প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী দেদিয়াপরাদা ধর্তি আবা ভগবন বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরমগী জনজাতিয়া গৌবর দিবসতা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৯.৭০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ত্রাইবেলগী চাউথোকচবা অসি চহি লিশিং কয়া ভারতকী ৱাখল্লোনগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি; লৈবাক্কী ইকায়খুমনবা, মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা অমসুং নিংতম্বা খুদোংথিবা তারকপা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা মাঙ থাদুনা লেপখি: প্রধান মন্ত্রী
নিংতম ইহৌদা ত্রাইবেল ফুরুপকী থবকশিং ঐখোয়না কাউবা ঙম্লোই: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, শ্রী গোবিন্দ গুরু চিয়ার ফোর ত্রাইবেল লেঙ্গোইজ প্রোমোসন সেন্তরসু শঙ্গারে; সেন্তর অসিদা ভিল, গামিত, বাসাবা, গারাসিয়া, কোকানি, সন্থাল, রাথৱা, নায়ক, দব্লা, চৌধুরি, কোকনা, কুম্ভি, ৱারি অমসুং দোদিয়াগুম্বা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী লোলশিং তমগনি; হায়রিবা ফুরুপশিং অসিগী ৱারিশিং অমসুং ঈশৈশিং মাঙহন্দনা থমগনি: প্রধান মন্ত্রী
সিক্কল সেল লায়নাশিং মতম শাংনবা ত্রাইবেল ফুরুপশিংদা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইখি অমসুং মসি থেংননবা ত্রাইবেলগী লমদমদা দিস্পেন্সরিশিং, মেদিকেল সেন্তরশিং অমসুং হোস্পিতালশিং মশিং হেনগৎহল্লে; সিক্কল সেল লায়না মপুংফানা লাকশিন্নবা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা খোঙজং অমা চৎথরি: প্রধান মন্ত্রী
ভগবন বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওনগী শেংলবা থৌরমদা, সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী লাইৱা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয় ৱাশক লৌগদবনি; চাউখৎপদা কনা অমতা চিৎথহল্লোইদবনি, চাউখৎপদা কনা অমতা হুন্দোক্লম্লোইদবনি; মসি লৈবাক অসিগী অশেংবা মপারি ধর্তি আবাগী খুয়াদা কৎপা অশেংবা ইকায়খুম্নবনি: প্রধান মন্ত্রী
15 NOV 2025 5:28PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী দেদিয়াপরাদা ধর্তি আবা ভগবন বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরমগী জনজাতিয়া গৌবর দিবসতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না লুপা করোর ৯.৭০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইমা নর্মাদাগী শেংলবা লমদম অসিদা ঙসি অতোপ্পা পুৱারি ওইরবা থৌরম অমা উবা ফংলে। ভারতকী অপুনবা অমসুং খেন্নবশিং হরাওবা ফোঙদোক্নবা মফম অসিদা ওক্তোবর ৩১ দা সরদার পতেলগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোকখ্রে অমসুং ভারত পর্ব হৌদোকখ্রে। ঙসি ধর্তি আবা ভগবন বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওনগী অচৌবা থৌরম পাংথোকপগা লোয়ননা, ভারত পর্ব লোইশিনবা ঐখোয়না উবা ফংলে। শেংলবা থৌরম অসিদা মহাক্না ভগবন বিরসা মুন্দাগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গোবিন্দ গুরুগী থৌজালদগী গুজরাত, রাজস্থান অমসুং মধ্য প্রদেসতা নিংতম্বগী মিকপ থৌকখি অমসুং ত্রাইবেলশিংনা তাবা মফম খুদিংমক থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। মহাক ঙাইহাক্কী মমাংদা দেবমোগ্রা মাতাগী লাইশঙদা চৎলুরে অমসুং অমুক হন্না ইমাগী খুয়াদা চঙজখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সান্ত কবিরগী পাউতাকশিংনা দেদিয়াপরা অমসুং সাগবারা লমদম ইথিল পীখি। মহাক সান্ত কবিরগী লমদম বারানসীগী এম.পিনি অমসুং মরম অদুনা মহাক্কী পুন্সিদা সান্ত কবিরনা অচৌবা মফম অমা কল্লি। মহাক্না থৌরম অদুদা সান্ত কবিরগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ত্রাইবেলগী য়াইফনবগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া ঙসি শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পি.এম-জনমন অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগী মখাদা, লমদম অসিগী ইমুং লাখ ১ দা য়ুম ফংহল্লে। মশিং য়াম্লবা এক্লব্যা মোদেল স্কুলশিং অমসুং অশ্রাম স্কুলশিংসু শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। বিরসা মুন্দা ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতিদা শ্রী গোবিন্দ গুরু চিয়ার লিংখৎলে। হকশেল, লম্বীশিং অমসুং ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা অতোপ্পা প্রোজেক কয়াসু হৌদোক্লে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২১ দগী হৌনা, ভগবন বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি ওফিসিএল ওইনা জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না