ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟ ଡେଡିଆପଡାରେ ଧରତୀ ଆବା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
15 NOV 2025 5:28PM by PIB Bhubaneswar
୯,୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ରହିଆସିଛି; ଦେଶର ସମ୍ମାନ, ସ୍ୱାଭିମାନ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ବିପଦ ସମୟରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଦିବାସୀ ଭାଷା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ଭୀଲ, ଗାମିତ, ଭାସଭା, ଗରାସିଆ, କୋକାନି, ସାନ୍ତାଳୀ, ରଥୱା, ନାୟକ, ଡାବଲା, ଚୌଧୁରୀ, କୋକନା, କୁମ୍ଭି, ୱାର୍ଲି ଏବଂ ଡୋଡିଆ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉପଭାଷା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବ; ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଜଡିତ କାହାଣୀ ଏବଂ ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଆସିଥିବା ସିକଲ୍‌ ସେଲ୍‌ ରୋଗ ଓ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡିସପେନସାରୀ, ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲର ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି; ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ଆମକୁ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବାକୁ ପଡିବ; ପ୍ରଗତିରେ କେହି ପଛରେ ନ ରହିବା, ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହେବା; ଏହା ହିଁ ଧରତୀ ଆବାଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଡେଡିଆପଡ଼ାରେ ଧରତୀ ଆବା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ସେ ୯,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ମା’ ନର୍ମଦାର ପବିତ୍ର ଭୂମି ଆଜି ଆଉ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୩୧ ଅକ୍ଟୋବରରେ, ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଭାରତ ପର୍ବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ମହାନ ଉତ୍ସବ ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆମେ ଭାରତ ପର୍ବର ପରିଣାମ ଦେଖୁଛୁ। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥିବା ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ। ମଞ୍ଚ ଉପରୁ ସେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କୁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଦେବମୋଗ୍ରା ମାତାଙ୍କ ମନ୍ଦିରକୁ ଯିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ​​ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ତାଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ।
ଡେଡିଆପଡ଼ା ଏବଂ ସାଗବାରା ଅଞ୍ଚଳ ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଥିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କ ଭୂମି ବାରାଣସୀର ସାଂସଦ, ତେଣୁ ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛନ୍ତି। ମଞ୍ଚ ଉପରୁ ସେ ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜନମାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଆଶ୍ରମ ସ୍କୁଲ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରାସ୍ତା ଏବଂ ପରିବହନ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିକାଶ ଏବଂ ସେବା ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଭାରତର ଚେତନାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇଆସିଛି। ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସମ୍ମାନ, ସ୍ୱାଭିମାନ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ଆଞ୍ଚ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ଠିଆ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏହି ଭାବନାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଗଣିତ ସାହସୀ ବୀରମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମଶାଲକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିଲେ। ସେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବରେ ତିଲକା ମାଞ୍ଝି, ରାଣୀ ଗୈଦିନଲିଉ, ସିଦ୍ଧୋ-କାହ୍ନୋ, ଭୈରବ ମୁର୍ମୁ, ବୁଦ୍ଧୁ ଭଗତ ଏବଂ ଆଲୁରି ସୀତାରାମ ରାଜୁଙ୍କ ନାମ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ତାନ୍ତ୍ୟା ଭୀଲ, ଛତିଶଗଡ଼ର ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ତେଲଙ୍ଗା ଖାଡିଆ, ଆସାମର ରୂପଚାନ୍ଦ କନୱାର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଲକ୍ଷ୍ମଣ ନାୟକଙ୍କୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଗଣିତ ବିଦ୍ରୋହର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ରକ୍ତପାତ କରିଥିଲେ।
ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ବୀର ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ଘର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗତ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିବା ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ; ପଞ୍ଚମହଲରେ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଲଢ଼ିଥିବା ରାଜା ରୂପସିଂହ ନାୟକ; ଏକି ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ମୋତିଲାଲ ତେଜାୱତ; ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ନୀତି ଆଣିଥିବା ଦଶରୀବେନ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନେକ ଅଧ୍ୟାୟ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱରେ ଲିପିବଦ୍ଧ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଗୁଜରାଟରେ, ରାଜପିପଲାରେ ୨୫ ଏକର ଜମିରେ ଏକ ବିଶାଳ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଛତିଶଗଡ଼ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଞ୍ଚିରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ କରାଯାଇଥିବା ଜେଲକୁ ଏକ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଆଦିବାସୀ ଭାଷା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଭୀଲ, ଗାମିତ, ଭାସଭା, ଗରାସିଆ, କୋଙ୍କଣୀ, ସାନ୍ତାଳୀ, ରଥୱା, ନାୟକ, ଡାବଲା, ଚୌଧୁରୀ, କୋକନା, କୁମ୍ଭୀ, ୱାର୍ଲି ଏବଂ ଡୋଡିଆ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉପଭାଷା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବ। ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଜଡିତ କାହାଣୀ ଏବଂ ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଜିତ ଜ୍ଞାନ ରଖିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଜ୍ଞାନକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରେ, ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀ ଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷା ପରିବେଶର ବୁଝାମଣା ବହନ କରେ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଆମକୁ କୋଟି କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟାୟର ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦିଏ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରୁଥିବା ବିରୋଧୀ ଦଳ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ କୁପୋଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଅଭାବ, ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ରହିବା ଫଳରେ ଏହି ଅଭାବଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ପରିଭାଷିତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପାଲଟିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବଦା ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଆସିଛି ବୋଲି ଦାବି କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାୟର ଅନ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବିକାଶର ଲାଭ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଶାସନରେ, ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା ​​ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବାଜପେୟୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପରେ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସରକାର ଦଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୩ ମସିହାରେ, ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେବଳ କିଛି ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଆଦିବାସୀ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟ୍ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଗୁଜୁରାଟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଅବସ୍ଥା ବହୁତ ଭଲ ନଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅମ୍ବାଜୀରୁ ଉମରଗାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟିଏ ବି ବିଜ୍ଞାନ ସ୍କୁଲ ନଥିଲା। ଡେଡିଆପଡା ଏବଂ ସାଗବାରା ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁନଥିଲା। ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଡେଡିଆପଡାରୁ ହିଁ କନ୍ୟା କେଲଭାନି ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେହି ସମୟରେ ଅନେକ ପିଲା ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ - କେତେକ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଅନ୍ୟମାନେ ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରାଯିବ।
ପ୍ରଚଳିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜୁରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ଅଛି। ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡଜନ ଡଜନ ବିଜ୍ଞାନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କଳା କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶହ ଶହ ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ସେ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ, କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପିଲାମାନେ ତାଙ୍କ ଆଖିରେ ଆଖିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ - କେତେକ ଡାକ୍ତର, ଅନ୍ୟମାନେ ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରୁଥିଲେ। ଆଜି, ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଗବେଷକ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ପାଞ୍ଚରୁ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି। ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍କୁଲରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହି ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଗଲେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବାର ଶକ୍ତି ନିହିତ ରହିଛି ବୋଲି ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ସାହସ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ପରମ୍ପରାରୁ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରାପ୍ତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମେରୀ କମ୍, ଥୋନାକାଲ ଗୋପୀ, ଦୂତୀ ଚାନ୍ଦ ଏବଂ ଭାଇଚୁଙ୍ଗ ଭୂତିଆ ଭଳି ନାମ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଥିଲେ, ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଉଦୀୟମାନ ଖେଳାଳିମାନେ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ମହିଳା କ୍ରିକେଟ ଦଳ ସମ୍ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜଣେ ଝିଅ ସେହି ବିଜୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି।
ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଥରେ ପଛୁଆ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜିଲ୍ଲାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି, ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହା ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ୨୦୧୮ରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଛତିଶଗଡ଼ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ରାସ୍ତା କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରଖାନା ସୁବିଧା ନଥିଲା। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟିରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଧରତୀ ଆବା ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଶହ ଶହ ଲୋକ ଏବେ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ସେବା ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ପୁଷ୍ଟିସାର, କୃଷି ଏବଂ ଜୀବିକା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଚାଳିତ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରମାଣିତ କରେ ଯେ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବଳରେ, ସବୁଠାରୁ ଅସମ୍ଭବ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଲଘୁ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ସଂଖ୍ୟା ୨୦ ରୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ମୋଟା ଶସ୍ୟ - ଶ୍ରୀଅନ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜରାଟରେ ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏଥିରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଏବେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି।
ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଡିସପେନସାରି, ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଛଅ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇସାରିଛି।
ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ ପୂର୍ବରୁ ପଛରେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ଏବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମୃଦ୍ଧ କଳାତ୍ମକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରି, ସେମାନଙ୍କର ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ କଳାକୃତି ଅନନ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କଳା କୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିବା କଳାକାର ପରେଶଭାଇ ରାଥୱାଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେକୌଣସି ସମାଜର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଶୀର୍ଷ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚି ଦେଶକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଏବଂ ମେଣ୍ଟ ଆଦିବାସୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଦଳ ଏବଂ ସରକାରରେ ଶୀର୍ଷ ଭୂମିକାରେ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁଦେବ ସାଇ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଶ୍ରୀ ପେମା ଖଣ୍ଡୁ ଏବଂ ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ ଶ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓଙ୍କ ଭଳି ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦଳ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଆଦିବାସୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜରାଟର ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆସାମର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ନେତାମାନଙ୍କର ସେବା ଏବଂ ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଦେଶ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ବହନ କରୁଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି, ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିଛି। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ବିକାଶରେ କେହି ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ହେଉଛି ଧରତୀ ଆବାଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକାଠି, ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବୁ ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ସେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରକୃତ ସାରମର୍ମ ଅଟେ ଯାହାକୁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ତେଣୁ, ସେ କହିଛନ୍ତି ସମଗ୍ର ଭାରତରେ, ନଭେମ୍ବର ୧୫ରେ, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମେ ଭାରତୀୟତାର ମୂଳ ହୋଇ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଗୌରବର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଡେଡିଆପଡ଼ାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ (ପିଏମ୍‌-ଜନମନ) ଏବଂ ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ (ଡିଏ-ଜାଗୁଆ) ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୧୦୦,୦୦୦ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୪୨ଟି ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ (ଇଏମ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍‌) ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ; ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ୨୨୮ଟି ବହୁମୁଖୀ କେନ୍ଦ୍ର; ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ଇମ୍ଫାଲରେ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଟ୍ରାଇ) ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ୧୪ଟି ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ୨୫୦ଟି ବସ୍ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୭୪୮ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଡିଏ-ଜାଗୁଆ ଅଧୀନରେ ୧୪ ଟି ଜନଜାତି ମଲ୍ଟି-ମାର୍କେଟିଂ ସେଣ୍ଟର (ଟିଏମ୍‌ଏମ୍‌ସି) ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଯାହା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ୨,୩୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୫୦ ଟି ନୂତନ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Janjatiya Gaurav Diwas programme, marking the 150th Birth Anniversary celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda, in Dediapada, Gujarat
PM inaugurates, lays foundation stone of various infrastructure and development projects worth over ₹9,700 crore
Tribal pride has been an integral part of India's consciousness for thousands of years; whenever the nation’s honour, self-respect, and freedom were at stake, our tribal communities stood at the forefront: PM
We cannot forget the contribution of the tribal community in the freedom movement: PM
Today, the Shri Govind Guru Chair for Tribal Language Promotion Centre has also been inaugurated; this centre will study the dialects of tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Kokani, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbhi, Warli, and Dodia; stories and songs associated with these communities will be preserved: PM
Sickle cell disease has long posed a serious threat to tribal communities and to combat this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been significantly increased; a nationwide campaign is currently underway to address and manage sickle cell disease effectively: PM
On the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we must pledge to strengthen the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas; let no one lag behind in progress, let no one be left out of development; this is the truest tribute at the feet of Dharti Aaba, the revered son of the soil: PM
15 NOV 2025 5:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Janjatiya Gaurav Diwas programme, marking the 150th Birth Anniversary celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda, in Dediapada, Gujarat today. On the occasion, he inaugurated and laid the foundation stone of various infrastructure and development projects worth over ₹9,700 crore. Stating that the sacred land of Maa Narmada is today witnessing yet another historic occasion, Shri Modi recalled that on 31st October, the 150th birth anniversary of Sardar Patel was celebrated at the same venue to celebrate India’s unity and diversity, Bharat Parv was initiated. With the grand celebration of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda today, the Prime Minister remarked that we are witnessing the culmination of Bharat Parv. He paid homage to Bhagwan Birsa Munda on this auspicious occasion. The Prime Minister highlighted that the blessings of Govind Guru, who awakened the spirit of freedom in Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, and the entire tribal belt, is also associated with this event. From the dais, he offered his respects to Govind Guru. He further shared that he had the privilege of visiting the shrine of Devmogra Mata a short while ago and once again bowed at her feet.
