Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech in Chhattisgarh Rajat Mahotsav at Nava Raipur
01 NOV 2025 7:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Mai Danteshwari ki Jai!
Maa Mahamaya ki Jai!
Maa Bamleshwari ki Jai!
Chhattisgarh Mahatari ki Jai!
Honourable Governor of Chhattisgarh, Ramen Deka ji, the popular and dynamic Chief Minister of the state, Vishnu Deo Sai ji, my senior colleagues in the Union Cabinet, Jual Oram ji, Durga Das Uikey ji and Tokhan Sahu ji, Speaker of the State Assembly, Raman Singh ji, Deputy Chief Ministers Arun Sao ji and Vijay Sharma ji, ministers, public representatives, and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers from every corner of Chhattisgarh,
Jai Johar to all my brothers and sisters of Chhattisgarh, the children, the elders and the mothers with folded hands!
Today, Chhattisgarh has completed 25 years since its formation. On this momentous occasion, I extend my heartiest congratulations and best wishes to all the people of Chhattisgarh.
Brothers and sisters,
It is a matter of great privilege for me to participate in the Silver Jubilee celebrations of Chhattisgarh’s formation along with my brothers and sisters of this state. You all know very well that I have witnessed the period before the formation of Chhattisgarh as a Bharatiya Janata Party worker, and I have also been a witness to its 25-year journey since then. Therefore, being a part of this glorious moment is an amazing feeling.
Friends,
We have completed a journey of 25 years. A chapter of 25 years has concluded, and today, we are witnessing the sunrise of the next 25 years, a new era. Will you all do one thing for me? Tell me, will you do it? Yes? Take out your mobile phones, switch on the flashlight, because the dawn of the next 25 years has begun! Switch on the flashlight of every mobile phone in your hands. I can see it everywhere. The sun of new dreams is rising in your hands. I can see the light of new resolutions in your palms. The light that is linked to your hard work will shape your destiny.
Friends,
Twenty-five years ago, Atal ji’s government entrusted you with the Chhattisgarh of your dream. Along with that, he had also taken a pledge that Chhattisgarh would reach new heights of development. Today, when I look back at this journey of 25 years, my head swells with pride. All my brothers and sisters of Chhattisgarh have together achieved remarkable progress. The seed that was sown 25 years ago has now grown into a mighty tree of development. Chhattisgarh today is moving ahead on the path of growth with great speed. Even today, Chhattisgarh has received a new temple of democracy, the new Assembly building. Before coming here, I also had the opportunity to inaugurate the Tribal Museum. And from this very stage, development projects worth about 14,000 crore rupees have been either inaugurated or had their foundation stones laid. I heartily congratulate all of you for all these achievements.
Friends,
An entire generation has changed since 2000. Today, there is a new generation of youth here who have not seen the days before 2000. When Chhattisgarh was formed, it was difficult to reach villages. Many villages didn’t even have traces of roads at that time. But today, Chhattisgarh’s villages are connected by a road network spanning 40,000 kilometres. In the past eleven years, there has been unprecedented expansion of National Highways in the state. New expressways are now emerging as symbols of Chhattisgarh’s pride. Earlier, travelling from Raipur to Bilaspur used to take many hours. Now that time has been reduced to half. And even today, a new four-lane highway has been launched. This highway will further enhance Chhattisgarh’s connectivity with Jharkhand.
Friends,
Chhattisgarh’s rail and air connectivity have also been significantly improved. Today, Vande Bharat trains run in the state. Cities like Raipur, Bilaspur, and Jagdalpur are now connected by direct flights. Once upon a time, Chhattisgarh was known only for the export of raw materials, but today it is emerging in a new role as an industrial state.
Friends,
I commend every Chief Minister and every government that has contributed for all that Chhattisgarh has achieved in the past 25 years. However, a special credit goes to Dr. Raman Singh ji, who led Chhattisgarh during a period full of challenges. I am glad that today he continues to offer his guidance as Speaker of the Assembly, and Vishnu Deo Sai ji’s government is taking Chhattisgarh’s development forward at great speed.
Friends,
You all know me very well. Even today, as I was passing by in my jeep, I saw many familiar faces and my heart was filled with deep satisfaction. Perhaps there is hardly any part of this land that I haven’t visited, and that is why you all know me so well.
