ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କା ଷଷ୍ଠ ଅଭିଭାଷଣ
17 NOV 2025 10:16PM by PIB Bhubaneswar
ବିବେକ ଗୋଏଙ୍କାଜୀ, ଭାଇ ଅନନ୍ତ, ଜର୍ଜ ଭର୍ଗିଜଜୀ, ରାଜକମଲ ଝା, ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଗ୍ରୁପର ସମସ୍ତ ଅନ୍ୟ ସାଥୀଗଣ, ମହାନୁଭବଗଣ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବଗଣ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନ ମଣ୍ଡଳୀ!
ଆଜି ଆମେ ସଭିଏଁ ଏଭଳି ଜଣେ ବିଭୂତିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏଠାରେ ଆସି ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛେ, ଯିଏ ଭାରତୀୟ ଲୋକତନ୍ତ୍ରରେ, ସାମ୍ବାଦିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଶକ୍ତିକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ । ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀ ଏଭଳି ଜଣେ ଦୂରଦ୍ରଷ୍ଟା ଭାବରେ, ଜଣେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ, ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦୀ ରୂପରେ ଏବଂ ଜଣେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନେତୃତ୍ୱ ଭାବରେ, ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଗ୍ରୁପକୁ, କେବଳ ଗୋଟିଏ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ମିଶନ ଭାବରେ, ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିଥିଲେ । ଅନେକ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ, ଭାରତର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ହିତ ସାଧନର ସ୍ୱର ରୂପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୋଇପାରିଥିଲା । ସେଥି ନିମନ୍ତେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବାର ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଚାଲିଛି, ସେତେବେଳେ ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ତାଙ୍କର ପରିକଳ୍ପନା, ଆମକୁ ଢେର୍ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି । ମୁଁ ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଗ୍ରୁପ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏହି ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ ନିମନ୍ତେ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥି ସକାଶେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀ ଶ୍ରମଦ୍ ଭଗବଦଗୀତାର ଗୋଟିଏ ଶ୍ଳୋକରୁ ଢେର୍ ପ୍ରେରଣା ଆହରଣ କରିଥିଲେ, ସୁଖ ଦୁଃଖ ସମେତ କୃତ୍ୱା, ଲାଭା- ଲାଭୌ ଜୟା- ଜୟୌ । ତତୋ ଯୁଦ୍ଧା ଯୁଜ୍ୟସ୍ୱ, ନୈବଂ ପାପଂ ଅବାପ୍ପ୍ୟାସି । ଅର୍ଥାତ୍, ସୁଖ- ଦୁଃଖ, ଲାଭ- କ୍ଷତି ଏବଂ ଜୟ- ପରାଜୟକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଦେଖିକରି ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ନିମନ୍ତେ ଯୁଦ୍ଧରେ ଅବତୀର୍ଣ୍ଣ ହୁଅ, ଏଭଳି ଭାବନା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଫଳରେ ତୁମେ ପାପରେ ଭାଗୀଦାର ହେବନାହିଁ । ରାମନାଥଜୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ କଂଗ୍ରେସର ସମର୍ଥକ ରହିଆସିଥିଲେ, ପରେ ସେ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସମର୍ଥକ ବନିଥିଲେ, ପୁଣି ଜନସଂଘର ଟିକଟରେ ସେ ନିର୍ବାଚନ ମଧ୍ୟ ଲଢ଼ିଥିଲେ । ବିଚାରଧାରା ଯାହା କିଛି ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, ସେ ସଦାସର୍ବଦା ଦେଶହିତକୁ ହିଁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଥିଲେ । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ରାମନାଥଜୀଙ୍କ ସହିତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ତାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ କେତେ କେତେ କାହାଣୀ, ଘଟଣାମାନ କହନ୍ତି ଯାହା ରାମନାଥଜୀ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ପରେ ଯେତେବେଳେ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ରଜାକରମାନଙ୍କ ଅତ୍ୟାଚାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରାମନାଥଜୀ କିପରି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲକୁ ସହାୟତା କରିଥିଲେ, ସତୁରୀ ଦଶକରେ ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ଛାତ୍ର ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥିଲା, ସେତେବେଳେ କିପରି ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ରାମନାଥଜୀ ଜୟପ୍ରକାଶଙ୍କୁ ସେହି ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ରାମନାଥଜୀଙ୍କୁ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କର ଜଣେ ଅତି ନିକଟତର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକାଇ ପଠାଇ ଧମକ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ତୁମକୁ ଜେଲରେ ଠୁଙ୍କିଦେବି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଧମକର ଜବାବରେ ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀ ତାଙ୍କୁ ପାଲଟା ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ, ଏସବୁ ଇତିହାସ ତଳେ ଛପି ରହିଥିବା ନଥି । କିଛି କଥା ସାର୍ବଜନୀନ ହୋଇଛି, ଆଉ କିଛି ହୋଇନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ଘଟଣା ସୂଚୀତ କରେ ଯେ ରାମନାଥଜୀ ସଦାସର୍ବଦା ସତ୍ୟର ସଙ୍ଗ ଦେଇଥିଲେ, ସଦାବେଳେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବୋପରି ବୋଲି ହେତୁ କରିଥିଲେ, ତେଣିକି ସାମ୍ନାରେ କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଠିଆ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି ।
ସାଥୀଗଣ,
ରାମନାଥଜୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକଥା କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ସେ ଖୁବ୍ ଅଧୀର ଅସ୍ଥିର ଥିଲେ । ଏଭଳି ଅଧୀରତା କିନ୍ତୁ ନକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ତାହା ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କରାଯାଇପାରେ । ତାହା ସେହିଭଳି ଅଧୀରତା ଥିଲା ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା କରିଥାଏ, ଯେଉଁ ଅଧୀରତା ସ୍ଥିର ଜଳରେ ତରଙ୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଆଜିର ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଅଧିର ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବା ସକାଶେ ଅଧୀର ହେଉଛି, ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ସକାଶେ ଅସ୍ଥିର ହୋଇ ଉଠୁଛି । ଆମେମାନେ ସମସ୍ତେ ତାହା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରୁଛୁ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପଚିଶ ବର୍ଷ କେତେ କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ବିଗତ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏକରୁ ବଳି ଆରେକ ସମସ୍ୟା ଆମ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ତାହା ଭାରତର ଗତି ଓ ବେଗକୁ ରୋକିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିନାହିଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ଚାରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ କିପରି ଭାବରେ ସାରା ଦୁନିଆ ପାଇଁ ସମସ୍ୟାରେ ଭରି ରହିଆସିଥିଲା । ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନାର ସଂକଟ ବିଶ୍ୱରେ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା । ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ଏହାର ବିରାଟ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକ ନିରାଶାର ଅବଧି ଭିତରକୁ ସତେକି ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା । ଏହାର କିଛି ସମୟ ପରେ ସ୍ଥିତି ସମ୍ଭାଳିବା ପାଇଁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ତାହା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଅସ୍ଥିରତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଏହିସବୁ ସଂକଟଗୁଡ଼ିକ ଭିତରେ, ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଚ୍ଚ ଦରର ବିକାଶ ହାର ହାସଲ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିପାରିଥିଲା । ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂକଟ କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବଜାର ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପଡ଼ିଥିଲା । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ୨୦୨୨-୨୩ ମସିହାରେ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ହିଁ ସାଧିତ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସ୍ଥିତି ବିଗିଡ଼ିବାକୁ ଲାଗିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମର ବିକାଶ ହାର କ୍ଷିପ୍ରତା ଜାରି ରଖିଥିଲା ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ ଅସ୍ଥିରତା ଲାଗି ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ବିକାଶ ହାର ସାତ ପ୍ରତିଶତର ପାଖାପାଖି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦୁନିଆ ଏଭଳି ଅବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଡରି ଚାଲିଛି, ଭାରତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଫ୍ୟୁଚର ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ମୁଁ ଏକଥା ସୂଚୀତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ଭାରତ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ମଡ଼େଲ ରୂପରେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହୋଇଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ଆଶାର ମଡେଲ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସଶକ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅନେକ କଷଟି ରହିଥାଏ ଏବଂ ଏହିଭଳି ଗୋଟିଏ ବଡ଼ କଷଟି ଲୋକତନ୍ତ୍ରରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ଲୋକତନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଲୋକମାନେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ରହିଥାଆନ୍ତି, ଲୋକମାନେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଆଶାବାଦୀ ରହିଥାଆନ୍ତି, ତାହା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ନଭେମ୍ବର ୧୪ ତାରିଖ ଦିନ ଯେଉଁ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ଆସିଛି, ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କର ଅବଶ୍ୟ ସ୍ମରଣ ଥିବ ଏବଂ ରାମନାଥଜୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବିହାର ସହିତ ବେଶ୍ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା, ତେଣୁ ଏଠାରେ ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଅବଶ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବ । ଏହି ଐତିହାସିକ ଫଳାଫଳ ସହିତ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରେ । ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାଗୀଦାରୀକୁ କଦାପି ଅଣଦେଖା କରାଯାଇ ପାରିବନାହିଁ । ଚଳିତ ଥର ବିହାର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଭୋଟରଙ୍କ ମତଦାନ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ ଚିନ୍ତାକରି ଦେଖନ୍ତୁ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ଟର୍ଣ୍ଟ ଆଉଟ୍, ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପାଖାପାଖି ୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ବିଜୟ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିହାରର ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟାଶା କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଅଧିକ । ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ଆଜି ସେହି ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି, ଯିଏ ସତ୍ୟ ଓ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କର ସେହି ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ, ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରେ । ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ଲେଫ୍ଟ- ରାଇଟ୍ – ସେଣ୍ଟର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଚାରଧାରାର ସରକାରଙ୍କୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରିବି, ବିହାରର ଫଳାଫଳ ଆମକୁ ଏହା ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆଜି କେଉଁ ପ୍ରକାର ସରକାର ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି । ତାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ଆର.ଜେ.ଡି. ସରକାରକୁ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଦୀର୍ଘ ୧୫ ବର୍ଷ ଧରି ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଲାଲୁ ଯାଦବଜୀ ଯଦି ଚାହିଁ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ବିହାରର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଢେର୍ କିଛି କରିପାରିଥାଆନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ ସେ ଜଙ୍ଗଲରାଜର ମାର୍ଗ ଆପଣାଇଲେ । ବିହାରର ଜନତା ଏଭଳି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତାକୁ କଦାପି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଦଳ ସରକାରରେ ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ତାହା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ହୋଇଥାଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦଳମାନଙ୍କର ସରକାର ହୋଇଥାଉ, ଆମମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା କେବଳ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ବିକାଶ । ବିକାଶ ଏବଂ କେବଳ ବିକାଶ । କେବଳ ସେଥି ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କହଛି, ଆପଣମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ ସକାଶେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରନ୍ତୁ, ବିକାଶ ପାରାମିଟରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସକାଶେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରନ୍ତୁ । ତା'ପରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଜନତା କେମିତି ଭାବରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିଜର ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିହାର ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜୟୀ ହେବା ପରେ କିଛି ଲୋକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ କିଛି ମୋଦୀପ୍ରେମୀ ପୁଣି ଥରେ ଏକଥା କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି, ସଦାବେଳେ, ମାନେ ୨୪X୭ ଇଲେକ୍ସନ ମୋଡରେ ରହିଥାଏ । ମୁଁ ଯାହା ବୁଝେ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜୟୀ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଇଲେକ୍ସନ ମୋଡ୍ ନୁହେଁ, ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ଇଲେକ୍ସନ ମୋଡରେ ରହିବା ଜରୁରି ହୋଇଥାଏ, ଇମୋସନାଲ ମୋଡରେ ରହିବା ଜରୁରି ହୋଇଥାଏ, ଇଲେକ୍ସନ ମୋଡ୍ ନୁହେଁ । ଯେତେବେଳେ ମନ ଭିତରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାର ଅସ୍ଥିର ଭାବ ରହିଥାଏ ଯେ ଜୀବନର ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସୁଦ୍ଧା ଅଯଥାରେ ନଷ୍ଟ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ କିପରି ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିପରି ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସକାଶେ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ବାସ୍, କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏଭଳି ସମ୍ବେଦନୀ ଭାବନାର ସହିତ, ଏହିଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସହିତ ସରକାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ରହିଆସିଛି । ସେତେବେଳେ ଏହାର ପରିଣାମ ଆମକୁ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରକାଶ ପାଇବାର ଦିନ ଅବଶ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ବିହାରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସଦ୍ୟ ଏହି ଘଟଣା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବାର ଦେଖିଲୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥନିକା ମୋତେ କେହି ଜଣେ ପଚାରିଥିଲେ । ଏକଥା ସେହି ସମୟର ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ରାମନାଥଜୀଙ୍କୁ ବିଦିଶାରୁ ଜନସଂଘ ଦଳର ଟିକଟ ମିଳିଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଜୀଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଯେ ସଂଗଠନ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ନା ଚେହେରା । ସେତେବେଳେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ରାମନାଥଜୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ କେବଳ ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ଦାଖଲ କରିଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ତା'ପରେ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜୟ ଲାଭ କରିବା ପରେ ଆପଣ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ନେବାକୁ ଆସିଯିବେ । ଏହା ପରେ ନାନାଜୀ ପାର୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ରାମନାଥଜୀଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ବିଜୟୀ କରି ଦେଖାଇଥିଲେ । ତେବେ ଏହି କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପଛରେ ମୋର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନୁହେଁ ଯେ କୌଣସି ଜଣେ ପ୍ରତ୍ୟାଶୀ କେବଳ ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ଦାଖଲ କରିଯାଆନ୍ତୁ । ମୋର କହିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା, ଭାଜପାର ଅସଂଖ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଭାବ ଆଡ଼କୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ, କୋଟି କୋଟି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଗଣ ନିଜର ଶ୍ରମ ଓ ସ୍ୱେଦରେ ଭାଜପାର ଦ୍ରୁମରେ ପାଣି ଛିଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଏବଂ ଛିଞ୍ଚି ଚାଲିଛନ୍ତି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, କେରଳ, ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ, ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଭଳି କିଛି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଆମର ଶହ ଶହ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ନିଜର ରକ୍ତ ମଧ୍ୟ ଭାଜପାର ଏହି ମୂଳପିଣ୍ଡକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ସକାଶେ ଛିଞ୍ଚି ଚାଲିଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଦଳ ନିକଟରେ ଏଭଳି ସମର୍ପିତ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଗଣ ଅଛନ୍ତି, ତା'ପାଇଁ କେବଳ ନିର୍ବାଚନ ଜିଣିବା ଧେୟ ହୋଇ ନ ଥାଏ ବରଂ ସେମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ମଧ୍ୟ ଜିଣି ପାରିଥାଆନ୍ତି, ସେବାର ଭାବନା ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ କିଛି ଜରୁରି । ତାହା ହେଲେ ବିକାଶର ସୁଫଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ । ଦଳିତ, ପୀଡ଼ିତ, ଶୋଷିତ, ବଞ୍ଚିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସୁଫଳ ପହଞ୍ଚାଯିବ, ସେତେବେଳେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ବିଗତ ଦଶକମାନଙ୍କରେ କିଭଳି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ନାମରେ କିଛି ଦଳ, କିଛି ପରିବାର ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ସିଦ୍ଧି କରିଚାଲିଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ସନ୍ତୋଷର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସତ୍ୟରେ ପରିଣତ ହେବାର ମୁଁ ଜଳଜଳ ହୋଇ ଦେଖିପାରୁଛି । ବାସ୍ତବ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ କହିଲେ କ'ଣ ବୁଝାଏ, ତାହା ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଅଭିଯାନ, ସେହିସବୁ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଗାରିମା ନେଇ ଆସିଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୁକ୍ତାକାଶ ତଳେ ଶୌଚକାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବାକୁ ଏଯାବତ୍ ମଜବୁର ହେଉଥିଲେ । ୫୭ କୋଟି ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାତା ଖୋଲାଯିବା ଫଳରେ ସେହିସବୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସମାଯୋଜନ କରାଯାଇ ପାରିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜମାଖାତାଟିଏ ଖୋଲିପାରିବେ ବୋଲି ନିଜକୁ କେବେ ଯୋଗ୍ୟ ମଣୁ ନ ଥିଲେ । ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ରିସ୍କ ଟେକିଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ । ଆଜି ଭାରତର ପାଖାପାଖି ୯୪ କୋଟି ଲୋକ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ନେଟ ଅଧୀନରେ ଆସିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା । କେବଳ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଅଧୀନରେ ଥିଲେ, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିପାଇ ୯୪ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଅର୍ଥାତ୍, କେବଳ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । ଏବେ ସେହି ସଂଖ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିପାଇ ୯୪ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ହିଁ ତ ବାସ୍ତବ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରିବ । ଆଉ ଆମେ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ନେଟର ପରିସରକୁ କେବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିନାହୁଁ, ଆମେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ତାହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନିଯୋଗ ଅର୍ଥାତ୍, ସେଚୁରେସନ ଛୁଇଁବା ମିଶନ ଉପରେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛୁ । ଅର୍ଥାତ୍, ଯେକୌଣସି ଯୋଜନାର ସୁଫଳରୁ ଯେମିତି କୌଣସି ଜଣେ ହେଲେ ଲାଭାର୍ଥୀ ବାଦ୍ ନ ପଡ଼ନ୍ତୁ । ତା'ଛଡ଼ା, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହିଁଥାଏ ସେତେବେଳେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଭେଦଭାବ ରହିବାର ଅବସର ଆଉ ରହେନାହିଁ, ସେସବୁ ବୈଷମ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିଃଶେଷ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହିଭଳି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଗରିବୀକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ତାହାର ପରିଣାମ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି – ଡେମୋକ୍ରାସି ଡେଲିଭର୍ସ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆଣମାନେ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତୁ । ଦେଶର ଶହେଟିରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଏଭଳି ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରମାନେ ସେସବୁକୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ବୋଲି ଘୋଷଣା କରି ସେକଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ । ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ସେହିସବୁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶ ଘଟାଇବା ବଡ଼ ମୁସ୍କିଲ କାମ । ତେଣୁ ସେସବୁ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାକୁ କିଏ ମୁଣ୍ଡ ପୂରାଇବ । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଜଣେ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ପନିସମେଣ୍ଟ ପୋଷ୍ଟିଂ ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହିସବୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପଠେଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା ଯେ ଯାଅ, ସେଇଠି ପଡ଼ିଥାଅ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକଥା ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଜଣା ଯେ ସେହିସବୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ କେତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ବସବାସ କରୁଥିଲେ ? ଦେଶର ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସେହିସବୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାରେ ବସବାସ କରୁଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯଦି ଏହିସବୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ପଛୁଆ ରହିଯାଇ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଭାରତ ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ ସୁଦ୍ଧା କେବେ ବିକଶିତ ହୋଇପାରି ନଥାଆନ୍ତା । ସେଥି ନିମନ୍ତେ ଆମ ସରକାର ଗୋଟିଏ ନୂଆ ରଣନୀତିର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଆମେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନ ବୋର୍ଡ ନେଲୁ, କେଉଁ ଜିଲ୍ଲା, କେଉଁ ବିକାଶ ମାପଦଣ୍ଡରେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ପଛୁଆ ରହିଛି, ସେସବୁର ଅଧ୍ୟୟନ କଲୁ ଏବଂ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅଲଗା ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ । ଦେଶର ବଛା ବଛା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନେ ବ୍ରାଇଟ୍ ଏବଂ ଇନୋଭେଟିଭ୍ ୟଙ୍ଗ୍ ମାଇଣ୍ଡସ୍, ସେମାନଙ୍କୁ ସେହିସବୁ ଜିଲ୍ଳାମାନଙ୍କରେ ନିଯୁକ୍ତ କଲୁ । ସେହିସବୁ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କୁ ଆମେ ପଛୁଆ ନୁହେଁ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କଲୁ ଏବଂ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଶର ଏହିସବୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ, ଅନେକ ବିକାଶ ମାପଦଣ୍ଡରେ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଖାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତର, ସେହି ଜିଲ୍ଲା ତ ଆପଣମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରିୟ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରି ପତ୍ରକାରମାନଙ୍କୁ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ସେତେବେଳେ ପ୍ରଶାସନ ବଦଳରେ ଅଧିକତର ଅନ୍ୟ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ବସ୍ତର ଜିଲ୍ଲା ବିକାଶ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଚାଲିଛି । ମୋତେ ଏକଥା ଜଣା ନଥିଲା ଯେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକକୁ କେତେ ମାତ୍ରାରେ କଭରେଜ୍ ଦେଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ରାମନାଥଜୀ ଏହା ଦେଖି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥାଆନ୍ତେ ଯେ ବସ୍ତର ଜିଲ୍ଲାରେ କେମିତି ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଠାକାର ଯୁବ ବସ୍ତରବାସୀ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଭଳି ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବସ୍ତର ଜିଲ୍ଲା କଥା ଆଲୋଚନା କରୁଛେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ମଞ୍ଚ ଉପରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ଅର୍ଥାତ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ସାରା ଦେଶରେ ନକ୍ସଲବାଦ- ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କର ପ୍ରଭାବ କ୍ଷିପ୍ର ବେଗରେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଭିତରେ ତାହା ସେତିକି ମାତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଏକଥା ଭଲ ଭାବରେ ଜଣା, ଯେ ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ପାଖାପାଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟ, ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କ ପ୍ରଭାବରେ ଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଆସୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରୁଥିବା ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପାଳି ପୋଷି ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ କେବଳ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନ ବଣଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ, କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ସହରମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ନକ୍ସଲବାଦର ଚେରକୁ ଉର୍ବରକ ଓ ଜଳ ଦେଇଚାଲିଥିଲା । କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କରେ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
୧୦-୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳରେ ଯେଉଁ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲବାଦୀ, ମାଓବାଦୀ ପାଦ ସ୍ଥାପନ କରିସାରିଥିଲେ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ କଂଗ୍ରେସକୁ ଭାରି ଅଡ଼ୁଆ ଲାଗୁଛନ୍ତି – ମାଓବାଦୀ କଂଗ୍ରେସ, ଏମ.ଏମ.