প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
26.10.2025দা শন্দোকখিবা ‘মন কী বাত’কী 127শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 OCT 2025 11:40AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
নমস্কার। 'মন কী বাত'তা অদোমবু তরাম্না ওকচরি। ঙসিদি, লৈবাক পুম্বনা কুমহৈগী হরাও নুংঙাইবদা লুপ্নরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐখোয় পুম্নমক্না দিৱালী পাংথোকখি, অমসুং হৌজিক মীওই মশিং য়াম্না ছথ পূজা পাংথোকপদা থৱায় য়াওরি। থেকুৱা অসি য়ুমদা শেমগৎলি, মফম খুদিংমক্তা ঘাটশিং লৈতেংহল্লি, অমসুং কৈথেলশিং অসি মী য়াম্না তিনহল্লি। মফম খুদিংমক্তা, ঐখোয়না ইকায় খুম্নবা, নুংশিবা অমসুং চৎনবীগী মরী অমা উবা ফংলি। নুপীশিংনা ছথ ব্রত তৌবা অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎলিবা অসি তশেংনা ইথিল পীবা অমনি।
মরুপশিং,
ছথকী মহাপর্ব অসি চৎনবী, মহৌশা অমসুং খুন্নাইগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা অপুনবগী মশক অমনি। খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক্না ছথ ঘাটতা পুনশিল্লি। মসি উবা অসি ভারতকী খুন্নাইগী অপুনবগী খ্বাইদগী ফবা খুদম্নি। অদোম করি মফমদা লৈবগে, লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈবরা নৎত্রগা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা লৈবরা... অদোম্না খুদোংচাবা ফংলবদি, ছথ ফেস্তিবেল অসিদা শরুক য়াবীয়ু। অদোম মশামক্না মসিগী তোপ তোপ্পা মওং অসি থেংনবিয়ু। ঐহাক্না ছত্তি মৈয়াদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু, মরুওইনা বিহার, ঝারখন্দ অমসুং পুরভাঞ্চলগী মীয়ামদা, ছথ মহা পারবগী থৌরমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
কুমহৈশিং অসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্তা ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং শন্দোক্না তাক্নবা চিথী অমা ইখি। চহী অসিগী কুমহৈশিং অসি হেন্না পুক্নিং থৌগৎপা ওইহন্নবা লৈবাক অসিনা ফংলিবা মাইপাকপশিং অদু ঐহাক্না ঐহাক্কী চিথীদা পনখি। ঐহাক্কী চিথীগী পাউখুম ওইনা লৈবাক অসিগী নাগরিক কয়াদগী পাউখুমশিং ফংজখি। তশেংনা, 'ওপরেসন সিন্দুর'না ভারত মচা খুদিংমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লে। মতম অমদদি মাওইস্ত তেররগী চৈথেং লৈনরম্বা মফমশিংদসু হন্দক্তা নুংঙাইবা মঙালশিং অদু উরে। মীয়াম্না মখোয়গী অঙাংশিংগী তুংলমচৎপু খুদোংথীবা ওইহল্লিবা মাওস্ত তেরোরিস্তপু মপুং ফানা মুত্থত্পা পাম্মি।
জি.এস.তি.গী বচৎ উৎসবকী মতাংদা মীয়ামগী মরক্তা পুক্নিং থৌগৎপা কয়া অমসু লৈরি। থৌরমশিং অসিদা মসিগা মান্নবা নুংঙাইবা থৌওং অমা উখি। কৈথেলশিংদা লৈবাক্কী পোৎলমশিং য়োনবা হেনগৎলক্লি। মীশিংনা ঐঙোন্দা থাগৎলিবা পাউজেলশিংদা, মখোয়না করম্বা লমদমসিগী পোত্থোকশিং হন্দক্তা লৈখিবগে হায়বদু পনখি। মরূপশিং, ঐহাক্না ঐহাক্কী চিথীদা চানবা ওইল শিজিন্নবদা চাদা 10 হন্থহন্নবা হায়জখি। মসিদা মীয়াম্না অফবা পাউখুম পীখি।
মরুপশিং,
স্বচ্ছতা অমসুং মদুগী মায়কৈদা হোৎনরিবশিংগা মরী লৈননা ঐঙোন্দা পাউজেল কয়া অমা লাকখি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শহরশিংদগী ইথিল পীবা ৱারীশিং ঐহাক্না নখোয়গা খঙমিন্নবা পাম্মি।
ছত্তিসগরগী অম্বিকাপুরদা, সহর অসিদগী প্লাস্তিক ৱেস্ত শেংদোক্নবা অখন্নবা থৌরাং অমা হৌদোকখ্রে। অম্বিকাপুরদা গার্বেজ কেফীশিং চলাইরি। হায়রিবা অসি প্লাস্তিক্কী মহুৎ শিন্দোকপগীদমক্তা নহাক্না মপুং ফাবা চিঞ্জাক ফংলিবা কেফেশিংনি। করিগুম্বা মীওই অমনা প্লাস্তিক কিলোগ্রাম অমদগী হেনবা পুরক্লবদি, মখোয়দা নোংমাইজিং নত্ত্রগা নুমিদাংগী চানবা পীরি, অমসুং প্লাস্তিক কিলোগ্রাম তঙ্খায় অমগী মহুত্তা মখোয়না অয়ুক্কী চানবা ফংই। হায়রিবা কেফীশিং অসি অম্বিকাপুর ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসননা চলাইরি।
মরুপশিং,
অদুগা চপ মান্ননা, ইঞ্জিনীয়র কপিল শর্মজীনা বেঙ্গালুরুদা মশক থোকপা থবক অমা পাংথোকখ্রে। বেঙ্গালুরুবু পাৎশিংগী শহর হায়না খঙনৈ, অমসুং কপিল জীনা মফম অসিদা পাৎশিংদা অনৌবা পুন্সি অমা পীনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। কপিলজীগী তীমনা বেঙ্গালুরু অমসুং অকোয়বদা লৈবা লমদমশিংদা গুহা 40 অমসুং পাৎ 6 অমুক হন্না শেমগৎখ্রে। অখন্নবা ৱাফমদি মহাক্না মহাক্কী মিসন অসিদা কোর্পোরেতশিং অমসুং মফম অদুগী মীওইশিংসু শরুক য়াহনখ্রে।