Highlighting that the region of Dediapada and Sagbara has been inspired by the teachings of Sant Kabir, the Prime Minister mentioned that he is the Member of Parliament from Varanasi, the land of Sant Kabir, and therefore, Sant Kabir holds a special place in his life. From the dais, he also offered his respects to Sant Kabir.
Shri Modi highlighted that several projects related to national development and tribal welfare were inaugurated and foundation stones laid today. Under PM-JANMAN and other schemes, one lakh families in the region have been provided with permanent houses. A large number of Eklavya Model Schools and Ashram Schools have also been inaugurated and their foundation stones laid. The Prime Minister informed that the Shri Govind Guru Chair has been established at the Birsa Munda Tribal University. Several other projects related to health, roads, and transport have also been initiated. He congratulated everyone for these development and service initiatives.
Stating that in 2021, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda was officially commemorated as Janjatiya Gaurav Diwas, Shri Modi remarked that tribal pride has been an integral part of India’s consciousness for thousands of years. Whenever the nation’s honour, self-respect, and freedom were at stake, the tribal communities stood at the forefront. He highlighted that India’s freedom struggle is the greatest example of this spirit. The Prime Minister noted that countless bravehearts from the tribal community carried forward the torch of freedom. He named Tilka Manjhi, Rani Gaidinliu, Sidho-Kanho, Bhairav Murmu, Buddhu Bhagat, and Alluri Sitarama Raju as inspiring figures from the tribal society. He further mentioned Tantya Bhil from Madhya Pradesh, Veer Narayan Singh from Chhattisgarh, Telanga Khadia from Jharkhand, Rupchand Konwar from Assam, and Laxman Nayak from Odisha as valiant individuals who made immense sacrifices for India’s independence. He emphasized that the tribal community led countless revolts and shed their blood for the nation’s freedom.
Noting that Gujarat has also been home to many valiant patriots from the tribal community the Prime Minister mentioned Govind Guru, who led the Bhagat Movement; Raja Roopsingh Nayak, who fought a prolonged battle against the British government in Panchmahal; Motilal Tejawat, who initiated the Eki Movement; and Dashriben Chaudhary, who brought Gandhiji’s principles to the tribal society. He remarked that numerous chapters of the freedom struggle are adorned with tribal pride and valor.
Shri Modi further emphasized the importance of passing on the tribal community’s contribution to the freedom movement to future generations. He informed that several tribal museums are being established across the country. In Gujarat, a vast tribal museum is being constructed on 25 acres in Rajpipla. He also shared that a few days ago, he visited Chhattisgarh and inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum there. He also mentioned the jail, where Birsa Munda was imprisoned, being developed into a tribal museum in Ranchi.
Announcing the establishment of the Shri Govind Guru Chair for Tribal Language Promotion Centre, Shri Modi stated that the centre will study the dialects of tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Konkani, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbhi, Warli, and Dodia. Stories and songs associated with these communities will be preserved. The Prime Minister highlighted that the tribal society possesses knowledge acquired through thousands of years of experience. He remarked that their way of life embodies science, their stories reflect philosophy, and their languages carry an understanding of the environment. He affirmed that the Shri Govind Guru Chair will serve to connect the new generation with this rich tradition.
Prime Minister stated that the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas also reminds us of the injustice done to crores of our tribal brothers and sisters. He remarked that the opposition party, which ruled the country for six decades, left the tribal communities to their fate. He highlighted that tribal regions suffered from malnutrition, lack of healthcare, inadequate education, and poor connectivity. These deficiencies became the defining features of tribal areas, while previous governments remained inactive. Asserting that tribal welfare has always been the highest priority for their party, Shri Modi affirmed the government’s unwavering resolve to end the injustices faced by tribal communities and to ensure that the benefits of development reach them.
