प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीद्वारा रोजगार मेलालाई सम्बोधित
आज दिइएको नियुक्ति सरकारी नोकरी मात्र नभएर राष्ट्र निर्माणमा सक्रिय योगदान दिने अवसर हो : प्रधानमन्त्री
जब युवा सफल हुन्छन्, तब राष्ट्र पनि सफल हुन्छ : प्रधानमन्त्री
हाम्रो सरकारले रोजगार मेलाको माध्यमद्वारा मात्र 11 लाखभन्दा धेरै नियुक्ति पत्र जारी गरिसकेको छ : प्रधानमन्त्री
दिवालीको रेकर्ड बिक्रीले कसरी जीएसटी बचत उत्सवले माग, उत्पादन अनि रोजगारलाई ऊर्जाशील बनाएको छ भन्ने प्रदर्शित गर्दछ : प्रधानमन्त्री
प्रतिभा सेतु पोर्टलले सङ्घ लोक सेवा आयोगको प्रतिभा नष्ट नभएर त्यसलाई राष्ट्र निर्माणको निम्ति पुनर्निर्देशित गर्ने सुनिश्चित गर्दछ : प्रधानमन्त्री
युवा कर्मयोगीले विकसित भारतको यात्रामा अग्रणी भूमिका खेल्नेछन् : प्रधानमन्त्री
24 OCT 2025 12:27PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज भिडियो कन्फरेन्सिङको माध्यमद्वारा रोजगार मेलालाई सम्बोधित गरे। यस वर्षको प्रकाश पर्व दिवालीले सबैको जीवनमा नयाँ उज्यालो लिएर आएको प्रधानमन्त्रीले बताए। चाड-पर्वका बीच स्थायी नोकरीको निम्ति नियुक्ति पत्र पाउनुले चाडको प्रसन्नता अनि रोजगारको सफलता, दुवैको खुशी प्राप्त हुँदछ भन्दै यो प्रसन्नता आज देशभरीका 51,000 भन्दा धेरै युवाले प्राप्त गरेको श्री मोदीले बताए। उनीहरूका परिवारले यसबाट पाउने असीम प्रसन्नताको उल्लेख गर्दै नियुक्ति पाउने सबै युवा अनि उनीहरूका परिवारका सदस्यहरूलाई बधाई दिए। उनले जीवनको यस नयाँ शुरुवातको निम्ति पनि शुभकामना दिए।
नवनियुक्त युवाहरूमा उत्साह, कडा मेहनतको क्षमता अनि पूरा भएको सपनाबाट उब्जिएको आत्मविश्वासलाई रेखाङ्कित गर्दै यो भावना राष्ट्र सेवाको उत्साहसँग जोडिए, उनीहरूको सफलता व्यक्तिगत उपलब्धिभन्दा बढी देशको सफलता बन्नजाने श्री मोदीले रेखाङ्कित गरे। नियुक्ति पाउने व्यक्तिहरूले निष्ठा अनि इमान्दारीका साथ काम गर्दै भारतको भविष्यका लागि उत्तम व्यवस्था बनाउन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्ने श्री मोदीले आशा व्यक्त गरे। नवनियुक्त व्यक्तिहरूलाई “नागरिक देवो भव”को मन्त्र नबिर्सने र सेवा अनि समर्पणको भावनालाई कायम राख्दै काम गर्ने अपील पनि प्रधानमन्त्रीले गरे।
बितेको 11 वर्षदेखि राष्ट्र एउटा विकसित भारत निर्माणको सङ्कल्पका साथ अघि बढिरहेको उल्लेख गर्दै यस यात्रामा युवाहरूको भूमिका महत्त्वपूर्ण रहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। युवा सशक्तिकरण आफ्नो सरकारको सर्वोच्च प्राथमिकता रहेको उल्लेख गर्दै रोजगार मेला युवा भारतीयहरूको आकाङ्क्षा पूरा गर्ने सशक्त माध्यम बनेको र हालका दिनमा यी मेलाहरू मार्फत् 11 लाखभन्दा धेरै नियुक्ति पत्र जारी गरिसकिएको अवगत गराए। यो प्रयास सरकारी नोकरीहरूसम्म सीमित नरहेको बताउँदै सरकारले सरकारले 3.5 करोड युवालाई रोजगार प्रदान गर्ने लक्ष्यका साथ “प्रधानमन्त्री विकसित भारत रोजगार योजना” शुरु गरेको पनि श्री मोदीले जनाए। कौशल भारत मिशन जस्तो पहलले युवाहरूलाई आवश्यक प्रशिक्षण प्रदान गरिरहेको साथै राष्ट्रिय करिअर सेवा जस्ता मञ्चले नयाँ अवसरहरूसँग जोड्ने काम गरिरहेको पनि अवगत गराए। यस मञ्चको माध्यमद्वारा 7 करोडभन्दा धेरै रिक्त पदको जानकारी युवाहरूसँग साझा गरिसकिएको पनि उनले बताए।
