প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ চুৰাটত নিৰ্মিত বুলেট ট্ৰে্ইন ষ্টেচন পৰিদৰ্শন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে; মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই-স্পীড ৰেল কৰিডৰৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা
ভাৰতৰ প্ৰথমটো বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত দলটোৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পৰ পৰা লাভ কৰা শিক্ষা লিপিবদ্ধ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যেতিয়া দেশৰ বাবে কাম কৰা আৰু নতুন কিবা এটা অৱদান আগবঢ়োৱাৰ মনোভাৱ জাগ্ৰত হয় তেতিয়া ই এক অপৰিসীম প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰে
16 NOV 2025 3:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি গুজৰাটৰ ছুৰাটত নিৰ্মাণৰত বুলেট ট্ৰে্ইন ষ্টেচন পৰিদৰ্শন কৰি মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই-স্পীড ৰেল কৰিডৰৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। ভাৰতৰ প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পৰ দলটোৰ সৈতেও তেওঁ মত বিনিময় কৰাৰ লগতে ইয়াৰ গতি আৰু সময়সূচীৰ লক্ষ্যকে ধৰি প্ৰকল্পটোৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়েও সোধা-পোছা কৰে। শ্ৰমিকসকলে তেওঁক আশ্বাস দিয়ে যে প্ৰকল্পটো কোনো অসুবিধা নোহোৱাকৈ সুচাৰুৰূপে আগবাঢ়িছে।
কেৰালাৰ এগৰাকী অভিযন্তাই গুজৰাটৰ নৱছাৰীৰ নইজ বেৰিয়াৰ ফেক্টৰীত কাম কৰাৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে, য’ত ৰিবাৰ কেজ ৱেল্ডিঙৰ বাবে ৰবটিক ইউনিট নিয়োগ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁক ভাৰতৰ প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগতভাৱে কেনে অনুভৱ কৰে আৰু এই ঐতিহাসিক কৃতিত্বৰ বিষয়ে তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সৈতে কি শ্বেয়াৰ কৰে বুলি প্ৰশ্ন কৰে। দেশৰ প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইনত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি ইয়াক “সপোনৰ প্ৰকল্প” আৰু পৰিয়ালৰ বাবে “গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত” বুলি অভিহিত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ মনোভাৱৰ ওপৰত গুৰু্ত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যেতিয়া দেশৰ বাবে কাম কৰি নতুন কিবা এটা অৱদান আগবঢ়োৱাৰ অনুভূতি জাগ্ৰত হয়, তেতিয়া ই এক অপৰিসীম প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰে। তেওঁ ইয়াক ভাৰতৰ মহাকাশ যাত্ৰাৰ সৈতে দেশৰ প্ৰথম উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা বিজ্ঞানীসকলে নিশ্চয় কেনে অনুভৱ কৰিছিল আৰু আজি শ শ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা হৈছে তাৰ তুলনা কৰে।
বেংগালুৰুৰ আন এগৰাকী কৰ্মচাৰী শ্ৰুতিয়ে মুখ্য অভিযান্ত্ৰিক পৰিচালক হিচাপে কাম কৰা কঠোৰ ডিজাইন আৰু অভিযান্ত্ৰিক নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৰূপায়ণৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে তেওঁৰ দলটোৱে লাভ-লোকচানৰ মূল্যায়ন কৰে, সমাধান চিনাক্ত কৰে আৰু ত্ৰুটিহীন ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ বিকল্পৰ সন্ধান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াত লাভ কৰা অভিজ্ঞতাসমূহ যদি লিপিবদ্ধ কৰি ব্লু বুকৰ দৰে সংকলন কৰা হয়, তেন্তে দেশখনে বুলেট ট্ৰেইনৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ ৰূপায়ণৰ দিশত নিৰ্ণায়কভাৱে আগবাঢ়িব পাৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে বাৰে বাৰে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ পৰা আঁতৰি থাকিব লাগে আৰু ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে বৰ্তমানৰ আৰ্হিৰ পৰা শিক্ষা লৈ ইয়াৰ প্ৰতিৰূপ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢতাৰে কয় যে কিয় কিছুমান পদক্ষেপ লোৱা হ’ল সেই বিষয়ে স্পষ্ট বুজি পালেহে প্ৰতিৰূপ সাৰ্থক হ’ব। অন্যথা পুনৰাবৃত্তি অৰ্থহীন আৰু উদ্দেশ্য বা নিৰ্দেশনাহীন হৈ পৰিব পাৰে বুলি তেওঁ সকীয়াই দিয়ে। তেওঁ পৰামৰ্শ দিছিল যে এনে অভিলেখ ৰক্ষা কৰিলে ভৱিষ্যতৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল উপকৃত হ’ব পাৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি ইয়াত আমাৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰি দেশৰ বাবে মূল্যৱান কিবা এটা দি থৈ যাম।