Emphasising that under Shri Atal Bihari Vajpayee Ji’s rule, their party had established a separate ministry for tribal affairs, Shri Modi said however, after Atal Ji’s tenure, the succeeding dispensation neglected this ministry for ten years. He remarked that in 2013, the then government allocated only a few thousand crore for tribal welfare. The Prime Minister stressed that after their government came to power, it renewed its commitment to tribal interests and increased the ministry’s budget. He highlighted that today, the budget for the Ministry of Tribal Affairs has risen multifold for the welfare of the tribal people.
Pointing out that there was a time when the condition of tribal areas in Gujarat was not very good, Shri Modi highlighted that from Ambaji to Umargam, there was not a single science school in the tribal belt. In regions like Dediapada and Sagbara, students did not have the opportunity to pursue higher education. Recalling his tenure as the Chief Minister of Gujarat, he mentioned that he had launched the Kanya Kelavani Mahotsav from Dediapada itself. He shared that many children used to meet him during that time—some expressed their desire to become doctors, others aspired to be engineers or scientists. He said he used to encourage them to move forward and assured them that any obstacles in the path of fulfilling their dreams would be removed.
Underscoring that relentless efforts were made to bring about a change in the prevailing conditions, Shri Modi said that consequently, there are now over 10,000 schools in the tribal belt of Gujarat. Over the past two decades, dozens of science, commerce, and arts colleges have been established in tribal areas. He added that their government has built hundreds of hostels for tribal children and established two tribal universities in Gujarat. The Prime Minister remarked that such efforts have led to significant transformation in the region. He recalled how, twenty years ago, children used to meet him with dreams in their eyes—some aspiring to become doctors, others engineers or scientists. Today, many of those children have become doctors, engineers, and researchers. He emphasized that the government is working day and night to secure a bright future for tribal children. In the past five to six years alone, the central government has allocated over ₹18,000 crore for Eklavya Model Residential Schools across the country. Essential facilities have been provided in schools for girl students. As a result, there has been a 60 percent increase in the number of tribal children enrolling in these schools.
Asserting that when tribal youth are given opportunities, they have the strength to excel in every field, Shri Modi remarked that their courage, hard work, and capability are inherited from tradition. He highlighted that the sports arena today stands as a clear example, with tribal youth making significant contributions to raising the honour of the tricolour across the world. He noted that while names like Mary Kom, Thonakal Gopi, Dutee Chand, and Bhaichung Bhutia were well known, now every major competition sees emerging athletes from tribal regions. The Prime Minister shared that India’s women’s cricket team recently created history by winning the World Cup, and a daughter from the tribal community played a crucial role in that victory. He affirmed that the government is consistently working to identify and promote new talent in tribal areas. He added that sports facilities are also being expanded in tribal regions.
Emphasising that their government works with the vision of prioritizing the deprived, the Prime Minister cited Narmada district as a major example, which was once considered backward. He remarked that the district was given priority, declared an aspirational district, and today it has progressed significantly across various development parameters. He emphasized that this transformation has greatly benefited the tribal community of the region. Shri Modi further noted that several central government schemes are launched directly among tribal-dominated states and deprived sections. Recalling the launch of Ayushman Bharat in 2018 for free medical treatment, he stated that the scheme was initiated from Ranchi, Jharkhand. Today, crores of tribal brothers and sisters across the country are receiving free treatment benefits up to ₹5 lakh under this scheme. He added that the Ayushman Arogya Mandir initiative was also started from tribal-dominated Chhattisgarh, and it is delivering significant benefits to the tribal population.
Underscoring that their government is giving special priority to the most backward among the tribal communities, Shri Modi highlighted that even decades after independence, there were regions without electricity, water supply systems, roads, or hospital facilities. To address the development of such areas, the PM-JANMAN scheme was launched from Khunti in Jharkhand. He informed that ₹24,000 crore is being spent on this initiative. The Prime Minister remarked that the Dharti Aaba Tribal Village Utkarsh Abhiyan is also scripting a new chapter of development in backward tribal villages. He shared that over 60,000 villages across the country have joined this campaign. Thousands of these villages have received piped drinking water for the first time, and hundreds now have access to telemedicine services. He emphasized that under this campaign, Gram Sabhas have been made the pivot of development. Community-driven plans are being formulated in villages focusing on health, education, nutrition, agriculture, and livelihood. The Prime Minister concluded that this campaign proves that with determination, even the most impossible goals can be achieved.
