ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀରେ ଦେଶ ପାଳିବ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ
24 OCT 2025 4:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଲୌହ ପୁରୁଷଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଚଳିତ ବର୍ଷର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସର ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ଗୁଜରାଟର ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲାର ଏକତା ନଗରରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ପରେଡ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ
ପରେଡ ସମୟରେ, ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍. ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ
ପରେଡରେ ମହିଳା ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଗାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର୍ ଜଣେ ମହିଳା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହେବ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପରେଡରେ ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍. ର ୫ ଜଣ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଏବଂ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ୧୬ ଜଣ ବୀରତ୍ୱ ପଦକ ବିଜେତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ବିଶେଷ କରି ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଭାରତୀୟ ପ୍ରଜାତିର କୁକୁର, ଗୁଜରାଟ ପୋଲିସର ଅଶ୍ୱାରୋହୀ ବାହିନୀ, ଆସାମ ପୋଲିସର ମୋଟରସାଇକେଲ୍ ଡେୟାରଡେଭିଲ୍ ସୋ ଏବଂ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଓଟ ବାହିନୀ ଏବଂ ଓଟ ମାଉଣ୍ଟେଡ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ନେଇ ଏକ ପରେଡ ଦଳ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିବ
ଏନ. ସି. ସି. କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ସ୍କୁଲ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସେମାନଙ୍କ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମାରୋହର ଭବ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବେ
ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ମଧ୍ୟ ପରେଡର ଅଂଶ ହେବ
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୯୦୦ କଳାକାର ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯାହା ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତାକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ
ଭାରତର ଲୌହ ପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଭାରତର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂହତିର ପ୍ରତୀକ। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଳନ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଚଳିତ ବର୍ଷର ଉତ୍ସବ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନନ୍ୟ, ଯାହା ଏହି ଅବସରକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରି ରଖିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସର ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ଗଠନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ସହିତ ୫୬୨ ଟି ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକତ୍ର କରିବାରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥାଏ। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତା ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେତୁ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ "ଜାତୀୟ ଏକତାର ସ୍ଥପତି ଏବଂ ଭାରତର ଲୌହ ପୁରୁଷ" ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ ।
ସତପୁରା ଏବଂ ବିନ୍ଧ୍ୟାଚଳ ପର୍ବତମାଳା ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏକତା ନଗର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧି ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରି "ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା" ର ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସର ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ଗୁଜରାଟର ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲାର ଏକତା ନଗରରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ପରେଡ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ପରେଡ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ) ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍.), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ୍ ଫୋର୍ସ (ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍.), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶିଳ୍ପ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍.), ଭାରତ-ତିବ୍ଦତୀୟ ସୀମା ପୋଲିସ୍ (ଆଇ. ଟି. ବି. ପି.) ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ସୀମା ବଳ (ଏସ୍. ଏସ୍. ବି.) ର ଦଳ ସହିତ ଆସାମ, ତ୍ରିପୁରା, ଓଡ଼ିଶା, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏନ୍. ସି. ସି. ର ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀ ସାମିଲ ହେବେ। ପରେଡରେ ଅଶ୍ୱାରୋହୀ ଏବଂ ଓଟ-ମାଉଣ୍ଟେଡ୍ ଦଳ, ସ୍ୱଦେଶୀ କୁକୁର ପ୍ରଜାତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସାମରିକ କଳା ଏବଂ ନିରସ୍ତ୍ର ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଏହି ପରେଡରେ ମହିଳା ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା 'ଗାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର୍’ ର ନେତୃତ୍ୱ ଜଣେ ମହିଳା ଅଧିକାରୀ ନେବେ। ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଏବଂ ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍. ର ମହିଳା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସାମରିକ କଳା ଏବଂ ନିରସ୍ତ୍ର ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ପରେଡରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଭାରତୀୟ ପ୍ରଜାତିର କୁକୁର, ଗୁଜରାଟ ପୋଲିସର ଅଶ୍ୱାରୋହୀ ବାହିନୀ, ଆସାମ ପୋଲିସର ମୋଟରସାଇକେଲ୍ ଡେୟାରଡେଭିଲ୍ ସୋ ଏବଂ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଓଟ ବାହିନୀ ଏବଂ ଓଟ ମାଉଣ୍ଟେଡ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ନେଇ ଏକ ପଦଯାତ୍ରା ଦଳ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଦେଶୀ କୁକୁର ପ୍ରଜାତି-ରାମପୁର ହାଉଣ୍ଡ ଏବଂ ମୁଧୋଲ ହାଉଣ୍ଡ-ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରଜାତିଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଅପରେସନ ସମୟରେ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ନିକଟରେ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ କୁକୁର ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ, ମୁଧୋଲ ହାଉଣ୍ଡ "ରିୟା" ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷର ପରେଡରେ ଡଗ୍‍ ସ୍କ୍ୱାଡର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ।