মহাক্কী ওর্গনাইজেসন অসিসু ত্রী প্লান্তিং কেম্পেনগা মরী লৈনৈ। মরূপশিং, অম্বিকাপুর অমসুং বেঙ্গালুরু অসিগুম্বা ইথিল পীরকপা খুদমশিং অসিনা উৎলি মদুদি করিগুম্বা অদোম্না পুক্নিং চিংশিল্লবদি অহোংবা লাক্কনি।
মরুপশিং,
অহোংবা পুরক্নবা হোৎনবা অমগী অতোপ্পা খুদম অমা ঐহাক্না পাউদম্বা পাম্মি। অদোম পুম্নমক্না খঙলিবগুম্না, চীং অমসুং লম্লক্কী উমংশিং লৈবগুম্না, মসিনা লৈহাওবু অমত্তা ওইনা শম্নহল্লি, মেনগ্রোভশিং অসিসু সমুদ্রগী তুরেলদা মান্নবা মরুওইবা অমা লৈ। মেনগ্রোভশিং অসি সমুদ্রগী সোল্ত ৱাতর অমসুং মার্শ লৈফমদা হৌই অমসুং মখোয় অসি মেরিন ইকোসিস্তেমগী মরু ওইবা শরুক অমনি। মেনগ্রোভশিং অসিনা সুনামি নৎত্রগা সাইক্লোনগুম্বা খুদোংথীবশিং থোকপা মতমদা য়াম্না মতেং পাংই।
মরুপশিং,
মেনগ্রোভশিংগী মরুওইবা খঙলদুনা গুজরাতকী ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তনা অখন্নবা কেম্পেন অমা চত্থরি। চহি মঙাগী মমাংদা, ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তকী তীমশিংনা অহমেদাবাদকী মনাক নকপা ধোলেরাদা মেনগ্রোভশিং থাবা হৌখি। অমসুং ঙসিদি, মেনগ্রোভশিং অসি ধোলেরা কোস্ততা হেক্তর লিশিং অহুম চামঙাদা শন্দোরক্লি। মেংগ্রোভশিং অসিগী ইফেক্ত অসি ঙসি মফম অসিদা উবা ফংলি। মফম অদুগী ইকোসিস্তেমদা দোলফিনগী মশিং হেনগৎলক্লি। ৱাইখু অমসুং অতৈ ঈশিংগী জিবশিংসু হান্নগা চাংদম্নবদা মশীং হেনগৎলক্লি। মসিখক্তা নত্তে, হৌজিক মফম অসিদা মাইগ্রেন্ত তৌরিবা উচেকশিংসু মশিং য়াম্না লাক্লি। মসিনা মফম অদুগী অকোয়বগী ফিভমদা অফবা শাফু পীবতা নত্তনা ধোলেরাগী ঙা ফার্মরশিংদসু কান্নবা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ধোলেরাগী মথক্তা, গুজরাতকী কচ্ছতা মেনগ্রোভ প্লান্তেসনসু য়াম্না কন্না চত্থরি। কোরি ক্রিকতা 'মেঙ্গ্রোভ লর্নিং সেন্তর' অমসু লিংখৎখ্রে।
মরুপশিং,
মসিদি লৈ অমসুং পাম্বীশিংগী অখন্নবা মশক অমনি। মফম অদুগী খেন্নবা লৈতনা, মখোয় অসি অহিংবা জিব খুদিংমক্কী হেন্না ফগৎনবগীদমক কান্নৈ। মরম অসিনা ঐখোয়গী লাইরিকশিংদা হায়রি-
ধন্যা মাহিরুহা য়েভ্যো,
নিরাশা য়ন্তি নার্থিনঃ ।।
হায়বদি, লৈশিং অমসুং পাম্বীশিং অদুগী লাইবক ফবনি, মখোয়দগী থিবা ফংলবশিংনা নুংঙাইতবা লৈতনা হল্লক্লোই। ঐখোয়সু ঐখোয়না লৈরিবা মফম খুদিংদা উ পাম্বী থাবীগদবনি। ঐখোয়না 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন অসি মখা তানা প্রমোৎ তৌবা মথৌ তাই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়না 'মন কী বাত'তা খন্ন-নৈনরিবা হীরমশিংগী মনুংদা ঐহাক্কীদমক্তা খ্বাইদগী নুংঙাইবা করি ওইগনি হায়বা অদোম্না খঙবিবরা? ঐহাক্না হায়জনীংবদি 'মন কী বাত'তা ঐখোয়না খন্ন-নৈনরিবা হীরমশিং অসিনা খুন্নাইগীদমক্তা অফবা, অনৌবা খরা তৌনবা মীওইশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হীরম কয়া অমা পুথোক্লি।
মরুপশিং,
চহি মঙাগী মমাংদা, ঐহাক্না ভারতকী হুই মখলশিংগী মতাংদা প্রোগ্রাম অসিদা নৈনখিবা অদু অদোমগী মরক্তগী কয়া অমনা নীংশিংগনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী সহরগী মীওইশিং অমসুং ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা ইন্দিয়ন ফুরুপকী হুই লোইনবা হায়জখি, মরমদি মখোয় অসি ঐখোয়গী অকোয়রোন অমসুং ফিভমদা হেন্না লায়না চুনবা ঙম্মি। ঐহাক্না হায়বদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী সেক্যুরিতী এজেন্সীশিংনা মসিগী মাইকৈ অসিদা থাগৎনিংঙাই ওইবা থবকশিং পায়খৎলি। বি.এস.এফ. অমসুং সি.আর.পি.এফ.না মখোয়গী কন্তিঞ্জেন্তশিংদা ভারতকী হুই শিজিন্নবগী মশিং হেনগৎহনখ্রে। বি.এস.এফ.কী জাতীগী ত্রেনিং সেন্তর অসি গৱালিয়রগী তেকানপুরদা লৈ। মফম অসিদা উত্তর প্রদেশকী রামপুর হাউন্দ অমসুং কর্নাতকা অমসুং মহারাস্ত্রগী মুধোল হাউন্দদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। সেন্তর অসিদা, ত্রেনিরশিংনা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগী মতেংগা লোইননা হুইশিংদা হেন্না ইফেক্তিব ওইনা ত্রেনিং তৌরি। ইন্দিয়ন ব্রিদ হুইগী ত্রেনিং মেন্যুএলশিংবু মখোয়গী তোপ তোপ্পা মপাঙ্গলশিং অদু ময়েক শেংনা উৎনবা অমুক হন্না ইখ্রে। বেঙ্গলোরুদা লৈবা সি.আর.পি.এফ.কী হুই লোইবা অমসুং ত্রেনিং স্কুলদা, মোঙ্গরেল, মুধোল হাউন্দ, কোম্বাই, অমসুং পন্দিকোন্নাগুম্বা ভারতকী হুই মখলশিংগী ত্রেনিং পীরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা, ওল ইন্দিয়া পুলিস দ্যুতী মীৎ লখনৌদা পাংথোকখি। মতম অদুদা রিয়া কৌবা হুই অমনা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনখি। মসি বি.এস.এফ.না ত্রেন তৌরবা মুধোল হাউন্দনি। রিয়ানা মফম অদুদা অহানবা মনা ফংখি, অমসুং মপান লমগী মখল কয়া অমা মনিংদা থম্লমখি।