Prime Minister Shri Modi stated that the government is working with a comprehensive approach to address every aspect of tribal life. He informed that the number of minor forest produce items has been increased from 20 to nearly 100, and the MSP on forest produce has been raised. He highlighted that the government is actively promoting coarse grains—Shri Anna—which is benefiting the tribal community. The Prime Minister recalled that the Vanbandhu Kalyan Yojana was launched in Gujarat, which provided new economic strength to the tribal population. Inspired by this, the Janjatiya Kalyan Yojana is now being initiated.
Noting that sickle cell disease has long posed a major threat to tribal communities, the Prime Minister said to combat this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been increased. A nationwide campaign is underway to address sickle cell disease, and under this initiative, six crore tribal brothers and sisters across the country have already been screened.
Talking about Education, Shri Modi stated that under the New National Education Policy, provisions have been made for education in local languages. He remarked that tribal children who were previously left behind due to language barriers are now progressing through local language education and contributing more actively to the nation’s development.
Highlighting the rich artistic heritage of Gujarat’s tribal communities, noting that their paintings and artworks are unique, Shri Modi mentioned artist Pareshbhai Rathwa, who has advanced these art forms, and shared that the government has honoured him with the Padma Award.
The Prime Minister emphasized that meaningful participation in democracy is essential for the progress of any society. He stated that it is the government’s aim to see members of the tribal community rise to top positions and lead the nation. He pointed out that today, the President of India is a tribal woman. He added that their party and alliance have consistently worked to elevate tribal leaders to top roles in the party and government. He cited examples including Shri Vishnudev Sai in Chhattisgarh, Shri Mohan Charan Majhi in Odisha, Shri Pema Khandu in Arunachal Pradesh, and Shri Neiphiu Rio in Nagaland, noting that tribal leaders have been made Chief Ministers in several states. He further stated that the party has appointed tribal Speakers in many state assemblies. He highlighted that Shri Mangubhai Patel from Gujarat is currently serving as the Governor of Madhya Pradesh.ok He further added that Shri Sarbananda Sonowal, the former Chief Minister of Assam, is now serving as Union Minister in their cabinet. The Prime Minister affirmed that the service and contributions of these leaders to the nation’s development are unparalleled and extraordinary.
Prime Minister Shri Modi stated that the nation today possesses the strength of the mantra ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. He remarked that this mantra has transformed the lives of crores of people over the years, strengthened national unity, and brought the long-neglected tribal communities into the mainstream. On the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, the Prime Minister called upon everyone to reaffirm their commitment to this mantra. He emphasized that no one should be left behind in development. He said that this is the true tribute to Dharti Aaba. Expressing confidence, he stated that together, we will move forward and fulfill the dream of a developed India and with this resolve, he extended his greetings to all on Janjatiya Gaurav Diwas.
Shri Modi further added that Janjatiya Gaurav Diwas holds the true essence of traditions which is being upheld by the tribal communities and also holds the aspirations for the future generations. Therefore, he said, that across India, on November 15, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, is being commemorated as Janjatiya Gaurav Divas. He concluded by adding that we should move with new strength and vigour by being rooted in Indianness and achieve new pinnacles of glory.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel were present among other dignitaries at the event.
Background
During the programme in Dediapada, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister participated in the Grih Pravesh of 100,000 houses built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) and Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DA-JAGUA).
Prime Minister inaugurated 42 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) dedicated to Tribal students worth around ₹1,900 crores; 228 Multi-Purpose Centres to act as hub for community-led activities; Centre of Competence in Assam Medical College, Dibrugarh, and Tribal Research Institute (TRI) building Imphal, Manipur for the preservation of tribal culture and heritage. In addition, Prime Minister flagged off 250 buses for 14 tribal districts of Gujarat to improve connectivity in tribal regions.
Prime Minister also laid the foundation stone for 748 km of new roads to enhance connectivity in tribal areas and 14 Tribal Multi-Marketing Centres (TMMCs) under DA-JAGUA to serve as community hubs. He will also lay the foundation stone of 50 new Eklavya Model Residential Schools, worth over ₹2,320 crore, furthering the government’s commitment to providing quality education for tribal children.