প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় ভইচ অৱ গ্ল'বেল ছাউথ সন্মিলনৰ সামৰণি অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 NOV 2023 8:57PM by PIB Guwahati
মহোদয়সকল,
নমস্কাৰ!
দ্বিতীয় ভইচ অৱ গ্ল'বেল ছাউথ সন্মিলনৰ সামৰণি অধিৱেশনত মই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে স্বাগতম জনাইছো।
মই আনন্দিত যে আজিৰ এই দিনজোৰা সন্মিলনত লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ান, আফ্ৰিকা, এছিয়া আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জৰ প্ৰায় ১৩০ খন দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। একেটা বছৰৰ ভিতৰত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দুখন সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰা আৰু আপোনালোকৰ বহু সংখ্যকে এই সন্মিলনসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰাটোৱে বিশ্বলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। বাৰ্তাটো হ'ল যে বিশ্বব্যাপী প্ৰশাসনত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণে নিজৰ কণ্ঠস্বৰ বিচাৰে। এই বাৰ্তাটো হ'ল যে বিশ্বব্যাপী বিষয়সমূহত দক্ষিণ এছিয়াৰ দেশসমূহে অধিক দায়িত্ব ল'বলৈ সাজু।
মহাশয়সকল,
আজি এই সন্মিলনে আমাৰ অভিন্ন প্ৰত্যাশা আৰু আকাংক্ষাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পুনৰ প্ৰদান কৰিছে। জি-২০ৰ দৰে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ কণ্ঠক এজেণ্ডাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰাত ভাৰতে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। ইয়াৰ কৃতিত্ব ভাৰতৰ প্ৰতি আপোনাৰ দৃঢ় বিশ্বাস আৰু দৃঢ় সমৰ্থনৰ। আৰু ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে হৃদয়েৰে কৃতজ্ঞতা জনাইছো। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে জি-২০ সন্মিলনত উত্থাপিত হোৱা কণ্ঠৰ প্ৰতিধ্বনি অদূৰ ভৱিষ্যতে আন আন বিশ্বব্যাপী মঞ্চতো শুনা যাব।
মহাশয়সকল,
প্ৰথম ভইচ অৱ গ্ল'বেল ছাউথ সন্মিলনত মই কিছুমান প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা কৈছিলো। মই অতিশয় আনন্দিত যে সেই সকলোবোৰ বিষয়ত অগ্ৰগতি হৈছে। আজি ৰাতিপুৱা, 'দক্ষিণ' নামেৰে গ্লোবেল ছাউথ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। এই কেন্দ্ৰটোৱে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত গৱেষণাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ সমস্যাসমূহৰ ব্যৱহাৰিক সমাধানৰ সন্ধান কৰা হ'ব। আৰোগ্য মৈত্ৰী কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, ভাৰত মানৱীয় সহায়ৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ আৰু সামগ্ৰী যোগান ধৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। বিগত মাহত আমি পেলেষ্টাইনলৈ ৭ টন ঔষধ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰিছিলো। ৩ নৱেম্বৰত নেপালত হোৱা ভূমিকম্পৰ পিছত ভাৰতে ৩ টনতকৈও অধিক ঔষধৰ সাহায্য নেপাললৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল। ডিজিটেল স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে ইয়াৰ সামৰ্থ্য বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰাত সুখী হ'ব।
গ্লোবেল ছাউথ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে আমি দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু গৱেষণাত সহযোগীতা আগবঢ়াবলৈ আগ্ৰহী। 'জি-২০ ছেটেলাইট মিছন ফৰ এনভাইৰনমেণ্ট এণ্ড ক্লাইমেট অবজাৰভেচন'ৰ পৰা লাভ কৰা জলবায়ু আৰু বতৰ সম্পৰ্কীয় তথ্যসমূহ বিশেষকৈ দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ সৈতে বিনিময় কৰা হ'ব।
মই আনন্দিত যে গ্লোবেল ছাউথ স্ক'লাৰশ্বিপ কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰা হৈছে। এতিয়া বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ভাৰতত উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে অধিক সুযোগ লাভ কৰিব। চলিত বৰ্ষত ভাৰতৰ প্ৰথমটো ভাৰতীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান তানজানিয়াত মুকলি কৰা হৈছে। এয়া হৈছে বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দক্ষিণাঞ্চলত সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ নতুন পদক্ষেপ যিটো অন্য অঞ্চলতো আগবঢ়োৱা হ'ব।
আমাৰ যুৱ কূটনীতিবিদসকলৰ বাবে মই জানুৱাৰী মাহত গ্ল'বেল ছাউথ য়ং ডিপ্ল'মেটছ ফ'ৰামৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছিলো। আমাৰ দেশৰ যুৱ কূটনীতিবিদসকলৰ অংশগ্ৰহণেৰে ইয়াৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হ'ব।
মহোদয়সকল,
অহা বছৰৰ পৰা আমি ভাৰতত এটা বাৰ্ষিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছো য'ত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব। এই সন্মিলনখন দক্ষিণ এছিয়াৰ অংশীদাৰ গৱেষণা কেন্দ্ৰ আৰু চিন্তন কেন্দ্ৰৰ সহযোগত 'ডাকছিন' কেন্দ্ৰই আয়োজন কৰিব। ইয়াৰ মুখ্য উদ্দেশ্য হ'ব দক্ষিণ এছিয়াৰ উন্নয়নমূলক সমস্যাসমূহৰ ব্যৱহাৰিক সমাধানৰ সন্ধান কৰা, যাৰ দ্বাৰা আমাৰ ভৱিষ্যত শক্তিশালী হ'ব।
মহাশয়সকল,
বিশ্ব শান্তি আৰু সুস্থিৰতা অটুট ৰখাত আমাৰ দুয়োৰে স্বাৰ্থ একে। পশ্চিম এছিয়াৰ ভয়াৱহ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে মই আজি মোৰ চিন্তা-চৰ্চা শ্বেয়াৰ কৰিছো। এই সকলো সংকটে বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দেশসমূহতো প্ৰভূত প্ৰভাৱ পেলাইছে। সেয়েহে, আমি ঐক্যবদ্ধভাৱে, এক কণ্ঠৰে আৰু একত্ৰিত প্ৰচেষ্টাৰে এই সকলো পৰিস্থিতিৰ সমাধান উলিওৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মহোদয়সকল,