Friends,
I have seen poverty up close. I know what a poor person’s worries and helplessness feel like. That is why, when the nation gave me the opportunity to serve, I placed the welfare of the poor at the centre of our work. For the poor person’s medicine, livelihood, education, and irrigation needs, our government has focused its full attention. Let me give you an example.
Friends,
Twenty-five years ago, our Chhattisgarh had only one medical college. Today, there are 14 medical colleges in the state. We also have an AIIMS in Raipur. I still remember the Ayushman Arogya Mandir campaign across the country began right here in Chhattisgarh. Today, there are more than 5,500 Ayushman Arogya Mandirs operating in the state.
Friends,
Our constant effort is to ensure a life of dignity for the poor. The life of the poor in slums and kutcha houses often brings despair and hopelessness, it takes away their courage to fight poverty. That is why our government took a pledge to provide every poor person with a permanent home. In the past eleven years, four crore poor families across the country have received pucca houses. Now, we are moving forward with a pledge to build three crore more new homes. Even today, on this very day, over 3.5 lakh families in Chhattisgarh are entering their new homes. About three lakh families have also received an instalment of 1,200 crore rupees.
Friends,
This shows how seriously the BJP government of Chhattisgarh is working to provide housing for the poor. In just the last one year alone, seven lakh permanent houses have been built in our Chhattisgarh. And these are not just numbers. Behind every house is a family’s dream, a family’s happiness. I extend my heartiest congratulations to all the beneficiary families.
Friends,
Our government is continuously working to make life easier for the people of Chhattisgarh and to reduce the hardships in your daily lives. Today, electricity has reached every village in Chhattisgarh. Where once electricity was a dream, today even the Internet has reached those areas. There was a time when a cooking gas cylinder or an LPG connection was a distant dream for an ordinary family. If one household received a gas cylinder, others would look from afar and say, “That must be a rich man’s house. When will it reach ours?” To me, every household fighting poverty is my own family and that is why I ensured that Ujjwala gas cylinders reached their homes. Today, gas connections have reached the homes of the poor, the Dalits, the backward classes, and the tribal families across Chhattisgarh. And now, our next goal is that just as water reaches the kitchen through a pipe, affordable gas too should be supplied through pipelines. Today, the Nagpur–Jharsuguda gas pipeline has been dedicated to the nation. I extend my congratulations to the people of Chhattisgarh for this important project.
Friends,
Chhattisgarh is home to a large tribal population, a community with a glorious history that has made an immense contribution to Bharat’s ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (progress). We are continuously working so that the entire country and the world recognize the contributions of our tribal communities. Whether it is the creation of museums dedicated to tribal freedom fighters across the country, or the declaration of Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day), our effort has been to ensure that the contribution of the tribal society is celebrated with pride forever.
Friends,
We have taken another major step today in this direction. The nation has now received the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Freedom Fighters Museum. This museum presents the struggles of the tribal community spanning over 150 years before the country’s independence. It depicts in detail how our tribal freedom fighters fought for the nation’s freedom. I am confident that this museum will continue to inspire future generations for years to come.
Friends,
On one hand, our government is protecting tribal heritage, and on the other, giving equal emphasis to the development and welfare of tribal communities. The Dharati Aba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan is bringing a new light of development to thousands of tribal villages across the country. This is a scheme worth roughly 80,000 crore rupees. Eighty thousand crore! Such large-scale work in tribal areas has never been done since independent Bharat. Likewise, for the first time a dedicated national scheme has been created for the development of the most backward tribes. Under the PM-JANMAN programme, development works are underway in thousands of hamlets of these backward tribal communities.
Friends,
For generations, tribal communities have gathered forest produce to live. It is our government that created Van-Dhan centres to provide better income opportunities from forest produce. We improved procurement arrangements for tendu leaves, and today tendu-leaf collectors in Chhattisgarh are getting much better prices than before.
Friends,
I am also very happy today that our Chhattisgarh is being freed from the shackles of Naxal-Maoist terrorism. What you endured for 50–55 years because of Naxalism was painful. Those who now display the Constitution’s book, who shed crocodile tears in the name of social justice perpetuated injustice against you for decades for political self-interest.
