প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ষষ্ঠ ৰামনাথ গোৱেংকা বক্তৃতা প্ৰদান অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 NOV 2025 10:16PM by PIB Guwahati
বিবেক গোৱেংকা জী, ভাতৃ অনন্ত, জৰ্জ ভাৰ্গেজ জী, ৰাজকমল ঝা, ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছ গ্ৰুপৰ আন সকলো সহকৰ্মী,ইয়াত উপস্থিত থকা অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰমহিলাসকল!
আজি আমি সকলোৱে ইয়াত সমবেত হৈ ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰত সাংবাদিকতা, প্ৰকাশভংগী, জনআন্দোলনৰ শক্তিক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰা এজন ব্যক্তিত্বক সন্মান জনাইছো। দূৰদৰ্শী হিচাপে, প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাতা হিচাপে, জাতীয়তাবাদী হিচাপে, সংবাদ মাধ্যমৰ নেতা হিচাপে ৰামনাথ জীয়ে ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছ গ্ৰুপক কেৱল বাতৰি কাকত হিচাপেই নহয়, ভাৰতবাসীৰ মাজত মিছন হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেওঁৰ নেতৃত্বত এই গোটটো ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু জাতীয় স্বাৰ্থৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল। গতিকে একবিংশ শতিকাৰ এই যুগত যেতিয়া ভাৰতে উন্নত জাতি হোৱাৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছে, তেতিয়া ৰামনাথ জীৰ দায়বদ্ধতা, তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা, তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আমাৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণাৰ উৎস। এই বক্তৃতাত মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছ গ্ৰুপৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গীতাৰ এটা পদৰ পৰা ৰামনাথ জীয়ে অতিশয় প্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল: সুখ দুখে একে কৃত্ব, লভা-লভৌ জয়-জয়ৌ। তাৰ পিছত যুদ্ধলৈ যাওক আৰু এইদৰে আপুনি পাপ লাভ নকৰিব ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে: আনন্দ আৰু দুখ, লাভ-লোকচান, জয়-পৰাজয়ক সমান বুলি চাই কৰ্তব্য পালন আৰু যুদ্ধ কৰিব লাগে আৰু তেনে কৰিলে তেওঁ পাপৰ সন্মুখীন নহ’ব। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত ৰামনাথ জীয়ে কংগ্ৰেছক সমৰ্থন কৰিছিল, পিছলৈ জনতা পাৰ্টিক সমৰ্থন কৰিছিল, আনকি জনসংঘৰ টিকটত নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিছিল। মতাদৰ্শ যিয়েই নহওক কিয়, তেওঁ সদায় সকলোতকৈ ওপৰত জাতীয় স্বাৰ্থক স্থান দিছিল। বছৰ বছৰ ধৰি ৰামনাথ জীৰ লগত কাম কৰা সকলে বহু কাহিনী বর্ণনা কৰিছিল যিবোৰ তেওঁ শ্বেয়াৰ কৰিছিল৷ স্বাধীনতাৰ পিছত হায়দৰাবাদ আৰু ৰাজাকাৰ (ব্যক্তিগত মুছলমান মিলিচীয়া)ৰ অত্যাচাৰৰ বিষয়টো অহাত ৰামনাথ জীয়ে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলক কেনেকৈ সহায় কৰিছিল। সত্তৰৰ দশকত যেতিয়া বিহাৰৰ ছাত্ৰ আন্দোলনক নেতৃত্বৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়া নানাজী দেশমুখৰ সৈতে ৰামনাথ জীয়ে জে পিক আন্দোলনৰ নেতৃত্ব দিবলৈ বুজনি দিছিল। জৰুৰীকালীন সময়ত যেতিয়া ইন্দিৰা গান্ধীৰ ঘনিষ্ঠ মন্ত্ৰীয়ে ৰামনাথ জীক জেলত ভৰাই দিম বুলি মাতি আনি ভাবুকি দিছিল, তেতিয়া বিনিময়ত ৰামনাথ জীয়ে দিয়া উত্তৰ এতিয়া ইতিহাসৰ এক লুকাই থকা অধ্যায়। কিছুমান কথা ৰাজহুৱা হ’ল, কিছুমান অচিনাকি হৈ থাকিল, কিন্তু এই কাহিনীবোৰে আমাক কয় যে ৰামনাথ জীয়ে সদায় সত্যৰ কাষত থিয় দিছিল, সদায় সকলোতকৈ ওপৰত কৰ্তব্যক স্থান দিছিল, তেওঁৰ বিৰুদ্ধে থিয় দিয়া শক্তি যিমানেই শক্তিশালী নহওক কিয়।
বন্ধুসকল,
ৰামনাথ জী বৰ অধৈৰ্য্য হৈ পৰিল। এই অধৈৰ্য্যতা নেতিবাচক অৰ্থত নহয়, ইতিবাচক অৰ্থত। পৰিৱৰ্তনৰ স্বাৰ্থত কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ সীমালৈ ঠেলি দিয়া এক প্ৰকাৰৰ অধৈৰ্য্যতা; অধৈৰ্য্যতা যিয়ে স্থবিৰ পানীতো ঢৌৰ সৃষ্টি কৰে। একেদৰে আজিৰ ভাৰততো অধৈৰ্য্য৷ বিকশিত হ’বলৈ অধৈৰ্য্য হৈ পৰিছে ভাৰত। আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’বলৈ অধৈৰ্য্য হৈ পৰিছে ভাৰত। একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম পঁচিশটা বছৰ কিমান সোনকালে পাৰ হৈ গ’ল আমি সকলোৱে দেখিছোঁ। আমাৰ সন্মুখত অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বান আহিল, ইটোৰ পিছত সিটোকৈ, তথাপিও সেইবোৰে ভাৰতৰ গতি লেহেমীয়া কৰিব নোৱাৰিলে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে দেখিছে যে যোৱা চাৰি-পাঁচ বছৰ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে কিমান প্ৰত্যাহ্বানজনক হৈ পৰিছে। ২০২০ চনত কৰ’না মহামাৰীৰ সংকটে আঘাত হানিছিল, আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনীতি অনিশ্চয়তাৰ সৈতে যুঁজিছিল। বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পৰিল আৰু সমগ্ৰ বিশ্বই হতাশাৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ ধৰিলে। কিছু সময়ৰ পাছত যেতিয়া পৰিস্থিতি লাহে লাহে সুস্থিৰ হ’বলৈ ধৰিলে, তেতিয়া আমাৰ চুবুৰীয়া দেশবোৰত উত্তাল পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ল৷ এই সকলোবোৰ সংকটৰ মাজতে আমাৰ অৰ্থনীতিয়ে উচ্চ বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰিলে। ২০২২ চনত ইউৰোপীয় সংকটৰ বাবে বিশ্বৰ যোগান শৃংখল আৰু শক্তিৰ বজাৰ প্ৰভাৱান্বিত হৈছিল। ইয়াৰ প্ৰভাৱ সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিল, তথাপিও ২০২২–২৩ চনতো আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধি দ্ৰুতগতিত চলি থাকিল। ২০২৩ চনত যেতিয়া পশ্চিম এছিয়াত পৰিস্থিতিৰ অৱনতি ঘটিছিল, তেতিয়াও আমাৰ বৃদ্ধিৰ হাৰ শক্তিশালী হৈয়েই আছিল। আৰু এই বছৰো যেতিয়া বিশ্বই অস্থিৰতাৰ সন্মুখীন হৈছে, তেতিয়াও আমাৰ বৃদ্ধিৰ হাৰ প্ৰায় সাত শতাংশ।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া বিশ্বই বিঘিনিৰ ভয়ত ভয় খাইছে, তেতিয়া ভাৰতে এক সজীৱ ভৱিষ্যতৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছৰ এই মঞ্চৰ পৰা মই ক’ব পাৰো যে ভাৰত কেৱল এখন উদীয়মান বজাৰ নহয়, ভাৰতো এক উদীয়মান আৰ্হি। আজি বিশ্বই ভাৰতীয় বৃদ্ধিৰ আৰ্হিক আশাৰ আৰ্হি হিচাপে দেখিছে।
বন্ধুসকল,
শক্তিশালী গণতন্ত্ৰৰ বহুতো মাপকাঠী থাকে, আৰু ইয়াৰ ভিতৰত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাপকাঠী হ’ল গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত মানুহৰ অংশগ্ৰহণ। গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি মানুহ কিমান আত্মবিশ্বাসী আৰু কিমান আশাবাদী সেইটো নিৰ্বাচনৰ সময়ত আটাইতকৈ স্পষ্টভাৱে দেখা যায়। ১৪ নৱেম্বৰত ঘোষিত নিৰ্বাচনী ফলাফল আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব, আৰু যিহেতু ৰামনাথ জীৰ বিহাৰৰ সৈতেও সম্পৰ্ক আছিল, গতিকে ইয়াত উল্লেখ কৰাটো একেবাৰে স্বাভাৱিক। এই ঐতিহাসিক ফলাফলৰ লগতে আন এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশও আছে। গণতন্ত্ৰত মানুহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান অংশগ্ৰহণক কোনেও আওকাণ কৰিব নোৱাৰে। এইবাৰ বিহাৰত ইতিহাসত সৰ্বাধিক ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ। ভাবি চাওকচোন, মহিলাৰ ভোটদান পুৰুষতকৈ প্ৰায় ৯ শতাংশ বেছি আছিল। এয়াও গণতন্ত্ৰৰ জয়।
বন্ধুসকল,
বিহাৰৰ ফলাফলে আকৌ এবাৰ দেখুৱাইছে ভাৰতবাসীৰ আকাংক্ষা কিমান শক্তিশালী। সেই আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰা আৰু উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া সেই ৰাজনৈতিক দলসমূহক ভাৰতবাসীয়ে বিশ্বাস কৰে। আৰু আজি ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছৰ মঞ্চৰ পৰা মই দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰলৈ, সেয়া বাওঁ, সোঁ, কেন্দ্ৰ, সকলো মতাদৰ্শৰ চৰকাৰলৈ অতি বিনম্ৰতাৰে আহ্বান জনাইছো যে বিহাৰৰ ফলাফলে আমাক এই শিক্ষা দিয়ে যে আপোনালোকে আজি যি ধৰণৰ চৰকাৰ চলাই আছে সেইখন চৰকাৰে আগন্তুক বছৰবোৰত আপোনাৰ ৰাজনৈতিক দলৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰিব। বিহাৰৰ ৰাইজে ১৫ বছৰৰ সময় দিলে আৰজেডি চৰকাৰক। লালু যাদৱ জীয়ে ইচ্ছা কৰিলে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে বহুখিনি কৰিব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু তেওঁ জংগলৰাজৰ পথ বাছি লৈছিল। এই বিশ্বাসঘাতকতা বিহাৰৰ ৰাইজে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। গতিকে আজি কেন্দ্রৰ আমাৰ চৰকাৰেই হওক বা ৰাজ্যৰ বিভিন্ন দলৰ চৰকাৰেই হওক, আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে কেৱল উন্নয়ন, উন্নয়ন, আৰু কেৱল উন্নয়ন। আৰু সেইবাবেই মই প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰক কওঁ যিয়ে আপোনাৰ ৰাজ্যত বিনিয়োগৰ উন্নত পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰে, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা কৰে, উন্নয়নৰ পৰিমাপত আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰতিযোগিতা কৰে আৰু তাৰ পিছত চাওক ৰাইজে আপোনাৰ ওপৰত কেনে আস্থা ৰাখে।
বন্ধুসকল,
বিহাৰৰ নিৰ্বাচনত জয়লাভ কৰাৰ পিছত সংবাদ মাধ্যমৰ একাংশ মোডী প্ৰশংসককে ধৰি একাংশ লোকে আকৌ এবাৰ ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে বিজেপি আৰু মোদী সদায় ২৪×৭ নিৰ্বাচনী মোডত থাকে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে নিৰ্বাচনত জয়ী হ’বলৈ হ’লে নিৰ্বাচনী মোডত থকাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়; প্ৰয়োজনীয় কথাটো হ'ল ২৪×৭ আবেগিক অৱস্থাত থকা। যেতিয়া হৃদয়ৰ ভিতৰত অস্থিৰতা থাকে তেতিয়া এটা মিনিটো অপচয় কৰিব নালাগে আৰু দুখীয়াৰ কষ্ট কমাবলৈ, দুখীয়াক কৰ্মসংস্থাপন দিবলৈ, দুখীয়াক স্বাস্থ্যসেৱা দিবলৈ, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে কাম কৰি থাকিব লাগিব। এজনে অক্লান্তভাৱে কাম কৰিব লাগে। এই আৱেগ আৰু এই অনুভূতিয়ে যেতিয়া চৰকাৰক অবিৰতভাৱে ধাৱমান কৰে, তেতিয়া নিৰ্বাচনৰ দিনটোত ফলাফল দৃশ্যমান হৈ পৰে। বিহাৰতো এনেকুৱা হোৱাটো আমি মাত্ৰ দেখিছো।