আমাৰ সৈতে আছে জি-২০ৰ পৰৱৰ্তী অধ্যক্ষ ব্ৰাজিলৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু মোৰ বন্ধু মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি লুলা। মোৰ বিশ্বাস যে ব্ৰাজিলৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু স্বাৰ্থ শক্তিশালী আৰু আগুৱাই যাব। ট্ৰাইকাৰ সদস্য হিচাপে ভাৰতে ব্ৰাজিলক পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াব। মই মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্রপতি লুলাক তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে আমন্ত্রণ জনাইছোঁ আৰু তাৰ পাছত আপোনালোক সকলোৰে পৰা শুনিবলৈ আগ্ৰহী হৈ আছো।
বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's opening statement at the concluding session of the 2nd Voice of the Global South Summit
17 NOV 2023 8:57PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I warmly welcome you all to the concluding session of the second Voice of Global South Summit.
I am glad that today around 130 countries from Latin America and the Caribbean, Africa, Asia and the Pacific Islands have participated in this day-long summit. Having two summits of the Global South within a year, and a large number of you participating in them, in itself sends out a significant message to the world.The message is that the Global South wants its autonomy. The message is that the Global South wants its voice in global governance. The message is that the Global South is ready to take greater responsibility in global affairs.
Excellencies,
Today this summit has once again given us an opportunity to discuss our shared expectations and aspirations. Bharat feels proud of the fact that we got the opportunity to add the voice of the Global South to the agenda in an important forum like G-20. The credit for this goes to your strong support and your strong belief in Bharat. And for this, I am extremely grateful to all of you from the bottom of my heart. And I am confident that the echo of the voice raised at the G-20 Summit will continue to be heard on other global forums in the near future.
Excellencies,
At the first Voice of Global South Summit, I had spoken of some commitments. I'm delighted to report that progress has been made on all of them. This morning, the Global South Centre of Excellence named “Dakshin” was launched. This centre will focus on research related to developmental issues of developing countries. Through this initiative, practical solutions to problems in the Global South will also be looked for. Under the Aarogya Maitri initiative, Bharat is committed to delivering essential medicines and supplies for humanitarian assistance. Last month, we delivered 7 tonnes of medicines and medical supplies to Palestine. After the earthquake in Nepal on 3 November, Bharat had also sent aid of more than 3 tonnes of medicines to Nepal. Bharat will also be happy to share its capabilities in digital health service delivery with the Global South.
Through the Global-South Science & Technology initiative, we also look forward to helping our partners in the Global South with capacity building and research.The climate and weather data obtained from “G20 Satellite Mission for Environment and Climate Observation” will be shared particularly with the countries of the Global South.
I am glad that the Global South Scholarships Programme has also been started. Now students from countries of the Global South will get more opportunities for higher education in Bharat. This year, Bharat's first Indian Institute of Technology campus has also been opened in Tanzania. This is our new initiative for capacity building in the Global South which will be taken forward in other regions too.
For our young diplomats, I had proposed the Global-South Young Diplomats Forum in January. Its inaugural ceremony will be organized soon with the participation of young diplomats from our countries.
Excellencies,
From next year, we propose to start an Annual International Conference in Bharat which will focus on the development priorities of the Global South. This conference will be organized by the “Dakshin” Centre in collaboration with partner research centres and think-tanks of the Global South.Its main objective will be to identify practical solutions to the development problems of the Global South, which will strengthen our future.
Excellencies,
We have a common interest in global peace and stability. I have shared my thoughts this morning on the serious situation in West Asia. All these crises also have a major impact on the Global South.Therefore, it is important that we find solutions to all these situations with solidarity, in one voice, and with concerted efforts.
Excellencies,
We have with us the next Chairman of the G-20, the President of Brazil, and my friend, His Excellency President Lula.I am confident that Brazil's G-20 presidency will continue to strengthen and advance the priorities and interests of the Global South. As a member of the Troika, Bharat will extend full support to Brazil. I invite my friend President Lula for his views and then look forward to hearing from all of you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.