ସାର ବିଭାଗ
ସମୟୋଚିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁରିଆ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ଚାଷୀଙ୍କ ଆଶାକୁ ଆଧାର ଦେଲା ସାର ବିଭାଗ
03 NOV 2025 6:13PM by PIB Bhubaneswar
• ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ୟୁରିଆ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି
• ସତର୍କ, ଦକ୍ଷ ୟୁରିଆ ବଣ୍ଟନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ସହାୟତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଅଭିନବ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାର ବିଭାଗ ୨୦୨୫ ଖରିଫ ଋତୁରେ ସାରା ଦେଶରେ ୟୁରିଆ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସାରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି। ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଯଥା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ, ବନ୍ଦର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମୟୋଚିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । କୃଷକମାନେ ବିନା କୌଣସି ଅଭାବରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣର ୟୁରିଆ ପାଇବେ ଯାହା ଏହି ତଥ୍ୟରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ୧୮୫.୩୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନର ଆନୁମାନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ତୁଳନାରେ, ଡିଓଏଫ ଦ୍ୱାରା ସୁନିଶ୍ଚିତ ଉପଲବ୍ଧତା ୨୩୦.୫୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ ଥିଲା ଯାହା ୧୯୩.୨୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ ବିକ୍ରୟ ଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା। ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୟୁରିଆର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସ୍ପଷ୍ଟତଃ, ଖରିଫ-୨୦୨୪ ତୁଳନାରେ ଖରିଫ-୨୦୨୫ରେ କୃଷକମାନେ ପାଖାପାଖି ୪.୦୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭଲ ମୌସୁମୀ କାରଣରୁ ଅଧିକ ଫସଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୟୁରିଆର ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧତାର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି।
ଆମଦାନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉପଭୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଡିଓଏଫ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛି। ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଆମଦାନୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲରୁ ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ୫୮.୬୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କୃଷି-ଗ୍ରେଡ୍ ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀ କରିଥିଲା, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ସମାନ ସମୟରେ ୨୪.୭୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଥିଲା। ଆମଦାନୀରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି କେବଳ ଖରିଫ ୨୦୨୫ ସମୟରେ ୟୁରିଆର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିନଥିଲା ବରଂ ଆଗାମୀ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମହଜୁଦ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମୋଟ ୟୁରିଆ ମହଜୁଦ ଅକ୍ଟୋବର ୧, ୨୦୨୫ ରେ ୪୮.୬୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୬୮.୬୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦.୨୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନର ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଜୁଲାଇରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ୟୁରିଆର ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗାଣ (ରେକ୍ ପରିବହନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ) ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ୟୁରିଆର ସମୟୋଚିତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରୟାସକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛି।
ଘରୋଇ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି। ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ ଉତ୍ପାଦନ ୨୬.୮୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ମାସ ତୁଳନାରେ ୧.୦୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ ଅଧିକ। ଏପ୍ରିଲ-ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ମାସିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଖାପାଖି ୨୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରହିଥିଲା। ନଭେମ୍ବର ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ପାଇଁ ୧୭.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଲାଇନରେ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସମୟୋଚିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଦେଶରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ଆସାମର ନାମରୂପ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ତାଳଚେରରେ ଦୁଇଟି ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ଯାହାର ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତା ୧୨.୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍। ୟୁରିଆର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ବିଚାରଧୀନ ରହିଛି। ଥରେ ଅନୁମୋଦିତ ହେବା ପରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଣିବ।
କୃଷି ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି, ରାଜ୍ୟ କୃଷି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିତରଣ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ୟୁରିଆର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ଡାଇଭର୍ସନ, ଚୋରାଚାଲାଣ, ଜମାଖୋରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୋଧରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସତର୍କତା ଏବଂ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅଭିନବ ଉପକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଅଗ୍ରଗାମୀ ଯୋଜନା, ଦକ୍ଷ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଠିକ୍ ସମୟରେ ୟୁରିଆ ପାଇପାରିବେ, ଯାହା ଭାରତର କୃଷି ବିକାଶ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଅଟେ।
Hs

Ministry of Chemicals and Fertilizers :
Department of Fertilizers
Adequate Urea availability for Farmers ensured during Kharif 2025 through timely planning and coordination by Department of Fertilizers
Government’s timely action builds robust urea buffer for Rabi 2025-26
Robust domestic production and higher imports secure ample urea supply for farmers nationwide
States implement innovative tools for vigilant, efficient urea distribution, promoting transparency and timely support for farmers
03 NOV 2025 6:13PM by PIB Delhi
The Department of Fertilizers, Government of India, has ensured adequate availability of fertilizers, including Urea, across the country during the Kharif 2025 season. Through timely planning and close coordination with various stakeholders i.e. Indian Railways, Ports, State Governments and Fertilizer companies, the government ensured that farmers received the required quantities of Urea without any shortage which is evident by the fact that against the projected requirement of 185.39 LMT as assessed by Department of Agriculture and Farmers’ Welfare, the availability ensured by DOF was 230.53 LMT which was far excess of the sales of 193.20 LMT. This reflects sufficient all India availability of Urea. Evidently, farmers have consumed more Urea in Kharif-2025 to the tune of approximately 4.08 lakh metric tons as compared to Kharif 2024, indicating better availability of Urea to cater to higher cropped area owing to good monsoon.
DoF has been making consistent efforts to bridge the gap between domestic production and consumption through imports. To bridge the gap between domestic production and increasing demand, the government made significant efforts to boost imports. Between April and October 2025, India imported 58.62 lakh metric tons of agricultural-grade Urea, compared to 24.76 lakh metric tons during the same period in the previous year. This rise in imports not only met the enhanced demand of Urea during Kharif 2025 but also helped to build adequate buffer stocks for the upcoming Rabi season. As a result, the overall Urea stock increased from 48.64 lakh metric tons on October 1, 2025, to 68.85 lakh metric tons by October 31, 2025—reflecting a growth of 20.21 lakh metric tons. The months from July to October 2025 also recorded the highest-ever supplies of Urea to states (in terms of movement of rakes), underlining the government’s proactive efforts to ensure timely supply of Urea in the interest of the farmers.
Domestic Urea production has also shown improvement, with production during October 2025 reaching 26.88 lakh metric tons, higher by 1.05 lakh metric tons compared to the same month last year. The average monthly production between April-October remained a robust nearly 25 lakh metric tons. Further, imports of approx. 17.5 lakh metric tons are already lined up for November and December and will be further boosted through timely interventions at global level.
Continuous efforts are on track for enhancing the domestic production capacities in the country. Two Urea plants at Namrup, Assam and Talcher, Odisha are under execution with 12.7 lakh metric tons capacity each per annum. A number of proposals for enhancing production of urea have been received and are under consideration. These projects once approved will reduce India’s import dependency in substantial manner and lead to atmanirbharta in the urea production.
In coordination with Agriculture Dept, state Agriculture officers have been continuously guided to improve distributional efficiency and also to take effective action against diversion, smuggling, hoarding and black marketing as well as excess use of Urea. Many states have taken steps and started implementation of innovative tools for better vigilance and usage of subsidised Urea.
Through forward planning, efficient logistics, and coordinated action, the Government of India continues to ensure that every farmer receives timely access to Urea — a critical input for India’s agricultural growth and food security.