থৌরম পাংথোক্লে। ত্রাইবেলগী চাউথোকচবা অসি চহি লিশিং কয়া ভারতকী ৱাখল্লোনগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি; লৈবাক্কী ইকায়খুমনবা, মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা অমসুং নিংতম্বা খুদোংথিবা তারকপা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা মাঙ থাদুনা লেপখি। ভারতকী নিংতম ইহৌ অসি থৌনা অসিগী অচৌবা খুদম অমনি। মশিং থিঙমদ্রবা ত্রাইবেল অথৌবশিংনা নিংতম্বগী মৈরা পায়দুনা মাং থাখি। তিলকা মানঝি, রানি গাইদিনলিয়ু, সিধো-কনহো, ভাইরাব মুর্মু, বুদ্ধু ভগৎ অমসুং অলুরি সিতারমন রাজু ত্রাইবেল খুন্নাইগী মশক থোকপা মীওইশিংনি। মধ্য প্রদেসতগী তন্ত্যা বিল, ছতিসগরদগফী বীর নারায়ন সিংহ, ঝারখন্দগী তেলঙ্গা খারিয়া, অসামদগী রুপচান্দ কোনৱার অমসুং উরিসাদগী লক্সমন নায়ক ভারতকী নিংতম্বা পুরক্নবা কৎথোকখিবা থৌনা ফরবা মীওইশিংনি। ত্রাইবেল ফুরুপনা মশিং থিঙমদ্রবা ইহৌ কয়া লমজিংখি অমসুং লৈবাক অসিগী নিংতম্বা পুরক্নবা মখোয়গী ঈ তাখি। গুজরাত অসি থৌনা ফরবা ত্রাইবেল অথৌবশিংগী লমদম অমনি। গোবিন্দ গুরুনা ভগৎ ইহৌ লুচিংখি; রাজা রুপসিংহ নায়ক্না পঞ্চমহলদা বৃতিস সরকারগী মায়োক্ত মতম শাংনা লান্থেংনখি; মোতিলাল তেজাৱাতনা ইকি ইহৌ হৌদোকখি অমসুং দাশ্রিবেন চৌধুরিনা গান্ধীজিগী অচুম্বা ফিদমশিং ত্রাইবেল খুন্নাইদা মশক তাকখি। নিংতম ইহৌগী পন্দুব কয়াদা ত্রাইবেলগী থৌনা অমসুং চাউথোকচবনা লৈতেংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি নিংতম ইহৌদা ত্রাইবেলশিংনা লৌখিবা থৌদাং তুংগী মীরোলশিংদা খঙহনবা য়াম্না মরুওই। লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল ম্যুজম কয়া লিংখৎলে। গুজরাত্ত, রাজপিপ্লাদা লম একর ২৫ দা অচৌবা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম অমা শেমগৎলি। নুমিৎ খরগী মমাঙদা মহাক ছতিসগরদা চৎলুরে অমসুং মফম অদুদা সহিৎ বীর নারায়ন সিংহ ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে। রাঞ্চিদা বিরসা মুন্দা থমখিবা জেল অদু ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম অমা ওইনা শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি, শ্রী গোবিন্দ গুরু চিয়ার ফোর ত্রাইবেল লেঙ্গোইজ প্রোমোসন সেন্তরসু শঙ্গারে। সেন্তর অসিদা ভিল, গামিত, বাসাবা, গারাসিয়া, কোকানি, সন্থাল, রাথৱা, নায়ক, দব্লা, চৌধুরি, কোকনা, কুম্ভি, ৱারি অমসুং দোদিয়াগুম্বা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী লোলশিং তমগনি; হায়রিবা ফুরুপশিং অসিগী ৱারিশিং অমসুং ঈশৈশিং মাঙহন্দনা থমগনি। চহি লিশিং কয়াগী লৌশিং কয়া ত্রাইবেল খুন্নাইদা লৈরি। মখোয়গী হিংবগী লম্বীদা সাইন্স য়াওরি, মখোয়গী ৱারিদা ফিলোসোফি মমি তারি অমসুং মখোয়গী লোলশিংনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম খঙলি। শ্রী গোবিন্দ গুরু চিয়ারনা ইনাকখুল্লবা চৎনবী অসি অনৌবা মীরোলশিংগা শম্নহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জনজাতিয়া গৌরব দিবসগী থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংদা চৎথখিবা অরানশিং ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে। লৈবাক অসিদা চহি ৬০ পানখিবা ওপোজিসন দলনা ত্রাইবেল ফুরুপশিং মখোয়গী মরাইবক্না তম্বনি হায়দুনা হুন্দোক্তুনা থমখি। ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপা, অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ৱাৎপা, লাইরিক-লাইশু তমফম মতিক চাদবা অমসুং লম্বী-থোঙ মতিক চাদবা থেংনখি। অৱাৎপশিং অসিনা ত্রাইবেলগী লমদমশিং মশক তাকখি অমসুং হৌখিবা সরকারশিংনা তুমিন্না লৈখি। ত্রাইবেলগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বসি মখোয়গী সরকারগী মরুওইবনি। ত্রাইবেলশিংনা মায়োক্নরিবা অরানশিং লোইশিন্নবা সরকারগী লেংদ্রবা ৱাশক লৈরি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং মখোয়দা য়ৌহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রী অতল বিহারি বাজপায় জিগী লৈঙাক মখাদা, মখোয়গী দলনা ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী তোখায়বা মিনিষ্ট্রি অমা লিংখৎখি। অদুবু অতল জিগী লৈঙাক মতুংদা লাকখিবা সরকারনা মিনিষ্ট্রি অসি চহি ১০ মীরাইদুনা থমখি। ২০১৩ দা মতম অদুগী সরকারনা ত্রাইবেলগী য়াইফনবা লুপা করোর লিশিং খর কাইথোকখি। মখোয়গী সরকার লাক্লবা মতুংদা, ত্রাইবেলগী য়াইফনবা সরকার অসিনা অমুক হন্না থবক পায়খৎপা হৌখি অমসুং মিনিষ্ট্রিগী বজেত হেনগৎহনখি। ত্রাইবেল মীয়াম য়াইফনবগীদমক ঙসিদি ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিগী বজেত শরুক কয়া হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাত্ত