Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's opening statement at the concluding session of the 2nd Voice of the Global South Summit
17 NOV 2023 8:57PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I warmly welcome you all to the concluding session of the second Voice of Global South Summit.
I am glad that today around 130 countries from Latin America and the Caribbean, Africa, Asia and the Pacific Islands have participated in this day-long summit. Having two summits of the Global South within a year, and a large number of you participating in them, in itself sends out a significant message to the world.The message is that the Global South wants its autonomy. The message is that the Global South wants its voice in global governance. The message is that the Global South is ready to take greater responsibility in global affairs.
Excellencies,
Today this summit has once again given us an opportunity to discuss our shared expectations and aspirations. Bharat feels proud of the fact that we got the opportunity to add the voice of the Global South to the agenda in an important forum like G-20. The credit for this goes to your strong support and your strong belief in Bharat. And for this, I am extremely grateful to all of you from the bottom of my heart. And I am confident that the echo of the voice raised at the G-20 Summit will continue to be heard on other global forums in the near future.
Excellencies,
At the first Voice of Global South Summit, I had spoken of some commitments. I'm delighted to report that progress has been made on all of them. This morning, the Global South Centre of Excellence named “Dakshin” was launched. This centre will focus on research related to developmental issues of developing countries. Through this initiative, practical solutions to problems in the Global South will also be looked for. Under the Aarogya Maitri initiative, Bharat is committed to delivering essential medicines and supplies for humanitarian assistance. Last month, we delivered 7 tonnes of medicines and medical supplies to Palestine. After the earthquake in Nepal on 3 November, Bharat had also sent aid of more than 3 tonnes of medicines to Nepal. Bharat will also be happy to share its capabilities in digital health service delivery with the Global South.
Through the Global-South Science & Technology initiative, we also look forward to helping our partners in the Global South with capacity building and research.The climate and weather data obtained from “G20 Satellite Mission for Environment and Climate Observation” will be shared particularly with the countries of the Global South.
I am glad that the Global South Scholarships Programme has also been started. Now students from countries of the Global South will get more opportunities for higher education in Bharat. This year, Bharat's first Indian Institute of Technology campus has also been opened in Tanzania. This is our new initiative for capacity building in the Global South which will be taken forward in other regions too.
For our young diplomats, I had proposed the Global-South Young Diplomats Forum in January. Its inaugural ceremony will be organized soon with the participation of young diplomats from our countries.
Excellencies,
From next year, we propose to start an Annual International Conference in Bharat which will focus on the development priorities of the Global South. This conference will be organized by the “Dakshin” Centre in collaboration with partner research centres and think-tanks of the Global South.Its main objective will be to identify practical solutions to the development problems of the Global South, which will strengthen our future.
Excellencies,
We have a common interest in global peace and stability. I have shared my thoughts this morning on the serious situation in West Asia. All these crises also have a major impact on the Global South.Therefore, it is important that we find solutions to all these situations with solidarity, in one voice, and with concerted efforts.
Excellencies,
We have with us the next Chairman of the G-20, the President of Brazil, and my friend, His Excellency President Lula.I am confident that Brazil's G-20 presidency will continue to strengthen and advance the priorities and interests of the Global South. As a member of the Troika, Bharat will extend full support to Brazil. I invite my friend President Lula for his views and then look forward to hearing from all of you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২শুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ মীফম লোইশিনবা থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোকপগী ৱারোল