Friends,
Tribal areas of Chhattisgarh were long deprived of roads because of Maoist terrorism. Children could not go to school, the sick could not get hospitals, and wherever these existed, bombs would be exploded. Doctors and teachers were killed, and for decades those who governed the country left you to fend for yourselves while they enjoyed life in air-conditioned rooms.
Friends,
Modi could not abandon his tribal brothers and sisters to be destroyed by this cycle of violence. I could not leave millions of mothers and sisters weeping for their children. That is why, when you gave us an opportunity in 2014, we resolved to liberate Bharat from Maoist terrorism. And today the country is seeing the results. Eleven years ago, about 125 districts of the country were affected by Maoist terrorism; today, out of those 125 districts, only three remain where Maoist activity still tries to show some presence. But I give the nation my guarantee that the day is not far when our Chhattisgarh, our Bharat, every corner of this country will be completely free of Maoist terrorism.
Friends,
Those who had once taken the path of violence in Chhattisgarh are now rapidly laying down their arms. Just a few days ago, more than 20 Naxalites returned to the mainstream in Kanker. Earlier, on 17th October, over 200 Naxalites surrendered in Bastar. In the past few months alone, dozens of people associated with Maoist terrorism across the country have given up their weapons and many of them once carried bounties worth lakhs and even crores of rupees. Now, they have abandoned their guns and violence and embraced the Constitution.
Friends,
The end of Maoist terrorism has turned what once seemed impossible into a reality. Places once gripped by the fear of bombs and guns have completely transformed. Electricity has reached for the first time in seven decades in Chilkepally village of Bijapur. Construction of a school has started for the first time since independence in Rekawaya village of Abujhmad. And Puvarti village, once known as a stronghold of terror, is now witnessing a wave of development. Where once the red flag flew, today the Tricolour flutters proudly. Now, in regions like Bastar, there is no fear, there is an atmosphere of celebration. Festivals like Bastar Pandum and Bastar Olympics are being organized.
Friends,
Just imagine if, despite the challenge of Naxalism, we have progressed this much in 25 years, then after completely eliminating this challenge, how much faster we will advance!
Friends,
The coming years are very important for Chhattisgarh. To build a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), it is essential that Chhattisgarh too becomes developed. To the youth of Chhattisgarh, I say that this time, this era, belongs to you. There is no goal you cannot achieve. I assure you and this is Modi’s guarantee that in every step you take, in every resolve you make, Modi stands with you. Together, we will take Chhattisgarh forward, and we will take the country forward. With this belief, once again, I extend my heartfelt congratulations to every brother and sister of Chhattisgarh. Thank you very much and now, with full strength, raise both your hands and say with me: Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবা রাইপুরদা পাংথোকপা ছত্তিসগর রজত মহোৎসবতা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 NOV 2025 7:31PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
মাই দন্তেশ্বরীনা য়াইফরে!
মা মহামায়ানা য়াইফরে!
মা বম্লেশ্বরীনা য়াইফরে!
ছত্তিসগর মহতারীনা য়াইফরে!
ছত্তিসগরগী রাজ্যপাল রমেন দেকাজী, রাজ্য অসিগী মীয়ামনা পাম্নরবা অমসুং থৌনা ফরবা মুখ্য মন্ত্রী বিষ্ণু দেব সাইজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ জুয়েল ওরাওনজী, দুরগা দাস উইকেজী, তোখান সাহুজী, রাজ্য বিধান সভাগী স্পিকর রমন সিংহজী, উপ মুখ্য মন্ত্রী অরুন সাহুজী, বিজয় শর্মজী, মফম অসিদা লৈরিবা মন্ত্রীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং ছত্তিসগরগী কাচিন কোয়াদগী লাকপা মশিং য়াম্লবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং,
ছত্তিসগর কে জম্মো ভাই-বহিনী, লরকা, সিয়ান, মহতারী মন লা দুনো হাথ জোরকে জয় জোহার!