ত্রাইবেলগী লমদমশিংগী ফিবম ফত্তবা মতম অমা লৈরমখি। ত্রাইবেলশিংনা নম্না তাবা অম্বাজিদগী উমারাগাম ফাওবদা সাইন্সকী স্কুল অমা ফাওবা লৈরমদে। দেদিয়াপরা অমসুং সাগবারাগুম্বা লমদমশিংদা, মহৈরোয়শিং অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবা খুদোংচাবা লৈখিদে। মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈদা দেদিয়াপরাদগী মহাক্না কন্যা কেলাবানি মহোৎসব হৌদোকখি। মতম অদুদা মহাক্না অঙাং কয়া উনখি অমসুং অঙাং খরনা মখোয় দোক্তরশিং ওইনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি, খরনা ইঞ্জিনিয়ার নত্ত্রগা সাইন্তিষ্টশিং ওইনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মখোয় মাঙলোমদা চঙশিন্নবা মহাক্না পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওন্নবগী লম্বীদা থেংনবা অপনবশিং লৌথোক্কনি হায়না মখোয়দা থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফিবম অদু অহোংবা অমা পুরক্নবা পোথাবা লৈতনা হোৎনখি। মতুং তারকপদা, গুজরাতগী ত্রাইবেলশিংনা নম্না তাবা মফমশিংদা হৌজিক স্কুল ১০,০০০ হেন্না লৈরে। হৌখিবা চহি ২০ দা, ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা সাইন্স, কম্মর্স অমসুং আর্তস কোলেজ কয়া লিংখৎলে। মখোয়গী সরকারনা গুজরাত্ত ত্রাইবেল অঙাংশিংগী হোষ্টেল চা কয়া শাখ্রে অমসুং ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অনি লিংখৎলে। অসিগুম্বা থবকশিংনা লমদম অসিদা অচৌবা অওনবা পুরক্লে। চহি ২০ গী মমাংদা, মখোয়গী মীৎশিংদা মঙলানশিংগা লোয়ননা মহাক্না অঙাংশিং উনখি- অঙাং খরনা মখোয় দোক্তরশিং ওইনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি, খরনা ইঞ্জিনিয়ার নত্ত্রগা সাইন্তিষ্টশিং ওইনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। ঙসিদি, অঙাং অয়াম্বা দোক্তরশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিং ওইরে। ত্রাইবেল অঙাংশিংগী তুংগী ফিবম অফবা ওইনবা সরকারনা অহিং অমসুং নুংথিল থবক তৌখি। হৌখিবা চহি ৫-৬ খক্তদা, লৈবাক শীনবা থুংবদা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১৮,০০০ কাইথোকখ্রে। মহৈরোয় নুপীমচাশিংদা স্কুলদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। মসিগী ফল ওইনা, হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা ত্রাইবেল অঙাংশিং তম্বা চাদা ৬০ হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেল নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং পীবা মতমদা, হিরম খুদিংমক্ত মাঙজিল থানবা মখোয়গী মপাঙ্গল লৈ। মখোয়গী থৌনা, থবক শুবা কনবা অমসুং তৌবা ঙম্বা অসি চৎনবীদগী ফংলকপনি। মালেম শীনবা থুংনা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎপদা ত্রাইবেল নহারোলশিংনা শিংথানিঙাই ওইনা থবক পাংথোক্তুনা, ঙসিদি শান্নবগী লমদা ময়েক লারবা খুদম অমা ওইরে। মেরি কোম, থোনাকাল গোপি, দুদি চান্দ অমসুং বাইচুং ভুতিয়া মীয়াম্না খঙনরে, হৌজিক মরুওইবা চাংদম্নবশিংদা ত্রাইবেল লমদমশিংগী শান্নরোয়শিং শরুক য়াবা উরে। হন্দক ভারতকী নুপীশিংগী ক্রিকেত তিমনা ৱার্ল্দ কপ লৌদুনা পুৱারি শেমখ্রে অমসুং মাইপাকপা অদুদা ত্রাইবেল ফুরুপকী ইচানুপী অমনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা অনৌবা হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং য়োকখৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ত্রাইবেল লমদমশিংদসু শান্নবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তোল্লবশিং মরুওইনা লৌবা পান্দমগা লোয়ননা মখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। মতম অমদা চাউখৎতবনি হায়না খন্নরম্বা নর্মাদা জিলা মরুওইনা লৌখি, এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক অমা ওইরে হায়না লাউথোকখি অমসুং ঙসি জিলা অসি চাউখৎপগী পেরামিতর কয়াদা শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। অওনবা অসিনা লমদম অসিগী ত্রাইবেলগী লমদমদা চাউনা কান্নবা পীরে। ত্রাইবেলনা মশিং য়াম্না তাবা রাজ্যশিং অমসুং তোল্লবা কাংলুপশিংদা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম কয়া হৌদোক্লে। লেম্না লায়য়েংনবগীদমক ২০১৮ দা অয়ুস্মান ভারত হৌদোকখি। স্কিম অসি ঝারখন্দগী রাঞ্চিদগী হৌদোকখি। ঙসিদি, স্কিম অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংবগী ত্রাইবেল ইনাও অমসুং ইচল করোর কয়া লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। ত্রাইবেলনা মশিং য়াম্না খুন্দাবা ছতিসগরদগী অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দিরগী থবকশিং হৌদোকখি অমসুং মসিনা ত্রাইবেল মীয়ামদা শিংথাবা য়ানা কান্নবশিং ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী মরক্ত খ্বাইদগী শোৎথরবশিংদা মখোয়গী সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লে। নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়া ফাওবদা, মৈ, ঈশিং, লম্বী অমসুং হোস্পিতালশিং লৈতবা লমদম কয়া লৈরি। অসিগুম্বা মফমশিং অসি চাউখৎনবা, ঝারখন্দগী খুন্তিদগী পি.