ଜାତୀୟ କ୍ୟାଡେଟ୍ କର୍ପ୍ସ (ଏନ. ସି. ସି.) କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ସ୍କୁଲ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସେମାନଙ୍କ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ସମାରୋହର ଭବ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବେ। ଯୁବ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ମାଧ୍ୟମରେ "ଏକତା ହିଁ ଶକ୍ତି" ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଚମତ୍କାର ବିମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରେଡକୁ ଆହୁରି ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବ।
ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ମଧ୍ୟ ପରେଡର ଅଂଶ ହେବ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (ଏନ୍. ଏସ୍. ଜି.), ଏନ୍. ଡି. ଆର୍. ଏଫ୍., ଗୁଜରାଟ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ମଣିପୁର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତିଶଗଡ଼, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ୧୦ଟି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯାହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା" ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ପରେଡକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍., ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍., ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍., ଏସ୍. ଏସ୍. ବି., ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ୍, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବ୍ରାସ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପରେଡରେ ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍. ର ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଏବଂ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ୧୬ ଜଣ ବୀରତ୍ୱ ପଦକ ବିଜେତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ସାହସୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନରେ ଅସାଧାରଣ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ପଶ୍ଚିମ ସୀମାରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ପରେଡ ସହିତ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୯୦୦ କଳାକାର ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯାହା ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ଏକତା, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନାକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା। ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଭବ୍ୟ ତଥା ଶୁଭ ଉତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ନଭେମ୍ବର ୧ ରୁ ୧୫ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏକତା ନଗର ଭାରତ ପର୍ବ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଏକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ସବ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ନଭେମ୍ବର ୧୫ ରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଏହି ଉତ୍ସବ ସମାପ୍ତ ହେବ, ଯାହା ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୌରବମୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆବେଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।

Ministry of Home Affairs
Rashtriya Ekta Diwas to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel, is celebrated every year on 31st October
This year’s celebration is particularly special to mark the 150th birth anniversary of Sardar Patel
This year’s unique celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas will include, a grand parade and cultural festival in Ekta Nagar, Narmada district, Gujarat
During the Parade, CAPFs and State Police forces will showcase their skills, discipline, and valor
Parade will also highlight the participation of women police officers and personnel, Guard of Honor presented to the Prime Minister will be led by a female officer
This year, the parade will feature 5 Shaurya Chakra awardees from CRPF and 16 gallantry medal winners from BSF
The major attractions will be a marching contingent comprising exclusively Indian breed dogs of the BSF, Gujarat Police’s Horse Contingent, Assam Police’s Motorcycle Daredevil Show and BSF’s Camel Contingent and Camel Mounted Band
NCC cadets and school bands will add to the grandeur of the ceremony with their eye-catching performances
To emphasize the message of unity in diversity, tableaux from different states and union territories will also be part of the parade
A cultural program organized by the Ministry of Culture will showcase 900 artists performing India’s classical dances, highlighting the rich diversity of our culture and national unity
24 OCT 2025 4:09PM by PIB Delhi
Rashtriya Ekta Diwas to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel, is celebrated every year on 31st October. Rashtriya Ekta Diwas symbolizes India’s unity, integrity and national solidarity. This year’s celebration of the Rashtriya Ekta Diwas is particularly special to mark the 150th birth anniversary of Sardar Patel. This year’s celebrations are unique in many ways which will make the occasion one to remember.