আজ ছত্তিসগর রাজ অপন গথন কে 25 বছর পুরা করিস হৈ। এ মত্তকা ম জম্মো ছত্তিসরিয়া মন ল গারা-গারা বধাই অউ সুভকামনা
ইচিল-ইনাওশিং,
ছত্তিসগরগী সিলভর জুবিলীগী থৌরম অসিদা ঐহাক্কী ছত্তিসগরগী ইচিল-ইনাওশিংগা লোয়ননা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐহাক্কীদমক য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ময়াম পুম্নমক্না খংবগুম্না, ভারত জনতা পার্তীগী থৌমী অমা ওইনা, ঐহাক্না ছত্তিসগর শেমদ্রিঙৈগী মতম অমসুং হৌখিবা চহি 25 গী খোঙচৎ অদু উখি। মরম অদুনা, মসিগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অসিদা শরুক য়াবা অসি ঐগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না চহি 25 গী খোঙচৎ অমা লোইশিনখ্রে। চহি 25 গী মতম লোইখ্রে, অমসুং ঙসিদি মথংগী চহি 25 গী অনৌবা মতম হৌরে। ময়াম পুম্নমক্না ঐগীদমক্তা করিগুম্বা অমা তৌবীগদ্রা? ঐগীদমক্তা করিগুম্বা অমা তৌবীগদ্রা? অদোম্না তৌগদ্রা? নহাক্কী মোবাইল ফোন অদু লৌথোকউ, নহাক্কী মোবাইল ফোন অদুগী ফ্লাশলাইৎ অদু থাল্লু, অমসুং মসি মথংগী চহি 25গী নুমিৎ থোরকপগী অহৌবা অদুনি। মীপুম খুদিংমক্কী খুৎতা মোবাইল ফোনগী ফ্লাশলাইৎ অদু থাল্লু। য়েংবিয়ু, ঐহাক্না অদোমগী অকোইবদা য়েংলি, নখোয়গী থম্মোয়দা অনৌবা মঙলানগী নুমিৎ থোরক্লে। অনৌবা মতমগী ৱারেপশিংগী মঙাল অসি অদোমগী খুৎতা উবা ফংই। অদোমগী হোৎনবা কন্না হোৎনবগা মরী লৈনবা মঙাল অসিনা আইদেন্তিতী শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
চহি 25গী মমাংদা, অতল বিহারী বাজপায়ীগী সরকারনা অদোমগী মঙলানগী ছত্তিসগর অসি অদোমদা পীখি। ছত্তিসগরনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরগনি হায়নসু মহাক্না থাজবা পীখি। ঙসি, ঐনা হৌখিবা চহি 25গী খোঙচৎ অদুদা অমুক হন্না য়েংবদা, ঐগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎলক্লি। ছত্তিসগরগী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্না পুন্না থবক কয়া পায়খৎলি। চহি 25গী মমাংদা হুল্লম্বা মরু অদু হৌজিত্তি চাউখৎপগী খোঙনাং পাম্বী অমা ওইরক্লি। ছত্তিসগর চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঙসি ছত্তিসগরদা দেমোক্রেসীগী অনৌবা লাইশঙ অমা, এসেমব্লী বিল্দিং অমা ফংলে। মফম অসিদা লাকপদা ঐহাক্না ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। হায়রিবা প্লেৎফোর্ম অসিদগী চাউরাক্না লুপা করোর 14,000গী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাং পুম্নমক্কীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
2000দগী হৌনা মফম অসিদা জেনরেসন অমা হোংখ্রে। ঙসিদি, 2000গী অরিবা মতমগী ফজরবা মতম অদু উবা ফংদ্রিবা নহাশিংগী মীরোল অমা লৈরে। ছত্তিসগর শেমখিবা মতমদা, খুঙ্গংশিং য়ৌবদা অৱাবা ওইখি। মতম অদুদা খুঙ্গং কয়াদা লম্বী লৈরমদে। ঙসিদি ছত্তিসগরগী খুঙ্গংশিংদা লম্বীগী নেৎৱার্ক অসি কিলোমীতর 40,000 য়ৌখ্রে। হৌখিবা চহি 11 অসিদা, ছত্তিসগরদা নেস্নেল হায়ৱেগী মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা পাকথোক চাউথোকপা অমা উবা ফংলে। অনৌবা এক্সপ্রেসৱেজশিং অসি ছত্তিসগরগী অনৌবা চাউথোকচনীংঙাই ওইরক্লি। রাইপুরদগী বিলাসপুর য়ৌবদা পুং কয়া অমা চঙলম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মতম অদু শরুক অনি হন্থরে। ঙসি, মফম অসিদা অনৌবা লেন মরিগী লম্বীগী য়ুম্ফম