এম-জনমন স্কিম হৌদোকখ্রে। থবক অসিগীদমক লুপা করোর ২৪,০০০ চাদিং তৌখ্রে। ধর্তি আবা ত্রাইবেল ভিলেজ উতকার্স অভিয়ান্না চাউখৎত্রিবা ত্রাইবেলগী খুঙ্গংশিংদা চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গং ৬০,০০০ কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখ্রে। খুঙ্গং লিশিং কয়া অহানবা ওইনা তোতি ঈশিং ফংলে অমসুং মীওই চা কয়া তেলিমেদিসনগী খুদোংচাবশিং ফংলে। অভিয়ান অসিগী মখাদা, গ্রাম সভাশিংগী চাউখৎপগী মরুওইবা থৌদাং লৌখি। হকশেল, লাইরিক-লাইশু, মচি ওইবা চীঞ্জাক, লৌউ-শিংউ অমসুং হিংনবা লম্বীদা মীৎয়েং থমদুনা খুঙ্গংশিংদা মীয়াম্না থৌরাংশিং শেম্লে। অচেৎপা ফিরেপনা খ্বাইদগী ওইথোক্লরোই হায়না খনবা পান্দমশিং ফাওবা ফংবা ঙম্লে হায়বা অভিয়ান অসিনা তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রাইবেলগী পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অপুনবা থৌরাং অমগা লোয়ননা সরকারনা থবক পায়খৎলি। উমংগী পোৎথোকশিংগী মশিং ২০ দগী ১০০ দা হেনগৎলে অমসুং উমংগী পোৎথোকশিংগী এম.এস.পি হেনগৎলে। সরকারনা থৱায় য়াওনা শ্রী অন্না য়োকখৎপদগী ত্রাইবেলশিং কান্নবা ফংলে। গুজরাত্ত হৌদোকখিবা বনবন্ধু কলয়ান য়োজনানা ত্রাইবেল মীয়ামদা অনৌবা শেন-থুমগী মপাঙ্গল হাপ্লে। মসিনা ইথিল পীদুনা, জনজাতিয়া কলয়ান য়োজনা হৌজিক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিক্কল সেল লায়নাশিং মতম শাংনবা ত্রাইবেল ফুরুপশিংদা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইখি অমসুং মসি থেংননবা ত্রাইবেলগী লমদমদা দিস্পেন্সরিশিং, মেদিকেল সেন্তরশিং অমসুং হোস্পিতালশিং মশিং হেনগৎহল্লে; সিক্কল সেল লায়না মপুংফানা লাকশিন্নবা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা খোঙজং অমা চৎথরি। থবক অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংবগী ত্রাইবেল ইনাও অমসুং ইচল করোর ৬ লায়না অসি লৈবরা হায়না য়েংথোকখ্রে।
লাইরিক-লাইশুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী মখাদা, মমালোলশিংদা লাইরিক তম্নবগী খুদোংচাবশিং পীরে। লোল খঙদবগী হান্না লাইরিক তম্বা তোকখিবা ত্রাইবেল অঙাংশিং হৌজিক মমালোলদা লাইরিক তম্বগী চাউখৎপা হৌরে অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাতকী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ইনাকখুল্লবা কলাগী পুক্কৈ লৈরি। মখোয়গী অয়েকপা লাইশিং অমসুং কলাগী থবকশিং অঙকপনি। কলাকার পরেসভাই রাথৱানা কলাশিং অসি চাউখৎহনখি অমসুং পদ্ম এৱার্দ পীদুনা সরকারনা মহাক ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাই অমা চাউখৎনবা গনতন্ত্রদা শরুক য়াবা অসি তঙাইফদে। সরকারগী পান্দমদি ত্রাইবেল ফুরুপশিং চাউখৎলকপা অমসুং লৈবাক অসি লমজিংবনি। ঙসিদি ভারতকী রাষ্ট্রপতি ত্রাইবেল নুপী অমনা ওইরি। দল অমসুং সরকারদা অচৌবা থৌদাংশিং লৌনবা মখোয়গী দল অমসুং এল্লাইন্সনা ত্রাইবেল লুচিংবশিং পুখৎলে। ছতিসগরগী শ্রী বিষ্ণুদেব সাই, উরিসাগী শ্রী মোহন চরন মাঝি, অরুনাচল প্রদেসকী শ্রী পেমা খান্দু অমসুং নাগালেন্দগী শ্রী নৈফিয়ু রিও মশক থোকপা ত্রাইবেল লুচিংবশিংনি অমসুং রাজ্য কয়াদা ত্রাইবেল লুচিংবশিং চীফ মিনিষ্টরশিং ওইরে। দল অসিনা রাজ্যগী এশেমব্লিশিংদা ত্রাইবেল স্পিকরশিং হাপ্লে। গুজরাত্তগী শ্রী মঙ্গুভাই পতেল হৌজিক মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল ওইরি। অসামগী হান্নগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল হৌজিক মখোয়গী মন্ত্রীমন্দলদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর ওইরি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা লুচিংবশিং অসিনা পাংথোক্লিবা থবকশিং লাম্বা লৈতে অমসুং তোপ-তোপ্পনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি লৈবাক অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী লাইৱাগী মপাঙ্গল লৈরে। লাইৱা অসিনা চহি কয়া মীওই কয়াগী পুন্সি অওনবা পুরকখ্রে, লৈবাক্কী অপুনবা শক্তম মপাঙ্গল কনখৎলে অমসুং মতম শাংনা মীরাইদুনা লাক্লবা ত্রাইবেল ফুরুপশিং জাতিগী ইচেলদা পুরক্লে। ভগবন বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওনগী শেংলবা থৌরমদা, সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী লাইৱা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয় ৱাশক