,
Chhattisgarh’s rail and air connectivity have also been significantly improved. Today, Vande Bharat trains run in the state. Cities like Raipur, Bilaspur, and Jagdalpur are now connected by direct flights. Once upon a time, Chhattisgarh was known only for the export of raw materials, but today it is emerging in a new role as an industrial state.
Friends,
I commend every Chief Minister and every government that has contributed for all that Chhattisgarh has achieved in the past 25 years. However, a special credit goes to Dr. Raman Singh ji, who led Chhattisgarh during a period full of challenges. I am glad that today he continues to offer his guidance as Speaker of the Assembly, and Vishnu Deo Sai ji’s government is taking Chhattisgarh’s development forward at great speed.
Friends,
You all know me very well. Even today, as I was passing by in my jeep, I saw many familiar faces and my heart was filled with deep satisfaction. Perhaps there is hardly any part of this land that I haven’t visited, and that is why you all know me so well.
Friends,
I have seen poverty up close. I know what a poor person’s worries and helplessness feel like. That is why, when the nation gave me the opportunity to serve, I placed the welfare of the poor at the centre of our work. For the poor person’s medicine, livelihood, education, and irrigation needs, our government has focused its full attention. Let me give you an example.
Friends,
Twenty-five years ago, our Chhattisgarh had only one medical college. Today, there are 14 medical colleges in the state. We also have an AIIMS in Raipur. I still remember the Ayushman Arogya Mandir campaign across the country began right here in Chhattisgarh. Today, there are more than 5,500 Ayushman Arogya Mandirs operating in the state.
Friends,
Our constant effort is to ensure a life of dignity for the poor. The life of the poor in slums and kutcha houses often brings despair and hopelessness, it takes away their courage to fight poverty. That is why our government took a pledge to provide every poor person with a permanent home. In the past eleven years, four crore poor families across the country have received pucca houses. Now, we are moving forward with a pledge to build three crore more new homes. Even today, on this very day, over 3.5 lakh families in Chhattisgarh are entering their new homes. About three lakh families have also received an instalment of 1,200 crore rupees.
Friends,
This shows how seriously the BJP government of Chhattisgarh is working to provide housing for the poor. In just the last one year alone, seven lakh permanent houses have been built in our Chhattisgarh. And these are not just numbers. Behind every house is a family’s dream, a family’s happiness. I extend my heartiest congratulations to all the beneficiary families.
Friends,
Our government is continuously working to make life easier for the people of Chhattisgarh and to reduce the hardships in your daily lives. Today, electricity has reached every village in Chhattisgarh. Where once electricity was a dream, today even the Internet has reached those areas. There was a time when a cooking gas cylinder or an LPG connection was a distant dream for an ordinary family. If one household received a gas cylinder, others would look from afar and say, “That must be a rich man’s house. When will it reach ours?” To me, every household fighting poverty is my own family and that is why I ensured that Ujjwala gas cylinders reached their homes. Today, gas connections have reached the homes of the poor, the Dalits, the backward classes, and the tribal families across Chhattisgarh. And now, our next goal is that just as water reaches the kitchen through a pipe, affordable gas too should be supplied through pipelines. Today, the Nagpur–Jharsuguda gas pipeline has been dedicated to the nation. I extend my congratulations to the people of Chhattisgarh for this important project.
Friends,
Chhattisgarh is home to a large tribal population, a community with a glorious history that has made an immense contribution to Bharat’s ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (progress). We are continuously working so that the entire country and the world recognize the contributions of our tribal communities. Whether it is the creation of museums dedicated to tribal freedom fighters across the country, or the declaration of Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day), our effort has been to ensure that the contribution of the tribal society is celebrated with pride forever.
Friends,
We have taken another major step today in this direction. The nation has now received the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Freedom Fighters Museum. This museum presents the struggles of the tribal community spanning over 150 years before the country’s independence. It depicts in detail how our tribal freedom fighters fought for the nation’s freedom. I am confident that this museum will continue to inspire future generations for years to come.