থোনখিবনি। হায়ৱে অসিনা ছত্তিসগর অমসুং ঝারখন্দগী কনেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ছত্তিসগরগী রেল অমসুং এয়র কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা পাক শন্না থবক পায়খৎলি। ঙসিদি, ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসকুম্বা হাই স্পীদ ত্রেনশিংনা ছত্তিসগরদা চৎলি। রাইপুর, বিলাসপুর অমসুং জগদলপুরগুম্বা শহরশিং অসি হৌজিক দাইরেক্ত ফ্লাইতশিংনা শম্নহল্লে। মতম অমদা ছত্তিসগর অসি রো মেতরিএল এক্সপোর্ত তৌবগীদমক্তা খঙনরম্মি। ঙসিদি, ছত্তিসগরসু ইন্দস্ত্রীএল স্তেত অমা ওইনা অনৌবা থৌদাং অমা লৌবা হৌরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 25 অসিদা ছত্তিসগরনা ফংখিবা পুম্নমক্কীদমক মুখ্য মন্ত্রী অমসুং সরকার খুদিংমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদুম ওইনমক, থাগৎপগী মশক থোকপা শরুক অমা দোক্তর রমন সিংহনি। মহাক্না ছত্তিসগরবু রাজ্য অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরকপা মতমদা লুচিংখি। ঙসিদি মহাক্না লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পিকর ওইনা লমজিং-লমতাক পীরিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। বিষ্ণু দেব সাইগী সরকারনা ছত্তিসগরগী চাউখৎ-থৌরাংবু খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা পুখৎলি।
মরুপশিং,
নহাক্না ঐবু নীংথিনা খঙই। ঙসিসু, ঐহাক জীপতা চৎপদা, ঐহাক্না অরিবা মতমগী মীৎয়েং কয়া উখি, অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঐহাক্না চৎখিদ্রিবা লমদম অমত্তা লৈতে, অদুনা অদোম্না ঐহাকপু নীংথিনা খঙই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না লায়রবশিংবু য়াম্না নক্না উখি। ঐনা লায়রবশিংগী অৱাবশিং, মখোয়গী উপাই লৈতবা মতৌ অদু খঙই। মরম অদুনা, লৈবাক অসিনা ঐঙোন্দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীরকপা মতমদা, ঐহাক্না লায়রবশিংগী য়াইফ-থৌরাংদা মরুওইবা পীখি। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংদা হিদাক-লাংথক, শেন্থোক, মহৈ-মশিং অমসুং ইরিগেসনগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা অহেনবা মীৎয়েং চংলি। ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজগে।
মরুপশিং,
চহি 25গী মমাংদা, ছত্তিসগরদা মেদিকেল কোলেজ অমা খক্তমক লৈরম্মি। ঙসিদি, ছত্তিসগরদা মেদিকেল কোলেজ 14 লৈরে, মসিগী মনুংদা রাইপুরদা AIIMS য়াওরি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির শাবগী কেম্পেন অসি ছত্তিসগরদগী হৌখি। ঙসি, ছত্তিসগরদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লিশিং মঙা মখাই হেন্না লৈরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি লায়রবশিংবু ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা ফংহন্নবনি। স্লামশিং অমসুং লৈপাক্কী য়ুমশিংদা হিংবনা লায়রবশিংবু হেন্না নুংঙাইতবা অমসুং অৱাবা ওইহল্লি। মখোয়না লায়রবগী মায়োক্তা লান্থেংনবগী থৌনা অদু মাংহল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা মীওই খুদিংদা পর্মিনেন্ত য়ুম অমা পীনবা ৱারেপ লৌরে। হৌখিবা চহি 11দা, লায়রবা মীওই করোর 4দা পর্মিনেন্ত য়ুম ফংহনখ্রে। হৌজিক ঐখোয়না অনৌবা য়ুম করোর অহুম শাবগী ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঙসিসু, ছত্তিসগরদা ইমুং লাখ অহুম অমসুং মঙাগী মথক্তা অমুক্তং মখোয়গী অনৌবা য়ুমদা চংলি। লুপা করোর 1,200গী ইন্সতোলমেন্তসু ইমুং লাখ অহুমদা পীখ্রে।