লৌগদবনি; চাউখৎপদা কনা অমতা চিৎথহল্লোইদবনি, চাউখৎপদা কনা অমতা হুন্দোক্লম্লোইদবনি; মসি লৈবাক অসিগী অশেংবা মপারি ধর্তি আবাগী খুয়াদা কৎপা অশেংবা ইকায়খুম্নবনি। অপুনবা ওইনা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগনি অমসুং বিকসিত ভারত অমগী মঙলানা মঙফাওনবা ঙমগনি অমসুং ৱাশক অসিগা লোয়ঘনন, জনজাতিয়া গৌরব দিবস অসিদা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা ঙাক্লিবা চৎনবীশিংগী অশেংবা মশক জনজাতিয়া গৌরব দিবসনা ঙাক্তুনা থম্লি অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী অনিংবশিং থুংহল্লি। মরম অদুনা, ভারত শীনবা থুংনা নবেম্বর ১৫ দা, জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না ভগবন বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ পাংথোক্লি। ভারতমচা ওইবগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং মাইপাকপগী অনৌবা পান্দমশিং ফংদুনা অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা ঐখোয় চঙশিনগদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
দেদিয়াপরাদা পাংথোকপা থৌরম মনুংদা, ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং খুঙ্গং অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর চাউখৎনবা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতি অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়ান (পি.এম-জনমন) অমসুং ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান(দি.এ-জগুৱা) গী মখাদা শাবা য়ুম ১০০,০০০ গী গ্রিহ প্রভেস থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শরুক য়াখি।
লুপা করোর ১,৯০০ গী ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা কৎথোক্লবা এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৪২; মীয়ামগী থবকশিংগী মফম অমা ওইনবা মল্তি-পর্পজ সেন্তর ২২৮; অসাম মেদিকেল কোলেজ, দিব্রুগরদা সেন্তর ওফ কম্পিতেন্স অমসুং ত্রাইবেল কলচর অমসুং হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা মনিপুরগী ইম্ফালদা ত্রাইবেল রিছার্স ইন্সতিতুৎ বিল্দিং প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা চৎথোক-চৎশিন ফগৎনবা গুজরাতকী ত্রাইবেল জিলা ১৪ গী বস ২৫০ প্রধান মন্ত্রীনা লমথাখ্রে।
ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা লম্বী-থোঙ ফগৎনবা কিমি ৭৪৮ গী অনৌবা লম্বীশিং শেম্নবা অমসুং মীয়ামগী মফমশিং ওইনা থবক তৌনবা দি.এ-জগুৱাগী মখাদা ত্রাইবেল মল্তি-মার্কেতিং সেন্তর ১৪ শানবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা অফবা মখলগী লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা পীনবা লুপা করোর ২৩২০ হেন্না চঙনা অনৌবা এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৫০ শানবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Janjatiya Gaurav Diwas programme, marking the 150th Birth Anniversary celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda, in Dediapada, Gujarat
PM inaugurates, lays foundation stone of various infrastructure and development projects worth over ₹9,700 crore
Tribal pride has been an integral part of India's consciousness for thousands of years; whenever the nation’s honour, self-respect, and freedom were at stake, our tribal communities stood at the forefront: PM
We cannot forget the contribution of the tribal community in the freedom movement: PM
Today, the Shri Govind Guru Chair for Tribal Language Promotion Centre has also been inaugurated; this centre will study the dialects of tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Kokani, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbhi, Warli, and Dodia; stories and songs associated with these communities will be preserved: PM
Sickle cell disease has long posed a serious threat to tribal communities and to combat this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been significantly increased; a nationwide campaign is currently underway to address and manage sickle cell disease effectively: PM
On the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we must pledge to strengthen the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas; let no one lag behind in progress, let no one be left out of development; this is the truest tribute at the feet of Dharti Aaba, the revered son of the soil: PM