ସି. ବନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଆଉ ମୁଁ ଆଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏ ଯେଉଁ ମୁସଲିମ୍ ଲିଗ- ମାଓବାଦୀ କଂଗ୍ରେସ, ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ସାଧନ ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ହିତକୁ ତିଳାଞ୍ଜଳି ଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ମୁସଲିମ ଲିଗ୍- ମାଓବାଦୀ କଂଗ୍ରେସ ଦେଶର ଏକତା ସମ୍ମୁଖରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବିପଦ ଭାବରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହେବାର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ପଥରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି, ସେତେବେଳେ ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆହୁରି ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିତ ହୋଇପଡ଼ିଛି । ରାମନାଥଜୀ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ଗୋଲାମୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଟକ୍କର ନେଇଥିଲେ । ସେ ନିଜର ଏକ ସଂପାଦକୀୟରେ ଲେଖିଥିଲେ, ମୁଁ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଆଦେଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ନିଜର ସମ୍ବାଦପତ୍ରକୁ ବନ୍ଦ୍ କରିଦେବାକୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ କରିବି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ଜରୁରି ପରିସ୍ଥିତି ରୂପରେ ଦେଶକୁ ଗୋଲାମ ବନାଯିବାର ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀ ତୁରନ୍ତ ଅଣ୍ଟା ଭିଡ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ତ ଜରୁରି ପରିସ୍ଥିତି ଜାରିର ପଚାଶ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପୁଣି ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦର୍ଶଇଥିଲା ଯେ ବ୍ଲାକ୍ ଏଡିଟୋରିଆଲ୍ ମଧ୍ୟ ଜନତାଙ୍କୁ ଗୋଲାମୀ ବନେଇବାର ମାନସିକତାକୁ ଟକ୍କର ଦେଇପାରେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ସମ୍ମାନିତ ମଞ୍ଚ ଉପରୁ, ମୁଁ ଗୋଲାମୀ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତିର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ ଭାବରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ଭାବନାକୁ ରଖିବାକୁ ଚାହିଁବି । କିନ୍ତୁ ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ୧୯୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ୧୮୫୭ ମସିହାରେ ସର୍ବପ୍ରଥମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପୂର୍ବକୁ ସୁଦ୍ଧା ଫେରି ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତାହା ଥିଲା ୧୮୩୫ ସାଲର କଥା । ୧୮୩୫ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶ୍ ସାଂସଦ ଥୋମାସ ୱେିବିଂଟନ ମାକେଲେ ଭାରତକୁ ନିଜର ଚେରରୁ ଓପାଡ଼ି ଫୋପାଡ଼ି ଦେବା ସକାଶେ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏଭଳି ଏକ ଭାରତ ଗଠନ କରିବି ତାହା ଦେଖିବାକୁ ତ ଭାରତୀୟ ପରି ଲାଗୁଥିବ, କିନ୍ତୁ ଆତ୍ମାରେ ତାହା ଇଂରେଜ ହୋଇଥିବ । ଏବଂ ସେଥି ପାଇଁ ମାକେଲେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ସମୂଳେ ନାଶ କରି ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱୟଂ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ମଧ୍ୟ ଏକଥା କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ସୁନ୍ଦର ବୃକ୍ଷ ସଦୃଶ, ଯାହାକୁ ମୂଳରୁ ଓପାଡ଼ି ନଷ୍ଟ କରିଦିଆ ଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଦ୍ୟାଧ୍ୟୟନ ସହିତ କୌଶଳ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜୋର ଦିଆଯାଉଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ମାକଲେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଣ୍ଟା ଭାଙ୍ଗିଦେବା ନିମନ୍ତେ ଏପରି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିରେ ସଫଳ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ମାକଲେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଅବଧିରେ ବ୍ରିଟିଶ ଭାଷା, ବ୍ରିଟିଶ୍ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ କିପରି ଅଧିକ ମାନ୍ୟତା ମିଳିବ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଭାରତବାସୀ ଆଗାମୀ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି କିପରି ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମାକଲେ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ତୁଟାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଆମ ଭିତରେ ଥିବା ହୀନ ଭାବନାକୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚାରିତ କରିଥିଲେ । ମାକଲେ ଗୋଟିଏ ଝଟକାରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଆମର ଜ୍ଞାନ ବିଜ୍ଞାନକୁ, ଆମର କଳା ସଂସ୍କୃତିକୁ, ଆମର ସାରା ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଅଳିଆ ଗଦାରେ ଫିଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ । ସେଠାରେ ସେ ଯେଉଁ ବୀଜଟିକୁ ବପନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଯଦି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ, କିମ୍ବା କିଛି ବଡ଼ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ବିଦେଶୀ ରଙ୍ଗ ଢ଼ଙ୍ଗ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ତାହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଉ ଏହିଭଳି ଯେଉଁ ଭାବନା ଥିଲା, ତାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ପରେ ସୁଦ୍ଧା ଆହୁରି ମଜଭୁତ ହୋଇଥିଲା । ଆମର ଶିକ୍ଷା, ଆମର ଅର୍ଥନୀତି, ଆମର ସମାଜର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା, ସବୁକିଛି ବିଦେଶୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଗଲା । ଆଉ ଆମର ବୋଲି ଯାହା ଥିଲା, ତାହାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାର ଭାବନା ହ୍ରାସ ହୋଇ ଚାଳିଥିଲା । ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଯେଉଁ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଆଧାର ବନାଇଥିଲେ, ତାହାକୁ ପଚାରିବା ଲୋକ ଆଉ କେହି ରହିଲେ ନାହିଁ । ଆମେ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସର ମଡେଲ ବିଦେଶରେ ଯାଇ ଖୋଜିବାରେ ଲାଗିଲେ । ଆମେ ନବସୃଜନ ନିମନ୍ତେ ବିଦେଶ ଆଡ଼କୁ ଚାହିଁବାକୁ ଲାଗିଲେ । ଏଭଳି ମାନସିକତା ରହିଲା, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା, ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା, ସବୁକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ମାନିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ସମାଜରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ନିଜର ଦେଶକୁ ଆମେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାନାହିଁ, ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ କଦାପି ସ୍ୱଦେଶୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ଚାଲିଥିବା । ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମେନୁଫେକ୍ଚରିଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଚାଲିଥିବା । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ତାହା ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର କଥା । ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବେ ଯେ ଯେଉଁସବୁ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାର ଲାଭ କରିଛି, ସେ ଦେଶ ସେଠାକାର ଲୋକ, ନିଜର ଐତିହାସିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଆନ୍ତି । ଆମର ଏଠାରେ କିନ୍ତୁ ଓଲଟା କଥା ଘଟିଥିଲା । ଭାରତରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ପରେ, ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାର ହିଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଯଦ୍ୟପି ନିଜର ପରମ୍ପରାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରାଯିବ ନାହିଁ ସେତେବେଳେ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ସଂରକ୍ଷଣ ହେବ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ଇଟା ପଥରର ଭଗ୍ନାବଶେଷ ଭଳି ବିବେଚନା କରିଚାଲିବା ଏବଂ ବାସ୍ତବ ପକ୍ଷେ ତାହା ହିଁ ହୋଇଥିଲା । ନିଜର ଭବ୍ୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି ସର୍ତ୍ତ ଅଟେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ପ୍ରସଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ଏହିଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଯେକୌଣସି ଦେଶରେ ଏଭଳି ହୋଇଥାଏ, ସେଠାକାର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ କଦାପି ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇ ନଥାଏ । ଜାପାନ, ଚୀନ ଏବଂ କୋରିଆ ଭଳି ଦେଶ, ଯେଉଁମାନେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ସଭ୍ୟତାର ଅନେକ କିଛି ରୀତି ନୀତି ଆପଣାଇଛନ୍ତି, ସେଠାରେ କିନ୍ତୁ ନିଜ ଭାଷାକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖିଆସିଛନ୍ତି । ନିଜର ଭାଷାକୁ ନେଇ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସାଲିସ କରିନାହାନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମର ବିରୋଧ ଇଂରେଜୀ ଭାଷା ସହିତ ନୁହେଁ, ଆମ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ହେଲା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମାକଲେଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅପରାଧକୁ ୧୮୩୫ ମସିହାରେ ଯେଉଁ ଅପରାଧ କରାଯାଇଥିଲା, ୨୦୩୫ ମସିହାରେ, ୧୦ ବର୍ଷ ପରେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମୁଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ ହେବ ଯେ ମାକଲେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ମନରେ ଯେଉଁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଭରି ଦେଇଥିଲେ, ଆସନ୍ତା ୧୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଆମକୁ ସେହିଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେବ । ତେଣୁ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଘଟଣା ସ୍ମରଣ ଅଛି । ଗୁଜରାଟରେ କୁଷ୍ଠରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିଏ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସେହିସବୁ ଲୋକ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ଏହାର ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବା ସକାଶେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ଅନୁରୋଧ କଲେ । ଗାନ୍ଧିଜୀ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଲେ, ମୁଁ କୁଷ୍ଠରୋଗୀମାନଙ୍କ ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦ୍ଘାଟନ ସପକ୍ଷରେ ଆଦୌ ନୁହେଁ । ମୁଁ ସେଠାକୁ କଦାପି ଯାଇପାରିବି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେଥିରେ ତାଲା ପକାଇବାକୁ ଦରକାର ପଡ଼େ, ତେବେ ମୋତେ ଆମଣନ୍ତ୍ର କରିବ, ମୁଁ ସେଥିରେ ତାଲା ପକାଇବାକୁ ଅବଶ୍ୟ ଆସିବି । ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଜୀବଦ୍ଦଶା ମଧ୍ୟରେ ସେହି ହସପିଟାଲରେ ତ ତାଲା ପକାଇବା ଭଳି ଅବସର ଆସି ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସାରା ଗୁଜରାଟ ଯେତେବେଳେ କୁଷ୍ଠରୋଗରୁ ମୁକ୍ତିଲାଭ କଲା ଏବଂ ମୋତେ ସେହି ହସ୍ପିଟାଲରେ ତାଲା ପକାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସୌଭାଗ୍ୟକୁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି । ୧୮୩୫ ମସିହାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରା ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ଶେଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ଯେ ସେ ତାଲା ପକାଇବେ, ମୋର ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ମନରେ ରହିଛି ଯେ ଆମେ ସେଥିରେ ଅବଶ୍ୟ ତାଲା ପକାଇବୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଢେର୍ କଥା ଆଲୋଚନା ହୋଇସାରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଉ ବେଶୀ ସମୟ ମୁଁ ନେବାକୁ ଚାହିଁବିନାହିଁ । ଇଣ୍ଡିଆନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଗ୍ରୁପ୍ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନର, ଦେଶର ପ୍ରତିଟି ବିକାଶ ଗାଥାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଆସିଛି ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାର ସହଭାଗୀ ହୋଇ ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ରାମନାଥଜୀଙ୍କ ବିଚାରକୁ, ଆପଣମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ପୁଣି ଥରେ, ଆଜି ଏହି ଅଦ୍ଭୁତ ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଢେର୍ ସାରା ଶୁଭକାମନା । ଏବଂ ରାମନାଥ ଗୋଏଙ୍କାଜୀଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ମୁଁ ନମନ କରି ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s speech delivered at the sixth Ramnath Goenka Lecture in New Delhi
17 NOV 2025 10:16PM by PIB Delhi
Vivek Goenka ji, brother Anant, George Verghese ji, Rajkamal Jha, all other colleagues of the Indian Express Group, Excellencies, other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
Today, we have all gathered here to honour a personality who gave a new height to the power of journalism, expression, and public movements in Indian democracy. As a visionary, as an institution builder, as a nationalist, and as a media leader, Ramnath ji established the Indian Express Group not just as a newspaper, but as a mission among the people of Bharat. Under his leadership, this group became the voice of Bharat’s democratic values and national interests. Therefore, when Bharat is moving forward with the resolve of becoming a developed nation in this era of the 21st century, Ramnath ji’s commitment, his efforts, and his vision are a great source of inspiration for us. I express my gratitude to the Indian Express Group for inviting me to this lecture, and I congratulate all of you.
Friends,
Ramnath ji drew great inspiration from a verse of the Gita: सुख दुःखे समे कृत्वा, लाभा-लाभौ जया-जयौ। ततो युद्धाय युज्यस्व, नैवं पापं अवाप्स्यसि।। It means: viewing joy and sorrow, gain and loss, victory and defeat as equal, one should perform duty and fight and by doing so, he will not incur sin. During the freedom movement, Ramnath ji supported the Congress, later supported the Janata Party, and even contested election on a Jana Sangh ticket. Regardless of ideology, he always placed national interest above everything else. Those who worked with Ramnath ji for years narrate many stories that he shared. How Ramnath ji helped Sardar Vallabhbhai Patel when the issue of Hyderabad and the atrocities of the Razakars (private Muslim militia) came up after independence. When the student movement in Bihar needed leadership in the 1970s, Ramnath ji, along with Nanaji Deshmukh, persuaded JP to lead the movement. During the Emergency, when a close minister of Indira Gandhi summoned and threatened Ramnath ji saying he would put him in jail, the reply Ramnath ji gave in return is now a hidden chapter of history. Some things became public, some remained unknown, but these stories tell us that Ramnath ji always stood by the truth, always placed duty above everything else, no matter how powerful the forces standing against him were.