মরুপশিং,
মসিনা তাক্লি মদুদি ছত্তিসগরগী BJP সরকারনা লায়রবশিংগীদমক য়ুম ফংহন্নবা কয়া য়াম্না কন্না হোৎনরি। হৌখিবা চহি খক্তদা, ঐখোয়গী ছত্তিসগরদা লায়রবশিংগীদমক পর্মিনেন্ত য়ুম লাখ তরেৎ শাখ্রে। মসি স্তেতিস্তিক্স খক্তা নত্তে, য়ুম খুদিংমক ইমুং অমগী মঙলান অমসুং ইমুং অমগী চাউরবা নুংঙাইবা অদু উৎলি। বেনিফিসরী পুম্নমক্কী ইমুং মনুংশিংদা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ছত্তিসগরগী মীয়ামগী পুন্সিদা লাইথোকহন্নবা অমসুং অৱাবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙসিদি ছত্তিসগরগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা মৈ ফংহনখ্রে। মমাংদা ইলেক্ত্রিসিতী ফংলমদবা মফমশিংদা মতম অসি হোংখ্রে, হৌজিক্তি ইন্তরনেতকী খুদোংচাবসু ফংলে। মতম অমদা, গ্যাস সিলিন্দর নত্ত্রগা এল.পি.জি. কনেক্সন অসি মীচম প্রজাগী ইমুংশিংগীদমক্তদি মঙলান অমা ওইরম্মি। গ্যাস সিলিন্দর অমা য়ুম খরদা য়ৌরকপা মতমদা, মীয়াম্না অরাপ্পা মফমদগী য়েংদুনা খল্লম্মি, "মসি ইনাক খুনবা ইমুং ওইরম্বা য়াই, মহাক্কীদি লাকখ্রে। ঐগীদা করম্বা মতমদা য়ৌরক্কনি?" ঐগীদমক্তদি ইমুং খুদিংমক অসি লায়রবগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা ইমুং অমনি। মরম অদুনা উজ্জ্বলা গ্যাস সিলিন্দরশিং অসি মখোয়গী য়ুমদা য়ৌহনখ্রে। ঙসি, ছত্তিসগরগী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা লায়রবশিং, দলিতশিং, তুং কোইনা চৎলিবশিং অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিংদা গ্যাস কনেক্সন ফংহল্লে। সিলিন্দরশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপদি পাইপশিংগী খুত্থাংদা মমল হোংবা গ্যাস ফংহনবনি, পাইপশিংগী খুত্থাংদা চাকশঙদা ঈশিং লাকপগুম্না। ঙসি নাগপুর-ঝারসুগুদা গ্যাস পাইপলাইন জাতিদা কত্থোকখ্রে। মসিগী প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা ছত্তিসগরগী মীয়ামদসু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ছত্তিসগর অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ত্রাইবেল মীয়ামগী য়ুম্নি। হায়রিবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসি শিংথানিংঙাই ওইবা পুৱারী অমা লৈরি অমসুং মসিনা ভারতকী হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্তদা চাউনা কন্ত্রিব্যুসন পীরি। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী থৌদাং অসি লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং মালেমগী থাক্তা শকখঙনবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতরশিংগী কল্লেক্সনশিং অমসুং ম্যুজিয়মশিং শেম্বা, নৎত্রগা লোর্দ বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎপু ত্রাইবেল প্রাইদ দে হায়না লাউথোকপা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী থৌদাংশিং অসি মতম পুম্নমক্তা শিংথাননবা ঐখোয়না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা অহেনবা খোংথাং অমা লৌখৎলে। লৈবাক অসিনা শহিদ বীর নরায়ন সিংহ ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম ফংখ্রে। মসিনা নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈ মমাং চহি 150গী মমাংদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা হোৎনখিবা পুৱারী উৎলি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতরশিংনা নীংতম্বগীদমক মতৌ করম্না লান্থেংনবগে হায়বগী অকুপ্পা মরোল খুদিংমক মফম অসিদা উৎলি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ম্যুজিয়ম অসিনা লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোন কয়াদা ইথিল পীদুনা লৈহৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা নাকল অমরোমদা ত্রাইবেল হেরিতেজ ঙাক-শেন্দুনা থম্মি, অদুগা নাকল অমরোমদা ত্রাইবেল মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়াইফ-থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি। ধর্তী আবা ত্রাইবেল ভিলেজ অপলিফিতমেন্ত কেম্পেননা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল ভিলেজ লিশিং কয়াদা চাউখৎপগী অনৌবা মঙাল অমা পীরি। মসি চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং 80গী প্রোজেক্ত অমনি! অসিগুম্বা পাক চাউবা থবক অসি নীংতম্লবা ভারতকী ত্রাইবেল লমদমশিংদা হান্ননা পায়খৎখিদ্রি। মসিগা মান্ননা, অহানবা ওইনা, খ্বাইদগী পৈশা য়াম্না চঙদবা ত্রাইবশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নেস্নেল প্লান অমা শেমখ্রে। পি.এম.-জনমান য়োজনাগী মখাদা, শোত্থরবা ত্রাইবেলশিংগী মফম লিশিং কয়াদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা মীরোল কয়াগী মমাংদগী ফোরেস্তকী পোত্থোকশিং খোমজিল্লি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা উমংগী পোত্থোকশিংদগী অহেনবা শেন্থোক ফংনবগী খুদোংচাবশিং ভান ধন কেন্দ্রশিংগী মওংদা শেমগৎলি। ঐখোয়না তেন্দুগী মনা-মশিং য়োনবগী থৌরাং ফগৎহল্লে। ঙসিদি, ছত্তিসগরদা তেন্দু লিফ কালেক্তরশিংনা হান্নদগী হেন্না শেল তানরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী ছত্তিসগরনা নক্সালিজম অমসুং মাওইস্ত তেররগী চিংনবদগী লাপথোক্লি। নহাক্না চহি 50-55 নাক্সালিজম্না মরম ওইদুনা চাউনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। সংবিধানবু ঙাকপা শারিবশিংনা, খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী মিংদা গুমভিরগী মপী তারিবশিং অসিনা মখোয়গী পোলিতিকেল ইন্তরেস্তকীদমক্তা চহি কয়াগী মমাংদগী অদোমদা অরানবা তৌদুনা লাক্লি।
মরুপশিং,
মাওইস্ত তেররনা মরম ওইদুনা, ছত্তিসগরগী ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মতম শাংনা লম্বী লৈখিদে। অঙাংশিংবু স্কুল কাহনখিদে, অনাবশিংবু হোস্পিতালগী খুদোংচাবা ফংহনখিদে, অমসুং মফম অমা হেক্তদা বোম পোখাইহনখি। দোক্তরশিং অমসুং ওজাশিংবু হাৎখি, অদুগা লৈবাক অসিবু চহি তরাগী খুজিং কয়া লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংনা এয়র কন্দিসন তৌরবা য়ুমশিংদা মখোয়গী পুন্সি মহিংগী নুংঙাইবা লৈখি, অমসুং অদোমবু নথন্থা থাদোকখি।
মরুপশিং,
মোদীনা মহাক্কী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংবু হিংসাগী গেম অসিদা থাদোকপা ঙম্লোই। ঐহাক্না ইমা অমসুং ইচে-ইচল মিলিয়ন কয়াবু মখোয়গী অঙাংশিংগীদমক্তা তেংথহনবা ঙমলোই। মরম অদুনা, 2014দা, অদোম্না ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা, ঐখোয়না ভারতপু মাওইস্ত তেররদগী নীংতম্নবা ৱারেপ লৌখি। চহি 11গী মমাংদা, লৈবাক অসিগী জিলা 125না মাওইস্ত তেররগী খুদোংচাদবা মায়োক্নখি, অমসুং হৌজিক্তি, জিলা 125গী মনুংদা, জিলা অহুম খক্তদা মাওইস্ত তেররনা অকক্নবা ইথিল পীবা ঙম্নবা হোৎনরি। অদুবু ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐখোয়গী ছত্তিসগর, ঐখোয়গী ভারত, ভারতকী মফম খুদিংমক মাওইস্ত তেররদগী মপুং ফানা নীংতম্বা ফংগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