15 NOV 2025 5:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Janjatiya Gaurav Diwas programme, marking the 150th Birth Anniversary celebration of Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda, in Dediapada, Gujarat today. On the occasion, he inaugurated and laid the foundation stone of various infrastructure and development projects worth over ₹9,700 crore. Stating that the sacred land of Maa Narmada is today witnessing yet another historic occasion, Shri Modi recalled that on 31st October, the 150th birth anniversary of Sardar Patel was celebrated at the same venue to celebrate India’s unity and diversity, Bharat Parv was initiated. With the grand celebration of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda today, the Prime Minister remarked that we are witnessing the culmination of Bharat Parv. He paid homage to Bhagwan Birsa Munda on this auspicious occasion. The Prime Minister highlighted that the blessings of Govind Guru, who awakened the spirit of freedom in Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, and the entire tribal belt, is also associated with this event. From the dais, he offered his respects to Govind Guru. He further shared that he had the privilege of visiting the shrine of Devmogra Mata a short while ago and once again bowed at her feet.
Highlighting that the region of Dediapada and Sagbara has been inspired by the teachings of Sant Kabir, the Prime Minister mentioned that he is the Member of Parliament from Varanasi, the land of Sant Kabir, and therefore, Sant Kabir holds a special place in his life. From the dais, he also offered his respects to Sant Kabir.
Shri Modi highlighted that several projects related to national development and tribal welfare were inaugurated and foundation stones laid today. Under PM-JANMAN and other schemes, one lakh families in the region have been provided with permanent houses. A large number of Eklavya Model Schools and Ashram Schools have also been inaugurated and their foundation stones laid. The Prime Minister informed that the Shri Govind Guru Chair has been established at the Birsa Munda Tribal University. Several other projects related to health, roads, and transport have also been initiated. He congratulated everyone for these development and service initiatives.
Stating that in 2021, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda was officially commemorated as Janjatiya Gaurav Diwas, Shri Modi remarked that tribal pride has been an integral part of India’s consciousness for thousands of years. Whenever the nation’s honour, self-respect, and freedom were at stake, the tribal communities stood at the forefront. He highlighted that India’s freedom struggle is the greatest example of this spirit. The Prime Minister noted that countless bravehearts from the tribal community carried forward the torch of freedom. He named Tilka Manjhi, Rani Gaidinliu, Sidho-Kanho, Bhairav Murmu, Buddhu Bhagat, and Alluri Sitarama Raju as inspiring figures from the tribal society. He further mentioned Tantya Bhil from Madhya Pradesh, Veer Narayan Singh from Chhattisgarh, Telanga Khadia from Jharkhand, Rupchand Konwar from Assam, and Laxman Nayak from Odisha as valiant individuals who made immense sacrifices for India’s independence. He emphasized that the tribal community led countless revolts and shed their blood for the nation’s freedom.
Noting that Gujarat has also been home to many valiant patriots from the tribal community the Prime Minister mentioned Govind Guru, who led the Bhagat Movement; Raja Roopsingh Nayak, who fought a prolonged battle against the British government in Panchmahal; Motilal Tejawat, who initiated the Eki Movement; and Dashriben Chaudhary, who brought Gandhiji’s principles to the tribal society. He remarked that numerous chapters of the freedom struggle are adorned with tribal pride and valor.