বন্ধুসকল,
কোনোবাই এবাৰ ৰামনাথ জীৰ লগত জড়িত আন এটা কাহিনী উল্লেখ কৰিছিল। এই কথা ৰামনাথ জীয়ে বিদিশাৰ পৰা জনসংঘৰ টিকট পোৱা সময়ৰ পৰাই। সেই সময়ত তেওঁ আৰু নানাজী দেশমুখে আলোচনা কৰি আছিল যে সংগঠনটো বেছি গুৰুত্বপূৰ্ণ নে ব্যক্তিৰ মুখ। নানাজী দেশমুখে ৰামনাথ জীক কয় যে তেওঁ কেৱল মনোনয়ন দাখিলৰ বাবে আহিব লাগিব আৰু তাৰ পিছত পুনৰ আহি জয়ৰ প্ৰমাণ পত্ৰ সংগ্ৰহ কৰিব লাগিব। তাৰ পাছত নানাজীয়ে দলীয় কৰ্মীৰ শক্তিৰে ৰামনাথ জীৰ হৈ নিৰ্বাচনত যুঁজ দি নিজৰ জয় নিশ্চিত কৰে। এই কাহিনীটো উল্লেখ কৰি মোৰ উদ্দেশ্য এইটো নহয় যে প্ৰাৰ্থীসকলে কেৱল মনোনয়নৰ বাবেহে দেখা দিব লাগে। মোৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিজেপিৰ অগণন কৰ্তব্য পালন কৰা কৰ্মীসকলৰ নিষ্ঠাৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰা।
বন্ধুসকল,
লাখ লাখ বিজেপি কৰ্মীয়ে নিজৰ ঘামেৰে দলৰ শিপা লালন-পালন কৰিছে, আজিও তেনেকৈয়ে লালন-পালন কৰি আছে। আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, কেৰেলা, পশ্চিমবংগ, জম্মু-কাশ্মীৰৰ দৰে ৰাজ্যৰ আমাৰ শতাধিক কৰ্মীয়েও নিজৰ জীৱন বলিদান দিছে। এনে নিষ্ঠাবান কৰ্মী থকা দল এটাৰ বাবে নিৰ্বাচনত জয়ী হোৱাটোৱেই একমাত্ৰ লক্ষ্য নহয়। ৰাইজৰ হৃদয় জয় কৰিবলৈ সেৱাৰ মনোভাৱেৰে অহৰহ কাম কৰে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে উন্নয়নৰ সুফল সকলোৰে মাজলৈ যোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। চৰকাৰী আঁচনি যেতিয়া দলিত, নিপীড়িত, শোষিত, বঞ্চিতসকলৰ ওচৰলৈ যায় তেতিয়া সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত হয়। কিন্তু আমি দেখিছোঁ যে বিগত দশকবোৰত আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ নামত একাংশ দল আৰু কিছুমান পৰিয়ালে কেনেদৰে কেৱল নিজৰ স্বাৰ্থ পূৰণৰ বাবেহে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
মই সন্তুষ্ট যে আজি দেশত সামাজিক ন্যায় বাস্তৱলৈ পৰিণত হোৱা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। মই আপোনালোকক ক’ব বিচাৰিছো যে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় প্ৰকৃততে কি। ১২ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ অভিযানে মুকলি আকাশৰ তলত শৌচ কৰিবলৈ বাধ্য হোৱা সেই দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱনলৈ মৰ্যাদা কঢ়িয়াই আনিলে। ৫৭ কোটি জন ধনৰ বেংক একাউণ্টৰ জৰিয়তে যিসকলক পূৰ্বৰ চৰকাৰে কেতিয়াও বেংক একাউণ্ট থকাৰ যোগ্য বুলি নাভাবিছিল তেওঁলোকৰ বাবে আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰিছিল। দুখীয়াক দিয়া ৪ কোটি পুক্কা ঘৰে নতুন সপোন দেখাৰ সাহস দিয়াৰ লগতে ৰিস্ক লোৱাৰ ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ১১ বছৰত সামাজিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত যি কাম কৰা হৈছে সেয়া অসাধাৰণ। আজি ভাৰতৰ প্ৰায় ৯৪ কোটি লোক সামাজিক সুৰক্ষাৰ জালৰ অধীনলৈ আহিছে। আৰু ১০ বছৰৰ আগৰ পৰিস্থিতি কেনে আছিল জানেনে? মাত্ৰ ২৫ কোটি লোকহে সামাজিক সুৰক্ষাৰ আওতাত আছিল। আজি সংখ্যা ৯৪ কোটি লোক। অৰ্থাৎ আগতে চৰকাৰী সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল মাত্ৰ ২৫ কোটি লোকে, আৰু এতিয়া সেই সংখ্যা ৯৪ কোটি লোকৰ ওচৰ পালেগৈ আৰু এইটোৱেই হৈছে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। আৰু আমি কেৱল সামাজিক সুৰক্ষাৰ জালখন সম্প্ৰসাৰণ কৰা নাই; আমি অহৰহ পূৰ্ণ প্ৰাপ্তিৰ মিছনৰ বাবে কাম কৰি আছো, অৰ্থাৎ, এজনো যোগ্য হিতাধিকাৰীক সিবিধা লাভৰ পৰা এৰি দিয়া উচিত নহয়। যেতিয়া এখন চৰকাৰে এই লক্ষ্যৰে কাম কৰে, যেতিয়া প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ কাষ চাপিব বিচাৰে, তেতিয়া যিকোনো ধৰণৰ বৈষম্যৰ সম্ভাৱনাও শেষ হৈ যায়। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবেই যোৱা ১১ বছৰত ২৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতা অতিক্ৰম কৰিছে। আৰু সেইবাবেই আজি বিশ্বই এই কথাত একমত যে গণতন্ত্ৰই ডেলিভাৰী দিয়ে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক আৰু এটা উদাহৰণ দিম। আমাৰ আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী অধ্যয়ন কৰক। পূৰ্বৰ চৰকাৰে পিছপৰা বুলি লেবেল লগোৱা আৰু তাৰ পিছত পাহৰি যোৱা এশৰো অধিক জিলা আছিল। বিশ্বাস কৰা হৈছিল যে এই অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়ন অতি কঠিন হ’ব আৰু এনে জিলাত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কোনে কৰিব? যেতিয়া কোনো এজন বিষয়াক শাস্তিমূলক পোষ্টিং দিয়াৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোকক এই পিছপৰা জিলাবোৰলৈ পঠিয়াই তাতেই থাকিবলৈ কোৱা হৈছিল। এই পিছপৰা জিলাবোৰত কিমান মানুহ বাস কৰিছিল জানেনে? দেশৰ ২৫ কোটিৰো অধিক নাগৰিকে এই জিলাকেইখনত বাস কৰিছিল!