Friends,
It was often said about Ramnath ji that he was very impatient. Impatience not in a negative sense, but in a positive one. A kind of impatience that pushes one to the limits of hard work for the sake of change; impatience that creates ripples even in stagnant waters. In the same way, today’s Bharat too is impatient. Bharat is impatient to become developed. Bharat is impatient to become self-reliant. We all have seen how quickly the first twenty-five years of the twenty-first century have passed. Unprecedented challenges came our way, one after another, yet they could not slow down Bharat’s momentum.
Friends,
You have seen how challenging the last four to five years have been for the entire world. In 2020, the crisis of the coronavirus pandemic struck, and the economies of the whole world were grappling with uncertainties. The global supply chain was severely impacted, and the entire world began moving toward despair. When the situation slowly started stabilizing after some time, upheavals began in our neighbouring countries. Amid all these crises, our economy achieved high growth rates. In 2022, global supply chains and energy markets were affected due to the European crisis. This had an impact on the whole world, yet even in 2022–23, the growth of our economy continued at a fast pace. In 2023, when the situation deteriorated in West Asia, even then our growth rate remained strong. And this year too, when the world is facing instability, our growth rate is still around seven percent.
Friends,
Today, when the world is afraid of disruption, Bharat is moving forward in the direction of a vibrant future. From this platform of the Indian Express, I can say that Bharat is not just an emerging market, Bharat is also an emerging model. Today, the world sees the Indian Growth Model as a Model of Hope.
Friends,
A strong democracy has many criteria, and one of the most important criteria is the participation of people in the democratic process. How confident people are about democracy and how optimistic they are can be seen most vividly during elections. You must remember the results that came on 14 November, and since Ramnath ji also had a connection with Bihar, mentioning it here is quite natural. Along with these historic results, there is another very important aspect. No one can ignore the increasing participation of people in democracy. This time, Bihar recorded the highest voter turnout in its history. Just think, women’s turnout was about 9 percent higher than men’s turnout. This too is a victory of democracy.
Friends,
The results of Bihar have once again shown how strong the aspirations of the people of Bharat are. The people of Bharat trust those political parties that sincerely work to fulfil those aspirations and give priority to development. And today, from the platform of the Indian Express, I would very humbly appeal to every state government in the country, be it left, right, center, and governments of all ideologies that the results of Bihar give us this lesson that the kind of government you run today will determine the future of your political party in the coming years. The people of Bihar gave the RJD government 15 years. Lalu Yadav ji could have done a lot for the development of Bihar if he wanted, but he chose the path of jungle raj. The people of Bihar can never forget this betrayal. Therefore, today, whether it is our government at the Centre or governments of different parties in the states, our highest priority should be just development, development, and only development. And that is why I say to every state government that compete to create a better investment environment in your state, compete to improve ease of doing business, compete to move ahead on development parameters and then see how the people place their trust in you.
Friends,
After winning the Bihar election, some people, including some Modi admirers in the media, have once again started saying that the BJP and Modi always remain in a 24×7 election mode. I believe that to win elections, being in election mode is not necessary; what is necessary is to remain in an emotional mode 24×7. When there is restlessness within the heart then not even a single minute should be wasted and one must keep working to reduce the hardships of the poor, to provide employment to the poor, to give healthcare to the poor, to fulfil the aspirations of the middle class. One should work tirelessly. When this emotion and this feeling drive the government continuously, then the results become visible on the day of the elections. We have just seen this happen in Bihar as well.
Friends,
Someone once mentioned another story connected to Ramnath ji. This was from the time when Ramnath ji got the Jana Sangh ticket from Vidisha. At that time, he and Nanaji Deshmukh were discussing whether the organization is more important or the face of the individual. Nanaji Deshmukh told Ramnath ji that he only needed to come for filing his nomination and then come back again to collect his victory certificate. Nanaji then fought the election on Ramnath ji’s behalf with the strength of party workers and ensured his victory. By mentioning this story, my intention is not to say that candidates should only show up for nomination. My purpose is to draw your attention to the dedication of the countless duty-bound workers of the BJP.
Friends,
Millions of BJP workers have nurtured the roots of the party with their sweat, and they continue to do so even today. And not just that, but hundreds of our workers in states like Kerala, West Bengal, and Jammu & Kashmir have also watered the roots of the BJP with their blood. For a party that has such dedicated workers, winning elections is not the only goal. They work continuously with a spirit of service to win the hearts of the people.
Friends,
For the development of the country, it is very important that the benefits of development reach everyone. When government schemes reach Dalits, the oppressed, the exploited, and the deprived, social justice is ensured. But we have seen how some parties and some families used it only to serve their own interests in past decades and in the name of social justice.
Friends,
I am satisfied that today the country is witnessing social justice turning into reality. I want to tell you what true social justice really is. The campaign to build 12 crore toilets brought dignity into the lives of those poor people who were forced to defecate in the open. The 57 crore Jan Dhan bank accounts ensured financial inclusion for those whom previous governments never considered worthy of even having a bank account. The 4 crore pucca houses given to the poor have given them the courage to dream new dreams and increased their ability to take risks.
Friends,
The work done on social security in the past 11 years has been extraordinary. Today, nearly 94 crore people in Bharat have come under the social security net. And do you know what the situation was 10 years ago? Only 25 crore people were under social security coverage. Today the number is 94 crore people. That means earlier, only 25 crore people were getting the benefits of government social security schemes, and now that number has reached 94 crore people and this is what true social justice is. And we have not just expanded the social security net; we are continuously working on a mission of saturation, meaning, not a single eligible beneficiary should be left out. When a government works with this goal, when it wants to reach every beneficiary, the possibility of any kind of discrimination also ends. Because of these efforts, 25 crore people have overcome poverty in the last 11 years. And that is why the world today agrees that Democracy delivers.
Friends,
I will give you another example. Study our Aspirational Districts Programme. There were more than a hundred districts that previous governments had labelled as backward and then forgotten. It was believed that development in these regions would be very difficult and who would bother working hard in such districts? When an officer needed to be given a punishment posting, they were sent to these backward districts and told to stay there. Do you know how many people lived in these backward districts? More than 25 crore citizens of the country lived in these districts!