युवाहरूका लागि ठूलो पहलका रूपमा “प्रतिभा सेतु पोर्टल”को घोषणा गर्दै सङ्घ लोक सेवा आयोगको (युपीएससी) अन्तिम सूचीसम्म पुगे तापनि चयन नभएका उम्मेद्वारहरूलाई यसले अवसर प्रदान गर्ने प्रधानमन्त्रीले जानकारी दिए। निजी अनि सार्वजनिक दुवै संस्थान अब यस पोर्टलको माध्यमद्वारा ती प्रतिभाशाली व्यक्तिहरूसँग जोडिन थालेको हुँदा उनीहरूको प्रयास व्यर्थ नजाने पनि उनले स्पष्ट पारे। युवा प्रतिभाहरूको इष्टतम उपयोगले विश्वलाई भारतको युवा क्षमता यसले प्रदर्शित गर्ने श्री मोदीले बताए।
जीएसटी बचत उत्सवले चाड-पर्वको मौसमलाई समृद्ध बनाएको कुरा रेखाङ्कित गर्दै देशभरी जीएसटी दरमा कटौती जस्तो महत्त्वपूर्ण सुधारबारे उल्लेख गरे। यस सुधारको प्रभाव उपभोक्ता बचतभन्दा कैयौं गुणा धेरै रहेको कारण आगामी पिँढीको जीएसटी सुधारले रोजगार अवसरहरू पनि विस्तार गरिरहेको उनले बताए। दैनन्दिन खपतका वस्तुहरू सस्तो हुँदा माग बढ्ने र माग बढ्नुले उत्पादन अनि आपूर्ति शृङ्खलामा तेजी आउने हुँदा कारखानामा उत्पादन बढ्नका साथै रोजगारका नयाँ अवसरहरू पनि सिर्जना हुने उनले बताए। यस कारण जीएसटी बचत उत्सव रोजगार उत्सवमा परिणत भइरहेको उल्लेख गर्दै धनतेरस अनि दिवालीका समय भएको रेकर्ड बिक्री स्थापित गर्दै पुराना रेकर्ड तोडेको हुँदा, जीएसटी सुधारले देशको अर्थव्यवस्थालाई कसरी नयाँ गति दिएको छ भन्ने प्रधानमन्त्रीले स्पष्ट पारे। एमएसएमई क्षेत्र अनि खुद्रा व्यापारमाथि यस सुधारको सकारात्मक प्रभाव परेको उल्लेख गर्दै अब विनिर्माण, लजिस्टिक्स, प्याकेजिङ अनि वितरणमा रोजगारका नयाँ अवसरहरू सिर्जना गरिरहेको उनले बताए।
“भारत वर्तमानमा विश्वको सबैभन्दा युवा देश हो र भारतका युवाहरूको शक्ति यसको सबैभन्दा ठूलो सम्पत्ति हो”, श्री मोदीले बताए। यसै भरोसा अनि आत्मविश्वासले विदेश नीतिसहित सबै क्षेत्रमा देशको सबै क्षेत्रमा देशको प्रगतिलाई मार्गदर्शन गर्दछ र अब युवा भारतीयहरूको हितलाई ध्यानमा राख्दै यसलाई आकार दिइरहेको कुरामाथि उनले जोड दिए। भारतको राजनयिक सहकार्य अनि वैश्विक सम्झौता ज्ञापनमा युवाहरूको प्रशिक्षण, कौशल विकास अनि रोजगार सिर्जनाको प्रावधानलाई तेजीका साथ सामेल गरिरहेको कुरा पनि प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। बृटेनका प्रधानमन्त्रीको हालैको यात्राका समय दुवै देशले एआइ, फिनटेक अनि स्वच्छ ऊर्जा जस्ता क्षेत्रमा निवेश बढाउने सहमति व्यक्त गरेको उनले अवगत गराए। केही महिनाअघि भारत अनि बृटेनबीच हस्ताक्षरित मुक्त व्यापार सम्झौताले पनि नयाँ अवसर खोल्ने उनले बताए। यसै गरी कैयौं युरोपीय देशका साथ निवेश साझेदारीले हजारौं रोजगार सिर्जना हुने आशा गरिएको उल्लेख गर्दै ब्राजिल, सिङ्गापुर, कोरिया अनि क्यानाडा जस्ता देशका साथ सम्झौताले निवेशलाई बढावा दिने, स्टार्टअप्स अनि एमएसएमईलाई सहायता प्रदान गर्ने, निर्यात बढाउने र युवाहरूका लागि वैश्विक परियोजना काम गर्ने नयाँ अवसर सिर्जना गर्ने श्री मोदीले बताए।