বন্ধুসকল,
এই পিছপৰা জিলাবোৰ যদি পিছপৰা হৈ থাকিলহেঁতেন তেন্তে আগন্তুক ১০০ বছৰতো ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব নোৱাৰিলেহেঁতেন৷ সেয়ে আমাৰ চৰকাৰে নতুন কৌশল লৈ কাম আৰম্ভ কৰিলে। আমি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক বোৰ্ডত আনিলোঁ, কোনখন জিলা কোনখন উন্নয়নৰ পৰিমাপত পিছ পৰি আছে সেই বিষয়ে অধ্যয়ন কৰিলোঁ আৰু প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে এটা সুকীয়া কৌশল প্ৰস্তুত কৰিলোঁ। আমি দেশৰ শ্ৰেষ্ঠ বিষয়া, উজ্জ্বল আৰু উদ্ভাৱনীমূলক যুৱ মনক নিয়োগ কৰিলোঁ, তাত তেওঁলোকক নিযুক্তি দিলোঁ, আৰু এই জিলাকেইখনক পিছপৰা নহয়, আকাংক্ষিত বুলি গণ্য কৰিলোঁ। আৰু আজি আপোনালোকে দেখিব পাৰিব যে এই আকাংক্ষিত জিলাসমূহে নিজৰ ৰাজ্যৰ আন জিলাসমূহতকৈ বহু উন্নয়নৰ পৰিমাপত কেনেদৰে বহুত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে ছত্তীশগড়ৰ বাষ্টাৰৰ কথাই লওক। আগতে আপোনালোকৰ বহু সাংবাদিকৰ প্ৰিয় বিষয় আছিল। এসময়ত যেতিয়া সাংবাদিকসকলে তালৈ যাব লগা হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোকক কেৱল প্ৰশাসনৰ পৰাই নহয়, আন সংগঠনৰ পৰাও অনুমতি লোৱাৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। কিন্তু আজি সেই একেজন বস্তৰে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছে বাষ্টাৰ অলিম্পিকক কিমান কভাৰেজ দিছে নাজানো, কিন্তু আজি বাষ্টাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ দৰে অনুষ্ঠান কেনেকৈ আয়োজন কৰিছে সেয়া দেখি ৰামনাথ জী বহুত আনন্দিত হ’লহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
যিহেতু বাষ্টাৰৰ কথা কোৱা হৈছে, গতিকে এই মঞ্চৰ পৰাই নক্সালবাদ অৰ্থাৎ মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিম। সমগ্ৰ দেশতে নক্সালবাদ আৰু মাওবাদী হিংসাৰ পৰিসৰ দ্ৰুতগতিত কমি আহিছে যদিও কংগ্ৰেছৰ ভিতৰত ই সমানে সক্ৰিয় হৈ আহিছে। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে বিগত পাঁচ দশকত দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন ডাঙৰ ৰাজ্য মাওবাদী হিংসাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱান্বিত হৈছিল। কিন্তু ভাৰতীয় সংবিধানক নাকচ কৰা মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদক কংগ্ৰেছে লালন-পালন আৰু সমৰ্থন কৰাটো দেশৰ দুৰ্ভাগ্য আছিল। আৰু কেৱল দুৰ্গম বনাঞ্চলতে নহয়, কংগ্ৰেছে চহৰত নক্সালবাদৰ শিপাকো পুষ্টি যোগাইছিল। কংগ্ৰেছে বহু বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানত নগৰীয়া নক্সাল সমৰ্থক প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
১০–১৫ বছৰ পূৰ্বে কংগ্ৰেছত অনুপ্ৰৱেশ কৰা নগৰীয়া নক্সাল আৰু মাওবাদী শক্তিয়ে এতিয়া কংগ্ৰেছক মুছলিম লীগ–মাওবাদী কংগ্ৰেছ (MMC)লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আৰু আজি মই সম্পূৰ্ণ দায়িত্ব লৈ এই কথা কওঁ যে এই মুছলিম লীগ–মাওবাদী কংগ্ৰেছে নিজৰ স্বাৰ্থত জাতীয় স্বাৰ্থ পৰিত্যাগ কৰিছে। আজিৰ মুছলিম লীগ–মাওবাদী কংগ্ৰেছ দেশৰ ঐক্যৰ প্ৰতি এক বৃহৎ ভাবুকি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে উন্নত জাতি হোৱাৰ নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ লগে লগে ৰামনাথ গোৱেংকা জীৰ উত্তৰাধিকাৰ আৰু অধিক প্ৰাসংগিক হৈ পৰে। ৰামনাথ জীয়ে ব্ৰিটিছ অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ় স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁৰ এটা সম্পাদকীয়ত লিখিছিল যে তেওঁ ব্ৰিটিছৰ আদেশ মানি চলাতকৈ নিজৰ কাকতখন বন্ধ কৰি দিয়াটোৱেই বেছি পছন্দ কৰিব। ঠিক তেনেদৰে যেতিয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ ৰূপত দেশখনক পুনৰ দাসত্বৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল, তেতিয়া ৰামনাথ জীয়ে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছিল। আৰু এই বছৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। পঞ্চাশ বছৰ পূর্বে ইণ্ডিয়ান এক্সপ্রেছে প্রদর্শন কৰিছিল যে উকা সম্পাদকীয়ো জনসাধাৰণক দাসত্বত বান্ধিব বিচৰা মানসিকতাক প্রত্যাহবান জনাব পাৰে৷
বন্ধুসকল,