মরুপশিং,
হৌজিক বি.এস.এফ.না মখোয়গী হুইশিংদা মপানগী মমিংশিংগী মহুত্তা ভারতকী মমিং থোনবগী চৎনবী অমা হৌরে। ঐখোয়গী ইন্দিজিনস হুইশিংনা থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা উৎলি। হৌখিবা চহিদা, ছত্তিসগরগী মাওইস্তশিংনা শোকহল্লবা মফম অমদা পেত্রোল চৎপদা, সি.আর.পি.এফ.কী লমদমসিগী হুই অমনা এক্সপ্লোসিব কে.জি. 8 ফাখি। ঐহাক্না বি.এস.এফ. অমসুং সি.আর.পি.এফ.পু মখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা হোৎনরিবশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ওক্তোবর 31শুবা নুমিৎকীসু থাজবা থম্লি। ঙসি অসি আয়রন মেন, সরদার পতেলগী মপোক কুমওননি। চহি খুদিংগী, গুজরাতকী একতা নগরদা লৈবা 'স্তেচু ওফ য়ুনিতী'গী মনাক্তা অখন্নবা থৌরম অমা পাংথোকই। একতা দিবস পেরেদসু মফম অসিদা পাংথোকই অমসুং মসিগী পেরেদ অসিদা ভারতকী হুইশিংগী তৌবা ঙম্বশিং অমুক হন্না উৎকনি। করিগুম্বা খুদোংচাবা অমা ফংলবদি অদোমসু মসি য়েংবীগদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
সর্দার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা য়াম্না অখন্নবা থৌরম অমনি। সর্দার পতেল অসি অনৌবা মতম অসিদা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা মীৎয়েং অমা ওইরি। মহাক্কী মওং-মতৌদা মগুন কয়া অমা য়াওখি। মহাক্না য়াম্না হৈথোই-শিংথোইরবা মহৈরোই অমনি। মহাক্না ভারত অমসুং ব্রিতেন্দ অনিমক্তা মহাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা মায় পাকখি। মহাক মতমদুগী খ্বাইদগী মায় পাকপা উকিলশিংগী মরক্তগী অমনি। মহাক্না লোগী লমদা হেন্না মমিং চৎপা ওইরম্বা য়াই, অদুবু গান্ধীজীদগী ইথিল ফংদুনা মহাক মশামকপু নীংতম লান্মী ওইনা মপুং ফানা কত্থোকখি।
'খেদা সত্যাগ্রহ'তগী 'বোর্সাদ সত্যাগ্রহ' ফাওবগী মশিং য়াম্লবা খোংজংশিংদা মহাক্না শরুক য়াখিবা অদু ঙসি ফাওবা নীংশিংদুনা লৈরি। মহাক্না অহমদাবাদ ম্যুনিসিপালিতীগী মকোক ওইখিবা মতম অসিসু পুৱারী ওইখি। মহাক্না লু-নানবা অমসুং অফবা লৈঙাকপদা অহেনবা মরুওইবা পীখি। উপ-প্রধান মন্ত্রী অমসুং গৃহ মন্ত্রী ওইনা মহাক্কী থৌদাংশিংগীদমক ঐখোয় পুম্নমক্না মহাকপু মতম পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্কনি।
মরুপশিং,
সর্দার পতেলনা ভারতকী ব্যুরোক্রেতিক ফ্রেমৱার্ককী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফমসু থমখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী অপুনবগীদমক হোৎনখি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু ওক্তোবর 31দা সর্দার সাহেবকী মপোক কুমওন্দা লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোক্কদৌরিবা রন ফোর য়ুনিতীদা শরুক য়াবীনবা হায়জরি। মসিনা নহারোলশিংগী পুক্নিং চিংশিনবগী খুদোংচাবা অমা ওইহনগদবনি। অমত্তা ওইবগীদমক চংশিনবা অসিনা অমত্তা ওইববু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মসি ভারতপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা অচৌবা মীথুংলেন অদুদা ঐখোয়গী অশেংবা ইকাই খুম্নবা ওইগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐহাক্কী চাগা মরী লৈনবসি অদোম পুম্নমক্না খঙনরবনি। অদুবু ঙসি ঐহাক্না 'মন কী বাত'তা করিগীদমক কোফীগী মতাংদা খন্নরোইদগে হায়না খনখি। মমাং চহিদা ঐখোয়না 'মন কী বাত'তা আরাকু কোফীগী মতাংদা ৱারী শানখিবা অদু অদোম্না নীংশিংবা য়াই। মতম খরগী মমাংদা, ওরিশাগী মীওই কয়ানা কোরাপুত কোফিগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু ঐঙোন্দা ফোংদোকখি। মখোয়না ঐঙোন্দা কোরাপুত কোফিগী মরমদা 'মন কী বাত'তা খন্ন-নৈনগদবনি হায়না ইখি।
মরুপশিং,
কোরাপুত কোফি অসিগী মহাও য়াম্না লৈ হায়না ঐঙোন্দা হায়খি। মসি খক্তমক নত্তে, মহাও অদুগী মথক্তা, কোফি থাবনা মীয়ামদা কান্নবা পীরি। কোরাপুততা কোফী থাবদা অপেনবা পোক্লিবা মীওইশিং লৈরি। মখোয়না কোর্পোরেৎ মালেমদা অফবা থবকশিং তৌরম্মি... অদুবু মখোয়না কোফী য়াম্না পাম্মি মদুদি মখোয়না লম অসিদা চঙখি অমসুং হৌজিক্তি মদুদা মায় পাক্না থবক তৌরি। কোফীনা মখোয়গী পুন্সিদা নুংঙাইনা অহোংবা পুরকখিবা নুপী কয়া অমসু লৈরি।
মখোয়না কোফীগী খুত্থাংদা ইকাই খুম্নবা অমসুং চাউখৎপা অনিমক ফংখ্রে। মসি চুম্না হায়খ্রে:
কোরাপুত কোফী অত্যন্ত স্বাদ।
এহা ওরিশার গৌরব।
[হায়বদি কোরাপুত কোফি অসি তশেংনা হাওই!
মসি তশেংনা ওরিশাগী চাউথোকচবনি।]
মরুপশিং,
ভারতকী কোফী অসি মালেম পুম্বদা য়াম্না মমিং চৎলি। কর্নাতকাগী চিকমাগলুর, কুর্গ অমসুং হাসন ওইগেরা; তামিল নাদুগী পুলনী, শেভরোই, নীলগিরি অমসুং অন্নমালাইগী মফম ওইগেরা; কর্নাতকা-তামিল নাদুগী ঙমখৈদা লৈবা বিলিগিরি লমদম ওইগেরা; নৎত্রগা কেরলাগী ৱায়ানাদ, ত্রাভানকোর অমসুং মালাবার ওইগেরা - ভারতকী কোফীগী মখল-মখা অসি তশেংনা মশক থোকপা অমনি।
ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক লমদম অসিদসু কোফি থাবগী লমদা খুমাং চাওশিল্লি হায়না ঐহাক্না খঙলে। মসিনা মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী কোফীগী মশক মওং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
ভারতকী কোফী অসি খ্বাইদগী ফবা কোফীনি।
মসি ভারত্তা পুথোকই অমসুং মালেমনা পাম্মি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
হৌজিক 'মন কী বাত' অসিদা, মীপুম খুদিংমক্কী থম্মোয়দা য়াম্না নক্নবা হীরম অমগী মতাংদা ৱারী শানসি। হীরম অসি ঐখোয়গী জাতীগী ঈশৈনি - ভারতকী জাতীগী ঈশৈ, 'বন্দে মাতরম'। ঈশৈ অমা মদুগী অহানবা ৱাহৈনা ঐখোয়গী থম্মোয়দা পুক্নিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। 'বন্দে মাতরম' - হায়রিবা ৱাহৈ অসিদা ইথিল কয়া অমা য়াওরি, ইনর্জী কয়া অমা য়াওরি। লায়না শন্দোক্না হায়রবদা, মসিনা ঐখোয়দা মা ভারতীগী মমাগী নুংশিবা ফাওহল্লি। মসিনা ঐখোয়দা মা ভারতীগী মচাশিং ওইনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং অদু খঙহল্লি। করিগুম্বা খুদোংচাদবা তারবদি, 'বন্দে মাতরম'গী ঈশৈনা ভারত মচা করোর 140বু অমত্তা ওইবগী ইনর্জীগা লোয়ননা পূনশিল্লি।
মরুপশিং,
পেত্রিওতিজম... মা ভারতীগীদমক্তা নুংশিবা... করিগুম্বা মসি ৱাহৈগী ৱাংমদা লৈবা ইথিল ওইরবদি, 'বন্দে মাতরম' অসি হায়রিবা ৱাখল্লোন অদুগী মমি তারিবা ঈশৈনি। চহি চা কয়াগী খুদোংথীবা কয়াদগী কনবা ঙমদ্রবা ভারত অমদা অনৌবা পুন্সি অমা হাপচিন্নবগীদমক্তা বঙ্কিম চন্দ্র চত্তোপাধ্যায়না ইরম্মি। 'বন্দে মাতরম' অসি 19শুবা চহিচাদা ইরম্বা য়াই, অদুবু মসিগী ৱাখল্লোন অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী ভারতকী অমরোইবা ৱাখল্লোনগা মরী লৈনৈ।
বেদশিংনা ভারতকী সিভিলাইজেসনগী য়ুম্ফম অসি "মাতা ভূমি: পুত্রো অহং প্ররথিবিয়ঃ” হায়না ফোঙদোকপা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থমখি। বেঙ্কিম চন্দ্র চত্তোপধ্যায়না 'বন্দে মাতরম' হায়বা ঈশৈ অসি ইদুনা, মমা লৈবাক অমসুং মহাক্কী মচাশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি পুক্নিংগী য়ুনিভর্স অসিদা মন্ত্র অমা ওইনা থমখি।
মরুপশিং,
অদোম্না হংবা য়াই মদুদি করিগীদমক ঐহাক্না খুদক্তা ভন্দে মাতরমগী মরমদা হায়রক্লিবনো। তশেংনমক, নবেম্বরগী তাং 7দা, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ঐখোয়না 'বন্দে মাতরম'গী 150শুবা চহিগী থৌরম পাংথোক্কনি। 'বন্দে মাতরম' অসি চহি 150গী মমাংদা শেমখি, অমসুং 1896দা গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরনা অহানবা ওইনা শকখি।
মরুপশিং,
'বন্দে মাতরম'গী শক্তম লাংবদা লৈবাক অসিগী মীওই কোতি কয়াদা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কী চাউথোকচবগী পুক্নিং থৌগৎপা ফাওখি। ঐখোয়গী জেনরেসনশিংনা 'বন্দে মাতরম'গী ৱাহৈশিংদা ভারতকী শিংথানীংঙাই ওইরবা মওং-মতৌ অমা উখি।
সুজলাং, সুফলাং, মালয়জ শীতলাং,
শশ্যাযমলম, মাতরম!
বন্দে মাতরম!