মরুপশিং,
মফমসিদা, ছত্তিসগরদা, হিংসাগী লম্বীদা চৎলুরবা মরুপশিংনা খোঙজেল য়াংনা সরেন্দর তৌরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, নক্সালাইৎ 20 হেনবনা কাঙ্করদা মেনস্ত্রীমদা হল্লকখি। মসিগী মমাংদা, ওক্তোবর 17দা, বাস্তরদা নক্সালাইৎ 200 হেনবনা সরেন্দর তৌখি। হৌখিবা থা খরনি অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা মাওইস্ত তেরোরিজমগা মরী লৈনবা মীওই কয়া অমা সরেন্দর তৌখি। অসিগুম্বা মীওই অয়াম্বনা লুপা করোর কয়াগী মনা-বাউন্তী পুরিবনি। হৌজিক্তি, মখোয়গী খুৎলাইশিং থাদোক্তুনা, মখোয়না লৈবাক অসিগী কন্সতিত্যুসনবু য়াখ্রে।
মরুপশিং,
মাওইস্ত তেরোরিজম মুত্থৎখিবনা ওইথোকপা ঙম্লোইদবা অদু ওইথোকহনখ্রে। বোম অমসুং নোংমৈগী খুৎলায়শিং লৈরম্বা মফমশিংদদি, ফিভম অসি হোংখ্রে। চহি তরেৎকী মতুংদা অহানবা ওইনা বিজাপুরগী চিলাকপল্লী খুঙ্গংদা মৈ ফংহনখ্রে। অবুজহমদকী রেকাভায়া খুঙ্গংদা, নীংতম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা স্কুল অমা শাবগী থবক হৌরে। অমসুং মতম অমদা তেররগী য়ুম্ফম অমা ওইনা খঙনরম্বা পোরভর্তী খুঙ্গং অসি হৌজিক চাউখৎপগী খোঙজং অমা চংশিল্লি। হৌজিক ঐখোয়গী তিরঙ্গানা অঙাংবা ফিরালগী মহুৎ শিন্দুনা মফমদা চাউথোকচবা ফাওই। ঙসিদি, বাস্তরগুম্বা মফমশিংদা, থৌরম পাংথোকপগী ফিভম অমা লৈরি, অকিবা অমত্তা লৈতে। বাস্তর পন্দুম অমসুং বাস্তর ওলিম্পিক্সকুম্বা থৌরমশিং মফম অসিদা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 25 অসিদা ঐখোয়না নক্সালিজমগুম্বা শিংনবগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লক্লবদি, মসিগী শিংনবা অসি মুত্থৎখ্রবা মতুংদা ঐখোয়গী খোঙজেল অসি কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিল্লগনি হায়বসি অদোম্না খনবা য়াই।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসি ছত্তিসগরগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইগনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগদবনি। মসিগীদমক, ছত্তিসগর চাউখৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। ছত্তিসগরগী নহারোলশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংই মদুদি মসি মতমনি, নহা ওইরিবা মরুপশিং, মসি অদোমগী মতমনি, মসি অদোমগী মতমনি। অদোম্না ফংবা ঙমদবা পান্দম অমত্তা লৈতে। ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি, মসি মোদীগী গেরেন্তীনি, মোদীনা অদোমগী খোঙথাং খুদিংমক্তা, ৱারেপ খুদিংমক্তা মতেং পাংগনি। ঐখোয় পুন্না ছত্তিসগরবু মাংলোমদা পুখৎলগনি, লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎলগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ছত্তিসগরগী ইচিল-ইনাও খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি, মসি হায়রকপদা, খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা, মপুং ফানা, মপাঙ্গল কন্না হায়বিয়ু, ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! হন্না-হন্না থাগৎচরি!