আজি মই এই সন্মানীয় মঞ্চৰ পৰা দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰাৰ বিষয়টোৰ বিষয়তো বিতংভাৱে ক’ম। কিন্তু তাৰ বাবে আমি ১৯০ বছৰ পিছুৱাই যাব লাগিব। আনকি ১৮৫৭ চনৰ প্ৰথম স্বাধীনতা যুদ্ধৰ আগতেও।বছৰটো আছিল ১৮৩৫ চন।১৮৩৫ চনত ব্ৰিটিছ সংসদ সদস্য থমাছ বেবিংটন মাকাউলেই ভাৰতক নিজৰ ভেটিৰ পৰা উভালি পেলোৱাৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ ঘোষণা কৰিলে যে তেওঁ এনেকুৱা ভাৰতীয় সৃষ্টি কৰিব যি চেহেৰাত ভাৰতীয় হ’ব কিন্তু মনত ইংৰাজী হ’ব। আৰু ইয়াক লাভ কৰিবলৈ মাকাউলেই কেৱল ভাৰতীয় শিক্ষা ব্যৱস্থাক সলনি কৰা নাছিল, তেওঁ ইয়াক শিপাৰ পৰাই ধ্বংস কৰিছিল। মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল যে ভাৰতৰ প্ৰাচীন শিক্ষা ব্যৱস্থাটো উভালি পেলোৱা আৰু ধ্বংস কৰা এজোপা ধুনীয়া গছৰ দৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাই আমাক আমাৰ সংস্কৃতিৰ প্ৰতি গৌৰৱ কৰিবলৈ শিকাইছিল। ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাই অধ্যয়নৰ লগতে দক্ষতাৰ ওপৰতো সমানে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সেইবাবেই মাকাউলেই ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ মেৰুদণ্ড ভাঙিবলৈ সিদ্ধান্ত লৈছিল আৰু তেওঁ নিজৰ অভিযানত সফল হৈছিল। সেই যুগত ব্ৰিটিছ ভাষা আৰু ব্ৰিটিছ চিন্তাধাৰাই যাতে অধিক স্বীকৃতি লাভ কৰে তাৰ বাবে মাকাউলেই নিশ্চিত কৰিছিল আৰু ইয়াৰ মূল্য আগন্তুক শতিকাজুৰি ভাৰতে আদায় দিছিল।
বন্ধুসকল,
মাকাউলে আমাৰ আত্মবিশ্বাস ছিন্নভিন্ন কৰি পেলালে। তেওঁ আমাৰ ভিতৰত হীনমন্যতাৰ ভাৱ এটা সোমাই দিলে। এটা ষ্ট্ৰ’কতে মেক’লেই আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ জ্ঞান আৰু বিজ্ঞান, আমাৰ কলা আৰু সংস্কৃতি আৰু আমাৰ সমগ্ৰ জীৱনশৈলী ডাষ্টবিনত পেলাই দিলে। সেই মুহূৰ্ততে সেই বীজ সিঁচিছিল যে ভাৰতীয়ই যদি আগবাঢ়িব বিচাৰে, যদি ডাঙৰ কিবা এটা সাধন কৰিব বিচাৰে তেন্তে বিদেশী পদ্ধতিৰে কৰিব লাগিব। আৰু এই অনুভূতি স্বাধীনতাৰ পিছতো অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিছিল। আমাৰ শিক্ষা, আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ সামাজিক আকাংক্ষা, সকলো বিদেশী ব্যৱস্থাৰ লগত বান্ধ খাই পৰিল। আমাৰ যিটো আছিল তাৰ প্ৰতি গৌৰৱৰ অনুভৱ ক্ৰমান্বয়ে কমি আহিল। গান্ধীজীয়ে স্বাধীনতাৰ ভেটি বুলি গণ্য কৰা স্বদেশী (আত্মনিৰ্ভৰশীলতা)ৰ মূল্য আৰু নাছিল। আমি বিদেশত শাসনৰ আৰ্হি বিচাৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি উদ্ভাৱনৰ বাবে বহিঃৰাজ্যৰ ফালে চাবলৈ ধৰিলোঁ। এই মানসিকতাই সমাজত এনে এক ধাৰা সৃষ্টি কৰিছিল য’ত আমদানিকৃত ধাৰণা, আমদানিকৃত সামগ্ৰী, আমদানিকৃত সেৱাক উচ্চ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আপুনি নিজৰ দেশক সন্মান নকৰে তেতিয়া আপুনি থলুৱা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক নাকচ কৰে। আপুনি মেড ইন ইণ্ডিয়া উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰক নাকচ কৰে। পৰ্যটনৰ এটা উদাহৰণ দিওঁ। আপুনি দেখিব যে যিখন দেশত পৰ্যটন উদ্ভাসিত হৈছে, সেই দেশৰ জনসাধাৰণে নিজৰ ঐতিহাসিক ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰে। আমাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ বিপৰীতহে ঘটিল। স্বাধীনতাৰ পিছত আমাৰ ঐতিহ্যক অৱহেলা কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। যেতিয়া নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ নাথাকে, তেতিয়া তাক সংৰক্ষণৰ কোনো প্ৰচেষ্টা নাথাকে। যেতিয়া কোনো সংৰক্ষণ নাথাকে, তেতিয়া আমি শেষত ইয়াক কেৱল ইটা-শিলৰ ধ্বংসাৱশেষৰ দৰে গণ্য কৰি লওঁ আৰু ঠিক সেইটোৱেই হ’ল। নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰাটো পৰ্যটনৰ উন্নয়নৰ বাবে এক প্ৰয়োজনীয় চৰ্ত।
বন্ধুসকল,
স্থানীয় ভাষাৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা। কোনখন দেশত স্থানীয় ভাষাক হেয়জ্ঞান কৰা হয়? জাপান, চীন, কোৰিয়াৰ দৰে দেশসমূহে বহুতো পশ্চিমীয়া পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছিল যদিও তেওঁলোকে নিজৰ ভাষা অক্ষত ৰাখিছিল, তেওঁলোকে নিজৰ ভাষাৰ সৈতে কেতিয়াও আপোচ কৰা নাছিল। সেইবাবেই, আমি নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত স্থানীয় ভাষাৰ শিক্ষাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। এই কথাটো অতি স্পষ্টকৈ কওঁ- আমি ইংৰাজী ভাষাৰ বিৰোধী নহয়। আমি ভাৰতীয় ভাষাৰ সমৰ্থনত আছো।
বন্ধুসকল,
১৮৩৫ চনত মাকাউলেই এই অপৰাধ সংঘটিত কৰিছিল।আৰু ২০৩৫ চনত ১০ বছৰৰ পাছত এই অপৰাধ সংঘটিত হোৱাৰ ২০০ বছৰ হ’ব। আৰু সেইবাবেই আজি আপোনালোকৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশবাসীক আহ্বান জনাব বিচাৰিছো যে আমি এটা প্ৰতিশ্ৰুতি ল’ব লাগিব যে আমি অহা ১০ বছৰত মাকউলেৰ দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰিম। এই অহা ১০ বছৰ আমাৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এটা সৰু ঘটনা এটা মনত পৰে। গুজৰাটত কুষ্ঠ ৰোগৰ চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰি আছিল। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ বাবে মহাত্মা গান্ধীক নিমন্ত্ৰণ কৰিবলৈ সাক্ষাৎ কৰিবলৈ গৈছিল জড়িত লোকসকলে। গান্ধীয়ে কৈছিল যে তেওঁ কুষ্ঠ ৰোগৰ চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰাৰ পক্ষত নহয়; তেওঁ ক’লে, “মই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ বাবে নাহিম।