এজন কৰ্মচাৰীয়ে এটা কবিতাৰ জৰিয়তে আৱেগিক শব্দৰে নিজৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে, যাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ নিষ্ঠাৰ শলাগ লয় আৰু প্ৰশংসা কৰে।
মত বিনিময়ৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱো উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুৰাটত নিৰ্মীয়মান অৱস্থাত থকা বুলেট ট্ৰেইন ষ্টেচন ভ্ৰমণ কৰি মুম্বাই-আহমেদাবাদ দ্ৰুতগতিৰ ৰেল কৰিডৰ (এমএএইচএছআৰ)ৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা কৰেদেশে দ্ৰুতগতিৰ যোগাযোগৰ যুগলৈ অগ্ৰসৰ হোৱাৰ প্ৰতীকস্বৰূপ এই কৰিডৰ হৈছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ অভিলাসী আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
প্ৰায় ৫০৮ কিলোমিটাৰ বিস্তাৰিত হৈ থকা এমএএইচএছআৰে গুজৰাট তথা দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলীত ৩৫২ কিলোমিটাৰ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত ১৫৬ কিলোমিটাৰ আৱৰি আছে। এই কৰিডৰটোৱে সবৰমতী, আহমেদাবাদ, আনন্দ, বদোদৰা, ভাৰুচ, ছুৰাট, বিলিমোৰা, ভাপি, বোইছাৰ, ৱিৰাৰ, থানে আৰু মুম্বাইকে ধৰি প্ৰধান চহৰসমূহক সংযোগ কৰাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিবৰ্তনশীল পদক্ষেপ প্ৰতিফলিত কৰিব।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মান বজাই ৰাখি উন্নত অভিযান্ত্ৰিক কৌশলেৰে নিৰ্মিত এই প্ৰকল্পটোত ৪৬৫ কিলোমিটাৰ (প্ৰায় ৮৫ শতাংশ পথ)পথত উৰণ সেতুৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ জৰিয়তে স্থলপথসমূহত ন্যূনতম বিশৃংখলতা আৰু উন্নত সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ৩২৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উৰণ সেতুৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ২৫ খন নদী সেতুৰ ভিতৰত ১৭ খন ইতিমধ্যে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত, বুলেট ট্ৰেইনে মুম্বাই আৰু আহমেদাবাদৰ মাজত ভ্ৰমণৰ সময় প্ৰায় দুঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰাৰ জৰিয়তে আন্তঃ-চহৰ ভ্ৰমণ দ্ৰুত, সহজ আৰু অধিক আৰামদায়ক কৰি এইক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক পৰিবৰ্তন আনিব। এই প্ৰকল্পটোৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ কৰিডৰটোত ব্যৱসায়, পৰ্যটন আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ ত্বৰান্বিত হব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত আঞ্চলিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হব।
প্ৰায় ৪৭ কিলোমিটাৰ আৱৰি থকা ছুৰাট-বিলিমোৰা অংশটোৰ সিংহভাগ কাম তথা ট্ৰেক-বেড স্থাপন প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই অংশটোৰ কাম-কাজ শেষ পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে। ছুৰাট চহৰৰ বিশ্ববিখ্যাত হীৰা উদ্যোগৰ অনুপ্ৰেৰণাৰে প্ৰস্তুত কৰা ছুৰাট ষ্টেচনৰ শৈলীয়ে সৌন্দৰ্য্য আৰু কাৰ্য্যকৰীতা দুয়োটাকে প্ৰতিফলিত কৰে। যাত্ৰীৰ স্বাচ্ছন্দ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শৈলী প্ৰস্তুত কৰা এই ষ্টেচনটোত সুবিশাল অপেক্ষাগৃহ, বিশ্ৰামগৃহ আৰু খুচুৰা বিপণী আছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ছুৰাট মেট্ৰ’, চিটি বাছ আৰু ভাৰতীয় ৰেলৱে নেটৱৰ্কৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্ন মাল্টি-মডেল সংযোগ স্থাপন সম্ভৱ হৈ উঠিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi visits under-construction Bullet Train Station at Surat, Gujarat; reviews Progress of Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail Corridor
PM interacts with team of India’s first Bullet train project
PM highlights Importance of Documenting Learnings from Bullet Train Execution
PM emphasises that when the feeling arises of working for the nation and contributing something new, it becomes a source of immense motivation
16 NOV 2025 3:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited the under-construction Bullet Train Station at Surat in Gujarat yesterday and reviewed the Progress of Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail Corridor. He also interacted with the team of India’s first Bullet train project and enquired about the progress of the project, including adherence to speed and timetable targets. Workers assured him that the project was advancing smoothly without any difficulties.