মসি ঐখোয়না শেমগৎকদৌরিবা ভারত অদুনি। 'বন্দে মাতরম'না মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসিদা ইথিল পীগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না 'বন্দে মাতরম'গী 150শুবা চহি অসিসু নীংশিংবা য়াবা ওইহনগদবনি। ঐখোয়না মসিগী ভেল্যুশিং অসি লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিংগীদমক মখা তানা পুখৎকদবনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, 'বন্দে মাতরম'গা মরী লৈনবা প্রোগ্রাম কয়া অমা লৈগনি, লৈবাক অসিদা থৌরম কয়া অমা পাংথোক্কনি। ঐহাক্না ঐখোয় লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু 'বন্দে মাতরম'বু মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা মশাগী ওইবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা হোৎনমিন্নবা পাম্মি। #VandeMatram150গী খুত্থাংদা ঐঙোন্দা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং পীনবিয়ু। ঐহাক্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অদুগীদমক ঙাইদুনা লৈগনি অমসুং ঐখোয়না থৌরম অসি পুৱারী ওইহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়না সংস্কৃতকী মমিং অসি তাবদা, ঐখোয়গী ৱাখলদা লাক্লিবা অসিদি - ঐখোয়গী 'রিলিজিয়স তেক্সতশিং', 'বেদশিং', 'উপানিষদশিং', 'পুরাণশিং', লাইরিকশিং, অরিবা মতমগী লৌশিং অমসুং সাইন্স, স্পিরিচুএলিতি অমসুং ফিলোসোফি অসিনি। অদুম ওইনমক, হায়রিবা পুম্নমক্কা লোয়ননা, মতম অমদা সংস্কৃত অসি পাউ ফাওনবগী লোল অমসু ওইরম্মি। মতম অদুদা, স্তদী অমসুং রিসর্চ অসি সংস্কৃত্তা পাঙথোকখি। সংস্কৃততা দ্রামাগী পার্ফোমেন্সশিংসু পাঙথোকখি। অদুবু লাইবক থিবদি, মীখা পোল্লিঙৈ অমসুং নীংতম্লবা মতুংদা, সংস্কৃত অসি মতম পুম্নমক্তা মীৎয়েং থাদোক্তুনা লাক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, নহা ওইরিবা চারোন-শুরোনশিংনা সংস্কৃতকী লমদা পুক্নিং চিংশিনবা অসি লেপ্তনা হন্থরকখি। অদুবু মরূপশিং, মতম অসি হোংলক্লি, সংস্কৃতকী মতমসু হোংলক্লি। কলচরগী মালেম অমসুং সোসিএল মীদিয়ানা সংস্কৃতপু অনৌবা পুন্সি অমা পীরি। ঙসিদি, নহা কয়ানা সংস্কৃতকা মরী লৈনবা য়াম্না নুংঙাইবা থবক কয়া পায়খৎলি।
করিগুম্বা নহাক্না সোসিএল মীদিয়াদা চৎলবদি নহাশিংনা সংস্কৃতকী মতাংদা ৱারী শানবগী থৌওং কয়া অমা উবা ফংলগনি। মীওই কয়ানা মখোয়গী সোসিএল মীদিয়া চেনেলশিংগী খুত্থাংদা সংস্কৃত ফাওবা তম্বি। অসিগুম্বা নহা ওইরিবা কন্তেন্ত ক্রিএতর অমা হায়রগদি ভাই য়শ সালুনকেনি। য়াশকী অখন্নবা ৱাফমদি মহাক্না কন্তেন্ত ক্রীএতর অমসুং ক্রিকেতর অনিমক ওইবনি। সংস্কৃত্তা ৱা ঙাংলদুনা ক্রিকেৎ শান্নবগী মহাক্কী রিল অসি য়াম্না পাম্নখি।
ঐখোয়না তাসি -
মরুপশিং,
কমলা অমসুং জানহবী হায়রিবা মচিল মনাও অনীগী থবক অসিসু য়াম্না ফজৈ। হায়রিবা মচিল-মনাও অনি অসিনা স্পিরিচুএলিতি, ফিলোসোফি, অমসুং ম্যুজিককী মতাংদা কন্তেন্ত শেম্মি।
ইন্সতাগ্রামদা 'সংস্কৃত ছত্রোহম' কৌবা নহাশিংগী অতোপ্পা চেনেল অমসু লৈরি। চেনেল অসিবু চল্লাইরিবা নহা ওইরিবা মীওই অসিনা সংস্কৃতকী মরী লৈনবা পাউতাকশিং পীবতা নত্তনা সংস্কৃতকী নুংঙাইবা পাইরক্কী লৌশিংগী ভিদিওশিংসু শেম্মী। নহাশিংনা সংস্কৃতকী ভিদিওশিং অসি য়াম্না পাম্নৈ। অদোমগী মরক্তগী কয়া অমনা সমশতীগী ভিদিওশিংসু উরম্বা য়াই। সমশতীনা সংস্কৃতকী মহাক্কী ঈশৈশিং অসুম-অসুম শকখঙনখি। অতোপ্পা নহা ওইরিবা মীশক অমা হায়রগদি ভবেশ ভীমনাথানিনি। ভবেশনা সংস্কৃত শ্লোকা, স্পিরিচুএল ফিলোসোফি, অমসুং প্রিন্সিপলশিংগী মরমদা ঙাংখি।
মরুপশিং,
লোল অসি সিভিলাইজেসন অমহেক্তগী ভেল্যুশিং অমসুং চৎনবীশিংগী কেরিয়রনি। চহি লিশিং কয়াদগী সংস্কৃতনা মসিগী মথৌ অসি পাংথোক্লি। হৌজিক্তি নহা খরনা সংস্কৃতকী মায়কৈদসু মখোয়গী থৌদাংশিং অসি পাংথোক্লি হায়বসি উবদা নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
হৌজিক ঐহাক্না অদোমবু ফ্লাশবেক্তা পুরক্কনি। অমুক্তা খন্থসি, 20শুবা চহি-চাগী অঙনবা মতম! মতম অদুদা, মফম অমত্তদা নীংতম্বা ফংনবগী আশা অমত্তা লৈরমদে। ব্রিতিশশিংনা ভারত শিনবা থুংনা মীওইববু তুহৎপীবগী ঙমখৈ পুম্নমক লান্থোকখি, অমসুং মতম অদুদা, রেপ্রেসনগী মতম অসি হায়দ্রাবাদকী পেত্রিওতিক মীয়ামগীদমক্তা হেন্না অৱাবা ওইখি। মখোয়শিং অসি নিজামগী অকনবা অমসুং নুংশিজদবা থৌওংনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। লাইরবশিং, লায়রবা মীওইশিং অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা চত্থরিবা অৱাবা কয়াগী অকক্নবা থাক লৈতে। মখোয়গী লমশিং লৌথোকখি, অমসুং অৱাংবা তেক্সশিংসু লৌখি। করিগুম্বা মখোয়না অরানবা অসি য়ানীংদবা ফোঙদোক্লবদি, মখোয়গী খুৎ অদুসু ককথৎখি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অরুবা মতম অসিদা, চহি 20 রোম শুরবা নহা ওইরিবা নুপা অমনা মসিগী ৱায়েল-অসিগী মায়োক্তা লেপখি। ঙসি ঐহাক্না অখন্নবা মরম অমগীদমক নহা ওইরিবা মীওই অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। মহাক্কী মমিং অদু ঐহাক্না শন্দোক্ত্রিঙৈদা, ঐহাক্না অদোমদা মহাক্কী থৌনা ফবগী মরমদা তাকপীগনি। মরূপশিং, মতম অদুদা, নিজামগী মায়োক্তা ৱাহৈ অমা হায়রবসু ক্রাইম অমা ওইনা লৌনরম্মি, নহা ওইরিবা নুপা অদুনা নিজামগী সিদ্দিকী কৌবা ওফিসর অমবু থোইদোক হেন্দোক্না শিংনরম্মি। নিজামনা সিদ্দিকীবু লৌমীশিংগী মহৈ-মরোং লৌথোক্নবা থাগৎখি। অদুবু অৱা-অনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা, নহা ওইরিবা নুপা অদুনা সিদ্দিকীবু হাৎখি। মহাকপু মায় পাক্না চেনবা ঙমখি। নিজামগী নিংথৌরেল পুলিসতগী ঙাকথোক্লগা, নহা ওইরিবা নুপা অদুনা কিলোমীতর চাম্মরোম লাপ্না লৈবা অসামদা য়ৌখি।
মরুপশিং,
ঐনা হায়রিবসি কোমরাম ভীম কৌবা শক্নাইরবা মীশক অমনি। মহাক্কী মপোক কুমওন অসি ওক্তোবরগী 22দা পাংথোকখি। কোমরাম ভীম অশাংবা পুন্সি হিংখিদে। মহাক্না চহি 40 খক্তমক হিংখি। অদুবু মহাক্কী পুন্সিগী মতমদা, মহাক্না মশিং য়াম্লবা মীওইশিংগী থম্মোয়দা, মরু ওইনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদা, মাংজৌননা ইথিল পীখি। মহাক্না নিজামগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা মীওইশিংদা অনৌবা শক্তি পীখি। মহাকপু মহাক্কী স্ত্রাতেজিক স্কিলশিংগীদমকসু খঙনরম্মি। মহাক্না নিজামগী লৈঙাক্কী অচৌবা শিংনরকপা অমা ওইখি। মহাক অসি 1940দা নিজামগী মীওইশিংনা হাৎখি। ঐনা নহারোলশিংদা মহাক্কা মরী লৈননা য়ারিবমখৈ খংনবা হায়জরি।
কোমরাম ভীমগী...