কিন্তু যেতিয়া চিকিৎসালয়খনত স্থায়ীভাৱে তলা মাৰিব লাগিব, তেতিয়া মোক ফোন কৰিব , মই তাত তলা মাৰিবলৈ আহিম।” সেই চিকিৎসালয়খন গান্ধী জীৰ জীৱনকালত তলা লগোৱা নাছিল। কিন্তু গুজৰাট যেতিয়া কুষ্ঠ ৰোগৰ পৰা মুক্ত হ’ল, তেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত সেই চিকিৎসালয়খনত তলা লগোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। ১৮৩৫ চনৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা যাত্ৰাৰ যেনেকৈ ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত শেষ হ’ব লাগিব, গান্ধীজীয়ে যিদৰে চিকিৎসালয়খনত তলা মাৰিব বিচাৰিছিল, ঠিক সেইদৰে আমি এই মানসিকতাক চিৰদিনৰ বাবে তলা মাৰি ৰখাটোও মোৰ সপোন।
বন্ধুসকল,
আমি আজি বহু বিষয়কলৈ আলোচনা কৰিছো। এতিয়া তোমাৰ আৰু বেছি সময় উলিয়াব নিবিচাৰো। ইণ্ডিয়ান এক্সপ্ৰেছ গ্ৰুপ আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আৰু প্ৰতিটো বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। আৰু আজি ভাৰতে ‘বিক্ষিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত) হোৱাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ই আকৌ এবাৰ এই যাত্ৰাৰ এক অংশ। ৰামনাথ জীৰ চিন্তা আৰু আদৰ্শক পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে সংৰক্ষণৰ বাবে কৰা আন্তৰিক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই অসাধাৰণ অনুষ্ঠানৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ৰামনাথ গোৱেংকা জীলৈ শ্ৰদ্ধা জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো।
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s speech delivered at the sixth Ramnath Goenka Lecture in New Delhi
17 NOV 2025 10:16PM by PIB Delhi
Vivek Goenka ji, brother Anant, George Verghese ji, Rajkamal Jha, all other colleagues of the Indian Express Group, Excellencies, other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
Today, we have all gathered here to honour a personality who gave a new height to the power of journalism, expression, and public movements in Indian democracy. As a visionary, as an institution builder, as a nationalist, and as a media leader, Ramnath ji established the Indian Express Group not just as a newspaper, but as a mission among the people of Bharat. Under his leadership, this group became the voice of Bharat’s democratic values and national interests. Therefore, when Bharat is moving forward with the resolve of becoming a developed nation in this era of the 21st century, Ramnath ji’s commitment, his efforts, and his vision are a great source of inspiration for us. I express my gratitude to the Indian Express Group for inviting me to this lecture, and I congratulate all of you.
Friends,
Ramnath ji drew great inspiration from a verse of the Gita: सुख दुःखे समे कृत्वा, लाभा-लाभौ जया-जयौ। ततो युद्धाय युज्यस्व, नैवं पापं अवाप्स्यसि।। It means: viewing joy and sorrow, gain and loss, victory and defeat as equal, one should perform duty and fight and by doing so, he will not incur sin. During the freedom movement, Ramnath ji supported the Congress, later supported the Janata Party, and even contested election on a Jana Sangh ticket. Regardless of ideology, he always placed national interest above everything else. Those who worked with Ramnath ji for years narrate many stories that he shared. How Ramnath ji helped Sardar Vallabhbhai Patel when the issue of Hyderabad and the atrocities of the Razakars (private Muslim militia) came up after independence. When the student movement in Bihar needed leadership in the 1970s, Ramnath ji, along with Nanaji Deshmukh, persuaded JP to lead the movement. During the Emergency, when a close minister of Indira Gandhi summoned and threatened Ramnath ji saying he would put him in jail, the reply Ramnath ji gave in return is now a hidden chapter of history. Some things became public, some remained unknown, but these stories tell us that Ramnath ji always stood by the truth, always placed duty above everything else, no matter how powerful the forces standing against him were.