Shri Modi further emphasized the importance of passing on the tribal community’s contribution to the freedom movement to future generations. He informed that several tribal museums are being established across the country. In Gujarat, a vast tribal museum is being constructed on 25 acres in Rajpipla. He also shared that a few days ago, he visited Chhattisgarh and inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum there. He also mentioned the jail, where Birsa Munda was imprisoned, being developed into a tribal museum in Ranchi.
Announcing the establishment of the Shri Govind Guru Chair for Tribal Language Promotion Centre, Shri Modi stated that the centre will study the dialects of tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Konkani, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbhi, Warli, and Dodia. Stories and songs associated with these communities will be preserved. The Prime Minister highlighted that the tribal society possesses knowledge acquired through thousands of years of experience. He remarked that their way of life embodies science, their stories reflect philosophy, and their languages carry an understanding of the environment. He affirmed that the Shri Govind Guru Chair will serve to connect the new generation with this rich tradition.
Prime Minister stated that the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas also reminds us of the injustice done to crores of our tribal brothers and sisters. He remarked that the opposition party, which ruled the country for six decades, left the tribal communities to their fate. He highlighted that tribal regions suffered from malnutrition, lack of healthcare, inadequate education, and poor connectivity. These deficiencies became the defining features of tribal areas, while previous governments remained inactive. Asserting that tribal welfare has always been the highest priority for their party, Shri Modi affirmed the government’s unwavering resolve to end the injustices faced by tribal communities and to ensure that the benefits of development reach them.
Emphasising that under Shri Atal Bihari Vajpayee Ji’s rule, their party had established a separate ministry for tribal affairs, Shri Modi said however, after Atal Ji’s tenure, the succeeding dispensation neglected this ministry for ten years. He remarked that in 2013, the then government allocated only a few thousand crore for tribal welfare. The Prime Minister stressed that after their government came to power, it renewed its commitment to tribal interests and increased the ministry’s budget. He highlighted that today, the budget for the Ministry of Tribal Affairs has risen multifold for the welfare of the tribal people.
Pointing out that there was a time when the condition of tribal areas in Gujarat was not very good, Shri Modi highlighted that from Ambaji to Umargam, there was not a single science school in the tribal belt. In regions like Dediapada and Sagbara, students did not have the opportunity to pursue higher education. Recalling his tenure as the Chief Minister of Gujarat, he mentioned that he had launched the Kanya Kelavani Mahotsav from Dediapada itself. He shared that many children used to meet him during that time—some expressed their desire to become doctors, others aspired to be engineers or scientists. He said he used to encourage them to move forward and assured them that any obstacles in the path of fulfilling their dreams would be removed.
Underscoring that relentless efforts were made to bring about a change in the prevailing conditions, Shri Modi said that consequently, there are now over 10,000 schools in the tribal belt of Gujarat. Over the past two decades, dozens of science, commerce, and arts colleges have been established in tribal areas. He added that their government has built hundreds of hostels for tribal children and established two tribal universities in Gujarat. The Prime Minister remarked that such efforts have led to significant transformation in the region. He recalled how, twenty years ago, children used to meet him with dreams in their eyes—some aspiring to become doctors, others engineers or scientists. Today, many of those children have become doctors, engineers, and researchers. He emphasized that the government is working day and night to secure a bright future for tribal children. In the past five to six years alone, the central government has allocated over ₹18,000 crore for Eklavya Model Residential Schools across the country. Essential facilities have been provided in schools for girl students. As a result, there has been a 60 percent increase in the number of tribal children enrolling in these schools.
Asserting that when tribal youth are given opportunities, they have the strength to excel in every field, Shri Modi remarked that their courage, hard work, and capability are inherited from tradition. He highlighted that the sports arena today stands as a clear example, with tribal youth making significant contributions to raising the honour of the tricolour across the world. He noted that while names like Mary Kom, Thonakal Gopi, Dutee Chand, and Bhaichung Bhutia were well known, now every major competition sees emerging athletes from tribal regions. The Prime Minister shared that India’s women’s cricket team recently created history by winning the World Cup, and a daughter from the tribal community played a crucial role in that victory. He affirmed that the government is consistently working to identify and promote new talent in tribal areas. He added that sports facilities are also being expanded in tribal regions.
Emphasising that their government works with the vision of prioritizing the deprived, the Prime Minister cited Narmada district as a major example, which was once considered backward. He remarked that the district was given priority, declared an aspirational district, and today it has progressed significantly across various development parameters. He emphasized that this transformation has greatly benefited the tribal community of the region. Shri Modi further noted that several central government schemes are launched directly among tribal-dominated states and deprived sections. Recalling the launch of Ayushman Bharat in 2018 for free medical treatment, he stated that the scheme was initiated from Ranchi, Jharkhand. Today, crores of tribal brothers and sisters across the country are receiving free treatment benefits up to ₹5 lakh under this scheme. He added that the Ayushman Arogya Mandir initiative was also started from tribal-dominated Chhattisgarh, and it is delivering significant benefits to the tribal population.