না বিনম্র নিৱালী।
আয়ন প্রজল হৃদয়ালো…
এপ্পতিকী নিলিচী ৱুন্তারু।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা থাগী 15দা ঐখোয়না জনজাতি গৌরব দিবস পাংথোক্কনি। মসিদি ভগৱান বীরসা মুন্দগী মপোক কুমওনগী য়াইফরবা তাঞ্জা অমনি। ঐহাক্না ভগৱান বির্সা মুন্দাদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
লৈবাক অসিগী নীংতম্বা অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী হকশিংগীদমক মহাক্না পাংথোকখিবা থবক অসি অতৈগা মান্নদবা অমনি। ঝারখন্দগী ভগবান বির্সা মুন্দাগী খুঙ্গং, উলিহাৎতুদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখিবা অসি ঐহাক্কী চাউথোকচবনি। ঐহাক্না মফম অদুগী লৈহাওবু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা লাইবক কৎচখি।
ভগবান বীরসা মুন্দা অমসুং কোমরাম ভীমগুম্না, ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা অতোপ্পা অচৌবা মীহুৎ কয়া লৈখ্রে। ঐহাক্না অদোমদা মখোয়শিং অসিগী মরমদা তশেংনা পানবা পাউদমজরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐহাক্না 'মন কী বাত'কীদমক অদোমদগী পাউজেল কয়া ফংজরি। মীওই কয়ানা মখোয়গী মনাক নকপদা লৈবা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিংগী মরমদা মেসেজশিং অসিদা নৈনৈ। ঐখোয়গী অপীকপা শহরশিং, শহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা ইনোবেতিব আইদিয়াশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি হায়বসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। খুন্নাই অসিবু সেবাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শেমদোক্নবা হোৎনরিবা অসিগুম্বা মীওইশিং নৎত্রগা কাঙলুপশিং অসিগুম্বা অমবু অদোম্না খঙলবদি, ঐঙোন্দা মখোয়শিং অসিগী মরমদা হায়বিয়ু। মতম পুম্নমক্তা অদোমগী পাউশিং ঐনা ঙাইরি। লাক্কদৌরিবা থাদা অনৌবা হীরম খরগা লোয়ননা ঐখোয় অমুক হন্না 'মন কী বাত'কী অতোপ্পা ইপিসোদ অমদা উনরগনি। মদু ফাওবদা, ঐহাক্না অদোমবু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি। নমস্তে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 127th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 26.10.2025
26 OCT 2025 11:40AM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Namaskar. Welcome to 'Mann Ki Baat'. These days, the entire country is immersed in the festive spirit. All of us celebrated Diwali a few days ago, and now a large number of people are busy with Chhath Puja. Thekua is being prepared at homes, ghats are being decorated everywhere, and the markets are bustling. Everywhere, we are witnessing a confluence of devotion, affection, and tradition. The dedication and devotion with which women observe the Chhath Vrat is truly inspiring, in itself.
Friends,
The Mahaparva of Chhath is a reflection of the deep unity between culture, nature, and society. Every section of society comes together at the Chhath ghats. This sight is the most beautiful example of India's social unity. No matter where you are; within the country or at any corner of the world… if you get the opportunity, do participate in the Chhath festival. Experience this unique feel for yourself. I bow to Chhathi Maiya. I extend my best wishes to all countrymen; especially the people of Bihar, Jharkhand, and Purvanchal, on the occasion of the Chhath Mahaparva.
Friends,
On this occasion of festivals, I had written a letter to all of you sharing my feelings. In the letter, I had mentioned the achievements of the country that have made this year's festivals even more vibrant. In response to my letter, I have received messages from many citizens of the country. Indeed, 'Operation Sindoor' has filled every Indian with pride. This time around, lamps of joy were lit even in those areas where the darkness of Maoist terror once prevailed. People want the complete eradication of the Maoist terror that had jeopardized the future of their children.
There is also a lot of enthusiasm among people regarding the GST Bachat Utsav. This time, something equally pleasant was observed during the festivals. The purchase of indigenous goods in the markets has increased tremendously. In the messages people have sent me, they have mentioned what indigenous products they have purchased this time. Friends, in my letter, I had also urged for a 10 percent reduction in the consumption of edible oil, and people have displayed a very positive response to this as well.
Friends,
I have also received numerous messages regarding cleanliness and efforts towards that. I want to share with you some inspiring stories from different cities of the country.
In Ambikapur, Chhattisgarh, a unique initiative has been launched to clean up plastic waste from the city. Garbage Cafes are being run in Ambikapur. These are cafes where you get a full meal in exchange for plastic waste. If someone brings over one kilogram of plastic, they are provided with either lunch or dinner, and in lieu of half a kilogram of plastic, they get breakfast. These cafes are run by the Ambikapur Municipal Corporation.
Friends,
Similarly, engineer Kapil Sharma ji has done something remarkable in Bengaluru. Bengaluru is called the city of lakes, and Kapil ji has started a campaign to give a new life to the lakes here. Kapil ji's team has rejuvenated 40 wells and 6 lakes in Bengaluru and surrounding areas. The special thing is that he has also involved corporates and local people in his mission.
His organization is also associated with tree plantation campaigns. Friends, Ambikapur and Bengaluru – these inspiring examples show that when you are determined, change is bound to take place.