Friends,
It was often said about Ramnath ji that he was very impatient. Impatience not in a negative sense, but in a positive one. A kind of impatience that pushes one to the limits of hard work for the sake of change; impatience that creates ripples even in stagnant waters. In the same way, today’s Bharat too is impatient. Bharat is impatient to become developed. Bharat is impatient to become self-reliant. We all have seen how quickly the first twenty-five years of the twenty-first century have passed. Unprecedented challenges came our way, one after another, yet they could not slow down Bharat’s momentum.
Friends,
You have seen how challenging the last four to five years have been for the entire world. In 2020, the crisis of the coronavirus pandemic struck, and the economies of the whole world were grappling with uncertainties. The global supply chain was severely impacted, and the entire world began moving toward despair. When the situation slowly started stabilizing after some time, upheavals began in our neighbouring countries. Amid all these crises, our economy achieved high growth rates. In 2022, global supply chains and energy markets were affected due to the European crisis. This had an impact on the whole world, yet even in 2022–23, the growth of our economy continued at a fast pace. In 2023, when the situation deteriorated in West Asia, even then our growth rate remained strong. And this year too, when the world is facing instability, our growth rate is still around seven percent.
Friends,
Today, when the world is afraid of disruption, Bharat is moving forward in the direction of a vibrant future. From this platform of the Indian Express, I can say that Bharat is not just an emerging market, Bharat is also an emerging model. Today, the world sees the Indian Growth Model as a Model of Hope.
Friends,
A strong democracy has many criteria, and one of the most important criteria is the participation of people in the democratic process. How confident people are about democracy and how optimistic they are can be seen most vividly during elections. You must remember the results that came on 14 November, and since Ramnath ji also had a connection with Bihar, mentioning it here is quite natural. Along with these historic results, there is another very important aspect. No one can ignore the increasing participation of people in democracy. This time, Bihar recorded the highest voter turnout in its history. Just think, women’s turnout was about 9 percent higher than men’s turnout. This too is a victory of democracy.
Friends,
The results of Bihar have once again shown how strong the aspirations of the people of Bharat are. The people of Bharat trust those political parties that sincerely work to fulfil those aspirations and give priority to development. And today, from the platform of the Indian Express, I would very humbly appeal to every state government in the country, be it left, right, center, and governments of all ideologies that the results of Bihar give us this lesson that the kind of government you run today will determine the future of your political party in the coming years. The people of Bihar gave the RJD government 15 years. Lalu Yadav ji could have done a lot for the development of Bihar if he wanted, but he chose the path of jungle raj. The people of Bihar can never forget this betrayal. Therefore, today, whether it is our government at the Centre or governments of different parties in the states, our highest priority should be just development, development, and only development. And that is why I say to every state government that compete to create a better investment environment in your state, compete to improve ease of doing business, compete to move ahead on development parameters and then see how the people place their trust in you.
Friends,
After winning the Bihar election, some people, including some Modi admirers in the media, have once again started saying that the BJP and Modi always remain in a 24×7 election mode. I believe that to win elections, being in election mode is not necessary; what is necessary is to remain in an emotional mode 24×7. When there is restlessness within the heart then not even a single minute should be wasted and one must keep working to reduce the hardships of the poor, to provide employment to the poor, to give healthcare to the poor, to fulfil the aspirations of the middle class. One should work tirelessly. When this emotion and this feeling drive the government continuously, then the results become visible on the day of the elections. We have just seen this happen in Bihar as well.
Friends,
Someone once mentioned another story connected to Ramnath ji. This was from the time when Ramnath ji got the Jana Sangh ticket from Vidisha. At that time, he and Nanaji Deshmukh were discussing whether the organization is more important or the face of the individual. Nanaji Deshmukh told Ramnath ji that he only needed to come for filing his nomination and then come back again to collect his victory certificate. Nanaji then fought the election on Ramnath ji’s behalf with the strength of party workers and ensured his victory. By mentioning this story, my intention is not to say that candidates should only show up for nomination. My purpose is to draw your attention to the dedication of the countless duty-bound workers of the BJP.
Friends,
Millions of BJP workers have nurtured the roots of the party with their sweat, and they continue to do so even today. And not just that, but hundreds of our workers in states like Kerala, West Bengal, and Jammu & Kashmir have also watered the roots of the BJP with their blood. For a party that has such dedicated workers, winning elections is not the only goal. They work continuously with a spirit of service to win the hearts of the people.
Friends,
For the development of the country, it is very important that the benefits of development reach everyone. When government schemes reach Dalits, the oppressed, the exploited, and the deprived, social justice is ensured. But we have seen how some parties and some families used it only to serve their own interests in past decades and in the name of social justice.
Friends,
I am satisfied that today the country is witnessing social justice turning into reality. I want to tell you what true social justice really is. The campaign to build 12 crore toilets brought dignity into the lives of those poor people who were forced to defecate in the open. The 57 crore Jan Dhan bank accounts ensured financial inclusion for those whom previous governments never considered worthy of even having a bank account. The 4 crore pucca houses given to the poor have given them the courage to dream new dreams and increased their ability to take risks.
Friends,
The work done on social security in the past 11 years has been extraordinary. Today, nearly 94 crore people in Bharat have come under the social security net. And do you know what the situation was 10 years ago? Only 25 crore people were under social security coverage. Today the number is 94 crore people. That means earlier, only 25 crore people were getting the benefits of government social security schemes, and now that number has reached 94 crore people and this is what true social justice is. And we have not just expanded the social security net; we are continuously working on a mission of saturation, meaning, not a single eligible beneficiary should be left out. When a government works with this goal, when it wants to reach every beneficiary, the possibility of any kind of discrimination also ends. Because of these efforts, 25 crore people have overcome poverty in the last 11 years. And that is why the world today agrees that Democracy delivers.
Friends,
I will give you another example. Study our Aspirational Districts Programme. There were more than a hundred districts that previous governments had labelled as backward and then forgotten. It was believed that development in these regions would be very difficult and who would bother working hard in such districts? When an officer needed to be given a punishment posting, they were sent to these backward districts and told to stay there. Do you know how many people lived in these backward districts? More than 25 crore citizens of the country lived in these districts!