Friends,
If these backward districts had remained backward, Bharat would not be able to develop even in the next 100 years. Therefore, our government began working with a new strategy. We brought state governments on board, studied which district lagged behind on which development parameter, and prepared a separate strategy for each district. We deployed the best officers in the country, bright and innovative young minds, appointed them there, and considered these districts not backward, but aspirational. And today, you can see how these Aspirational Districts have started performing much better than other districts in their states on many development parameters. Take Bastar in Chhattisgarh, for example. It used to be a favourite subject for many of you journalists. At one time, when journalists had to visit there, they needed permits not just from the administration but from other organizations as well. But today, that same Bastar is progressing on the path of development. I don’t know how much coverage the Indian Express has given to the Bastar Olympics, but today Ramnath ji would have been very happy to see how the youth of Bastar are organizing events like the Bastar Olympics.
Friends,
Since Bastar has been mentioned, I will also discuss Naxalism, i.e., Maoist terrorism, from this platform. The scope of Naxalism and Maoist violence has been shrinking rapidly across the country, but it has been growing equally active within the Congress. You all know that for the past five decades, almost every major state in the country was affected by Maoist violence. But it was the misfortune of the country that the Congress nurtured and supported Maoist terrorism, which rejects the Indian Constitution. And not just in remote forest areas, the Congress also nourished the roots of Naxalism in the cities. The Congress established urban Naxal sympathizers in many big institutions.
Friends,
The urban Naxals and Maoist forces that infiltrated the Congress 10–15 years ago have now turned the Congress into the Muslim League–Maoist Congress (MMC). And today, I say this with full responsibility that this Muslim League–Maoist Congress has abandoned national interest for its own selfish motives. Today’s Muslim League–Maoist Congress is becoming a major threat to the unity of the country.
Friends,
Today, as Bharat embarks on a new journey to become a developed nation, the legacy of Ramnath Goenka ji becomes even more relevant. Ramnath ji took a firm stand against British tyranny. In one of his editorials, he wrote that he would prefer to shut down his newspaper rather than follow British orders. Similarly, when an attempt was made to enslave the country again in the form of the Emergency, Ramnath ji stood strong. And this year marks 50 years since the Emergency was imposed. Fifty years ago, the Indian Express showed that even blank editorials can challenge the mentality that seeks to enslave the people.
Friends,
Today, I will also speak in detail about the subject of freeing ourselves from the mindset of slavery from this esteemed platform. But for that, we will have to go back 190 years. Even before the First War of Independence of 1857. The year was 1835. In 1835, British parliamentarian Thomas Babington Macaulay launched a massive campaign to uproot Bharat from its own foundation. He declared that he would create such Indians who would be Indian in appearance but English in their minds. And to achieve this, Macaulay did not merely change the Indian education system, he destroyed it from the roots. Mahatma Gandhi himself had said that Bharat’s ancient education system was like a beautiful tree that was uprooted and destroyed.
Friends,
Our education system taught us to take pride in our culture. Bharat’s education system, along with studies, put equal emphasis on skills as well. That is why Macaulay decided to break the backbone of Bharat’s education system and he succeeded in his mission. Macaulay ensured that the British language and British thinking received greater recognition in that era and Bharat paid the price for this for centuries to come.
Friends,
Macaulay shattered our self-confidence. He infused a sense of inferiority within us. With one stroke, Macaulay threw thousands of years of our knowledge and science, our art and culture, and our entire way of life into the dustbin. It was at that moment that the seed was sown that if Indians wanted to progress, if they wanted to achieve something big, they would have to do so through foreign methods. And this feeling only grew stronger even after Independence. Our education, our economy, our social aspirations, everything became tied to foreign systems. The feeling of pride in what was ours gradually diminished. The Swadeshi (self-reliance) that Gandhiji considered the foundation of freedom was no longer valued. We began searching for governance models abroad. We started looking toward foreign countries for innovation. This mentality led to a trend in society where imported ideas, imported goods, and imported services were considered superior.
Friends,
When you do not respect your own country, you reject the indigenous ecosystem. You reject the Made in India manufacturing ecosystem. Let me give you another example of tourism. You will see that in every country where tourism has flourished, the people of that country take pride in their historical heritage. In our case, the opposite happened. After Independence, efforts were made to neglect our heritage. When there is no pride in one’s heritage, there is no effort to preserve it. When there is no preservation, we end up treating it like mere brick-and-stone ruins and that is exactly what happened. Being proud of one’s heritage is a necessary condition for the development of tourism.
Friends,
The same is true for local languages. In which country are local languages looked down upon? Countries like Japan, China, and Korea adopted many Western practices, but they kept their languages intact, they never compromised on their language. That is why, we have placed special emphasis on education in local languages in the new National Education Policy. And let me say this very clearly: we are not against the English language. We are in support of Indian languages.
Friends,
The crime was committed by Macaulay in 1835. And in 2035, after 10 years, it will be 200 years since this crime happened. And that is why, today, I want to make an appeal to the entire nation through you that we must take a pledge that we will free ourselves from Macaulay’s mentality of slavery in the next 10 years. These next 10 years are extremely important for us. I remember a small incident. A hospital for leprosy was being built in Gujarat. The people involved went to meet Mahatma Gandhi to invite him for the inauguration. Gandhi ji said that he was not in favour of inaugurating a hospital for leprosy; he said, “I will not come for the inauguration. But when the hospital has to be locked permanently, then call me, I will come to lock it.” That hospital was not locked during Gandhi ji’s lifetime. But when Gujarat became free from leprosy, I got the opportunity to lock that hospital when I became Chief Minister. Just as the journey that began in 1835 must come to an end by 2035, in the same way that Gandhi ji wished to lock the hospital, it is also my dream that we lock away this mindset forever.
Friends,
We have discussed many topics today. I do not want to take much more of your time now. The Indian Express Group has been a witness to every major transformation and every growth story of our nation. And today, as Bharat moves forward with the goal of becoming a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), it is once again a part of this journey. I congratulate you for your sincere efforts to preserve the thoughts and ideals of Ramnath ji with full dedication. Once again, I extend my heartfelt best wishes to all of you for this wonderful event. With respectful regards to Ramnath Goenka ji, I conclude my words.
Thank you very much!