Friends,
I want to share another example of an effort towards change. As you all know, just as there are forests in the mountains and plains, which bind the soil together, mangroves have a similar importance on the seashores. Mangroves grow in the salty water and marshy land of the sea and are an important part of the marine ecosystem. These mangroves prove very helpful when disasters like tsunamis or cyclones strike.
Friends,
Understanding the importance of mangroves, the Forest Department of Gujarat is running a special campaign. Five years ago, the Forest Department teams started planting mangroves near Dholera near Ahmedabad, and today, mangroves have spread over three and a half thousand hectares on the Dholera coast. The effect of these mangroves is visible throughout the area today. The number of dolphins in the ecosystem there has risen. Crabs and other aquatic creatures have also increased in number, compared to earlier. Not only that; migratory birds are also coming here in large numbers now. This has not only had a positive impact on the environment there, but it is also benefiting the fish farmers of Dholera.
Friends,
Apart from Dholera, mangrove plantation is also going on in full swing in Kutch, Gujarat. A 'Mangrove Learning Centre' has also been set up at Kori Creek.
Friends,
This is the very specialty of trees and plants. Irrespective of the place, they are useful for the betterment of every living being. That is why it is said in our scriptures –
धन्या महीरूहा येभ्यो,
निराशां यान्ति नार्थिनः ||
That is, Blessed are the trees & plants from whom, those who seek do not return disappointed. We too should plant trees wherever we live. We need to further promote the 'एक पेड़ माँ के नाम' campaign.
My dear countrymen,
Do you know what would be the most satisfying thing for me in the topics we discuss in 'Mann Ki Baat'? I would say that the topics we discuss in 'Mann Ki Baat' inspire people to do something good, something innovative for society. This brings forth many aspects of our culture and our country.
Friends,
Many of you would remember that about five years ago, I discussed Indian breeds of dogs in this program. I had urged my fellow citizens and our security forces to adopt Indian breeds of dogs, as they adapt more easily to our environment and conditions. I am happy to say that our security agencies have made commendable efforts in this direction. BSF and CRPF have increased the number of Indian breed dogs in their contingents. BSF's National Training Centre for dogs is located in Tekanpur, Gwalior. Here, special focus is being accorded to the Rampur Hound from Uttar Pradesh and the Mudhol Hound from Karnataka and Maharashtra. At this Centre, trainers are training the dogs more effectively with the help of technology and innovation. Training manuals for Indian breed dogs have been rewritten to bring to the fore their unique strengths. At the CRPF's Dog Breeding and Training School in Bengaluru, Indian breeds such as Mongrels, Mudhol Hounds, Kombai, and Pandikona are being trained.
Friends,
Last year, the All India Police Duty Meet was held in Lucknow. At that time, a dog named Ria caught everyone's attention. It is a Mudhol Hound trained by BSF. Ria won the first prize there, leaving behind several foreign breeds.
Friends,
Now the BSF has started the tradition of assigning Indian names to its dogs instead of foreign names. Our indigenous dogs have also displayed amazing courage. Last year, during a patrol in a Maoist-affected area of ​​Chhattisgarh, an indigenous dog of CRPF detected 8 kilograms of explosives. I congratulate BSF and CRPF for the efforts they have made in this direction. I am also looking forward to the 31st of October. It is the birth anniversary of the Iron Man, Sardar Patel. Every year, special ceremonies are held near the 'Statue of Unity' in Ekta Nagar, Gujarat, on this occasion. The Ekta Diwas Parade is also held there, and the capabilities of Indian dogs will be showcased again in this parade. You too, should definitely watch it if you get the chance.
My dear countrymen,
The 150th birth anniversary of Sardar Patel is a very special occasion for the entire country. Sardar Patel has been one of the greatest luminaries of the nation in modern times. His towering personality encompassed many qualities. He was an exceptionally brilliant student. He excelled in his studies both in India and Britain. He was also one of the most successful lawyers of his time. He could have earned even more fame in the field of law, but, inspired by Gandhiji, he completely dedicated himself to the freedom movement.
His contributions to numerous movements, from the 'Kheda Satyagraha' to the 'Borsad Satyagraha', are still remembered today. His tenure as the head of the Ahmedabad Municipality was also historic. He accorded top priority to cleanliness and good governance. We will all forever be indebted to him for his contributions as Deputy Prime Minister and Home Minister.
Friends,
Sardar Patel also laid a strong foundation for India's bureaucratic framework. He made unparalleled efforts for the unity and integrity of the country. I urge all of you to participate in the Run For Unity being organized across the country on the 31st of October, Sardar Saheb's birth anniversary, and not just participate alone, but along with others. This should become an opportunity for youth awakening; this run for unity will strengthen unity. This will be our true tribute to that great luminary who united India.
My dear countrymen,
You all know about my association with tea; but today I thought, why not discuss coffee in 'Mann Ki Baat'! You may recall, last year we talked about Araku coffee in 'Mann Ki Baat'. Some time ago, many people from Odisha also shared their feelings with me regarding Koraput coffee. They wrote to me saying that Koraput coffee should also be discussed in 'Mann Ki Baat'.
Friends,
I have been told that Koraput coffee tastes amazing, and not only that; besides the taste, coffee cultivation is also benefiting people. There are people in Koraput who are cultivating coffee through their sheer passion. They were doing handsome jobs in the corporate world… but they liked coffee so much that they entered this field and are now successfully working in it. There also are many women whose lives have been pleasantly transformed by coffee.
They have gained both respect and prosperity through coffee. It has been rightly said:
कोरापुट कॉफी अत्यंत सुस्वादु |
एहा ओडिशार गौरव |
[i.e. Koraput Coffee is truly delectable!
This indeed is a pride of Odisha.]
Friends,
Indian coffee is becoming very popular all over the world. Be it Chikmagalur, Coorg and Hassan in Karnataka; the areas of Pulney, Shevaroy, Nilgiri and Annamalai in Tamil Nadu; the Biligiri region on the Karnataka-Tamil Nadu border; or the areas of Wayanad, Travancore and Malabar in Kerala - the diversity of Indian coffee is truly remarkable.
I have been told that our North-East is also progressing in coffee cultivation. This is further strengthening the identity of Indian coffee worldwide – that's why coffee lovers say:
India’s coffee is coffee at its finest.
It is brewed in India and loved by the World.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat' now, let's talk about a subject that is very close to everyone’s hearts. This subject is our national song - India's national song, 'Vande Mataram'. A song whose very first word evokes a surge of emotions in our hearts. 'Vande Mataram' - this one word contains so many emotions, so many energies. In simple terms, it makes us experience the maternal affection of Ma Bharati. It makes us aware of our responsibilities as children of Ma Bharati. If there is a moment of difficulty, the chant of 'Vande Mataram' fills 140 crore Indians with the energy of unity.