Friends,
If these backward districts had remained backward, Bharat would not be able to develop even in the next 100 years. Therefore, our government began working with a new strategy. We brought state governments on board, studied which district lagged behind on which development parameter, and prepared a separate strategy for each district. We deployed the best officers in the country, bright and innovative young minds, appointed them there, and considered these districts not backward, but aspirational. And today, you can see how these Aspirational Districts have started performing much better than other districts in their states on many development parameters. Take Bastar in Chhattisgarh, for example. It used to be a favourite subject for many of you journalists. At one time, when journalists had to visit there, they needed permits not just from the administration but from other organizations as well. But today, that same Bastar is progressing on the path of development. I don’t know how much coverage the Indian Express has given to the Bastar Olympics, but today Ramnath ji would have been very happy to see how the youth of Bastar are organizing events like the Bastar Olympics.
Friends,
Since Bastar has been mentioned, I will also discuss Naxalism, i.e., Maoist terrorism, from this platform. The scope of Naxalism and Maoist violence has been shrinking rapidly across the country, but it has been growing equally active within the Congress. You all know that for the past five decades, almost every major state in the country was affected by Maoist violence. But it was the misfortune of the country that the Congress nurtured and supported Maoist terrorism, which rejects the Indian Constitution. And not just in remote forest areas, the Congress also nourished the roots of Naxalism in the cities. The Congress established urban Naxal sympathizers in many big institutions.
Friends,
The urban Naxals and Maoist forces that infiltrated the Congress 10–15 years ago have now turned the Congress into the Muslim League–Maoist Congress (MMC). And today, I say this with full responsibility that this Muslim League–Maoist Congress has abandoned national interest for its own selfish motives. Today’s Muslim League–Maoist Congress is becoming a major threat to the unity of the country.
Friends,
Today, as Bharat embarks on a new journey to become a developed nation, the legacy of Ramnath Goenka ji becomes even more relevant. Ramnath ji took a firm stand against British tyranny. In one of his editorials, he wrote that he would prefer to shut down his newspaper rather than follow British orders. Similarly, when an attempt was made to enslave the country again in the form of the Emergency, Ramnath ji stood strong. And this year marks 50 years since the Emergency was imposed. Fifty years ago, the Indian Express showed that even blank editorials can challenge the mentality that seeks to enslave the people.
Friends,
Today, I will also speak in detail about the subject of freeing ourselves from the mindset of slavery from this esteemed platform. But for that, we will have to go back 190 years. Even before the First War of Independence of 1857. The year was 1835. In 1835, British parliamentarian Thomas Babington Macaulay launched a massive campaign to uproot Bharat from its own foundation. He declared that he would create such Indians who would be Indian in appearance but English in their minds. And to achieve this, Macaulay did not merely change the Indian education system, he destroyed it from the roots. Mahatma Gandhi himself had said that Bharat’s ancient education system was like a beautiful tree that was uprooted and destroyed.
Friends,
Our education system taught us to take pride in our culture. Bharat’s education system, along with studies, put equal emphasis on skills as well. That is why Macaulay decided to break the backbone of Bharat’s education system and he succeeded in his mission. Macaulay ensured that the British language and British thinking received greater recognition in that era and Bharat paid the price for this for centuries to come.
Friends,
Macaulay shattered our self-confidence. He infused a sense of inferiority within us. With one stroke, Macaulay threw thousands of years of our knowledge and science, our art and culture, and our entire way of life into the dustbin. It was at that moment that the seed was sown that if Indians wanted to progress, if they wanted to achieve something big, they would have to do so through foreign methods. And this feeling only grew stronger even after Independence. Our education, our economy, our social aspirations, everything became tied to foreign systems. The feeling of pride in what was ours gradually diminished. The Swadeshi (self-reliance) that Gandhiji considered the foundation of freedom was no longer valued. We began searching for governance models abroad. We started looking toward foreign countries for innovation. This mentality led to a trend in society where imported ideas, imported goods, and imported services were considered superior.
Friends,
When you do not respect your own country, you reject the indigenous ecosystem. You reject the Made in India manufacturing ecosystem. Let me give you another example of tourism. You will see that in every country where tourism has flourished, the people of that country take pride in their historical heritage. In our case, the opposite happened. After Independence, efforts were made to neglect our heritage. When there is no pride in one’s heritage, there is no effort to preserve it. When there is no preservation, we end up treating it like mere brick-and-stone ruins and that is exactly what happened. Being proud of one’s heritage is a necessary condition for the development of tourism.
Friends,
The same is true for local languages. In which country are local languages looked down upon? Countries like Japan, China, and Korea adopted many Western practices, but they kept their languages intact, they never compromised on their language. That is why, we have placed special emphasis on education in local languages in the new National Education Policy. And let me say this very clearly: we are not against the English language. We are in support of Indian languages.
Friends,
The crime was committed by Macaulay in 1835. And in 2035, after 10 years, it will be 200 years since this crime happened. And that is why, today, I want to make an appeal to the entire nation through you that we must take a pledge that we will free ourselves from Macaulay’s mentality of slavery in the next 10 years. These next 10 years are extremely important for us. I remember a small incident. A hospital for leprosy was being built in Gujarat. The people involved went to meet Mahatma Gandhi to invite him for the inauguration. Gandhi ji said that he was not in favour of inaugurating a hospital for leprosy; he said, “I will not come for the inauguration. But when the hospital has to be locked permanently, then call me, I will come to lock it.” That hospital was not locked during Gandhi ji’s lifetime. But when Gujarat became free from leprosy, I got the opportunity to lock that hospital when I became Chief Minister. Just as the journey that began in 1835 must come to an end by 2035, in the same way that Gandhi ji wished to lock the hospital, it is also my dream that we lock away this mindset forever.
Friends,
We have discussed many topics today. I do not want to take much more of your time now. The Indian Express Group has been a witness to every major transformation and every growth story of our nation. And today, as Bharat moves forward with the goal of becoming a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), it is once again a part of this journey. I congratulate you for your sincere efforts to preserve the thoughts and ideals of Ramnath ji with full dedication. Once again, I extend my heartfelt best wishes to all of you for this wonderful event. With respectful regards to Ramnath Goenka ji, I conclude my words.
Thank you very much!