ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ମୋଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅତିକ୍ରମ କଲା ଏବଂ ଚାହିଦାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଟପିଲା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି
29 OCT 2025 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଦେଶର ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅତିକ୍ରମ କରି ୫୦୦.୮୯ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ସଫଳତା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସୁଦୃଢ଼ ନୀତିଗତ ସମର୍ଥନ, ନିବେଶ ଏବଂ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ।
ଭାରତର ଶକ୍ତି ସାମର୍ଥ୍ୟର ରେକର୍ଡ
ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସ (ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଆଣବିକ): ୨୫୬.୦୯ ଗିଗାୱାଟ-ମୋଟ ଶକ୍ତିର ୫୧ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ।
ଜୀବାଶ୍ମ-ଇନ୍ଧନ-ଆଧାରିତ ଉତ୍ସ : ୨୪୪.୮୦ ଗିଗାୱାଟ -ମୋଟ ଶକ୍ତିର ପ୍ରାୟ ୪୯ ପ୍ରତିଶତ
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ
ସୌର ଶକ୍ତି – ୧୨୭.୩୩ ଗିଗାୱାଟ
ପବନ ଶକ୍ତି-୫୩.୧୨ ଗିଗାୱାଟ
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ (ଏପ୍ରିଲ-ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୬) ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୨୮ ଗିଗାୱାଟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ କ୍ଷମତା ଏବଂ ୫.୧ ଗିଗାୱାଟ ଜୀବାଶ୍ମ-ଇନ୍ଧନ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିର ଅଂଶ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ଦିବସ
୨୯ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ, ଭାରତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଭାଗ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ସେହି ଦିନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଦେଶର ମୋଟ ୨୦୩ ଗିଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦାର ୫୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ପୂରଣ କରିଥିଲା।
ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ : ୪୪.୫୦ ଗିଗାୱାଟ
ପବନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ : ୨୯.୮୯ ଗିଗାୱାଟ
ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ : ୩୦.୨୯ ଗିଗାୱାଟ
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଭାରତର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସବୁଜ ଉତ୍ସରୁ ଆସିଥିଲା-ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଙ୍କେତ।
ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା
ଏହି ପ୍ରଗତି ସହିତ, ଭାରତ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସିଓପି୨୬ ପଞ୍ଚାମୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିସାରିଛି - ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ।
ଏହି ସଫଳତା ବିଦ୍ୟୁତ ଗ୍ରୀଡକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ରଖି ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସଫଳତାର ମହତ୍ତ୍ୱ
ଭାରତର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ, ସ୍ଥାପନ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଯାହା ଉଭୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି।
ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏନଆରଇ) ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ, ପରିବହନ ଉପଯୋଗୀତା, ସିଷ୍ଟମ୍ ଅପରେଟର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛନ୍ତି।

Ministry of Power
India achieved Historic milestone in power sector: Surpasses 500 GW and Renewable Generation Exceeds 50% of demand
29 OCT 2025 5:46PM by PIB Delhi
India’s power sector has achieved two historic milestones that show the nation’s steady progress toward a clean, secure, and self-reliant energy future.
As of 30 September 2025, the country’s total installed electricity capacity has crossed 500 GW, reaching 500.89 GW. This achievement reflects years of strong policy support, investments, and teamwork across the energy sector.
Break-up of India’s Power Capacity
• Non-fossil fuel sources (renewable energy, hydro, and nuclear): 256.09 GW – over 51 % of the total.
• Fossil-fuel-based sources: 244.80 GW – about 49 % of the total.
• Within renewables:
• Solar power – 127.33 GW
• Wind power – 53.12 GW
During FY 2025–26 (April – September 2025), India added 28 GW of non-fossil capacity and 5.1 GW of fossil-fuel capacity — showing how fast the clean energy share is rising.
A Record Day for Renewable Energy
On 29 July 2025, India reached its highest-ever renewable energy share in electricity generation.
That day, renewables met 51.5 % of the country’s total electricity demand of 203 GW.
• Solar generation: 44.50 GW
• Wind generation: 29.89 GW
• Hydro generation: 30.29 GW
This means that, for the first time, more than half of India’s power came from green sources in a single day — a remarkable sign of change.
Meeting National Targets Ahead of Time
With this progress, India has already achieved one of its major COP26 Panchamrit goals — to have 50 % of installed electric power capacity from non-fossil fuel sources by 2030 — five years early.
This success highlights India’s leadership in clean energy transition, achieved while keeping the electricity grid stable and reliable.
Significance of the achievement
India’s renewable energy push is creating new employment opportunities in manufacturing, installation, maintenance, and innovation—benefiting both rural and urban youth.
A Collective Effort
The Ministry of Power and the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) congratulate all power generation companies, transmission utilities, system operators, and state agencies for their role in this achievement.