17 NOV 2023 8:57PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি!
২শুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ মীফম লোইশিনবা থৌরমদা তরাম্না ওকচরি।
নুমিৎ চুপ্পা অমা পাংথোক্লিবা মীফম অসিদা লেতিন অমেরিকা, কেরিব্বিয়ান, অফ্রিকা, এসিয়া অমসুং পেসিফিক ইথৎশিংদগী লৈবাক ১৩০ রোম শরুক য়াবা অসিদা ঐ হরাওবা ফোঙদোক্লি।
চহি অমগী মনুংদা গ্লোবেল সাউথকী মীফম অনি পাংথোক্তুনা ময়াম পুম্নমক মশিং য়াম্না শরুক য়াবা অসি মালেমদা পীবা অচৌবা পাউজেল অমা পীরে।
গ্লোবেল সাউনা পাম্লিবা পাউজেলদি মসিগী ওতোনোমি অসিনি।
গ্লোবেল সাউথকী পাউজেলদি মালেমগী লৈঙাক্লোন্দা মসিগী খোল্লাউ তাবনি।
গ্লোবেল সাউথকী পাউজেলদি মালেমগী থবক-থৌরমশিংদা হেন্না থৌদাং লৌনবা থৌরাং তৌবনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী মান্নবা অনিংবশিং অমসুং অপাম্বশিং খন্ন-নৈন্নবগী খুদোংচাবা অমা ঙসিগী মীফম অসিনা ঐখোয়দা অমুক হন্না পীরে।
জি-২০গুম্বা মরুওইবা ফোরম অমদা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ তানবা খুদোংচাবা পীবা অসিদা ভারতনা চাউথোকচবা অমা ফাওই।
মসি অদোম্না মপুংফানা শৌগৎপা অমসুং অদোম্না ভারত্তা চেৎনবা থাজবদগী ওইহনবনি। মসিগীদমক, ঐনা অদোম ঐগী থম্মোয়দগী থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
জি-২০ মীফমদা ৱাফম কয়া পুখৎপা অসিনা মতম মতমগী মতুংইন্না মালেমগী লৈবাকশিংনা অমনা অমগী খোল্লাউ তাগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
শক্নাইরবশিং,
অহানবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ মীফমদা ঐনা থাজবা কয়া পীখ্রে।
থাজবা পীখিবশিং অদু থবক ওইনা পাংথোকপা হৌরকপা অসিদা ঐ হরাওবা ফোঙদোক্লি।
ঙসি অয়ুক “দাক্ষিন” কৌবা গ্লোবেল সাউথ সেন্তর ফোর এক্সলেন্স হাঙদোক্লে। সেন্তর অসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা থেংনরিবা ৱাফমশিং থিজিনবগী থবক তৌগনি।
হায়রিবা থবক অসিনা গ্লোবেল সাউথকী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিংসু থিগনি।
অরোগ্যা মাইত্রিগী মখাদা, ভারতনা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহল্লে।
হৌখিবা থাদা, ঐখোয়না পেলেস্তাইন্দা তন ৭গী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী পোৎলমশিং পীখ্রে।
নবেম্বর ৩দা নেপালদা য়ুহা হাখ্রবা মতুংদা, ভারতনা নেপালদা তন ৩গী হিদাক-লাংথকশিং থাখ্রে।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা ভারতনা দিজিতেল হেল্থ সর্বিস ফংহনবদা লৈবাক অসিনা হরাওবা ফোঙদোক্লি।
গ্লোবেল-সাউথ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি ইনিসিয়েতিপকী খুৎথাংদা, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং রিছার্সকী লমদা গ্লোবেল সাউথ মতেং পাংনবা ঐখোয়না থাজবা থম্লি।
“জি-২০ সেতিল্লাইত মিসন ফোর ইনভাইরোনমেন্ত এন্দ ক্লাইমেত ওবজর্বেসন”না গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা ক্লাইমেত অমসুং ৱেদের দেতা শরুক য়ামিন্নগনি।
গ্লোবেল সাউথ স্কোলারশিপ প্রোগ্রাম হৌদোকপদা ঐ হরাওই। হৌজিক গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং ভারত্তা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী খুদোংচাবশিং ফংলগনি।
চহি অসিদা তাঞ্জানিয়াদা ভারতকী অহানবা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ তেক্নোলোজি কেম্পস হাংদোক্লে। মসিগী অনৌবা থবক অসিনা গ্লোবেল সাউথতা কেপাসিতি বিল্দিং শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি।
ঐখোয়গী নহা ওইরিবা দিপ্লোমেতশিংগীদমক, জনুৱারিদা গ্লোবেল-সাউথ য়ুং দিপ্লোমেতস ফোরম পাংথোক্নবা ঐনা ৱাফম হৌদোক্লে। মসি হৌদোকপগী ইদিসন অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা দিপ্লোমেতশিং শরুক য়াগনি।
শক্নাইরবশিং,
মথং চহিদগী ভারত্তা চহিগী ওইবা মালেমগী মীফম অমা পাংথোকপা হৌনবা ৱাফম ঐখোয়না হৌদোক্লে। মসিদা গ্লোবেল সাউথকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং থমগনি।
মীফম অদু গ্লোবেল সাউথকী রিছার্স সেন্তরশিং অমসুং থিঙ্ক-তেঙ্কশিংগা পুন্না পাংথোকমিন্নগদবনি।
মীফম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি গ্লোবেল সাউথকী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং মশক খঙদোকপনি।
শক্নাইরবশিং,
মালেমগী শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবদা ঐখোয়গী মান্নবা অপাম্বশিং লৈরি।
নোংচুপ এসিয়াগী অরুবা ফিবমগী মতাংদা ঙসি অয়ুক ঐগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখ্রে।
হায়রিবা মুক্নবশিং অসিনা গ্লোবেল সাউথতা অচৌবা চৈথেং অমা পীরে।
অপুনবা থবকশিং, অমতা ওইবা খোল্লাউদা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈ অমা থিবা হায়বসি য়াম্না মরুওই।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী ইরক্তা মথংগী জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইগদৌরিবা ব্রাজিলগী প্রসিদেন্ত, ঐগী মরুপ, ব্রাজিলগী প্রসিদেন্ত লুলা শরুক য়ারি।
ব্রাজিলনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা, গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা থবকশিং মখা তানা পায়খৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ত্রোইকাগী মেম্বর অমা ওইনা ভারতনা ব্রাজিল মপুংফানা শৌগৎকনি। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা ঐনা ঐগী মরুপ প্রসিদেন্ত লুলাদা হায়জরি।
অদোম থাগৎচরি!