The annual celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas reminds the countrymen of the pivotal role that Sardar Patel played in the formation of an independent India and uniting 562 princely states, laying the foundation of modern India. Due to his leadership and unwavering commitment to national unity, Sardar Patel is revered as the Architect of National Unity and the Iron Man of India.”
Nestled between the Satpura and Vindhyachal mountain ranges, the Ekta Nagar reflects the concept of “Unity in Diversity”, blending natural beauty with cultural richness.
This year’s unique celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas will include, a grand parade and cultural festival in Ekta Nagar, Narmada district, Gujarat. During the Parade, Central Armed Police Forces (CAPFs) and State Police forces will showcase their skills, discipline, and valor. This year’s National Unity Day parade will include contingents from Border Security Force (BSF), Central Reserve Police Force (CRPF), Central Industrial Security Force (CISF), Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and Sashstra Seema Bal (SSB) along with police forces from states of Assam, Tripura, Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab, Jammu & Kashmir, Kerala, Andhra Pradesh and the NCC. The parade will also feature cavalry and camel-mounted contingents, demonstrations by indigenous dog breeds and various martial arts and unarmed combat drills.
The parade will also highlight the participation of women police officers and personnel. The Guard of Honor presented to the Prime Minister will be led by a female officer. Women personnel of CISF and CRPF will demonstrate Martial Arts and Unarmed Combat drills, showcasing the strength and courage of India’s daughters.
This year’s parade will also feature a marching contingent comprising exclusively Indian breed dogs of the BSF, Gujarat Police’s Horse Contingent, Assam Police’s Motorcycle Daredevil Show and BSF’s Camel Contingent and Camel Mounted Band, which will be major attractions. Additionally, indigenous dog breeds — Rampur Hounds and Mudhol Hounds — will demonstrate their skills. These breeds have made significant contributions as force multipliers during BSF operations, embodying the spirit of Aatmanirbhar Bharat. Recently, at the All India Police Dog Competition, the Mudhol Hound “Riya” won first place and will lead the dog squad in this year’s parade.
National Cadet Corps (NCC) cadets and school bands will add to the grandeur of the ceremony with their eye-catching performances. Young NCC cadets will convey the message “Unity is Strength” through their discipline and enthusiasm. A spectacular air show by the Indian Air Force’s Surya Kiran Team will further enhance the parade.
To emphasize the message of unity in diversity, tableaux from different states and union territories will also be part of the parade. This year’s National Unity Day parade will feature 10 tableaux from National Security Guard (NSG), NDRF, Gujarat, Jammu & Kashmir, Andaman & Nicobar Islands, Manipur, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand and Puducherry, reflecting the theme “Unity in Diversity.”
To make this year’s parade more spectacular, brass bands from BSF, CRPF, CISF, SSB, Delhi Police, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, and Jammu & Kashmir will also participate. This year, the parade will feature five Shaurya Chakra awardees from CRPF and 16 gallantry medal winners from BSF. These brave individuals demonstrated exceptional courage in anti-Naxal operations in Jharkhand and counter-terror operations in Jammu & Kashmir. BSF personnel showcased their unmatched valor and heroism during Operation Sindoor on the western border.
Alongside the parade, a cultural program organized by the Ministry of Culture, GoI, will showcase 900 artists performing India’s classical dances, highlighting the rich diversity of our culture and national unity.
The Rashtriya Ekta Diwas celebrations aim at highlighting the spirit of national unity, harmony and patriotism, inspiring citizens to embrace these values. All citizens are encouraged to actively participate and be part of this grand and auspicious celebration.
From November 1 to 15, 2025, Ekta Nagar will host the Bharat Parv, featuring cultural performances and a food festival from different states. The festival will culminate on November 15 with special programs celebrating God Birsa Munda Jayanti, highlighting the glorious culture and resilient spirit of our tribal communities.