Friends,
Patriotism… love for Ma Bharati… if this is an emotion beyond words, then 'Vande Mataram' is the song that lends tangible voice form to that abstract feeling. It was composed by Bankim Chandra Chattopadhyay to infuse new life into an India weakened by centuries of servitude. 'Vande Mataram' might have been written in the 19th century, but its spirit is connected to the immortal consciousness of India that is thousands of years old.
The Vedas laid the foundation of the Indian civilization with the sentiment expressed as " माता भूमि: पुत्रो अहं पृथिव्या: " Bankim Chandra Chattopadhyay, by penning 'Vande Mataram', enshrined that same relationship between the motherland and its children as a mantra in the universe of emotions.
Friends,
You might be wondering why I am suddenly referring to so much about Vande Mataram! Actually, just a few days from now, on the 7th of November, we will be entering the 150th year of the celebration of 'Vande Mataram'. 'Vande Mataram' was composed 150 years ago, and in 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang it for the first time.
Friends,
Crores of countrymen have always felt an immense surge of national pride in the rendition of 'Vande Mataram'. Our generations have seen a vibrant and magnificent image of India in the words of 'Vande Mataram'.
सुजलाम्, सुफलाम्, मलयज शीतलाम्,
शस्यश्यामलाम्, मातरम्!
वंदे मातरम्!
This is the very India we have to build. 'Vande Mataram' will always be our inspiration in these efforts. Therefore, we must also make the 150th year of 'Vande Mataram' memorable. We have to carry forward this stream of values ​​for the coming generations. In the times to come, there will be many programs related to 'Vande Mataram', many events will be organized in the country. I would like all of us countrymen to make efforts with a spontaneous spirit to glorify 'Vande Mataram'. Please send me your suggestions with #VandeMatram150. #VandeMatram150. I will be waiting for your suggestions and we will all work together to make this occasion historic.
My dear countrymen,
As soon as we hear the name of Sanskrit, what comes to our mind is - our 'religious texts', 'Vedas', 'Upanishads', 'Puranas', scriptures, ancient knowledge and science, spirituality and philosophy. However, alongside all of these, at one time Sanskrit was also a language of communication. In that era, studies and research were conducted in Sanskrit. Dramatic performances were also staged in Sanskrit. But unfortunately, during the period of servitude and also after independence, Sanskrit has consistently suffered from neglect. On account of this, the younger generations' interest in Sanskrit also kept on diminishing. But friends, times are changing, and so are the times for Sanskrit. The world of culture and social media has lent Sanskrit a new lease of life. These days, many young people are doing very interesting work related to Sanskrit.
If you go to social media, you will see many reels where young people are seen speaking in and about Sanskrit. Many even teach Sanskrit through their social media channels. One such young content creator is Bhai Yash Salunke. What's special about Yash is that he is both a content creator and a cricketer. His reel on playing cricket while speaking in Sanskrit has been very popular.
Let’s listen -
Friends,
The work of two sisters, Kamala and Janhavi, is also fantastic. These two sisters create content on spirituality, philosophy, and music.
There is another young person's channel on Instagram called 'Sanskrit Chhatroham'. The young person who runs this channel not only provides information related to Sanskrit, but also makes humorous videos in Sanskrit. Young people really like these videos in Sanskrit. Many of you may have also seen Samashti's videos. Samashti presents her songs in Sanskrit in myriad ways. Another young person is Bhavesh Bhimnathani. Bhavesh talks about Sanskrit shlokas, spiritual philosophy, and principles.
Friends,
Language is the carrier of the values ​​and traditions of any civilization. Sanskrit has fulfilled this duty for thousands of years. It is pleasing to observe that some young people are now fulfilling their duty towards Sanskrit as well.
My dear countrymen,
I will now take you into Flashback. Imagine, the early 20th century! At that time, there was no hope of freedom anywhere in sight. The British had crossed all limits of exploitation throughout India, and in that era, the period of repression was even more horrific for the patriotic people of Hyderabad. They were also forced to endure the atrocities of the cruel and merciless Nizam. There was no limit to the atrocities committed against the poor, the deprived, and the tribal communities. Their lands were snatched away, and heavy taxes were also imposed. If they protested against this injustice, even their hands were cut off.
Friends,
In such difficult times, a young man of about twenty years of age stood up against this injustice. Today, I am discussing that young man for a special reason. Before disclosing his name, I will tell you about his bravery. Friends, during that era, when even uttering a word against the Nizam was a crime, that young man openly challenged an officer of the Nizam named Siddiqui. The Nizam had sent Siddiqui to confiscate the farmers' crops. But in this struggle against oppression, that young man killed Siddiqui. He also successfully managed to evade arrest. Escaping from the tyrannical police of the Nizam, that young man reached Assam, hundreds of kilometers away.
Friends,
The great personality I am talking about is Komaram Bheem. His birth anniversary was celebrated on the 22nd of October. Komaram Bheem did not live a long life; he only lived for 40 years, but during his lifetime, he left an indelible mark on the hearts of countless people, especially the tribal community. He instilled new strength in those fighting against the Nizam. He was also known for his strategic skills. He became a major challenge to the Nizam's rule. He was killed by the Nizam's men in 1940. I urge the youth to try to learn as much as possible about him.
Komaram Bheem's...
ना विनम्र निवाली |
आयन प्रजल हृदयाल्लों...
एप्पटिकी निलिचि-वूँटारू |
Friends,
Next month, on the 15th, we will celebrate the Janajateeya Gaurav Diwas. This is the auspicious occasion of the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. I respectfully pay my homage to Bhagwan Birsa Munda.
The work he did for the country's independence and for the rights of the tribal community is unparalleled. It was my great fortune to have had the opportunity to visit Ulihatu, the village of Bhagwan Birsa Munda, in Jharkhand. I touched the soil of that land to my forehead in reverence.
Just like Bhagwan Birsa Munda and Komaram Bheem, there have been many other great luminaries in our tribal communities. I urge you to definitely read about them.
My dear countrymen,
I receive numerous messages from you for 'Mann Ki Baat'. Many people discuss the talented persons in their vicinity in these messages. I am very happy to read that innovative ideas are being implemented even in our small cities, towns, and villages. If you know of such individuals or groups who are dedicated to transforming society with a spirit of service, do tell me about them. I will be waiting for your messages as always. We will meet again next month in another episode of 'Mann Ki Baat', with some new topics. Until then, I bid you adieu. Thank you all very much. Namaste.