An engineer from Kerala shared her experience of working at the Noise Barrier Factory in Navsari, Gujarat, where robotic units are being deployed for welding rebar cages. Shri Modi asked her how she personally perceived the experience of building India’s first Bullet Train, and what they share with their families about this historic achievement. She expressed pride in contributing to the nation’s first Bullet Train, describing it as a “dream project” and a “proud moment” for her family.
Reflecting on the spirit of national service, the Prime Minister emphasised that when the feeling arises of working for the nation and contributing something new, it becomes a source of immense motivation. He drew a parallel with India’s space journey, recalling how the scientists who launched the country’s first satellite must have felt, and how today hundreds of satellites are being launched.
Another employee, Shruti from Bengaluru, serving as Lead Engineering Manager, explained the rigorous design and engineering control processes. She highlighted that at every stage of execution, her team evaluates pros and cons, identifies solutions, and explores alternatives to ensure flawless implementation.
Prime Minister Shri Modi remarked that if the experiences gained here are recorded and compiled like a Blue Book, the country can move decisively towards large-scale implementation of bullet trains. He emphasized that India must avoid repeated experimentation and instead replicate the learnings from existing models. Shri Modi highlighted that replication will only be meaningful if there is a clear understanding of why certain actions were taken. Otherwise, he cautioned, replication may occur without purpose or direction. He suggested that maintaining such records could benefit future students and contribute to nation-building. “We will dedicate our lives here and leave behind something valuable for the country,” the Prime Minister affirmed.
An employee expressed his commitment in heartfelt words through a poem to which the Prime Minister lauded his dedication and responded with appreciation.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw was present during the visit.
Background
Prime Minister visited the under-construction Bullet Train Station in Surat to review the progress of the Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail Corridor (MAHSR) — one of India’s most ambitious infrastructure projects symbolizing the nation’s leap into the era of high-speed connectivity.
The MAHSR spans approximately 508 kilometres, covering 352 km in Gujarat and Dadra & Nagar Haveli, and 156 km in Maharashtra. The corridor will connect major cities including Sabarmati, Ahmedabad, Anand, Vadodara, Bharuch, Surat, Bilimora, Vapi, Boisar, Virar, Thane, and Mumbai, marking a transformative step in India’s transportation infrastructure.
Built with advanced engineering techniques on par with international standards, the project features 465 km (about 85% of the route) on viaducts, ensuring minimal land disturbance and enhanced safety. So far, 326 km of viaduct work has been completed, and 17 out of 25 river bridges have already been constructed.
Upon completion, the Bullet Train will reduce travel time between Mumbai and Ahmedabad to nearly two hours, revolutionizing inter-city travel by making it faster, easier, and more comfortable. The project is expected to boost business, tourism, and economic activity along the entire corridor, catalyzing regional development.
The Surat–Bilimora section, covering around 47 km, is in an advanced stage of completion, with civil works and track-bed laying fully completed. The design of the Surat station draws inspiration from the city’s world-renowned diamond industry, reflecting both elegance and functionality. The station has been designed with a strong focus on passenger comfort, featuring spacious waiting lounges, restrooms, and retail outlets. It will also offer seamless multi-modal connectivity with the Surat Metro, city buses, and the Indian Railways network.