आज जुन सफलता अनि दूरदृष्टिमाथि चर्चा भइरहेको छ, आउने समयमा त्यसमा नवनियुक्त युवाहरूको महत्त्वपूर्ण योगदान देखिने प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। विकसित भारतको लक्ष्यको दिशामा निरन्तर प्रयासको आवश्यकतामाथि बल दिँदै उनीहरू जस्ता युवा कर्मयोगीले यस सङ्कल्पलाई साकार बनाउने कुरामाथि उनले बल दिए। यस यात्रामा “आइ गट कर्मयोगी भारत प्लेटफर्म”को उपयोगिताबारे अवगत गराउँदै करिब डेढ करोड सरकारी कर्मचारीले अघिबाटै यसको माध्यमद्वारा सिकिरहेको उनले बताए। नवनियुक्त व्यक्तिहरूलाई यस प्लेटफर्मसँग जोडिन प्रोत्साहित गर्दै यसले नयाँ कार्यसंस्कृति अनि सुशासनको भावना सञ्चारित गर्ने उनले बताए। युवाहरूको प्रयासबाट नै भारतको भविष्य सुदृढ बन्ने र नागरिकहरूको सपना साकार हुने टिप्पणीका साथश्री मोदीले आफ्नो सम्बोधनको समापन गरे। उनले एकपटक फेरि सबै नवनियुक्त व्यक्तिहरूलाई आफ्नो शुभकामना दिए।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rozgar Mela
The appointments made today are not merely government jobs, but opportunities to actively contribute to nation-building: PM
When youth succeed, the nation succeeds: PM
Our government has issued over 11 lakh appointment letters through Rozgar Melas alone: PM
Record Diwali sales show how GST Bachat Utsav has energized demand, production, and employment: PM
Pratibha Setu Portal ensures UPSC talent is not lost—it’s redirected to nation-building: PM
Young karmayogis will lead the journey towards a developed India: PM
24 OCT 2025 12:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela via videoconferencing today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that this year’s festival of lights, Diwali, has brought new illumination into everyone’s lives. Amidst the festive celebrations, receiving appointment letters for permanent jobs adds a double dose of joy—both the cheer of the festival and the success of employment. Shri Modi highlighted that this happiness has reached over 51,000 youth across the country today. He acknowledged the immense joy this brings to their families and extended his congratulations to all the recipients and their family members. He conveyed his best wishes for this new beginning in their lives.