Friends,
On one hand, our government is protecting tribal heritage, and on the other, giving equal emphasis to the development and welfare of tribal communities. The Dharati Aba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is bringing a new light of development to thousands of tribal villages across the country. This is a scheme worth roughly 80,000 crore rupees. Eighty thousand crore! Such large-scale work in tribal areas has never been done since independent Bharat. Likewise, for the first time a dedicated national scheme has been created for the development of the most backward tribes. Under the PM-JANMAN programme, development works are underway in thousands of hamlets of these backward tribal communities.
Friends,
For generations, tribal communities have gathered forest produce to live. It is our government that created Van-Dhan centres to provide better income opportunities from forest produce. We improved procurement arrangements for tendu leaves, and today tendu-leaf collectors in Chhattisgarh are getting much better prices than before.
Friends,
I am also very happy today that our Chhattisgarh is being freed from the shackles of Naxal-Maoist terrorism. What you endured for 50–55 years because of Naxalism was painful. Those who now display the Constitution’s book, who shed crocodile tears in the name of social justice perpetuated injustice against you for decades for political self-interest.
Friends,
Tribal areas of Chhattisgarh were long deprived of roads because of Maoist terrorism. Children could not go to school, the sick could not get hospitals, and wherever these existed, bombs would be exploded. Doctors and teachers were killed, and for decades those who governed the country left you to fend for yourselves while they enjoyed life in air-conditioned rooms.
Friends,
Modi could not abandon his tribal brothers and sisters to be destroyed by this cycle of violence. I could not leave millions of mothers and sisters weeping for their children. That is why, when you gave us an opportunity in 2014, we resolved to liberate Bharat from Maoist terrorism. And today the country is seeing the results. Eleven years ago, about 125 districts of the country were affected by Maoist terrorism; today, out of those 125 districts, only three remain where Maoist activity still tries to show some presence. But I give the nation my guarantee that the day is not far when our Chhattisgarh, our Bharat, every corner of this country will be completely free of Maoist terrorism.
Friends,
Those who had once taken the path of violence in Chhattisgarh are now rapidly laying down their arms. Just a few days ago, more than 20 Naxalites returned to the mainstream in Kanker. Earlier, on 17th October, over 200 Naxalites surrendered in Bastar. In the past few months alone, dozens of people associated with Maoist terrorism across the country have given up their weapons and many of them once carried bounties worth lakhs and even crores of rupees. Now, they have abandoned their guns and violence and embraced the Constitution.
Friends,
The end of Maoist terrorism has turned what once seemed impossible into a reality. Places once gripped by the fear of bombs and guns have completely transformed. Electricity has reached for the first time in seven decades in Chilkepally village of Bijapur. Construction of a school has started for the first time since independence in Rekawaya village of Abujhmad. And Puvarti village, once known as a stronghold of terror, is now witnessing a wave of development. Where once the red flag flew, today the Tricolour flutters proudly. Now, in regions like Bastar, there is no fear, there is an atmosphere of celebration. Festivals like Bastar Pandum and Bastar Olympics are being organized.
Friends,
Just imagine if, despite the challenge of Naxalism, we have progressed this much in 25 years, then after completely eliminating this challenge, how much faster we will advance!
Friends,
The coming years are very important for Chhattisgarh. To build a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), it is essential that Chhattisgarh too becomes developed. To the youth of Chhattisgarh, I say that this time, this era, belongs to you. There is no goal you cannot achieve. I assure you and this is Modi’s guarantee that in every step you take, in every resolve you make, Modi stands with you. Together, we will take Chhattisgarh forward, and we will take the country forward. With this belief, once again, I extend my heartfelt congratulations to every brother and sister of Chhattisgarh. Thank you very much and now, with full strength, raise both your hands and say with me: Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Thank you very much!