Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Brahma Kumaris at the inauguration of Shanti Shikhar – Meditation Centre at Nava Raipur, Chhattisgarh
Driven by the guiding principle that the development of states fuels the progress of the nation, we are actively engaged in the mission to build a developed India: PM
The concept of world peace is an integral part of India’s fundamental thought: PM
We are the ones who see the divine in every living being, We are the ones who perceive the infinite in the self; every religious ritual here concludes with a solemn invocation— an invocation for the welfare of the world, an invocation for goodwill among all living beings: PM
Whenever a crisis or disaster strikes anywhere in the world, India steps forward as a trusted partner to offer help, acting as the First Responder: PM
01 NOV 2025 12:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Brahma Kumaris at the inauguration of “Shanti Shikhar”, a modern centre for spiritual learning, peace, and meditation at Nava Raipur in Chhattisgarh today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that today is a very special day as Chhattisgarh completes 25 years of its formation. He highlighted that along with Chhattisgarh, Jharkhand and Uttarakhand have also completed 25 years since their establishment. He noted that several other states across the country are celebrating their Statehood Day today. Shri Modi conveyed his best wishes to the residents of all these states on their Statehood Day. “Driven by the guiding principle that the development of states fuels the progress of the nation, we are actively engaged in the mission to build a developed India”, emphasised the Prime Minister.
Highlighting the important role played by institutions like the Brahma Kumaris in India’s journey towards becoming a developed nation, the Prime Minister remarked that it has been his privilege to be associated with the Brahma Kumaris family for several decades. He stated that he has witnessed this spiritual movement grow like a banyan tree. Shri Modi recalled the ‘Future of Power’ programme held in Ahmedabad in 2011, the 75th anniversary of the institution in 2012, and the Prayagraj programme in 2013. He added that even after coming to Delhi, whether it was the campaign linked to Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Swachh Bharat Abhiyan, or the opportunity to associate with the Jal Jan Abhiyan, he has consistently observed the seriousness and dedication of their efforts whenever he has interacted with them.
Prime Minister expressed a deep personal connection with the Brahma Kumaris institution, recalling the affection of Dadi Janki and the guidance of Rajyogini Dadi Hriday Mohini as cherished memories of his life. He remarked that he is witnessing their thoughts being realized in the concept of ‘Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World’. Shri Modi stated that in the coming times, this institution will emerge as a major centre for meaningful efforts towards global peace. He extended his best wishes to all present and to members of the Brahma Kumaris family across India and abroad for this commendable initiative.
Quoting a traditional saying, Shri Modi explained that conduct is the highest form of dharma, penance, and knowledge, and that nothing is unattainable through righteous conduct. He emphasized that true transformation occurs when words are translated into action, and this is the source of the Brahma Kumaris institution’s spiritual strength. He noted that every sister here undergoes rigorous penance and spiritual discipline. The Prime Minister remarked that the very identity of the institution is linked to the prayer for peace in the world and the cosmos. He highlighted that the first invocation of the Brahma Kumaris is “Om Shanti”—where ‘Om’ signifies the Brahman and the entire universe, and ‘Shanti’ signifies the aspiration for peace. He added that this is why the thoughts of the Brahma Kumaris leave such a profound impact on every individual’s inner consciousness.
“The concept of world peace is an integral part of India’s fundamental thought and spiritual consciousness”, said the Prime Minister, remarking that India is a nation that sees the divine in every living being and perceives the infinite in the self. He highlighted that every religious ritual in India concludes with the invocation for the welfare of the world and goodwill among all living beings. Shri Modi further emphasized that such generous thinking and the seamless confluence of faith and the spirit of global welfare are intrinsic to India’s civilizational character. He said that Indian spirituality not only teaches the lesson of peace but also shows the path of peace at every step. He elaborated that self-restraint leads to self-knowledge, self-knowledge leads to self-realization, and self-realization leads to inner peace. He expressed confidence that by walking this path, seekers at the Shanti Shikhar Academy will become instruments of global peace.
Underlining that in the mission of global peace, ideas are as important as practical policies and efforts, Shri Modi stated that India is sincerely striving to fulfill its role in this direction. “Whenever a crisis or disaster strikes anywhere in the world, India steps forward as a trusted partner to offer help, acting as the First Responder”, exclaimed the Prime Minister.
Prime Minister further remarked that amid today’s environmental challenges, India has emerged as a leading voice for nature conservation across the globe. Stressing the importance of preserving and enriching what nature has given us, which is only possible when we learn to live in harmony with nature, Shri Modi said that our scriptures and the Creator have taught us this ethos. He noted that we regard rivers as mothers, water as divine, and see the presence of God in trees. He emphasized that this sentiment guides the use of nature and its resources—not with the intent of mere extraction, but with the spirit of giving back, adding that this way of life can offer the world a credible path to a safe future.
Underlining that India is already understanding and fulfilling its responsibilities towards the future, the Prime Minister highlighted initiatives such as ‘One Sun, One World, One Grid’ and India’s vision of ‘One Earth, One Family, One Future’, noting that the world is increasingly aligning with these ideas. The Prime Minister remarked that India has launched Mission LiFE for the entire humanity, transcending geopolitical boundaries.
Emphasising the important role of institutions like the Brahma Kumaris in continuously empowering society, the Prime Minister expressed confidence and said that institutions like Shanti Shikhar will infuse new energy into India’s efforts and that the energy emanating from this institution will connect millions across the country and the world with the idea of global peace. Concluding his remarks, the Prime Minister once again congratulated everyone on the establishment of Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World.
The Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka, Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai and other distinguished guests were present at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୟା ରାୟପୁରରେ ‘ଶାନ୍ତି ଶିଖର’ ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
01 NOV 2025 12:40PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦେଶ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରେରକ, ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଧାରଣା ଭାରତର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମସ୍ତ ଜୀବରେ ଦିବ୍ୟତା ଓ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ଆହ୍ୱାନ ହିଁ ଭାରତୀୟ ଧାର୍ମିକ ରୀତିର ସାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସଙ୍କଟ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟେ, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥାଏ: ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ନୟା ରାୟପୁରରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିକ୍ଷା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ର "ଶାନ୍ତି ଶିଖର"ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ବ୍ରହ୍ମାକୁମାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ କାରଣ ଛତିଶଗଡ଼ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଛତିଶଗଡ଼ ସହିତ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ। "ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥାଏ, ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ମିଶନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢତାର ସହିତ କହିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଯାତ୍ରାରେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ପରିବାର ସହିତ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜଡିତ ରହିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବଟବୃକ୍ଷ ପରି ବଢ଼ିବାର ଦେଖିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୧ରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ 'ଶକ୍ତିର ଭବିଷ୍ୟତ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ୨୦୧୨ ମସିହାରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ୭୫ତମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ପ୍ରୟାଗରାଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଏହା ‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ସହିତ ଜଡିତ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ଜନ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ହେଉ, ସେ ଯେତେବେଳେ ବି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଗମ୍ଭୀରତା ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ତାଙ୍କର ନିବିଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାଦୀ ଜାନକୀଙ୍କ ସ୍ନେହ ଏବଂ ରାଜଯୋଗିନୀ ଦାଦୀ ହୃଦୟ ମୋହିନୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନକୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଚିରସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତି ଭାବରେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ 'ଶାନ୍ତି ଶିଖର - ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକାଡେମୀ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସାକାର ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଏହି ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶରେ ଥିବା ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏକ ପାରମ୍ପରିକ କଥା ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଚରଣ ହେଉଛି ଧର୍ମ, ତପସ୍ୟା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରୂପ, ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଆଚରଣ ଦ୍ୱାରା କିଛି ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ କଲେ ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟେ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ କଠୋର ତପସ୍ୟା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଆନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଅନୁଷ୍ଠାନର ପରିଚୟ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡରେ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା ସହିତ ଜଡିତ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ବ୍ରହ୍ମାକୁମାରୀମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଆବାହନ ହେଉଛି "ଓମ୍ ଶାନ୍ତି" - ଯେଉଁଠାରେ 'ଓମ୍' ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ବୁଝାଏ, ଏବଂ 'ଶାନ୍ତି' ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବୁଝାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାରଣରୁ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆନ୍ତରିକ ଚେତନା ଉପରେ ଏତେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଧାରଣା ଭାରତର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ’’। ଭାରତ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବରେ ଦିବ୍ୟତା ଦେଖେ ଏବଂ ଆତ୍ମାରେ ଅନନ୍ତକୁ ଅନୁଭବ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧାର୍ମିକ ରୀତିନୀତି ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଦଭାବନା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ଉଦାର ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସଙ୍ଗମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ମନୋଭାବ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଚରିତ୍ରର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଚେତନା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା କେବଳ ଶାନ୍ତିର ପାଠ ଶିଖାଏ ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଶାନ୍ତିର ପଥ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଏ। ସେ ବିସ୍ତାର ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆତ୍ମ-ସଂଯମ ଆତ୍ମ-ଜ୍ଞାନ, ଆତ୍ମ-ଜ୍ଞାନ ଆତ୍ମ-ସାକ୍ଷାତ ଏବଂ ଆତ୍ମ-ସାକ୍ଷାତକାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶାନ୍ତି ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଥରେ ଚାଲିବା ଦ୍ୱାରା, ଶାନ୍ତି ଶିଖର ଏକାଡେମୀର ସାଧକମାନେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଦୂତ ଭାବରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବେ।
ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ମିଶନରେ, ବ୍ୟବହାରିକ ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ନିଜର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଯେକୌଣସି ସଙ୍କଟ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସର୍ବପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଭାଗୀ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ପରିବେଶଗତ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ’ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମର ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ରଷ୍ଟା ଆମକୁ ଏହି ନୀତି ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରକୃତି ଆମକୁ ଯାହା ଦେଇଛି ତାହା ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଜୀବନଯାପନ କରିବା ଶିଖିବୁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ନଦୀକୁ ମାତା, ଜଳକୁ ଦିବ୍ୟ ମନେ କରୁ ଏବଂ ବୃକ୍ଷରେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରୁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, କେବଳ ଶୋଷଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରତିଦାନ ଦେବାର ମନୋଭାବ ସହିତ ପ୍ରକୃତି ତାହାର ସମ୍ପଦର ବ୍ୟବହାରିକ ପରିଚାଳନା କରେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପଥ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ।
ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବୁଝିପାରୁଛି ଏବଂ ପାଳନ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍' ଏବଂ ଭାରତର 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାବରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ମିଶନ ଲାଇଫ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ସମାଜକୁ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଓ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶାନ୍ତି ଶିଖର ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତର ପ୍ରୟାସରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଶକ୍ତି ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ। ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣିଥରେ ଶାନ୍ତି ଶିଖର - ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକାଡେମୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେନ ଡେକା, ଛତିଶଗଡ଼ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।