Underscoring that their government is giving special priority to the most backward among the tribal communities, Shri Modi highlighted that even decades after independence, there were regions without electricity, water supply systems, roads, or hospital facilities. To address the development of such areas, the PM-JANMAN scheme was launched from Khunti in Jharkhand. He informed that ₹24,000 crore is being spent on this initiative. The Prime Minister remarked that the Dharti Aaba Tribal Village Utkarsh Abhiyan is also scripting a new chapter of development in backward tribal villages. He shared that over 60,000 villages across the country have joined this campaign. Thousands of these villages have received piped drinking water for the first time, and hundreds now have access to telemedicine services. He emphasized that under this campaign, Gram Sabhas have been made the pivot of development. Community-driven plans are being formulated in villages focusing on health, education, nutrition, agriculture, and livelihood. The Prime Minister concluded that this campaign proves that with determination, even the most impossible goals can be achieved.
Prime Minister Shri Modi stated that the government is working with a comprehensive approach to address every aspect of tribal life. He informed that the number of minor forest produce items has been increased from 20 to nearly 100, and the MSP on forest produce has been raised. He highlighted that the government is actively promoting coarse grains—Shri Anna—which is benefiting the tribal community. The Prime Minister recalled that the Vanbandhu Kalyan Yojana was launched in Gujarat, which provided new economic strength to the tribal population. Inspired by this, the Janjatiya Kalyan Yojana is now being initiated.
Noting that sickle cell disease has long posed a major threat to tribal communities, the Prime Minister said to combat this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been increased. A nationwide campaign is underway to address sickle cell disease, and under this initiative, six crore tribal brothers and sisters across the country have already been screened.
Talking about Education, Shri Modi stated that under the New National Education Policy, provisions have been made for education in local languages. He remarked that tribal children who were previously left behind due to language barriers are now progressing through local language education and contributing more actively to the nation’s development.
Highlighting the rich artistic heritage of Gujarat’s tribal communities, noting that their paintings and artworks are unique, Shri Modi mentioned artist Pareshbhai Rathwa, who has advanced these art forms, and shared that the government has honoured him with the Padma Award.
The Prime Minister emphasized that meaningful participation in democracy is essential for the progress of any society. He stated that it is the government’s aim to see members of the tribal community rise to top positions and lead the nation. He pointed out that today, the President of India is a tribal woman. He added that their party and alliance have consistently worked to elevate tribal leaders to top roles in the party and government. He cited examples including Shri Vishnudev Sai in Chhattisgarh, Shri Mohan Charan Majhi in Odisha, Shri Pema Khandu in Arunachal Pradesh, and Shri Neiphiu Rio in Nagaland, noting that tribal leaders have been made Chief Ministers in several states. He further stated that the party has appointed tribal Speakers in many state assemblies. He highlighted that Shri Mangubhai Patel from Gujarat is currently serving as the Governor of Madhya Pradesh.ok He further added that Shri Sarbananda Sonowal, the former Chief Minister of Assam, is now serving as Union Minister in their cabinet. The Prime Minister affirmed that the service and contributions of these leaders to the nation’s development are unparalleled and extraordinary.
Prime Minister Shri Modi stated that the nation today possesses the strength of the mantra ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. He remarked that this mantra has transformed the lives of crores of people over the years, strengthened national unity, and brought the long-neglected tribal communities into the mainstream. On the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, the Prime Minister called upon everyone to reaffirm their commitment to this mantra. He emphasized that no one should be left behind in development. He said that this is the true tribute to Dharti Aaba. Expressing confidence, he stated that together, we will move forward and fulfill the dream of a developed India and with this resolve, he extended his greetings to all on Janjatiya Gaurav Diwas.
Shri Modi further added that Janjatiya Gaurav Diwas holds the true essence of traditions which is being upheld by the tribal communities and also holds the aspirations for the future generations. Therefore, he said, that across India, on November 15, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, is being commemorated as Janjatiya Gaurav Divas. He concluded by adding that we should move with new strength and vigour by being rooted in Indianness and achieve new pinnacles of glory.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel were present among other dignitaries at the event.
Background
During the programme in Dediapada, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects aimed at uplifting tribal communities and improving infrastructure in rural and remote areas of the region.
Prime Minister participated in the Grih Pravesh of 100,000 houses built under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) and Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DA-JAGUA).
Prime Minister inaugurated 42 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) dedicated to Tribal students worth around ₹1,900 crores; 228 Multi-Purpose Centres to act as hub for community-led activities; Centre of Competence in Assam Medical College, Dibrugarh, and Tribal Research Institute (TRI) building Imphal, Manipur for the preservation of tribal culture and heritage. In addition, Prime Minister flagged off 250 buses for 14 tribal districts of Gujarat to improve connectivity in tribal regions.
Prime Minister also laid the foundation stone for 748 km of new roads to enhance connectivity in tribal areas and 14 Tribal Multi-Marketing Centres (TMMCs) under DA-JAGUA to serve as community hubs. He will also lay the foundation stone of 50 new Eklavya Model Residential Schools, worth over ₹2,320 crore, furthering the government’s commitment to providing quality education for tribal children.