Highlighting the enthusiasm, capacity for hard work, and the self-confidence born from fulfilled dreams among the newly appointed youth, Shri Modi remarked that when this spirit is combined with a passion to serve the nation, their success transcends personal achievement and becomes a triumph for the country. The Prime Minister emphasized that today’s appointments are not merely government jobs, but opportunities to actively contribute to nation-building. He expressed confidence that the appointees will work with integrity and sincerity, and play a vital role in creating better systems for the India of the future. The Prime Minister further appealed to the new appointees to not forget the mantra of ‘Nagarik Devo Bhava’ and work by upholding the spirit of service and dedication.
“For the past 11 years, the nation has been advancing with a resolve to build a developed India, with the youth playing the most pivotal role in this journey”, highlighted the Prime Minister, emphasizing that youth empowerment remains a top priority for their government. He noted that Rozgar Melas have become a powerful medium to fulfill the aspirations of young Indians, with over 11 lakh appointment letters issued through these Melas in recent times. Shri Modi further stated that these efforts are not limited to government jobs alone. The government has launched the ‘PM Viksit Bharat Rozgar Yojana’ with a target to provide employment to 3.5 crore youth. He further remarked that initiatives like the Skill India Mission are equipping youth with necessary training, while platforms such as the National Career Service are connecting them with new opportunities. He also noted that through this platform, information on more than 7 crore vacancies has already been shared with the youth.
Prime Minister announced a major initiative for youth—the ‘Pratibha Setu Portal’—which offers opportunities to candidates who reached the final list of UPSC but were not selected. He emphasized that their efforts will not go in vain, as both private and public institutions are now engaging with these talented individuals through the portal. Shri Modi remarked that this optimal utilization of youth talent will showcase India’s youth potential to the world.
Highlighting that the festive season has been enriched by the GST Bachat Utsav, Shri Modi noted the significant reform in GST rate reductions across the country. He stated that the impact of these reforms goes beyond consumer savings, as next-generation GST reforms are also expanding employment opportunities. When everyday goods become cheaper, demand rises; increased demand accelerates production and supply chains; and higher factory output leads to the creation of new jobs. Therefore, the GST Bachat Utsav is also transforming into an Employment Festival. The Prime Minister pointed out the record-breaking sales witnessed during Dhanteras and Diwali, with new records set and old ones surpassed, demonstrating how GST reforms have given fresh momentum to the nation’s economy. He noted the positive impact of these reforms on the MSME sector and retail trade, which are now generating new employment opportunities in manufacturing, logistics, packaging, and distribution.
“India is currently the youngest country in the world and the strength of India’s youth is one of its greatest assets”, stated Shri Modi, emphasizing that this belief and confidence guide the nation’s progress across all sectors, including foreign policy, which is now being shaped with the interests of young Indians in mind. The Prime Minister highlighted that India’s diplomatic engagements and global MoUs increasingly incorporate provisions for youth training, upskilling, and employment generation. He noted that during the recent visit of the Prime Minister of the United Kingdom, both nations agreed to enhance investments in sectors such as AI, fintech, and clean energy. He added that the Free Trade Agreement signed a few months ago between India and the UK will also open up new opportunities. Similarly, investment partnerships with several European countries are expected to generate thousands of new jobs. Shri Modi remarked that agreements with countries like Brazil, Singapore, Korea, and Canada will boost investment, support startups and MSMEs, increase exports, and create new opportunities for youth to work on global projects.
Underlining that the successes and vision being discussed today will see significant contributions from the newly appointed youth in the times ahead, the Prime Minister emphasized the need for continuous efforts towards the goal of a developed India, asserting that young karmayogis like them will lead this resolve to fruition. He highlighted the utility of the ‘i-Got Karmayogi Bharat Platform’ in this journey, noting that nearly 1.5 crore government employees are already learning through it. He encouraged the new appointees to join the platform, which would instill a new work culture and a spirit of good governance. Shri Modi concluded by remarking that it is through their efforts that India’s future will take shape and the dreams of its citizens will be realized. He once again extended his best wishes to all the appointees.